Начини за лечение на артроза; симптоми, упражнения, билки и лекарства
Кои са добрите начини за лечение на артроза; реалните симптоми, действащите упражнения, хубавите билки и силните лекарства

Начини за лечение на артроза; симптоми, упражнения, билки и лекарства

Артроза: същност, класификации. Възможни терапии; има ли пълно излекуване. Ефективни диети. Как да си помогнем с рецепти от народната медицина

Артроза – това е ставно заболяване. Хрущялната тъкан в ставите губи еластичността си и постепенно се разрушава. Коварството на заболяването е в това, че то прогресира незабелязано и се диагностицира едва когато пораженията са доста напреднали. При липса на грамотна терапия болната става може напълно да изгуби подвижността си. Дори в началните стадии на болестта обаче може да се усети дискомфортът, който ужасно пречи на нормалния живот. Медицината се стреми чрез лекарства и физиотерапия да насърчи процесите на възстановяване.

Какво е артроза?

Още веднъж: какво е артроза? Когато те порази силна болка в ставата, със сигурност е без значение как точно се нарича болестта. И все пак трябва да знаем какво е артроза, за да не отлагаме лечението на засегнатата става. Формулата не е трудна: артроза е деструктивно заболяване на ставния хрущял. Обикновено първите симптоми се появяват след 45-годишна възраст, но има и изключения. Хрущялът се разрушава при тежки травми, счупвания, големи физически натоварвания. Болестта се развива със затишия и кризи; най-често поразява пръстите на ръцете и краката, глезена и ходилото, тазобедрени и колянни стави.

Начини за лечение на артроза; симптоми, билки
Промените в ставния хрущял водят до разрушаване и на костната тъкан

Разновидности

Диагнозата “артроза” включва разновидности, диференцирани по различен признак. Възможните класификации могат да се представят накратко в следната таблица:Класификационен признак                                 Разновидности

Според причината за възникване

Първична – проявява се без видима причина при хора над 45 години и поразява едновременно няколко стави; обяснява се с нарушен баланс на синтез и разрушение в хрущялната тъкан.

 

Вторична – последица от дисбаланси в обмяната; влошено кръвоснабдяване и лимфен отток, хормонален дисбаланс и др.


Според степента на развитие и поражения

 

Визират се три степени, от безсимптомно протичане – до изтъняване и деструкция на ставния хрущял с произтичащите последици.


 

Според локализацията

 

“Фигурин

Артрозата може да засегне колянна става, раменна, тазобедрена, на ходилото и глезена; да се прояви под формата на остеоартроза на пръстите на ръката или като спондилоартроза.

Степени

Както бе посочено, при прогресията на артроза може да се говори за три степени на поражения, както следва:

 • Първа степен – заболяването протича безсимптомно. Болезнените усещания са редки, но патологичните изменения в засегнатата става са започнали. Променя се съставът на синовиалната течност в ставата, мускулният тонус започва да отслабва.
 • Втора степен – започва разрушаване на ставните тъкани. Появяват се патологични костни израстъци – остеофити или шипове. Болките стават все по-чести и се усилват. Ставите започват да хрущят, да “скърцат”  при движение.мускулните функции все по определено показват нарушения.
 • Трета степен – хрущялната тъкан в ставата е изтънена, деструктивните процеси обхващат всички ставни тъкани. Заради патологичните изменения настъпва съкращаване на ставните връзки. Подвижността на ставата намалява; настъпват нарушения в храненето на ставата и околоставните тъкани.
Начини за лечение на артроза; симптоми и лекарства
Болестните промени могат да са с различна локализация

Заболяването протича с периодични обостряния, които се редуват с различни по времетраене ремисии.

Възможно ли е да се излекува?

Когато дегенеративно-дистрофичните процеси в ставния хрущял са едва започнали, те могат да бъдат спрени или дори да се говори за обратимост при адекватна терапия. При втори стадий на артроза, когато вече са налице нарушения на тази тъкан, те най-малкото могат да бъдат стопирани и да се преследва забавяне на процесите. Има терапевтични методи за “кърпене” на слабите места, но те са скъпи и с временен ефект.

Когато са настъпили костни деформации, има развити остеофити – без операция не може да се лекува. Ако пациентът дълго е търпял болестта си и отива при лекаря с една напреднала артроза, изобщо не може да се мисли за консервативни терапии. Може само да се търсят варианти за обезболяване и да се прилагат лечебни методи, които да съхранят в някаква степен трудоспособността и способността за самообслужване на засегнатия.

Най-радикалното решение е операцията, но и тя не винаги може да превърне болния от артроза в напълно здрав човек. Закъснялото или неефективно лечение е свързано с инвалидизиране; при артроза на коляното или на тазобедрената става се нарушават опорно-двигателните функции. Походката става неуверена, болният започва да куца и се нуждае от бастун или патерица. Ако е засегната става на ръката – губи се фината моторика, нарушават се множество функции и пациентът става зависим в ежедневието си, нуждае се от обслужване.

Методи за лечение

Изборът на лечебен метод зависи от тежестта на болестния процес. Тъй като дегенеративните промени в ставата при артроза са необратими, задачата на лекуващия е да съхрани максимално функциите на хрущяла и да избегне усложненията. Практикуваните методи на лечение обикновено се прилагат комплексно и са насочени към подобрено хранене на хрущяла, разширяване обема на движения, отстраняване на някои съпътстващи патологии, овладяване на възпалителните процеси – събиране на течност, оток на тъкани. Възможните подходи:

 • Медикаментозна терапия;
 • Масаж;
 • Физиотерапия;
 • Народна медицина, домашно лечение;
 • Лечебна гимнастика;
 • Оперативно лечение.
Лечение на артроза без операция

Консервативното лечение има успех в началните стадии от развитието на артрозата. То няма смисъл в последния стадий, когато хрущялът е изтънен и разрушен, засегнати са всички ставни тъкани и започват некротични процеси. Спасението е единствено чрез операция.

Начини за лечение на артроза; билки и лекарства
Вътреставните инжекции бързо овладяват болката, подобряват подвижността

При първи и втори стадий на артроза усилията са насочени към съхраняване на подвижността, забавяне на деструктивните процеси, обезболяване; общо укрепване на организма, на имунната система. Препоръчваните медикаменти са:

 • Обезболяващи – таблетки, инжекции;
 • Нестероидни противовъзпалителни;
 • Хондропротектори – за справяне с отоците;
 • Средства, насърчаващи микроциркулацията на кръвта;
 • Лечебна физкултура;
 • Диета;
 • Физиотерапия – лазер, криотерапия, магнитни вълни, ултразвук и пр.
Лечение с операция

Ако медикаментозната терапия се оказва безсилна, изходът е в оперативното лечение. При артроза са възможни три оперативни варианта: артроскопия, артропластика, поставяне на изкуствена става.

В първия случай в поразената става се вкарва игла, с чиято помощ се премахват некротизираните или разрушени частици, грапавините се полират. Протезирането е слжна операция, при която поразената става се заменя с протеза. Съвременната медицина е постигнала нивото, при което тази протеза се приема от организма и носенето й не създава дискомфорт.

Хапчета и други лекарства за лечение на артроза

Първото, които пациент с артроза търси, са обезболяващите таблетки. Важно е да се знае обаче кои точно са подходящите лекарства за това заболяване и как те могат да се приемат. Ето защо медикаментозната терапия задължително се назначава от лекар.

Нестероидни противовъзпалителни лекарства

При остри състояния и напреднал стадий на артроза първостепенна задача на лечението действително е овладяването на болките. Първи избор обикновено са нестероидните противовъзпалителни под формата на таблетки и продукти за локално външно приложение. Такива са индометацин, напроксен, диклофенак, кетанол, ибупрофен, нурофен, аспирин.

 • Нестероидните противовъзпалителни обаче имат ред странични ефекти, като на първо място трябва да споменем агресивното въздействие върху лигавицата на стомаха и червата. Препаратите от най-новото поколение като целекоксиб и валдекоксиб са щадящи в това отношение. Те са са по-малко токсични, но също дават странични реакции от рода на задържане на течности, алергии, сънливост, тахикардия, главоболие. Все пак наистина опасностите при лечение с тях са намалени и при артроза могат да се приемат продължително.

Най-ефективни при остеоартроза например са продуктите от типа пиразолонови производни като кетазон и антипирин. Всички нестероидни противовъзпалителни, независимо от кой вид са, имат следните действия:

 • Противовъзпалително;
 • Обезболяващо;
 • Температуро понижаващо.
Кортикостероиди

Лекарствата против артроза от подобен вид се прилагат само в тежки случаи – когато обичайните обезболяващи и противовъзпалителни не действат, а пациентът се нуждае от бързо облекчение. Кортиктостероидните хормонални препарати обикновено са под формата на инжекционни разтвори; препоръчват се вътреставни инжекции. Те са популярни както в медицинските среди, така и сред пациентите заради бързия си ефект.

Този вид лекарства помагат и срещу отоци и подуване на ставите. Основен техен недостатък е това, че те действат само симптоматично, т.е. не влияят върху причините за артрозата. Освен това кортикостероидното лечение не възстановява хрущялната и костната тъкан; не подобрява кръвообращението. Единствената им функция е да неутрализират болката и възпалението в засегнатата става. Това е и причината подобни инжекции да не се прилагат като самостоятелна терапия, а само в комплекс с други лечебни методи. Продукти от рода на хидрокортизон, дексамезато и преднизолон се комбинират с аналгетици.

Лечение с хиалуронова киселина

Производните на хиалуроновата киселина са сред най-новите средства за лечение на артроза. Както и кортикостероидните препарати, те се прилагат под формата на течност за вътреставни инжекции. Хиалуроновата киселина изпълнява функциите на смазочен материал; намалява триенето на ставите и подобрява подвижността им, редуцира усещанията за болка.

 • Такъв продукт например е инжекционният разтвор остенил; наричан е “течна протеза”. Това е еднопроцентов разтвор на натриев хиалуронат, който при въвеждане в ставата възстановява нормалните характеристики на синовиалната течност. Освен това разтворът образува нещо като ципа, която покрива повърхността на увредения хрущял и го предпазва от нови увреждания. Благодарение на тази ципа или филм се намалява силата на триене между ставните елементи. Препаратът прониква в хрущяла в дълбочина; подобрява неговата гъвкавост и еластичност, възстановява свойствата му на амортизатор.
артроза; симптоми, билки и лекарства
Хиалуроновият продукт остенил е наричан „течна става“
Хондропротектори

Хондропротекторите са препарати, съдържащи компоненти от хрущялна тъкан – глюкозамин и/или хондроитин сулфат. Продължителният им прием може да компенсира дефицита на такива компоненти в организма.

мнения, отзиви, коментари, форум

Известно е, че тези продукти подпомагат регенерацията на тъкани – но в практиката се доказва по-скоро защитната им функция. Хондропротекторите могат да забавят разрушаването на хрущяла, но да го възстановят е възможно само в много ранен стадий. Когато започваме лечение с хондропротектори, трябва да сме наясно със следното:

Дайте мнение и Вие тук!
 • Приемът е ефективен само в ранен стадий на артроза;
 • Лечението е продължително – с месеци; обикновено се препоръчват няколко курса с прекъсвания;
 • Хондропротекторите могат да са лекарствени препарати – но също и хранителни добавки. Добавките вършат работа основно за профилактика, лечебната им сила е слабо изразена;
 • Таблетките и инжекциите имат по-добър ефект от различните кремове и унгвенти.

Хиалуроновата киселина понякога се споменава и като хондропротектор; при инжектиране тя подобрява показателите на синовиалната течност и подвижността на ставите. Вътреставните инжекции позволяват по-свободно и безболезнено движение, намалява се триенето между костните компоненти. Такива инжекции често се поставят при колянна артроза. По-сложна е подобна операция при тазобедрените стави заради по-дълбокото им разположение. При артроза на малки стави подобни инжекции са рядкост.

Мануална терапия

Прогресията на артрозата може да се забави и чрез т.н. разтягане на ставите. То може да се извършва само от опитен мануален терапевт или като се използват специални апарати. При ранните стадии на артроза мануалната терапия се разглежда като алтернатива на хондропротекторите, но прилагането й не винаги се препоръчва.

Разтягането е ефективно, ако разрушаването на ставата е свързано с механични фактори. Ако хрущялната деградация е започнала заради аномални биохимични процеси в организма, мануалната терапия не върши работа.

лечение на артроза; симптоми, билки и лекарства
Масажът и разтягането облекчават болките и подобряват подвижността

Немалко специалисти са на мнение, че най-добрият подход е да се търси мобилизация на собствените ресурси. Един опитен кинезитерапевт би могъл да разработи индивидуална програма на пациент с артроза, като се съобрази с характеристиките на организма и напредъка на заболяването.

Клетъчна терапия и физиотерапия

Отличен ефект, особено в начален стадий на артроза, дава биологичната или клетъчна терапия. Това е лечение с продукти, получени от собствената кръв, костен мозък или мастна тъкан. Практикуват се следните методи:

 • PRP-​терапия – лекарството е плазма от собствената кръв, обогатена с тромбоцити. Тромбоцитите са фактор на растежа; те водят до прилепване към ставата на стволови клетки, от които се получава нещо като строителен материал за нов хрущял;
 • MSK-​терапия – въвеждане в ставата на определен тип стволови клетки, които директно участват в израстването на хрущялна тъкан. Същността на процедурата: във възпалителното ставно огнище се въвежда протеин, получен от костния мозък или мастната тъкан на пациента. По-висока ефективност се получава при съвместно прилагане на тези две терапии.
 • Цитокин-​терапия: препоръчителна е при артрози, провокирани от възпаление. Състои се във въвеждане на изолиран от кръвта протеин, който потиска факторите на възпалението.

За активиране на хрущялната регенерация са важни и някои физиотерапевтични процедури като високочестотна магнитотерапия, ударно-вълнова терапия; озонотерапия – в ставата се въвежда активен кислород, обогатен с лазер. Въвеждането на кислороден компонент прилича на инжектирането на хиалуронова киселина.

Начини за лечение на артроза; народна медицина, билки и лекарства
Народната медицина лекува артроза с компреси и билкови мазила

Всички посочени методи могат да са полезни само преди да са налице костни деформации. Те могат да насърчат регенерацията на хрущяла – но не са в състояние “да стопят” остеофитите. Физиотерапевтичните процедури имат място и при напреднала артроза – но само като симптоматични фактори, т.е. за намаляване на болките и подобряване на ставната подвижност.

Лечение с движение, упражнения

Ставната кухина и хрущялът нямат кръвоносни съдове; храненето им става чрез дифузия и осмоза на вещества през синовиалната обвивка и при съприкосновението на хрущяла с кост, т.н. терминална пластинка. Въпросните вещества не само хранят хрущяла, но служат и като смазка, осигуряваща плъзгането на повърхности в ставната “сглобка”. Осигуряването на такива вещества, включително прием на лекарства и хранителни добавки, е само част от грижата за здрави стави. Втори компонент са движенията – но такива, които не биха увредили допълнително вече страдащата хрущялна тъкан.

 • Например лечението при артроза на колянната става може да се подпомогне с упражнение, напомнящо каране на велосипед – само че пациентът трябва да лежи по гръб и “да върти педалите” във въздуха до степен, когато може да го прави без болка. По принцип идеален вариант е изпълнението на упражнения под вода: така се изключва натоварването върху хрущяла.

Диета при артроза

Артрозата не се лекува с диета, това е ясно – но храненето е важно най-малко заради факта, че болната става не понася наднормено тегло. Затова диетата се приема като част от комплексното лечение на артроза; прилага се както при ремисии, така и в остри състояния. Да припомним някои общи правила на здравословното хранене:

 • Алкохолът усилва апетита; храним се с малки порции; сервираме в малки чинийки; ядем бавно, като сдъвкваме храната грижливо; по време на хранене правим почивки; не преяждаме; след хранене изплакваме устата; след хранене задължително правим 100 крачки; не допускаме запек, изхождането трябва да е всеки ден.

При артроза полезни са млечните продукти. Особено подходящи са сиренето и изварата. Добавяме още риба, нетлъсти меса, фасул, елда, леща. Чудесен компонент са желираните храни, костни бульони, растителните мазнини, краве масло. Добри решения са продуктите от рода на пълнозърнест хляб, печени картофи, банани, яйца, пилешко месо, зеле, ядки.

Как се лекуват видовете артроза

Освен перорален прием на медикаменти, инжекции, операции и протезиране, лечението на артроза не изключва популярните мазила. Такава терапия не лекува наистина, но активира кръвообращението и намалява болките и отока. Такива средства за локално външно приложение са не едно и две – например хепаринови унгвенти, хомеопатичното траумел, маз Вишневски.

Артроза на коляното

Артрозата на коляното – гонартроза, е на първо място по разпространеност според локализацията на патологията. Това е по правило заболяване на напредналата възраст. Характеризира се с болки, ограничено движение, оток и деформация на коляното. Лечението е комплексно, като основна задача на лекуващия е да развие силен мускулен корсет на коляното, да подобри подвижността на съчлененията и да предотврати анкилози или сраствания на кости. Показани са лечебна физкултура и физиотерапия, както и въвеждане в колянната става на течни компоненти от рода на остенил.

Артроза на тазобедрената става

Прогресиращата патология, при която се деформира хрущялната тъкан на тазобедрената става, се нарича коксартроза. Първите симптоми са периодични болки в зоната на ставата – тези знаци обикновено се игнорират. Това е грешка, защото процесът прогресира и с времето провокира инвалидност. В първи стадий на коксартроза са приложими консервативните методи на лечение; в крайната фаза обаче тва не помага и се налага оперативно лечение.

Артроза на глезена

И в този случай успешното лечение започва с навременна диагностика. Терапията включва лечебна физкултура, оптимизиране на теглото, прием на медикаменти, прилагане на обезболяващи мазила и физиотерапия. Специалната диета е важна, особено храните с желатин.

Артроза на пръстите на ръцете

Когато пръстите на ръцете са с артроза – това означава деформирани, болезнени и слабо подвижни. В запуснатите случаи болният не може дори да държи лъжицата и чака някой да го нахрани. Терапията е комплексна, както и при другите форми. Профилактиката тук е много важна: не си претоварвайте ръцете и в студа носете ръкавици!

Артроза на гръбначния стълб

Гръбнакът също е уязвим в описваната посока; тежестта на цялото ни тяло и движенията му са отговорност на вътреставния хрущял на прешлените. В този случай заболяването е проявено чрез болки в крайниците и тила – зависи къде е увреден хрущялът и какви нерви са притиснати при смачкването” на прешлени. Лечението е сложно и понякога консервативните методи не помагат. Налагат се мерки от рода на денервация – термично разрушаване на нервни окончания с цел обезболяване. Или трансплантация, при която се имплантират изкуствени прешлени.

Артроза на лакътя

При болна лакътна става проблемът идва от намаляване обема на синовиалната течност; започва триене на костни компоненти, разрастване на остеофити. Още при първите симптоми трябва да се изработи с помощта на кинезитерапевт подходящ комплекс от лечебната физкултура и упражненията да се изпълняват редовно. Лакътната става трябва да се пази от физическо претоварване, да се прилагат препоръчани от лекар медикаменти и при необходимост да се приложи оперативно лечение.

Народна медицина при артроза

Народната медицина дава възможност в домашни условия да се прилагат изпитани рецепти, които помагат при артрози в начален стадий. Умното им съчетаване с медикаментозните терапии дава определено по-добри крайни резултати. Тук става дума за различни отвари, мазила и билкови настойки; важно е обаче кои са подходящи и как да се приложат. Ето защо консултацията с лекар, по възможност фитотерапевт, не бива да се пропуска.

Лечение на коксартроза без операция и с ендопротезиране на тазобедрена става

Ето и две лесни рецепти за облекчаване на болки при артроза:

 • Компрес от зелев лист; листът се начуква леко с дръжката на нож и се поставя върху болното коляно, което предварително е намазано с преварена свинска мас или питателен крем. Компресът с държи цяла нощ.
 • Содено-солна вана; подходяща за ходило и глезен. Три супени лъжици сол и сода бикарбонат – по равно, се сипват в леген с гореща вода и се разбъркват до стопяване. Болният крак се потапя за 15-20 минути Прави се вечер преди лягане; необходими са поне 10-12 такива процедури.

Източници:

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: [email protected]За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Препоръчайте мануален терапевт, кинезитерапия и добра боуен терапия!

Препоръчайте мануален терапевт, кинезитерапия и боуен терапия! Кой специалист по мануална терапия е ок?

Призоваваме читателите: „Препоръчайте мануален терапевт, кинезитерапия и добра боуен терапия!“. Кой специалист по мануална терапия …

3 Мнения

 1. Златка Маринова

  Компресът със зелев лист е позната практика и наистина помага. Някои лечители препоръчват да се комбинира със счукан аспирин, но има риск от изгаряне на кожата – затова е по-добре да се сложи на коляното само щипка от стрит на прах аспирин върху дебело намазано място. Същата рецепта може да се изпълни и с прясно листо от хрян

 2. Антония Атанасова

  Аптеките са пълни с различни продукти, които са рекламирани като сигурно средство срещу износване на хрущялната тъкан. Малко хора казват предварително, че те могат само да забавят процеса; пълното излекуване на артроза не е евъзможно. Меднъж като тръгне – няма обратен път!

 3. Александър Нинов

  Къде е най-добре да се направи алопластика, смяна на тазобедрена става? В интернет има доста противоречива информация за успешни операции в различни болници.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.