Коксартроза на тазобедрената става
Коксартроза на тазобедрената става. Нови методи на лечение с и без операция

Коксартроза на тазобедрената става. Нови методи на лечение с и без операция

Коксартроза и деформации на тазобедрената става: защо се случва и как да я разпознаем. Може ли да се избегне? Съвременни терапии и народна медицина при коксартроза. Профилактика. Живот с изкуствена става

Коксартроза е мъчително заболяване – артроза на тазобедрената става. Развива се бавно, в продължение на години и е необратимо. Може да засегне само едната или и двете стави; симптомите са болка, скованост, ограничаване на подвижността. Прогресията води до атрофия на бедрената мускулатура и скъсяване на засегнатия крайник.

Точна диагноза може да се постави след рентгенография и при снемане на анамнеза от пациента. Първоначално помага консервативната терапия, но в по-късни фази това е недостатъчно и се налага ендопротезиране – т.е. оперативна смяна на разрушената става.

Какво е коксартроза, МКБ

Още веднъж – коксартроза (МКБ М16) е дегенеративно-дистрофично заболяване; остеоартроза, деформираща артроза на тазобедрената става. Обикновено се развива у 40-годишни хора, по-често жени; застрашена е зрялата и напредналата възраст.

Понякога възниква без видима причина; може обаче да е резултат от различни травми или ставни заболявания. За коментираната коксартроза е характерно постепенно прогресиращото протичане. Това е една от най-разпространените артрози и важна роля за това играе фактът, че тазобедрената става е винаги силно натоварена. Освен това имаме налице и широко разпространената вродена патология на ставни дисплазии.

Причини за коксартроза и фактори на риска

Специалистите говорят за първична или възникнала по неизвестни причини коксартроза, и вторична – тя е последица от друго заболяване.

Вторична коксартроза може да се развие като следствие от следните патологии:

  • Дисплазия на тазобедрената става;
  • Вродено изкълчване на бедрената кост;
  • Болест на Пертес;
  • Асептична некроза на бедрената глава;
  • Инфекции и възпалителни процеси – например артрит на тазобедрената става.
  • Травми – травматични навяхвания, счупване на бедрената шийка, счупване на таза.
Коксартроза на тазобедрената става
Заболяването се развива бавно, но необратимо

Коксартроата може да се развие едно- или двустранно. При първична коксартроза често се развиват и съпътстващи патологии на гръбнака – остеохондроза, и на колянната става – гонартроза.
Съществуват т.н. рискови фактори, поради които развитието на коментираната коксартроза е по-вероятно. Ето за какво става дума:

  • Постоянно високо натоварване на ставата. Най-често е присъщо на активно спортуващи и на хора с наднормено тегло;
  • Нарушено кръвообращение, хормонални промени, нарушен метаболизъм;
  • Патология на гръбнака, гръбначни изкривявания – кифоза, сколиоза; патология на стъпалото – плоскостъпие;
  • Напреднала възраст, старост;
  • Живот при намалена физическа активност.

Коксартрозата не се предава по наследство, но детето може да наследи от родителите си определени особености като нарушена обмяна на веществата, слабост на хрущялната тъкан, специфики в устройството на скелета. Такива особености могат да се окажат рискови фактори за възникване на коксартроза. Ето защо ако имате кръвни роднини с този проблем, вероятността и вие да го развиете е по-голяма от обикновено.

Патоанатомия

Тазобедрената става се състои от две кости: бедрена и тазова. Главата на бедрената кост се разполага в ямка на тазовата; двете повърхности са обвити с хрущялна тъкан и образуват своеобразен шарнир. При движение главата на бедрената кост се върти в различнипосоки и осигурява сгъване, разгъване, въртеливо движение и присядане.

При самото движение ставните повърхности се плъзгат една в друга благодарение на хрущялното си покритие. Освен това хрущялът служи за амортисьор и участва в преразпределението на натоварването при различните движения и ходенето.

Демир бозан за безсъние

В ставната капсула има неголямо количество течност, която играе ролята на лубрикант. Всички съставки на ставата са разположени в капсула от здрава съединителна тъкан. В съседство са разположени големите бедрени и седалищни мускули, които осигуряват движенията и също действат като амортисьори – те реално предпазват ставата, особено при несполучливи движения.

Коксартроза. Нови методи на лечение с и без операция
Измененията в болната става са видими при инструментално изследване

При коксартроза ставната течност се сгъстява, хрущялната повърхност изсъхва и губи гладкостта си, нацепва се. Неравните повърхности на двата ставни сегмента при всяко движение се трият болезнено една в друга и увреждането става все по-сложно. Изтъняването, изтриването на хрущяла задълбочава патологичните изменения на ставата. Костите започват да се деформират, да се приспособяват към нарастващия натиск. Прогресията води до избягване на някои движения, за да се спестят болките; бедрената и тазовата кост буквално се срастват, а мускулатурата в съседство е подложена на атрофия.

Симптоматика по стадии

Основни симптоми на заболяването са болките в областта на ставата, слабинната гънка, бедрото и колянната става. Освен това напредналата коксартроза е характерна със скованост, нарушения на подохдката, куцане, атрофия на бедрените мускули и скъсяване на засегнатия крайник. Характерен признак на коксартрозата е невъзможността да се повдига кракът настрана – пациентът не е в състояние да “яхне” стол. Проявата на един или друг симптом и степента на неговата изразеност зависи от стадиите на коксартрозата. Пръв и постоянен симптом е болката.

Първа степен: пациентът се оплаква от болка, която възниква периодично – след физическо натоварване от рода на бягане или продължително ходене. Болката е локализирана в ставата, по-рядко в коляното или бедрото. След почивка обикновено изчезва. Походката е без изменения, движенията са съхранени в пълен обем, липсва мускулна атрофия. Рентгенограма на такъв пациент би показала неравномерно стесняване на ставния процеп, костни разраствания около ямката на тазовата кост; главата и шиъката на бедрената кост са без изменения.

Втора степен: болките стават все по-интензивни, понякога се появяват и в състояние на покой, разпростират се към слабинната гънка и бедрото. След интензивно натоварване болният започва да накуцва. Обемът на движения е видимо ограничен, отслабени са ротацията на бедрото и страничното повдигане. Рентгенът показва ясно изразено неравномерно стесняване на ставната цепнатина. Главата на бедрената кост е деформирана и леко увеличена, с неравни контури. Костните израстъци по периферията на тазовата ямка са увеличени и изтеглени над хрущялната покривка.

Трета степен: болките са денонощни, ходенето – силно затруднено; пациентът се нуждае от бастун. Обемът на движения е силно ограничен, установява се атрофия на мускулите на бедрото, седалището и подбедрицата. Отслабената мускулатура е причина за отклонение на таза във фронтална плоскост и скъсяване на болния крайник. За да компенсира тази деформация, при ходене болният човек накланя цялото си тяло към болната страна. Така центърът на тежестта се премества и натоварването върху болната става нараства още повече. Рентгенограмата може да покаже пълно отсъствие на ставния процеп, увеличен обем на бедрената глава и множество костни разраствания.

Диагностика и изследвания

Диагностицирането на коксартроза се основава на клиничните й признаци, както и на допълнителни изследвания. Водеща роля сред тях има рентгенографията.

Рентген

Рентгеновите снимки дават възможност да се установи не само стадия на коксартрозата, но и причината за възникването й, например дисплазия, болест на Пертес или травма.

Коксартроза - лечение с и без операция
Медикаменти и лечебна физкултура помагат в първите два стадия

Други инструментални методи са компютърната томография и ядрено-магнитен резонанс. При компютърна томография детайлно се изучават патологичните изменения в костните структури. Магнитният резонанс показва и промените в меките тъкани.

Диференциална диагностика

Коксартрозата трябва да се диференцира на първо място от гонартрозата и остеохондрозата на гръбнака. Атрофията на мускулите при втори и трети стадий на коксартроза може да стане причина за болки в коляното и те да са дори по-силни от тези в тазобедрената става. Затова ако някой се оплаква от болка в коляното, освен обичайния физикален преглед с палпация трябва да се провери на рентген вероятността от проблем в другата става, т.е. тазобедрената.

Болевият синдром при коксартроза прилича на този при притискане на нервните коренчета на гръбнака, ако пациентът страда от остеохондроза или има друг проблем с гръбнака. За разлика от коксартрозата, тази патология възниква рязко – при внезапно движение, рязко обръщане, повдигане на тежест. Тогава болката е локализирана в седалищната област и пълзи по задната повърхност на бедрото; пациентът изпитва болка, ако от легнало положение се опита да си вдигне крака. В същото време той е в състояние да го изпъне и повдигне настрана – а тъкмо това не е по силите на човека с коксартроза. Същевременно е добре да се знае, че е възможно болният да страда едновременно и от коксартроза, и от остеохондроза.

  • Симптомите на коксартроза могат да се объркат и с тези при асептично възпаление на седалищен мускул. Тази патология се развива много бързо, в рамките на една-две седмици след травма или физическо пренатоварване. В случая няма ограничаване на подвижността и скъсяване на крайник.
  • Подобни на коксартрозните проблеми могат да възникнат при болест на Бехтерев или реактивен артрит. Тогава пик на болките се проявява нощем; болката е интензивна, но при ходене отслабва. Характерна е сутрешната скованост след събуждане и постепенното й отслабване през деня.

Диета при коксартроза

Диетата няма самостоятелен лечебен ефект при коксартроза и се препоръчва само като средство за редукция на теглото. Намаляването на теленото тегло позволява да се отслаби натоварването над тазобедрените стави и да се облекчи протичането на коксартрозата. Здравословното хранене при всички случаи е важно и за общото здраве на пациента, чийто организъм трябва да се справя с такъв прогресиращ проблем.

Пациентът и лекуващият ортопед могат да обсъдят също и вариант за помощно средство – бастун или патерица, с чиято помощ да се намали негативният ефект от болестното състояние.

Лечение на коксартроза

С лечението на коксартроза се занимават ортопеди травматолози. Методите на лечение се избират в зависимост от прогресията на заболяването и от общото състояние и възрастта на пациента. При първи и втори стадий помага консервативната терапия, като при обостряне се назначават нестероидни противовъзпалителни – пироксикам, индометацин, диклофенак, ибупрофен и пр. такива продукти са само за краткотраен прием при остри състояния. Продължителното им прилагане може да навреди на някои вътрешни органи, а също така да попречи за самовъзстановяването на хрущялната тъкан в ставите.

Лечение на коксартроза без операция

Консервативната терапия или лечение без оперативна намеса изисква прием на определени от лекар медикаменти в съчетание с диета за поддържане на оптимални килограми, лечебна физкултура, балнеолечение. Режимът на живот следва да е съобразен с такъв здравословен проблем – например пациентът не трябва да стои дълго време в една и съща позиция, седнал или прав на място. При всяка подвижност появата на болка е сигнал, че трябва да се почива.

Дайте мнение и Вие тук!

Консервативната терапия не може да излекува стартиралата коксартроза, но може да забави нейната прогресия и да позволи на болния да живее в по-добра кондиция, да има по-високо качество на живот.

Лекарства за коксартроза

Изборът на лекарства не бива да е самодейност на пациента, а работа на лекуващия. Подходящите медикаменти не само овладяват симптомите, но имат и лечебно действие. Съвременната медицина разполага с огромен избор от средства за обезболяване, овладяване на възпалението и облекчаване на общото състояние.

Освен споменатите нестероидни противовъзпалителни – за вътрешен прием и локално външно приложение, лекуващият може да препоръча т.н. вазодилататори. Това са медикаменти, които възпират спазмите на кръвоносни съдове, разширяват ги и по този начин подобряват кръвоснабдяването на хрущялната тъкан. В комбинация с нестероидните противовъзпалителни те овладяват силната болка.

Коксартроза на тазобедрената става. Лечение, диета, упражнения
Ендопротезата е крайно решение – когато ставата не може повече да “работи”

При изразени мускулни спазми може да се приложат миорелаксанти, което дава на болния отдих от силните болки. Но тези лекарства имат доста странични ефекти като гадене, световъртеж, състояние на опиянение.

Ако болките са постоянни и силни и лекарствата, споменати дотук не помагат, може да се назначат вътреставни инжекции с хормонални препарати – кортикостероиди. Това лечение обаче се провежда много внимателно, тъй като вътреставният процеп в тази става по принцип е малък, а и болестта го стеснява още повече.

Практикуваните апликации с различни гелове и мехлеми нямат особен терапевтичен ефект, но загряват и отпускат стегнатата мускулатура – а това обезболява. Симптоматичното лечение се подпомага и от физиотерапевтични процедури  като ултразвук, електропроцедури, масаж, лечебна гимнастика.

Хранителни добавки

Препоръчваните хранителни добавки са ориентирани към подобряване състоянието на хрущялната тъкан с т.н. хондропротектори. Съдържащите глюкозамин, хондроитин сулфат и пр. могат да са част от комплексната терапия при коксартроза.

Лечение на коксартроза с операция

При коксартроза в трети стадий единствен ефективен метод на лечение е операцията – при нея износената става се заменя с ендопротеза.  Подобна операция се провежда планово, след пълни изследвания на пациента и под пълна обща или спинална наркоза. В следоперативния етап се провежда лечение с антибиотици и обезболяващи. На десети ден се махат конците и пациентът се изписва. Възстановителният период е продължителен и включва физиотерапия, балнеолечение и усвояване на физкултурни упражнения за всеки ден.

Коксартроза на тазобедрената става. Стадии
При трети стадий на коксартроза ендопротезирането е адекватно решение

В 95% от случаите смяната на поразена от коксартроза става осигурява пълно възстановяване на функциите. Такива пациенти могат да работят, да се движат активно и дори да се занимават със спорт. При спазване на всички препоръки изкуствената става може да служи пълноценно 15-20 години, след което трябва да бъде заменена.

Упражнения при коксартроза

Редовното изпълнение на упражнения, чиято цел е заздравяване на мускулатурата в областта на таза, гарантира по-лесно понасяне на болките, предпазва от силна скованост и удължава живота на естествената става. При пациенти с изкуствена става всекидневното изпълнение на подобни упражнения постига подобен ефект.

Важно условие за успешното усвояване на подходящи условия е първоначалната работа с кинезитерапевт. Трябва да се внимава с натоварванията, изпълнението да не усилва болките и да не се правят “забранени” движения – особено след ендопротезиране. Идеята на специалната гимнастика е също да съхрани обема на движенията.

  • Повечето упражнения се изпълняват в легнало положение: например със сгънати в коленете крака и събрани ходила. Коленете се разтварят максимално като ветрило 5-6 до 10-12 пъти, бавно. Друго движение е с последователно изместване на всеки крак настрани, в изпънато положение. И още едно – с последователно бавно издигане на изпънат крак максимално нагоре.
  • От изправено положение – махове напред-назад ту с единия, ту с другия крак; краката са изпънати, опората на тялото се поддържа с помощта на стол.  Полезно спортно занимание за тазобедрените стави е плуването.

Къде се лекува в България и цени

Ендопротезиране се извършва в големите болници на всички областни градове, включително в частни клиники по ортопедия и травматология. Оперативната терапия се финансира от Националната здравно-осигурителна каса по клинична пътека с 1080 лв. Парите се превеждат директно в болниците. Пациентът заплаща престоя си, като потребителската такса е 2% от минималната работна заплата дневно.

Цената на ставите варира от 2 000 до 5 000 лв; има и по-скъпи! Те са два типа – класическите са със залепване за бедрената кост чрез специален цимент, а по-усъвършенстваните нови модели са пригодени да се срастват с костта за определено време и при спазване на специален режим.

Нови методи за лечение на коксартроза

Нов метод за неоперативно лечение на коксартроза е т.н. PRP-терапия. Практикува се във варненската клиника “Нова”. Състои се в инжектиране на обогатена с тромбоцити кръвна плазма в засегнатата става. Материалът се взема от самия пациент, преработва се и се вкарва обратно в проблемната става, като идеята е стимулиране на растежни фактори и самовъзстановяване на хрущялната тъкан. За всеки пациент се изработва индивидуална терапевтична схема; изпълняват се няколко процедури в рамките на месец.

PRP-терапията е биологичен метод на лечение, все още без голяма популярност.

Лечение със стволови клетки

Лечението със стволови клетки е друга нова методология, която позволява възстановяване на някои ставни увреждания. Състои се в ексцерпиране на т.н. мултипотентни стволови клетки от пациента, специална обработка на материала и връщане обратно – в случая в засегнатата тазобедрена става. Доказано материалът се развива като собствени клетки на опорно-двигателния апарат.

Пациентът се изследва и подготвя за терапията в класически ред – изследвания, рентген, ехография и пр. Самата процедура продължава няколко часа. Практикува се в МБАЛ “Света Анна” и МЦ “Витоша” в столицата.

Лечение с лазер

Лазерната терапия постига противовъзпалителен и болкоуспокояващ ефект при коксартроза. Процедурите, които са с продължителност 3 до 10 минути и се изпълняват в серии по 10. В зависимост от състоянието на пациента серията може да се повтори след почивка.

Лазерната терапия оптимизира микроциркулацията на кръвта в проблемната зона; подобрява храненето на тъканите и стимулира регенеративните процеси. Има смисъл да се провежда при коксартроза в първа и втора фаза на прогресия. На практика може да се провежда в някой от вече нароилите се лазерни центрове в големите градове.

Бабини илачи и билки за лечение на коксартроза

При ранните степени от развитие на коксартроза могат да се използват и рецепти от народната медицина, но само след консултация с лекар. Тази терапия разчита на различни отвари и настойки, приготвени у дома или набавени от аптеката. Въздействието на билките обаче се ограничава до овладяване на симптоматиката – болки, възпаление, оток, но не постига излекуване.

Ето примерни рецепти от lechitel.net:

  • Настойка от очеболец: заливаме 60 г билка с половин литър водка или ракия. Сместа престоява на тъмно четири седмици; прецеждаме и съхраняваме в стъклена бутилка. Приемат се три пъти дневно по 30 капки в малко вода – преди хранене.
  • Люлякова тинктура: 50 г листа от люляк се заливат с 500 мл водка; сместа престоява 10 дни в хладилник и се прецежда. Вземат се три пъти дневно по 10 капки преди хранене.

Вижте и две рецепти от събранията на професор Мермерски:

  1. Смесват се равни части от билките хвойна, имел, брезови листа, коприва, розмарин и полски хвощ. Три чаени лъжички от сместа се заливат с литър гореща вода и се оставят под капак за десет минути. След това течността се прецежда и налива в термос. Изпива се за един ден, разделена на 3-4 равни дози. Помага при оток, възпаление и скованост на ставите.
  2. Попитайте фитотерапевт за настойка от трилистна детелина: приемът й дества диуретично, това освобождава околоставните тъкани от излишна течност и симптоматиката се облекчава. Пие се три пъти дневно по 150 мл.

Източници:

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

тазово възпалителна болест, запушени маточни тръби

Тазово-възпалителна болест и запушени маточни тръби

Тазово-възпалителна болест е заболяване, при което горните части на половата система – матката, маточните тръби …

Едно мнение

  1. Марин Василев

    Здравейте,
    от доста време съм абониран за вашият сайт и редовно получавам
    на своя Е-мейл вашите статии,които намирам за изключително интересни
    и много полезни и за хора,които нямат никакви познания от медицина.
    Информацията,която съдържат статиите е много изчерпателна и лесна за усвояване,поне личноза мен.Искам да благодаря на целия екип на “Лекар”,и да ви уверя,че ще продължавам да следя с интерес новите материали.Пожелавам здраве и да работите все така добре,както и досега.
    Поздрави
    Марин Василев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *