Лечение на клатещи се зъби с билки
Как се лекуват разклатени зъби с билки, лечение на пародонтоза и пародонтит у дома.

Билки за клатещи се зъби и пародонтоза. Лечение на пародонтит у дома, заздравяване

Какви билки може да се използват за клатещи се зъби? Средства за лечение на пародонтоза и пародонтит у дома. Методи за заздравяване на разклатени зъби.

Още в текста: Лечение на пародонтоза в последен стадий. Коя паста за зъби препоръчват. Чесън. Витамини. Салвия (по Мария Требен). Заразна ли е? Бял равнец. Сандрин. Прополис. Тетрациклин. Алое. Метронидазол. С ябълки и ябълков оцет. Цитросепт. Биогая. Клиндамицин. Колаген. Магнезий. Карамфил. Сода бикарбонат и кислородна вода. Лечение с лазер. С брекети.

Пародонтозата – този всеобщ кошмар, като че ли не може да бъде победена с никакви средства. Дали не е възможно лечение на пародонтоза с билки?

Потърпевши твърдят, че има начин да се предотврати или ограничи вредното въздействие на заболяването, при което страдащите възпалени венци не са в състояние да опазят здрави зъбите ни и започваме да ги губим един по един.

Предложението за билкова гаргара има и положителна медицинска оценка. Ето как да проведем според тази рецепта лечение на пародонтоза с билки:

Със смрадлика и лайка.

Една супена лъжица суха смес от смрадлика и лайка се залива с половин литър вряла вода. Добавя се чаена лъжичка сода и се изчаква запарката да се охлади.

От нея жабурим венците, като задържаме максимално течността в устната кухина. Колкото по-често изпълняваме тази процедура, толкова по-ефикасно ще е нашето лечение на пародонтоза с билки.

Лечение с вино и изкиснато сирене по Петър Дънов.

Учителят Дънов препоръчва лечение на пародонтоза с вино – редовно да жабурим и отмиваме венците, а също и диета с повече изкиснато сирене.

Съвременната дентална медицина има редица лекарствени средства и паста за зъби с добавки, ориентирани към овладяването на пародонтозата. По-подробно ще ги разгледаме надолу в тази публикация.

Стоматолозите обаче не отричат възможността за ефикасно лечение на пародонтоза с билки, като слагат акцент върху профилактиката. Ето предложения от здравните експерти:

Лечение на пародонтоза с черен оман.

За лечение на пародонтоза – супена лъжица от билката черен оман (корени) се залива с една чаена чаша гореща вода и се оставя да ври на тих огън 10 минути. Отварата се прецежда гореща; изчаква се да изстине и с нея се жабурим, докато свърши.

Друга рецепта за лечение на пародонтоза с билки:

пародонтоза
Как да се спасим от пародонтоза?
Фигурин лесно отслабване диета 10 килограма

Приготвяме слаба отвара от половин литър вода и малка шепа сухи лучени люспи; прибавяме към нея чаена лъжичка сух лист от конски босилек и варим десетина минути. След като изстине, прецеждаме и на интервали жабурим устната кухина.

Освен лечение на пародонтоза с билки за проблема помагат и други варианти: например масажите със суров картоф. Измиваме необелен малък картоф, отрязваме кръгче и с него масажираме венеца отгоре надолу. Ако има събрана кръв или гной, изцежда се.

Режем второ кръгче и повтаряме процедурата, докато остане последното “капаче”. Него сдъвкваме с почистените зъби и гълтаме. За масаж на венците използваме и смес от една супена лъжица зехтин и по половин лъжица хлебна сода и сол. Разбъркваме хубаво и с пръст вземаме по малко, като масажираме внимателно болните участъци на венците.

Лечение на пародонтоза в последен стадий

пародонтоза в последен стадий лечение
Отговаряме на въпрос от коментарите за лечението на пародонтоза в последен стадий. Питайте ни и вие!!!

При напреднала пародонтоза лечението с билки не може да помогне. Ако не е била провеждана терапия, едва ли би имало резултат и от обичайните лечебни процедури като премахване на зъбна плака и зъбен камък, лечение на гнойни огница и почистване на джобове във венците (dar-center.com). Бедата е в това, че в този напреднал стадий сериозно са засегнати корените на зъбите, тъканта на венеца и самата кост.

Деструктивните процеси и изтъняването на костта правят зъбите подвижни, хигиената в устната кухина се поддържа трудно, променя се захапката. Ако процесът с оголването и разклащането на зъбите в последния стадий на пародонтоза все още не е обхванал целите челюсти, има смисъл да се провежда терапия за овладяване на процеса. Прилагат се методи като вакуум-терапия и шиниране на подвижните зъби, частично протезиране.

Не може обаче да се разчита изцяло на оптимистична прогноза и много често разумният вариант е да се отстранят разклатените зъби (rozali.com).

Коя паста за зъби препоръчват

Стоматолозите често препоръчват при пародонтоза медицинската паста за зъби Айона. Тя е разработена специално за поддържане на устната хигиена при споменатия проблем. Действа антибактериално, като по този начин предпазва от възпаление оголените шийки на зъбите. Освен това нормализира киселинността и Ph в устната кухина и създава подходяща и насърчаваща полезните микроорганизми среда (framar.bg). Не съдържа флуор.

Друга възможност е медицинската паста Пародонтакс (framar.bg). Разработена е на билкова основа – съдържа екстракти от мента, лайка, градински чай, мирта, минерални соли и ехинацея. Една от ефективните й съставки е стронциевият хлорид. Действа противовъзпалително и спира кървенето.

Повечето козметични фирми, произвеждащи пасти за зъби, имат пародонт-варианти за тези специални случаи: Астера, Билкадент, Хималая, Лакалут и т.н.

Пародонтоза: начини да я избегнем и как да я лекуваме

Чесън

Ето една изпитана рецепта от народната медицина с чесън, която помага при кървящи венци и разклатени зъби. Счукайте 2-3 скилидки чесън и с получената кашичка намажете подробно венците си. На сутринта вземете една супена лъжица зехтин и започнете да се жабурите – това трябва да се прави десетина минути. Изплюйте.

Тази сигурна терапия трябва да се повтаря всеки ден в продължение на месец, ако искате да си помогнете при първите признаци на пародонтоза (blitz.bg).

Витамини

лечение на пародонтоза с билки
При лечение на пародонтоза с билки смрадликата в съчетание с лайка работи най-добре

Преди да коментираме ползата от витамините при пародонтоза, важно е да припомним значението на витаминозни храни от рода на ябълки и моркови. Освен витамините те дават възможност за “каляване” на зъбите и венците като твърди храни, които трябва да се отхапват и дъвчат.

Сред витамините, които трябва да постъпват в организма, особено значение за здравето на устната кухина има мастно разтворимият витамин Е. Ампула витамин Е може да се използва за масаж на венците – това ограничава кървенето и възпира негативното въздействие на свободните радикали; витаминът е добър антиоксидант (az-jenata.bg). Такъв тип терапия действа също антибактериално – а знаем, че патогените са водеща причина за болестните промени по венците. Приемът на витамин Е вътрешно – по лекарско предписание, укрепва имунната система и съдейства за предотвратяването на пародонтоза.

Салвия (по Мария Требен)

При кървящи венци, разклатени зъби и язвички по венците може да се използва запарка от салвия или градински чай по рецептите на Мария Требен (mipa-bg.com).

Запарката се приготвя от една супена лъжица суха билка и чаша вряла вода. Билката се залива и похлупва за 15 минути, след което се прецежда и е готова за употреба. В нея могат да се накисват миниатюрни памучни тампончета, които се поставят с пинсети между разклатените зъби и се държат няколко часа. Освен това ако към запарката прибавим 1-2 лъжички сол, получаваме тоник за изплакване на устната кухина. Можем да го правим с енергично жабурене всяка вечер (blitz.bg).

Заразна ли е?

Появата на пародонтоза в едно семейство не означава непременно, че и останалите му членове ще развият същия болестен проблем. Добре е обаче човекът с пародонтоза да си направи микробиологичен тест за установяване вида на патогените – възможно е сред тях да има особено агресивни. Добре е човекът с пародонтоза да ползва самостоятелни прибори за хранене. За основни правила като строго лично използване на хигиенните средства – четка за зъби – няма какво ново да се каже (zdrave.bg).

Предава ли се пародонтозата при целувка? Любопитен ракурс. Според специалистите няма страшно, ако устната хигиена е достатъчно системна и грижлива.

Бял равнец

Вариантите на тази чудесна билка за лечение на пародонтоза са с приготвяне на запарка за жабурене или използване на готовото етерично масло – от аптеката. Запарката се приготвя по класическа рецепта – една чаена лъжичка суха билка, една чаша вряла вода, запарване за 15-20 минути. След прецеждане запарката се използва, почти охладена, за продължително жабурене.

От етеричното масло от бял равнец вечер се слага по една капка на четката за зъби и се масажират енергично зъбите и венците (bg-mamma.com).

Сандрин

Сандрин е популярно средство за поддържане на устната хигиена; капките сандрин са ефективни и при гаргара за възпалено гърло.

Дайте мнение и Вие тук!

Действието на сандрин се дължи на билковите компоненти от смрадлика и ментол; налични са и терапевтичните ефекти от лекарствени съставки. Енергичното изплакване на устата няколко пъти дневно помага да се спре кървенето от венците, усещането за парене и възпаление, лошият дъх (apteka-optima.com).

Срещу пародонтоза е полезно жабуренето с разтвор от 15 капки сандрин в 50-60 мл вода.

Прополис

Прополисът е продукт, изключително добър при лечението на пародонтоза заради основните си ефекти – противовъзпалителен, обезболяващ, кръвоспиращ. Прилагането му потиска растежа на патогенни микроби в устната кухина. Препоръчително е да се прави прочистване на устната кухина с прополисов спиртен разтвор – клеева тинктура, като се отброяват около 30 капки тинктура на 200 мл вода; процедурата се повтаря всяка вечер.

При вече започнала пародонтоза прилагането на прополис може да забави развитието на болестта. В такива случаи се използва прополисов шприц – концентрирана клеева тинктура, заредена в специална спринцовка. Чрез нея концентратът от прополис покрива венците и рисковите джобчета в тях, като по този начин се постига овладяване на възпалението (monitor.bg). Описаната методика е разработена от доцент Людмил Пейчев. Прополисът е добър и при стоматит, виж тук!

Тетрациклин

Тетрациклиновите антибиотици се използват при пародонтоза за овладяване на възпалителните процеси във венците (winesino.com). Това са тетрациклин, доксициклин и миноциклин. Действието на антибиотиците блокира протеина collagenease, който буквално съсипва костите и тъканите.

Алое

Лечебните ефекти от прилагането на продукти с алое са несъмнени. Помагат за много неща, в това число и при пародонтоза.

Не е трудно да се прилага алое при пародонтоза: просто трябва да се вземе пресен лист от алое, да се обели и с него да се масажират продължително болните от пародонтоза венци. Необходимо е манипулацията да продължава около 7 минути (bilka.info).
След като се направи този масаж, устната кухина се изплаква добре с хладка вода. Тази операция трябва да се прави два пъти на ден; чрез нея венците се заздравяват и кървенето се ограничава.

Стягане на венците. Направи си сам паста за отдръпнати венци!

Метронидазол

Метронидазол по преценка на дентиста може да се използва за овладяване на напреднала инфекция на венците. Потиска растежа на патогените и ограничава развитието на неприятната пародонтоза.

Медикаментът се използва самостоятелно или като една от активните съставки в антибиотичната композиция ровамет (framar.bg). Този тип лечение на пародонтоза изисква лекарски контрол.

С ябълки и ябълков оцет

Ябълката е чудесен продукт за профилактика на кариес и пародонтоза (bgbilka.com). Отхапването и сдъвкването на ябълката действа по-добре на зъбите и венците от всяка четка за зъби. Антисептично действие има и киселината, която се съдържа в плода и в ябълковия оцет.

За профилактика на пародонтоза и забавяне на развитието й помага редовното изплакване, жабурене с разтвор от вода и ябълков оцет – равни части. Към разтвора може да се добавя и щипка хлебна сода.

Цитросепт

Цитросептът може да бъде част от комплексна терапия на пародонтоза. Някои от феновете на този грейпфрутов екстракт твърдят, че е достатъчна една капка от него върху четката за зъби – заедно с пастата – за да се поддържа добро здраве на венците и да се предотвратява опасността от пародонтоза.

Част от профилактиката е изплакването на устната кухина и венците със 150 мл вода, в която сме поставили 8 капки цитросепт (dir.bg). Това може да се прави и при вече започнала пародонтоза.

Биогая

Продуктът Биогая Продентис е добър вариант за терапия на болестни проблеми в устната кухина, включително пародонтоза (afya-pharnacy.bg). Това са таблетки за смучене, в чийто състав са включени два щама на полезни бактерии. Тяхното присъствие осигурява противовъзпалителен ефект и потискане растежа на патогенни микроорганизми.

Биогая – таблетки за смучене, съдействат за редуциране на кървенето от венците и неутрализират болезнените състояния. Могат да се използват и като профилактично средство срещу пародонтоза.

Как се приема Биогая (биогайа): Капки за колики и при разстройство. Запича ли?

Клиндамицин

Клиндамицин е антибиотик от типа линкозамиди. Прилага се широко при инфекции, причинени от определен тип аеробни и анаеробни патогени. Ефективен при заболявания на различни органи и системи, включително инфекции в устната кухина – зъбно-челюстни инфекции, възпаления на венците, пародонтоза. Специален режим на прием има при потребители с бъбречни и чернодробни заболявания и пациенти на хемодиализа (framar.bg).

Колаген

Сравнително нов метод за лечението на пародонтоза е терапията с колаген, в последно време – рибен колаген (kolagen.vselena.com). Той се произвежда по специална новаторска технология, има висока съвместимост с човешките тъкани. Нанесен върху кожа или лигавица под формата на трансдермален гел, той прониква в дълбочина и образува в тъканите протеинова решетка. Около нея започва стимулирано производство на клетки от съединителна тъкан и възстановяване на настъпили по една или друга причина увреждания.
По същия начин протичат процесите и при венците, засегнати от пародонтоза.

Какъв колаген да пия? Противопоказания и мнения. Течен, Допелхерц, Комплекс.

Магнезий

За профилактика и лечение на пародонтоза добър вариант е магнезиевото олио – магнезиев хлорид (mountheal.com). Магнезиевото олио действа противовъзпалително и ограничава кървенето на увредените от пародонтоза венци.

Като профилактика се препоръчва веднъж на ден да се жабурим с разтвор на магнезиево олио и вода в съотношение 1:5. Това се прави след хранене и след хубаво измиване на зъбите. Жабуренето продължава една минута, следва изплакване с чиста вода.

Ако вече е налице заболяване от пародонтоза, тази процедура се изпълнява три пъти на ден в продължение на един месец. Такава терапия е в състояние да задържи напредването на пародонтозата.

Карамфил

Подправката карамфил е известна с обезболяващото си и антисептично действие. Препоръчва се например при зъбобол да се сдъвче едно цветче от подправката и да се подържи в зоната на болния зъб. Оказва се също, че с карамфил и карамфилово масло може да се прави профилактика срещу пародонтоза. За това е необходимо в половин чаша вода да се накапят 1-2 капки карамфилово масло, и с получения разтвор енергично да се плакнат венците (rivana.eu).

Сода бикарбонат и кислородна вода

Един рядко практикуван начин за лечение на пародонтоза препоръчва масажи с паста от сода бикарбонат и кислородна вода, или трипроцентен перхидрол. Слагат се само няколко капки перхидрол – колкото да се получи гъста кашичка. От нея се взема с пръст, намазва се върху болните венци и се масажира (bgbilka.com). Тази терапия действа оздравително на венците – овладява възпалението и кървенето и задържа прогресията на неприятната пародонтоза. Има и леко избелващ емайла ефект.

Лечение с лазер

Използването на лазер е част от модерното лечение на пародонтоза. Чрез високоенергийно устройство се почистват болните венци от умъртвени тъкани, а зъбите – от плаки (master-dent.com). Терапията насърчава регенерацията на меките тъкани, ограничава възпалителните процеси и кървенето. Чрез лазер се оздравяват и т.н. пародонтални джобове.

С брекети

Поставянето на брекети освен основното си ортодонтско предназначение може да изпълнява и важна роля в етап от профилактика и лечение на пародонтоза (dnevnik.bg). Идеята е с брекети да се фиксират зъбите, които при пародонтоза започват да се клатят и изкривяват, а междувременно се провежда терапия за прекратяване на възпалението на венците и костта. Вижте също: Как се употребяват и ФАСЕТИ!

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Pov5

Да се отървем от кошмарното повръщане бързо с лекарства и лекове

Как да спрем повръщането за нула време. ⌬ Лечение на повръщане при деца. ⌬ Употреба …

2 Мнения

  1. a kogato e v posleden stadii paradentozata tam kakvo e le4enieto

    • Лекар.БГ

      Здравейте, Пепа Петрова! Дописахме статията с отговор на вашия въпрос за лечението на пародонтоза в последен стадий, плюс още много неща. Ще се радваме, ако сме могли да ви бъдем полезни!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *