еритемо ексудативен гастрит
еритемоексудативен гастрит и ерозивен и атрофичен

Еритемо-ексудативен гастрит. Ерозивен, атрофичен и др. Нервен стомах

Какво е еритемо ексудативен гастрит? Атрофичен, ерозивен и другите видове. Рецепти при нервен стомах

Още в текста: Гастрит – причини и симптоми. Видове гастрит – хроничен, остър, атрофичен, ерозивен, повърхностен, еритемо-ексудативен. Диета и лекарства

Гастрит е най-често срещаното заболяване на стомашно-чревния тракт; най-общо казано – това е възпаление на стомашната лигавица.

Мъчително и ако стане хронично – доста упорито страдание, което все пак подлежи на овладяване.

С диета, билки и/или подходящи медикаменти упоритият гастрит може да се овладее и излекува, без да премине в някаква по- сложна болестна форма.

Гастрит – причини и симптоми

Възпалението на стомашната лигавица, т.е. гастрит, може да бъде причинено от бактериална инфекция – много често това е инфекция с Helicobacter pylori.

Стомашната лигавица може да се раздразни също от някои пикантни храни, от консумация на прекалено гореща или студена храна, от навлизане в стомаха на жлъчни сокове, от алкохол, от продължителен прием на медикаменти.

Популярният израз “нервен стомах” има връзка с темата гастрит: силните психични напрежения, негативните емоции, стресът също могат да са причина за заболяване на стомашната лигавица и проява на гастрит (pharmacy-bg.com).

Кои са най-разпространените симптоми на гастрит? Накратко:

⊗ тъпа болка в стомаха, тежест в горната част на корема;
⊗ гадене, прилошаване;
⊗ виене на свят;
⊗ пресъхване на устата, понякога –прекалено обилно отделяне на слюнка;
⊗ езикът е обложен, белезникав.

Видове гастрит

Най-често видът гастрит се определя като остър или хроничен.

“Фигурин

При остър гастрит имаме внезапно настъпващ възпалителен процес, обикновено от бактериална инфекция или неподходяща храна, преяждане с пикантни и дразнещи храни в комбинация с алкохол.

Острото състояние, при подходящо лечение, може да бъде преходно и да не се повтори. То обаче е знак за уязвимостта на стомашната лигавица. След този знак всеки разумен човек би се замислил за начина си на хранене и живот.

Хроничният гастрит по правило е следващата стъпка в стомашното заболяване: раздразнената и възпалена стомашна лигавица се успокоява, но при наличието на “благоприятни” въздействия отново напомня за себе си. Най-често това става при сезонната смяна на храните, при нарушена диета или прием на дразнещи медикаменти.

Хроничен гастрит обаче може да бъде провокиран от автоимунни и наследствени фактори или от други заболявания – например диабет, тежки белодробни, сърдечно-съдови.

При хроничен гастрит се различават няколко разновидности:

атрофичен гастрит

гастрит
Мазните и пържени храни са забранени при гастрит

– с необратими изменения на лигавицата в резултат на прекараните възпалителни процеси; много често атрофичният гастрит е последица от инфекции с Helicobacter pillory;

повърхностен гастрит

– характеризира се с постоянни киселини и оригване, особено след прием на храна; почти постоянна е болката под лъжичката; на хората с тази форма на гастрит е присъщо сутрешно гадене; имат зверски апетит или мисълта за хранене ги отвращава и нерядко са потиснати от мисълта, че са болни от рак (в evropea.com);

Дайте мнение и Вие тук!

ерозивен гастрит

– при него е нарушена повърхностната цялост на лигавицата в стомаха; това е преход към язва и състоянието не бива да се подценява; към симптоматиката освен обичайните характерни болки и киселини може да се прибавят следи от кръв и кървене;

гигантски или хипертрофичен гастрит

– при него раздразнената стомашна лигавица набъбва, произвежда се много голямо количество стомашен сок, пациентът има постоянни киселини; получава болки в стомаха при хранене, а нощем болките се успокояват; тази форма на хроничен гастрит е често срещана при алкохолици и пушачи;

еритемоескудативен гастрит

– това се счита за най-леката форма на хроничен гастрит с възпалена стомашна лигавиця; на места при изследване по нея се забелязват фрагменти от слуз и налепи; приемът на определени храни предизвиква болка и спазми, нерядко – повръщане; при спазване на диета състоянието се овладява (рехабилитация.com).

Диета и лекарства при гастрит

В основата си повечето случаи на гастрит са провокирани от неправилно хранене – неподходящи храни, редуване на паузи без храна с преяждане и т.н. Диетата е едно от задължителните условия, когато пристъпваме към лечение на гастрит. Едно от важните условия е редовното хранене – без преяждане и без гладуване, и поемането на достатъчно течности, минерална вода.

Острите състояния изискват отвари от шипки, овесени ядки и/или ориз. Добрите храни са супи с картофи и моркови, несолена извара, твърдо сварени яйца, печени и варени нетлъсти меса и риба. Тлъстите меса, пикантни и солени храни трябва да се забравят. Пържени и мариновани храни, солени и кисели туршии, месни и рибни консерви за човека с гастрит не съществуват.

Същото се отнася за прясно изпечени тестени продукти, горещи или силно охладени напитки, газирано, силно подсладени храни, зеленчуци с много целулоза. Мазното, лютото и силно подсладеното са качествата на храните, които могат да отключат отново един победен гастрит.

Добре се отразяват на стомаха оризът и бананите, ябълки, лук и чесън, копър, джинджифил, мед, ленено семе и прясно мляко (zdranenspravochnik.com).

Медикаментите, които помагат при гастрит, могат да са например фамотидин, ранитидин, омепразол, нексиум, антиациди – алмагел, алмалокс; и още – домперидон, цизаприд. При бактериална зараза в лечението могат да се включат антибиотици. Самодейност тук е недопустима: какъв точно медикамент ще ви свърши работа, определя гастроентерологът.

Ефикасни хапчета за киселини в стомаха. Какво друго да пия?

Ето и няколко домашни рецепти при гастрит:

гастрит
Възможно ли е един гастрит да премине в язва?
  1. Смесва се супена лъжица от билката женско биле (на прах) с една супена лъжица мед и масло. Тази смес се гълта всяка сутрин на гладно.
  2. Изцедете един портокал и добавете няколко счукани семена кимион и малко сол. Напитката намалява киселинността.
  3. Вечер преди лягане изпивайте чаша прясно мляко, в което са добавени две супени лъжици прах от сушен живовляк.
гастрит
Острият гастрит често е провокиран от стрес или нередовно хранене

Ето и кои са полезните билки при гастрит: мента, сладник – сладък корен, пиренейски пореч (pharmacy-bg.com).

От наследството на Петър Дънов – лечение на гастрит в две стъпки:

1. Сутрин, обед и вечер 30 минути преди ядене се взема по една супена лъжица настойка от 500 г чист маслинен зехтин с по три супени лъжици цвят от жълт и червен кантарион. Настойката се приготвя на водна баня – вари се един час и като изстине се прецежда.

2. Двадесет минути след настойката се изпива  кафена чаша отвара от босилек (листа и цвят), бял равнец, жълт кантарион, живовляк широколистен (листа), мента пиперита, пипериче, полски хвощ и салвия – по 50 г от всяка. От сместа се вземат две пълни супени лъжици, заедно с една супена лъжица леко запечени семена от лен, една чаена лъжичка анасон – всичко това се залива с половин литър вряща вода и се вари на тих огън 10 минути. Прецежда се след пълно изстиване.

Домашни средства и билки срещу нервен стомах

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Ez

Обложен език? Разберете защо е така !

Възможни причини за обложен език. Видове налепи по езика и други симптоми. Какво означават? Почистване …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *