фламексин
Фламексин на гел и като прахчета за успокояване на болки

Фламексин: Гел и болкоуспокояващи прахчета (саше). Още един убиец на болката

За какво се използва (приложение и действие). На таблетки. На болкоуспокояващи прахчета. Фламексин и/или аулин. Или диклак? Или нимезил? Мидокалм.

Още в текста: Цена и откъде се взима? Ампули. Мнения и коментари. На гел. Как се пие (прием и дозировка). При главоболие. Подагра. Болки в ставите и ревматоиден артрит. Болки в гърба и бурсит. Болезнена менструация. При камъни в бъбреците. Странични ефекти. При деца. Може ли с алкохол. При бременност.

Какво е фламексин, за какво се използва? Говорим за още едно нестероидно противовъзпалително средство с активна съставка пироксикам (framar.bg).

Фламексин се използва за овладяване на възпаления и болка при травми, ревматични процеси – ревматичен артрит, остеоартрит, освен това при постоперативни състояния и дисменорея. Действието на фламексин се изразява в неутрализиране на болестните процеси, потискане на болката, подобряване на подвижността на двигателния апарат. Най-разпространената форма са таблетките от 20 мг, от които се приема по една на ден при индивидуални лекарски указания. Този лекарствен продукт трябва да се прилага, след като се обсъдят възможните нежелани ефекти при конкретния пациент.

На таблетки

Таблетките фламексин се приемат веднъж на ден, като най-често се препоръчва стандартна доза от 20 мг. Таблетките от 20 мг са делими; при някои пациенти може да бъде препоръчана доза от 30 мг, докато при възрастни или други рискови групи практиката е да се дава половин таблетка. Фламексин е противопоказан при бременност и кърмене. Не се препоръчва за лечение на деца.

При по-продължително лечение или прием на високи дози са възможни смущения в стомашно-чревния тракт: спазми и болки в стомаха, активиране на гастрит и язва, кървене, възпаление на панкреаса (framar.bg).

фламексин, болкоуспокояващи прахчета, гел
Фламексин на таблетки или прахчета – срещу болката

Под наблюдение при терапии с фламексин трябва да са пациенти с хипертония, сърдечна недостатъчност, бъбречни и чернодробни увреждания, хора в напреднала възраст и със заболявания на кръвта.

На прах

Прахчетата фламексин се препоръчват в случаи на анкилозиращ спондилит, ревматоиден артрит, при артроза и дегенеративни ставни заболявания. Тази форма на медикамента е добра при остри състояния с болка, подуване и оток. Важно е да се отбележи, че действието на фламексин е симптоматично – т.е. с помощта на разтворените във вода прахчета се контролират болката и възпалението, но причината не може да бъде излекувана.

Приемът на фламексин изключва алкохола и други нестероидни противовъзпалителни средства. Препоръчва се вземането на еднократната дневна доза да става по едно и също време. Сашето фламексин е маркирано за разделяне на дозата от 20 мг на две равни части (framar.bg).

Фламексин и/или аулин

фламексин на гел и на болкоуспокояващи прахчета
Фламексин атакува болки в различни точки

Аулинът, също като коментирания фламексин, е нестероидно противовъзпалително средство. Прилага се при възпалителни състояния с остра или упорита хронична болка (lekar.bg). Обикновено съветите за прилагане на аулин съдържат предупреждението да не се взема продължително време и във високи дози. Както и продукта фламексин, аулинът помага при болки в ставите, артритни атаки с болка и скованост, болки в кръста, менструални болки, зъбобол. За някои специалисти двата медикамента са равностойни като ефект върху овладяването на болестните симптоми, но фламексинът е с по-изразена токсичност и по-често дава нежелани странични ефекти.

Или диклак?

Познатият медикамент диклак често е спасител при описаните по-горе болки. Най-често е търсен при ревматични пристъпи, болки в кръста и проблеми с големите стави – тазобедрена, колянна (framar.bg). Неговият профил е малко по-широщ в сравнение с фламексин – препоръчван е също при подагра, инфекции на ухото, гърлото и носа.

“Фигурин

Много важна подробност е, че диклак доста осезаемо дразни стомашната лигавица. Не по-малко интересно е това, че диклак има форми, които съчетават бързия ефект и отложеното въздействие. Това увеличава дълготрайността на обезболяващия ефект след един прием на хапче.

Или нимезил?

Нимезил също е в групата на нестероидните противовъзпалителни; много често е приеман за алтернатива на фламексин при необходимост от дългосрочно обезболяване. Трябва да се отбележи, че нимезил – заедно с аулин – са в списъка на Европейската комисия за ограничено отпускане на лекарства с нимезулид. Алгон и енетра също фигурират в този списък с препоръка да бъдат препоръчвани, когато няма други възможности за овладяване на болката. Проблемът е, че изброените медикаменти често дават странични ефекти, най-сериозните сред които засягат здравето на черния дроб (marica.bg).

Мидокалм

фламексин при болки в кръста
Питайте лекаря дали фламексин е подходящ за вас

Това е друг тип лекарство с обезболяващо действие, което въздейства върху централната нервна система. Върши работа при болки от мускулни спазми и възпалени нерви (lekar.bg). Често в практиката мидокалм се комбинира с милгама – комбинация от витамините В1 и В12. Така се постига едновременно бързо обезболяване и по-траен терапевтичен ефект.

Цена и откъде

Фламексин може да се набави от аптечната мрежа срещу 7.50 – 8 лв за опаковка от 10 таблетки по 20 мг (framar.bg). Ако предпочитате прахчета – опаковката с 10 сашета върви по 9-10 лв. Единична бройка може да се намери по 85 стотинки до левче. Ако имате познат фармацевт, ще ви продаде фламексин и без рецепта.

Ампули

Течната форма на фламексин всъщност се набавя под формата на прах за перорален прием (medicine.bg). Тази или таблетната форма не се препоръчват при пациенти над 80 години. Специално внимание е необходимо при потребители със заболявания на черния дроб и бъбреците.

Мнения и коментари

  • nesi98 от framar.bg: “ Това лекарство е вълшебно, на мен ми помогна , имах силни болки в гърба и то само вечер ме болеше. ”
  • Krasi от framar.bg :”Да похваля Фламексин, болката и сващането на мускулите започна да отшумява ! “
  • vanyatk-t от ladyzone.bg: “Преди седмица ми изписаха Фламексин прахчета по повод контузия на ходилото, придружена с адска болка. Още с първия прием болката утихна, но на следващия ден получих парене при уриниране. Реших, че може да съм настинала и да съм направила цистит. След втория прием на същото лекарство (за 48 часа- 2 прахчета) получих силен сърбеж по ръцете от раменете до киките. На следващия ден след разходка навън този сърбеж прерастна в обрив по ръцете-отдолната страна и краката- от колената надолу -точно по нежните места отзад. А вечерта освен това направих и бъбречна криза. От няколко дни пия Кларитин и съм пуснала посявка на урина, защото уринирането е все така болезнено. В листовката на въпросното лекарство е записано като страничен ефект слънце и фоточувствителност.”

На гел

Фламексин се разпространява в българската аптечна мрежа под формата на таблетки и прах за перорален прием; лекарствени форми ампули и гел не са обявени (справка – medicine.bg). Обикновено комплексното лечение при болестни проблеми, нуждаещи се от фламексин, включва таблетки или прахчета в комбинация с друг гел с болкоуспокояващо и противовъзпалително действие – фастум гел, волтарен, диклак.

Дайте мнение и Вие тук!

Как се пие (прием и дозировка)

Стандартната доза фламексин е една таблетка от 20 мг дневно или съдържанието на едно саше, разтворено във вода. Приема се след хранене, препоръчително – по едно и също време. По преценка на лекар дозата може да бъде увеличена за определен срок. При пациенти на възраст над 70 години се препоръчва редуцирана доза от 10 мг дневно (framar.bg).

При главоболие

Фламексин не е типичният лекарствен продукт при главоболие. По-скоро главоболието, заедно със световъртеж и замайване, е страничен негативен ефект от приема му (puls.bg).

Подагра

Фламексин е един от медикаментите, препоръчвани при остри подагрозни състояния. Медикаментът помага да се овладеят болка, възпаление и оток на засегнатите стави. Това обаче е част от комплексна терапия, която трябва да овладее стойностите на пикочната киселина в кръвта. Паралелно с това се набляга и на подходящата диета (framar.bg).

Болки в ставите и ревматоиден артрит

Ревматоиден артрит, болки в ставите – това са мъчителни състояния, които се повлияват от лечението с фламексин. Продуктът овладява възпалителния процес, облекчава болката и освобождава проблемните стави от скованост и отоци (framar.bg).

Болки в гърба и бурсит

При болки в гърба и бурсит на първо място трябва да се установи каква е причината за подобно неприятно състояние. Като първа мярка обикновено се препоръчва прием на нестероидни противовъзпалителни, за да се овладее на момента болката и възпалението. Фламексин може да помогне, ако става дума за болестно състояние, определяно като леко. Ако например е налице бурсит или възпаление на околоставна торбичка, и причината за него е микробиална инфекция, фламексин няма да е достатъчен за трайно овладяване на проблема (puls.bg). Всеки подобен случай се анализира конкретно от лекуващия и се назначава комплексна терапия, в която може да участва и фламексин.

Болезнена менструация

При болезнена менструация помагат прахчетата фламексин, в зависимост от състоянието може да се взема само половинка (framar.bg). Ако болезнените състояния са нещо необичайно и страдащата жена не може да си обясни причината, най-добре е да си направи преглед и изследвания при гинеколог. Фламексин помага за овладяване на симптоматиката, но не ликвидира причината за това неприятно състояние.

При камъни в бъбреците

Фламексин не е типичното лекарство при болни бъбреци и по-точно при камъни в бъбреците. При състояния с болка обаче едва ли мислим за решаването на здравословния проблем в перспектива – просто искаме да не ни боли. По тази причина е възможно фламексин да се включи в краткосрочна терапия като медикамент с болкоуспокояващо и противовъзпалително действие (framar.bg).

Странични ефекти

Продължителното лечение с фламексин, особено ако е в по-високи дози, често води до стомашно-чревни проблеми: болки, запек или диария, болезнено газообразуване. Не са изключени кръвоизливи, активиране на гастрити и язви (lekuva.net).

Лечението с фламексин може да провокира алергични реакции – сърбеж и обриви, отоци, повишена светочувствителност. По-рядко се съобщава за замайване, главоболие, сънливост. Регистрирани са също отклонения в кръвните показатели, влошени функции на черния дроб, бъбречна недостатъчност. Продължителният прием на фламексин може да обясни влошеното качество на съня, косопад, депресивни състояния.

При деца

Фламексин не се използва за лечение на деца (puls.bg).

Може ли с алкохол

Фламексин не може да се приема едновременно с алкохол.

При бременност

Този медикамент е противопоказан при бременност и кърмене.

Първоначално публикувано на:18.08.2015 @ 21:38

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Glu

Глюкозамин, митове и истини за хранителната добавка

Какво е глюкозамин? За какво се използва. Видове. Състав и действие. Странични ефекти, вреди и …

4 Мнения

  1. Често дава усложнения

  2. Изобщо не ми помогнаха прахчетата.Пих го за болки.Имам ишиас.

  3. На мен ми помагат и съм много доволна тях не ми помага Кетонал

  4. При употреба на фламексинът при мен се получава подуване на краката ми .

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *