Как се взема детралекс?
Детралекс е с добър ефект при разширени вени

Как се пие детралекс – срещу хемороиди и разширени вени

Обичайното лечение с детралекс. При хемороиди. При разширени вени. При менструация. При бременност. При бодибилдинг. При запек. При фисури. При черен дроб. На таблетки. Свещички.

Още в текста: Флебодия или детралекс? Заместител на известния медикамент. Смрадлика. Лидокаин. Странични ефекти. Световъртеж. Главоболие. Детралекс и алкохол. При язва.

Детралекс е популярен медикамент, който специалистите препоръчват при проблеми с разширени вени и хемороиди.

Медикаментът въздейства върху венозната система, като оптимизират чувствително тонуса на тези кръвоносни съдове – подобрява се еластичността им; детралекс в същото време е и вазопротектор, т.е. съдейства те да станат по-здрави, по-устойчиви, предпазва ги от разкъсвания и кръвоизливи.

Фармакологичните анонси за този медикамент уверяват, че детралекс няма абсолютен аналог – макар практиката да предлага и други средства с подобно действие. Тайната на продукта е в съчетанието на микронизирани растителни компоненти, водеща роля при които играе екстрактът от неназован сорт червено грозде (vetinpharm.com). Някои коментари насочват вниманието към това обстоятелство и при обяснението, че – под лекарски контрол – именно по тази причина детралекс може да се използва за краткосрочна профилактика по време на бременност. Разумният му прием подобрява кръвообращението в долните крайници и малкия таз.

Най-често използването на детралекс е при разширени вени, болка и отоци с видими венозни промени, при синдрома уморени крака. Продуктът е добър и при лечението на хемороиди (framar.bg). Негово положително качество е, че при възприемане без странични ефекти може да се използва продължително време.

При хемороиди

Стандартната терапия с детралекс при хемороиди препоръчва прием на по 6 таблетки от 500 мг дневно в четири последователни дни. След това лечението продължава с още три дни терапия, в които се вземат по 4 таблетки дневно. Важна подробност е, че детралекс се приема по време на хранене (framar.bg).

Детралекс може да се купи без рецепта, но как точно да се прилага – все пак това трябва да се обсъди със специалист. Обикновено детралекс се прилага като част от комплексна терапия заради ефекта върху кондицията на самите кръвоносни съдове. Една подробност, на която някои потребители не обръщат внимание поради фокусиране върху частен проблем – хемороиди или “възел” от разширени, болезнени вени. Детралекс действа тонизиращо и укрепващо не само на вените, но и на артериите; това означава, че приемът му се отразява положително на кръвоносната система и кръвообращението като цяло (vetinphar.com). Подобрява се кондицията не само на кръвоносните съдове, но и на тъканите в съседство – намалява рискът от проникване и задържане на течности в междуклетъчното пространство, редуцират се отоците.

Паралелно с приема му лекарите препоръчват продукти за локално външно приложение – кремове и унгвенти, промивки и седящи вани с билки или слаб разтвор от калиев хиперманганат и пр. От практиката – прием на детралекс се налага при остри състояния, свързани с хемороиди.

Препоръчва се медикаментът да се приема около две седмици. Ако за това време не се прояви положителен ефект от терапията, трябва да се търси друго решение за хемороидите  с помощта на лекар.

При разширени вени

Основното предназначение на детралекс директно визира лечението на разширени вени. В този случай детралекс – таблетки от 500 мг, се взема два пъти дневно: на обяд и вечер, по време на хранене. Медикаментът е ефективен и при напреднали състояния с трофични язви, като съдейства за регенеративните процеси. Важен момент в прилагането на детралекс при разширени вени е възможното въздействие върху работата на венозните клапи.

“Демир

Разширените вени са мъка за много хора; обещанието, че детралекс ще ги спаси от тази мъка кара потребителите да очакват чудото още на втория ден. Форумът на framar.bg отделя място на темата включително с мнението, че детралекс трябва да се приема поне два-три месеца, за да се прояви положителният му ефект.

Добре е все пак да не се забравя, че проблемът разширени вени не може да се неутрализира единствено чрез гълтане на хапчета, пък било то и най-добрите. Необходимо е подходящо – здравословно – хранене и много движение. Друго важно условие при разширени вени е да се направят разумни опити за редукция на теглото.

При менструация

По условие детралекс не следва да влияе върху характеристиките на месечния цикъл – препаратът не е хормонален, касае се за венотоник и вазопротектор (framar.bg).

И все пак в женски форуми се дискутира вариант за въздействие, което се изразява в промени в календара – закъснения и по-обилно от обичайното кървене (baby.ru). Самите потребителски коментари оценяват такива факти като случайно съвпаднали с лечението чрез детралекс.

При бременност

детралекс
Детралекс може да се приема продължително време

Детралекс категорично не е за кърмещите майки (framar.bg). Не е желателно приложението му и при бременни, но проблемът с разширени вени и/или хемороиди нерядко се проявява за първи път именно по време на една бременност.

Естествено е по тази причина някои тълкувания допускат прием на детралекс при бременни след първия триместър. Разбира се, касае се за краткосрочна терапия по лекарска препоръка. В общи линии приложението тук е профилактично – както вече стана дума. Консултираният с лекар прием на детралекс  съдейства за облекчаването на дискомфорт и болка, проявяващи се в напреднала бременност. В някои случаи вероятно е уместно да се направи кратък курс с медикамента, за да се предотвратят застойни състояния на кръвообращението в краката и малкия таз.

При бодибилдинг

Силовите тренировки и специфичното хранене при бодибилдинг нерядко провокират появата на хемороиди (bb-team.org). В такива случаи лечението с детралекс се провежда при отказ от занимания в спортната зала поне за 10-14 дни.

Приемът на детралекс от тази категория потребители има особено значение и с един друг негов ефект: детралекс подобрява антиоксидантната защита и съдейства за неутрализиране на свободните радикали. Ефектът идва от активното присъствие на флавоноиди в композицията му (womenhealthnet.ru).

Паралелно се прилагат препоръчани от лекар кремове и унгвенти и се правят промивки и частични вани с билки или калиев хиперманганат.

При запек

Това състояние, считано за нежелано и дори недопустимо, за жалост твърде често е факт и създава куп здравословни проблеми. При запек сдобиването с хемороиди и фисури е твърде логично; разбира се – и в този случай може да се помогне с детралекс, но възел на решението е именно отстраняването на причините за запек и поява на хемороиди.

Промяна в храненето, включването на много плодове и зеленчуци, на други продукти с фибри и вода, вода, вода: това създава условия за нормална и без напрежение дефекация, а това автоматично отстранява една от баналните причини за появата на хемороиди.

При фисури

Фисурите са вид ранички, цепване на аналната лигавица. Причината за появата им са състоянията на запек и твърдите екскременти. Появата й е свързана с много силна болка, а консумацията на пикантни и пържени храни прави болката наистина нетърпима и натрапчива.

Симптомите на анална фисура са сходни с тези на хемороиди – болки, дискомфорт и кървене. Сходно е и лечението – препоръчва се детралекс.

При фисурите се различават остро и хронично състояние: ако инцидентно проявилото се остро състояние не отмине само за около 30 дни, то се превръща в хронично и лечението му е оперативно.

Ролята на детралекс в такива случаи е да съдейства за излекуване на остри фисури. За да зарасне по-бързо и без проблеми описаната раничка, трябва да е налице отпускане на мускулатурата и подобрено кръвоснабдяване на зоната.

Действието на детралекс е в същата посока (framar.bg). В повечето случаи обаче все пак се налага оперативно лечение.

За черен дроб

Пациентската листовка за детралекс не съдържа данни за странични ефекти на детралекс върху черния дроб. Фактът, че продуктът е с основна активна съставка от биоестество, намалява възможните негативни въздействия и при дългосрочен прием.

На таблетки

Стандартната форма на приложение: таблетки от 500 мг с активен компонент – флавоноидна фракция, пречистена и микронизирана

Свещички

Честа практика е комбинирането на таблетки детралекс вътрешно + супозитории. Най-масово използваните свещички при хемороиди са прокто-гливенол, цикатридина, ултрапрокт (framar.bg). Наложителна е лекарска консултация при избор на супозитории, тъй като някои от тях са по-ефективни при кървене.

Флебодия или детралекс?

Флебодия е медикамент с аналогично приложение и ефекти (framar.bg). Въпрос на индивидуална поносимост – при някои потребители детралекс причинява стомашен дискомфорт и неразположение, особено при дългосрочна терапия. За други ефектът от детралекс е несравнимо по-изявен в сравнение с флебодия.

https://www.lekar.bg/2015/12/10/%D1%84%D0%BB%D0%B5%D0%B1%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D1%8F/

Заместител на известния медикамент

детралекс
И хемороидите се повлияват от детралекс

Един от възможните заместители на детралекс е флевия – действието на медикамента се основава на концентриран извлек от кората на див портокал с флавоноидите диосмин и хисперидин (framar.bg).

За терапевтичен ефект върху разширени вени и при синдром уморени крака се практикува двумесечен прием от по две таблетки дневно.

Друг медикамент с подобно действие е диокет. Ако след 15-дневното му приложение при разширени вени или хемороиди няма резултат, по-добре е да се търси друго лечение.

Дайте мнение и Вие тук!

https://www.lekar.bg/2014/08/26/%D1%80%D0%B5%D1%86%D0%B5%D0%BF%D1%82%D0%B0-%D0%B7%D0%B0-%D1%80%D0%B0%D0%B7%D1%88%D0%B8%D1%80%D0%B5%D0%BD%D0%B8-%D0%B2%D0%B5%D0%BD%D0%B8/

Смрадлика

Тази билка е известна със своето антисептично, противовъзпалително и стягащо действие. Тя може да е част от комплексна терапия – за външно приложение при хемороиди и варикозни вени, като в същата терапия се включват и таблетките детралекс.

Листа от смрадлика се използват за приготвянето на отвара, която служи за частични вани или компреси в зависимост от характера на здравословния проблем. 50 грама листа от смрадлика се кипват в два литра вода и се оставят да врат 20 минути. След това отварата се оставя да престои и изстине един час, прецежда се и се използва 1-2 пъти дневно за компреси или вани по 10-15 минути (framar.bg).

Лидокаин

Лидокаинът е анестетик и често го откриваме в различни лекарствени продукти за симптоматично лечение на хемороиди. Действа обезболяващо, овладява парене и сърбеж. Основното му приложение е като локален анестетик при различни медицински манипулации и в диагностиката.

Лидокаин унгвент може да се използва самостоятелно или в комбинация с други компоненти в различни кремове и унгвенти за хемороиди, както и в композицията на супозитории – доксипрост, проктогливенол, долопрокт (framar.bg).

Възможно е в такива случаи да се получи алергична реакция, което е знак за прекратяване на лечението. Друг проблем е привикването към лидокаин при по-продължителна употреба. Като алтернатива при лечението на хемороиди в такива случаи се препоръчват супозиториите цикатридина, които не съдържат лидокаин и могат да се прилагат по-продължително време.

Странични ефекти

Какви странични ефекти може да даде лечението с детралекс?

Въпреки добрия ефект от приложението на детралекс, в някои случаи медикаментът не може да се приложи заради негативни странични ефекти. Най-честите сред тях засягат функционирането на стомашно-чревния тракт: възможно е да се получат оплаквания от стомашен дискомфорт, гадене и повръщане, болки в корема и/или диария. Стомашно-чревното разстройство е комплексен симптом от стартовата фаза на приема; обикновено то преминава за не повече от два-три дни.

В редки случаи усложненията преминават в някои форми на колит.

По-рядко потребители се оплакват от главоболие и замайване, масиран кожен обрив и уртикарии. Освен това има данни за единични случаи на тежки, бързо развиващи се отоци на лицето, устните и гърлото, при което говорът и преглъщането са силно затруднени и дишането е мъчително. Подобни реакции от алергичен тип са опасни и изискват незабавна лекарска намеса (framar.bg).

Световъртеж. Главоболие

Това са два от страничните ефекти при лечение с детралекс, които могат да се проявят самостоятелно или заедно. В някои случаи се прибавя и умора (framar.bg). Тези симптоми могат да са преходни, но ако появата им всеки път се отнася към приема на детралекс, вероятно трябва да се търси замяна с някой от аналозите му. Причината за подобни ефекти е специфично въздействие на медикамента върху вегетативната нервна система (womenhealthnet.ru).

Детралекс и алкохол

Както при всеки тип лечение, комбинирането на този медикамент с алкохол при всички положения натоварва ненужно черния дроб. Комбинирането не е добра идея и по друга причина. И при хемороиди, и при разширени вени се препоръчват някои промени в хранителния режим с цел укрепване и оздравяване на кръвоносната система.

Мазните, остро пикантни храни и алкохолът имат доказано отрицателно въздействие в описаните случаи, така че ограничаването на алкохола или спирнето му би дало възможност на детралекс по-успешно да повлияе върху болестната симптоматика.

При язва

детралекс
Детралекс е с добър ефект при разширени вени

Продуктът доказано дразни стомаха и точно по тази причина се препоръчва приемът му да става по време на хранене. Въпреки това и при здрав стомашно-чревен тракт са възможни странични ефекти от рода на дискомфорт, болки, гадене и повръщане.

При пациенти с язва тази подробност трябва внимателно да се прецени с лекуващия, тъй като е възможно вероятната вреда да превишава лечебните ползи от приема на медикамента.

Детралекс принципно следва да се взема по лекарска препоръка и предварително да се изясни дали съществува несъвместимост поради алергия или хронично заболяване, което лекарството може да обостри.

Още един хубав заместител, когато става дума за разширени вени:

https://www.lekar.bg/2016/01/08/%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%BA%D1%81%D0%B5%D0%B2%D0%B0%D0%B7%D0%B8%D0%BD/

Първоначално публикувано на:10.03.2015 @ 20:31

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

фируса анална лечение симптоми операция билки 02

Анална фисура: Лечение с лекарства и билки. Центрове за операция

Разпознаване и лечение на ♎ анална фисура със змийска хурка, ♎ прополис, ♎ смрадлика. ♎ Лекарства, дефламол. ♎ Фисури, ♎ хемороиди …

3 Мнения

  1. Стефан

    Здравейте!Има ли опасност при употреба на Детралекс от инсулт?А влияе ли върху ерекцията негативно?Благодаря!

  2. Пия детралекс от няколко дни, налага ми се да пия и антибиотик Аугментин, защото се разболях.. Възможно ли е да се пият заедно в смисъл в един ден, с интервали от часове?

  3. Иван Енчев

    Може ли да се взима Детралекс при кръвоизливи по главичката на пол. орган?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *