болки в ставите
Алга Сан, Болки в ставите, артрит, артроза, билки, болки в ставите, болкоуспокояващи, гел, гонартроза, ендопротезиране, изкуствени стави, коксартроза, компреси, нестероидни противовъзпалителни

Болки в ставите на краката, ръцете и другаде. Лечение с терапии, лекарства, народни методи

Край на мъчителните болки в ставите! Бабини рецепти с подръчни средства – работят безотказно!

Болки в ставите! Трябва да ги изпитате, за да почувствате за какво мъчение става дума – но не ви го пожелаваме! Ставите всъщност са подвижните части на скелета, които съединяват всички кости на опорно-двигателния апарат. Без тях е невъзможно да се осъществят най-важни функции като сгъване, навеждане и изправяне, въртене, изобщо – движение от всякакъв род. Извод: когато боли – не искаме, не можем и не смеем да се движим!

Причини за болки в ставите

Появата на болки в ставите е директен признак за нарушени нормални функции на една или повече системи в организма. Лошо е решението да се спасяваме с обезболяващи и да отлагаме търсенето на истинската причина за болките. Ако ги приемем за тревожен симптом и се погрижим за посещение при специалист – можем да разчитаме на адекватно лечение и трайно решение на проблема.

Причините за болки в ставите могат да се сведат до няколко:

Хиподинамия, обездвижване. Помислете колко хора практикуват стационарна работа в седнало положение. Освен това на много места основните операции се извършват от машини, човекът само контролира това. Този плюс на цивилизацията се превръща в минус ако си дадем сметка, че при такива условия неизбежно настъпва атрофия на човешките мускули. Всяко движение става усилие, развива се артралгия, т.е. ставите започват да болят.

Увеличени физически натоварвания. В същото време има професии, при които движението е постоянно, а натоварването във физически план – голямо. Така работят строители, хамали, търговски работници. Тези условия не са добри за здравето на ставите. Като прибавим и високия процент професионални травми, ясно е защо в зряла възраст хората от споменатите професии се оплакват от болки в крайниците и гръбнака.

Наднормено тегло. То създава условия в организма, при които намалява мускулната маса, влошава се снабдяването на ставите с кислород, настъпват необратими изменения в хрущялните тъкани, идват и болките.

Екологичните условия. Животът в мегаполисите или в райони с концентрация на индустриални предприятия означава да се понася въздействието на неблагоприятни фактори, на първо място – замърсената атмосфера. Рискът да се разболееш и да получиш усложнения при такива условия нараства в пъти.

Причини за болки в ставите
Болки в ставите – от какво са?

Неправилно хранене. Употребата на храни с ниско съдържание на витамини и микроелементи се отразява негативно на общото състояние на организма. Страдат забележимо и ставите; появяват се дискомфорт и болки.

Възрастта. Колкото по-възрастен е един човек, толкова повече са болките му. Опорно-двигателният апарат се износва, състоянието на ставите се усложнява. За отбелязване е, че артралгията става все по-млада, т.е. болки в ставите имат вече и хора, чиято възраст е далеч от старостта.

Възпаление на ставите, симптоми

Артритът е най-разпространеното заболяване на стави, при което настъпва разпад на хрущялната тъкан в тях. Изтриването или увреждането на хрущяла лишава съставните кости от “амортисьор”: те започват да се трият, при което настъпват възпалителни процеси и се проявяват болки с различна интензивност. Прогресията на възпалението при артрит води до обездвижване, отоци и подуване на крайници. Могат да боледуват и големи, и малки стави. Често склонността към такива състояния е генетично предопределена.

Демир бозан за безсъние

На второ място сред възпалителните заболявания на ставите е бурситът: той засяга раменните, колянните и тазобедрените стави. При него в синовиалната капсула, между костите на ставата се събира излишна течност. Това е застойно състояние, създаващо условия за развитие на възпалителен процес. Болките при това са мъчителни, а засегнатият крайник развива оток.

Основен симптом на всички ставни заболявания е болката. Тя може да е временна или постоянна. Може да се наблюдава ограничена подвижност или оток – типично за възпалителните процеси и инфекциите.

Една или няколко болни стави определят общото състояние на организма. Симптоматиката е много широка и зависи от първопричината. Все пак съществува стандартен набор от признаци, които означават веднага да се търси лекар. Ето ги:

  • Силна болка в една или повече стави;
  • Болката се появява в различни часове на денонощието, за кратко;
  • Дискомфорт, скованост на движенията се проявяват в състояние на покой – в почивни дни или през отпуската;
  • Ставната болка е толкова силна, че човек не може да си върши работата и взема болнични.
  • Засегнатият започва да накуцва;
  • Развива се безпричинно отслабване;
  • Пациентът страда от силно потене;
  • “Разкършено” му е цялостно, като при грип
  • Повишава се температурата, поддържа се висока;
  • Кожни обриви;
  • Сутрешна скованост, без болка;
  • Промяна на походката;
  • Мускулни болки – миалгия;
  • Слаби болки в сухожилията.

Износени стави, скованост в ставите

Не по-малко значима причина за болки в ставите са обменно-дистрофичните изменения. С възрастта и като следствие от системни физически натоварвания ставите се износват, настъпва деструкция или изтъняване на хрущялната тъкан. Наблюдава се характерната скованост на ставите – инстинктивно въздържане от определени движения, които причиняват силна болка. Болката в ставите  е следствие от разрушителните процеси в скелетната структура. По правило там, където възникват болки в ставите, могат да се диагностицират деструктивни процеси в костната тъкан.

Болки в ставите на ръцете и пръстите
Болестният процес може да засегне и големи, и малки стави

Причина за този тип артралгии е и нарушената обмяна на калций. Минералът е крайно необходим за костното изграждане; с възрастта механизмите на прием и преразпределение на калция се нарушават. От една страна костната тъкан губи калций, от друга приеманият калций се отлага в съдове и в хрущялната тъкан. Така споменатият микроелемент увеличава риска от ставни патологии с разрушаване на хрущяла. Обикновено такива промени засягат тазобедрените и глезенните стави, но също колянните и тези на китките. Проблемът се разпознава по болките, “щракането” на ставите при движение, хрущенето, сковаността.

Видове болки в ставите и техните причини

Болката в една проблемна става може да бъде внезапна и остра – или тъпа, продължителна и постоянна. Заедно с нея се наблюдава скованост и ограниченост на движенията, в някои случаи – оток.

Болки в ставите на краката

Болките в ставите на краката са един от основните здравословни проблеми на хората, работещи в офиси, както и на тези в напреднала възраст. Седящият начин на живот, обездвижването, продължителното пребиваване в една и съща поза – всичко това причинява отначало дискомфорт, сетне болки в ставите, свързани с неизбежното разрушаване на хрущялната тъкан и възпалителни процеси.

Проблем може да възникне в тазобедрена става, колянна, глезенна, в ставите на ходилото и пръстите на краката. Непосредствените патологии за всеки тип стави могат да имат своя специфика. Като цяло диагнозите, които се поставят при болки в ставите на краката, са артрит, остеоартроза, възпаление на сухожилия, поражения на гръбнака, остеомиелит, образуване на остеофити или шипове, тумори, хондрокалциноза, бурсит, дифузен фасциит, синовиална хондроматоза, хемофилия.

Болки в пръстите на краката

Постоянната болка в пръстите на левия или десния крак не само причинява дискомфорт, но и ограничава подвижността и работоспособността на засегнатия човек. Подобни болки се оказват сигнал за сериозни заболявания на организма и затова не бива дасе неглижират. Ако изпитвате нещо подобно, не чакайте да отмине – а търсете добър лекар. Точната диагноза ще ви спести мъчителните усещания, но и ще ви предпази от други поражения на организма. Нерядко се касае за такива сериозни проблеми като подагра, артрит, артроза. Възможно е пациентът даразвива валгусна деформация – прословутътъ “изпъкнало кокалче”, или сложната неврома на Мортън.

Болки в тазобедрената става

Тазобедрената става е в списъка на т.н. големи стави; тя е сред носещите и всяка болка означава затруднено движение, ограничаване, скованост. Ето кои могат да са заболяванията, засягащи тази става и причиняващи болки:

Остеоартрит – дегенеративно заболяване, свързано с общото стареене на организма; обикновено се развива над 50-годишна възраст. При износване на ставния хрущял костите на ставата влизат в директен контакт, започва триене, следва болка и възпаление.

Бурсит – възпаление на ставната капсула, възникващо при травма, претоварване, неправилна стойка. Болките са при качване и слизане по стълби, при седене, при лягане върху проблемната страна. Усещат се в зоната на седалищния мускул.

Фемороацетабуларен синдромобразуване на шипове или остеофити върху ставните  компоненти. Това води до ограничаване на движенията и скованост. Болката се появява при сядане или обръщане. Последицата може да е остеоартрит; шиповете могат да се отстранят хирургически – но впоследствие е висок рискът да се образуват отново.

Счупване на кости, образуващи ставата; обикновено се случва на хора в напреднала възраст при остеопороза.

болки в ставите, Болки в лакътната става
С болки в ставите тялото алармира за някакъв сериозен проблем

Дисплазия на тазобедрената става – нарушено развитие, при което ставните компоненти не си съответстват и това разцентрова ставата. Неравномерното изтриване на вътреставния хрущял логично води отново към остеоартрит.

Остеонекроза – развива се при нарушено кръвоснабдяване на ставата и тя не получава необходимите й хранителни вещества. В резултат на това загиват клетки и цели сектори от костната структура. Това може да бъде причинено от травми, злоупотреба с алкохол, продължителен прием на кортикостероиди.

Вижте и ТОВА: Лечение на болки в кръста с конопен колан!

Болки в ставите на ръцете и пръстите

Болките в ставите на горните крайници имат същата природа, както и тези в краката. Те могат да са последица от възпалителен процес, травма, стареене на организма. Особено значение имат болките в ставите на пръстите, тъй като са свързани както с обслужването в бита, така и професионално. Хората с възпалителни заболявания на ставите на пръстите например имат нужда от специално раздвижване сутрин, тъй като пръстите им са буквално сковани.

Ако чувствате болка при сгъване и разгъване на пръстите, това може да означава притискане на нервни окончания на гръбнака, артроза на ставите, тунелен синдром, остеоартроза, тендовагинит. Струва си да се консултирате с лекар, ако ставите ви са пораснали и имат възлеста структура; ако при натиск усещате болка, ако кожата в зоната на ставите е зачервена; ако трудно извършвате с пръстите на ръката фини движения; ако трудно свивате ръката в юмрук; ако пръстите ви болят нощем.

Болки в лакътната става

Причините за болки в левия или десния лакът могат да са различни и е важно преди да започне лечението – да се определи какви именно са те. Такива причини могат да са микротравми, нарушено кръвообращение, дегенеративни изменения на ставния хущял – при хора в напреднала възраст; епикондилит или възпаление на връзките – при физическо претоварване на ставата, например вдигане или носене на тежки предмети; артрит и артроза, шийна отсеохондроза, бурсит, тендинит.

Болки в рамото или раменете

Раменната става е уникална като строеж и функции; същевременно претоварването или травмирането й може да има много сериозни последици. Болките само в едното рамо или и в двете могат да са причинени от притискане на нерви в зоната, свързани с дискови хернии в горните прешлени на гръбнака.

Специфични болки причинява т.н. капсулит на раменната става, при което движенията на едната или другата ръка са ограничени в движенията нагоре – пациентът не е в състояние дори да се нахрани сам. Възпалението на ставни сухожилия отвежда към диагноза тендинит – с болки след прекомерно натоварване. Подобни болки могат да се появят и при бурсит, когато е засегната от възпалителен процес цялата ставна капсула.

Възможни причини за болки в раменете могат да са травми, тумори и наследствени анатомични аномалии.

Болки в челюстта

Слепоочно-челюстната става е една от най-сложно устроените; болките в челюстта всъщност не винаги са свързани с болен зъб. Те могат да са предизвикани от травми, невралгии, стрес, кариес, пародонтит, прием на хормонални препарати и други – включително злокачествени тумори. Тревожни симптоми, на които трябва да се обърне внимание, са хрущене и пукане, болка при дъвчене. Дори нищо друго да не ви притеснява – болката в челюстта при дъвчене определено е повод за консултация с лекар.

Други

Всяка става може да бъде проблемна поради травми и наранявания; най-често уврежданията засягат колянните и лакътните стави. В такива случаи болките са остри, следва обездвижване. Трябва да споменем също навяхването или т.н. изкълчване, при което ставните компоненти са разместени и триенето между тях е неправилно.

Болки и оток се развиват при подагра, като пострадавш на първо време е палецът на крака – тази става за броени минути се подува и зачервява, а болката от мълниеносния възпалителен процес е нетърпима.

Дайте мнение и Вие тук!

При всички случаи внезапните, остри болки в ставите; болки след травми; едновременна поява на болки в повече от една става; постоянна болка, температура, накуцване – всички тези симптоми изискват медицинска консултация.

Основни принципи на лечение

Лечението при болки в ставите се избира и провежда в зависимост от конкретния случай. Може да се приложи медикаментозно или консервативно лечение, хирургично, както и физиотерапия, масажи, лечебна гимнастика. Обикновено се назначава комплексна терапия. Прилагат се и нетрадиционни рецепти от народната медицина. Отчитат се индивидуалните особености и степента на ограниченост на движенията.

Лекарства за болки в ставите
Терапията трябва да е предхождана от точно диагностициране

Ако за момента не е възможна консултация с лекар, може да се приложат някои универсални трика за облекчаване на неприятните болки в ставите: ставата трябва да е в покой, да се направи превръзка с ластичен бинт. Не бива в никакъв случай болното място да се затопля, защото причината за болките още не е уточнена и това може да влоши състоянието. Допуска се прием на обезболяващи, но прегледът при специалист не може да се избегне.

Лекарства за болки в ставите

Лекарствата, които се използват при болки в ставите, имат два типа функции: да обезболяват и да неутрализират възпалителния процес. Това са средства за симптоматично лечение; състоянието на пациента се подобрява, но основната причина за неговото заболяване не се премахва.

Болкоуспокояващи (обезболяващи)

При по-леки състояния терапията започва с болкоуспокояващи препарати за локално външно приложение: кремове, унгвенти, гелове, пластири. Съвременните продукти имат анестетичен и противовъзпалителен ефект. Най-често се прибягва до нестероидните противовъзпалителни, които имат и таблетъчна форма за перорален прием.

Противовъзпалителни

Подчертан противовъзпалителен ефект имат стероидните препарати – дексаметазон, преднизолон, кортизон. Бърз ефект дава инжекционната форма, която може да се изпълнява само от медицинско лице.

Използването на глюкокортикостероиди, хондропротектори и нестероидни противовъзпалителни в различни комбинации е особено популярно сред спортистите, които така се справят с остри възпаления на тазобедрена става, ставите на ходилото, китките на ръката и лакътната  става, като приложението осигурява обезболяване и възстановяване подвижността на ставата. Подобни продукти се прилагат и при ревматоиден артрит.

Много често в такива случаи се избират формите на медикамента диклофенак – капсули, таблетки, унгвент и разтвор за инжекции. Диклофенакът има противовъзпалително, болкоуспокояващо и температуропонижаващо действие.

Гел Алга Сан

Гелът е продукт за локално външно приложение; действа обезболяващо и облекчава схващанията. Действието му се дължи на натурални съставки като екстракт от арника, масло от алпийски клек, камфор, ментол и витамин Е. апликациите са 3-5 пъти дневно. Цената на туба от 100 мл е 12 лв.

Фламексин

Фламексин: Гел и болкоуспокояващи прахчета (саше). Още един убиец на болката

Фламексин е серия от болкоуспокояващи продукци – таблетки, гел и сашета. Пероралните форми съдържат пероксикам – нестероидно противовъзпалително; антиревматично, подобряващо симптоми като подуване, ставни болки и скованост. Препоръчвани при остеоартрит, ревматоиден артрит, анкилозиращ спондилит. Действа симптоматично; цената на опаковка от 10 таблетки по 20 мг е 6 лв. приемът е една таблетка дневно по лекарска препоръка.

Обезболяващ ефект може да се постигне още с продукти като аулин, нимезил, диклак.

Рефригеранс

Крем Рефригеранс. Конско мазило за кръст, мехлем за коляно и какво ли не още!

Рефригеранс е ветеринарен крем за облекчаване на болки при проблеми на ставите. Съдържа екстракт от невен и евкалиптово масло; продукт за симптоматично въздействие, подходящ за ежедневна употреба. Може да се използва за апликации в проблемната зона 2-3 пъти дневно. Цената на туба от 55 мл е около 14 лв.

Други

Друг тип медикаменти са инжекците с хиалуронова киселина; този компонент подпомага хрущялната регенерация и помага за овладяване на възпалителния процес. На практика киселината допълва дефицита на синовиална течност и дава добър резултат при тежки състояния на ставите, например при разрушен ставен хрущял и връзки.

Практикува се и обезболяване на проблемните зони, като се инжектира анестетик непосредствено в болното място.

Народна медицина

Народната медицина има допълваща функция с различни компреси, настойки и отвари, с използване на билки, мед, спирт, дафинов лист. В много случаи изпълнението на една или друга рецепта подпомага обезболяването и снемането на отока, но винаги този вид терапия трябва да се консултира с лекуващия.

Конски кестен

Прилагането на конския кестен при лечение на болни стави е популярно не само сред ценителите на народната медицина. Органичните вещества в състава на кестена укрепват кръвоносните съдове, редуцират проницаемостта на съдовите стени и предпазват ставите от отоци и възпаления.

  • Кестенова настойка: 50 г обелки от конски кестен – само кафявата кожа! – заливаме с 200 мл спирт или водка. Оставяме за 14 дни, след което прецеждаме. Приемат се три пъти дневно по 15 капки, преди хранене, с вода.
Желатин

Животински желатин за стави и за пиене. Лечение, противопоказания, мнения

Компрес: потапяме салфетка от памучен плат в гореща вода; изстискваме я и я намазваме с желатин. Сгъваме я няколко пъти – да се получи компрес с размерите на проблемната става; прикрепваме я със стреч фолио за цялата нощ. Препоръчва се и вътрешен прием на желатин.

Моркови

Морковите са главен помощник в борбата с артрита, възпалителното заболяване на ставите. Мъчително е състоянието с болки, оток, зачервяване на проблемните зони. Ставите се деформират, подвижността намалява. Съдържащите се в морковите витамин А и бета-каротин помагат на организма да се справи с тези болестни процеси. Един голям морков дневно е достатъчна доза за стабилизация на ставното здраве; така ставите стават по-гъвкави и понасят по-големи натоварвания. Не забравяйте да хапвате морковите със зехтин или сметана, за да се усвоят пълноценно полезните им съставки.

Лют червен пипер

Лютият червен пипер съдържа капсаицин; именно на този компонент продуктът дължи острия си вкус. Капсаицинът е и вълшебната съставка в не един мехлем, предназначен за облекчаване на болки в ставите. Вложен в продукти за локално външно приложение, този компонент активира кръвообращението – а това редуцира болката и възпалението.

Джинджифил

Успешното приложение на джинджифил при лечението на болки в ставите зависи от стадия на страданието. 60 г настърган пресен корен в дневното хранително потребление обаче винаги е от полза. Ето как се прилага външно:

  • Настъргваме пресен корен и го разстиламе върху памучна кърпа; сгъваме на компрес и полагаме върху болната става – мястото предварително се намазва с вазелин. Преспиваме с компреса и на сутринта измиваме мястото с хладка вода.
  • Разтривки с джинджифилово масло раздвижват болни стави и спасяват от болки. Маслото се прави от настърган корен, който заливаме със зехтин и оставяме съда на тъмно за три-четири седмици. Прецеждаме и съхраняваме обогатената мазнина в хладилник. При масажи на болните стави се вземат по няколко капки от нея.
Салвия

Градинският чай е една от полезните билки, които са с мощно антооксидантно действие. При редовна употреба – вътрешно, като чай или настойка, салвията очиства организма от токсини. Това се отразява и на ставното здраве, тъй като в много случаи болките и възпалението са последица от негативни натрупвания в организма.

Салвия (градински чай). Топ 15+ ползи и рецепти. Отглеждане

Босвелия

Босвелията е дървесен вид, популярен в медицината аюрведа от поколения; лечебен ефект има съставка от ароматните смоли, които отделя този “индийски тамян”. Екстрактът се получава от дървесната кора.  Възможност за терапия с този продукт дават таблетки или капсули, предлагани най-често онлайн, но и в някои големи аптеки. Босвелията активира кръвообращението и насърчава регенерацията на хрущялната и други съединителни тъкани. Опаковка от 6- таблетки по 310 мг се продава по 30 лв.

Дафинов лист

Дафинов лист има във всяка кухня – така че при необходимост бързо може да се приготви ефективен цяр срещу болки в ставите. Ето как:

  • 30 листа от подправката се заливат с половин литър вряла вода. Варим 5 минути на тих огън, след което оставяме сместа да престои 3-4 часа. Прецеждаме и изпиваме на глътки запарката в рамките на 12 часа. Процедурата може да се повтори след три дни.

Лечебният курс може да се прави два пъти годишно.

 Други

Нерядко негативните състояния с болки в ставите се развиват поради отлагането на соли в тях. Това може да се разпознае като проблем както от болката, така и от характерното “скърцане” при движения. За измиването на вредните соли се препоръчва терапия с варен ориз. Преди варенето оризът се изкисва, като периодично водата му се сменя. Лечебните дози се приемат на гладно, без никакви добавки, редовно в продължение на 40 дни.

Източници:

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Afa3

Афламил. Мнения и странични ефекти. Колко дълго може да се приема? Мидокалм, Милгама, Мовалис и Фламексин

Колко дълго може да се приема Афламил на таблетки? Мнения и странични ефекти на Афламил …

11 Мнения

  1. Цветанка Маринова

    Ще опитам с морковите.

  2. От къде може да вземем кординатите на този лекар който е излекувал момчето?Ако някой знае моля да ми каже.

    • величка иванова

      Моля да ми дадете адреса на този лекар или лечител,който е излекувал господина от ставни болки и болки в гръбначен стълб.

      • Лекар.БГ

        Лечителят, за когото става въпрос във видеото се казва Коста Алексиев и е от Плевен. Живее на ул. “Тумба” №28. Домашният му телефон е: (064) 680 890, а мобилните – (0878) 78 78 55, (0888) 71 80 80, (0898) 72 46 63. Ще ви бъдем благодарни, ако дадете отзиви за него, а също и за други лечители, които са ви помогнали при болки в ставите.

  3. yordanka teofilova

    Какъв е методът му на лечение на болки в ставите?

  4. При мен лично най-много са помогнали хранителни добавки, физически упражнения, гимнастика, разтягане. Сега приемам един продукт, който ми помага да се чуствам по-добре, казва се Сириус-Д, български е, не е лош.

  5. малчо стоянов

    Съвсем скоро четох в руски сайт интервю с немски специалист, че лечението на костни заболявания в Русия е на ниво от преди 30-40г. и че 70 процента от тях се лекуват успешно в Германия за 2-3 месеца..Предлаганите скъпи лекарства в Русия /може би и у нас/ само успокояват болките временно и даже не спират процеса- бяха изброени няколко, които не са ефективни.Предполагам, че сте запознати с статията.Моля, ако имате възможност, споделете немския опит в това отношение.Вероятно ще е много полезно.Поздрави.

  6. dimdammeister

    Лично мнение. Аз чета повечето материали… Останалото е ваша редакционна политика.

  7. МАРИЙКА

    Много благодаря за статията за стави!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *