Къде има билкова аптека в София
Коя билкова аптека е наистина добра?

Къде има билкова аптека в София, Пловдив, Варна, Бургас и др.? Класация

Добавете и вие близката до вас билкова аптека в нашия справочник-класация, за да съберем всичко на едно място. Топ билкови аптеки в Стара Загора, Бургас, Варна, Пловдив, София и другаде

Коя е най-близката билкова аптека до вас? Потърсете я в нашия справочник по-долу и оставете мнението си ТУК във форума ни за билковите аптеки, които познавате. Или добавете аптека, ако не я откривате в този списък! Ако я откривате, но бихте желали да я вдигнете в класацията, напишете положителен коментар за билковата аптека по-долу във формата за коментари.

В момента аптеките са подредени по броя на техните търсения в Гугъл. Но ако някоя от тях събере повече позитивни мнения, ще се качи нагоре в списъка ни. Ако има много негативни отзиви, ще падне надолу.

Ако сте собственик на билкова аптека, свържете се с нас чрез формата ни за контакт, за да ви включим или да измислим друг начин да си бъдем взаимно полезни! Пишете ни при всички случаи!

Ние правим от билките – лекарства. Този девиз на една билкова аптека най-ясно изразява целите на тези обособени магазини.

bilkova-apteka-01
Някога билковите аптеки са изглеждали така

В тях се продават лечебни продукти, но само такива на натурална основа. Билките се превръщат в лекарства, след като фармацевт отделя точната част на растението, обработва я по правилния начин и подсилва действието й с други съставки.

Билковата аптека разполага със сертификат за произхода на всяка билка. Тя гарантира с името си, че предлаганите от нея продукти са чисти, качествени и главното – безопасни.

Какво ще намерим в стандартна билкова аптека
тип продуктикачества
аптечни билки (лекарствени растения)отделни части от дадено растение, които имат най-силни лечебни свойства – напр. корен, цвят и т.н. Те са доставени от чисти райони и са обработени по необходимия начин, запазвайки целебните си качества
билкови смескикомбинации от лечебни растения за решаването на конкретен проблем – напр. за диабет, против запек, за имунитет
билкови чайовеосвен лечебни, се предлагат и чайове с отлични вкусови качества за удоволствие и ободряване
мехлеми, мази, кремовена място приготвени или готови лекарства за локално приложение на базата на естествени компоненти – билки, пчелни продукти, етерични масла и др.
натурална козметикаобикновено това са готови натурални продукти, но някои аптеки работят и по свои формули за здравето и поддръжката на кожата
етерични маслаза арома- и водна терапия, за пиене и за мазане – натуралните билкови масла са вид лекарствени средства по конкретни проблеми
хранителни добавки и диетични продуктиготови продукти, които подпомагат лечението, правилното хранене, зареждането с витаминни и минерални компоненти
супер-храни и други био-продуктиспирулина, джинджифил, екстракти от гъби, матча, годжи бери и още стотици наименования влизат в този клас

Билковите аптеки не са еднакви. Те си създават свое име и облик, както специалистите и лечителите. Класическите аптеки си приличат (зареждат най-търсените конвенционални лекарства), докато билковите могат да бъдат абсолютно различни. Причината е в потенциалния асортимент – той е толкова обширен, че само от политиката на аптеката (способностите, знанията и избора на фармацевта) зависи какви продукти ще бъдат зареждани. В някои аптеки намираме продукт, който не се приготвя в други. В едни аптеки се работи приоритетно с български билки, в други ще намерим китайски и индийски.

Билковите смеси по оригинални рецепти категорично създават име на билковата аптека. Такива смеси се приготвят на място от фармацевта – по поръчка на клиента или предварително, като готово лекарство. Аптеката избира за кои сред хилядите болести, симптоми и проблеми да приготви билкови смески. Фармацевтът избира рецептата, а клиентите дават отзиви коя формула е проработила и е помогнала.

bilkova-apteka
продаваните билки са обработени и сертифицирани

Фармацевтите постоянно развиват асортимента от продукти в своята аптека, като се водят от водещите нужди на днешния ден (най-търсеното от хората) и от отзивите на пациентите. За собствените рецепти те си набавят нужните разрешителни от Изпълнит. агенция по лекарствата.

Билкова аптека в София

Десетки са специализираните аптеки в столицата, в тях се намират повече от 500 вида билки и билкови смеси. Ще разгледаме най-търсените от клиентите.

На “Поп Богомил”
“Демир

Не рядко билковите аптеки се знаят по местонахождението си, а не по името. На ул. Поп Богомил е ситуиран обект на Хърс Комерс, в интернет е изписано и като Хърбс Комерс, но на самия магазин надписът е само „Билкова аптека“. Ще я открием на №25, централната част на София.

Може да попитате за търсената билка на тел. 02 9836003. Почива само в неделя, а в събота е с 2 часа по-късо работно време – до 17 часа. Продукти се изпращат и по куриер.

Според отзиви на потребители, аптеката е отлично заредена и мнозина намират търсеното. Клиент е написал, че е във възторг от асортимента.

Ако ви интересуват небилковите аптеки, можете да видите тази класация на веригите аптеки в България.

В Красно село

Адресът на тази аптека е ул. Д. Йорданов №3. Запитвания е даден 0876391112, на него се дава информация за наличните продукти, но не се правят здрави консултации, отбелязват от аптеката.

Към физическата аптека в Красно село има онлайн такава (bilki.bg) и сайт. В сайта е поместена доста справочна информация, списък на лечебните растения, техните разфасовки (от 25 до 960 г) и цени.

За някои по-силни лечебни треви се изисква рецепта, а други се продават ексклузивно.

Към обичайният за една билкова аптека асортимент тук намираме набор от подправки, пчелни продукти, включително мед, арома масла и хомеопатия.

“Розмарин”

Зад името Розмарин-ЦД стои магистър-фармацевтът Цонка Даскалова, която е с над 30-годишен опит във фармацията и фитотерапията. Нейната философия за лечение е съчетанието на конвенционалните препарати с билкови такива.

Фармацевт Даскалова работи с набор от оригинални рецепти, създадени от самата нея. Водещо направление са онкологичните заболявания и главно облекчаването на болковия синдром. Представя отлични резултати в третирането на първите два стадия от развитието на онко патологията.

Оригинални рецепти със съответните разрешителни са налични по още минимум 20 направления – бронхо, гинекологични и пикочни заболявания, начален диабет, зависимости, кожни патология, включително косопад. Повече от 300 бебета са заченати с помощта на Природата и лечебни смески, създадени в тази билкова аптека.

Координатите й са в кв. Кривата река, улицата е „Феликс Каниц“ №4. Запитвания се отправят на тел. 02 9547380. Обслужването е само на място.

Руски паметник – “Силимарин”

В района на Руски паметник, на ул. Г. Скобелев №71, се намира аптека, кръстена на една от най-българските билки – белият трън и лечебното вещество, което се добива от него и влиза в състава на множество конвенционални лекарства.

bilkova-apteka-02
От интериора на Силимарин

Продуктите със силимарин обаче не са водещото в асортимента, а множество лечебни треви и техни смеси. От аптеката анонсират, че имат над 350 артикула, вкл. чайове и продукти от оригинална формула, както и природна козметика, добавки и био храни.

Освен с оригинални рецепти, в Силимарин се работи и с предписани от други фитотерапевти. Клиентите могат да се отнесат за съвет и препоръки – това изрично е записано в интернет-представянето на аптеката. Пациент е написал, че магазинът е с приказен чар.

Запитванията се отравят на тел. 02 9835055, аптеката не работи единствено в неделя, а в останалите дни е достъпна от 9.30 до 18 ч., в събота от 10 до 14 ч.

На “Шишман” ( на “Юрий Венелин”)

Ако сте чували за аптеката на „Шишман“, но не можете да я откриете, грешката не е във вас. Всъщност аптеката се намира на ъгъла с ул. Шишман, но административно се води на Юрий Венелин №1. Името й е Централна билкова аптека. Тел. за запитвания е 02 9814590.

Дайте мнение и Вие тук!

Централната билкова аптека е описана като софийска забележителност в сайта „Виж София“. В поредицата за софийските потайности са се спрели и на това място, защото било „адски интересно“. Според авторите, при готова рецепта изготвянето на нужната смес отнема средно 10 минути. Това не изключва клиентът да бъде консултиран дали точно това му трябва. От „някъде отзад“ се появява пакет с билки, който понякога мирише зле, но винаги помага.

Въпроси на пациенти разкриват, че аптека работи с интересни собствени рецепти за цялостна подкрепа на имунитета.

В Люлин

Аптека Стела откриваме на пазара Сан Марино в Люлин 3. Това е нашето място, ако търсим есенциите на Бах, солите на Шуслер и хомеопатични композиции. В онлайн-магазинът е даден тест за самостоятелно определяне на нужното ни в тази сфера. Отделно се предлага хума, лечебна козметика и медицинска апаратура като глюкомери, инхалатори и апарати за кръвно. Привлича вниманието антимикотичен продукт, който премахва и неприятни миризми от краката. Той е базиран на натурални масла + задължителният салицил.

Дрогерия Липофарм е базирана в Люлин 1, блок 3. Там работят с билкови и хомеопатични средства. Освен с магистър фармацевт, аптеката разполага и с лекар, специализирал едновременно в неврология и хомеопатия. Приоритетно се предоставят лечебни смеси и препарати за нервна, сърдечна, стомашна, ендокринна с-ми. Работи се с утвърдени формули.

Лозенец

Вербена М за хомеопатични лекарства е ситуирана на  Любен Каравелов №74, като запитвания се правят на 0878 467405.

bilkova-apteka-03
Не всички обекти за продажба на билки са под названието “аптека”

Профарма също е в този квартал, на Крум Попов №64, контактен тел. 0877 882600. Тази аптека е отворена чак до 21:30 ч.

На № 19-А на улица Люботрън също има аптека, която пък работи до по-рано – до 17:00.

Церител (Даттила)

В централния район на столицата, на ул. Веслец №22 се намира тази билкова аптека, която става известна със стопяването на бъбречни камъни. Според благодарен пациент, резултатът е настъпил буквално за 1 ден. За аптеката Церител е публикувано и оплакване за високи цени – според клиент конкретен продукт е закупен от него на завишена 3 пъти цена.

Билкова аптека в Пловдив

Жителите под тепетата не могат да се похвалят с изобилието на специализирани за билкови продукти аптеки. Ако столичани избират измежду десетки, тук аптеките са буквално 3 на брой. Най-старата и известна е тази „на Тунела“, но дали още съществува?

“Тунела”

Старите пловдивчани помнят как изглеждаше билковата до Тунела – шкафове до тавана, запълнени с еднакви чекмеджета с дървени чела, а вътре насипани стотици билки и билкови смеси. Отиваш, казваш какъв ти е проблемът, и веднага ти насипват нещо в хартиен плик. Отгоре ръкописно изписват съдържанието и схемата за прием.

Днес мястото изглежда като класическа аптека от бранда „36.6“, но все още се продават билки. В сайта им се твърди, че са единствените с лиценз за насипни билки, смеси и тинктури. Пълното разнообразие е налично в онлайн-аптеката, където има повече хомеопатия, добавки, натурална козметика, масла и др.

Билковата „Найденови“ е ситуирана в кв. Тракия. Петима фармацевти отговарят за разнообразието от артикули. Налични са ред лекарствени препарати, но има и „билков“ отдел – хомеопатия, пълната гама билки (според сайта на аптеката), медицинска козметика, шуслерови соли и др. Относно солите се предоставят и консултации. Телефонът е 682262 с кода на Пловдив.

Нота Бене е в Кючук Париж, на ул. Лазо Войвода №31. Тя също е смесена – класическа и билкова аптека в едно. Изготвят се и билкови смеси. Имат страница във фейсбук с повече инфо и данни, а тел. за запитвания е 088 7778848.

Билкова аптека в Варна

Три са билковите магазини и в морската столица – Невен, Орфеево цвете и Галантус.

Магазин Невен в началото е билкова борса за специализирани аптеки в областта. Сега има и обект за продажби на дребно между Главната и морето – на “Кр. Мирски” 11-А.

bilkova-apteka-04
Бахови есенции и соли на Шуслер се предлагат в билковите аптеки

Казват, че Невен се намират билки, които няма на други места. Разнообразието е наистина огромно – 300 различни билки, с акцент върху водорасли АФА от Кламат и коластра. Отделно голям набор от трапезни чайове, добавки, диетични продукти. Отговарят на тел. 600204.

Дрогерия Орфеево цвете съществува от 6 години. Мотото им е обслужване с позитивна енергия и акцент върху профилактиката. Фармацевтите подпомагат избора на подходящата добавка или билка. Онлайн магазин е в помощ на клиенти от по-отдалечени райони. Дрогерията се намира зад кметството на район Приморски, за запитвания 0898 608703

Галантус е открита в самото сърце на Варна. Аптека от смесен тип. Има отлични отзиви на клиенти, че там са намерили рядко лекарство или адекватна помощ. Намира се на „Княз Борис I-ви“ 76,  за връзка 625 070 с кода на Варна.

Билкова аптека в Бургас

Магазин за билки, тинктури, био и хран. добавки под името Здравословна палитра работи на ул. Гладстон 44. В комплекс Славейко има “Билков щанд” – той е до блок 112. Жителите на комплекс Меден рудник са най-близо до Нота бене. Магазин на Лечител има на „Васил Левски“ №5.

Билкова аптека в Стара Загора

Иглика и Ванда са двете възможности за пазаруване на билки в града на липите. Ванда на Димчо Стаев 30Б е денонощна,  а другата – на „Цар Симеон Велики“ 84, с нормално работно време. И двете „Ванди“ са класически аптеки, в чийто асортимент се намират някои билки и природни продукти, предимно натурална козметика.

“Иглика”

Ситуирана на „Цар Симеон Велики“ 141, тя е същинска билкова аптека. От нея се пазаруват моно и смесени билки за различни терапии, хомеопатия и чайове.

Билкова аптека в Велико Търново

Билкария и Асклепий са двете възможности в старата столица. Билкария е на л. Цар Иван Асен II 22, за запитвания 603620 с кода на Велико Търново, а брандът Асклепий има три аптеки от смесен тип в различни райони. Асклепий се афишира като верига с ниски цени.

Други билкови аптеки

Физическите магазини за билки днес са стеснен сегмент от пазара за сметка на интернет базираните. Онлайн магазините нарастват все повече, защото имат своите удобства – достъпност, бързина, лесен контакт. Минусът им е, че работят само с готови форми. Но тези стандартни продукти лесно се преглеждат и сравняват по цени.

Онлайн аптеки с билков профил: aptekazdrave.bg, bgdrogeria.com, befit.bg, aptekanove.bg, bglek.com (Билкария) и др.

Видео: как изглежда аптека от смесен тип.

За Радост Ангелова

Радост Ангелова е редактор и репортер в множество национални и регионални вестници и електронни медии с над 30 години стаж в областта на здравеопазването, социалните политики и бизнеса.

Прочети още

Glawobolie

Как да надвием досадното главоболие – с билки, аналгетици или хомеопатия?

Първа помощ при главоболие. А при деца? Обичайното лечение. Най-доброто хапче. Ескапел. Цинк. Фламексин. Аналгин. …

3 Мнения

  1. Викенти

    В Карнобат са Вита, Афиа и Панацея. Но не са само билкови, просто има и такива неща, ама аз съм намирал, каквото искам.

  2. Маша Д.

    Купувам си гурме чай и разни глезотии от Нота бене в Бургас, но не знам дали ще направят сбор по списък са клиента. То май не останаха такива аптеки.

  3. Стубел

    Уважавам фитотерапевтите от билковата на Генерал Скобелев, много са компетентни и любезни, веднага ти обръщат внимание.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *