Изчистване при подагра и симптоми
Изчистване при подагра, как става

Изчистване при подагра: ето как се прави!

Как ефективно се прави изчистване при подагра; какво означава това? Пикочна киселина и подагра: симптоми на болестта, медикаменти и билкови терапии

Изчистване при подагра: преди да преминем към разяснения по темата, трябва да си припомним какво представлява компонентът пикочна киселина и каква е ролята й в организма. Най-общо тя е резултатът от разпада на белтъчини и пурини.

  • Киселината се синтезира в черния дроб. При здрав организъм балансът на стойностите й се регулира самостоятелно чрез извеждане посредством бъбреците. Когато този баланс е нарушен по някаква причина, в организма се задържат и отлагат соли на пикочната киселина. Под формата на кристали те причиняват ставни възпаления, болезнени пристъпи и влошаване на подвижността. В такива условия в различни зони на тялото се формират и т.н. тофуси.

Кризисно състояние, свързано с описания процес, е развитието на подагра.

Пикочна киселина и подагра

И така: подагра е заболяване, възникващо при нарушена обмяна с отлагане на соли на пикочната киселина в ставите. Повишената концентрация на пикочна киселина в кръвта се нарича хиперурикемия. Най-общо това състояние може да се обясни или с наднормена продукция на киселина, или с отслабеното й извеждане от организма чрез бъбреците. Илюстрация на тази зависимост може да бъде следната таблица:

Пикочна киселина – норма

Нормата за пикочна киселина в кръвта зависи от възрастта и пола, ето как:

  • Деца – 120 до 300 микромола на литър;
  • Жени – 160 до 320 микромола на литър;
  • Мъже – 200 до 420 микромола на литър.

При стойности над посочените за всяка група се коментира хиперурикемия.

Причини за хиперурикемия
  1. Наднормен синтез на пикочна киселина – обменна форма на патологията;
  2.  Разстройство на бъбречните функции, нарушено извеждане – бъбречна форма на патологията;
  3.  Смесена форма – съчетание от посочените две.

Най-сериозно усложнение в резултат на проявена хиперурикемия е подаграта. Първи пристъп на болестта се развива на фона на многогодишно превишаване нивото на пикочна киселина в кръвта.

Симптоми на подагра

Остър артритен пристъп в една става, най-често от палец на долния крайник, по-рядко колянна. Силна болка, която се появява внезапно през нощта или призори; оток, повишена локална температура, зачервяване на кожата в проблемната зона. Продължителност на пристъпа е средно седмица, може и повече. При повторни пристъпи могат да страдат и други стави. Прогресията води до образуване на тофуси – повърхностни или дълбоки струпвания на уратни кристали; нарастването им може да причини болезнени разкъсвания.

Подаграта може да е първична или вторична. В 99% от случаите на първична подагра заболяването се квалифицира като идиопатично. Това означава, че причината за хиперурикемията е неизвестна.

Обикновено първичната подагра все пак е резултат от съчетание на генетични, хормонални и диетични фактори. Вторичната подагра е обусловена от лекарствени терапии или други фактори, които са причинили нарушения на обменните процеси в организма.

първичната подагра
Нездравословното хранене е една от причините за подагра
“Демир

Подагра по-често развиват мъжете, като най-засегната възрастова група е 30-60 години. Жените боледуват по-рядко, обикновено признаци на хиперурикемия и подагра се проявяват в етапа на постменопауза.

Причини за увеличаване на пикочната киселина

Освен генетична предразположеност, хиперурикемия с риск от подагра може да се развие на фона на някои заболявания: исхемична болест на сърцето, хипертония, метаболитен синдром, хронична бъбречна недостатъчност, псориазис, екземи; някои заболявания на кръвта – анемия, левкоза; диабет, туберкулоза. За развитието на подагра тласък може да даде трансплантацията на оран, както и въвеждането на контрастно вещество при диагностични процедури.

Как ефективно се прави изчистване при подагра
Наднормената пикочна киселина води към подагра

Друга причина може да е продължителният прием на някои медикаменти: тиазидни диуретици, аспирин над 2 г дневно, циклоспорини.

Най-често коментирана причина е нездравословното хранене: честа употреба на мазни храни и тлъсти меса, субпродукти, алкохол; прекаляване с растителни и животински протеини; прекомерна употреба на продукти с оксалати и захари – грозде, спанак, домати, захарно цвекло, както и какао и кафе; гъби, яйца, газирано, бобови. Тук трябва да се споменат също крайните диети и гладуването.

Мнения, отзиви и форум. Хора, ползвали Демир бозан при подагра

Мнение№1: Моят враг се оказа бирата!
Бира при подагра?
Никита Русев от Пазарджик

Никита Русев от Пазарджик: „За мен беше голяма изненада да разбера, че имам подагра. Слава богу, хванах нещата още след първия пристъп – случи ми се по време на командировка в София, осъмнах в хотела с ужасни болки в палеца на левия крак. Не искам да си спомням за това преживяване, за търсенето на доктори и пътуването обратно у дома. Като цяло живея природосъобразно, спортувам умерено и се храня разумно. Единствената ми слабост е бирата; оказа се впоследствие, че точно тя е отключила проблема. С голяма мъка го осъзнах, като изключвах една по една обичайните храни и напитки от менюто си. Изкушавам се да пийна по малко от време на време, но се пазя като цяло. И поддържам показателите в норма с Демир бозан: този билков чай съдържа котешка стъпка, хвощ и царевична коса, а всички те са балсам за бъбреците!“

Подагра. Лечение с компреси и билки. Мед, сода бикарбонат, Демир бозан и др.

Изчистване на пикочна киселина

Как да се изчисти организмът от наднормените количества пикочна киселина, за да не се отключи механизмът на подаграта? Този въпрос има отговори, но те са приоритет на специалистите. Лекарят единствен може да определи каква е причината за подобно състояние, има ли генетична основа за проявата му, кой е точният вариант за лечение.

Изчистване на пикочна киселина
Диетата изисква отказ от някои храни

Ако няколко последователни кръвни проби показват отклонение, лечението не бива да се отлага. Като начало обикновено се препоръчва диета – изключват се храните, които имат високо съдържание на пурини. Възможно е да се наложи прием на медикаменти и да се използват методи на народната медицина. Погледнете и ТУК: Бързо изчистване при подагра и сваляне на пикочната киселина чрез билки, чай и хапчета. Таблица на пурини в храните.

Медикаментозна терапия

Изчистване при подагра с медикаменти – това е основният подход към проблема. Тъй като решението засяга функциите на бъбреците и възможните нарушения в тези функции, лекарите препоръчват медикаменти от две лекарствени групи:

Дайте мнение и Вие тук!

Урикозурични продукти – те ускоряват изхвърлянето от организма на излишните соли чрез интензивно отделяне на урина/ пикочна киселина. Подходящи са при подагра от смесен тип или провокирана от бъбречни заболявания. Такова лекарство е Пробенецид. При подходяща доза приемът му регулира успешно стойностите на пикочна киселина в кръвната плазма.

Източници и още информация на английски: Природно изчистване при подаграКак да намалим пикочната киселина и да избегнем подагратаДиета при подагра: Разрешени и забранени храни.

Урикодепресивни продукти – те потискат образуването на соли на пикочната киселина. Приемът им води до забавен разпад на пурините, което позволява на организма да ги изхвърля и поддържа в норма. Такъв медикамент е Алопуринолът. Урикодепресивните лекарства помагат при подагра, бъбречно-каменна болест, при химиотерапия срещу злокачествени процеси: те ефективно редуцират продуктите на пикочна киселина в ставите и в тъканите на организма.

  • При лечението на подагра се използват лекарства като Милурит, Колхицин, Аденурик, Друнилер, Алодагра и др. Кой продукт е подходящият за конкретен пациент, може да определи единствено специалистът на база изследванията, които болестта предполага.
Урикодепресивни продукти
При трайна хиперурикемия се налага и прием на медикаменти

Диета и режим

Смисълът на диетата за изчистване при подагра е да се намали концентрацията на соли в организма и да се предотврати по-нататъшното им образуване. Препоръчва се въздържане от консумация на храни с критични показатели на пурини и оксалова киселина. Намалява се приемът на готварска сол, препоръчват се млечни блюда, плодове и витаминозни напитки. Праненето е четири пъти дневно, с неголеми порции.

Ето кои продукти се препоръчват в коментираните случаи:

  • Млечни и вегетариански супи; тестени производни, без подсладени; кисело млечни; варени меса и нетлъсти риби; зърнени храни; зеленчуци – сурови и приготвени на пара, зеленчукови пастети; плодови салати; сушени плодове, пастили, плодови желета.

Ето и кои са забранените храни:

  • Силни бульони от месо, риба и гъби; субпродукти, месни и рибни консерви, пушени и солени колбаси; спанак, киселец, бобови храни; карфиол. Солени сирена и кашкавали; шоколад, хрян, горчица, пикантни подправки; силно кафе и чай, какао.

Месо е препоръчително да се хапва 1-2 пъти седмично, предимно варено или приготвено на пара.

Лечебна гимнастика

При подагра и увеличени урати в организма се препоръчва комплекс от специални упражнения – целта им е да се поддържа подвижността на ставите и еластичността на мускулните влакна. Активните движения ускоряват обменните процеси, нормализират кондицията и поддържат подвижността на ставните връзки.

Мнение№2: Добавете Демир бозан към хапчетата!
Хапчета при подагра
Мира Христова, Велико Търново

Мира Христова, Велико Търново: „ Съпругът ми има подагра и от доста време се поддържа с аденурик. Опитахме само с диета, но на него му е трудно да я спазва и нещата напреднаха. Опасявам се, че тайно от мен похапва от забранените храни; пристъпите му са много редки, но дяволът дреме в него и аз съм на тръни. Принципно държа на лечението с билки, а в този случай има много доказателства за ползата от лечебни треви при подагра. С голям труд успях да го убедя да пие от чая Демир бозан. Доста мърморене изтърпях в продължение на 2-3 седмици, но накрая човекът си призна, че се чувства по-добре. Съветвам хората с подобен проблем да опитат, продуктът е определено добър!“

Добре е лечебните комплекси да се съставят от специалист индивидуално, като се отчитат специфичните потребности, възрастта и общото състояние на организма.

Естествено, само с лечебна гимнастика болестта няма да си отиде и изчистване при подагра няма как да стане. Но по този начин се предотвратява бързото влошаване на болестта.

Народна медицина

Рецепти от народната медицина в коментираните случаи се прилагат или за профилактика – или за допълване на основната медикаментозна терапия. Лекуващият следва да знае за допълващите терапии „по бабешки“ и да прецени дали изборът е правилен.

Народна медицина при подагра
Билковите ванички облекчават

Ето няколко примерни рецепти за церове, чийто прием помага за изчистване при подагра:

  • Прясно изцеден сок от коприва – приема се по чаена лъжичка преди закуска;
  • Брезова отвара: Супена лъжица наситнени брезови листа се заливат с чаша вряла вода. Варят се на тих огън 15-20 минути, след което се оставят да киснат един час. След прецеждане се изпива по четвърт чаша по време на всяко хранене;
  • Оризова каша: Три супени лъжици ориз се измиват хубаво и се заливат с 50 мл вода. Оставят се да престоят 12-15 часа. След това оризът се изплаква, залива се отново с чиста вода – да го покрие, и се оставя да тих огън да кипне. Отново се изплаква и залива със студена вода, кипва се втори път. После готовият ориз се охлажда и изяжда без никакви добавки. В продължение на 3-5 часа не трябва да се пие вода. Тази оризова каша се приготвя и изяжда веднъж на ден в продължение на един месец.
  • Ванички с лайка: 100 г суха лайка се залива със 7-10 литра гореща вода; добавят се 10 г готварска сол. Като поизстине до поносима температура, потапяме краката и държим до пълно изстиване на течността.
  • Билкови ванички: Смесваме равни части дъбова кора, лайка, невен и градински чай. 250 г от сместа заливаме с два литра вряла вода и оставяме под капак за 2-3 часа. Получената запарка се прецежда и се налива в леген; доливаме топла вода – така, че да се получи крайна температура от 35 градуса. Потапяме краката и държим, докато температурата се понижи с 10 градуса. Процедурата се повтаря редовно в продължение на 15 дни. Следва двуседмична почивка и повтаряме серията.
Мнение№3: Страхувам се от подагра, задържам с Демир бозан
Изчистване при подагра
Валентина Маркова от София

Валентина Маркова от София: „Наскоро при профилактични изследвания ми откриха повишени стойности на пикочната киселина. Джипито ме предупреди да спазвам диета, защото има опасност да развия трайно хиперурикемия, а оттам и подагра. Притесних се, защото баща ми е с подагра и съм наясно какво означава това. При мен вероятно е свързано с бъбреците, които в последните години ми създават проблеми. Вземам някои лекарства, те наистина са ми необходими, но може би и от тях проблемът става по-остър. Четох за Демир бозан и си казах, че такъв продукт – ако не помогне, поне няма да навреди. Пия го редовно втори месец и се чувствам чудесно, надявам се да задържа положението и да не стигам до остри пристъпи.“

Изчистване при подагра може успешно да се постигне при съчетаването на всички тези подходи. Това значи комбинация от активен живот с подходящи физически натоварвания, диета, приемливи методи от народната медицина и точните лекарства. Всичко това трябва да се предприеме колкото може по-рано, а здравословните норми на живот трябва да се поддържат и след нормализирането на коментираните показатели.

Пишете в нашия форум какъв опит имате с изчистване при подагра; кои са най-приемливите лекарства и трудно ли се спазва примерната диета. Споделете ТУК какво мислите за приложението на билковия чай Демир бозан в случаите с повишена пикочна киселина.

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

хрема

Моментално спиране на хрема. Пресичане на хрема при дете

Как се прави моментално спиране на хрема? Как да спрем хремата за 5 минути? Лесни …

3 Мнения

  1. Дядо Гого

    Спазвайте диета и пийте билки; Демир бозан е добър продукт – приготвя се лесно и може да се приема дълго време. Не чакайте да ви заболи адски, да се налага да пиете лекарства. Малко разум и дисциплина трябва!

  2. Мариета Живкова

    С Демир бозан нищо няма да стане, ако болестта е напреднала. Лекарствата и диетата са задължителни.

  3. Станко Илиев

    Имам подагра, но така и не се разбра какво я причинява. Преживях само един пристъп, адски болки бяха. страх ме е да не се повтори – сега периодично си изследвам пикочната киселина. Под контрол е – спазвам диета, пия коприва, периодично докторът ми изписва лекарства. Смятам да разредя хапчетата и да се поддържам с билки, Демир бозан е един от вариантите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *