прищипан възпален нерв
Как се лекува прищипан нерв или пък възпален?

Прищипан нерв на кръста. Билки и лекарства за възпален нерв на врата, гърба

Какво всъщност е прищипан нерв: симптоми, причини, лекарства. Възпален нерв на крака, гърба, кръста, плешката, врата и другаде. Лечение и освобождаване.

Съдържание:

Още в текста: Ω Какви мазила и какви хапчета да използваме. Ω Народна медицина при прищипан нерв. Ω Защо да не се отказваме от лечебната гимнастика. Спешни мерки и дългосрочна терапия. Може ли да се излекува напълно и как да избегнем тежките усложнения.

Прищипан възпален нерв – това е лошият ни късмет с нервите, изходящи от гръбнака.
Нервните коренчета са разположени в изключително тясно пространство/канал и могат да бъдат притиснати или “прищипани” от компресирани гръбначни прешлени, дископатични образувания, спазмирани мускули, тумори, възпалени сухожилия и пр.

Прищипването винаги е придружено с нетърпима болка; освен болката от притискането нещата може да са усложнени от локален възпалителен процес. Най-често става дума за прищипан нерв в зоната на шийни прешлени и особено за проблеми със седалищния нерв.

В зависимост от мястото на прищипването и локализацията на болката може да се говори за ишиалгия – при болки в кръста, задните части, задната страна на краката; лумбоишиалгия – болката е в зоната на кръста, но и в прилежащи зони; лумбалгия – болка в кръста и гърба, цервикобрахиалгия – болка в шията и ръката, цервикалгия – болки в шията.

Какво е това прищипан нерв?

Притиснатият, страдащ нерв се разпознава по непреодолимата болка – но това не е всичко.

При остър пристъп на болка може да се получи спазъм на цяла мускулна група или да се наруши работата на вътрешните органи.

прищипан възпален нерв
Компресията на прешлени при изтрит хрущял е честа причина за проблема

Дали това ще се случи, зависи от локализацията, т.е. важно е какъв точно нерв е засегнат. Става дума за чувствителни, вегетативни и двигателни нерви. Ако са засегнати чувствителни нерви, пациентът по правило не се бави с търсене на варианти за самодейно лечение; силната и нетърпима  болка го води незабавно при доктора. При другите две групи болезнени състояния нещата се търпят, което подвежда пациента и го кара да чака, да види дали проблемът няма да се реши сам; пробва се и самолечение. По правило в такъв случай се развиват сериозни усложнения.

Общи симптоми на възпален нерв, адски болки

Симптомите на защипан нерв определено зависят от локализацията на защипването. Освен това има значение и това – дали се развива възпалителен процес, каква е продължителността на болезненото състояние и защо се е случило.

Основен симптом, разбира се, е адската болка в мястото на прищипването – кръста, шията, гърба или някой от крайниците. На второ място е ограничението на движенията. При сериозно прищипване на шиен или седалищен нерв може да последва компресия на гръбначния мозък и да настъпят нарушения в двигателните функции, в чувствителността на крайниците, дори да настъпи пареза или паралич.

Признаци и причини за прищипан и възпален нерв

Признаците на защипан (възпален) нерв могат да варират и в зависимост от това – каква е причината за мъчителното състояние. Характерът на болестното състояние и как то е изразено се определят и от функциите на засегнатия нерв и къде точно той е разположен.

Фигурин лесно отслабване диета 10 килограма

Най-често от прищипан нерв страдаме заради дегенерация на хрущяла в междупрешленните дискове. Просветът между прешлените се стеснява и нервните влакна остават притиснати. Хипертонусът или спазъмът на мускулите само усложнява патологичния процес, причинявайки ескалация на болезнения дискомфорт.

Когато мускулите са в спазъм и притискат нерва, същото се случва и с прилежащите кръвоносни съдове. Това не само е болезнено, но и опасно, защото влошава кръвообращението, работата на вътрешните органи и на главния мозък. Ако прищипването е продължително, има опасност нервната тъкан да атрофира и чувствителността на отделни зони буквално да изчезне. Сложности има – както е с радикулита, и когато травмираният нерв се възпали.

Ишиас, радикулит

Ако е засегнат седалищният нерв или имаме прищипан (възпален) нерв в областта на пояса, усещането е за парене и бодежи в кръста, които се придвижват по крака надолу. Кракът започва да се обездвижва, но дори когато го щадим и избягваме нормалното натоварване – достатъчно е да се изправим, за да почувстваме стрелкането на болката. При наличието на херния или пролапс на гръбначна течност болката става интензивна и рязка. Ако прищипаният седалищен нерв се възпали, вече говорим за радикулит. Често причина за прищипването е наднорменото тегло, защото основната тежест на тялото по принцип е стоварена в поясната зона.

Ако причина за прищипването е междупрешленен излив или обостряне на остеохондроза, се препоръчва фитотерапия и лечебна гимнастика, а мануалната терапия се изключва.

Остеохондроза

При прищипването на нерв в областта на шията се получава специфично напрежение на шийните мускули. Болката се усилва всеки път, ако човек се опита да извие глава и дори ако се старае да я държи в едно и също положение. Проблемът се обостря по време на сън или ако се е наложило пациентът да прекара продължително време в една и съща седяща поза. Прищипването в този случай се обяснява с остеохондроза – споменатото дегенеративно изменение на хрущялната тъкан, при което се сплесква и изтънява буферният пласт между прешлените и костите притискат нервните окончания. Възможни са също сублуксации, размествания, при които помага мануалната терапия. Масажите облекчават болката и дори могат да възстановят нормалното разположение на прешлените, така че прищипаният нерв да се освободи.

Невралгия

Ако е засегнат периферен нерв, човекът изпитва болка с различна интензивност. Тя може да е пареща, под формата на бодежи или стрелкаща. Може да е постоянна или на пристъпи. Говорим за невралгия.

Ако прищипаният нерв например е в зоната на гръдния кош, пациентът се бори с междуребрената невралгия. Това е сложно, защото невралгичните болки могат да се сбъркат с болки от сърдечен характер. Двата типа болки могат все пак да се разграничат едни от други. При междуребрената невралгия например те са на постоянна основа и не отслабват по време на почивка. Дори се усилват, ако се опитаме да раздвижим торса или да опипаме междуребрените тъкани.

В случай когато притиснат е седалищният нерв, невралгичната болка се усеща в долната част на гърба. Тази болка “пълзи” по крака надолу и може да достигне чак до ходилото.

Неврит, плексит, дископатия и др.
прищипан възпален нерв
При подходяща терапия болката се овладява бързо

Докато при невралгиите засегнатият нерв реагира на притискането с болки и изтръпване, при неврит заради възпалителни процеси започват структурни промени в нерва. Освен болки и изтръпване се наблюдават отслабена чувствителност, необратимо влошени двигателни рефлекси и др.

Плекситът също е свързан с възпаление – този път на група нервни влакна, нервен сплит. Възпалителният процес добавя към задължителната болка ограничаване на движенията, отслабена сетивност на кожата в засегнатата зона, хипотрофия на мускулни групи до парализа.При дископатия проблемът е в изтриването на междупрешленния диск с последващо прищипване и възпаление на нерв в определена зона на гръбначния стълб.

В зависимост от това кой точно участък от гръбначния стълб е засегнат, всички тези промени в различни комбинации на симптомите биха могли да превърнат всяко движение в непреодолима трудност. Ако например е засегнат т.н. лъчев нерв, пациентът не може да сгъва и разгъва ръката си, пръстите на ръката остават в сгънато състояние, а китката е безпомощно отпусната. При компресия на лакътния нерв се нарушава чувствителността на пръстите; кръвообращението се влошава, болката се концентрира в малкия пръст. Често мястото, където се намира засегнатият нерв, отича и е зачервено и болезнено.

При бременност

Най-често при бременност се говори за прищипване или възпаление на най-големия нерв в човешкото тяло – седалищният. По принцип той е уязвим, за ишиас можем да говорим дълго – включително и за това как да облекчим болката и да си върнем способността за движение. Овладяването на болката при прищипан нерв по време на бременност има някои специфики.

Проблемът може да е предизвикан от стандартните причини, но поради измененията в тялото на бъдещата майка вероятността това да се случи е по-голяма. В същото време има някои ограничения, свързани както с диагностицирането, така и с провеждането на терапия. Не е добро решение да се потърпи до раждането, тъй като проблемът ограничава движенията, а може да причини и намаляване чувствителността на крайниците. Същевременно няма как да се използват повечето обичайни за случая медикаменти, защото могат да усложнят бременността или да се отразят негативно на развитието на плода. Приложим е масажът, който облекчава болките, но трябва да бъде направен професионално. Помагат също упражненията за раздвижване и укрепване мускулите на гърба, както и заниманията по йога. Това би било полезно и за бъдещото раждане.

Какво да правим при прищипване на нерва?

Ако подозирате, че ви боли заради прищипан (възпален) нерв, най-нормалното е да потърсите медицинска помощ. Самолечението, особено с някои средства от народната медицина, може да усложни нещата и да затрудни точната терапия. Лекарят ще диагностицира проблема точно и ще препоръча адекватна терапия – поне така стоят нещата теоретично.

При уточняването на диагнозата лекарят може да препоръча изследвания с апаратура – например скенер, рентген и др., така че да се получи визуализация на проблемната зона в подробности. Рентгенът обикновено се използва при хипотеза за притискане на нерв от компресирани прешлени, а компютърната томография – при предположение за натиск от меки тъкани. Апаратурата позволява да се види и дали няма усложнения при някои вътрешни органи, които са следствие от прищипването на нерва.

Лечение на прищипан нерв. Лекарства и др.

Лечението на прищипан нерв в повечето случаи не е много сложно и резултатите могат да се проявят още след първите сеанси. Прилагат се иглотерапия, мануална терапия и тибетски точков масаж. Благодарение на това се овладява мускулният спазъм, може да се възстанови правилното положение на прешлените, да се освободи прищипаният нерв и да се неутрализира болката.

Общите принципи за лечение на нерви, подложени на прищипване и натиск, се свежда на първо място на неутрализирането на болката. След като това стане, се работи за отстраняване на причините, предизвикали болестното състояние. Има и такива случаи, при които консервативните методи не помагат и се налага оперативно лечение.

Ето как изглежда терапевтичната схема при прищипан нерв:

  • Неутрализиране на болковия синдром;
  • Освобождаване на нерва и възстановяване предаването на нервни импулси;
  • Овладяване на възпалителния процес, ако има такъв;
  • Възстановяване на нормалното кръвообращение в проблемната зона;
  • Предотвратяване на рецидиви, профилактика;
  • Подобряване на общото здравословно състояние, укрепване на мускулатурата, имунитета, адаптивната способност.
Аспирин, ибупрофен за борба с отока

Най-разпространената група лекарства за обезболяване при прищипан (възпален) нерв са нестероидните противовъзпалителни. Те позволяват не само да се овладее прагът на болковата чувствителност, но и да се намали възпалението. Но нестероидните противовъзпалителни имат и сериозни странични ефекти, на първо място – те дразнят лигавицата на стомаха. Важно е такива лекарства да не се гълтат на празен стомах, т.е. приемът им е след хранене. Освен това не бива да се вземат дълго време и да се увеличават  дозите, защото по този начин се усилват всички странични ефекти. В тази група влизат медикаменти като волтарен, аспирин, ибупрофен, нимезулид, мовалис, бутадион и др.

Аспиринът е толкова старо лекарство, че си мислим, че знаем всичко за него. Едва ли има домашна аптечка без хапчетата, които според убеждението ни спасяват от всяка болка. Разбира се, това не е така – но могат да ни свършат работа на първо време. Не бива да забравяме все пак, че не трябва да вземаме прекалено високи дози, приемът да не е продължителен или на празен стомах. Някои хора пък изобщо не бива да вземат аспирин – ако имат язва и гастрит, астма, склонност към вътрешни кръвоизливи, бременни в последния триместър, хора с тежка недостатъчност – сърдечна, бъбречна, чернодробна.

Ибупрофен е още едно лекарство от групата на нестероидните противовъзпалителни. С тези хапчета се овладява възпаление и болка, както и повишена температура. Подходящо средство при невралгии. Ограниченията на приложението са от същиа тип както при аспирин; не се използва за лечение на деца под 12-годишна възраст. Аспирин и ибупрофен не се вземат едновременно, тъй като има риск от проява на страничните им ефекти, особено що се отнася до дразнене на стомашната лигавица и вътрешни кръвоизливи. Същата е причината да не се комбинира с кортикостероиди. Обикновено това лекарство успява да помогне в рамките на три дни, като се вземат до 6 таблетки дневно с паузи от 4 часа между приемите.

Инжекции: Мовалис, диклофенак, кетонал, новокаин, лидокаин
прищипан възпален нерв
И лечебната гимнастика помага

Инжекционната форма обикновено се прилага с цел по-бързо постигане на обезболяващ ефект. Освен това тя спестява дразненето на стомашната лигавица и активирането на болестни състояния като гастрит и язва. Важно е да се избере подходящият за конкретен пациент продукт и терапията да бъде проведена професионално.

Мовалис е продукт с активен компонент мелоксикам; има го под формата на таблетки и ампули с разтвор за инжекционно въвеждане. Нестероидно противовъзпалително; инжектира се на възрастни и на подрастващи над 15 години. И в този случай е валидно правилото да не се използва едновременно с други нестероидни противовъзпалителни; не се прилага при бременни и кърмачки. Инжектира се дълбоко мускулно една ампула от 15 мг дневно.

Диклофенак – друг лекарствен продукт с аналогично действие. Доста популярен – както заради ефективността си, така и поради достъпната цена на формите. Лекуващият може да препоръча прием на таблетки или капсули, или използването му като локално външно средство – гел. Инжекционната форма диклофенак или аналогът алмирал, обезболяват, овладяват възпалението и подпомагат спадането на отоци. Инжектира се мускулно веднъж на ден в продължение на 3-5 дни. При тежки случаи се допускат по две инжекции дневно. По преценка на лекаря терапията при прищипан нерв може да продължи и след това с перорален прием на таблетки.

Кетонал е поредното противовъзпалително средство при болкови състояния, включително прищипан нерв. Инжектират се мускулно до две стандартни ампули дневно. Може да се приложи и венозно вливане, за което е необходим болничен престой. Продължителността на терапията зависи от състоянието на пациента. И при този медикамент са в сила ограниченията, валидни за нестероидните противовъзпалителни средства. Комбинира се с централно действащи аналгетици и морфин при венозни вливания.

Новокаин най-често се използва паралелно с други инжекционни форми заради постигания обезболяващ ефект. Има противовъзпалително действие, подобрява настроението.

Лидокаин е местен анестетик; често се използва за обезболяване при болезнени процедури. Има доста ограничения при прилагането, ако пациентът е със сърдечно заболяване, бъбречно или чернодробно.

Милгамма

Това е лекарство под формата на капсули, дражета и ампули. Използва се при терапии на невропатии. Представлява комбинация от мастноразтворим дериват на витамин В1, витамин В6 и витамин В12. Действа противовъзпалително и болкоуспокояващо; може да се прилага продължително, според лекарските препоръки. Инжекционната форма се въвежда мускулно – веднъж дневно, а при овладяването на острото състояние два-три пъти седмично. В дните без инжекции лекарят може да препоръча прием на таблетки, до три на ден, или една капсула. Препоръчва се внимание при съчетаването с други лекарства, например антибиотици против чревни възпаления, някои продукти при Паркинсон, епинефрин, медикаменти при туберкулоза и пр.

Мехлеми, кремове, гел: Финалгон, флексен, кармолис

Продуктите за локално външно приложение често дублират активния компонент на таблетки или инжекционен разтвор; могат да се използват по-продължително време, но също имат ограничения. Някои приложения могат да причинят кожни алергични реакции – обриви, зачервяване, сърбеж и парене, което означава спиране на терапията по този начин. Финалгон е едно от средствата за локално външно приложение, неговата активна съставка е ванилиламид на нониловата киселина. Този синтетичен аналог на капсаицина действа обезболяващо. Мазилото съдържа и бутоксиетилов естер на никотиновата киселина – така се постига съдоразширяващо действие, т.е. аналгизиращ ефект. Двете съставки взаимно усилват действието си и резултатът е бързо овладяване на болката при прищипан нерв. Прилагането на този медикамент изисква специално внимание – не бива да попада в очите или по лигавиците на носа или устата заради силния парещ ефект. Не вземайте куш непосредствено преди или след апликация с финалгон, защото усещането за парене е жестоко. Противопоказан за деца, бременни и кърмачки. Всички потребители, които могат да го ползват, трябва да правят до три апликации дневно. Мазта се полага със специално апликаторче и не трябва количеството да е по-голямо от грахово зърно.

Флексен е хранителна добавка – продукт на растителна основа под формата на таблетки. Съдържа растителен глюкозамин, който подпомага поддържането на ставните хрущяли – по този начин косвено се въздейства срещу проблемите с прищипан нерв, вкл. болки, възпаления и отоци. Продуктът е добър за профилактика; приемът е три таблетки дневно, няма странични ефекти.

Кармолис също е продукт с натурални съставки, съдържа етерични масла и спиртен извлек от няколко билки. Има го под формата на пастили, бонбони и капки. За нашия проблем можем да се доверим на течната форма, използвана като дермален разтвор. Втриването на неголеми количества кармолис в проблемната зона облекчава болката при неврити и невралгии.

Други лекарства
прищипан възпален нерв
И народната медицина има добри решения. Снимка на ядлив кестен. Снимка на конски можете да намерите по-долу в коментарите като линк.

Лечението на състояния, свързани с прищипан (възпален) нерв предполага използването на още някои медикаменти; всеки от тях трябва да бъде препоръчан от лекуващия с точно указание за дозата и продължителността на приема. Ето кои групи лекарства визираме:

  • Миорелаксанти – например баклофен. Прилагат се краткосрочно заради множеството странични ефекти. Те отпускат мускулните влакна и отслабват спазъма, при което нервните окончания се освобождават и пациентът усеща облекчение;
  • Лекарства за оптимизиране на кръвообращението и на обменните процеси. Възстановяват нормалния кръвоток и метаболизма на клетките в засегнатата тъкан; преодоляват се застойните състояния и се създават условия за регенерация на увредените нервни влакна.
  • Кортикостероидите също помагат, но те са крайна мярка. Могат да провокират доста сериозни странични ефекти, затова има смисъл да се прилагат само ако другите по-приемливи средства  не помагат.
Хомеопатия

Все повече хора с проблеми като коментирания търсят решение в хомеопатията. Хомеопатичните лекарства са добър вариант, самостоятелно или в комплекс с някои други продукти, но трябва да се направи точен избор. Това няма как да стане без консултация със специалист. Най-често споменаваните продукти съдържат компоненти от лековитата арника; други хомеопатични продукти са хиперикум, рус токсикодендрон, аконтинум, апис.

Народно лечение с билкови и домашни рецепти

В народната медицина има множество рецепти за мазила, настойки и билкови отвари, с чиято помощ може да се облекчи мъката при прищипан (възпален) нерв.

  • Така например на почит в множество рецепти е конският – горчив – кестен. Половин килограм плод се вари половин час в 5 литра вода, прецежда се и се долива в приготвената топла вана. Топлите вани се считат за полезни – но не при всяка болка от прищипан нерв. Преди да предприемете подобна терапия – направете консултация с лекар. Ако ваните са полезни за вас, може да си направите и такава с настойка от градински чай и лайка. Достатъчни са по 300 г от двете билки; заливате ги с 5 л вряла вода и след два часа прецеждате. Запарката се долива във ваната.
  • Има и множество варианти за домашни мазила, които са алтернатива на готовите унгвенти и кремове. Така например може да се направи мехлем от люлякови пъпки – сто грама, и половин килограм непържена свинска мас. Сместа се вари един час на водна баня, на тих огън. След това се прецежда и оставя да изстине съхранява се в стъклен буркан в хладилника. Добре е проблемното място да се масажира внимателно с тази смес два пъти на ден.

Компреси

Налагането на болното място с различни смеси и последващо затопляне също може да помогне. По този начин се отпуска стегнатата мускулатура и се активира кръвообращението, което води до преодоляване на болката. Ето няколко възможности за компреси с обезболяващо действие:

  • Пресен лист от хрян/бяло зеле се начуква леко с дръжката на ножа и се поставя върху мястото с прищипан нерв. Предварително мажем с крем или зехтин; поставяме парче стреч фолио или пекарска хартия и увиваме с шал. Държим 2-3 часа.
  • Настърган суров картоф смесваме с настърган корен от хрян, пропорцията е 1:1. Добавяме малко олио, за да се получи лесна за нанасяне емулсия; мажем зоната със зехтин, полагаме от сместа и правим компрес (bgbilka.com).
  • От мащерка и мента могат да се приготвят билкови запарки, които се пият вместо чай – действат отпускащо на мускулатурата и нервните влакна. Споменатите брезови пъпки стават за спиртна настойка, с която се правят разтривки и компреси – една шепа се накисват за две седмици в половин литър водка, и готово.

Профилактика на засегнат нерв

Може ли по някакъв начин да си спестим подобни състояния, както и необходимостта от последващото лечение? Профилактиката срещу прищипан нерв е проста, но изисква спазване на някои правила – и то постоянно. Така действително може ако не за цял живот, но за много дълъг период да избегнем неприятния проблем. Вижте за какво става дума:

Дайте мнение и Вие тук!
  • Да не допускаме наднормено тегло. Именно килограмите са причина за основните проблеми с гръбнака; хрущялите се износват, развиват се дископатии и резултатът са описаните болки при прищипан и възпален нерв.
  • Да внимаваме как ходим, дали имаме правилна стойка. От стойката зависи здравето на гръбначния стълб и на вътрешните органи като цяло. За тази част от профилактиката трябва да се погрижим още в детските години.
  • Да помислим за двигателната си активност. Особено важно е това за хората, които по обективни причини се движат малко, например работят в офис, пред компютър.
  • Да избягваме носенето на чанта – особено тежка – на едно рамо или само в едната ръка.
  • Доколкото е възможно – да избягваме травматичните ситуации.
  • Да не правим резки движения след продължителен престой в покой, седнали или легнали.
  • Да се погрижим за удобно легло, включително матрак и възглавници – условия, които няма да ни изкривят.
  • При всяко отклонение от нормалното усещане да търсим съвет и консултация с лекар – това не е глезотия, чрез самолечението обикновено усложняваме нещата.

Частни случаи, особени симптоми и лечение

Ако усещате описаните признаци на прищипан нерв, най-добре е да потърсите невролог. Докато се доберете до специалиста обаче може да облекчите състоянието си, най-добре с помощта на загряващ мехлем или гел. Това със сигурност ще ви облекчи за малко, но все пак зависи от конкретния проблем; ако боли много, вземете обезболяващо – но без да прекалявате. Работата е в това да се неутрализира причината за вашата болка. Ако се касае за външна причина от рода на травма, настинка или претоварване – работата е ясна и решението ще се намери по-лесно. Ако обаче имате остеохондроза, радикулит или дискова херния, ще трябва да се приготвите за по-продължително лечение. То е специфично както заради причинителя, така и заради мястото, където ви е настигнало прищипването.

В шийния отдел

Прищипан нерв в шийния отдел на гръбнака – състоянието е доста често срещано. Проявите са многообразни в зависимост от това къде точно са били притиснати нервните коренчета. Симптоматиката е доста характерна, ярко изразена и показателна за локализацията. Може да се изрази в следните признаци:

  • Болки в областта на шията, които се разпространяват към тила, рамото и лопатката. Може да се получи след рязко движение, последвало продължително пребиваване в една и съща поза;
  • Мускулна слабост в областта на шията и плещите;
  • Болка в областта на ключицата;
  • Схващане или оток на езика;
  • Болки в лявата зона на гръдния кош, които приличат на стенокардичен пристъп.

Ако прищипването се “изтърпява” с обезболяващи дълго време, но не се вземат мерки за истинско лечение, нещата може да се развият към пареза на пръстите на ръката.

На врат

Всичко описано може да се случи, ако е засегнат нерв в областта на врата. Причината за това може да е дискова херния, разместване на прешлените, деформации на прешлени, наднормено тегло, тумори, заседнал живот.

Лечението и в този случай започва с прием на лекарства, които отслабват болката и предпазват от развитие на възпалителен процес. Някои лекарства за подобни въздействия можем да си имаме винаги под ръка, например ибупрофен. Ако болката е остра, не спира от такива хапчета и не можете да си намерите място – просто без отлагане отивайте на лекар. Продължителният пршем на силни обезболяващи може да ви тласне към зависимост.

Прищипването на нерв в областта на шията може да предизвика спазми, а това изисква специализирани медикаменти. Такива може да са някои миорелаксанти; приемът им обаче ще ви принуди да спазвате режим. Защо? Защото те са със сънотворен ефект и пречат на шофирането, работата на тежки машини или друг вид дейност, изискваща добра концентрация.

В случаи като описания не бива да се бърза с кортикостероидите, макар че те ще решат проблема по-бързо. Тях ги потърсете, ако нищо друго не помага. Кортикостероиди при прищипан нерв в зоната на врата – само в краен случай!

Допустимо е приложение на ултразвук, което би възстановило нормалното състояние на тъканите и няма да допусне възпалителен процес.

В домашни условия също може да се провежда терапия в тази зона. Може например да затоплите мястото с грейка с топла вода за 15-20 минути. Може да правите това до три пъти дневно. Помага и студеното: пакет с ледени кубчета за няколко минути също ще ви облекчи. Топлото обезболява, а студеното прибира отока.

Прищипването на нерв в тази зона няма да се повтори, ако се погрижите за профилактиката. Трябва просто да укрепнат мускулите ви; един физиотерапевт или рехабилитатор може да ви посочи правилните упражнения, които може да правите без особени усилия. Свикнете да правите гимнастика постоянно, а не само когато започне да ви боли! За да сте сигурни, че сте направили всичко необходимо, планирайте си и няколко масажа.

Възпаление на лицев нерв

Възпалението на лицев нерв е мъчителна работа; обикновено процесът засяга функциите му едностранно, но в 2% от случаите моте на практика да бъде засегнато цялото лице с множество функции. Много често това състояние е резултат от съвсем безобидно излагане на течение!

Симптомите са лесно разпознаваеми: нарушава се чувствителността в страничната зона към ухото, възникват парези с различно по степен обездвижване и невъзможност за мимика, лицето се изкривява. Получава се видима асиметрия, определена от симптоми като присвиване на засегнатото око, ноздра, устата е изкривена – при опит да се усмихне засегнатият човек го прави само с едната страна на устните. Има и такива прояви като невъзможност да се въртят очните ябълки, да се отделят сълзи – окото страда от сухота, или обратно рони сълзи непрекъснато; повишава се или намалява отделянето на слюнка, отслабва слухът и пр.

Лечението на този тип прищипване не бива да се подценява – не отлагайте лечението при специалист! В острия период на заболяването се действа с глюкокортикостероиди – преднизолон, нестероидни противовъзпалителни – вимезулид, пироксикам. За намаляване на отока се препоръчват диуретици, за болките – аналгетици и спазмолитици. Може да се наложи прием на съдоразширяващи, витамини от В-групата, медикаменти за оптимизиране на метаболизма и пр. След като отмине острият период се назначава физиотерапия. През втората седмица от началото на лечението може да се започне масаж на мимическите мускули, лечебна гимнастика, иглотерапия. Ако до 10 месеца възстановяването не е настъпило, може да се наложи хирургична интервенция , включително до автотрансплантация на засегнатия нерв.

В гръдния отдел

Болката в тази зона може да означава много неща, но когато говорим за прищипан (възпален) нерв, нещата се свеждат до следните причини:

  • Спазми на мускули в зоната;
  • Травми на гръбначния стълб;
  • Прекомерно натоварване;
  • Тумор.
Прищипан нерв на плешката, под лопатката и др.

Без значение къде е прищипаният нерв, първи признак си остава болката. В този случай болките могат да са непоносими и да се появяват само при движение, или периодично, включително в покой. Може да боли от няколко минути до няколко дни. Симптомите може да са поносими и това да ни подтикне да ги пренебрегнем. С времето обаче пристъпите ще стават все по-чести и по-болезнени, както и да доведат до някои неприятни усложнения.

Какво ще препоръча докторът в този случай? Да видим: рефлексотерапия, масаж, включително точков; мануална терапия; физиотерапия. Ако няма някакви усложнения, с тази методика нещата си идват на мястото. Лечението може да продължи вкъщи със средства от народната медицина – билкови компреси, масаж с мед и пр.

Прищипването на нерв на плешката се случва по-рядко, но болките са много силни и движенията на засегнатата ръка рязко се ограничава. Това може да се случи при нервно разстройство, тумори, простуда, други проблеми на опорно-двигателния апарат. Прищипването може също да е резултат от рязко движение, физическо пренапрежение, продължително подпиране на лакът и пр. може да се случи дори насън, особено ако преди това е имало злоупотреба с алкохол или наркотици.

Всяко прищипване на нерв, свързан с движенията на ръката – в рамото, лакътя или китката, е трудно за пренебрегване, тъй като е свързано не само с болка, но и с дискомфорт или невъзможност да се изпълняват дори елементарни всекидневни движения и действия. В такива случаи лекарят трябва да установи също дали болката не е свързана със счупване, навяхване, разтежение на сухожилие и пр.ако нервът е съхранил целостта си и е само травмиран, нещата в повечето случаи се оправят с консервативно лечение. Познатите лекарства влизат в действие: обезболяващи, за спадане на отока, противовъзпалителни, мускулни релаксанти. При нарушена цялост на нерва или установяването на тумор се прибягва до хирургия.

В гърба, гръбначния стълб

При болки в гърба, които са причинени от прищипан нерв, най-често медикаментозната терапия се съчетава с физиотерапия, мануална терапия, масаж. Спазването на режим и укрепването на мускулатурата – след като отмине състоянието с болки, предотвратяватподобни епизоди или позволяват те да се понесат по-лесно. Точната диагноза в подобни случаи гарантира бързото оздравяване, защото изразът “болки в гърба не винаги означава точно прищипан нерв.

Много често всъщност болките в гърба идват от прищипан нерв в гръбначния стълб. Така например ако подобно нещо засяга зоната на гръдния кош, пациентът ще има болки дори само да кихне или да се изкашля. При гръбначен профил на прищипването има и допълнителна симптоматика:

  • Оток в зоната на прищипването;
  • Зачервяване на проблемното място;
  • Постоянно изпотяване.

Такива симптоми може да има също при патология на костна тъкан или при следоперативни белези. Когато конкретната причина се изясни бързо и точно, може без бавене да се избере подходящото лечение. Понякога се налага и оперативна намеса, макар в повечето случаи работата да се свършва с обезболяващи и възстановяване на нормалния тъканен метаболизъм.

В областта на кръста и надолу

Прищипването в кръста е най-често срещаният проблем; то може да възникне от неловко движение, продължително седене, рязко обръщане. Ако страдате от остеохондроза, при обостряне може да ви се прищипе нерв в поясната зона. Болките са силни, нетърпими; могат да са режещи, бодежи, човъркащи на приливи и отливи.

Понякога такава болка ни връхлита съвсем неочаквано. Трудно е да се извиваме, да седим, да лежим, да стоим прави: това точно е състоянието, в което от болка място не си намираш. Кръстът или поясната област има изключителна роля при осигуряването на всяко движение или статична позиция на тялото, затова боли толкова много. Тъжната шега в този случай е, че описаната болка е наказанието на човечеството заради ходенето на два крака. Утежняващи фактори към това са наднорменото тегло, неправилното хранене, недостатъчната физическа активност, претоварванията, стресът. Има и индивидуална предразположеност: при някои хора такава болка от прищипан нерв в кръста е честа и привична, а други не я познават.

болките и проблемите с движението не са всичко, което човек понася в подобни случаи. Възможно е да получи нарушения на чувствителността на кожата и тялото, слабост в краката, нарушени функции на дебелото черво и пикочния мехур. Получават се и трайни деформации на гръбнака: лордоза, кифоза, сколиоза.

Прищипан седалищен нерв на таза

Ако са изтънени междупрешленните дискове или е настъпила компресия на прешлените, често в поясната област, може да се получи пришипване на седалищния нерв или на нерви в лумбалната област. Това уязвимо място може да страда от лумбаго или ишиас.

При лумбаго пострадалият усеща остра болка при напрягане на мускулите в областта на кръста; налице е физическо напрежение за поддържане на тялото в определена позиция. В някои случаи страдащият човек стои или седи сгънат или изкривен, опитвайки се да си спести силните болки. При палпация се напипват мускули в спазъм, мястото е болезнено.

Най-сериозно се смята прищипването на седалищния нерв. То може да се получи при два типа причини:слягане на прешлени, а спастичната реакция на околните мускули усложнява картината допълнително. Така нервните коренчета се оказват здраво притиснати и от това боли непоносимо.

Втората група причини е свързана с кръвоносните съдове в проблемната зона: мускулният спазъм ги блокира, от което следва нарушено кръвоснабдяване на главния мозък и вътрешните органи. Ако това състояние е продължително, може да настъпи необратима атрофиа на нервна тъкан и загуба на чувствителност в отделни кожни участъци. Ако пък седалищният нерв при това развие възпаление, получава се радикулит.

Че е пострадал седалищният нерв разбираме по рязката болка в кръста и гърба; болката обхваща също задните части или крака. Движенията са затруднени и болезнени. Ако се развива възпалителен процес, ходенето се превръща в проблем; може да се развие пареза на крайник. Особено тежко протича подобно заболяване по време на бременност.

Много важен момент в лечението на такова заболяване е диагностиката. За изясняването на проблема понякога се налагат изследвания с високотехнологична апаратура – компютърна томография, скенер, ядрено-магнитен резонанс. Терапиите са от вече описваните, като се подбира подходящ комплекс за конкретния случай. И тук на първо място е овладяването на болката, ограничаване на възпалителни процеси и впоследствие лечебна физкултура, физиотерапия, балнеолечение.

Прищипан нерв на крака

Много хора страдат от прищипване на нерв в долните крайници. То се разпознава по острата, внезапна болка в определена зона. Често тя отминава сама и затова не й обръщаме внимание, или се заемаме със самолечение. Това не винаги е разу,мно и оправдано – ето защо. Ако прищипването се повтаря често и постоянно усещате дискомфорт, проблемът може да е свързан с растежа на тумор. Затова консултацията с лекар е разумен подход. Подобни схващания се случват по-често с напредването на възрастта.  Добре е да се консултираме за профилактиката, която може да ни спести подобни преживявания. Лошото в такива случаи при възрастни хора е, че постепенно се ограничава двигателната им активност и може да настъпи фатално обездвижване.

При лечението се комбинират медикаменти, физиотерапия, лечебна физкултура. Вършат работа мануалната терапия, масаж – всевъзможни видове, акупунктура, магнитотерапия, електростимулация.

Опасни възможни последствия: Пареза, паралич

Усложненията от прищипан нерв могат да са много сериозни дори ако болката е отминала, но проблемът не е решен трайно. Разгледахме няколко случая, при които травмираната нервна тъкан може да атрофира. Нарушава се и кръвоснабдяването на тъканите в проблемния участък, а в някои случаи е възможно да се влоши кислородното хранене на главния мозък. При всички случаи лишаването на тъкани от добро кръвоснабдяване и влошената нервна проводимост изолират засегнатите зони от връзка с цялото; може да настъпи загуба на чуствителност, липса на възможност за получаване на нервни сигнали – съответно невъзможност да се изпълняват определени движения. Лишаването на крайник от движения обрича на мускулна атрофия, пареза или необратима парализа.

Масаж на възпален нерв, наместване, освобождаване

При масаж на зоната с прищипан нерв се отпускат и стегнатите в спазъм мускули. Това облекчава от болката и схващането, но трябва да се направи внимателно; всъщност добре е да се направи серия от масажи. Не бива да се мисли, че по-силно въздействие ще има дълбокият масаж с голяма компресия – това просто би усложнило проблема.

Освобождаването на прищипан нерв може да стане в хода на професионалните масажи. Може също да бъде резултат от комплексна терапия, която включва почивка вкъщи на лежащ режим, съчетано с подходяща диета, обезболяващи и мускулни релаксанти. Начин да се освободи прищипан нерв е и мануалната терапия, при която се наместват прешлени след травма или инцидент.

Физиотерапия

Физиотерапията е важна част от мерките за излекуване на прищипан нерв. Съвременната медицина използва един или повече методи от следния тип, в зависимост от конкретния случай:

  • Магнитотерапия – върху патологичната зона се въздейства чрез магнитно поле. Обезболява и спасява от отоци и спазми, подобрява кръвообращението и лимфния дренаж, което активира обмяната и оксигенацията.
  • Въздействие с електромагнитно поле – постига се антиспазмичен ефект, нещо важно при прищипан нерв.
  • Електрофореза и фонофореза с използване на лекарствени продукти – трансдермално въвеждане на медикаменти в патологичната зона чрез електрически ток или ултразвук.
  • Парафинови апликации – метод, основан на затоплянето на зоната. Това може да става също чрез апликации с лечебна кал или компреси със затоплена морска луга. Топлината неутрализира мускулните спазми, подобрява кръвообращението и стимулира обменните процеси.

Разбира се, физиотерапия може да се провежда едва когато острата фаза на заболяването е преминала и интензивността на болките е отслабена.

Масаж на възпален нерв, наместване, освобождаване

При масаж на зоната с прищипан нерв се отпускат и стегнатите в спазъм мускули. Това облекчава от болката и схващането, но трябва да се направи внимателно; всъщност добре е да се направи серия от масажи. Не бива да се мисли, че по-силно въздействие ще има дълбокият масаж с голяма компресия – това просто би усложнило проблема.

Освобождаването на прищипан нерв може да стане в хода на професионалните масажи. Може също да бъде резултат от комплексна терапия, която включва почивка вкъщи на лежащ режим, съчетано с подходяща диета, обезболяващи и мускулни релаксанти. Начин да се освободи прищипан нерв е и мануалната терапия, при която се наместват прешлени след травма или инцидент.

Физиотерапия

Физиотерапията е важна част от мерките за излекуване на прищипан нерв. Съвременната медицина използва един или повече методи от следния тип, в зависимост от конкретния случай:

  • Магнитотерапия – върху патологичната зона се въздейства чрез магнитно поле. Обезболява и спасява от отоци и спазми, подобрява кръвообращението и лимфния дренаж, което активира обмяната и оксигенацията.
  • Въздействие с електромагнитно поле – постига се антиспазмичен ефект, нещо важно при прищипан нерв.
  • Електрофореза и фонофореза с използване на лекарствени продукти – трансдермално въвеждане на медикаменти в патологичната зона чрез електрически ток или ултразвук.
  • Парафинови апликации – метод, основан на затоплянето на зоната. Това може да става също чрез апликации с лечебна кал или компреси със затоплена морска луга. Топлината неутрализира мускулните спазми, подобрява кръвообращението и стимулира обменните процеси.

Разбира се, физиотерапия може да се провежда едва когато острата фаза на заболяването е преминала и интензивността на болките е отслабена.

Упражнения, лечебна гимнастика

Лечебната гимнастика при проблеми с прищипан нерв трябва да се разработи индивидуално и да се изпълнява редовно, а не само в проблемни ситуации. Дори обикновената десетминутка сутрин е по-добре от нищо, тъй като организмът има нужда от затопляне и раздвижване. Видяхме, че много често болката се появява при рязко движение, след като тялото дълго време е било в покой – по време на сън, или в една и съща поза по време на работа.

Ето няколко леки упражнения с универсален характер, които могат да помогнат на много хора:

  • Лягаме по гръб на пода с изпънати крака; свиваме колене към гърдите и задърфаме половин минута. Отпускаме; повтаряме десетина пъти.
  • Лягаме по гръб и свиваме крака в коленете. Повдигаме таза и задържаме 20-30 секунди, отпускаме. Повтаряме 10 пъти (puls.bg).
  • Лягаме на пода и поставяме ръцете под задните части. Повдигаме краката нагоре и имитираме каране на велосипед.
  • Лягаме по гръб, като приближаваме седалището до стената и изпъваме крака вертикално нагоре. С опрени на стената крака прекарваме 5-10 минути.


Източници:

  • Защемление нерва: симптомы и лечение 
  • Причины, симптомы и лечение защемления нерва
  • Моментальное лечение защемления нерва в спине дома
  • Остеохондроз и защемление нерва: виды, симптомы и лечение

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

лечение на остеохондроза

Лекарства за остеохондроза, санаториуми за лечение и домашни лекове, народни средства

Кои са най-добрите лекарства за остеохондроза. Санаториуми за лечение. Народни средства, домашен лек, крем и …

24 Мнения

  1. Здравка Драгнева

    Благодаря за изпратената статия – Възпален нерв”.
    Много от посочените средства за лечение(облекчаване на болките ползвам, но Вашия коментар,описания и допълнение с народна медицина ме впечатлиха и благодарност чета,препрочитам и ще изпълня съветите Ви.
    Запазвам си правото конкретно да коментирам, да задам въпроси и най много да Ви изкажа благодарност.
    С уважение към Вас и трудът Ви
    Здравка Драгневя

  2. Йордан Станков

    Много полезна статия за хора с такива проблеми като мен-дискови хернии.Имам проблема ,но една сутрин при ставане от сън ме “склещи” още в леглото.Отидох на невролог,болница,системи, хапчета, инжекции докато не извиках приятел и ме закара в Перник при човек който ми препоръчаха колеги.С трудност пристигнахме и му подадох резултата от скенера,а той го подхвърли на масичката и започна прегледа по неговому.Необходими бяха 15 мин.и когато излезнах и поисках да си карам колата колегата дето ме вози остана много учуден.Върнах се в болницата и там също не ми вярваха ,че преди това не можех да стана ,а сега не сядам дори .Статията публикувана по горе е много добра и упражненията са точни.Четвърта година от тогава при измръзване на краката се показват болките,но вече им намерих цаката пък до като Бог дава. Човека от Перник се казва Алекс Хаджиев ако имате проблем потърсете го.

    • Олег Йосифов

      Бихте ли казали адрес или телефон на Алекс Хаджиев

      • imam mnogo silni bolki v krysta mnogo mi e trudno da es obsujvam ne moda da rabotq ne adekvatem sam ne moga da byda polezen na decata si molqvi da mi pomognete i da mi okajete sadeistvie.

      • Здравейте,

        Дали може да изпратите адрес и/или телефон и на мен на Алекси Хаджиев – във фейса има три профила и не зная кой от
        тях е! Благдаря предварително!

    • Може ли телефона на Алекси от Перник. Моля Ви.
      моят телефон 0886038485

  3. ok.otivam v pernik

  4. Мартин Луканов

    Може ли да получим номер или адрес на този човечец?

  5. Здравейте,
    Много е важно при този род публикации в коментарите да бъдат отбелязвани някои неточности, за да не се подвежда читателя.
    1. Плодовете, които сте показали на снимката НЕ са на конския кестен, а на обикновения кестен (Castanea sativa Mill.), който е ядлив, за разлика от конския. Ето как изглежда конският кестен (Aesculus hippocastanum L.), които всъщност лекуват:

    2. Хомеопатията е не само безполезна (https://nauka.bg/dvuboyat-homeopatiya-sreshhu-zabolyavani/), но и вредна, в случаите, в които занемарявате същинското си лечение и “вярвате”, че се лекувате.
    Поздрави

    • Лекар.БГ

      Благодарим ви за забележката. Уточнихме, че снимката е на ядивен кестен, макар че никой преди това не е твърдял обратното. Що се отнася до хомеопатията и че тя е безполезна, нека да подчертаем, че това е ваше мнение, с което не всеки е длъжен да се съгласи. Всяко лечение може да бъде вредно, ако диагнозата е сбъркана или са назначени неподходящите средства. Има много такива примери. Хомеопатията е полезна, но само ако се прилага правилно. Същото може да се каже и за всички останали видове лечение и лекарства.

      • Моля не заблуждавайте лековерните хорица. Хомеопатията НЕ лекува и НЯМА ефект различим от плацебо. След като твърдите, че сте хора с медицинско образование, трябва да сте запознати с “метода” на лечение и “принципите” на хомеопатията… Или може би сте провели изследване, оборващите хилядите други до момента, което доказва “паметта” на водата или захарта? В такъв случай ще се радвам да ви поздравя за Нобеловата Награда! Ако не – както казах: моля престанете да заблуждавате лековерните и да пробутвате псевдонаука!

  6. Moje li i az da polucha nomera na aleks hadjiev!

    • дхн Иванов

      Хомеопатичната вода, която се продава като лекарство, не съдържа практически нищо и съответно НИКОГА не може да навреди, докато, поради „плацебо” ефекта, понякога помага. Обратно, ИСТИНСКИТЕ лекарства (и ваксини!), въпреки жестокия контрол, понякога навреждат. И, съвсем естествено, се създава обществено настроение срещу тях. Това е!

    • дхн Иванов

      Донякъде възможно обяснение е напоследък разкритите свойства на водата, която може да съдържа около 1 процент т.нар. хексагонална вода която се получава при интензивен поток или въздействие на озон или синглетен кислород или подземна електролиза. (всеки е чувал приказките за „жива вода”.)

  7. Искам да ви попитам нещо?Мой познат като малък са му махнали нерв единя крак и сега си пе хапчета тъй като изпитва болки?Нещо може ли да се нарави в неговия случай?

  8. дхн Иванов

    Статията е издържана, включени са всички варианти на възможно лечение, така че всеки сам да реши как да постъпи! Има специалисти в народната медицина, както и сред спортните рехабилитатори, които знаят как да освободят прищипан нерв. Именно в това се състои успеха на Алекс Хаджиев. По подобен начин се справя и Жеко Киров от Варна-бивш треньор и международен съдия по борба, който се преквалифицира и като рехабилитатор.

  9. николай

    МНОГО-ПОЛЕЗНИ-СТАТИЙ

  10. Андонов

    Извинете,може ли телефон или адрес на Алекси Хаджиев от Перник?

  11. Ненка Николова

    Имам прищипан нерв в тазовата област и започнаха да ми се обездвижват краката. Много ще съм благодарна, ако някой ми изпрати телефона на Алекси Георгиев.

  12. Благодаря. Ви. За полезните статии за ползите на билката КотешкиНокът и за прищипан седалищен нерв С много уважение
    Надка Радославова

  13. Мария Иванова

    Здравейте. Днес е много важно да насочим вниманието на всички хора по света към състоянието на нашата планета, за да запазим живота на цялото човечество. За светло и прекрасно бъдеще за нашите деца, нека всеки неравнодушен гражданин да се присъедини към проекта Съзидателно общество на АЛАТРА ТВ. Само обединени можем да се справим с надигащите се природни бедствия и да заживеем в спокоен и мирен свят. Гледайте международната онлайн конференция “Глобална криза. Това вече касае всеки” Да действаме заедно, защото всеки от нас в един момент може да се окаже на мястото на бежанците, застигнати от природно бедствие. С пари не ще си купим кислород, а човешкия живот е най-ценното нещо. Нека не забравяме, че сме хора, и да се обичаме. Благодаря на всеки, който прочете това и не продължава да стои безучастно в тези трудни за всички нас времена❤️

  14. Ани Иванова

    1. Написаното не отговаря на заглавието, подвеждате хората.
    2. Това зависи от управляващите. Ние можем само да им съчувстваме.
    3. Вие какво предлагате.Дайте пример как да постъпим.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *