Цена и откъде се взема Колхицин? colchicine-Colchicum-Dispert-01
Колхицин и Колхикум дисперт. Приложения при подагра и ковид.

Колхицин и Колхикум Дисперт при подагра и ковид. Мнения. Заместители

Цена и откъде се взема Колхицин? Защо изчезна от аптеките. Колхикум Дисперт същото ли е? Приложения при подагра и ковид. Заместители и аналози. В съчетание с Бромхексин

Колхицин е препарат с противовъзпалително действие, който се прилага с успех при подагра, ревматични заболявания и перикардит.

Неотдавнашни изследвания показват, че колхицин има благоприятен профил на безопасност по отношение на сърце и съдове и намалява риска от исхемични усложнения.

kolhicin-02
Формулата на алкалоида и растението – източник

Това разкри ново приложение на лекарството върху болни от covid-19. Изразена възпалителна реакция с преимуществено поражение на белите дробове е основна патогенеза на ковид-вирусната инфекция.

Лекарствата с колхицин, които се купуват от територията на България, даваме в таблица.

Лекарства с колхицин (colchicine)
Наименование, производителброй таблетки от 0.5 мг в опаковка и цена
Колхицин Екофарм* 100, 62.50 лв
Колхицин Екофарм* 20, 13.12 лв
Колхикум-Дисперт Pharmaselect Австрия* 25, 16.02 лв
Колхикум Дисперт Recordati ilaç* 50, 35 лв

Турското лекарство на Рекордати илач не е регистрирано в България, поръчва се по интернет чрез български сайтове.

Лекарството Колхицин

Колхицин е алкалоид, които има мощно противовъзпалително въздействие. Изолира се от семената или грудколуковицата на цветето мразовец, познато и като есенен минзухар. Влиза в скромната група на подагрозните лекарства, но сам не е способен да се справи със заболяването.

Колхицин не влияе върху проблемите в обмяната, които пораждат подагра, а само върху съпътстващата възпалителна реакция. Затова той се изписва в съчетание с лекарства, които поправят обменния проблем.

Когато започне лечение с алопуринол, фебуксостат или пробенецид, в тялото на болния се провокира мощно освобождаване на пикочна к-на, което увеличава възпалителната реакция и настъпва криза. Колхицин се справя с този проблем, овладява острата симптоматика, намалява подуването на болната става и редуцира болката. Природното лекарство не е аналгетик, но успешно замества нестероидните противовъзпалителни и стероиди.

Класическото приложение на Колхицин е за овладяване на остри пристъпи на подагра, заедно със същинските лекарства, които коригират метаболизма на пикочната к-на. Той е най-необходим в първите 2 години от старта на терапията.

Колхикум Дисперт същото ли е? Разлики
kolhicin-04
Лекарството на австрийската фарма компания

В България са регистрирани и в аптеките се предлагат медикаменти с колхицин на двама производители. Българската Екофарм продава под името „Колхицин“, а австрийката Фармаселект продава под името Колхикум – Дисперт.

“Фигурин

Таблетките Колхицин и Колхикум – Дисперт имат еднакво съдържание на активното вещество – по 0.5 мг в таблетка. Почти еднакъв е съставът на спомагателните вещества за оформяне на таблетката. Разлики се откриват единствено в покритията на хапчетата.

Австрийският производител отбелязва, че използваният от него стандартизиран екстракт на колхицин съдържа 3.5% или 35 мг алкалоиди, преимуществено колхицин. Такава детайлна информация от Екофарм не е дадена.

В България се използва и турския аналог на колхицин с името Колхицин (Колхичин) Дисперт. Сайтовете, доставящи го от Турция, не отбелязват количеството активно в-во в таблетка. Ако се съди по схемата на прием, която е идентична с продаваните у нас медикаменти, то съдържанието на турското хапче също подава 0.5 мг колхицин.

Цена и откъде се взема?

Колхицин Екофарм и Колхикум – Дисперт се купуват от българските аптеки. Турският аналог се поръчва по интернет от сайтове за натурални и биопродукти или се закупува от Турция, внася се и се продава чрез частни обяви.

Цената на всички производители и на всички опаковки е почти еднаква. Стойността на едно хапче варира от 62.5 до 70 ст., като най-евтина е опаковката на Екофарм от 100 бройки, а най-скъпо е турското лекарство.

Кой прави внос от Турция?

Екскурзианти, които пътуват до Турция, главно до Одрин с цел пазаруване, закупуват Колхицин Дисперт и след това го продават с помощта на обяви. Широко разпространено е мнението, че лекарствата в Турция са в пъти по-евтини и качествени.

По данни на пътуващи, на място от турска аптека кутийка с 50 хапчета излиза от порядъка на 4-5 лв (през 2021 г.).

Ако лекарството се купи от България, то не излиза по-евтино или разликата е минимална. Миналата година българската цена на Колхицин е била 22 лв за опаковка от 50 хапчета, а сега кутийката се предлага срещу 35 лв. Тази цена прави турското хапче по-скъпо от българското, защото излиза по 70 ст. бройката срещу 62.5 – 67 ст. на таблетка при официално продаваните у нас медикаменти.

Кой го продава?

Някои български сайтове за натурални и био продукти предлагат доставянето на Колчикум Дисперт с куриер. Пример за такъв търговец е bionaturelife.com, където кутийка от лекарството се предлага за 35 лв.

kolhicin-01
Таблетките на турския производител

На сайта turski-lekarstva.com цената на опаковката е 19 лв, което прави по 38 ст. на хапче – най-добрата цена, на която би могло да се намери това лекарство. Но към нея трябва да се добави и доставка, освен ако не направите поръчка за над 80 лв.

Защо изчезна по аптеките?

В края на 2021 година едно интервю за ново лечение на covid-19 насочи вниманието към колхицин. Академикът от Медицинския университет Ваньо Митев оповести негова схема за лечение на вируса, която включва Бромхексин и Колхицин.

По същото време в интернет излязоха няколко статии за изчезнали лекарства против ковид, които касаеха главно Бромхексин, но мнозина решиха, че информацията е и за Колхицин. Истината е, че в момента в аптеките са налични и Бромхексин, и Колхицин и няма никакъв проблем да бъдат закупени, ако разполагате с рецепта.

Мнения за Колхицин и Колхикум дисперт

Колхикум-Дисперт е точен аналог на Колхицин и обратното – двете лекарства са идентични и се различават минимално в състава на спомагателните вещества. Те съдържат еднаква доза екстракт от есенен минзухар и оказват еднакво въздействие върху болния.

Този факт не се осъзнава от пациентите и мнозина питат във форуми и социални групи кое от двете лекарства е по-добро. Някои се доверяват на вносното, а други предпочитат да купят медикамент с точното название на лечебната съставка.

По отношение на приложението, лекарствата с колхицин получават сериозни адмирации по отношение на главната им задача – да овладяват пристъпи на подагра. Мнозина пациенти споделят, че са получили осезаем резултат за 3-4 дни от старта на приема.

За приложението на Колхицин при ковид инфекция няма коментари и отзиви в българските форуми. Единствено се споделя препредадена информация, че в Александровска болница дават на ковид болните по 1 таблетка сутрин и вечер.

Вижте още мнения и оставете и вие своя коментар ТУК!, в нашия форум, за да може да помогнете и на другите читатели! Откъде го купувате и на каква цена?

Как се използват, дозировка, прием

В листовката на австрийския производител е дадена най-подробна информация за различните приложения на колхицин (без ковид), а българския производител го описва единствено като лекарство против подагра.

Във всички случаи таблетките се преглъщат цели с вода, не се разделят, не се чупят и не се дъвчат. Не случайно те са обвити – със защитен слой, който е нужен при престоя на хапчето в стомаха.

При подагра
kolhicin-05
Така изглежда българското лекарство
  • При остър пристъп се приемат по 2 таблетки през 1 час, не повече от 4 броя за денонощието. На следващия ден се продължава със стандартната доза, която е 1 Х 1 или 2 Х 1 таблетки на ден.
  • За предотвратяване на пристъп се приема стандартната доза 1 Х 1 или 2 Х 1 таблетка.

Максималната доза е 4 таблетки в първия ден на лечението (при остра криза) и 2 таблетки за следващите дни.

При ковид

Колхицин няма официално приложение за ковид. Вирусната инфекция не е сред показанията за употреба. В интернет се разпространяват дозировки, базирани на извършени изследвания за действието на колхицин при болни с ковид.

Неофициалните предписания на база изследване в Канада гласят:

При риск от възникване на усложнения колхицин се започва от проявата на симптомите в доза:

  • Първите 3 дни – 2 Х 1 таблетка;
  • Следващите 14 дни (21 дни) – 1 Х 1 таблетка за пациенти под 60 кг и 2 Х 1 таблетка за пациенти над 60 кг.

Предписания на база публикувани резултати в JAMA Network (изследване върху 105 хоспитализирани пациенти със средна възраст 64 г.):

Дайте мнение и Вие тук!
  • Първи ден – 3 таблетки (1.5 мг) колхицин + 1 таблетка (0.5 мг) след 60 минути;
  • От втори до 21 ден – 2 Х 1 таблетка (2 Х 0.5 мг).

Всички включени в това изследване пациенти са получавали освен колхицин, още хидроксихлорохин и антибиотикът азитромицин.

Терапията с колхицин в неголеми дози се понася достатъчно добре от пациентите. Единствен чест страничен ефект е диарията, която поразява 45.5% от пациентите. Диарията рядко е довеждала до отмяна на препарата или до електролитни нарушения. Сериозни странични ефекти в съответствие с критериите на изследването не са регистрирани.

Заключение: колхицин подобрява клиничното протичане на COVID-19, оказва противовъзпалително и антитромботично действие.

Днес продължават 12 рандомизирани изследвания върху целесъобразността на приложението на колхицин върху пациенти с COVID-19, като едно от големите изследвания COLCORONA изследва само амбулаторни (на домашно лечение) пациенти.

За сърце, при перикардит и миокардит
  • За лечение на перикардит се изписват 2 до 4 таблетки дневно начална доза, която след това се редуцира до 1 – 2 таблетки дневно. Продължителност на терапията – 6 месеца.
  • За предпазване от рецидиви на перикардит дозата е 1 – 2 брой на ден.
  • За предпазване от коронарна болест на сърцето дозата е 1 – 2 броя на ден.

Системен васкулит

При възпаляване на съдовете препоръчителната доза е 2 – 4 бройки на ден и преустановяване на приема при нежелани ефекти. Дозата се снижава в старческа възраст и при проблеми с ч. дроб и бъбреци.

При средиземноморска треска

Дозата е от 2 до 4 таблетки на ден, според решението на специалиста. При поява на нежелани реакции лекарството се продължава в намалена доза, но не се спира. За предпочитане е еднократен прием, но при негативни ефекти дозата се деви на два пъти.

Колхицин при деца

Колхицин се дава от 4 г., като децата получават непроменена доза, както възрастните. Но австрийският производител препоръчва следният максимум:

  • Над 5 г. – 1 таблетка дневно;
  • 5 – 10 години – 2 таблетки дневно;
  • Над 10 г. – 3 таблетки дневно;
  • Абсолютен максимум – 4 таблетки.

Заместители и аналози

Точен аналог на Колхицин е Колхикум – Дисперт на австрийския и на турския производител. Трите лекарства имат еднаква активна съставка, в еднаква доза. Тяхното действие е идентично и няма значение кой точно медикамент ще бъде закупен и приложен. Това е по отношение на подагра и другите официални диагнози, по които се предписва алкалоидът колхицин.

Други антиподагрозни лекарства се смятат за заместители на Колхицин, доколкото те се прилагат за лечение на подагра. Но активните съставки на тези препарати са различни, както и действието им. Главната разлика е, че колхицин въздейства върху възпалителната реакция на организма, а останалите препарати въздействат върху обменните процеси. Те оказват реално лечебно въздействие върху причината за подагра. В този смисъл Колхицин е само помощен медикамент.

kolhicin-06
Лекарства с алопуринол, с които се действа при подагра

Антиподагрозни лекарства – заместители

  • Алопуринол – първото измислено лекарство против подагра, което е силно ефикасно, но с множество негативи. Търговски наименования с алопуринол у нас са Милурит, Лодирик, Алодагра, Алолуринол;
  • Пробенецид – увеличава „дебита“ на бъбреците, през тях се отделя повече пикочна к-на, с което болестно високите нива в тялото намаляват, както и симптоматиката. Използването на пробенецид провокира остри кризи, заради които се включва Колхицин. Пробенецид също води до сериозни негативи;
  • Фебуксостат – най-модерната разработка в лечението на подагра. Потиска ензим, който се отразява върху количеството синтезирана пикочна к-на. Той е много усъвършенстван препарат, почти няма противопоказания и с минимални негативи. Рядко се нуждае от съчетаване с Колхицин. Търговски наименования с фебуксостат у нас са Аденурик и Фебуксостат. Двете лекарства са с идентичен състав и дозиране, различни са производителите и цените им.
Заедно с Бромхексин

Споменахме вече акад. Ваньо Митев и неговите предписания за лечението на ковид. Специалистът съчетава приемането на Колхицин и Бромхексин още при първи съмнения за ковид инфекция, дори само поради контактност със заразен. Неговата препоръка е инхалации с бромхексин + прием на 2 Х 1 таблетка Колхицин.

Тези предписания не са потвърдени от колеги на Митев, нито се потвърждават официално от здравните власти.

Вижте и ТОВА: Лечение с Бромхексин на таблетки и за инхалации. Какви мнения съществуват? На каква цена се намира и кои са неговите заместители?

Аденурик и Колхицин

ADENURIC представлява фебуксостат – най-модерното лекарство срещу подагра. С него се редуцира количеството пикочна к-на в кръвта и се поддържа на безопасно ниво. Препаратът предотвратява кристализиране на киселината, а кристалите се утаяват и разрушават ставите.

Следователно с Аденурик болестта се спира, спират и разрушителните последици от нея, както и симптомите.

За болни с тофусни образувания Аденурик също е полезен – при дълъг прием препаратът намалява размера на топките с кристализирали урати.

Възможно е съвместното приемане на Аденурик и Колхицин при остра криза на подагра или за предпазване от рецидиви.

Погледнете и ТУК: Опасенията, свързани с Аденурик. Кои са най-добрите лекарства за подагра? Съчетаване с Колхицин, Алопуринол и Фебуксостат.

Колхицин и Милурит

Милурит е един от най-известните представители на лекарството с алопуринол. Препаратът забавя обменните процеси в тялото, като по този начин снижава и количеството отделяна пикочна к-на. Класическо е съчетаването на Милурит с Колхицин за овладяване на възпалителната реакция и болезнената симптоматика.

Алопуринол (Милурит) няма пряко аналгетично действие и за премахване на болката при остра атака той е безполезен. За това помага Колхицин, който е добра алтернатива на използването на нестероидни и стероидни противовъзпалителни.

Още по темата ТУК: Вреден ли е Милурит? Противопоказания, мнения и заместители.

Странични ефекти и противопоказания

Противопоказания: хиперчувствителност, болести на храносмилателната с-ма, на костния мозък, нарушени функции на ч. дроб и бъбреци, патологии на сърце и съдове, неутропения, гнойни инфекции, алкохолизъм, бременност, старческа възраст.

Негативни реакции от веществото колхицин:

  • Диспептични явления като диярия, повръщане, анорексия, гадене, възникващи при приема на високи дози;
  • Миелосупресия (левкопения, агранулоцитоза, апластична анемия, тромбоцитопения) при продължително лечение;
  • Временна алопеция;
  • Чернодр. недостатъчност, нарушаване на бъбречната функция, повишено ниво на алкалната фосфатаза и гама-глутамил трансфераза;
  • Депресия, миопатия, периферни неврити, дефицит на В12;
  • Кожни алергични реакции, местно раздразнение, остра болка в мястото на инжектиране.
    kolhicin-03
    Алкалоидът сериозно вреди при високи дози и не е безобиден

Колхицин усилва ефекта на средства, които потискат психическата дейност и симпатиковата нервна с-ма. Нарушава всмукването на витамин В12. Неговата активност се намалява от прием на цитостатици.

Още информация и източници на английски: Приложение на Колхицин при COVID-19. Препоръки за лечение; * Колхицин като потенциално терапевтично средство против коронавирус; * Как се ползва Колхицин при подагра.

Отравяне с Колхицин

Симптоми на предозиране са повръщане, тежка диария, болки в корема и в устната кухина, хеморагичен гастроентерит, парене по кожата, тежка дехидратация с хипотония, намаляване на съкратимостта на миокарда, хематурия, олигурия, конвулсии, прогресиращ паралич, потискане на дишането.

Има риск от остра бъбречна недостатъчност, от белодробни инфилтрати и чернодробно увреждане.

  • След 5 дни предозиране е възможно да настъпи тежко потискане на костния мозък с левкопения, тромбоцитопения и коагулопатия.

Лечение при отравяне с колхицин се провежда в токсикологичните центрове. Специфичен антидот няма. Хемодиализата е неефективна. Необходим е контрол върху проводимостта на дихателните пътища, спомагателна вентилация, мониторинг и поддържане на жизненоважни функции, нормализиране на газовия състав на кръвта и на електролитния баланс, провеждане на противошокови мероприятия.

Още ТУК:

Подагра. Диета, таблица и диетични рецепти. Хранене и правила.

Видеото с акад. Митев за Колхицин при коронавирус:

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Как се пие Авирон Рапид профилактично?

Мнения за Авирон Рапид. Как се пие профилактично? Или Тамифлу?

Какви мнения за Авирон Рапид имате? Как се пие Авирон Рапид профилактично? Авирон или Тамифлу? …

3 Мнения

  1. Марин Стаматов

    Няма смисъл да се купува турски Колхикум Дисперт от България, излиза скъпо. По-добре на рейса и в Одрин, там е левчета, проверено!

  2. Шенгюл Хасанова

    Баща ми пие от 5 месеца Колхицин за подагра и сме доволни, имаме прогрес, ставата спадна и вече не е зачервена. Единствено че лечението излиза скъпо, други забележки нямаме.

  3. Весела Апостолова

    Моя позната вземаше колхицин като се разболя от ковид, защото се страхуваше от усложнения. Сега аз съм болна, но не се престрашавам ей така да го взема. Личната каза да не го пия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *