фолиева киселина
Приемът на фолиева киселина гарантира здрава бременност и нормално бебе

Фолиева киселина – това НЕ Е само за бременни!

Фолиева киселина е другото име на витамин В9. Обикновено за фолиева киселина става дума по време на бременност.

Защо е важно да се приема фолиева киселина по време на бременност?

Фолиева киселина е едно от първите неща, които лекарят препоръчва на бъдещите майки. Справките сочат, че тя има важно значение за клетъчното деление; подпомага образуването на качествена плацента и създаването на костния мозък на плода в майчината утроба.

Когато фолиевата киселина е в необходимото количество, рискът от увреждания на ембриона намалява с до 70%. Дефицитът на фолиева киселина заплашва детския организъм с дефекти в развитието – проблемно структуриране на гръбначния стълб, т.н. спина бифида, отлепване на плацентата, спонтанно прекъсване на бременността.

Най-съществен е приносът на фолиева киселина за майчиното здраве и нормалното развитие на ембриона през първите месеци на бременността. Витамин В9 или фолиева киселина е компонент от правилното поддържане на кръвните параметри – предотвратява състоянията на анемия, подобрява адаптивността на организма при стрес, балансира емоционалното равновесие.

Кои храни зареждат с фолиева киселина?

Фолиева киселина съдържат доста от традиционните храни, но да се набави необходимото количество не е лесна работа. Особено при бременност, когато потребностите от фолиева киселина се удвояват: нормата за една бъдеща майка е 0.4 мг дневно.

фолиева киселина
Зелените храни зареждат с фолиева киселина

По принцип с фолиева киселина зареждат суровите зелени зеленчуци – грах, броколи, спанак, марули, магданоз. Има я също в хляба, овесените ядки, черния дроб, някои видове сирена, цитрусовите плодове. Тези продукти трябва да са неизменно в менюто на бременните, ако искат бебето им да се роди с нормален гръбнак, главен мозък и кръвни показатели.

Но само храненето не е достатъчно, затова и се налага да се пие фолиева киселина на хапчета. Каква точно профилактична доза – определя лекарят. Любопитна подробност е, че в някои страни фолиева киселина се добавя при производството на стандартни видове хляб!

Пийте фолиева киселина – така се спасявате от инсулт!

Приемът на фолиева киселина от хора в средна възраст не е глезотия, а разумно поведение! Вече е известно, че осигуряването на фолиева киселина в достатъчни стойности е елемент от здравословното хранене – изключително важно е за нормалното състояние и функциониране на кръвоносните съдове.

Поддържането на здрави, еластични, с добра пропускливост кръвоносни съдове е условие за добро здраве в напреднала възраст и за предотвратяване на рискови събития от рода на инсулт с 20-25%. Ето в три стъпки обяснението на този феномен според biopogled.com:

Дайте мнение и Вие тук!
  • приемът на фолиева киселина предотвратява удебеляването и втвърдяването на стената на сънната артерия, а това е доказан маркер за риска от инсулт;
  • правилно дозиране на приеманата фолиева киселина три пъти седмично без излишно превишаване;
  • таблетките витамин В9, т.е. фолиева киселина неутрализират трайно съдържанието на хомоцистеин в кръвта, а тъкмо това е причината за втвърдяването на артериите.

Разбира се – и в този случай приемът на фолиева киселина като дозировка и продължителност трябва да се определи от лекар: самолечението не се препоръчва!

С фолиева киселина се предпазвате от напълняване!

Не си измисляйте режим за редукция на теглото, основан на фолиева киселина! Витамин В9 наистина оптимизира метаболизма, като подобрява асимилацията на протеините. По-важното е, че ако наблегнете на храните с фолиева киселина – вие ще спазвате едно здравословно меню и естествено ще се предпазите от напълняване.

фолиева киселина
Внимателно с хапчетата – дори когато това е фолиева киселина!
Фигурин лесно отслабване диета 10 килограма

Високите дози фолиева киселина не топят излишните килограми. Организмът взема точно толкова фолиева киселина от дадената, колкото му е необходима. Излишното се изхвърля чрез отделителната система.

Ако например вземате фолиева киселина и забележите, че урината ви е оцветена в оранжево – значи сте прекалили. Не го правете, защото е възможно бъбреците ви да не се справят и тогава настъпва отравяне с фолиева киселина.

Това ще ви докара сериозни здравословни проблеми, предупреждават от zdrave.bg. Ето кои са признаците за отравяне с фолиева киселина:

  • гадене, подуване на корема, болки в стомаха, спазми и/или диария;
  • дразнене по кожата, косопад;
  • загуба на концентрация и други ментални проблеми;
  • влошено качество на съня, кошмари.
фолиева киселина
Приемът на фолиева киселина гарантира здрава бременност и нормално бебе

Последиците от подобна “диета” изискват медицинска помощ и дори болничен престой.

От всичко казано за важната фолиева киселина едно е ясно: тя е необходима не само на бременните жени и още неродените им деца! Важна е във всяка възраст и трябва да се внимава за набавянето й както чрез храната, така и в добавка с хапчета. Консултирайте се с личния си лекар как да го направите безопасно!

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Апластична анемия, хемолитична и други видове

Апластична анемия, хемолитична и други видове. Причини и лечение

Анемия = нисък хемоглобин? Разновидности на анемията; класификация. Какво е специфично за разновидностите. Най-често срещаните …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *