Пикочна киселина

[Личен опит] Бързо сваляне на пикочна киселина с билки за прочистване

Как се постига бързо сваляне на пикочна киселина (намаляване)? Кои са добрите билки за прочистване? Изследвания и изхвърляне на аспарагинова киселина

Още в текста: Причини за повишена пикочна киселина, норми и лечение. Диета при симптоми на подагра, билки и лекарства. Как действат неоренал, аденурик и бензобромарон

Ще започнем от начините за намаляване на пикочната киселина и после ще преминем към причините и изследванията. Правим го с цел да дадем на читателя най-напред това, което най-често търси.

Ако се установи висока стойност на пикочна киселина

Ако показателите за наличие на пикочна киселина са високи, трябва да се планира лечение. Как пациентът да изчисти организма си от събраната пикочна киселина, знае и лекарят специалист. Той ще препоръча и терапията, която трябва да неутрализира киселината.

пикочна киселина
Точните билки помагат при високи стойности на пикочна киселина

Още едно пояснение: чрез синтеза на пикочна киселина в черния дроб организмът се освобождава от излишния азот. Когато по една или друга причина в организма остава повече пикочна киселина, настъпват различни увреждания на тъкани и органи. Част от възпалителните процеси, установявани при оплаквания от пациенти, са резултат именно от такива натрупвания на излишъци. Най-болезнени са в подобни случаи процесите в ставите на краката при засегнат хрущял и костно вещество.

Съдържание:

Разбира се, в такъв случай лекарят ще препоръча прием на медикаменти, но главното лекарство си остава диетата. Такава диета пациентът ще трябва да поддържа вече през целия си живот. Освен това ако бъдат открити съпътстващи заболявания, те също трябва да се лекуват. Много често подаграта провокира наднормена телесна маса и затлъстяване. Необходимо е усилие и последователно спазване на препоръките, за да се овладеят нещата. Най-често спътници на подаграта са захарният диабет и атеросклерозата. В такива случаи се препоръчва профилактика и поддържащо лечение в болница не по-рядко от веднъж в годината.

Мнение №1: Бързо сваляне на пикочна киселина по лесния начин

Цветан Данчев, Бързо сваляне на пикочна киселина
Цветан Данчев от Пловдив

За бързо сваляне на пикочна киселина винаги съм ползвал лимоновия сок. Въпреки че той съдържа лимонова киселина, ефектът от него е подобен на този на основите, тоест той дава алкализиращ ефект на тялото. Сигурно ще се учудите, че е така, но пробвайте със сока от 1 лимон и водна чаша вода. Това премахва и киселините в стомаха. Но действието му е колкото бързо, толкова и кратко. За бързо сваляне на пикочна киселина е идеално.

За трайно обаче можете да ползвате билки от описаните по-долу. Аз се оправих като пих от чая Демир бозан на Фарма витал (уточнявам, защото има и ментета!). За 10-12 седмици нормализирам пикочната си киселина и след това с години нямам никакъв проблем. Също за бърз ефект можете да пиете повече вода със сода бикарбонат, малко зехтин или да спазвате диетата за целта. Но добри са само билките, ако искате да се отървете за по-продължителен период.

Цветан Данчев от Пловдив

Още отзиви за билките и начин да се снабдите с тях има ТУК!

Диета при висока пикочна киселина

Демир бозан за безсъние

При високи показатели за пикочна киселина е необходимо да се придържаме стриктно към специална диета. Забранени са например вкусните и иначе хранителни силни месни бульони и супи. Месо може да се яде не повече от три пъти седмично. Разбира се – говорим за нетлъсто месо, което е печено или варено. Солени, мариновани и пушени деликатеси са забранени. Всякакви деликатеси от рода на скариди и раци, омари просто трябва да бъдат забравени завинаги.

Солта следва да се ограничи, а течностите – да се увеличат. Стандартната норма е около два литра течности в денонощие. Хубаво е да се използва алкална минерална вода. Да се внимава с блюда от киселец, гъби и карфиол. Бобовите – фасул, грах и леща, при хиперурикемия не се изхвърлят съвсем, но силно се ограничават.

При високи показатели за пикочна киселина е по-добре да се въздържаме и от сметана, айрян и кефир. Глезотии като кифли и кроасани също са в забранителния списък. Необходимо е много да се внимава с подправките. Шоколадът се допуска в много малки количества. Алкохолът е забранен, както и подсладените газирани напитки и силният чай.

Категорично противопоказано е гладуването. Може планомерно да се правят разтоварващи дни на плодове и нискомаслен йогурт.

Физиотерапия при подагра

Някои физиотерапевтични процедури могат да въздействат за намаляване концентрацията на пикочна киселина в кръвта – например плазмофореза. Процедурата помага за очистването на кръвта от солите на пикочна киселина, но без спазването на диета ефектът е за кратко. Подаграта е хронично заболяване, затова забранените продукти изобщо не бива да се връщат в менюто и ограниченията за продукти с пурини важат доживотно.

Лечение на подагра с народни методи

Има немалко народни методи за намаляване показателите на пикочна киселина. Това основно са билкови чайове и отвари от листа на круши, грозде, френско грозде, от ягодови ластуни. При подагра особено ценни са морковените листа, т.е. надземната част на растението. Зеленината на един морков се нарязва и се залива с чаша вряла вода. Оставя се да изстине, прецежда се и се пие по четвърт 3-4 пъти дневно. Пикочна киселина се отделя интензивно и с помощта на прясно изцедени сокове от моркови и целина. Те могат да се пият чисти или смесени в пропорция 1:1.

Диета плюс отказ от алкохол и терапия с билки – това е формулата за успешно стабилизиране на нормални нива на пикочната киселина.

Повече за народната медицина при високи стойности на пикочна киселина и подагра с проверени рецепти – вижте ТУК!:

Билки за подагра, Аденурик, хомеопатия и др. средства. Лечение

Пикочна киселина при активен спорт

Физическите упражнения, особено силовите, директно водят до увеличаване стойностите на пикочна киселина в кръвта плюс намаляване на рН на кръвта при натоварвания. В същото време заниманията със спорт усилват синтеза на тестостерон, който пък насърчава образуването на мускулна маса. Както е известно – колкото повече са мускулите, толкова повече е и синтезираната пикочна киселина. Освен това спортистите си падат по хранителни добавки от протеиновия сектор и разчитат на интензивен синтез на тестостерон. Всички тези специфики означават една подчертана тенденция за повишена концентрация на пикочна киселина в кръвта.

Ако при тези условия по време на тренировки възникне проблем с някоя става, това ще е разбираемо. Добре е без отлагане човекът с проблем да се обърне към спортния лекар и да даде кръв за анализ на пикочната киселина. Има всъщност начини един активно спортуващ да се предпази от високи стойности на пикочна киселина в кръвта. Ето някои от тях:

  • Да спазва определена диета, която е съобразена с характера на практикувания спорт и състоянието на конкретната обмяна на веществата;
  • Да пие редовно и в достатъчно количество вода;
  • Да не приема самодейно хранителни добавки – а само след консултация с лекар или с треньора си.

Пикочна киселина и…гениалност (любопитни факти)

пикочна киселина
Състоянията на хиперурикемия били благодатни за мисловната активност : дали така е било и с Леонардо?!

Съществува теория, според която високите стойности на пикочна киселина в кръвта действат като естествен допинг, постигат ефект, подобен на този от кафето. Изследвана е връзката между заболеваемостта от подагра и гениалността и по-скоро от практическата реализация на гениални идеи. Вижте само: от подагра, т.е. хиперурикемия или високи стойности на пикочна киселина в кръвта, са страдали личности като Леонардо да Винчи, Петър Първи, Пушкин, кардинал Мазарини, Нютон, Дарвин. Такива анализи са правени в началото на миналия и на нашия век. Твърде висока цена все пак – но тезата си остава, че при хиперурикемия се създават условия за по-активни мисловни процеси ?!

Счита се, че здравето е застрашено при стойности на пикочна киселина над 378 mcmol/l. Точно в този момент наличната в организма пикочна киселина започва да образува кристали.

Тежка хиперурикемия е налице тогава, когато стойността на киселината е 714 mcmol/l. При такова положение само с диета не се нормализират нещата, необходими са и медикаменти.

Възможно ли е да се изследва много бързо съдържанието на пикочна киселина в кръвта? Положителен отговор. Има специални експрес-тестове, чийто принцип на действие е подобен на тези за кръвна захар.

И още нещо, макар и странично за темата: с помощта на пикочна киселина се продуцира синтез на кофеин в промишлеността.

Кои фактори са важни за стойностите на пикочна киселина в организма

Логично е да очакваме, че дадено лабораторно изследване за пикочна киселина ще завърши с резултат, повлиян и от външни фактори. Ето всъщност от какво зависят стойностите, които получаваме:

  1. Хранителните навици: колкото повече животински продукти консумираме, толкова по-висока пикочна киселина имаме и в кръвта, и в урината;
  2. Възрастта – колкото по-възрастен е един човек, толкова повече са в организма му умиращите клетки, а този процес повишава съдържанието на киселината; затова е прието при хора от третата възраст стойност от 500 mcmol/l да не се квалифицира като патологична;
  3. Полът – при мъжете стойностите са по-високи, което е свързано с тестостерона и по-голямата мускулна маса;
  4. Физическата активност повишава образуването на пикочна киселина;
  5. Пушенето също повишава показателите заради хипоксията, т.е. недостиг на кислород в някои тъкани;
  6. Слънчевото греене също е активиращ фактор – създава потребност от защита от свободните радикали, породени от ултравиолетовото лъчение;
  7. Злоупотребите с алкохол;
  8. Бременността: през първи и втори триместър има леко занижени стойности, а през третия са повишени;
  9. Мускулна маса на тялото – колкото повече са клетките, толкова по-мащабен е процесът на деление и растеж, а това означава и по-висок показател на пикочна киселина;
  10. Повишен показател по природа имат хората с кръвна група В;
  11. Важно е в коя част на деня се прави замерване: сутрин стойностите са по-високи в сравнение с вечерните с около 4-10%.

Кои лекарства променят показателите за пикочна киселина

Урикемията или съдържанието на пикочна киселина в кръвта може да се увеличава или намалява и под въздействието на много лекарства. Много хора, които страдат от хронични заболявания – например диабетици или сърдечно болни, приемат редовно най-малко по един медикамент. Така че при тестове е редно да се отчита дали пациентът приема медикаменти, които повишават или понижават стойностите на киселината.

Мнение 2: Моите билки за прочистване на кръвта

Филип Стоянов, билки за прочистване на кръвта
Филип Стоянов от Русе

За прочистване на кръвта ползвам чай от корени на глухарче и много чесън. Но глухарчето не може да се приема дълго време за разлика от чесъна, който пък мирише. Чудесен ефект имам от билките в състава на комбинацията “Демир бозан”. Тя не действа толкова бързо, но пък ефектът ѝ е по-продължителен. Освен това в първите 1-2 месеца може да се комбинира с чесъна и глухарчето. Кръвта се изчиства и с това се лекувам от абсолютно всякакви болести, които съм насъбрал до момента. Прочиства се и пикочната киселина, която причинава подаграта.

Филип Стоянов от Русе

Още за Демир бозан + откъде се взима ТУК!

Медикаменти, които повишават:

  • Аспиринът – той и останалите салицилати всъщност могат да въздействат двупосочно; периодичният прием на малки дози аспирин наистина повишава показателя за пикочна киселина, но редовният прием на по-високи дози като при ревматоиден артрит понижава;
  • Бета-блокери като атенолол, метопролол;
  • Диуретиците – хидрохлортиазид, хлорталидон, фуроземид;
  • Епинефрин, норепинефрин;
  • Антибиотици – противотуберкулозните етамбутол и пиразинамид, и противовирусния диданозин;
  • Имунодепресанти – циклоспорин;
  • Стимулаторът на кръвообразуване филграстим;
  • Кортикостероиди;
  • Противотуморни – цисплатин, идарубицин, мехлоретамин.

Медикаменти, които понижават:

  • Алопуринал – лекарство против подагра, което блокира фермента за синтез на пикочна киселина;
  • Пробенецид – продуктът активира освобождаването на пикочна киселина чрез бъбреците;
  • Някои антибиотици – азатиоприн;
  • Антипсихотични средства – хлорпротиксен;
  • Противолипидемични – клофибрат, фенофибрат;
  • Орални контрацептиви;
  • Контрастни средства за изследвания на вътрешни органи: обикновено за изследване на пикочна киселина в подобни случаи се изчаква 2-5 дни след процедурата, в зависимост от сроковете на освобождаване.

Болкоуспокояващо за подагра. Как да изберем ефикасни лекарства?

Когато стойностите са ниски

Стойности на пикочна киселина под нормата – това също не е добре. Ако анализът показва трайно, че това е постоянна характеристика, трябва да се търси връзка с приема на медикаменти или с някакво заболяване.

Ето в какви случаи е възможно да се установи пикочна киселина под нормата:

  • Ако пациентът приема медикаменти за понижаване концентрацията на пикочна киселина – алопуринол, кортизол; в такъв случай се налага корекция в терапевтичния план, за да се спазят параметрите на здравословно съдържащата се киселина;
  • При специфични увреждания на черния дроб или бъбреците, когато не се синтезира или не се задържа достатъчно пикочна киселина в организма;
  • При гигантизъм и акромегалия – когато цялата пикочна киселина е включена в бурния растеж на собствените клетки;
  • При метаболитни особености – цьолиакия;
  • При тежки страдания от рода на болестта на Ходжкин, бронхогенен карцином, миеломна болест;
  • При ксинтинурия – дефицит на фермента, чрез който се синтезира пикочна киселина;
  • При вегетарианство и веганство.

Както вече знаем, изследването за пикочна киселина има две задачи: да се потвърди или изясни дадена диагноза, или да се проследи как се променят стойностите й при започнало лечение.

Като цяло идеята да се изследват стойностите на пикочната киселина е свързана с оценка за обмена на пурини в организма. Могат да се анализират постъпленията на пурини в организма, трансформациите и извеждането им чрез бъбреците. Така се събира ценна информация за работата на бъбреците, черния дроб, мускулите и за образуването на кръвни клетки.

Лекарства за контрол върху урикемията

Най-често прилаганите у нас лекарства за контрол на пикочната киселина в организма са неоренал, аденурик, бензбромарон, алопуринол.

Неоренал. Това е комплексно действащ медикамент, използван при подагра, бъбречно-каменна болест, заболявания на уринарния тракт. Един от ефектите на приема му е интензивно отделяне на пикочна киселина с урината. Активен компонент в продукта е екстрактът от брезови листа. Благодарение на него се потиска действието на ферменти, които увеличават синтеза на киселината, а същевременно се неутрализират възпалителни процеси и се упражнява диуретичен ефект. Неореналът се препоръчва при подагра, отоци и целулит, както и след премахване на бъбречни камъни и профилактично – за намаляване на риска от образуването им. Приемат се по една до три таблетки, три пъти дневно; точната доза се определя от лекар и зависи от характера на здравословния проблем и теглото на пациента.

Аденурик. Този медикамент регулира нивата на пикочна киселина и блокира образуването на кристали. Приема се веднъж дневно; с помощта му могат трайно да се поддържат ниски стойности на киселината в организма. Най-често се препоръчва при подагра. Терапията с този медикамент може да провокира алергични реакции, свързани с кожни обриви, отоци, шок. В някои случаи обривите са опасно тежки, с поява на мехури и белене на кожата, висока температура. Възможно е усилване на подагричните симптоми.

Бензбромарон. Използва се за лечение на подагра и хиперурикемии от двата типа, при лечение с цитостатици и в програми за отслабване. Активира отделянето на пикочна киселина с урината, възпира образуването и отлагане на кристали или урати. Приемът на този медикамент изисква постъпления на обилно количество течности. Възможни са странични ефекти от рода на гадене и повръщане, главоболие, диария, сънливост. Не се препоръчва при алергия към една или повече съставки, както и при бъбречна и чернодробна недостатъчност.

Дайте мнение и Вие тук!

Алопуринол. Медикаментът потиска ксантиноксидазата – фермента, който е с важна роля в синтеза на пикочната киселина. По този начин нивата на киселината в организма остават ниски, докато продуктът действа. Подходящ при подагра и хиперурикемии от различен тип – включително след лъчева или химиотерапия. При този тип процедури масовото измиране на голям брой клетки причинява повишаване стойностите на пикочната киселина.  Не може да се използва по време на остър пристъп на подагра, при бременни и деца. Има странични ефекти от рода на тежки кожни реакции, температура, гадене и повръщане, промени в кръвната картина, алопеция, главоболие, сънливост. При интензивната им проява терапията се прекратява. Медикамент по лекарска препоръка, необходим е контрол.
Още в статията: ♠ Какво е пикочна киселина; ♠ Кое я образува; ♠ Хиперурикемия; ♠ Норма; ♠ Референтни стойности; ♠ Лечение; ♠ Билки; ♠ Лекарства; ♠ Диета; ♠ Неоренал; ♠ Изследвания

Пикочна киселина – това е основният продукт от разграждането на пурини в човешкия организъм.

По-голямата й част се синтезира в черния дроб като продукт на обменните процеси, свързани с така наречените пуринови основи, и се изхвърля с помощта на бъбреците.

В човешкия организъм съществува своеобразно депо на пикочна киселина, което се определя от баланса между нейния синтез и отделянето й. пикочна киселина има в кръвната плазма и извънклетъчните течности. Ако тя е в излишък, могат да се проявят различни здравословни проблеми – в частност развитието на заболяването подагра е един от тях.

Наднормените количества пикочна киселина се отлагат под формата на натриеви соли, образувайки кристали с остри, игловидни краища. Тези кристали могат да се натрупат във всяка тъкан на организма, но най-често това са ставите – така се предизвикват мъчителните пристъпи, които буквално блокират движенията на болния човек.

Защо се повишават стойностите на пикочна киселина в организма? Струва си да научим повече за това, както и да узнаем кои са начините да си спестим подобни страдания.

Нормални стойности на пикочна киселина в здравия организъм

Съществуват възможности за изследване на кръвта, което показва съдържанието на пикочна киселина и евентуално какви са отклоненията от нормата.
Стойностите са различни за деца и възрастни, както и за двата пола. Добре е да се знае, че един човек може да има подагра и при стойности на пикочна киселина в нормата.

И така – нормалните стойности в mcmol/l: от 119 до 327 за деца, от 143 до 357 за жени, от 202 до 416 за мъже. Лабораторните изследвания на тази тема обикновено са готови в рамките на 1-2 дни.

За да бъдат изследванията точни, преди кръвния тест пациентът трябва да изпълни някои условия. 12 часа преди вземането на кръв не трябва да се приема никаква храна, също никакъв алкохол и цигари. Може единствено да се пие вода. В продължение на предходните 2-3 дни по принцип храненето трябва да е с бедна на пурини храна. От менюто се спират всякакви бобови растения, субпродукти, червено месо. Кръвната проба се взема на гладно.

Мнение №3: Как постигнах добри резултати от изследвания за 2 мес.

Огнян Тодоров, изследвания на пикочна киселина
Огнян Тодоров от Ловеч

Изследвах се в лаборатория на “Синево”, която ми показа високо натрупване на кристали пикочна киселина в кръвта. Посъветваха ме бързо да взема мерки, защото на тази възраст подаграта е крайно неуместна, а може да получа и камъни в бъбреците от това замърсяване на кръвта, ако то продължи. Съчетах пиенето на лекарствата, които ми изписаха, с прием и на билките за подагра Демир бозан. Те са направени по тайна рецепта на анадолските ходжи и се ползват при над 500 болести с голям успех. За 2 месеца успях да се справя с проблема и изследванията, които си направих след това, бяха с перфектни резултати.

Огнян Тодоров от Ловеч

Вижте и ТОВА:

Демир бозан за подагра

Откъде се взема въпросната пикочна киселина?

Преди да се запознаем с класификациите на болестни състояния, породени от високи стойности на киселината, е интересно да видим откъде всъщност се взема въпросната пикочна киселина.

Естествен източник са пурините в храната. Освен това – от разпадащите се собствени клетки в резултат на остаряване или болести.

На практика всички живи клетки са в състояние да синтезират пикочна киселина. Активна роля в тази трансформация играе ферментът ксантиноксидаза, който превръща пурините в пикочна киселина. Най-интензивно процесът протича в черния дроб и лигавиците на чревния тракт. Макар да е краен продукт в обменните процеси, коментираната пикочна киселина не е излишен компонент. Тя е важна за защитата на клетките от свободните радикали, тъй като успешно ги неутрализира.

В човешкия организъм нормално се съдържа около един грам пикочна киселина, а всеки ден се отделят 1.5 грама. 40% от това количество идва от храната.

пикочна киселина
Първи сигнали за високи стойности на пикочна киселина в организма подават малките стави на крайниците

Бъбреците отделят до 80% от наличната в организма пикочна киселина, а останалото количество отива в чревния тракт и частично се потребява от чревните бактерии.

Солите на наличната пикочна киселина – т.н. урати, са съединения на киселината с натрий или калий. Уратите се утаяват при вкиселяване на средата и ниски температури. Точно това е причината най-сериозните натрупвания на урати да са в отдалечените точки на тялото – ставите на палеца на краката, като най-далечни точки. Но също части от лактите и ушите. “Старт” на болезнените атаки дава студът. Повишена киселинност на вътрешната среда в организма се наблюдава при активно спортуващите, при диабетици – което налага периодичен контрол на стойностите на пикочна киселина.

Стойностите на пикочната киселина се изследват в кръвта или в урината. Концентрацията й в потта е нищожна и не може да се изследва.

Образуване на пикочна киселина директно в бъбреците става при злоупотреба с алкохол, а в черния дроб – при обмена на някои захари.

Наличието на пикочна киселина в кръвта е урикемия, увеличената – хиперурикемия, ниската – хипоурикемия. Наличието на пикочна киселина в урината е урикозурия.

Хиперурикемия – видове

пикочна киселина
Активният спорт може да провокира хиперурикемия

Хиперурикемия е термин за означаване на състояния с повишени – над нормата – стойности на пикочната киселина в кръвта. Съществуват варианти на хиперурикемията – тя се класифицира като първична или вторична, след като е възможно да съществува вариант с повишен синтез на пикочна киселина, или пък е намален интензитетът на нейното извеждане от организма.

Първична хиперурикемия. Тя може да е вродена или идиопатична. При един процент от пациентите с първична урикемия се открива ферментационен дефект при метаболизма на пурини. Това води до излишъци при синтеза на пикочна киселина. Обикновено първичната хиперурикемия е се свързва със специфични състояния като синдрома на Кели-Сигмилър; синдрома на Леш-Нихан; увеличен синтез на фосфорибозилпирофосфат – това е вродено нарушение на обмяната на веществата. Това състояние не е особено разпространено и познато.

Вторичната хиперурикемия може да бъде свързана с увеличен прием на пурини с храната; от това следва потребността и от по-интензивно извеждане на получената пикочна киселина с урината. Това състояние може да се окаже свързано със злокачествени тумори, СПИН, синдрома на Фанкони, със захарен диабет, тежки изгаряния или синдрома на хипереозинофилия – свръхнарастване броя на вид бели кръвни клетки. Тази форма на хиперурикемия може да бъде причинена от различни патологични състояния.

Най-често балансът на пикочна киселина се нарушава поради нездравословно хранене, по-скоро поради прием на продукти с високо съдържание на пурини. Такива са бобовите храни, черен дроб и бъбреци, език, мозък, месо – свинско и телешко. Пилешкото месо е по-безопасно, както и заешкото и пуешкото , но и с тях не бива да се прекалява. Подаграта, както е известно, е болест на високата пикочна киселина в кръвта. Най-разпространените причини за нея са свързани с нарушения в храненето. Истински бич за здравето в това отношение е висококалоричната мазна храна.

Болести, при които има пикочна киселина в повече

Друга причина за хиперурикемия или увеличена стойност на пикочна киселина в организма е заболяване, при което се затруднява работата на бъбреците и изхвърлянето на компонента от организма. В такива случаи има условие да се развие бъбречно-каменна болест, т.е. образуване на бъбречни камъни.

Високо съдържание на пикочна киселина в кръвта има също при заболявания като пневмония, туберкулоза, коремен тиф, левкоза, псориазис, червен вятър, екзема, чернодробни болести, тежка форма на диабет, отравяния с метилов спирт.

Пълно изследване се налага за хора, при които не се наблюдават никакви болестни симптоми въпреки високите стойности на пикочна киселина в кръвта. Такова състояние е прието да се нарича безсимптомна хиперурикемия; тя може да е свързана с остър подагричен артрит. За него е характерно колебание на показателите за пикочна киселина от нормални стойности до такива, които са в пъти по-високи.

При такива казуси лесно може да се направи връзка и да се препоръча концентриране на вниманието върху основното заболяване; когато то се овладее, настъпват промени и в стойностите на коментираната пикочна киселина.

Хиперурикемия може да се развие и по време на бременност при жени, които страдат от силна токсикоза.

При подагра патологичните количества пикочна киселина могат да засегнат не само стави, но също и вътрешни органи – бъбреци, черва, дори сърцето, освен това кожата и очите. При отказ от лечение и диета са възможни тежки усложнения, включително високо кръвно налягане, аритмии, стенокардия, дори инфаркт на миокарда.

Как се прави изследването за пикочна киселина

пикочна киселина
Храненето може да реши проблема с висока пикочна киселина

За да се изясни съдържанието на пикочна киселина в кръвта, се прави кръвен анализ. Взема се кръв от вената, като за това пациентът не следва да се подготвя предварително по някакъв начин. Разбира се – нормално е да се иде в лабораторията рано сутринта и да се даде кръв на гладно. Паралелно със стойностите за пикочна киселина най-често се изследват още показатели от рода на утайка, глюкоза, левкоцити и други показатели, насочващи към възможни заболявания.

Кога е необходим анализ за пикочна киселина

Най-често анализ на кръв за стойности на пикочна киселина се препоръчва при симптоми на подагра – остра пулсираща болка в палеца на крака или глезена. Превантивно – при хора с фамилна обремененост от подагра, за идентифициране на проблем в случаи на безсимптомно повишение.

Заедно с други бъбречни проблеми за диагностика на патологии. За оценка на риска при болести на сърцето и кръвоносните съдове от рода на артериална хипертония, исхемична болест на сърцето, атеросклероза, инфаркт на миокарда.

Налага се и при химиотерапия и лъчева терапия, особено при левкози, когато има масово разрушаване на клетки с освобождаване на голямо количество пикочна киселина, поради опасност от увреждане на здравите клетки.

Изследванията могат да са свързани със състояния на бъбречна недостатъчност, при определяне причината за ставни възпаления, за проследяване резултатите от лечение на подагра. Промени за проследяване може да има след продължително гладуване или пост, както и след злоупотреба с алкохол.

Симптоми на подагра: Болки, подуване и кризи. Признаци и усложнения


Източници:

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Колко време се пие Аденурик? диета при подагра

Билки за подагра, Аденурик, хомеопатия и др. средства. Лечение

Билки за подагра на Петър Димков. Колко време се пие Аденурик? Хомеопатия при подагра. Какво …

2 Мнения

  1. Теодора

    Здравейте,
    Скоро си направих изследвания и каква беше моята изненада, когато видях повишеното ниво на пикочна киселина. Не ям месо от 10 години, не пия алкохол. Каква може да бъде причината?

  2. Димитър

    Следя редовно публикациите в Лекар- много полезни – включително и последната, защото имам проблеми с пик.киселина!!..Продължавайте ! Благодаря за усилията!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *