Лекарства при подагра
Лекарства при подагра: Хапчета, инжекции, компреси

Болкоуспокояващо за подагра. Как да изберем ефикасни лекарства?

Кои са добрите болкоуспокояващи при подагра? Кои лекарства са ефикасни, нови и класически. Цени на хапчета и мнения.

Лечението на подагра е продължително и сложно. Подагричният артрит изисква прием на медикаменти от различни групи. За овладяването на остър пристъп са необходими едни лекарства, за поддържане в етапи на ремисия – други.

Принципи в лечението на подагра

Основни задачи при медикаментозното лечение на подагра са отстраняването на болестните симптоми и предотвратяването на остри пристъпи. Лечението се извършва по различни схеми в зависимост от формата на заболяването:

  • При остър подагричен пристъп се акцентира върху болката и възпалението;
  • При хроничните форми се работи за нормализиране обмяната на пикочната киселина.

При всеки етап се използват различни медикаменти. Лечението на острия пристъп се изразява в краткосрочни курсове, а хроничните форми се лекуват цял живот.

Използвани лекарства при подагра

Лекарствата срещу подагра се използват по различен начин. Обикновено става дума за таблетки; инжекционната форма и продуктите за локално външно приложение са по-рядка практика при подагра.

Таблетки

За лечението на остър подагричен пристъ се използват три групи лекарствени средства:

  • Колхицин;
  • Нестероидни противовъзпалителни;
  • Кортикостероиди.

Не се препоръчва прилагането на антибиотици за овладяване на възпалителния процес.

Инжекции. Мовалис

Като най-добро лекарство за овладяването на остър пристъп от подагра се сочи хормоналният препарат бетаметазон – инжекционна форма. Инжектира се мускулно; обикновено кризата се овладява с една-две инжекции. Популярен бетаметазонов продукт е лекарството дипроспан. То обаче е подходящо само за големи стави от рода на колянни или тазобедрени. При въвеждане в малките стави ефектът е обратен – артритът се обостря. Дипроспанът се инжектира веднъж седмично; лечението може да продължи до два месеца.

подагра, Лекарства при подагра
Точният избор на лекарства за конкретен пациент е условие за успешното лечение

Мовалис е продукт с активна съставка мелоксикам; има го под формата на таблетки и в ампули за инжекционно въвеждане. Това е нестероидно противовъзпалително, добро за краткотрайно лечение на пациенти над 15-годишна възраст. Противопоказан е при бременност и кърмене, при алергични реакции към някоя от съставките; не се препоръчва за потребители с астма и назални полипи. Не се използва и при пациенти с чернодробна или бъбречна недостатъчност, сърдечна недостатъчност, склонни към вътрешни кръвоизливи. Инжектира се интрамускулно – по една ампула дневно в продължение на 2-3 дни. Цената на ампула от 1.5 мл е левче.

Мнение №1: Чай ме спаси от коварната подагра

Найден Попов, болкоуспокояващи при подагра
Найден Попов от Свищов

Пил съм всякакви болкоуспокояващи при подагра, всякакви лекарства и добавки на хапчета, но реално подобрение на показателите съм имал само от билки. И то говорим за определена комбинация от определен производител, Демир бозан на “Фарма витал”, който върви на 43 лева за един месец. Принципно и 2-3 месеца ми стигнаха, за да сваля пикочната киселина и после вече няколко години да нямам проблеми. Този чай за мен е най-ефикасно лекарство за подагра, защото цялостно прочиства кръвта и изхвърля ни само пикочната киселина от нея, но и всякакви плаки, шлаки и т.н. Доволен съм и защото не ми се налага да пазя никаква диета.

Найден Попов, Свищов

Можете да видите мнения за “Демир бозан” и да го поръчате за 43 лева ТУК =====> Поръчай Демир бозан ТУК!

Мехлеми

Продуктите за локално външно приложение могат да са под формата на гел, крем или мехлем, унгвент. Такова мазило може да е например волтарен, фастум гел, ибупрофен. Подобни продукти се използват заради противовъзпалителното им и обезболяващо действие. Най-често се нанасят върху поразената от подагра става два пъти дневно. Ако е търпимо – при нанасянето може да се изпълни лек масаж. Използват се според указанията в пациентската листовка и препоръките на лекуващия. Продължителността на прилагане се определя от срока, в който се развива обострянето; в етапите на ремисия този тип лекарства нямат място.

Може да се приложи и друг продукт за овладяване на болката и възпалението при подагричен пристъп – това е течната форма димексид, подходяща за компреси. За компреса се приготвя разтвор от димексид и вода в съотношение 1:1. Навлажняваме в този разтвор марля, поставяме я върху болната става и увиваме със стреч фолио. Отгоре привързваме с памучна или ленена кърпа. Държим така 20-30 минути; прави се веднъж на ден.

Терапия на пристъпите (при обостряне)

В остър етап на лечението най-важно е да се овладее болката; да се намали интензивността на възпалителния процес, да се възстанови подвижността на ставата. Използват се нестероидни противовъзпалителни, хормонални продукти – кортикостероиди. Един от най-ефективните медикаменти е колхицин.

Колхицин

подагра, Лекарства при подагра, КолхицинКолхицинът е специфичен лекарствен продукт на растителна основа. Активната му съставка се приготвя от семената на есенен минзухар; механизмът на действието му се изразява в потискане на възпалителния процес в ставата и ускорено извеждане на пикочната киселина от организма.
Таблетките колхицин се назначават при остър пристъп на подагра по една от следните схеми:

  • По половин таблетка на всеки час, като сумарният прием за денонощие не бива да превишава 6 мг;
  • По една таблетка на всеки три часа при максимум 10 мг;
  • През първия ден се пият три пъти по една таблетка, а през втория – два пъти по една. Тази лечебна схема е най-безопасна.

Продуктът често дава странични ефекти върху храносмилателната система – гадене и повръщане, болки в корема, диария. Колхицинът не е подходящ за лечение на пациенти с бъбречни и чернодробни заболявания.

Нестероидни противовъзпалителни лекарства, аналгетици

При остри симптоми е важно колкото може по-бързо да се овладее болката на първо място. Първи избор в такава ситуация са нестероидните противовъзпалителни средства. Те спасяват от силните болки в ставите, намаляват интензивността на възпалението. Тези лекарства обаче имат странични ефекти и не е добре да се вземат продължително, обикновено се препоръчват курсове от 5-7 дни. Нестероидните противовъзпалителни не лекуват подаграта; те само намаляват неприятните и болезнени симптоми на болестта. Задължително условие е да не се вземат на гладно, тъй като дразнят лигавиците на стомаха и червата.

Индометацин

При подагра се препоръчва начален прием от 100 мг индометацин; след това до стихване на болезнените симптоми се приемат три пъти дневно по 50 мг до отзвучаване на пристъпа. Таблетките се вземат след хранене, с вода. Медикаментът е противопоказан при алергия към една или повече съставки, чернодробни и бъбречни заболявания, сърдечна недостатъчност в напреднал стадий, язва или склонност към кървене в стомашно-чревния тракт. Не се препоръчва при бременност и кърмене.

Медикаментът се предлага също под формата на унгвент и супозитории. Цената на таблетките е един лев за 30 броя от 25 мг.

Ибупрофен

Таблетките ибупрофен са анонсирани като продукт с умерен противовъзпалителен ефект; обезболяват и смъкват повишена температура. Нестероидно противовъзпалително, с което трябва да внимават хората в напреднала възраст, потребители с бъбречни и чернодробни проблеми, алергични към съставки на лекарството. Противопоказано за бременни в последния триместър; през първите 6 месеца се допуска краткосрочен прием под лекарски контрол. Не бива да се приема от кърмачки.

подагра, Лекарства при подагра, нестероидни противовъзпалителни
Нестероидните противовъзпалителни са първи избор при остър пристъп от подагра

В началото на лечението се вземат наведнъж две таблетки; след това – по 1-2 на 4 часа, но не повече от общо 6 за денонощие. Да не се приема повече от три дни без лекарски контрол. Цена – 3 лв за 20 таблетки от 200 мг.

Волтарен

Медикаментът действа обезболяващо, използван под формата на таблетки, гел или супозитории от 50 и от 100 мг. Неутрализира остри болки и възпаление при заболявания на опорно-двигателния апарат; върши работа при подагрични кризи. Медикаментът неутрализира симптоматиката на острите състояния, като блокира синтеза на простагландини. Помага симптоматично в рамките на няколко дни; възможен е дългосрочен прием под лекарски контрол. Не бива да се приема от бременни в последния триместър, кърмачки, хора с тежки бъбречни и чернодробни увреждания, преживели инсулт/инфаркт. Струва 2.50 лв за 20 таблетки по 50 мг.

Напроксен

Подагра в остра форма – това е едно от приложенията на таблетките напроксен; действат обезболяващо и овладяват възпалителния процес. Приемът леко увеличава риска от сърдечни инциденти и вътрешни кръвоизливи – това определя и профила на рисковите потребителски групи. Подходящ е за пациенти над 16 години; взема се по една таблетка на 8-12 часа. максималната дневна доза е три таблетки, а при пациенти в напреднала възраст – две. Да не се взема преди хранене! Като болкоуспокояващо се приема до седмица, като температуро понижаващо – три дни. Цената на медикамента е 3.50 лв за 20 таблетки от 250 мг.

Диклофенак

Още един продукт от групата нестероидни противовъзпалителни; действа болкоуспокояващо. Не се прилага при алергии, склонност към стомашни кръвоизливи, при данни за мозъчен кръвоизлив, при остро възпаление на носовата лигавица. При пациенти в напреднала възраст, приемащи диуретици, се прилага редуциран прием. Не се препоръчва при бременност и кърмене, освен по лекарско назначение за краткосрочно лечение. Цена – 2 лв за 30 таблетки от 50 мг.

Бутадион

Познати са таблетки бутадион с активна съставка фенилбутазон: синтетично аналгизиращо вещество, способно да блокира продукцията на простагландини. Липсва информация за цена в аптечната мрежа, но могат да се поръчат онлайн. Продуктът се предлага и под формата на унгвент; при подагрична артроза се прилага като допълнително средство – за локална външна употреба, в комплексна терапия с болкоуспокояващ ефект.

Други

Вижте още предложения за нестероидни противовъзпалителни, които биха туширали болките при подагричен пристъп: алмирал, дикло рапид, налгезин, етриксенал, нурофен.

Стероидни хормонални лекарства. Глюкокортикоидни хормони

Стероидните или хормонални препарати трябва да се използват предпазливо; те наистина имат добър болкоуспокояващ ефект, но и доста странични действия. Назначават се от лекар, ако това наистина е наложително, и имат ограничен период на прилагане.

подагра, Лекарства при подагра и компреси
И компресите вършат работа при остри пристъпи

Глюкокортикоидните хормони се произвеждат от надбъбречните жлези; имат множество важни функции и засягат метаболитните процеси, състоянието и функционирането на тъкани и органи. Един от хормоните – кортизол, е особено важен при терапиите на възпалителни процеси.

Метилпреднизолон

Лекарствен продукт, предлаган като таблетки и инжекционен разтвор в ампули. Действа противовъзпалително и противоалергично. Възможни са все пак реакции на непоносимост към отделни компоненти; да не се използва от потребители с гъбични инфекции. Използва се с внимание при пациенти с миастения гравис, диабет, глаукома, остеопороза, хипертония, цироза, гнойни инфекции, епилепсия, намалена функция на щитовидната жлеза. Условно допустим при бременност и кърмене.

Дозата и продължителността на прием се определят индивидуално; лекарството се взема веднъж дневно или през ден, според лекарското назначение. Цената на продукта е 9 лв за 100 таблетки от 4 мг.

Хидрокортизон

Обикновено се подразбира продукт за локално външно приложение с обезболяващо и противовъзпалително действие.

Преднизолон

Кортикостероиден продукт; действа силно противовъзпалително. Не бива да се консумира грейпфрут по време на приложението му. Дневната доза се взема на няколко приема, а при поддържаща терапия е възможен вариант с еднократен прием сутрин, през ден. Началната дневна доза най-често е 10-15 мг, като впоследствие са възможни плавни корекции по лекарска преценка. Прекратяването на приема става постепенно, под лекарски контрол заради възможен синдром на отнемането. Цената е три лева за 20 таблетки по 5 мг.

Дексаметазон

Глюкокортикоиден продукт; има го като таблетки от 4 или 8 мг, или инжекционен разтвор – ампули от 4 мл (прилагат се по спешност или в случаите, когато приемът на таблетки е затруднен). Не се използва при алергия към съставка на лекарството, при системна инфекция, язва на стомаха или дванадесетопръстника, при предстоящо ваксиниране с жива ваксина. Може да се прилага само с лекарско назначение. Приложим е и при деца, но само с проследяване на развитието заради риск от задържане. Продуктът е приложим при широк кръг от диагнози, за всяка от които има специфично дозиране. Лекуващият отчита и индивидуалните особености на пациента; при подагричен артрит обикновено дневната доза е 12-16 мг. Цена на продукта – 18 лв за 20 таблетки от 4 мг.

Бетаметазон

Бетаметазон е кортикостероидна активна съставка в няколко продукта с възможно приложение при остри пристъпи на подагра: продукти за локално външно приложение – кремове и унгвенти бетноват, дермокорт и дипрозон; инжекционна суспензия – дипрофос и флостерон; таблетки целестон (medicine.bg).

Кетазон

Противовъзпалителен продукт от групата хормонални; може да се намери онлайн. Препоръчва се при подагра прием два пъти дневно – таблетки или дражета; точната дневна доза се определя от лекар. Задължително се спазва продължителността на терапията, определена от специалист. Кетазонът неутрализира възпалителния процес и същевременно подпомага изхвърлянето на киселина и пурини. Обикновено се препоръчва за прием в рамките на три седмици.

Дайте мнение и Вие тук!

Намаляване на пикочната киселина. Базова терапия

След като се овладее острият пристъп от подагра, трябва да започне основното или базово лечение на заболяването. Негова цел е намаляване стойностите на пикочната киселина в организма, както и ускорено очистване от солите на тази киселина. В този случай нестероидни препарати не се използват – те не могат да постигнат назования ефект; необходими са други лекарства, а не познатите за обезболяване.

Прилаганите на този етап лекарства са два типа: урикодепресанти, които потискат синтеза на пикочна киселина, и урикозурични – действат очистващо на кръвта, извеждат киселинните соли от ставите.

Алопуринол. Урикодепресант

Алопуринол е обичайно препоръчваният медикамент за болни от подагра. Таблетките се вземат веднъж дневно по 300 мг или три пъти по 100 мг. Поглъщат се цели, с вода, след хранене. Чрез този продукт пикочната киселина се извежда от кръвната плазма. Подобен режим предотвратява усложнения на заболяването; има условие всеки месец пациентът да следи поне веднъж за стойностите на пикочната киселина в кръвта.

подагра, Лекарства при подагра, аденурик
Лекарствата против подагра се вземат продължително

Разбираемо – алопуринолът се взема по лекарско предписание. Лекуващият трябва да прецени как неговото действие би се отразило върху други хронични заболявания на пациента. От това зависи дневната доза и продължителността на лечението.

Витамин Б13 (оротова киселина)

Този препарат може да се намери под формата на гранули или таблетки. Оротова киселина може да се приема не повече от 20 дни, след което се прави почивка. Този продукт усилва изхвърлянето на наднормената пикочна киселина от организма. Сравнена с най-често прилаганите лекарства с подобно действие, тя е по-слаба и затова има смисъл да се използва при ранни стадии на подаграта.

Бензбромарон

Продуктът ускорява изхвърлянето на пикочната киселина и потиска продукцията на пурини. Не може да се приема при алергии, порфирия, бременност и кърмене; не се използва за лечение на деца. Възможно е в началото на лечението да се получи усилване на болките, но това е преходно.

Солуран, Блемарен

Двата продукта са сходни като действие. Солуранът най-често е под формата на гранули. Препоръчва се прием на 8-9 г дневно, на три пъти. Гранулите се пият след хранене – съдържат калий, натрий и лимонова киселина. Дозата може да се коригира в зависимост от стойностите на пикочната киселина – правят се периодични изследвания.

Блемаренът ускорява извеждането на пикочната киселина и алкализира. Този продукт се определя като напълно безопасен за черния дроб и за бъбреците.

За извеждане на солите. Флексен. Сулфинпиразон, Пробеницид

Лекуващият може да прецени, че е необходим прием на лекарства за ускорено извеждане на солите на пикочната киселина. В такива случаи се препоръчват препарати от типа на пробенецид или флексен.

Флексен. Медикаментът се продава под формата на таблетки или капсули за перорален прием; на супозитории и ампули за инжекционно въвеждане. Прилага се както при остри пристъпи, така и етапно – за овладяване на други симптоми на подаграта.

Сулфинпиразон. Продуктите с тази съставка имат урикозуричен ефект, т.е. ускоряват извеждането на пикочната киселина и солите й. не се прилагат при бременност и кърмене, както и при бъбречна и чернодробна недостатъчност.

Пробенецид. Медикаментът е подходящ при забавено извеждане на пикочна киселина и урати от организма. Дава се два пъти дневно по 0.5 г. Понася се сравнително добре, но в немалко случаи дава алергични реакции – да се внимава за обриви и затруднено преглъщане и дишане. Противопоказано при бременност и кърмене, както и при хронична бъбречна недостатъчност.

Хондропротектори

При подагра се развива възпалителен процес в тъканите на ставата, влошава се състоянието на хрущяла. Хондропротекторите при подагричен артрит не влизат в групата задължителни продукти, но могат да се прилагат за подобряване общото състояние на хрущялната тъкан. Важно е все пак да не се забравя, че причина за подаграта не е изтриването на хрущяла, а нарушеният обмен на пикочната киселина. Нейните соли се отлагат във вътрешността на ставата, ограничават подвижността, причиняват силни болки.

Хондропротекторите всъщност са допълващ елемент на терапията. Без прием на урикодепресивни или урикозурични продукти те няма да свършат кой знае каква работа. Специалистът може да препоръча като допълващо средство такива препарати като дона или хондроитин сулфат, бестифлекс, проензи.

Нови лекарства за подагра

Подаграта е коварна патология, която причинява силни страдания и прави болния човек нетрудоспособен и зависим. По тази причина симптомите й не бива да се пренебрегват. Лечението следва да започне без отлагане, да се спазва необходимата диета и по възможност да се използват някои от новите медикаменти, подходящи за заболяването.

Аркоксия

Това е нов, ефективен продукт с обезболяващо и противовъзпалително действие. Облекчението може да се почувства много бързо, но продуктът следва да бъде назначен от лекар – и приемът да е съобразен с общото състояние на пациента. За жалост лекарството дава доста странични ефекти, ако не се приема точно. При спазването на условията за прием тези ефекти са единични.

Фебуксостат – Аденурик

Аденурик (Фебукостат) е продукт за лечението на повишено количество на пикочната киселина при подагра. Не бива да се прилага при остри състояния, тъй като първоначално повишава киселинната продукция. Може да се взема продължително и е подходящ за хроничните състояния на заболяването. Ако обаче пациентът вече го взема и получи подагрична криза – прилагането му може да не се прекратява. Ефективно средство, което обаче се прилага само по лекарско назначение.

Противовъзпалителни мехлеми

Няма специални медикаменти за локално външно приложение при подагра – практиката е да се използват универсални противовъзпалителни, предназначени за болки в мускулите и ставите. Най-често препоръчвани са нестероидните противовъзпалителни под формата на гел, крем или унгвент – Диклофенак, Ибупрофен, Кетопрофен, Индометацин, Пироксикам.

Гел Индовазин

Съдържа активните компоненти  троксерутин и индометацин. Индометацинът помага срещу отока и възпалението при подагричен пристъп; троксерутинът действа укрепващо на венозните стени и регулира пропускливостта на малките кръвоносни съдове. Апликациите с този гел действат облекчаващо, но средството е ефективно само в комплекс с други, назначени от лекуващия медикаменти за овладяването на пристъпа.

Индометацин унгвент

Продуктът е квалифициран като нестероидно противовъзпалително и антиревматечно средство за локално външно приложение. При подагра помага срещу болка и оток. Апликациите се правят 3-4 пъти дневно, като се спазва интервал от около 6 часа. При всяко намазване може да се използва стълбче от мехлема с дължина до 4-5 см. Продължителността на лечението е 7 до 10 дни.

Гел Долобене

Долобене съдържа диметил сулфоксид, хепарин, декспантенол. Има обезболяващо действие при локално външно приложение. Апликира се два пъти дневно, като се внимава за възможни местни алергични реакции – зачервяване, сърбеж, обриви. Продуктът не се използва за лечение на пациенти с бъбречни и чернодробни заболявания; не е подходящ за бременни и кърмачки.

Диклак

Локален нестероиден противовъзпалителен продукт; при подагра помага срещу отока и болката, допълва противовъзпалителното действие на перорални медикаменти. Нанася се върху болната става 2-3 пъти дневно за три до седем дни. Възможни са алергични реакции; да не се използва през последните три месеца от бременността.

Компреси. Димексид

Най-често препоръчваният медикамент за приготвяне на облекчителни компреси е течността димексид. Прилага се като допълнително средство с цел снемане на болката,  оточността и зачервяването. Важно е да се използва правилно, за да не се получат усложнения.

  • Първо – димексид е концентрат и трябва да се разреди с вода 1:1 преди употреба. В получения разтвор се навлажнява марля, сгъната на компрес, и се поставя върху болната става. Увиваме със стреч фолио, след което с памучна тъкан и вълнен шал. След половин час освобождаваме ставата. Тази операция се изпълнява веднъж дневно, според потребностите – от 10 до 90 дни. Практиката е с добри отзиви, но специално се отбелязва, че не бива да се изпълнява по време на остър пристъп.

Хомеопатия

При лечението на подагра се практикува и хомеопатия, но този подход е само допълнителен – той не може да замени основното лечение. В общи линии заболяването понася растителни хомеопатични продукти, например:

  • Уртика уренс – екстракт от коприва, който насърчава изхвърлянето на урати;
  • Бензоикум ацидум – помага при появата на тофуси, има противовъзпалителен ефект;
  • Сарсапарила – лекува тофуси и подагрични възли.

Лекарства, противопоказани при подагра:

Преди да продължим с лекарствата, вижте кои са прецизните симптоми при подагра ТУК:

Симптоми на подагра: Болки, подуване и кризи. Признаци и усложнения

Някои медикаменти могат да провокират остри състояния на подагра. Ето защо приемът им е забранен за пациенти, вече диагностицирани с това заболяване или предразположени към него. Ще посочим някои примери от противопоказаните медикаменти:

  • Аспирин и производните му; никотинова киселина; противотуберкулозни; циклоспорин; рибоксин; изопринозин; цитофлавин.

Ако пациентът се нуждае от подобни лекарства, трябва да се търси оптимална замяна или корекции в дозите и режима на прием за лекарствата против подагра. По принцип щадящите и безопасни варианти са възможни, тъй като има доста медикаменти за лечение на подагра при наличието на съпътстващи патологии. Подобни схеми обаче могат да правят само лекарите.

Лечение с билки:

Подаграта не може да се излекува напълно, но развитието й може да се забави, да се предотвратят усложненията и да се избегнат честите пристъпи. Лечението с билки е допълнителна възможност за овладяването на болестната симптоматика; прилагането на компреси, вани или чайове и настойки съдейства да се нормализира стойността на пикочната киселина и да се намалят пораженията от възпаления и болки в засегнатите стави.

Имаме добър материал за билките ТУК:

Подагра. Лечение с компреси и билки. Мед, сода бикарбонат, Демир бозан и др.

Диета при подагра:

Съвременните препоръки за диета при подагра напомнят на обикновената система за здравословно хранене, която принципно е добре да следват и напълно здрави хора. Антиподагричната диета помага да се контролира продукцията и извеждането от организма на пикочната киселина и нейните соли. Диетата при подагра има изключително важна роля за контрола върху заболяването.

Подробности за диетата при подагра ТУК:

Подагра. Диета, таблица и диетични рецепти. Хранене и правила.

Други общи принципи на лечението:

И преди самия финал на нашия текст погледнете подробната ни разработка за лечението на подагра ТУК:

Лечение на подагра: Съвременни лекарства в България, храни и методи

След като видяхме принципите на лечение при остра и при хронична форма на подагра трябва да отбележим, че индивидуално изработената схема на лечение чувствително забавя прогресията на страданието. Може дори да има видими подобрения – например вече образуваните тофуси да се смалят и дори да изчезнат.

Провеждането на терапията изисква постоянство и търпение; траен резултат се постига след едногодишно изпълнение на назначените от лекар мерки. След това може да се направи двумесечна пауза.

Противоподагричните лекарства се започват в етап на ремисия; ако междувременно настъпи обостряне – приемът им не бива да се прекратява.

При прием на такива медикаменти трябва да се пие много вода, средно два – два и половина литра.

Изборът на терапия при подагра зависи от типа на болестта, от първопричината за проявата й. Тя може да е метаболитна, бъбречна или от смесен тип. При метаболитната подагра болестта се причинява от наднормена продукция на пикочна киселина в организма. При бъбречната заболяването е свързано с проблеми при извеждането на пурините чрез бъбреците. При смесения тип се проявяват и двата фактора, което прави тази форма на болестта най-тежка.

Източници:

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Колко време се пие Аденурик? диета при подагра

Билки за подагра, Аденурик, хомеопатия и др. средства. Лечение

Билки за подагра на Петър Димков. Колко време се пие Аденурик? Хомеопатия при подагра. Какво …

3 Мнения

  1. Ли Търнър

    Аз за подаграта пия Колхицин, защото това ми изписва докторчето, заедно с куп други лекарства. Но добавям и билки. И не мога да кажа кое точно е по-ефикасно като лекарство за мен. Дали хапчетата или чаят. Според мен илачите се пият главно за болкоуспокояващо, докато билките се вземат за лечение.

  2. Павел Г.

    Мазила за подагра се ползват масово под наименованията Ибупрофен, Гел Фастум, както и Волтарен, но от тях най-добра работа ми върши Волтаренът. Пробвал съм и Димексид за компреси, но там е голяма мазня. Трябва да се овъртолваш в разни парцали, не е приятно.

  3. Даниел Савов

    Кое е по-полезното за лечение на подагра: Диетата, лекарствата или билките? Според мен всеки от тези три фактора си има значението. Лекарствата успокояват и спират развитието. Диетата е нужна, за да се премахне истинската причина за гадната подагра. А билките са за трайно излекуване. Без билки няма как да се излекувате. Те действат бавно, но трайно премахват самата подагра.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *