диклофенак Странични ефекти и противопоказания
С диклофенак забравяте болката, но рискувате живота си

Мнения за Диклофенак. Как правилно се ползва?

Какво представляват Диклофенак на таблетки, Дуо на капсули, гел и др. Мнения, странични ефекти, противопоказания. Как се ползва?

Диклофенак е популярно лекарство; познато е като таблетки, инжекционен разтвор и маз/ гел за външно приложение. Любопитното за него е, че веднага след появата си през 1966 година става широко търсено и предлагано. Активното му приложение в медицината не отслабва, независимо от създаването на безброй аналогични средства. Тайната на този успех ли? Просто е: помага за много болежки.

Какво представлява Диклофенак?

Този продукт е със силно противовъзпалително действие. Освен това е добър аналгетик и смъква успешно повишената температура. Ето защо го ценят терапевти, хирурзи, травматолози, офталмолози, стоматолози. Друго негово важно качество е бързото действие.

Диклофенакът се счита и за най-добре изследваното нестероидно противовъзпалително средство. Доказаните му качества и познаването на страничните ефекти го правят медикамент от първа линия при лечението на много заболявания.

За какво се ползва

Едва ли има област на медицината, в която формите на Диклофенак са неприложими. Вижте в кои случаи този медикамент е най-доброто решение за спешно и ефективно овладяване на болестните процеси:

Диклофенак – формаПриложение
Таблетки, капсулиЗаболявания на опорно-двигателния апарат: артрити, анкилозиращ спондилоартрит, ревматични поражения на меките тъкани, остеоартроза, радикулитен синдром, тендовагинит, бурсит;

Невралгии, болки в мускулите, посттравматична болка с възпаление, болка след операция, мигрена, главоболие, аднексит, проктит, зъбобол;

При състояния с треска, като част от комплексна терапия на заболявания на ухото и гърлото.

Гел, мазВъзпаления и болка на фона на травми, засягащи кости, стави и меки тъкани; при навяхване и разтежения; при травми на сухожилия;

Обострени състояния на подагра, артрит, радикулит

Инжекционен разтворОстри състояния на артрити, болест на Бехтерев, спондилоартрити; остри болки при остеохондроза, радикулит, други поражения на гръбнака;

Възпаления от неревматичен тип; тунелен синдром, мигренозен статус, невралгии, подагрична атака, болезнено състояние след крупна хирургична интервенция; бъбречна или жлъчна криза

Разновидности, цена, употреба

В зависимост от проблема лекуващият назначава една или друга форма на Диклофенак, като отчита симптоматиката и противопоказанията за конкретния пациент.

Разновидности, цена, употреба на Диклофенак
Диклофенак е първи избор сред нестероидните противовъзпалителни
Диклофенак на таблетки

Най-често таблетките Диклофенак са търсени при ревматични и артритни болкиц Приемът им неутрализира болката, отока на ставите, сутрешната скованост; така се подобрява функционалното състояние на ставите. При травми и след операции таблетките намаляват възпалителния оток и редуцират усещанията за болка.

 • Стандартната дозировка за възрастни е 100-150 мг дневно, разпределени на два или три приема. Ако състоянието е леко или се касае за продължителна поддържаща терапия, по-целесъобразно е границите за дневен прием да са 75-100 мг.
 • Медикаментът е подходящ и в случаите на болезнен месечен цикъл. В такива случаи се приемат 50-100 мг при първите симптоми, и при необходимост след това три пъти дневно по 50 мг. По лекарска препоръка дневната доза може да бъде увеличена, но не повече от 200 мг дневно.
 • Допуска се прием от деца над 6 години под лекарски контрол, обикновено при ювенилен артрит. Дневната доза се изчислява индивидуално и зависи от възрастта и от телесното тегло. При деца над 15 години са валидни дозите за възрастни.
Фигурин бързо отслабване при Хашимото

Препоръчва се прием по време на хранене или непосредствено след това. Таблетките се поглъщат цели, без дъвчене и стриване.

Таблетките Диклофенак са достъпни. Опаковка с 30 таблетки по 50 мг от Чайкафарма може да се купи за около два лева. Същият медикамент от Stada струва 2.00 лв за 20 таблетки по 50 мг.

Диклофенак дуо на капсули

Капсулите Диклофенак дуо са вариант с удължено освобождаване. Съдържат два активни компонента с обезболяващ и противовъзпалителен ефект: бързо действащ, който навлиза в кръвообращението скоро след приема – и такъв с продължително действие.  Подходящи са при продължителни остри състояния на артрит, подагра, артрози и спондилоартрози; при болест на Бехтерев, извънставен ревматизъм, постоперативни и посттравматични състояния с отоци и болка.

Както таблетките, така и капсулите не са подходящи и не се назначават при предходни вътрешни кръвоизливи, заболявания на стомашно-чревния тракт с риск от кървене и перфорация, риск от мозъчен кръвоизлив, тежка сърдечна недостатъчност, чернодборни и бъбречни заболявания в напреднал стадий и тежка симптоматика, при бременност в трети триместър, при заболявания на периферната кръвоносна система.

Поради високо съдържание на активната съставка не се назначава за лечение на деца и подрастващи под 18 години. Пациенти с диабет, стенокардия и хипертония са определени като рискови и приложението при всеки от тях се преценява индивидуално.

Дневната доза Диклофенак дуо е една или два пъти по една капсула дневно, съответно 75 или 150 мг. Медикаментът действа най-добре, ако се приеме непосредствено преди хранене с вода: капсулата се поглъща цяла, без да се дъвче или разтваря. При пациенти с чувствителен стомах приемът може да е по време на хранене, което забавя до известна степен действието му.

Диклофенак дуо се предлага на цена около 10.00 лв за 30 капсули по 75 мг.

Диклофенак гел

Тази форма на медикамента е за локално външно приложение. Използва се срещу болка, възпаление и оток от дегенеративни ставни заболявания, гръбначни проблеми, ревматични заболявания на меките тъкани, за симптоматично лечение при спортни и битови травми.

Лечение с Диклофенак гел
Продуктите Диклофенак действат отлично при болки и възпаление на стави, кости и мускули

Има го в два варианта: с един или с пет процента съдържание на активната съставка диклофенак натрий.

Петпроцентовият гел не се препоръчва за бременни, за последните три месеца от бременността дори е противопоказан. Избягва се от кърмачки. Еднопроцентовият вариант е допустим за двете пациентски групи само като крайна мярка и под лекарски контрол.

И двете форми могат да се използват при деца, но само ако са над 12 години.

 • Гелът се полага на тънък филм и се втрива в проблемните зони. Диклофенак 1% – три или четири пъти дневно за не повече от две седмици; Диклофенак 5% – два или три пъти дневно за не повече от една седмица. Гелът не може да се използва, ако кожата е с нарушена цялост или има открита рана.

Цените: за тубичка от 50 г, 1% – 7.00 лв; 50 г, 5% – 8.00 лв.

По-подробно за употребата

Диклофенак е спасението ни от болката – но болката винаги се проявява на фона на възпалителни процеси. Не винаги е достатъчно да премахнем само болката – трябва да овладеем възпалението. Когато например ни болят мускули или стави, аналгетиците биха помогнали, но не задълго! За да се справим с причината за болката – имаме нужда от универсален препарат. Точно коментираният Диклофенак е в състояние да бъде такъв.

За мазане, за болки в кръста

При болки в кръста Диклофенак е достъпен вариант за постигане на облекчение, на овладяване на болката. В зависимост от интензивността на симптоматиката се избира гел с концентрация на активната съставка 1 или 5%; прилагането е до 4 пъти дневно.

 • Гел-формата може да се купи без лекарско назначение и терапията да започне в домашни условия. Това спасява потребителя от някои странични ефекти, които пероралните форми имат. Чрез мазане с гел се въздейства непосредствено върху проблемната зона, без да се засягат здрави тъкани. Обикновено при такива апликации се припомня и препоръката третираното място да се пази от простуда и физическо пренатоварване.

Все пак трябва да приемем, че мазането при болки в кръста не винаги е достатъчно. Правилно е да се направи лекарска консултация и да се изяснят причините за болестното състояние. Възможно е проблемът да изисква и друго лечение, най-малко съчетаване с пероралната форма на Диклофенак. Ако се касае например за радикулит, може да се препоръча мускулна инжекция Диклофенак.

мнения, отзиви, коментари, форум
При невралгия на троичния нерв

Невралгията на троичния нерв е известна и като лицева болка; може да бъде кратковременна и много остра – или хронична, с по-ниска интензивност. Засяга едната страна на лицето и се определя като едно от най-болезнените преживявания на човека.

Диклофенак или Диклак?
Мазила с активна съставка диклофенак са едни от най-популярните

Обикновено се развива при хора в напреднала възраст; първи избор при провеждането на медикаментозно лечение са антиконвулсантите. Диклофенак под формата на гел е допълващ компонент в комплексната терапия. Пристъпите на тази невралгия са причина за болезнени гримаси, стягане и изкривяване на лицето – симптоми, за които гелът може да донесе облекчение.

При междуребрена невралгия

Междуребрена или интеркостална невралгия е болезненото „прерязване“ в гръдния кош при поемане на въздух или при движение. В този случай болката е свързана с притискане на междуребрен нерв.

Лечението е комплексно, а като първа стъпка се  препоръчват нестероидни противовъзпалителни и В-витамини. Диклофенак може да бъде избор на първи медикамент, като в зависимост от тежестта на състоянието се избира форма – таблетки, капсули или инжекционна форма. Гелът като допълваща съставка на терапията също е с добри резултати.

При ишиас

При ишиас е засегнат седалищният нерв, като причината за това може да е от различно естество. Характерна за патологичното състояние е болката от кръста по хода на нерва към десния крак, и ограничената подвижност. Проблемът е неврологичен и подходите към решаването му зависят от интензивността на  болката.

Ако болката е умерена, прилагането на гел в продължение на 7-10 дни може да се окаже достатъчно. При интензивна болка, когато засегнатият буквално не може нито да ходи, нито да лежи, може да се наложи инжекционно лечение за 3-7 дни, с продължение – перорална форма. В даден етап от лечението може да се приложи и йонофореза с Диклофенак гел.

При мигрена

Пристъпите на мигрена също могат да се неутрализират с помощта на Диклофенак. Той е едно от възможните решения като силно болкоуспокояващо и противовъзпалително средство. Може да се комбинира с антиеметик заради симптоми като гадене и позиви за повръщане, характерни при силно главоболие.

За деца?
диклофенак
С диклофенак забравяте болката, но рискувате живота си

Диклофенак гел може да се използва за лечение на деца, но след навършване на 12 години. Препоръката е апликациите да са не повече от два пъти дневно, като еднократната доза не превишава стълбче с дължина един сантиметър.

Диклофенак дуо не се прилага при деца и подрастващи под 18 години.

Таблетките от 50 мг също не са препоръчвани за лечението на деца. Въпреки това медикаментът е сочен като една от възможностите при избор на нестероидно противовъзпалително при ювенилен артрит. Комбинира се с противоревматични и кортикостероиди под лекарски контрол. Допустима е формата за локално външно приложение.

За уста

Диклофенак може да се използва като активна съставка в лечебни води за уста – от рода на Глимбакс. Този вид продукти се прилагат при възпаление и болки в устната кухина – след стоматологични процедури, при стоматит, гингивит, допълващо при фарингит. Продуктът се използва за гаргара – два или три пъти дневно, до овладяване на симптомите.

За очи

Диклофенак може да е активна съставка в капки за очи; разчита се на компонента за противовъзпалително, болкоуспокояващо и противооточно  действие. Такива са например капките за очи Диклобак, Униклофен, Диклогента. Използват се преди и след офталмологични интервенции, при механично засягане на окото, при бактериални възпаления, алергични раздразнения, хронични патологии с болка и оток.

При болки в коляното

Болка и оток в коляното, ограничена подвижност, скованост: тази симптоматика се повлиява от формите за локално външно приложение. Гелът действа бързо и ефективно, като подобрява състоянието независимо от причината за проблема. При остри състояния или продължителна, нестихваща болка лекарят може да препоръча пероралните форми – Диклофенак таблетки или Диклофенак дуо капсули.

При зъбобол

Прилагането на Диклофенак при зъбобол е в два аспекта: като временна мярка за овладяване на болката до контакт със стоматолог, или последващо приложение – след като е извършена дентална интервенция. Леките състояния могат да се овладеят с продукти от рода на води за уста, в които Диклофенак е активната съставка. По лекарска препоръка могат да се приемат таблетки или капсули.

При простатит

При възпаление на простатната жлеза, независимо от формата и интензивността на протичане, се практикува прилагане на Диклофенак супозитории. Счита се, че това е добър вариант за облекчаване на симптоматиката – болка и възпиране на възпалителния процес. Въпреки това медикаментът не е определян като средство от първа линия, тъй като само чрез него не може да се постигне траен оздравителен ефект.

При температура

Един от ефектите на Диклофенак е понижаването на високата температура. Медикаментът все пак се прилага при болка на фона на възпалителен процес, независимо от температурните показатели.

 • Има някои спорове около използването на противовъзпалителни медикаменти като температуро понижаващи. Според някои специалисти при висока температура трябва да се използват медикаменти от рода на парацетамол, а не противовъзпалителни с допълнителен температуро понижаващ ефект. Логиката: при треска от инфекция противовъзпалителните вредят, тъй като отслабват имунната система. С две думи – ако високата температура не е свързана с възпалителен процес, Диклофенак не е подходящото лекарство.
При подагра

Диклофенак е един от добрите варианти за лечение на подагра. Коя форма да бъде избрана и как точно да се приложи, решава лекуващият в зависимост от проявената симптоматика у конкретен пациент. Става дума за остър или хроничен подагрозен артрит, към който се подхожда по следните начини:

 • Остро възпаление, криза: два до четири пъти дневно таблетка по 25 мг, след хранене. Поддържащото лечение може да продължи около 6 седмици с дневен прием 2х25 мг.
 • При криза най-бързо облекчение може да се постигне чрез дълбока мускулна инжекция; еднократната доза е 75 мг, практикуват се две инжекции, сутрин и вечер по една за не повече от 4-5 дни.
 • Хроничните състояния се повлияват от локално външно приложение на Диклофенак гел: продуктът се полага внимателно върху проблемното място два или три пъти дневно. Тома може да продължи до две седмици.
При хемороиди

Диклофенак се включва в комплексното лечение на хемороиди най-често чрез супозитории или гел. Супозиториите действат противовъзпалително, облекчават болката и отока, намаляват спазмите и съдействат за възстановяване на увредената лигавица. Гелът има същия ефект, но може да се прилага само външно в аналната зона.

Дайте мнение и Вие тук!
Диклофенак намалява болката, възпалението и отока и подобрява подвижността

Пероралната и особено инжекционната форма се използват по-рядко при хемороиди, обикновено при тежки състояния със силна болка.

Мнения за Диклофенак, за и против

Диклофенак дуо ме спасява!

Олга Кръстанова, строителен техник: „От няколко години ме измъчват болки в ставите. Спасявам се с капсули диклофенак; пия вечер по една и на сутринта съм готова за работа. Лошото е, че не мога да го пия постоянно – личният ми лекар забрани да го вземам повече от 10 дни. Но се налага! Почивам някоя и друга седмица и пак…Работата отива към патерица, а имам още години работа до пенсия.“

На ваше място ще забравя за диклофенака!

Васил Пейчев, агроном: „ Щом като имате този проблем от дълго време, трябва да предприемете нещо друго! Диклофенакът ще ви облекчава, но няма да ви излекува. Посъветвайте се с ортопед дали не ви е дошло времето да си смените ставите!“

Диклофенак гел е чудесен лек!

Петрана Маркова, технически сътрудник: „Диклофенак гел е чудесно лекарство. Работата ми е на бюро, а заседяването вреди на всичко. Често ми се обажда болка в кръста – мажа с гелчето и всичко е наред.“

Странични ефекти

Лечението с Диклофенак или с медикаменти, които съдържат веществото като активна съставка, в някои случаи дава странични ефекти. Най-често се  споменават стомашно-чревни разстройства от рода на гадене и повръщане, диария или запек, метеоризъм.

 • При по-тежки случаи се коментират увреждания на стомашната лигавица, кръвоизливи, ерозии и язви; нарушения на чернодробните функции, панкреатит, нефрит и други бъбречни смущения; главоболие, влошено качество на съня, раздразнителност, постоянна умора.

Възможни са и усложнения като асептичен менингит, пневмония, алергични реакции със засягане на кожата и дихателния апарат, нарушения на кръвотворенето, анемия, левкопения; конвулсии, зрителни смущения, повишаване на артериалното налягане.

 • Инжектирането на Диклофенак може да бъде последвано от парене, зачервяване в мястото на инжектиране, абсцес и некроза на тъкани.

Прилагането на супозитории в редки случаи провокира болка при дефекация, местно раздразнение, отделяне на слуз с примеси от кръв.

 • Лечението с гел по информация от пациенти понякога бива последвано от сърбеж и обрив, парене.

Противопоказания

Диклофенак не може да се прилага при алергия към активното вещество, както и към други нестероидни противовъзпалителни.

Медикаментът е противопоказан при нарушено кръвотворене, язва на стомаха и дванадесетопръстника, деструктивно-възпалителни заболявания на чревния тракт в остра фаза, бронхиална астма.

Пациентските листовки у нас ограничават използването на продукти Диклофенак за деца под 12 години, а капсулите Диклофенак дуо не се назначават и на подрастващи под 18. Специфична потребителска група са деца и подрастващи с ювенилен артрит, при които се провежда комплексна терапия, в някои фази  и с включен Диклофенак.

Диклофенак е противопоказани в последния триместър на бременността.

Медикаментите Диклофенак са с ограничено приложение и се решава конкретно дали приемът им е безопасен, при пациенти с нарушени функции на черния дроб и бъбреците; при сърдечна недостатъчност, порфирия, бременност в първи и втори триместър, при кърмене.

Заместители и аналози

Диклофенак може да бъде заменен по различни причини с някои аналози, т.е. продукти със същото активно вещество, или с лекарство от друг тип, което действа по подобен начин. Някои от продуктите, които са търсени за описваните здравословни проблеми, са предпочитани заради разлики в страничните ефекти, по-ниски цени или просто само защото те са налични в определено място.

Диклак

Диклак или Диклофенак на таблетки (хапчета)? Плюсове и минуси на гел, ампули и др.

Диклак е серия от продукти с активна съставка диклофенак натрий: перорални таблетки ат 75 мг, таблетки с изменено отвобождаване тип „ретард“ от 75 и 150 мг, ампули за инжекционно въвеждане, гел с концентрация 5% на активната съставка, гел акут 1%. Изборът на една или друга форма зависи от заболяването, показанията за прилагане са аналогични на тези за Диклофенак.

Диклопрам

Диклопрам: какво да лекуваме с него и как

Диклопрам е медикамент за дългосрочно приложение; определят го като модификация на Диклофенак. Съдържа две активни съставки – диклофенак натрий и омепразол. Първата съставка е нестероидно противовъзпалително, което помага при болка, възпаление и оток на кости, стави и меки тъкани. Препоръчва се при цялата група заболявания, описани по-горе, включително гинекологични проблеми.

Втората съставка – омепразол, е инхибитор на протонната помпа. Нейната роля е да контролира киселинността на стомашния сок, като по този начин предпазва стомашната лигавица от раздразнение, възпаление и ерозивни въздействия. Стандартната опаковка капсули Диклопрам – 30 бройки, може да се купи за около 20 лв.

Ибупрофен

Ибупрофен при деца и възрастни. За какво се използва?

При болка, оток и възпаление на стави, кости и меки тъкани вместо Диклофенак или аналозите му можем да се лекуваме с Ибупрофен. Това е продукт с друга активна съставка, но също е от типа нестероидно противовъзпалително. Помага при възпаление, болка и повишена температура. Счита се, че действието му е по-слабо изразено от това на Диклофенак и аналозите му. Често е препоръчван при простуда и грип. Добър избор при главоболие и зъбобол.

С активна съставка ибупрофен са и формите за локално външно приложение – Ибутоп, гел и крем.

Наклофен

Още един „клонинг“ на Диклофенак, с активна съставка диклофенак натрий. Профилът на заболяванията, които се повлияват от този генерик, е вече описаният. Таблетките от 50 мг могат да се използват и за деца над една година. Хапчетата имат киселиноустойчива обвивка и преминават през стомаха, без да въздействат на уязвимата лигавица – усвояват се в чревния тракт.

Познатите форми Наклофен са таблетки от 50 мг, таблетки SR от 100 мг с изменено освобождаване, инжекционен разтвор в ампули от 75 мг, капсули – базови и тип „дуо“ с незабавен и с продължаващ ефект, гел за локално външно приложение.

Мовалис

Мидокалм 150, Мовалис или Диклоневровит? Предназначения, мнения

Мовалис е друго нестероидно противовъзпалително с активна съставка мелоксикам. Има по-тясно предназначение – за остри и хронични ревматоидни заболявания, остеоартрит, анкилозиращ спондилит. Подходящ за деца над 16 години и за възрастни. Изборът е между таблетки от 7.5 и 15 мг,  ампули за инжекции и супозитории.

Кетопрофен

Нестероидно противовъзпалително с едноименна активна съставка. Има противовъзпалителен и болкоуспокояващ ефект, понижава високата температура. Популярни форми са инжекционният разтвор и гелът; инжекциите се прилагат – освен при описаните по-горе заболявания, и за неутрализиране на болки от ракови метастази в костите.

Аркоксия

Медикамент топ COX-2 инхибитор от групата нестероидни противовъзпалителни; съдържа активната съставка еторикоксиб. Този заместител на Диклофенак е подходящ при ревматоидни проблеми, артрити, подагра; става за краткосрочна терапия след зъбни интервенции. Добър е при слаба до умерена болка. Познатите форми: таблетки от 601 90 и 120 мг.

Целебрекс

Целебрекс (Селебрекс) е нестероидно противовъзпалително под формата на капсули, има активната съставка целекоксиб. Действа обезболяващо и противовъзпалително, но по-бавно и е подходящо за хронични ревматоидни заболявания.

Според пациентската листовка ефектът на облекчение настъпва няколко часа след приема на капсулата; за проява на пълния ефект понякога са необходими няколко дни. Както и при вече описаните медикаменти от типа нестероидни противовъзпалителни, и Целебрекс може да причини повишаване на артериалното налягане и кръвоизливи.

Някои предупреждения

Медикаментът диклофенак по принцип може да се купи в аптеките на 74 страни по света без рецепта, т.е. като продукт за… самолечение.

диклофенак алекс князев
Алекс Князев за диклофенак

Още преди три години обаче британски лекари алармираха, че продължителният прием на диклофенак увеличава риска от инсулт и инфаркт с 40 процента. Това заключение на практика потвърди наблюденията и съмненията на много лекари, че вариантът диклофенак не е безопасен за пациентите, твърди д-р Алекс Князев, специалист невролог.
През 2011 година дори е имало съобщение в медицински издания, че рискът от смърт от инфаркт и инсулт след прием на диклофенак може да нарасне до четири пъти!
Добавено:

Особено висок е рискът при лечение с диклофенак на хора с наднормено тегло, още повече ако са пушачи.

Научен екип от Оксфорд е публикувал в престижното списание Lancet статистически данни, подкрепящи тезата. За британските учени нещата са категорични, коментират от bbc.co.uk. Изследванията им са проследили 353 медицински истории в 639 отделни клинични изследвания, посветени на нестероидните противовъзпалителни средства и влиянието им върху общото здраве.
Специалистите наистина са категорични, че лечението с диклофенак може да бъде единствено краткосрочно и контролирано, за да не се стига до споменатите случаи на преждевременна смърт от инсулт или инфаркт. Британските експерти дори са призовали регулативните органи да забранят свободната продажба на диклофенак и този медикамент да бъде заличен от списъците на жизнено необходимите лекарства в цял свят.
В същото време медицината не може да се откаже от положителните му ефекти и чудото диклофенак трябва да си остане в лекарския арсенал. Но да бъде давано на пациентите само след точна и категорична преценка, че ползата от него превишава риска. И на всяка цена пациентът, който приема да бъде лекуван с диклофенак, да бъде информиран за възможните опасности от това.

Източници и още информация на английски: Дозировка и употреба на Диклофенак; * Диклофенак. Странични ефекти и взаимодействия; * Описание и видове Диклофенак.
Пишете в нашия форум за вашето „за“ и „против“  Диклофенак! Налагало ли ви се е да използвате такъв медикамент и как ви повлия? Имахте ли нежелани ефекти и бихте ли предпочели този медикамент и друг път? Разкажете ТУК

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: [email protected]За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Какво лекува алое вера?

Какво лекува алое вера? Кой гел и за пиене да изберем? Как се пие? Мнения

Какво лекува алое вера? Ползи и рецепти. Кой гел е добър? Кое алое вера за …

3 Мнения

 1. Дарина Танкова

  Диклофенак дуо е едно от най-добрите лекарства, които съм вземала: действа бързо и нищо не те боли след хапчето. Жалко, че не е задълго!

 2. Лили Велинова

  Таблетките диклофенак ми причиняват дразнене и болки в стомаха, затова ги пия рядко. Спасявам се от болките с гелчето и с народна медицина. Всяка есен ходя на балнеолечение за 10 дни, бих искала да се топя в минералната вода цял месец!

 3. Ванина Караджова

  Използвам диклак и ибутоп за болки в коляното, помагат. Налагало ми се е да пия и хапчета диклофенак, но това се случва рядко. Спомням си обаче, че подействаха много бързо и ми помогнаха да си стъпя на краката.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.