Видове розови хапчета за нерви и други
Мнения за хапчета за нерви. Как да изберем безобидни и без рецепта или по-силни?

Хапчета за нерви – Кои са най-хубави и кога не можем да минем без тях

„Хапчета за нерви“ и какво точно означава популярната фраза. Можем ли да избираме сами подходящите лечебни продукти. Най-ефективните хапчета, без лоши странични ефекти

Търся хапчета за нерви – защото „…нямам нерви“! Този възглас не ви е чужд, нали? Нервите ни са опънати до скъсване поради известни на всекиго причини. Идва момент, когато човек буквално излиза от кожата си и решението е едно: хапчета за нерви. Имаме нужда от успокояване, сега, по най-бързия начин; повече не се търпи. Склонни сме да посегнем към т.н. безобидни или леки успокоителни: дават ги без рецепта, не са скъпи, твърди се че нямат странични ефекти. Кои са те и наистина ли няма да сбъркаме в избора?

  • Обикновено става дума за билкови таблетки, тинктури, хомеопатични дражета. Валериан, Персен, Корвалол и т.н. Всъщност този тип продукти не са панацея, не могат да успокоят всеки нервен пик. Част от тях и не са така леки и безобидни, както се смята. Търсеният Корвалол например може при злоупотреба да провокира дихателни проблеми, едно наум трябва да имаме при хапчетата с фенобарбитал и пр.

Безобидни хапчета за нерви

Във всяка аптека могат да ви предложат успокоителни без рецепта, безопасни или безобидни хапчета за нерви. Не бива да забравяме все пак, че и най-слабото успокоително въздейства върху нервната система, следователно при използването му трябва да спазваме определени правила. Това се отнася и до билковите продукти, включително моно- или смеси за чай и запарки.

Вижте примерна таблица на някои продукти, които могат да действат успешно при напрегнатост, безсъние, стрес, тревожност и пр. Леки продукти – за леки до умерени състояния.

ПродуктАктивни съставкиПрием
Алора – таблеткиПасифлораПри безсъние: две – три таблетки, един час преди сън; при нервност и напрежение – три пъти дневно по една таблетка преди хранене
Педиакид неврозид – сиропПасифлора, хмел, маточина, тинтява, портокалов цвят, магнезий, фосфор, витамин В6Деца под 5 години: сутрин и обед по чаена лъжичка след хранене;

Над 5 години: сутрин и обед по две чаени лъжички след хранене; де по-дълго от 2 месеца

Капки на д-р Бах за успокояванеЦикория, джел, бук, лоза, слабонога, върба, върбинка4 пъти дневно по 4 капки в чаша вода, или 12 капки в литър вода за цял ден, на глътки
СеренаментеПасифлора, маточина, розмарин, глог, липа, калифорнийски мак, валериана3 капсули дневно в два приема, с по чаша вода
Витамикс за нервиВалериана, маточина, пасифлора, магнезий, витамин В61 капсула дневно след хранене
Биотоник билков екстракт А – ЯБлатен тъжник, жълт кантарион, маточина, хмел, валериана, лавандула2 пъти дневно по 1 капсула, половин час преди хранене
РелаксофитолМаточина, грифония симплицифолия, магнезий, витамин В61 капсула на обяд – един час преди хранене; още една вечер, преди лягане

Като най-безобидни са определяни продуктите с растителни компоненти, не само таблетки и капсули – също тинктури и сиропи.

Мнения, отзиви и форум. Хора, ползвали  успокоителни и Демир бозан

Мнение №1: Спрях лексотана, с билки продължих
хапчета за нерви, мнения
Нели Урумова, Ямбол

Нели Урумова, Ямбол: „Преди време се наложи да се лекувам с лексотан: имах сериозни проблеми в работата, след това напуснах и дълго време не можех да се устроя на подходяща работа. Мислех живота си за провален, започнаха неприятности и вкъщи. Родителите ми настояваха да потърся професионална помощ; в крайна сметка се съгласих. Бях наясно какво лекарство ми назначават, че не трябва да го пия дълго време, но и не трябва да го спирам изведнъж. Бях дисциплиниран пациент и нещата се получиха: цялата ми история, заедно с постепенното спиране, продължи два месеца. Опасявах се, че дяволите в главата ми ще се върнат, когато окончателно спра хапчетата. Тогава самият лекар ме посъветва да продължа с билки; посъветвах се и с други специалисти. Признавам, че ходих и при билкар – точно той ми препоръча Демир бозан. Сега си мисля, че ако бях започнала с него още при първите симптоми, можеше да ми се разминат силните хапчета!“

Можете да видите мнения за “Демир бозан” и да го поръчате за 43 лева ТУК =====> Поръчай Демир бозан ТУК!

Още мнения – по-надолу!

Какво е вашето мнение за розовите хапчета, за лекарствата за успокоение? Споделете в нашия форум – случвало ли ви се е да приемате такива медикаменти, как ви подействаха. Пишете ТУК какво мислите за Демир бозан и други билкови продукти – алтернатива на синтетичните лекарства!

Видове хапчета за нерви

Универсални хапчета за нерви не съществуват; под „нерви“ могат да се разбират различни неща, например напрегнатост, раздразнителност или безсъние. Освен това при сходни симптоми всеки организъм реагира индивидуално на едни и същи лекарства. Правилото при търсене на хапчета за нерви е задължителното консултиране с лекар: важно е да се намери подходящото средство сред многообразието от продукти с лечебен ефект. Да видим сред какви продукти може да се избира:

Безобидни хапчета за нерви
Не винаги са нужни силни успокоителни

Синтетични медикаменти: дори когато се набавят без рецепта, консултацията с лекар е умното поведение на пациента. Тук се отнасят такива медикаменти като:

  • Анксиолитици – при нервно напрежение, тревожност, влошено качество на съня; диазепам, алпразолам, лоразепам;
  • Антипсихотици – при психични разстройства, нерви и напрежение на тази основа; халоперидол, хлорпромазин, клозапин;
  • Антидепресанти – при потиснатост, стрес и преумора; амитриптилин, циталопрам, сертралин, пароксетин (по framar.bg).

Източници и още информация на английски: Как се избират и приемат хапчета за нерви? * Списък на хапчетата за нерви; * Видове хапчета за нерви и странични ефекти.

Хранителни добавки при нервност, стрес, напрегнатост: минерални компоненти и витамини с успокояващ ефект – цинк, магнезий, витамини: С, В-витамини, Омега-3 ненаситени мастни киселини, мелатонин, 5-хидрокситриптофан, таурин и др.

Билки и билкови продукти (моно- или комбинирани от 2 и повече лечебни растения): съдържащи валериана, пасифлора, жълт кантарион, куркума, шафран, лавандула, лайка, маточина, мента и др.

Успокоителни: Плюсове и минуси от употребата им

Дайте мнение и Вие тук!

Кои от тях са безобидни?

Като безобидни определено могат да се посочат продуктите на билкова основа – хапчета и тинктури. Но дори при тях трябва да има съобразяване и спазване на правила. Безобидни, т.е. без тежки странични ефекти, с меко действие са хапчетата на база мента, глог, валериана; такъв е ефектът от продукти с жълт кантарион и/или пасифлора. Препоръчвани билкови лекарства от този тип например са Персен/ Персен форте, и Дормиплант.

Самодейност при избора на успокоителни е недопустима

Персен е комбинация от валериана, маточина и мента; препоръчва се като леко успокоително, при стрес и трудно заспиване. Трябва да се избягва, ако потребителят има проблеми с жлъчката или гастроезофагеален рефлукс.

Дормиплант е продукт с подобно действие; развит е на база екстракти от валериана и маточина. Не е подходящ за деца под 6 години; не се препоръчва при бременност и кърмене.

Хапчета за успокоение

Хапчета за успокоение, успокоителни, седативи: както и да ги наречем, те си остават продукти за потискане на напрегнатост, възбудно състояние, раздразнение в нервната система. Приемът им блокира тази активност.

Мнение №2: Избягвам всякакви хапчета, залагам на билките
Мнение за хапчета за нерви
Антон Стефанов, Смолян

Антон Стефанов, Смолян: „Имам колежки, които при най-малък проблем вадят хапчета за успокоение. Дали е правилно да се действа така? Не мисля. И при мен се получават напрежения, преживявал съм тежки дни. Моите родители ме научиха, че в такива случаи трябва да се заема да правя нещо с ръцете, по възможност да съм навън, най-добре в природата. Помага! Живият човек може да се справи с много сериозни изпитания; хапчето е бързо решение, но има последици. Случвало се е да имам нужда от помощ и тогава вземам билки. Когато се появи Демир бозан, без колебания заложих на него – познавам от по-рано съставките му. Както са събрани, тези съставки действат добре на нервната система, разреждат напрежението и подобряват съня.“

Можете да видите мнения за “Демир бозан” и да го поръчате за 43 лева ТУК =====> Поръчай Демир бозан ТУК!

Други успокоителни лекарства

В търсене на успокоителни е възможно да изберем и по-леките билкови таблетки и тинктури – и силни продукти, за които сме чували от близки и приятели. Един доста чест избор например е Ксанакс: бензодиазепин с ефект при тежки състояния, каквито са панически пристъпи, фобии, депресии, страхови неврози. Обяснимо в такива случаи нервността е с високи стойности и билките едва ли ще са от полза. Но такива успокоителни изискват лекарски контрол, трябва да се спазват ограничения и да не се забравят страничните ефекти и рискът от привикване и зависимост.

Подобни правила са необходими при лечение с Лоразепам, Атаракс, Диазепам, Валиум и пр.

  • Алтернатива при леки състояния може да е доказан билков продукт като Демир бозан. Знаем, че той е балансирана композиция на глог, великденче, блатен тъжник, царевична коса, котешка стъпка, хвощ. Едно от ярко изразените му действия е успокояването на нервната система; нерядко употребата на билковия чай е достатъчна за балансиране на нервите, а често този ефект е допълнение към приема на леки синтетични успокоителни.

Розови хапчета за нерви

Деанксит е популярното „лице“ на т.н. розови хапчета. „Розово хапче“ е метафора за всяко успокоително, но всъщност обикновено се подразбира именно това лекарство. С помощта на този медикамент се преодоляват състояния на страх, тревожност, апатия. За жалост не всеки може да се лекува с него: освен при алергии, той е противопоказан при преживян инфаркт, нарушен сърдечен ритъм, след интоксикации с опиати и алкохол; в случаите, когато потребителят вече приема МАО-инхибитори. Розовото хапче не може да се справи с тежки депресии, за такива състояния лекарите препоръчват други средства.

Розови хапчета за нерви
И с розовото хапче трябва да се внимава!

Обикновено се вземат 1-2 таблетки Деанксит сутрин и една – на обяд. Продължителността на приема трябва да се определи от лекар, но и при този медикамент правилото е за възможно най-краткотрайно ефективно лечение.

Мнение №3: Сам си избрах лекарство – и сгреших!
Какви хапчета за нерви ползвам
Митко Иванов, Сливен

Митко Иванов, Сливен: „Наложи ми се да потърся решение на безсънието, което ме тормозеше седмици наред. Няма да обяснявам каква беше причината за него, но така или иначе трябваше да си помогна. Неудобно беше да занимавам лекари с подобен „женски“ проблем, затова се порових в интернет и се спрях на диазепам. Една от причините – имаме го вкъщи заради майка ми. Знаех бегло, че е силно лекарство, но исках да си реша проблемите за нула време. И добре, че не го започнах: като прочетох внимателно листовката си дадох сметка, че това е прекалено силно за мен. А и се оказа, че съм проблемен потребител, защото имам камъни в бъбреците. Волю-неволю отидох при джипито. Докторката ми прочете едно яко конско, каза да не си и помислям да пия подобни хапове и ми препоръча мелатонин и билки. Препоръча да правя вечер преди лягане обиколка на квартала. Е, да кажа, че всичко е зад гърба ми – ще излъжа; но минах на Демир бозан и подобрение определено има. Продължавам по правилния начин!“

Можете да видите мнения за “Демир бозан” и да го поръчате за 43 лева ТУК =====> Поръчай Демир бозан ТУК!

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Vit3

Витамини за коса, кожа и нокти. Мнения. За диабетици и др.

Кои са най-добрите витамини за диабетици? Витамин Б17 за какво помага? Цена на пиридоксин. Другото …

3 Мнения

  1. Ина Стойчева

    Интересен текст, точна информация – но хвалбите за Демир бозан са пресилени. Когато си на зор и искаш бързо решение на проблемите си, не можеш да чакаш 2-3 месеца билките да подействат!

  2. Петрана Маринова

    Сигурно всеки втори пие някакви хапчета за нерви. А ако не е това – посяга към чашката. Все някак трябва да се спасяваме от всичко наоколо! За Демир бозан сега чувам, но се съмнявам в ползата.

  3. Елена Антонова

    Престанете с тоя Демир бозан. Продуктът е добър, но не е панацея, а вие го препоръчвате за всички болести. При стрес, тревожност и безсъние си има лекарства, включително и на билкова основа. Но всички сме доктори и сами се лекуваме – това ни е грешката.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *