Най-доброто лекарство за вестибуларния апарат? Мнения за Вертигохил
Как действа Арлеверт? Дименхидринат.

Вертигохил, Дименхидринат, Арлеверт или др.? Мнения. Кое е най-доброто лекарство за вестибуларния апарат?

Как да изберем най-доброто лекарство за вестибуларния апарат? Мнения за Вертигохил и др. нови лекарства за световъртеж. Как действа Арлеверт? Дименхидринат. Вертигикс, Цинаризин, Бетасерк, Вестибо

Вестибуларен синдром е комплекс от симптоми, които се появяват при поражение на вестибуларния апарат. Нарушават се координацията на движение и равновесието.

Главният признак е световъртежът, който се появява на внезапни пристъпи (от което страда и психиката на болния).

Симптоматиката се показва в кратки периоди и напълно изчезва след пристъпа. Това е причина пациенти да отлагат срещата с невролог и да оставят състоянието им да се задълбочава.

Съпътстващите симптоми даваме в таблица.

Разстройство на вестибуларен апарат
усещане за въртене на предметите около болниянеустойчива походканеустойчивост в седнало положение (но се подобрява)
тремор на ръцетеразтревоженостнарушена концентрация и внимание
пристъпи на повръщанедиариязамъгляване на съзнанието
замъглено зрениепериодична промяна на размера на зеницатанамаляване на остротата на зрението
нарушен сърдечен ритъмскачане на кр. наляганепристъпи на мигрена
понижаване на Т°С на тялотобледен тен на лицетоусилена работа на потните жлези
мушички пред очитенистагъмвлошаване на слуха, шум в ушите
хронична уморахипотония на мускулитенарушения на речта

Тест за разпознаване: вестибуларният световъртеж се появява и усилва при изменение на положението на главата, при бързо движение.

Почти винаги се съпътства с няколко от гореописаните симптоми, но съчетанието им бива най-различно.

Ще отбележим, че някои хора по рождение имат непълноценен вестибуларен апарат, поради който от детска възраст изпитват морска болест – непоносимост към люлки, въртележки и транспорт.

Най-доброто лекарство за вестибуларния апарат?

Вестибуларният световъртеж се лекува трудно. Нерядко лекарят назначава вазоактивни или ноотропни лекарства, без да търси причината за симптома.

Но завиването на свят се предизвиква от различни по същността си заболявания. Според спецификата им се провежда отделно лечение. Най-доброто лекарство за вестибуларен апарат е адекватното лекарство – това, което е назначено след прецизна диагностика.

На първи план при вестибуларен световъртеж излиза симптоматичното лечение. От него се очаква да купира острия пристъп, а по-нататък се работи за възстановяване и рехабилитация на вестибуларната функция.

svetovartej-01
Световъртежът става особено актуален с напредване на възрастта
Фигурин бързо отслабване при Хашимото

Купиране на остър пристъп

При остър пристъп болният незабавно трябва да бъде приведен в покой. Световъртежът и съпътстващите го гадене и повръщане се усилват при движение и при въртене на главата.

Медикаментозното лечение стъпва на:

  1. Вестибуларни супресори – антихолинергични средства, антихистамини и бензодиазепини;
  2. Средства против повръщане – прометазин и прохлорперазин, церукал, мотилиум, зофран.

Двата типа медикаменти се прилагат само 2-3 дни, след което започват да забавят вестибуларната компенсация. Лечението минава в друга фаза – насочена към причините за световъртежа и другите прояви на вестибуларно нарушение.

Още ценна информация ще намерите ТУК: Кои са най-добрите лекарства против световъртеж и с какви билки премахвате виенето на свят без странични ефекти?

Вертигохил

Вертигохил е хомеопатичен, натурален продукт, съчетаващ Cocculus, Petroleum rectificatum, Ambra и Conium в разтворител етанол (при солуцио) или магнезиев стеарат (при таблетките).

Изписва се при световъртеж от най-различен характер, като се предпочита при атеросклероза – трайно изменение с дългосрочно приемане на лекарства. Сред ключовите качества на Вертигохил е безопасността му при продължителна терапия.

svetovartej-02
Световъртежът често върви в комплекс с гадене и главоболие
Плюсове и приложения, цена

При лечението на световъртеж Вертигохил притежава ключово преимущество пред другите лекарства – той не дава странични явления, както бетахистин и дименхидринат.

Приемането му дълго време не причинява проблеми, защото няма седативен ефект.

По лечебен ефект Вертигохил не отстъпва на нехомеопатичните лекарствени средства. Неговата резултативност е съпоставима дори с екстракта от гинко билоба, който се назначава за подобряване на кислородното захранване на вестибуларната с-ма.

Цената му е 10 лв за 50 таблетки и 14.50 лв за разтвор от 30 мл.

Как действа?

Препаратът Вертигохил е безопасно лекарствено средство при вертиго (световъртеж). Благодарение на комбинацията от натурални съставки той над 70 г. помага на хора, страдащи от такова разстройство.

Вертигохил намалява количеството, продължителността и интензивността на пристъпите на виене на свят. Първият положителен ефект се отбелязва за кратко време след старта на приема.

Конкретни въздействия на неговите съставки:

  • Анамирта кокулус се приема при световъртеж и вертиго, гадене, морска болест, церебрална склероза;
  • Кониум макулатум работи при виене на свят и церебрална склероза;
  • Петролиум ректификатум е показан при вертиго;
  • Амбра грисеа е средство при атеросклероза, нарушения на вегетативната нервна с–ма, помага при нервозност и нервна умора.
Мнения, коментари

Мнозина потребители не откриват недостатъци на Вертигохил.

svetovartej-03
Двете форми, продавани в България, и продуктите на германския пазар

Харесва им, че е безопасен, че става при бременност, че дава бърз резултат (някои го определят като мигновен и като „бърза помощ“ при пристъпи). Ценното е, че при внезапно завиване на свят може да се вземе еднократно и за два часа всичко приключва, споделя потребителка в интернет. Други свидетелстват, че е ефикасно срещу повръщане.

Пациенти дават и отрицателни мнения. Една част от тях не приемат хомеопатията за сериозно и силно средство. Оценяват Вертигохил като добро лекарство при промени във времето и други леки случаи на световъртеж и главоболие.

Вижте мнения и оставете и своя отзив ТУК в нашия форум за Вертигохил или пишете директно под публикацията във формата за коментари

Странични ефекти

Вертигохил е лекарствено средство без странични ефекти – нещо, което е трудно да се каже за някой препарат от съвременния фармацевтичен асортимент. В отличие от много други, хомеопатичният продукт не дава негативи (което се отбелязва масово от пациентите) и няма лекарствена несъвместимост.

Допълнително преимущество на Вертигохил е възможността да се приема дългосрочно и да участва в комбинирани схеми на лечение заедно с др. лекарства срещу световъртеж. Това е ценно качество особено при пациенти в старческа възраст, които имат и други заболявания и обичайно приемат няколко лекарства едновременно.

На таблетки или на капки?

Препаратът Вертигохил има три форми на производство, което позволява пациентът да избере по-удобната за него. Това са таблетки, капки (солуцио) и разтвор за инжекции. Последното не е в продажба у нас.

Таблетки Вертигохил

Повечето пациенти предпочитат да смучат таблетка против световъртеж в устата си. Тези хомеопатични хапчета са с приятен вкус. Произвеждат се в опаковки по 50, 100 и 250 бройки. У нас се намира най-малката разфасовка.

Таблетките Вертигохил са предназначени за възраст над 12 г. Ако не е изписано друго, в устата се разтапя 1 таблетка, трикратно за деня. В остри случаи дозата е по 1 таблетка на всеки час. Възможно е да се взема и през половин час, но не повече от 12 таблетки за 24 часа.

Лекар може да увеличи дозата до 3 Х 3 таблетки, ако е необходимо.

Солуцио Вертигохил

Течната форма съдържа етанол, което я прави неподходяща за уязвими групи пациенти – деца, алкохолици, бременни, кърмещи, болни от чернодр. патологии, епилепсия.

  • Ако не е изписано друго, солуциото се дозира така: 3 Х 15-20 капки. По време на пристъп отначало се вземат по 10 капки през 15 минути – общо 8 пъти. След 2 часа се минава на редовната схема.
  • Според друга лечебна схема при пристъп се дават по 10 капки през половин час, но не повече от 12 пъти за деня.

Хубавото е, че Вертигохил трудно се предозира. Обаче при пропуск не вземайте двойно количество, а продължете по изписаната схема.

Колко време се пие?

Вертигохил е създаден за продължително приемане. Курсът се определя единствено от специалист, който взема предвид точното заболяване, индивидуалното състояние, съпътстващите болести.

Курсът при пристъп (когато се вземат по-големи дози) продължава 2 седмици. Без прекъсване лекарството може да се пие в течение на 1 месец (при трикратен прием). Според някои лекари е възможно удължаване на курса до 3 месеца, но се предпочита почивка и възобновяване на лечението.

При липса на ефикасност отнесете се към лекар, за да промени дозата или да смени лекарството. Не увеличавайте самоволно дневния прием.

Ето едно видео на руски, в което ще видите супер ефективно упражнение за премахване на шума в ушите и световъртежа за всичко на всичко 3 минути:

Дайте мнение и Вие тук!

Дименхидринат

Това е антихистамин, средство при алергии. То блокира хистамин. рецептори и постига ефект, който е полезен при световъртеж – потиска повдигането и позивите за повръщане. Самостоятелно се използва при дискомфорт, свързан с пътуване.

Кратка характеристика

  • Действие: антагонист на Н1-рецепторите, антихистаминно и антихолинергично д-вие;
  • Период на полуизвеждане – 4 до 6 часа;
  • Показания: системен световъртеж и гадене в умерена степен, морска болест;
  • Странични явления: умерен седативен ефект, сухота в устата. Може да усили глаукома, задържане на урина, може да обостри бронхиална астма;
  • Дозиране: 50 – 100 мг перорално или 150 мг ректално на всеки 6 – 8 часа.
Употреба при световъртеж

Показан за профилактика и симптоматично лечение на гадене, епизоди на повръщане и завиване на свят с различен провокатор, включително болест на Мениер и кинетози.

Независимо от причината за световъртежа, приемането на Дименхидринат води до намаляване на броя на пристъпите, тяхната интензивност и продължителност.

В края на курса на лечение при пациентите се купират и съпътстващите симптоми като гадене, потене.

Общият резултат се оценява като отличен с 87% ефикасност (според изследване от 2001 г.). Поносимостта на лекарството се оценява като добра – то се приема без проблеми от 98% от пациентите.

Мнения

Пациентите харесват цената на Дименхидринат – продуктът на Актавис струва едва 5.72 лв за 30 таблетки. Мнозина пишат, че е отличен при морска болест. Като негатив се посочва, че няма детска форма. Специалисти определят лекарството като проверено и популярно, по-подходящо за профилактика. Мнозина имат положителен опит с тези таблетки.

Негативни отзиви за лекарството предизвикват случаи на сънливост, нарушение на вниманието до степен на замъгляване на съзнанието. Пациенти се оплакват от недостатъчна концентрация при шофиране или работа. За други най-неприятният елемент е изсушаването на устната лигавица.

Цинаризин и Дименхидринат

И Цинаризин, и Дименхидринат са известни средства за лечение на световъртеж. Но резултатите от ред клинични изследвания показват, че комбинирането им в лечебна схема по своята ефективност превъзхожда използването на тези лекарства поотделно. Ето защо започва производството им в обща таблетка.

Цинаризин блокира калциевите канали, тоест блокира постъпването на калций във вестибуларните сензорни клетки. По този начин той въздейства най-вече върху периферната вестибуларна система.

Фиксираната комбинация се продава под името Арлеверт®.

Арлеверт

Арлеверт е лекарство при шум в ушите и световъртеж, породени от вертебробазилярна недостаточност.

svetovartej-04
Фиксираната комбинация цинаризин + дименхидринат

Двата активни компонента са с различни лечебни свойства. Те се допълват и позволяват ефикасно да се отстранят последствията от нарушена микроциркулация на централно и на периферно ниво. Цинаризин действа основно върху периферния вестибуларен лабиринт, а дименхидринат влияе върху централните структури – вестибуларните ядра и прилежащите към тях вегетативни центрове в мозъка.

Действието на Цинаризин се усилва от Дименхидринат. Клинично изследване показва, че лекарството дава статистически значимо подобрение за 1 седмица от приемането си. Симптомите на тинитус и вертиго намаляват след 2 седмици. Статистически значим и траен резултат се постига за 2 месеца лечение. Такава продължителност е необходима за корекция на нарушенията в микроциркулацията.

Като цяло терапията с Арлеверт® в краткосрочна перспектива подобрява артериалния кръвен поток в лабиринта, предотвратява гибел на клетките-рецептори на слуховата система и вестибуларния апарат.

Специалистите са категорични, че фиксираната комбинация на цинаризин и дименхидринат е опция с висока ефективност в лечението на вертиго и тинитус. Двойният механизъм значително намалява симптомите.

  • Доза на Арлеверт: за лица на 18 г. 3 Х 1 таблетка без раздъвкване. Лекарството се пие 4 седмици, като решение за по-дълъг курс се взема от специалист.
Спиране на Арлеверт

Няма необходимост от постепенно увеличаване и намаляване на дозата Арлеверт. Лекарството се спира незабавно, след изтичане на предписания курс. Може да се прекъсва за няколко дни във връзка с провеждането на изследвания, върху чиито резултати влияе (например Арлеверт може да маскира ототоксични прояви на антибиотици, аминогликозиди и реакция на кожата при кожни алергични проби).

Вертигикс

Арлеверт е най-известното, но не единственото лекарствено наименование на комбинацията от цинаризин и дименхидринат. Негови аналози са Вертигикс и Азалонум. Съдържанието и съотношението на съставките и в трите лекарства е еднакво – по 20 мг цинаризин и 40 мг дименхидринат в едно хапче.

Съществена разлика намираме в цената на лекарствата. 36 лв струва Арлеверт, а 22 лв – Вертигикс, като и две са по 48 – 50 хапчета. Азалонум е 16 лв, но за 30 таблетки. Най-евтин от трите е Вертигикс, най-скъп Арлеверт. Още ТУК: Мнения за Вертигикс, цена, странични ефекти.

Цинаризин или Бетасерк?

Много лекари изписват при световъртеж Цинаризин и Бетасерк (лекарство с бетахистин), а не рядко ги назначават съвместно, едновременно. Това поражда въпроса кое от двете лекарства е по-добро и дали могат да се пият заедно.

И двете лекарства имат свои плюсове и минуси. Определено Бетасерк се избира по-често – той е добре изучено лекарство, има по-малко странични ефекти. Понася се много добре за разлика от Цинаризин, който може да причини сънливост, да свали кръвното и да усили екстрапирамидните нарушения (типични за възрастните хора, основен контингент по отношение на световъртежа).

Втори плюс в полза на бетахистин е, че терапевтичният ефект се развива много бързо. Производителят указва, че това ще се случи за 2 седмици, но лекари споделят за ефект след 5 – 7 дни. При Цинаризин ефект може да настъпи примерно след 3-4 седмици.

Бетасерк има по-малко ограничения относно лекарствените взаимодействия, докато Цинаризин има значимо количество.

Цинаризин се предпочита заради ниската си цена – тя е в пъти под тази на Бетасерк. Но ако това е единствената причина за избор, по-добре да се вземат по-евтини генерици с бетахистин като Вестибо, изказват мнение специалисти.

Нелогично е да се назначават Бетасерк и Цинаризин едновременно. Техните ефекти се противопоставят или просто няма да има такива.

Спиране на Бетасерк

Бетасерк® повишава церебралния кръвен поток. Той не причинява привикване, не влияе на психическата сфера.

Може да се започне с показаната доза веднага, няма нужда от постепенно спиране. Но много специалисти отбелязват, че той работи с натрупване – с времето неговата ефикасност расте, затова трябва да се прилага продължително и да не се бърза със спирането му при липсата на изразен ефект.

Вестибо или Бетасерк?

Бетахистин, Вестибо, Бетастад, Веримед, Алвобехист, Емперин, Акувер, Вертизан – всички тези лекарства си приличат по своя състав. Тяхната активна съставка е веществото бетахистин, а самите препарати са аналози един на друг. Имат различни производители и различна цена, но действието им е еднакво. Изброените лекарства са в типичните за бетахистин дози – по 8, 16 и 24 мг в една таблетка.

Още информация и източници на английски: Лекарства за вестибуларния апарат; * Как премахваме световъртежа; * Народни лекове против виене на свят.

Как се спира Вестибо?

Както отбелязахме, няма необходимост от постепенно увеличаване и намаляване на дозите бетахистин. Вестибо се спира рязко, както всеки друг препарат, който не причинява синдром на отмяната.

Вестибо 16, 24 на таблетки: Мнения, аналози. Какво лекуваме?

Бетасерк или Вертигохил?

В рекламните материали за Вертигохил се подчертава следният факт – че хомеопатичното лекарство не отстъпва по ефективност и резултативност на лекарствата с бетахистин, без да дава техните негативни ефекти.

Това твърдение ни дава цялата нужна информация. Бетахистиновите лекарства са по-силни, по-ефикасни и по-бързи в лечебната си проява, но са химически средства и дават нежелани, но понякога неизбежни ефекти.

За разлика от това Вертигохил е хомеопатия – безопасен и без негативи. Въздействието му се постига при по-продължително прилагане.

Има достатъчно застъпници и на лекарствата, и на хомеопатията. Всички те имат своите основания. Но при тежки състояния рядко се изписва хомеопатия. При кризи и пристъпи се работи с бетахистин, защото дава бърз и категоричен ефект.

Бетахистин и конкретно Бетасерк се използва за лечение на много вестибуларни разстройства, включително Болест на Мениер, съпроводени със световъртеж. Ефективността му идва от усилване на кръвния поток към вътрешното ухо посредством разширяване на съдовете във вътрешното ухо. Вертигохил няма изразено действие в описаната посока. То е по-скоро симптоматично средство, което подобрява симптоматиката.

Бетасерк 16 или 24? Мнения, странични ефекти, заместители

За Радост Ангелова

Радост Ангелова е редактор и репортер в множество национални и регионални вестници и електронни медии с над 30 години стаж в областта на здравеопазването, социалните политики и бизнеса.

Прочети още

точков масаж при световъртеж

Точков масаж при световъртеж и за вестибуларния апарат

Вертиго

5 Мнения

  1. С. Платт

    Невролог ми изписа антидепресант заради световъртеж, това възможно ли е?! Не съм го купила и не смятам да го пия, ужас! Мисля да купя Дименхидринат, изглежда по-леко лекарство?

    • Боян Тодоров

      Напълно е възможно да се получи депресия или тревожност, защото мозъка на човек получава лъжливи сигнали от вестибуларния апарат и това води до объркване и до отрицателни мисли. Аз даже получих леки паник атаки и то от самовнушение. Процесите са напълно обратими и лечими дори и с упражнения и лечебна гимнастика.

  2. Христина

    Вертигохил ми помага при пътуване. Смуча няколко таблетки преди тръгване, почти веднага имам ефект. Също така го нося в чантата, защото ми се случва разбалансиране. Препоръчвам го, и аз не вярвах на хомеопатията, но има ефект.

  3. Овчарова

    Арлеверт или Бетасерк е по-добре за вестибуларен апарат? Внезапно започна виене на свят и шум в ушите, но до октомври не мога да отида на преглед. Мисля, че има връзка с кръвното.

  4. Защо изведнаж,всички зарочнаха да се оплакват от световъртеж.Не можах да се оплача и всички в кафенето : -Ти да видиш мен……На 80 години съм и един път съм имал подобен синдром,но си е отивал сам…Сега,не само когато савам от леглото,но и няколко минути след това…Добре,че са малки стаите и се подпирам на някоя мебел.Взимам много лекарства и не бих желал да увеличавам числеността им…Ще ми мине ли ,както преди от самосебе си ?!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *