прескачане на сърцето в легнало положение, как да го спра?

Как да спра прескачането на сърцето? Има ли Ритмонорм вреда при екстрасистоли? Аритмия на нервна почва

Как да спра прескачането на сърцето? Опасни ли са екстрасистолите? Какво ако имаме прескачане на сърцето в легнало положение? Има ли вреда от Ритмонорм? Умира ли се от аритмия? Претупване на сърцето в покой. На нервна почва.

Още в текста: Какво значи прескачане на сърцето – екстрасистоли. Причините за него. Режим, диета, медикаменти. Състояние на сърдечно-съдовата система. Кои заболявания го причиняват? Народна медицина, билки. Профилактика

Прескачане на сърцето или екстрасистоли – това е вид нарушение на сърдечния ритъм, при който настъпва необичайно съкращаване на цялото сърце или отделни зони от него. Човекът с екстрасистоли усеща нещо като удар в гърдите, след което сърцето му като че ли спира, обзема го тревога, въздухът не му стига. При това явление кръвообращението се нарушава и в коронарния и мозъчния кръг намалява циркулиращата кръв. Може да се прояви стенокардия, а при дефицит в мозъчното кръвоснабдяване да настъпят състояния с припадъци и парези. Повишава се рискът от т.н. мъждене и внезапна смърт.

Симптоми за прескачане на сърцето, екстрасистолия

Субективните усещания не винаги са осезаеми или хората не винаги им обръщат внимание. Подобни пристъпи всъщност се случват при 80% от хората на възраст над 50 години.

Съдържание:

Най-коментираното усещане от пациентите е именно въпросното прескачане на сърцето: чувства се удар отвътре, тъй като мускулът се съкращава енергично след компенсаторна пауза. Пациенти с този проблем описват усещанията си като “преобръщане” на сърцето, смяна на ритъма и прекъсване на сърцебиенето. Функционалната екстрасистолия е придружена с прилив на топлина, потене, невъзможност да си поемеш дъх, дискомфорт и слабост, тревожност.

На нервна почва, от нерви

При прескачане на сърцето от нерви, на нервна почва се говори за функционална екстрасистолия. Причинителят е неврогенен или психогенен – като реакция при стрес, психическо натоварване. По същия начин реагира сърцето при вегетативна дистония, неврози, остеохондроза на шийните прешлени. Такова прескачане на сърцето може да настъпи при напълно здрави жени по време на месечния цикъл.
Възможно е прояви на фукнционални екстрасистоли да се отбележат и без никаква причина и тогава се говори за идиопатичен случай на прескачане на сърцето .
В повечето случаи описаните инциденти не са свързани със сериозно увреждане на сърцето, следователно игнорирането или отстраняването на външните условия е от решаващо значение за недопускане на нови подобни прояви.

При натоварване

Физическите натоварвания също могат да причинят прескачане на сърцето. В този случай нарушаването на ритъма е свързано с пренатоварване на опорно-двигателния апарат и задачата на сърдечно-съдовата система да увеличи рязко кръвоснабдяването на ангажираните зони. Възможни са подобни пристъпи при хора, които извършват тежки физически задачи, както и при активно спортуващи. По принцип организмът на човек от тези групи е трениран да понася високи натоварвания, но в определени моменти е възможно сърдечният мускул “да изпусне такта”. При отнемане на натоварването нещата се нормализират. Ако обаче подобни епизоди зачестяват, това е причина за по-обстойна проверка на сърдечното здраве. Възможно е активният спорт да е причинил дистрофия на миокарда.

Да не се забравя и това, че всъщност физическите натоварвания могат да провокират прескачане на сърцето, което е причинено от неоткрити до този момент отклонения в метаболизма и сърдечните функции.

След хранене, от стомаха
Прескачане на сърцето - причините могат да са най-различни
Прескачане на сърцето – причините могат да са най-различни

В повечето случаи и тук става въпрос за функционална проява на екстрасистоли. Ако през целия ден един човек е бил напрегнат, бързащ и под стрес, още при смяна на положението – от “вертикално” в хоризонтално, т.е. при лягане, е възможно да настъпи описаното прескачане на сърцето. Това е още по-вероятно, ако през деня той не се е хранил нормално и е компенсирал това вечерта, точно преди да си легне. Пълният стомах в легнало положение е агресивен фактор на въздействие спрямо сърцето и функциите му.

Ако смущенията настъпват всеки път след хранене – т.е. на пълен стомах, това е причина да се мисли за изследване при гастроентеролог.

В легнало положение, вечер
“Фигурин

Възможно е вечерни и нощни прояви на екстрасистоли да са свързани с начален етап от развиващо се заболяване на органи от коремната кухина – стомах, панкреас, черен дроб и особено жлъчка. Това вече е преминаване към органична форма на описваното прескачане на сърцето и трябва да се иде на лекар.

Липсата на магнезий и калий
При прескачане на сърцето е активиран целият мускул или отделни сърдечни зони
При прескачане на сърцето е активиран целият мускул или отделни сърдечни зони

Негативно влияние върху кондицията на сърцето и ритмичните му функции може да окаже нарушеният електролитен баланс, т.е. определеното съотношение в организма на натрий, калий, магнезий и калций. Липсата на магнезий и калий е един от основните фактори на дисбаланса – но при точно диагностициране и попълване на дефицитите положението може да се овладее.

От антидепресанти

Трицикличните антидепресанти могат да се окажат фактор, провокиращ т.н. токсични екстрасистоли. Прояви като прескачане на сърцето при депресивни състояния не винаги произтичат от медикамента, но връзката маркира една от възможностите за това. Такъв е ефектът и при продукти като еуфилин, ефедрин, диуретици, глюкокортикостероиди.

Такъв тип реакция може да настъпи и при прекалена консумация на силен чай или кафе.

При деца

Прескачане на сърцето може да се прояви и при деца, като причините за това са разнообразни. На практика почти всяко сърдечно заболяване може да причини отклонението, както и заболявания на щитовидната жлеза, емоционални и физически натоварвания на детския организъм, прием на медикаменти – например при бронхиална астма.

Както е и при възрастни – екстрасистоли могат да се появят след възпалителни или дистрофични изменения в сърцето, като следствие от токсични въздействия или от нарушено съдържание на калий и натрий в клетките и междуклетъчното пространство. При децата има повишен риск и след респираторни инфекции. Симптоматиката е както при възрастни, макар че най-малките деца не биха могли да опишат усещанията си. При тях тревожен знак може да бъде повишената възбудимост, нарушения на съня, безпричинен плач и докосване на горната лява част на гръдния кош, където се усеща дискомфорт и болка.

Опасно ли е прескачането на сърцето?

За да преценим доколко въпросното прескачане на сърцето е опасно, трябва да преценим каква точно е причината за появата му, т.е. какъв тип екстрасистолия се наблюдава. Ако например един човек често прави надкамерни екстрасистоли от порядъка на 30 съкращения за минута, той е в риск да развие предсърдно мъждене. По-точно е все пак да се каже, че това би се случило при наличието на определени здравословни проблеми.

При много случаи на прескачане на сърцето от този тип коефициентът на полезно действие на сърцето намалява, което дава симптоми на сърдечна недостатъчност. Ако обаче то се случва в продължение на няколко години и липсват признаците на сърдечна недостатъчност, екстрасистолите не засягат способността на сърцето да изпомпва необходимото количество кръв.

Камерната екстрасистолия се понася значително по-зле от надкамерната. Тук съществува и риск от фибрилация, за чието преодоляване се изисква медицинска намеса и дефибрилация. Ако един пациент със смущения в сърдечната дейност е подложен на денонощен мониторинг и апаратурата диагностицира подобни аритмии – дори при липсата на симптоми – може да се препоръча антиритмично лечение с профилактична цел.
Кога коментираното прескачане на сърцето е опасно? Счита се, че камерният тип екстрасистоли са потенциално с по-висок риск за негативни последици. Опасно е, ако ритъмните нарушения са цяла поредица за единица време, и е обхваната по-обширна сърдечна зона. Възможно е да се развият тежка тахикардия и фибрилация, да последва летален изход.

Класификация на екстрасистоли, причини

Съществуват няколко класификации за екстрасистоли, които отчитат различни техни характеристики. На първо място – функционални или органични; в първия случай на практика липсва заболяване или увреждане на сърдечния мускул и прескачането е по-скоро на нервмна почва или в състояние на стрес. При органичните са налице определени увреждания, а при токсичната форма – екстрасистоли, провокирани от медикаменти и хормонален разнобой.

В зависимост от ангажираната сърдечна зона екстрасистолите са камерни, предсърдни и предсърдно-камерни. Камерните санай-много, те съставляват над 62 процента от всички случаи.

Функционална екстрасистолия

Функционалната форма представлява нарушения на сърдечния ритъм от психогенен или неврогенен тип. Може да е свързана с химични фактори на въздействие, употреба на алкохол, наркотици, пушене и пр. Функционална екстрасистолия може да има и при пациенти с вегетативна дистония, остеохондроза на шийните прешлени, невроза. Познати са и други обстоятелства за прескачане на сърцето, без това да е свързано с трайни увреждания – за тях ще стане дума по-долу.

Вегетативна дистония

Касае се за ритъмни нарушения, свързани с проблеми на вегетативната нервна система. Тя обслужва вътрешните органи, кръвоносните съдове, жлезите с вътрешна секреция. Нормалното й състояние е важно за правилното функциониране на организма при движения и психоактивност, тя именно обезпечава обменните процеси и работата на сърдечно-съдовата система. Очевидно става дума за сложна система, която трябва да функционира в пълен синхрон. Ако той липсва – получават се различен тип отклонения; това е дистонията.

Често се коментират случаи на вегетативни нарушения, които са свързани с изтръпване на крайниците, главоболие и световъртеж, болки в стомаха. Ритъмните нарушения, сърцебиене, прескачане на сърцето също могат да се отнесат към статуса на вегетативната нервна система. Дистонията не е заболяване, а състояние; немалко хора дори не му обръщат внимание, но това игнориране в крайна сметка може да създаде условия за по-сложни проблеми.

Невроза, сърдечна невроза, паническо разстройство

Невротичните състояния и разстройствата от типа на паническо обикновено са белязани с дихателни и сърдечни проблеми. От научна гледна точка подобни отклонения се свързват с приспособителните реакции на организма, който изпитва потребност от стремително увеличение на кислород в създадената стресова ситуация. В основата на такива отклонения са психогенни/неврогенни фактори, стрес, много често – панически атаки. Хората, които се оплакват в такива случаи от прескачане на сърцето, обикновено са убедени, че тези състояния не са функционални – а че се касае за органични причини, т.е. че страдат от сърдечно увреждане. Случва се самата мисъл за смъртта да отключи екстрасистоли. Ако човекът с невротично разстройство усеща прескачането, това за него става допълнителен психостресиращ фактор.

Т.н. психогенни екстрасистоли могат да са проблем на хора със скрита депресия. Те мъзникват само в точно определени ситуации – при събуждне с мисълта за предстоящи неприятности, по пътя за работа – особено ако се очакват конфликтни моменти. Прескачането се прекратява по време на отпуски или ако се смени обстановката.

Специалистите препоръчват в подобни случаи човекът с проблеми да се ангажира с промени в начина си на живот; да се храни здравословно, да приема подходящи билки и ако е необходимо – медикаменти. Да си осигури подходяща двигателна активност и да приложи волеви усилия за преодоляване на проблемите. Доказано е, че при прояви от описания тип физическото натоварване обикновено ги прекратява.

По време на цикъл при жените

В тези случаи прескачането може да предхожда поредния месечен цикъл или да се проявява през цялото му времетраене. Свързано е с промените в хормоналния баланс и общата настройка на нервната система и психиката. Счита се също, че ако по време на цикъла хемоглобинът падне под долната граница на нормалните стойности, това също ще създаде условия за нарушаване на сърдечния ритъм.

При стрес, силно кафе, алкохол, цигари или чай

В тези случаи се касае за функционални екстрасистоли, т.е. липсва увреждане на сърцето и причина за появата на прескачането са химични въздействия.

Остеохондроза на шийния отдел на гръбначния стълб

При заболявания на гръбначния стълб, придрущени с дегенеративни изменения, настъпва принудително стеснение на прилежащата артерия. Остеофитите притискат важния кръвоносен съд или той страда от неизбежните мускулни спазми, което причинява повишено налягане в кръвоносния съд. За да се транспортира кръв при тези обстоятелства са необходими повече усилия, така че сърдечните съкращения нарастват. Външен израз на този невидим процес е сърцебиенето, прескачане на сърцето. Това е валидно особено за  сегмента около шийните прешлени.

Как да разберем дали въпросното прескачане е заради органично увреждане или може да се дължи на развиваща се остеохондроза? Има няколко сигурни белега: неритмично сърцебиене се наблюдава постоянно, включително в състояние на покой; отклонението е по-силно изразено при смяна на позата или пренатоварване на гръбнака; синусовият ритъм на сърцето като цяло е съхранен; ако се проведе лечение на остеохондрозата, проявите с прескачане на сърцето намаляват.

Всъщност и в този случай прескачане на сърцето има тогава, когатосърдечният мускул не може да се справи с увеличеното натоварване.

Вентрикуларни екстрасистоли

Специалистите ги определят като често срещани – касае се за съкращения от камерен тип, при които е налице изпреварващо съкращение, пролонгирана пауза и нормално съкращение. Възможни са комбинации от едно ускорено и едно нормално съкращение, едно ускорено и две нормални и пр. “Прескачането” може да е доста забързано и продължително и това е тревожен признак. Ако вентрикуларните екстрасистоли се случват инцидентно и не се свързват с органично увреждане, очевидно се касае за функционални състояния и е възможно неутрализиране чрез здравословен живот и хранене. Ако обаче такива прояви се развиват на фона на сърдечно заболяване или са част от общата картина при миокарден инфаркт, събитието трябва да се квалифицира като живото застрашаващо заради риска от фибрилация.

Органични, камерни екстрасистоли

Този тип прескачане на сърцето е наистина сериозно изпитание заради настъпили поражения в миокарда. Това се случва при инфаркт, исхемична болест на сърцето, миокардит, кардиосклероза, перикардит, сърдечни пороци, саркоидоза, амилоидоза. Т.е. става дума за настъпили болестни промени в сърдечния мускул, или има връзка със следоперативни състояния при сърдечни интервенции.

Инфаркт

Често коментираната заплаха инфаркт не следва на всяка цена състоянията с прескачане на сърцето. Вече видяхме, че прескачане на сърцето може да се случи по много причини и без самото сърце да е болно.

Самият инфаркт представлява увреждане на сърдечния мускул, който в някаква своя зона остава без кръвоснабдяване. Това може да е заради тромб, силен спазъм и пр. Честото повторение на екстрасистоли може да е знак за сърдечно заболяване, чиято прогресия да провокира инфаркт. Особено опасни са камерните екстрасистоли. Ако наистина прескачането зачести и се случва при различни обстоятелства, непременно потърсете добър кардиолог.

Симптоми и продължителност на живот след инфаркт на миокарда

Дайте мнение и Вие тук!

Аритмия, тахикардия и брадикардия

Аритмия е най-общото название на отклоненията в сърдечния ритъм. Ако той е по-бърз от нормалния се говори за тахикардия, а ако е забавен – за брадикардия. Аритмиите могат да са провокирани от проблеми в предсърдията или камерите на сърцето. Възможно е също отклоненията да са с учестяващ се неправилен ритъм и тогава се говори за фибрилации. При повечето от споменатите случаи е възможно да се почувстват описваните състояния, определяни като прескачане на сърцето.

При тахикардия може да липсва отчетлива симптоматика и пациентът да научи за нея при рутинен преглед. По-често тя се усеща с недостига на въздух, замайване, в по-редки случаи припадане, пристъпи на слабост.

Брадикардията по-често е белязана с прескачане на сърцето, замайване и слабост, умора, обърканост и трудна концентрация, болки в гърдите.

Рискови фактори за аритмии могат да са наследствени фактори, заболявания на сърцето, заболявания на щитовидната жлеза, диабет, хипертония, както и споменаваните вече злоупотреби с алкохол, кафе и забранени субстанции.

Най-доброто лекарство за аритмия на сърцето. Кое хапче за аритмия да изберем?

Други

Други причини за появата на екстрасистоли могат да са различните интервенции, оперативно лечение на сърцето или на кръвоносни съдове. Особен вид са екстрасистолите при интензивно спортуващи, които заради големите физически натоварвания могат да получат дистрофия на сърдечния мускул.

Токсични

Към токсичните екстрасистоли се отнасят всички случаи, когато приемът на определени вещества или функционирането на някои жлези променят “химията” на сърдечно-съдовата дейност. Така е например с приема на антидепресанти, на високи дози кафе или алкохол и пр.

При Хашимото, от щитовидна жлеза

Автоимунното заболяване на щитовидната жлеза, известно като тиреоидит Хашимото, както и хиперфункцията на жлизата, могат да причинят нарушения в сърдечната дейност. Недостигът на въздух и описаното прескачане на сърцето са част от симптомите, които могат да се свържат с тези здравословни проблеми. Щитовидната жлеза има възлова роля при регулирането на жизнените процеси, така че всяко отклонение и свързан с нея здравословен проблем могат да се индикират и по този начин. В подобни случаи е ясно, че само чрез лечението на щитовидната жлеза могат да се неутрализират случаите с прескачане на сърцето.

Други

Причина за прескачане на сърцето могат да бъдат – освен изброените фактори – и други химически агенти, чието внасяне в организма въздейства върху възбудимостта на сърдечния мускул. Към тях могат да се отнесат немалко медикаменти, например популярни бронходилататори. Това е една от причините да не прибягваме до самолечение и да не пренебрегваме предупрежденията за странични ефекти от приема на лекарства.

Тип токсични екстрасистоли могат да съпътстват болестни състояния с треска и инфекции.

Усложнения от прескачане на сърцето

Проблемът с екстрасистолите, които не са единични прояви, е че могат да се трансформират в по-сериозни и опасни нарушения на ритъма. Така нарушенията от предсърден тип водят към предсърдното мъждене, а камерните се трансформират в пароксизмална тахикардия.  Самите пристъпи са свързани с мъчителни усещания – болка, слабост, припадъци и пр. По-опасното е, че при зачестяване това се отразява на работата на други органи – нарушава се кръвообращението и снабдяването с кислород на бъбреците, мозъка и самото сърце. Най-опасни по принцип са камерните екстрасистоли, защото може да се стигне до камерно мъждене и внезапна смърт.

Лечение с лекарства при прескачане на сърцето

Коментирахме, че при функционални екстрасистоли често е достатъчно да се промени начинът на живот и хранене, за да се редуцират неприятните епизоди. В немалко случаи неутрализирането им е възможно, ако се лекува сърцето. Има и такива варианти, когато лечението се насочва към друг орган, защото негови дисфункции са причина за мъчителното прескачане на сърцето.

Кои лекарства и продукти се препоръчват най-често като решение при прескачане на сърцето?

Магнерич

Магнерич е продукт с активна съставка магнезий – магнезиев DL-аспартат. Съдържа още пшеничено нишесте, микрокристална целулоза, коповидон, кросповидон, талк, желатин, магнезиев стеарат. Едно от приложенията на продукта е като част от комплексна терапия при ритъмни нарушения и стабилна стенокардия. Магнезият има специфична роля при сърдечните съкращения и подобрява проводимостта на нервните пътища. Стандартният прием е три пъти дневно по две таблетки за седмица, след което се взема поддържаща доза 3х1 на ден.

Конкор

Лекарство от типа бета-блокери; основният му активен компонент е веществото бисопролол. Забавя сърдечния ритъм и подобрява способността на сърдечния мускул да изпомпва достатъчни количества кръв.

Медикаментът се приема по схема с постепенно натоварване, като дозите се променят на всеки две седмици; започва се от 1.25 мг и се достига до 120 мг.

Беталок

Беталок ZOK също е бета-блокер. Счита се, че приемът на медикамента намалява въздействието на стрес хормоните върху определени рецептори от сърдечната тъкан и по този начин се предотвратяват прояви на ритъмни нарушения. Прилага се по лекарско предписание при състояния, описвани като прескачане на сърцето; при ускорено сърцебиене, инфаркт,  исхемична болест на сърцето, хипертония и пр.

Ритмонорм
Ритмонорм вреда
Ще изброим някои от случаите, при които от Ритмонорм може да има вреда.

Това е антиритмичен продукт с активна съставка пропафенон хидрохлорид. Приемът му не допуска извънредни възбудни състояния в камерите и предсърдията. Върши работа при различни ритъмни нарушения, най-често тахикардии. Медикаментът се определя като ефективен и при състояния с животозастрашаваща прогноза.

Има ли вреда от Ритмонорм?

Ритмонорм може да ви нанесе вреда, ако сте пострадали от инфаркт на миокарда през последните няколко месеца или ако имате сърдечна недостатъчност. Всякакво снижаване на пулса, падане на кръвното, забавяне на ритъма на сърцето, могат да се окажат вредни за вас. Опасно е да се ползва Ритмонорм, ако имате някои от така наречените “проводни нарушения” при отсъствие на пейсмейкър. Тежко смъкване на кръвното може да бъде рисковано за работата на сърцето ви в съчетание с Ритмонорм. Също така при неправилно количество на калий или други соли в кръвта може да ви навреди лекарството. Дихателните проблеми от рода на задуха или наличието на постоянен бронхит могат да създадат риск. Освен това е опасно, ако имате миастения гравис (вид слабост на мускулите). Съчетание с Ритонавир създава риск.

Хомеопатия

Както и при много други здравословни проблеми, лечението с хомеопатични средства изисква точно диференциране на причината за т.н. прескачане на сърцето. Продуктите от този вид биха вършили работа, ако са избрани точно и според естеството на причините. Много добри резултати дава хомеопатията в случаите, когато екстрасистолите са резултат от действието на неврогенни/психогенни фактори. Верният път е да се направят консултации с лекар хомеопат, тъй като всяка терапевтична схема е индивидуална и отчита здравната храктеристика на конкретния човек.

Други

Медиците са единодушни, че не винаги за лечението на екстрасистоли са необходими медикаменти. Медикаментите, споменавани дотук, се препоръчват след подробни изследвания и установяване същността на причините. Погрешно е например да се изписват бета-блокери в случаите на функционални екстрасистоли, или когато проявата им е рядка.

В немалко случи е достатъчна промяна в ритъма на живот или използването на билки. Възможно е също приемът на леки седативи  също да разреди пристъпите с прескачане на сърцето.

Лечение с билки и народна медицина

След консултация с фитотерапевт и при точно установена причина за екстрасистоли можем да се обърнем към възможностите на народната медицина. Вършат работа отварите от глог, валериана и мента, жълтият кантарион.

Ето и една рецепта от кардиолога д-р Иван Стоев: Вземат се по три части цвят от глог и билката страхливче, и по две – листа от розмарин и цвят лавандула. Билките се смесват добре; три супени лъжици от сместа се заливат с литър и половина вода и се оставят да заврат за 1-2 минути. Отварата трябва да престои един часу преди да се прецеди. От нея се пие по половин чаша три пъти дневно, 30 минути преди хранене.

Чудесно решение против екстрасистоли е едномесечното лечение с комбинацията Демир бозан. Тя е направена по древна рецепта на ходжите и действа идеално, когато искате да спрете болезненото прескачане на сърцето. Дори и лекари я препоръчват. Ако се пие един месец по три пъти на ден, проблемът се решава трайно. Не бива обаче да се спират лекарствата. Единствено трябва да се внимава с фалшификатите, тъй като неимоверното търсене на билковия чай събуди интереса на недобросъвестни търговци, които използват името Демир бозан, за да продават откровени боклуци. Качествената комбинация, която се прави от чисти продукти и стриктно се придържа към действащата рецепта, е производство на утвърдената българска корпорация “Фарма витал”. Чаят струва 43 лева. Повече за него и действието му, както и истории на хора, които са спрели прескачането на сърцето с Демир бозан можете да прочетете ТУК!

А така изглежда истинският продукт, който ще ви помогне:

Демир бозан как да спра прескачането на сърцето
Видът на качествения Демир бозан, който върши работа!

Диагностика и прогноза, ЕКГ

Субективните оплаквания на пациент с екстрасистоли могат да имат само ориентировъчна функция, важна е диагностиката. Основен обективен метод за нея е електрокардиограмата. Преди нея лекарят събира информация за всички обстоятелства, при които възниква “прескачането”, дали то се случва при натоварване или в покой, колко често, усещат ли се други смущения, имал ли е пациентът други заболявания и има ли ги и в момента на диагностицирането. Последното е много важно, защото би обяснило смущенията – като последица от някаква вирусна инфекция например.

Видът на екстрасистолите също е изключително важен – установяването му определя лечебната тактика. Опитният кардиолог може с голяма точност да установи вида на отклоненията, като анализира оплакванията, електрокардиограмата и добави впечатленията си от прегледа на пациента. Понякога се налага денонощно проследяване на сърдечния ритъм и това се прави със специална апаратура – т.н. холтер. Правят се също тестове с велоергометър и при необходимост – специализирани изследвания на сърцето с високотехнологична апаратура.

Профилактика и хранене при прескачане на сърцето

Най-общо казано, профилактиката на екстрасистоли представлява предпазване от патологични състояния и заболявания, които могат да ги причинят. Да се избягват вредни въздействия като медикаментозна интоксикация, хранителна и химическа интоксикация. Доколкото е възможно – стресови ситуации. При пациенти със заболявания, които причиняват ритъмни нарушения, да се контролира основното заболяване и да се предотвратяват усложнения.

Ако говорим за функционални екстрасистоли, при които липсва органична патология, спасението е в диета с храни, съдържащи калий и магнезий, отказ от цигарите и алкохола, раздяла с многото кафета и умерена физическа активност.

Още подробности в нашите източници (на английски): Как да спра прескачането на сърцето? Какво означават екстрасистоли в легнало положение? Аритмия на сърцето на нервна почва и другите.

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Лекът прополис се ползва с голям успех при лечение на шум в ушите

Излекувах се от шум в ушите с капки и чай

Кои са най-добрите капки за шум в ушите. Как да си приготвим домашно капки от …

Едно мнение

  1. Гергана Иванова

    Здравейте.С прекаран инфаркт съм, коронарна болест на сърцето и сърдечна недостатъчност.От няколко месеца чувам в лявото си ухо силно пулса на сърцето си, някаква топлина и много лека непостоянна болка в ухото.Това е всеки ден, след събуждане, докато си легна вечерта. Ходих на кардиолог и той ми каза, че това не е от сърцето.Все още не съм отишла при ушен лекар, но ще го направя скоро. Въпросът ми е: Възможно ли е проблемът да го предизвиква заболяването на сърцето? Благодаря предварително.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *