далекогледство очила, операция, диоптри
късогледство и далекогледство, старческо, симптоми, лечение, при деца, лазерна корекция

Далекогледство (хиперметропия). 8 начина за лечение. Симптоми

Далекогледство: проблем ли е това и какво представлява. Причини; видове далекогледство или хиперметропия. Очила, лещи, лазерни корекции – как се прави изборът за корекции. Профилактика и прогнози

Далекогледство или хиперметропия е един от видовете рефракция, при който изображението не се фокусира върху ретината – а зад нея. Далекогледството е обусловено от анатомичните особености на очната ябълка.

Какво е далекогледство? А късогледство?

За коментираното далекогледство се говори като за заболяване, при това патологията е една от най-разпространените в офталмологията. На практика зрението на човека с далекогледство е влошено както за близко – така и за далечно разстояние. Особено често това се развива с възрастта.

При далекогледство зрението се влошава още към 35-40-годишна възраст. Пациентите се оплакват от това, че не виждат ясно обектите в далечината – обикновено това са впечатленията на мъже-шофьори. Остротата на зрението им в сумрак отслабва; сетне имат затруднения при четене, писане, при работа с дребни предмети. Най-честото оплакване е, че човекът не може да вдене конец в игла, като че ли “ръцете му са скъсени”. Такова оплакване е присъщо на хората в напреднала възраст, които естествено развиват пресбиопия. Въпросното състояние се усилва при хиперметропия.

симптоми на далекогледство
Да разпознаем далекогледството: така се чете по-добре!

Далекогледството може да е и вродено; има случаи с деца на по 4-5 години, които имат този проблем и вече могат да се оплачат от лошо виждане и бърза умора на очите.

  • Какво всъщност е далекогледство и какво – късогледство? Ти са диаметрално противоположни патологии. Приличат си по влошената острота на зрението. Само че при далекогледство оста на очната ябълка е скъсена, в резултат на което светлинните лъчи се фокусират зад ретината. При късогледството, обратно – фокусът не достига до ретината, т.е. оста е удължена.
    И в двата случая светлината попада върху фоторецепторите в разсеян вид, което води до влошаване на зрението.
Хиперметропия

Хиперметропия или далекогледство – това всъщност е зрително нарушение, при което в условията на покой пречупените светлинни лъчи се фокусират в плоскост, разположена зад ретината. Далекогледството може частично или напълно да се компенсира чрез очната мускулатура, докато съществува т.н. акомодационен резерв.

Това обаче изисква постоянно напрежение и съответно – ускорено износване на зрителния апарат; главоболие, повишен риск от развитие на възпалителни и дегенеративно-дистрофични птологии на окото. Далекогледият човек трябва да носи очила с двойноизпъкнали събирателни лещи.

Пресбиопия (старческо далекогледство)

Пресбиопия или старческо далекогледство е възрастово отслабване на акомодационната способност на очната леща; свързано е с естествения процес на стареене. При хората с нормално зрение такива промени настъпват към 40-45-годишна възраст, при късогледите по-късно, а при далекогледите с десетина години по-рано. Това е така, защото лещата и прилежащите мускули вече са започнали да се износват от постоянното пренапрягане. Развиват се промени като факосклероза или втвърдяване на лещата; дехидратация, уплътняване на ядрото и капсулата на лещата.

Ситуацията се влошава допълнително и от дистрофията на прилежащата мускулатура.
Пресбиопията се проявява чрез отслабване остротата на зрението на близко разстояние, размазване на контурите, невъзможност да се чете текст с дребен шрифт, бърза умора на очите, желание да се отдалечи наблюдаваният предмет от погледа и усилване на светлината.

При късогледите хора пресбиопията може дълго време да се развива незабелязано и да не създава особени проблеми. Дори при миопия или късогледство от порядъка на 3-5 диоптъра е възможно близко разположен обект да се разгледа добре, ако просто се махнат очилата. Същевременно за далекогледите такъв вариант е невъзможен. Те започват да страдат от акомозативна астенопия – т.е. повишена уморяемост на зрителния апарат. Появяват се тъпи болки в очните ябълки, в зоната на челото над веждите и носа, главоболие, дразнене при светлина и силно изразено сълзене.

Още видове и класификация

Понякога едното око на даден човек може да има късогледство, а другото – далекогледство. Но е възможно още по-парадоксално съчетание: когато далекогледство и късогледство са проявени едновременно в двете очи. Причина за развитието на подобна смесена патология е съчетанието от пресбиопия и астигматизъм.

изследвания за далекогледство
Диагностицирането на хиперметропия се потвърждава с апарати
Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

Сега за класификациите. Преди всичко – прието е да се разграничават естественото физиологично далекогледство у деца, а също вроденото или придобитото, към които се отнася старческото далекогледство или т.н. пресбиопия.

В зависимост от причините и механизма на развитие се диагностицират следните видове далекогледство:

  • Аксиално или осево – свързано със скъсяване на хоризонталната предно-задна ос на очната ябълка;
  • Рефракционно – причинява се от отслабване на пречупващите способности на роговицата и/или лещата.

Ако разглеждаме нещата откъм възможностите за компенсиране на патологията, отново говорим за два типа далекогледство:

  • Скрито – неутрализира се, овладява се чрез описаната акомодация, т.е. чрез постоянно напрежение, но с възрастта това става невъзможно;
  • Явно – не може да се компенсира без очила или контактни лещи.

Хиперметропията е три типа според степента си на изразеност:

  • Слаба – до два диоптъра +;
  • Средна – до 5;
  • Висока – повече от 5.

Причини за далекогледство

Основна причина за хиперметропията е промяната на очната ябълка по хоризонталната ос. Заради малкия размер на този орган на практика всички новородени са далекогледи, но в повечето случаи това напълно се израства към 7-8-годишна възраст.

Старческото далекогледство пък е следствие на отслабената пречупваща способност на лещата. Първите симптоми се проявяват към 40-45-годишна възраст, но тъканните промени започват още след 25. След 65 години способността на лещата да компенсира патологията чрез акомодация напълно изчезва.

Диагностика и изследвания

Преди да минем към диагностиката и изследванията, можете да си отворите с десния клавиш за четене в нов таб следния материал:

Тест за астигматизъм. Как се прави онлайн и при лекаря?

Диагностицирането на далекогледство не е особено трудна работа за един офталмолог. Използва се един сигурен и доста точен метод – авторефрактометрия. С негова помощ могат да се диагностицират дори и незначителните изменения на рефракцията, както и съпътстващия астигматизъм.

Основен диагностичен метод все пак е визометрията – определяне остротата на зрението. При отслабване на зрението се правят проби с лещи с малка сила, първо плюсови, после минусови. При далекогледство пациентът отбелязва подобряване на зрението, ако се правят опити със събирателни лещи.

  • Има няколко диагностични теста за далекогледство, които могат да се направят в домашни условия. Един от тях, който може да се намери и в интернет, е в прилагането на таблицата на Сивцев в два цвята – едната колона е на червен фон, а втората – на зелен. Човекът с далекогледство вижда по-добре символите в зелено. Този тест обаче не е особено точен, но той дава информация и за други патологии – например за далтонизъм, заболявания на ретината и зрителния нерв, дори на главния мозък. Ето защо тестът се квалифицира като ориентировъчен; при субективно отбелязване на отклонения от всякакъв вид трябва да се иде при офталмолог.

Съвременно лечение и корекция

Ако един човек има далекогледство, но то не му създава особени проблеми, не се налага някакво специално лечение. Но и не бива да се игнорира: освен периодичните профилактични прегледи, които да следят за по-чувствителни промени, такъв човек трябва да се грижи повече за очите си: да ги оставя да си починат след 2-3 часа работа на компютър или с текст, дребни предмети, документи с цифри.

Много полезна е специалната гимнастика за очите и релаксиращи упражнения. Обикновено се препоръчва и прием на витамини и минерални добавки: идеята на такива програми е да се поддържат тъканите на зрителния апарат, да се насърчават регенеративните процеси и да се внимава за остротата на зрението.

Дайте мнение и Вие тук!
Лазерна корекция на зрението

Лазерната корекция по правило се прилага след 18-годишна възраст. Препоръчват я в случаите, когато необходимостта от допълнитени диоптри е до 6 плюс. При по-силно изразено далекогледство подобни интервенции могат да се окажат безполезни. Съществуват най-различни лазерни методики за корекция на далекогледство: LASIK, LASEK, EPI-LASIK, intraLASIK, Super LASIK. При всички тях, независимо от названието нещата се свеждат до формирането на оптично правилна повърхност на роговицата чрез лазерен лъч. След подобно въздействие роговицата се свива по определен начин и придобива способността да пречупва правилно светлината.

лазерно лечение на далекогледство
Лазерното лечение дава възможност за добро зрение задълго
Специални очила

Най-достъпният начин за корекция на далекогледство си остават очилата. Ако тази патология е диагностицирана у дете в предучилищна възраст и установените диоптри са над +3, очилата са задължителни. Ако към 6-7-годишна възраст не се установи късогледство или т.н. лениво око, очилата могат да се махнат. Ако все пак има усложнения, очилата си остават и трябва периодично да се сменят съобразно развитието на заболяването. В такива случаи се препоръчват различни допълнителни процедури със специализирани апарати; физиотерапия, гимнастика за очите, прием на витамини и хранителни добавки.

При възрастните пациенти проблемът е не само коментираното далекогледство, но също и късогледство – всичко опира до възрастовите промени. В такива случаи обикновено офталмологът изписва т.н. бифокални очила, които позволяват да се коригират едновременно и късогледство, и далекогледство.

Контактни лещи

Носенето на контактни лещи при далекогледство също е достатъчно ефективен метод на очна корекция. За съжаление обаче хиперметропията обикновено се развива при хората в напреднала възраст, които не са склонни всеки ден да си слагат чуждо тяло в очите и да се наемат с допълнителни грижи за него. Освен това лещите с плюс-диоптър не са евтини, а това не би харесало на масовия пенсионер по обясними причини. Тази възрастова група, при която далекогледството е масово, всъщност предпочита не лещи, а очила.

Медикаментозна терапия

Лечението на хиперметропия с медикаменти дава добър резултат в детска възраст; прилага се за подобрена острота на зрението, да се намали рискът от заболявания и да не се допусне амблиопия или лениво око. Обикновено се препоръчват следните медикаменти:

  • Тауфон – капки за очи, които подпомагат стабдяването на очните тъкани с необходимите вещества;
  • Емоксипин – медикаментът подобрява кръвообращението в очната ябълка и ускорява извеждането от тъканите на вредните вещества;
  • Ирифрин – предотвратява спазъм на кръвоносните съдове на очната ябълка; неутрализира спазмите при акомодация и разширява зеницата за по-добро зрение; облекчава при зачервени и подпухнали очи.

Тези очни капки реализират полезните си ефекти изключително в детска и млада възраст; при пациенти в напреднала възраст нямат същото въздействие. Има смисъл обаче да се прилагат по лекарска препоръка и тогава, тъй като подобряват кръвообращението и подпомагат доброто хранене на очните тъкани.

Витамини

С възрастта възниква необходимост от прием на някои компоненти, които са в дефицит в организма и това се отразява на състоянието на зрителния апарат, на зрението. По-добре е витамините да се пият, а не да се търсят витаминни капки за очи. Капките винаги съдържат консерванти, които биха дразнили окото. Съществува огромно разнообразие от витаминизиращи продукти, които с лекарска помощ могат да се “пресеят” и сред тях да се избере най-подходящият за съответна възрастова група и здравословен проблем. Най-често комбинациите съдържат витамините А, Е, С, В2 – синтетични и/или в съчетание с билкови екстракти.

Физиотерапия

Физиотерапевтичесно лечение на далекогледство се изпълнява само за деца с вродена форма на заболяването. Целта е да се предотврати едно тежко усложнение, каквото е ленивото око. В напреднала възраст срещу далекогледство не помагат особено нито апаратните методи, нито зрителната гимнастика. Тези подходи не са в състояние да неутрализират причината за заболяването – уплътнението на ретината и деформацията на окото.

Лечение с операция на очите

Най-разпространените хирургични методи за лечението на далекогледство са кератомия и термокератокоагулация. Касае се за микрохирургия от висока класа, при която се коригират патологии на зрителния орган, имплантира се изкуствена леща или се пресажда донорска роговица.

Ако далекогледството е силно изразено или пациентът по някаква причина не може да понесе лазерна интервенция, се пристъпва към имплантирането на изкуствена вътреочна леща.

Гимнастика за очите

След анонса за астигматизма при децата продължаваме с темата за гимнастика на очите:

Астигматизъм при деца: 5+ начини за лечение. Симптоми

Ако офталмологът прецени, че има смисъл да се прави гимнастика за очите, той може да препоръча някой от развитите и изпробвани комплекси с упражнения. Ето някои от тях:

  • Извиваме плавно и бавно глава наляво-надясно, като погледът при това трябва да е насочен право напред, т.е. окото ще регистрира всичко, което се появява пред пациента във време на движението. Не бива да се бърза и зрението не трябва да се отклонява при случайни явления в околната среда.

За следващото упражнение трябва да си приготвим следния чертеж:

  • далекогледствоПогледът се фокусира върху горната точка вляво и започва да пълзи по правата линия – бавно, докато достигне до точката вдясно – след това тръгва обратно. При това проследяване главата се извива, следвайки погледа. Правим това, докато започне да ни се струва, че линията се движи в посока, обратна на нашето движение. Тогава затваряме очи за десетина секунди и изпълняваме същото упражнение, но вече фокусирани върху втората линия.
  • Всеки ден трябва да се чете поне 10-15 минути от текст, разположен на 20-30 см от очите. Осветлението трябва да е приглушено – именно четенето в сумрак дава в случая положителен ефект, защото така се постига пълно разпускане на зрителните органи. Упражнението се прави без очила и контактни лещи. Ако пациентът почувства болка или умора, а времето за упражняване не е свършило, може да се направи едноминутна почивка.
упражнения за очите при далекогледство
Това са класически упражнения за очите при далекогледство. Действат, ако се правят редовно.

Упражненията трябва да се изпълняват всеки ден за по 10-15 минути. Подобряване на зрението може да има само тогава, когато упражненията се правят постоянно в продължение на дълъг период. Не бива да се чака бърз резултат – ще минат 30 до 60 дни, докато пациентът усети някакво подобрение.

Далекогледството е зрително нарушение, което изисква наблюдение от страна на медицинските работници. Разбира се, сега могат и самостоятелно да се купят евтини очила, но това не е верният подход. Така могат да се пропуснат възможности за корекция и лечение и дори да се развият по-тежки усложнения.

Прогноза и профилактика

Прогнозите при хиперметропия в повечето случаи са благоприятни. При вродена форма на заболяването са възможни съпътстващи патологии като кривотледство и лениво око. Синдромът лениво око при далекогледство не се среща често; характеризира се с трайно отслабване на зрението и в някои особено тежки случаи децата могат да се инвалидизират.

Профилактика на далекогледството не съществува в специфични форми. Влошаването на зрението с възрастта е физиологичен процес, който свидетелства за стареенето на организма. Това не може да се избегне, т.е. нещата са необратими.

Все пак профилактиката на зрението е в помощ на здравето, особено когато става дума за  деца: и без оплаквания е добре да се ходи на очен лекар веднъж годишно. Само специалистът може да установи промените, за които ние не си даваме сметка, и да назначи оздравителна терапия – нейната роля е да забави прогресията на проблема. Една навреме извършена лазерна корекция все пак спасява за дълго време от лошо зрение и очила.

Източници:

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

астигматизъм и наклон на главата

Астигматизъм. Подробно за неясното виждане

Какво е астигматизъм. Причини. Симптоми. Лекува ли се и какво е неговото лечение (начини за …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *