колко време се пие селен при хашимото
селен колко време да се пие, как се приема?

Колко време да се пие селен при Хашимото и др.? Как и кога се пие? Сутрин или вечер?

Колко време трябва да се пие селен? Как се пие при Хашимото? Кога се пие: Сутрин или вечер? Какъв селен пиете? Мнения? Колко на ден се взема? Добър ли е на Валмарк?

Изчерпването на хранителни вещества е много разпространено при Хашимото. Един от бързо изчерпващите се елементи е селен. А той е твърде необходим при това заболяване. Според някои изследователи, 200 мкг селен на ден намаляват антителата към щитовидната жлеза, понякога до 2 пъти за период от 3 месеца.

И така, селенът е нужен, но…

Колко време се пие Селен при Хашимото?

При Хашимото са необходими

  • от 3 до 5 дни за видимо подобрение в симптоматиката;
  • за 3 пълни месеца се постига намаляване на антителата;
  • целият курс на лечение продължава индивидуално, като границите са от 3 месеца до 2 години.

Как точно се приема селен и колко?

Препоръчителната норма за селен е определена на

55 мкг на ден

Повечето изследователи препоръчват тази доза или още по-ниска – в рамките на 30 – 40 мкг.

През бременността често се изписват поливитаминни препарати с доза селен от 60 мкг. Прието е, че тази доза е правилна за профилактика на преждевременно раждане, гестоза и послеродово възпаляване на щитовидна жлеза. Неголямото превишаване на препоръчителната доза през бременността не би трябвало да окаже значително влияние върху заболеваемостта от диабет.

Относно дневната доза селен има противоречие след изследователите. Някои сочат, че минимална доза селен за намаляване на антителата към тиреоидна пероксидаза е 200 мкг на ден. Други са напълно против продължителното използване на селен в дози 100 – 200 мкг при пациентие с Хашимото. Противниците посочват, че тези дози намаляват нивото на антителата, но не позволяват да се намалят дозите тироксин и не причиняват продължителна ремисия.

Ето защо повечето специалисти препоръчват дн. доза селен – 55 мкг. За максимален предел са предложени 400 мкг. Изследване в Южна Дакота установява признаци за токсичност при употреба на 724 мкг на ден, а китайско проучване регистрира изменения в структурата на ноктите (също признак за токсичност) при 900 мкг на ден.

А какъв селен да приемаме?
Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

Чрез храната? Не! Много болни са съблазнени да увеличат приема на селен чрез увеличено потребление на храни като бразилски орех. Но е важно да се разбере, че съдържанието на селен в храните варира според почвите, на които са отгледани. Някои почви са богати на селен, а други имат недостиг. В един бразилски орех например може да има от 55 до 550 мкг селен на 1 унция (28.3 г). Допълнителен минус е фактът, че селенът от храната се усвоява лошо. Специалистите препоръчват да се взема селен от витаминно-минерални комплекси, чиято доза е точно определена и известна.

Вижте и това видео:

Чрез комбинирани витамини? Не! Дори в състава им да е включен достатъчно селен, то той се оказва недостатъчен за намаляване на антителата. Оказва се, че биодостъпността на минерала е чувствителна и значително се влияе както от храната, така и от присъствието на други вещества. Мултивитамините съдържат разнообразни съставки, които намаляват усвояването на селен.

Как точно се приема?

Препоръката е да се поема чист селен на празен стомах.

Полезно е съчетаването му само с витамин Е, който работи в синергия със селен и осигурява правилното му усвояване.

По въпроса за източника на селен има и друго мнение. Редица изследователи се застъпват за ниска доза селен и за приемането му от хранителни продукти – зърнени, риба, морски ракообразни и бразилски орех – най-богатият на селен продукт. Тази група специалисти говори точно обратното – призовава за внимание при приема на таблетиран селен, тъй като повечето препарати съдържат доза, по-голяма от препоръчаната.

Автоимунното заболяване на щитовидната жлеза, известно като синдром на Хашимото, може да се контролира чрез планиран прием на селен и рибено масло. Важна роля в такива програми играят ненаситените мастни киселини от лененото масло, които се комбинират по уникален начин с микроелемента селен. Доказано е, че приш дефицит на селен в организма щитовидната жлеза страда и никакво лечение не е в състояние да овладее неприятните симптоми на болестта. При доставяне на необходимите дози селен, подкрепени от омега в рибеното масло, имунната система става по-стабилна, блокират се опасни възпалителни процеси и кондицията като цяло се подобрява.

Мнение №1: Как пих селен при Хашимото заедно с чай за отслабване

Лидия колко време се пие селен при хашимото
Лидия Николова от Стара Загора

Казаха ми, че за Хашимото няма лечение. Че ме очакват неприятни изживявания като умора, слабост, запек, намален имунитет, оплешивяване и разбира се – натрупване на много, много килограми. В началото се депресирах, но душата ми не поиска да се примири. Вътрешно не исках да приема, че ще загубя своето здраве и работоспособност. Бях готова на всичко, за да вляза в ремисия и да бъда способна да отгледам децата си пълноценно – като здрава и щастлива майка.

Моята история има много глави. Изпробвах различни лечения, но искам да споделя две неща, на които са особено благодарна. Едното е селенът. Започнах да го приемам почти веднага и на него дължа много. Тази добавка трябва да е задължителна за всеки от нас.

Другото са билките Фигурин. Те съм се примирила, че заради болестта си ще стана като кит. Не съм се отпуснала и изоставила. Намерих Фигурин като най-безопасното средство спрямо моето състояние. Непрекъснато пия чая и благодарение на него удържам теглото си в норма. Днес не съм слаба, но съм с напълно прилични килограми. Това изцяло го дължа на Фигурин – качествена формула от 28 целебни и подкрепящи метаболизма билки.

Лидия Николова от Стара Загора

Още мнения за Фигурин при Хашимото и за отслабване ТУК =====> Поръчай Фигурин ТУК!

Кога се пие селен: Сутрин или вечер?

Селен се усвоява оптимално с едновременния прием на витамин Е. Затова се препоръчва купуването на тези вещества в комплекс или просто допълнително да се приемат растителна масла, примерно слънчогледово.

За курсово лечение обикновено се назначава 1-месечен прием на селен по 1 таблетка на ден. Селен се приема в първата половина на денонощието, по време на храна или веднага след храна. Съпровожда се с ½ ч.ч. вода.

Селен за Хашимото: защо?

При нормална функция на щитовидната жлеза се случва следното: йодът, приет с храната, провокира производството на водороден прекис. Той е необходим за превръщането на йода в използваема йодна форма. Обаче водородният прекис причинява окислително увреждане, за чиято неутрализация се използва селен. В същото време той е и градивен елемент за синтезирането на тиреоидни хормони.

А какво става при болна щитовидна жлеза? Имаме завишено потребление на йод, заради което се образува повече водороден прекис, за чиято неутрализация се изхабява повече селен. Запасите в тялото се изтощават.

Ето отговорът на въпроса: да пием ли селен при Хашимото. Завишеното количество неутрализират водороден прекис уврежда тъканите, като главно причинява възпаление на тъканите около щитовидната жлеза.

Дефицитът на селен е признат за рисков фактор за появата на Хашимото. При излишък на йод и дефицит на селен се изработват повече антитела. Имунната система се променя и понякога е неспособна да разпознае своето от чуждото. Така започва автоимунната реакция на организма.

Повече йод → Повече H2O2 → Дефицит на селен за неутрализация → Повече клетки с окислително увреждане → Възпаляване и увеличение на левкоцитите → Прекомерно количество антитела, образувани срещу увредените клетки  → Изменение на имунитета → Нарушено саморазпознаване (автоимунна реакция)

Селен играе ключова роля във функционирането на щитовидната жлеза

Първо, действа като катализатор за превръщането на неактивния Т4 в биологично активен Т3;

Второ, за защита на клетките на жлезата от окислително увреждане от водородния прекис чрез образуване на селенопротеини.

Болест на Хашимото: присъда ли е това?

Селен – таблетки и капсули, цена

На лекарствения пазар продукти със селен има достатъчно – толкова, че да се объркаш и да допуснеш грешки. Затова купуването на подобни продукти трябва да стане след лекарска консултация и ако е необходимо – след контролно изследване. Селен може да се приема под формата на монопрепарати или в комбинация с други компоненти.

Таблетки селен предлагат почти всички големи производители на подобни продукти: Валмарк, USA LABORATORIES, GNC, SANCT BERNHARD, GEO NUTRITION, Натурал факторс, Солгар и др. Цените варират около 12 до 20 лв за 100 хапчета от 100 мг, или приблизително 14-15 – за опаковка от 90 таблетки по 100 мг. Ако решите да си купите по-малка разфасовка, подходящ вариант е селен от Валмарк, 30 табретки от 100 мг за 7 лева.

Ако лекарят препоръча, могат да се вземат и таблетки селен с добавени витамини А, Ц, Е и цинк. Цената е около 20-22 лв за опаковка от 60 таблетки.

Възможно е да се ползва и селен на капсули, стандартната доза е една капсула дневно. Аптечната им цена е около 7 лв за 30 капсули – достатъчни за едномесечна програма.

Какъв селен пиете?

Множество компании предлагат добавки със селен. Можем ли да преценим коя от тях е по-добра от останалите?

Американската компания Solgar е известна с високото качество на своята продукция. Тя предлага селен в две концентрации – по 100 и 200 мкг. Те са в активна форма, с висока степен на усвояване. Няма дрожди и компоненти, които биха предизвикали алергия. Може да се използва от всички групи потребители.

Now Foods също предлага селен без дрожди, поради което има международно признание. Тази добавка е със сертификат, който потвърждава текущ контрол върху качеството на суровините.

Компанията 21st Century предлага чист селен по 200 мкг. Нейна особеност е използването на капсули, което опростява приема, особено за деца.

Селен като L-селенометионин предлага компанията Swanson. Без оцветители, захар и добавки, на капсули без вкус.

Дайте мнение и Вие тук!
Добър ли е на Валмарк? На Абофарма?

Привлича вниманието селен от чешката Walmark. Той е в удобна форма (капсули), с оптимална доза от 100 мкг и ниска цена.

Абофарма се отличава с изключително изгодната си цена. Но селенът на тази фирма е под формата на натриев селенит, която се усвоява по-зле. Според изследванията най-добре се усвоява селен в органична форма – като селенометионин и селеноцистеин.

Колко селен ни е необходим?

Микроелементът селен може да се приема продължително като компонент в програми за антиоксидантна защита и укрепване на имунната система. Много специалисти уверяват, че тази задача е изпълнена с приема на 100-400 микрограма от елемента дневно. Ако обаче потребителят страда от вирусна инфекция или има онкологично заболяване, подобна доза няма да е достатъчна – тогава се приемат до 600 микрограма дневно. Установено е при това, че ефективността на приетия селен нараства, ако паралелно с него се взема и витамин Е – дозата трябва да се определи за конкретен пациент. На здравия организъм са му достатъчни около 50-55 микрограма на ден.

Когато някой коментира подобна тема, неминуемо още в началото възниква въпросът – как си набавяме селен и може ли да не изпадаме в състояние на селенов дефицит чрез здравословно хранене? Вижте храните, които могат да ни зареждат със селен и с чиято помощ се поддържа равновесието на микроелемента в организма:

Най-богати на селен са ядките, популярни като бразилски орех. Той се съдържа още в морските дарове и птичето месо. Селен поемаме и чрез продуктите от зърнени култури – там полезният процент е в зависимост от съдържанието на селен в почвите, върху които са отгледани зърната.

Не са малко обаче житейските ситуации, при които приемът на селен чрез храната се оказва недостатъчен и се налага да го вземаме допълнително. Така е при сърдечни заболявания, за профилактика на онкологични страдания, за предпазване от катаракта и дегенерация на ретината. Наложително е при вирусни инфекции, включително херпес, херпес зостер, вълчанка. Приемът на селен може да забави активното развитие на СПИН-инфекции и да облекчи чувствително мъките от ревматоиден артрит.

Каква точно роля изпълнява в организма ни важният селен?

Селен – това е един от химичните елементи в таблицата на Менделеев, на който медицината едва ли е обръщала особено внимание допреди 30-40 години. Слез 1979 година обаче интересът към него расте непрестанно след откритието, че има противораково действие.

Много специалисти са убедени в мощта на елемента селен като антиоксидант: той наистина е толкова силен, че може с успех да се използва за профилактика на изключително широк кръг сериозни заболявания. Считан е за микроелемент на дълголетието и успешно изпълнява тези си функции – а това е свързано с необичайните му свойства. Коментираният селен при нормални условия не си взаимодейства с кислорода, водата и киселините. При специални условия се разтваря в концентрирана азотна киселина и в алкални разтвори – те му действат окисляващо.

Важният селен е необходим за нормалното протичане на много жизнени процеси. Той е включен всъщност във всяка клетка, но най-висока е концентрацията му в бъбреците, черния дроб, далака, панкреаса и тестисите.

Основната роля на въпросния селен е да неутрализира свободните радикали, т.е. той действа като антиоксидант. Свободните радикали са агресивни молекули, които увреждат ДНК и причиняват злокачествени изменения в клетките .

Селенът е съставна компонента на фермента глутатионпероксидаза, предпазващ клетките от токсините в храната и околната среда.

Често набавянето на селен става чрез антиоксидантни комплекси, в чийто състав влизат и витамините С и Е. Комбинацията подпомага организма да се предпази от сериозни болести като рак, сърдечни страдания, кетеректе, дегенерация на жълтото петно в ретината, инсулт. Според твърдения на научни екипи селенът е в състояние да забави процесите на стареене, които по същество са резултат от увреждания свободните радикали.

Най-важен принос на коментирания селен за човешкото здраве обаче си остава противодействието на раковите заболявания. Американско проучване, провеждано в продължение на пет години и с множество участници доброволци доказа, че този елемент играе ключова роля в противораковата профлактика и лечението на онкологични заболявания. Казано простичко – според изводите е достатъчно редовно да се приемат 200 микрограма селен дневно, за да спадне заболеваемостта от рак на простатата с 63%, на дебелото черво – с 58%, на белите дробове – с 46%, и да бъде постигнато общо намаляване на смъртността от всички видове рак с 39%.

Друго изследване достигна до извода, че селенът реално предпазва от левкемия, рак на яйчниците и шийката на матката, на дебелото черво, пикочния мехур, хранопровода, панкреаса и черния дроб. Наблюденията са показали, че при раково болни с дефицит на селен се развиват по-големи тумори, по-често има рецидиви, висок е рискът от метастази и продължителността на живота е по-кратка в сравнение с онези, които не страдат от такъв дефицит.

Селенът може също да предпазва сърцето – той намалява риска от образуване на тромби, като по този начин се редуцира и вероятността от инфаркт и инсулт. Освен това той оптимизира съотношението между добър и лош холестерол, което е изключително важно за сърдечното здраве. Допълнителният прием на селен чрез мултивитамини е полезен за всеки човек, но особено за онези, които вече са преживели инфаркт, активни пушачи са или са в напреднала възраст.

кога се пие селен сутрин или вечер
Бразилският орех е сред храните с най-високо съдържание на селен.

Вече стана дума, че приемът на селен е успешна профилактика срещу катаракта и дегенеративни промени на зрителния апарат. Успешно се съхранява стареенето на ретината, което е причина за влошаване на зрението или дори за слепота при възрастните хора. Селенът е важен и за баланса на хормоните, произвеждани от щитовидната жлеза – а това се отразява на работата на всички клетки в организма.

И още приноси на селена: като имуностимулант той съдейства за по-лесно преодоляване на вирусни атаки – херпес, херпес зостер, съответно и при инфектиране със СПИН. В съчетание с витамин Е пък има противовъзпалително действие и облекчава симптомите на хронични заболявания като ревматоиден артрит, псориазис, вълчанка и екземи.

Как проличава дефицитът на селен?

Хората обикновено без специално да се замислят попълват с храната потребностите си от селен, но храненето в някои региони на света обуславя един вид природно редуциран прием. Вече обяснихме при кои болести това има негативно въздействие – ракови заболявания, работата на зрителните органи, сърдечни страдания, нарушения на имунитета, възпалителни процеси, възпаления на кожата. Недостигът на селен може да повиши риска от вродени дефекти на плода.

Първите признаци за дефицит на селен са мускулна слабост и лесна умора. Освен почти постоянната умора и бързо ицчерпване на силите, хората с дефицит на селен чувстват слабост, губят остротата на зрението си, усещат болки в мускулите. Кожата се променя – изтънява и изсъхва, по нея се появяват признаци на различни екземи, дерматити, раздразнения. Кръвните анализи могат да покажат повишени стойности на холестерина. Това е само малка част от симптомите за дефицит на селен. Има и други, които могат да се докажат само при провеждане на точни лабораторни тестове.

Ако в организма дълго време не постъпва достатъчно селен, метаболитните процеси се забавят – започват да се трупат наднормени килограми и има реална опасност да започне затлъстяване. Селеновият “глад” провокират инфаркт на миокарда, исхемична болест на сърцето, злокачествени тумори, ревматоиден артрит и остеоартрит, множествена склероза, бронхиална астма.

Най-добре е индивидуалната потребност от селен да се изчислява по формулата един микрограм селен – на един килограм от теглото. Бременни и кърмачки имат по-висока потребност, както и спортисти, пушачи и упражняващите физически труд.

Какво се случва при предозиране на селен?

селен колко време да се пие
Наваксването на дефицит от селен става със специални добавки

Селен над нормата едва ли може да се приеме само с храната – но чрез хранителните добавки е възможно в организма да постъпи повече от необходимото количество от микроелемента. Терапевтичната доза селен е до 600 микрограма на ден, а при 900 вече може да се говори за токсичност. Предозирането на практика води до отравяне със селен – това състояние се разпознава по специфичния дъх на чесън от устата и от кожата, загуба на нокти и коса, нервност, гадене и повръщане, изпадане в депресия.
Ако имате здравословни проблеми и считате, че с прием на селен те могат да се овладеят, говорете с лекаря си – нека той да прецени дали наистина е така и ако трябва да вземате, в какви дози. Превишаването на адекватната доза не е безопасно.

Селен за женския организъм

Балансът на селен в организма е изключително важен за женския организъм. Като мощен антиоксидант той позволява на кожата по-дълго да запази своята еластичност. Особено ярко се проявява тази му способност при комбинирания прием с витамин Е, по този начин процесите на усвояване протичат много бързо и пълноценно. Така положително се отразява селенът и на косата – спира се косопадът, косата расте по-бързо, а ако до този момент е имало пърхот – проблемът се ликвидира.

С две думи – приемът на селен допринася за поддържане на добра визия, на естествената привлекателност и женска красота. Особено стойностно е присъствието на достатъчно селен при бременност: в такова състояние бъдещата майка изпитва психически дискомфорт и е нестабилна. Селенът подкрепя оздравителните процеси в психиката и поддържа здрав емоционален фон. Същевременно съдейства за пълноценното зареждане на бъдещия детски организъм с всички необходими минерали.

Освен пълноценно развитие на mлода – у бременните жени приемът на селен предпазва от спонтанен аборт или смърт на плода в майчината утроба. С приема на селен бъдещите майки си осигуряват устойчивост срещу вирусни заболявания и инфекции; ако приема селен в разумни дози, тя полага грижи и за бъдещата имунна система на нероденото си дете.

колко време се пие селен при хашимото
Балансът на селен в организма е от изключително значение

И така, не бива да се допуска дефицит на селен – но не е добре и да има предозиране. Чрез прием на храни, богати на селен, предозиране не може да се достигне – касае се очевидно за адекватен прием на препарати със селен. Селенът е необходим за нормалното протичане на важни физиологични и метаболитни процеси и със сигурност при глад за селен правилността им се нарушава. Някои навици като пушенето, прием на алкохол, прием на противозачатъчни таблетки значително изтощават запасите от селен в организма. Затова е изключително важно в менюто ви да има много плодове и зеленчуци, и то такива, които не са били подлагани на термична обработка.

Кои храни са богати на селен

След като сме наясно колко важен е селенът за човешкото здраве – да видим в кои храни съдържанието му е най-високо. Така ще знаем как да си съставим меню, чрез което да балансираме селена в организма си. Селен има в морските дарове, рибата, месните субпродукти, черния дроб, зърнените храни, яйцата, гъбите, чесъна, слънчогледовите семки, бадемите, плодовете и зеленчуците. Ако редовно включваме някои от тези храни в менюто си, ще можем да поддържаме идеалния баланс на микроелементи и минерали, необходими за нормалните функции на организма.

Все пак трябва да отчитаме и това, че термичната обработка съкращава микроелементите в храните наполовина. Затова е хубаво повечето продукти да се консумират пресни и сурови – така зареждането със селен ще е най-пълноценно. Специалистите по здравословно хранене уверяват, че това е най-добрият начин за балансиране на селена в организма. Приемът на синтетични добавки с микроелемента няма същия ефект, както естественото зареждане чрез храненето=

Селен и сърдечно-съдови заболявания

Дефицитът на селен в организма е една от основните причини за развитие на сърдечно-съдови заболявания. В науката е известно, че хората, които не страдат от такъв дефицит, развиват такива заболявания в 70% по-малко случаи. Селенът извежда от организма токсични вещества като живак и олово – а именно тяхното натрупване в организма причинява запушване на коронарни кръвоносни съдове.

При добър баланс на селен в организма ви можете да разчитате на стабилно здраве. След като сте наясно с това, вие по-внимателно ще следите какво слагате на трапезата си и как да не изпаднете в дефицит на селен – нужно е само внимателно да подбирате храната си.

Селен и щитовидна жлеза

Селенът има свойството да изработва глутатионпероксидаза – това е важният фермент, който “включва” производството на основен тиреоиден хормон. Въпросният хормон нормализира работата на ендокринната система, оптимизира метаболизма и предотвратява отлагането на мазнини и затлъстяване. Освен това глутатионпероксидазата притежава противовъзпалителен ефект. Ето защо при лечението на  болести като ревматоиден артрит, остеоартрит, колит, астма и псориазис е важно в храненето да се включват повече храни със селен.

Микроелементът има специална роля и при лечението на разсеяната склероза.

Селен и витамини

Усвояването на селен е в пряка връзка с баланса на витамините в организма: антиоксидантното действие на селена е най-пълно в присъствието на витамините Е и С. Именно тази комбинация упражнява категорично антиейдж въздействие – забавя стареенето и свързаните с него негативни процеси в организма. Балансът на микроелементи и витамини предпазва от ранни дегенеративни промени в зрението – в частност развитието на катаракта, подобрява състоянието на сърдечно-съдовата система и намалява риска от инфаркт и инсулт, от промени в кръвоносните съдове и артрит.

Именно по тази причина е необходимо да се поддържат оптималните стойности на селен в организма. Той има доказан принос за обновяването и поддържането на имунната система и предпазва от тежки заболявания като рак, СПИН, сърдечни заболявания. Редно е да се следи наличието на селен, да се поддържа здравословното му количество чрез храненето и ако е необходимо – да се добавя “аварийно” под формата на таблетки или капсули.

Селен в ценния бразилски орех

По тази тема може да се говори и пише безкрайно много. Ядките на вкусния бразилски орех са така богати на селен, че само две от тях на ден са достатъчни за поддържане на нормални селенови стойности. Менюто с добавени смлени ядки подкрепя имунната система и балансира работата на щитовидната жлеза.

Източници и още информация на английски: Какво е Селен, как и колко време се пие; * Как помага селен при Хашимото и други болести; * Сутрин или вечер се пие селен? Как се приема.

Макар тези ядки да са полезни – не прекалявайте с тях. Възможно е да предозирате приема на селен, а предозирането вреди – ще го разберете, ако сте прекалили с бразилския орех и изведнъж установите, че ноктите ви се чупят, а косата окапва. Други симптоми на селеновото предозиране са главоболие, гадене и повръщане, болки в корема. Според специалистите това няма да се случва, ако похапвате не повече от 3, най-много четири ядки дневно.

Вижте – още за БРАЗИЛСКИ ОРЕХ:

Бразилски орех. Състав и ползи при Хашимото, отслабване и още куп неща!

Селен при мастопатия

За противовъзпалителното действие на селена вече е ставало дума. При мастопатия или възпаление на млечната жлеза е добре в комплексната терапия да се включват мултивитамини – Е, А и В комплекс, с добавени селен и йод. Така по-лесно се овладява възпалението и по-бързо протича оздравителният процес (bgbilka.com).

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

рибено масло какви са ползите и вредите от него?

Рибено масло и ползата му за здравето

Топ ползи и начини на употреба. За изгаряне на мазнини и отслабване. При депресия и …

5 Мнения

  1. Хубаво е преди да се приема селен да се изследваме.

  2. Мирка Ставрева

    И аз чета различни неща как се приема селен – от храна или от хапчета. Лекарят ми държи на лекарствата, и го слушам засега.

  3. Пенка Танчева

    Вие какъв селен пиете? Струва ли си да давам тройно и четворно за L-селенометионин, в момента съм на капсули на Суонсън. Абофарма е 5-6 лева, но не е метионин. Какво да избера – метионин или цена?

  4. Милка Михаелова

    Кога се пие селен сутрин или вечер не ми стана ясно. Първо го пиех сутрин, но после казаха, че трябвало обед и вечер. Не разбирам как се обвързва с други добавки и хормони, но имало значение.

    • Селен се пие в първата половина на деня и на празен стомах,но ако имате проблеми със стомаха, може да се изпие и след хранене,с 1/2 чаша вода..

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *