Как се ползва Деган на ампули и на таблетки.
Мнения. Може ли ампула Деган през устата? При бременност.

Деган на ампули, таблетки и за деца. Топ лекарства за повръщане и заместители

Как се ползва Деган на ампули и на таблетки. За деца. Кое лекарство за повръщане освен Деган е добро? Мнения. Може ли ампула през устата? При бременност. Цена. Дименхидринат или Деган?

Приложението на деган е известно – медикаментът усилва моториката на стомаха и дванадесетопръстника, като по този начин потребителят се спасява от гадене и повръщане.

Лекарството е добър вариант при необходимост от овладяване на симптоми като тежест в стомаха, хълцане, прекомерно образуване на газове и рефлукс на погълната храна. Деган се използва за лечение на остри или хронични състояния – например при диабетна гастропареза, мигрена, при лъче- или химиотерапия. Добър е и като средство за овладяване на следоперативни състояния с повръщане, както и при различни изследвания на стомашно-чревния тракт, причиняващи дразнене.

На ампули за инжекции мускулно и през устата

Най-разпространената форма на деган е таблетки от 10 мг – приемат се преди хранене, 2-3 пъти дневно. Максималната дневна доза е 30 мг.

В някои случаи поглъщането на таблетка е невъзможно поради силно гадене и повръщане. В такива случаи е предпочитана инжекционната форма. Инжекциите се поставят мускулно, или чрез бавно венозно вливане. Препоръчителната доза е трикратно инжектиране на 10 мг разтвор дневно.

деган
Деган спасява от гадене и повръщане

На таблетки

Таблетките деган са подходящи за терапии на възрастни, но при определени случаи – и на деца и подрастващи от 1 до 18 години. При всички случаи нормалният срок за лечение с деган е пет дни. В рамките на тези дни възрастни могат да приемат до три таблетки по 10 мг дневно. Таблетките се приемат с вода половин час преди хранене.

При деца и подрастващи се изчислява от лекуващия индивидуална доза, която зависи от килограмите: правилото е от 0.1до 0.15 мг на кг тегло. Хора в напреднала възраст, особено ако имат заболявания на бъбреците и черния дроб, могат да приемат индивидуално редуцирани дози.

деган
Деган на ампули – инжектира се мускулно

За деца и бебета

Деган не се използва за лечение на бебета под едногодишна възраст поради опасност от странични ефекти – проява на неконтролирани движения.

При деца на възраст 1-3 години и тегло до 14 кг дозата е 1 мг до три пъти дневно. От 3 до 5 години и тегло до 19 кг – 2 мг до три пъти дневно. От 5 до 9 години и тегло до 29 кг – по 2.5 кг три пъти дневно. Във възрастовата група 9-18 години и тегло до 60 кг е препоръчителна доза от 5 мг три пъти дневно.
При деца до три години резонно е да се използва течната форма, като се накапват по 3 до 7 капки от разтвора в ампула.

Еднократно повръщане при дете. Повръщане при деца вечер. Защо жълта течност?

Против повръщане

Фигурин лесно отслабване диета 10 килограма

Лечението с деган се налага при усложнени случаи с повръщане. Това е когато събитията са три и повече пъти в рамките на три часа, когато в стомаха не може да се задържи никаква храна, но и течности. Продължителното пребиваване в такова състояние е опасно, тъй като настъпва загуба на соли, организмът се обезводнява и е затруднено протичането на най-важните жизнени процеси.

Състояния с повръщане се лекуват, като на първо място се вземат мерки за прекратяването му и за възстановяване на водно-солевия баланс.

деган
Без деган има риск от обезводняване

При пътуване

Деган е едно от лекарствените средства, препоръчвани за превантивен прием преди пътуване. По този начин се предотвратяват прилошаване, гадене и повръщане – резултат от движението на превозното средство при завои и денивелация на пътя. Препоръчва се прием на таблетка или ампула един час преди пътуването.

Още в статията: Приложение на деган. На ампули за инжекции мускулно и през устата. На таблетки. За деца и бебета. Против повръщане. При пътуване. Гадене по време на бременност. При гастрит. След химиотерапия. Дозировка, предозиране и интоксикация (натравяне). Мнения. Заместител: Вомитусхил – свещички или течен? Натриев цитрат. Церукал. С алкохол. Странични ефекти. Противопоказания: Епилепсия. С парацетамол

Гадене по време на бременност

Известни са признаците на токсикозите на ранната бременност: мъчителното сутрешно гадене и повръщане често съпровожда първите три месеца. Деган е медикамент, който може да се приема от бременни за неутрализиране на тези неприятни симптоми. Естествено – прилагането на медикамента трябва да бъде одобрено от лекар.

При гастрит

Деган е част от обичайната комплексна терапия при гастрит. Острите състояния протичат с гадене, повръщане и болки, така че терапията с този медикамент е оправдана. Някои от потребителите споделят, че таблетките деган ги правят сънливи или че по време на лечението си с деган са се чувствали депресирани. Това наистина са част от страничните ефекти от лекарството, но то все пак успешно облекчава симптоматиката при гастрит.

Дайте мнение и Вие тук!

След химиотерапия

Гадене и повръщане са част от последиците след химиотерапия при злокачествени заболявания. Деган е сред медикаментите, които стандартно се препоръчват за облекчаване на тези ефекти. Нещо повече – споменатите последици могат да се проявят не непосредствено след терапията, а в един по-късен етап. Превантивният прием на деган намалява вероятността гаденето и повръщането наистина да се проявят. Приемът на деган в подобни случаи на всяка цена се обсъжда с лекар; специалистът препоръчва дозата и продължителността на лечението с деган

Дозировка, предозиране и интоксикация (натравяне)

Дозирането на деган зависи от възрастта и състоянието на потребителя. Стандартната доза е три пъти дневно по 10 мг в продължение на пет дни. Таблетките се приемат половин час преди хранене. Дозата за деца се изчислява от специалист по формулата 0.5 мг за килограм телесно тегло в рамките на едно денонощие. Медикаментът не е подходящ за малки деца с тегло по0 10 кг. При възрастни пациенти дозата обикновено се редуцира. Пациенти с бъбречни или чернодробни увреждания приемат редуцирани дози деган.

При предозиране са възможни сънливост, неконтролирани движения, сърдечни смущения, объркване на съзнанието, халюцинации. Ако изпаднете в подобна ситуация, потърсете лекарска помощ.degan2

Мнения

  • Memento от framar.bg: “ То излиза, че Дегана има повече странични ефекти от анаболните стероиди. Пил съм Деган и не съм изпитвал нито един страничен ефект. Някой изпадал ли е в състояние от гореописаните след употребата на лекарството?”
  • Mecana от framar.bg: “Това, че Дегана има странични ефекти, не означава, че непременно те ще се проявят. Аз също съм го пила и не съм имала никакви проблеми. Че то и хранителните добавки имат странични ефекти. Всеки организъм приема по различен начин лекарствата и реагира по своему. Ако прочетете страничните ефекти на аспирина, сигурно и от него ще се откажете. Досега не съм правила реакция, вследствие от прием на лекарства и се надявам никога да не се случва.”
  • Упорита от bg-mamma.com: “ Питах изрично лекарката за деган. Каза, че не го препоръчва, защото може да причини гърчове, но в краен случай след второто-третото повръщане може да се даде, за да не се стигне до обезводняване. Все си мисля, че ако й бях дала деган, нямаше да стигнем до болница.”

Заместител:

Дименхидринат или Деган?

В класациите със сравнение на Деган и Дименхидринат определено Деган печели. Дименхидринатът може да има доста противопоказания. Но пък е забележително по-евтив, повече от шест пъти, и се ползва по-често. Още за лекарството можете да прочетете ТУК!

Вомитусхил – свещички или течен?

Вомитусхил е хомеопатичен продукт и в този смисъл може да бъде предпочитан от потребители, които имат противопоказания за деган или избират този тип терапии. При пациенти с гадене и повръщане медикаментите, които имат форма супазитории, е най-доброто решение. Вомитусхил може да се използва и под формата на капки, но винаги има риск от нов пристъп на повръщане – така не се следи за точното количество приемани медикаменти.

Вомитусхил супозитории е най-удобната форма за лечение на малки деца.

Натриев цитрат

Натриев цитрат е една от алтернативите на деган. Продуктът е подгодящ за деца над 6-месечна възраст; дава се в дози, определени в зависимост от възрастта. Обикновено се понася добре, не проявява странични ефекти. Прилагането при диабетици трябва да е с особено внимание, тъй като съдържа глюкоза.

Церукал

Ето още едно средство, което помага да спрем неприятното гадене и повръщане – освен деган. Приемът му под формата на таблетки или ампули насърчава мотилитета или движението на стомаха и червата, което води до неутрализиране на спазмите при гадене и повръщане. Подходящ е при споменатите състояния при болни от диабет. Има някои болестни състояния, при които церукал трябва да се избягва: при склонност към вътрешни кръвоизливи, епилепсия, тумори. Медикаментът не е подходящ през първите три месеца на бременността и при кърмене. Деца на възраст под 14 години не бива да приемат таблетките церукал. При тази потребителска група е допустима инжекционна форма по лекарско назначение и под медицински контрол.

С парацетамол

Може ли да се комбинира деган и парацетамол? Не се препоръчва едновременен прием поради лекарствени взаимодействия – в такива случаи двата медикамента могат да усилят или отслабят действието си, или да се увеличи вероятността от проява на страничните ефекти. Лекуващият следва да определи дали е възможно деган и парацетамол да се приемат с буферен времеви период, т.е. през 2-3 часа. Подобно взаимодействие деган има също със салицилати – аспирин, с тетрациклини, литий, опиати, антидепресанти, лекарства при болестта на Паркинсон, шизофрения и др.

С алкохол

Алкохолът засилва седативния ефект на деган, по тази причина комбинацията се счита за противопоказана.

Странични ефекти

Пациентската листовка описва доста сериозни – възможни – странични ефекти от терапията с деган. Това кара доста хора да се въздържат от приема му, макар споменатите ефекти да не се проявяват винаги и то в описаната комбинация. Все пак е добре да се знае, че деган може да провокира неконтролирани движения – при първоначалния прием. Освен това с лекарството се свързват високата температура, конвулсии, хипертонични пристъпи, потене и обилно отделяне на слюнка, алергични реакции – сърбеж, зачервяване и оток на лицето и гърлото, затруднено дишане.

В други случаи са възможни рязко смъкване на артериалното налягане, халюцинации, обърканост и др. При проявата на подобни симптоми приемът на медикамента се прекратява и се търси медицинска помощ.

Противопоказания: Епилепсия

Склонността към епилептични припадъци или диагностицираната епилепсия са несъвместими с приема на деган. Принципно медикаментът може да провокира замайване и загуба на съзнание, спазми, нарушения на дишането и говора.

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Smek

При какви случаи помага смекта

Как се пие смекта, преди или след ядене? Как се разтваря? При повръщане. При гастрит, …

2 Мнения

  1. Как мога да поръчам хапчетата в друга държава?? В Турция сме. Мъжът ми повръща постоянно. Брат ми в България е в същото положение. И двамата са от години така. Става по лошо и по лошо положението. Помогнете ако можете.

    • Лекар.БГ

      За съжаление ние хапчета не продаваме, нито ампули, нито нищо. Статията е информационна за лекарствата за повръщане и техните заместители. Правим сравнение между Деган, Дименхидринат, Вомитусхил и другите. Поръчайте от друг сайт, където предлагат доставка!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *