Троксевазин или Детралекс? Мнения за капсули, таблетки, маз и заместители

Троксевазин или Детралекс? Мнения за капсули, таблетки, маз и заместители

Троксевазин или Детралекс? Употреба и цена на Троксевазин Нео, на капсули (таблетки, хапчета), маз (крем) и т.н. Какво е Троксерутин?

Препаратът Троксевазин е познат на хората, които имат проблеми с различни венозни заболявания. По разбираеми причини – на първо място затруднено финансово състояние – немалко от тях търсят по-евтини аналози. Така е и когато в даден момент въпросният медикамент не може да се намери. Има ли пълноценен заместител на Троксевазин, дали препоръчваният Детралекс върши същата работа? На тези въпроси ще се опитаме да отговорим тук.

Какво е Троксевазин? Видове, цена

Троксевазин е медикамент от типа венопротектори. Може да се прилага перорално – под формата на капсули или таблетки, или като локално външно средство: гел, маз. Фармакологичното му действие е насочено към снемане на отоците, напрежението, възпалението и болките в краката.

Кога се налага да използваме медикамента? Ясно и накратко – когато имаме проблеми с т.н. разширени вени.

Троксевазин Симптоми Причини
Перорално- капсули;

Локално външно – гел, маз

Парене, умора, сърбеж, болка; отоци; бодежи; нощни спазмиВарикозна наследственост; заседнал начин на живот, стационарна трудова дейност; физически пренатоварвания – трудови или спортни; носене на тесни дрехи и обувки с високи токове – затруднено кръвообращение; продължителен прием на хормонални препарати

С помощта на този медикамент, при редовно и правилно приложение, се възстановява еластичността на венозните стени. Подобрява се тонусът на малките кръвоносни съдове – капилярите, и засегнатите от заболявания големи вени. Препоръчват го при варикози, тромбофлебити, хемороиди. С помощта на това лекарство се предотвратява образуването на тромби и трофичните нарушения на тъкани; той е ангиопротектор с доказан актиоксидантен ефект.

На капсули (таблетки, хапчета)

В родната аптечна мрежа се предлагат капсули от медикамента; активната съставка е троксерутин – 300 мг във всяка капсула. Помощните вещества са магнезиев стеарат, лактоза монохидрат, желатин и титанов диоксид за капсулата, оцветители. Опаковка от 50 капсули може да се купи за 12-13 лв.

Троксевазин  Нео – гел, маз

Троксевазин гел е за външно приложение в проблемните участъци на долните крайници. Продава се в тубички по 40 г; цената на такава опаковка е 7-8 лв. и тук активната съставка е троксерутин, като са добавени помощните компоненти бензалкониев хлорид, карбомер, троламин, динатриев едетат, вода.

По-слаба популярност има вариантът Троксевазин Нео – гел, при който активната съставка троксерутин е подобрена с хепарин и декспантенол. Хепариновата съставка подобрява кръвообращението, намалява допълнително риска от образуване на тромби и ускорява регенеративните процеси на венозната тъкан. Декспантенолът – провитамин В5, подкрепя действието на хепарина и оптимизира обменните процеси в третираната тъкан.

Троксевазин Нео се произвежда и под формата на маз, със същите активни компоненти като едноименния гел.

Как се ползва?

Приложението на лекарственият продукт е в зависимост от формата. Капсулите се гълтат в дози и с продължителност, определени в зависимост от здравословния проблем. Приемат се с чаша вода по време на хранене. Не трябва да се дъвчат или съдържанието да се отделя предварително от капсулата за по-лесен прием.

Фигурин бързо отслабване при Хашимото

Продуктите за локално външно приложение се апликират два пъти дневно върху проблемната зона; процедурата допуска и полагане на превръзка. Трябва да се работи внимателно с мазилото – то не бива да попада в очите или устата; не се използва при наранена кожа или кожа с обрив/екзема.

Дозировка

Прилагането на пероралната форма – капсули, е в зависимост от здравословния проблем. Така например при хронична венозна недостатъчност и хемороиди препоръката е за една капсула два-три пъти дневно в продължение на две седмици. Възможно е лечението да изисква по-дълъг срок; възможни са и рецидиви – тогава уточнението се прави чрез консултация с лекар. В някои случаи е достатъчно да се взема два пъти дневно по една капсула. Ефектът от този прием е овладяване на отока, болката и възпалението.

Ако пациентът пропусне прием на поредната капсула, най-добре е да изчака времето за следващия прием и да вземе само една капсула, т.е. обичайната доза. Макар да няма информация за тежки странични ефекти при предозиране, приемът на по-високи от определените дози е нежелан.

При някои специфични състояния по лекарско назначение се приемат по-високи дози от продукта. Така например при диабетна ретинопатия трябва да се вземат по 6-10 капсули дневно, разделени на два приема. При стимулиране на лимфен отток се препоръчва дневна доза от 10 капсули, които се вземат поравно на два пъти.

Формите за локално външно приложение се използват по два пъти на ден; гелът/мазта се втрива с леки масажни движения до пълното поемане от кожата. Ако се касае за по-тежки и усложнени състояния, лекуващият може да назначи комбинирана терапия с прием на капсули и полагане на гел.

Странични ефекти и противопоказания

Капсулите Троксевазин са противопоказани при алергия към някоя от съставките. Те не се използват за лечението на деца и подрастващи под 18 години. Преценява се индивидуално безопасността на приложението, ако пациентът страда от сърдечни, бъбречни или чернодробни проблеми. Като странични ефекти от прием на пероралната форма се сочат болки в стомаха, газове, диария, подуване на корема; главоболие, световъртеж и умора.

Троксевазин или Детралекс?
Популярният троксевазин може да се прилага под формата на капсули и/или гел

По-сериозни са алергичните реакции от рода на сърбеж и обриви, уртикарии, оток на лицето, устните и гърлото, дихателни затруднения; в последния случай са задължителни бързите връзки с медицински специалист.

Алергични реакции могат да се развият и при полагането на гел Троксевазин; ако се развие съответната симптоматика, третираната кожна зона трябва да се почисти внимателно и да се потърси медицинска помощ. Възможно е след апликация с продукта да се появят смущения от рода на сърбеж, зачервяване и обрив. Ако тези симптоми не бележат прогресия, вероятно става дума само за реакции в началната фаза на лечението. Те са преходни и скоро отзвучават. Ако обаче пациентът чувства развитие и усложняване на признаците, със сигурност се касае за алергична реакция.

Прилагането на Троксевазин при бременни и кърмачки трябва да става само след одобрение от лекар.

Лечение на различни заболявания и симптоми

Както вече бе споменато, режим на приложение за Троксевазин се назначава според характера на здравословния проблем и според състоянието на конкретния  пациент.

При хемороиди

Естествени лекове за кървящи хемороиди. Бабини рецепти

Гелът  Троксевазин може да се прилага при външни хемороиди. Използва се самостоятелно или в комбинация с капсули Троксевазин. Ако в рамките на седмица тази комбинирана терапия не постигне подобрение, трябва да се направи допълнителна консултация със специалист. В някои случаи е подходящо съчетаване на външни апликации с Троксеназин + супозитории от подобен тип.

При разширени вени

Разширени вени: Български крем за варикоза, гел, лекарства и др. средства

Троксевазин гел е един от стандартните продукти за лечение на разширени вени по краката. Той е едно от лекарствените средства с активна съставка троксерутин – флавоноид с противовъзпалително, тонизиращо и противооточно действие. Укрепва венозните стени, съдейства за подобряване на тяхната еластичност, оптимизира периферното кръвообращение. Прилага се два пъти дневно, възможно и под превръзка.

Венопротекторният ефект е значително по-изразен при съчетаване с орална форма на медикамента – капсули, които при този здравословен проблем се приемат 2-3 пъти дневно по една капсула, поне в продължение на две седмици.

При варикоцеле

Варикоцеле: само мъжка болест ли е това?

Тази диагноза засяга мъжете: отнася се до разширени кръвоносни съдове на тестисите. Ако специалистите преценяват консервативната терапия като възможен вариант за лечение, Троксевазин е една от възможностите за въздействие. Конкретната формула се избира в зависимост от състоянието: ефективно е съчетаването на капсули и гел. Честотата на прием-апликации е като при разширени вени.

Дайте мнение и Вие тук!
При пародонтоза

Билки за клатещи се зъби и пародонтоза. Лечение на пародонтит у дома, заздравяване

Възможен вариант за лечението на болни венци е приемът на капсули Троксевазин. В този случай медикаментът може да допринесе за подобряване състоянието на кръвоносните съдове в засегнатата зона. Както е известно, един от симптомите на заболяването е кървенето на венците. Чрез посоченото лекарство-венопротектор  се оптимизира състоянието на малките кръвоносни съдове; заздравява се тъканта на стените им и се предотвратяват възпаление и оток.

При торбички под очите

Активен въглен за премахване на торбички под очите. Капки и др.

Проблемът е не само козметичен; очевидно нещо не е наред, за да се получи неприятният оток под очите. В такива случаи се препоръчват различни терапии, но първата задача на засегнатата персона е да установи каква е причината. За тази цел трябва да се направи консултация с лекар. В някои случаи се касае за заболяване на вътрешен орган – например бъбреците. При други хора става дума за проблеми с малките кръвоносни съдове в зоната около очите.

Изчистването на такъв проблем изисква неутрализация на причината. Но при всички случаи гелът Троксевазин може да е от полза, тъй като с няколко апликации може да се подобри локалното кръвообращение. Заздравяването на кръвоносните съдове е един от ефектите на медикамента. В този случай то ще даде възможност за оптимизация на локалния метаболизъм, изчистване на отока и освобождаване от задържаните в зоната течности.

Необходимо е обаче внимание при полагането на гела: да не забравяме, че той не бива да попада в очите!

Против синини

Синините по кожата са резултат от локални кръвоизливи на периферните съдове. Това може да бъде причинено от различни травми, а понякога липсва обяснение и наличието им не може да се обясни с въздействие на външна причина. Всъщност синините могат да са и резултат от слабост на капилярите, от пропускливост и самоволна деструкция на съдовете поради болестен процес.

Троксевазин гел е едно от средствата за премахване на синините: продуктът подобрява тонуса на съдовете, еластичността на съдовата стена; блокира пропускливостта на тъканите и насърчава възстановителните процеси в тях.

Други ползи

В практиката този медикамент има различни приложения, свързани с полезното му въздействие върху кръвоносните съдове. Освен посочените примери могат да се добавят всевъзможните случаи с хематоми, получени при различни обстоятелства. Троксевазинът помага и тогава, когато имаме свръхразвити и твърде видими капиляри; при зони с дерматит, чието развитие активира кръвоносни съдове и причинява патологични състояния при тях.

  • Специфично приложение има лекарството и тогава, когато след венозна инжекция или венозно вливане се получи локално възпаление на засегнатия кръвоносен съд – флебит. Ако възпалението обхване и съседна на вената тъкан, вече говорим за перифибус. И в двата случая Троксевазин е подходящото средство за овладяване на възпалението.

Заместители на Троксевазин

Както споменахме в началото на този обзор, понякога – по една или друга причина, се налага да използваме друг медикамент със състав и действие, подобни на тези при Троксевазин. Но дали действието на заместителите е същото?Съмнението у пациента винаги ще остава, ако не е наясно с ясния отговор на този въпрос.

Троксевазин или Детралекс?

Как се пие детралекс – срещу хемороиди и разширени вени

Детралекс е медикамент със същия фармакологичен профил: венотоник и вазопротектор, който при правилно приложение заздравява венозните стени, неутрализира отока и болката, подобрява периферното кръвообращение.  Съдържа микронизирана флавоноидна фракция (диосмин+хесперидин). Прилага се под формата на таблетки – срещу разширени вени и остри състояния при хемороиди. Понася се добре, може да се приема продължително време. Още ТУК: Мнения за лекарството Детралекс. Колко време се пие, за да има ефект и т.н.

Троксевазин или Троксерутин гел

Троксерутин гел съдържа същата активна съставка като Троксевазин. Аналог; прилага се по подобен начин, чрез апликации два пъти дневно – като се внимава за интервал от 10-12 часа. Не се полага върху открити рани и раздразнена кожа – екземи и пр. Не бива да засяга лигавици.

Троксерутин гел фигурира като съставка заедно с екстракт от конски кестен в състава на мехлем с аналогично приложение.

Троксевазин или Лиотон

Лиотон е гел за лечение на вече описаните патологични състояния на венозната система. Подходящ е при флебити и тромбофлебити, травми с подкожни кръвоизливи, разтегнати сухожилия, ставни връзки и мускулна тъкан; при посттравматични състояния с оток и възпаление. Препоръчван за поддържане след оперативни интервенции на вените. Основната съставка на продукта е хепарин натрий; действа като венопротектор, противовъзпалително и противооточно.

Троксевазин или Индовазин

Освен троксерутин, гелът Индовазин съдържа като активна съставка и компонента индометацин. Това разширява кръга на приложението му. Освен коментираните дотук патологии на венозната система – разширени вени, хемороиди, флебити и пр., лекува ревматични състояния на меките тъкани от рода на бурсит и тендовагинит. Действа противовъзпалително, обезболяващо, противооточно. Може да се прилага до 3-4 пъти дневно, но не е подходящ за деца под 14 години.

Отзиви, мнения

Отзивите за Троксевазин засягат предимно формата за локално външно приложение; очевидно продуктът е с по-голяма популярност в такъв вид. Потребителите го намират за бързо и ефективно действащ. Попива бързо в кожата и не оставя мазни следи.

Кой е най-добрият гел за разширени вени? Начини за лечение. Вариксинал, Детралекс, Доксиум или др.?

Има хора, които „мазват“ по малко гел всеки път, когато забележат синина някъде по тялото си.

Медикаментът помага при разширени вени, които са последица от бременност и раждане. Дами, които са го използвали уверяват, че ако проблемът се хване в начална фаза и редовно се третира с този гел, ефектът е видим и траен.

Укрепва съдовете на краката, помага при умора: ето още едно обобщение за лечебния ефект на продукта.

Разбира се, има и недоволни – вероятно сред хората, които очакват бърз ефект. Но които може би са закъснели с използването на Троксевазин?

Какво мислите? Напишете и вие своето мнение по-долу!

Източници на английски и допълнително за четене по темата: Как се ползват Троксевазин и Троксерутин?, Лекарствените свойства на Троксевазина, Лечение на хронична венозна недостатъчност с Троксевазин и Кумарин.. Пишете ни и вие по-долу в нашия форум с коментари кое е по-добро: Троксевазин или Детралекс? Какво сте ползвали? Кое препоръчвате?

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Trombi

Тромбофлебит: ефективни методи за лечението му

Заболяването тромбофлебит: причини и симптоми. Разновидности. Терапии без медикаменти, лекарства, народна медицина. Как да се …

7 Мнения

  1. След прием на 2 капсули Троксевазин краката ми станаха тежки,вдигнах температура,но на следващия ден пак пих 2 капсули,и се повтори,и сега се чудя да продължавам ли да пия или не е от тях.

    • Лекар.БГ

      Възможно е троксевазин да не ви понася (не че и без това няма достатъчно странични ефекти!), но все пак може би не бива повече да рискувате с него!

  2. В. Иванова

    Много хора си мислят, че като си купят този гел от аптеката и се мажат, сами ще се излекуват. Съветвам да не се прави такава грешка! Лекарството е добро, но трябва да се ходи на лекар, освен гела има и други неща, които трябва да се направят при разширени вени.

  3. Знам за троксевазина, но от години ползвам лиотон и засега нещата са под контрол. Моя позната също има проблеми с разширени вени и периодично пие капсулите, а се маже с лиотон – чувства се добре.

  4. Дядо Петър Стойков

    Ако имате в семейството човек с разширени вени – вземайте мерки преди да ви се случи. Внимавайте с храненето и се движете повече, това е спасението и от вените, и от хемороиди!

  5. Гергана

    Троксевазин дуо охлаждащ гел ли е?

    • Лекар.БГ

      Не. Ако ви трябват охлаждащи гелове за крака, насочете се към Футприм, Crevil Essential, Footness Daily, Здраве Мама, Vitawohl Eis Ge, също има хубав на Матерна и на Styx.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *