Активен въглен за премахване на торбички под очите. Капки и др.
премахване на торбички под очите, Активен въглен, капки. Хомеопатия и домашно лечение.

Активен въглен за премахване на торбички под очите. Капки и др.

Топ методи за премахване на торбички под очите от алкохол и др. причини: Активен въглен, капки. Хомеопатия и домашно лечение.

Какво си мислите, когато се събудите сутрин с торбички под очите? Може би – не съм ли болен? Или – кои са бързите начини за премахване на торбички под очите?!

Торбички под очите – получават се, защото очите са обкръжени от пръстен подкожна мастна тъкан. Ако той задържи течност, мястото подпухва, получава се локален оток. Това може да е последица от вчерашния алкохол, да сте наследили от предците си подобна склонност, а може да е сигнал, че нещо с бъбреците ви не е наред. Но сутрин пред огледалото няма време да се мисли за причините – по-скоро въпросът е как най-бързо да махнем загрозяващите торбички под очите.

Ето как: отрежете два кръга от прясна краставица, поставете ги върху очите си и полежете така 10-15 минути. Друг трик: пуснете в чаша вряла вода две филтър-пакетчета чай от лайка. Извадете ги след 2-3 минути и след като изстинат, направете същото като с кръгчетата краставици.

Ако пък сте наясно със склонността си да правите торбички под очите – вземете мерки от вечерта. Направете си малко количество каша от ентеросгел (сорбент с действие като на активния въглен – купува се от аптеката) и няколко капки отвара от лайка. Преди да си легнете намажете с тази паста околоочните орбити, като внимавате да не попадне в очите. Ще се събудите без торбички под очите – сорбентът е изтеглил задържаната течност, а отварата от лайка е успокоила кожата (puls.bg).

Активен въглен против торбички под очите

Активният въглен има свойството светкавично да абсорбира всякакви излишни течности и отрови. По тази причина се използва масово като способ за махането на всякакви подпухвания. За целта се слагат тампони, които са натопени във вода. В нея предварително е намачкана и разтворена таблетка активен въглен. Също така тези тампони се ползват и като предварителна мярка против повтарянето на този проблем с подпухването на очите и образуването на торбички.

Сами можете да си направите лосион против торбичките като смесите маточина и градински чай в еднакви количества заедно с магданоз, прясна мента и копър. Това нещо се сварява в немного вода и когато изстине, в него се слага и таблетка от активния въглен + 6 капчици глицерин. Тази субстанция се прецежда и се държи на студено място. Трайността ѝ е седица и половина. Нанасяйте на кожата, когато имате възможност, няма да ви навреди, само ще помогне.

Възможните причини за подпухнали очи

Да видим сега защо ни се получават торбички под очите. Често това става след купон, където сме прекалили с алкохола и цигарите, с пикантната и солена храна. Друга причина може да е продължителната работа пред компютър или на изкуствена светлина, в затворено и зле проветрено помещение (novinar.bg).

Понякога торбички под очите се получават като част от общо подпухване и оток на лицето заради алергични реакции. Наследственото предразположение също не е за пренебрегване: ако имате плитки кръвоносни съдове в проблемната зона, торбички под очите ще ви тормозят постоянно.

Някои от причините, причиняващи торбички под очите, подлежат на въздействие – въпрос на дисциплина е да намалим солта в храната или алкохола. В други случаи торбички под очите се появяват заради заболяване на вътрешен орган. Най-често това са бъбреците, но също така може да е черният дроб или щитовидната жлеза.

Болни бъбреци

“Фигурин

Тъмни кръгове и торбички под очите – много често това е сигурен знак за проблем с бъбреците. Не е зле да потърсите лекарска помощ, за да определите какъв точно е здравословният ви проблем. Ако не обърнете внимание на този важен орган, а единствено се грижите да заличавате козметично последиците, нещата в перспектива ще се влошат. При болни бъбреци най-малкото, което ще се наложи да правите, е да започнете да спазвате диета, а може би и да приемате редовно подходяща билка. Първото оздравително условие е отказът от солена и мазна храна, прием на повече вода, повече ходене пеш и подходящи физически упражнения (ezine.bg). При по-сериозно бъбречно страдание се препоръчват и лекарства.

Синузит

Сенки и торбички под очите, оток, главоболие и запушен нос, отпадналост, температура – това са част от симптомите при остър синузит (framar.bg). В такава ситуация едва ли вашите торбички под очите ще са първа грижа. Състоянието на зоната около носа и очите е обяснимо при мъчителния възпалителен процес в синусите; терапията на водещото заболяване повлиява положително и тъканите в проблемната зона. При овладяна инфекция, отпушване и успокояване на синусите спада и отокът около очите, включително кошмарните торбички под очите.

Алкохол

торбички под очите
И пакетчетата зелен чай могат да премахват торбички под очите

Алкохолът в по-голямо количество оставя белег върху функциите на организма часове наред след последната глътка. Торбички под очите след запой – това познато ли ви е?! Ако такива торбички и отоци ви се появяват само след яка почерпка, значи нямате болестен, а поведенчески проблем. Премахнете торбичките с едно от подсказаните средства – може и с памучни тампони, напоени в студено прясно мляко. С тези тампони върху клепачите трябва да полежите половин час и да си мислите дали си струва да се наливате чак толкова (pharmacy-bg.com). До следващия път.

Алергия

Проблемът с торбички под очите по здравословни причини е по-сложен и обикновено няма директна връзка с навиците ни. Те са мъчителен симптом при алергичен ринит или алергична реакция, при която страдаме от отоци по цялото лице, носът ни е запушен или не спира да тече, мъчително кихаме и нещо грапаво се е заклещило в гърлото ни (hera.bg). Терапиите с антихистаминови препарати, хомеопатичното лечение и избягването на среда с дразнители се отразяват положително и върху алергичните ни торбички под очите.

Още в текста: Бързи начини за премахване на торбички под очите. Възможните причини за подпухнали очи. Болни бъбреци. Синузит. Алкохол. Алергия. Черен дроб. Щитовидна жлеза. Сърце. Хормони. Крем. Компреси: Лайка. Зелен чай. Студена лъжица или лед. Краставица. Картоф. Студена вода с витамин Е. Белтък от яйце. Колаген. Ананас и куркума. Розова вода. Маска от магданоз. Мезотерапия. Отоци под очите при деца.

Черен дроб

Ако освен неприятни торбички под очите виждате още и това, че кожата ви има жълтеникав тен, пожълтели са и склерите на очите – със сигурност нещо с черния дроб и жлъчката ви не е наред (remedium.bg). Промяната в пигмента и отоците, в частност – тъмни кръгове и торбички под очите, са поради наличието на жлъчни компоненти в кръвта. Ситуацията изисква да идете при специалист: важно е да се установи дали жлъчката функционира правилно, не развивате ли някакво възпаление, може би правите хепатит.

Щитовидна жлеза

торбички под очите
Класика: краставица срещу торбички под очите

Торбички под очите и влошено зрение, сърцебиене и тревожност, загуба на тегло при съхранени хранителни навици. В този случай трябва да посетите ендокринолог, защото е възможно проблемът да е във функционирането на щитовидната жлеза (remedium.bg). Лечението трябва да въздейства за възстановяване нормалните функции на щитовидната жлеза; при възстановено хормонално равновесие е логично да се неутрализират и симптоми от рода на отоци и торбички под очите.

Сърце

Хората с болно сърце или болестен проблем на сърдечно-съдовата система нерядко се оплакват от отоци – “моторът” зле изпомпва кръв и циркулацията на течности в периферните зони е забавена. Най-често отичат глезените, но оток на лицето и дежурните торбички под очите говорят за опасни застойни състояния. Ако се изморявате при ходене, сърцето ви “хлопа” и имате торбички под очите и отекли глезени, на всяка цена идете при кардиолог (pharmacy-bg.com).

Хормони

Не само щитовидната жлеза с нейните хормони може да е първопричината за торбички под очите. Всъщност ние рядко се замисляме за това – какъв сложен механизъм е човешкият организъм и колко е важно всеки детайл от него да функционира точно. Особено важно е хормоналното равновесие: бъдете сигурни, че ако щитовидната жлеза не работи както трябва, това ще се отрази на цялата хормонална система – всички жлези, които произвеждат хормоните ни, са свързани в сложна композиция.

Можем да говорим за полови хормони, хормони на растежа, хормони, които са свързани с емоциите, съня и т.н. Всеки хормонален дисбаланс се отразява върху вида и енергийния баланс на тялото, а коментираните торбички под очите са признак на този дисбаланс. На практика с торбички под очите тялото сигнализира, че в него протичат болестни процеси, влошено е клетъчното хранене, ускоряват се процесите на възпаление и стареене.

Крем

торбички под очите, премахване
Лъжица от фризера също върши работа

Причина за появата на торбички под очите може да бъде некачествена козметика или крем за лице, към който кожата реагира и се оказва алергична.

Същевременно индустрията предлага варианти на кремове и гел, с чиято помощ по-лесно се премахват появилите се торбички под очите. Такива са например Evetuck от Skin Doctors или специалният гел от Isispharma (kozmetikata.com). Първият продукт съдържа компонент, който ускорява циркулацията на лимфата в проблемната зона и след 15-дневно приложение променя съществено вида на лицето. Вторият е с алфа липоева киселина и има аналогично действие.

Може да се приготви и домашен крем за премахване на торбички под очите. Ето как:

Дайте мнение и Вие тук!

* Счукайте 5-6 ядки суров шамфъстък и с една супена лъжица прясно мляко забъркайте плътна кашичка. Нанесете я около очите и останете с нея половин час. Измийте с хладка вода.

Компреси: Лайка

Компресите са класическо средство за “прибиране” на досадните торбички под очите, а лайката е най-често препоръчваната суровина за тях. Ето два лесни начина за компреси с лайка при торбички под очите:

  • Една супена лъжица лайка се залива с чаша вряла вода и се оставя да се запари за 15 минути (kozmetikata.com). След като изстине, в запарката се потапят памучни тампони, изстискват се и се полагат върху клепачите за 15 минути.
  • Работи и по-лесното за изпълнение лечение с филтър-пакетчета чай от лайка. Пакетчетата се запарват за 2-3 минути във вряла вода, след което се охлаждат, може и в хладилник. Поставят се за 15-20 минути върху клепачите.

Зелен чай

Зеленият чай действа чудесно и без запарване. Достатъчно е две пакетчета от него да се накиснат добре в купичка със студена вода. Изстискайте ги внимателно и ги поставете върху очите си. Полежете така половин час и сами ще се убедите в чудесния ефект (beu.bg).

Студена лъжица или лед

Това е съвсем просто: две супени лъжици се оставят във фризера за 15 минути. След това ги поставяме върху очите и държим, докато се затоплят (beu.bg).

Ако във фризера имаме лед – добре е да поставим няколко кубчета в суха кърпа и да държим ледения компрес върху очите си не повече от 10 минути. Действа!

Краставица

Това е много сигурно “оръжие” срещу неприятните торбички под очите. Може да действаме директно – с две кръгчета върху клепачите. А може и да настържем малко количество, да смесим с лимонов сок и да разположим внимателно изцедената маса само върху кръговете и торбичките под очите. Вместо лимонов сок може да се добави прясно мляко (zajenata.bg).

Картоф

Суров картоф върши същата работа: достатъчно е да измием и нарежем на кръгове средно голям картоф и да подържим кръговете върху клепачите десетина минути (beu.bg).
Другиат вариант е суровият картоф да се настърже, да се добави малко ситно накълцан магданоз и от тази смес да се поставят малки компресчета под очите за десет минути (zajenata.bg).

Капки против торбички под очите

За капките за очи имаме отделен материал. Иначе като бърз отговор използвайте няколко капки от спиртна тинктура на хамамелис. Тя принципно се ползва против хемороиди, но действа безотказно и против торбички под очите:

Капки за осветени очи. Тобрекс, изкуствени сълзи и др. капки за очи

Студена вода с витамин Е

Тонизиращо действа при торбички под очите, ако продължително наплискате очите си с много студена вода. Още по-успешно ще е действието й, ако в чашата с вода капнете няколко капки витамин Е – маслен разтвор. В тази вода трябва да се напоят два памучни тампона, да се изстискат внимателно и да се подставят върху клепачите за 20 минути (beu.bg).

Белтък от яйце

Суровият белтък от едно прясно кокоше яйце се разбива на твърд сняг и от него се прави маска върху проблемните торбички под очите. Белтъкът възвръща естествената стегнатост и еластичност на кожата благодарение на протеините си, а също и на съдържащия се в него витамин В2 (framar.bg).

Колаген

Ако тъмните кръгове и смущаващите торбички под очите са свързани с напредващите ви години, добре е да си помислите за крем или серум с колаген. Пазарът на козметика предлага добри продукти, разработени на основата на жив колаген от сладководни риби. Той се усвоява лесно, по естествен начин и при редовното приложение на крем, серум или еликсир резултатите не след дълго стават видими. Този тип козметика подобрява еластичността и стегнатостта на кожата (beu.bg).

Ананас и куркума

Ето още един добър вариант за успешно премахване на досадните торбички под очите:
Изцедете от пресен ананас 2-3 супени лъжици сок, прибавете щипка куркума и разбъркайте. В сместа потопете два памучни тампона, изцедете ги и внимателно ги поставете върху очите. След пет минути махнете тампоните и внимателно изплакнете (avenue.bg).

Розова вода

Розовата вода има доказано действие на антисептик; действа тонизиращо, потиска бактериални въздействия, хидратира. Достатъчно е да полежите с два тампона върху клепачите, навлажнени с розова вода, за да се убедите сами в положителния ефект върху упоритите торбички под очите. Достатъчно е да потърпите само 10 минути (avenue.bg).

Маска от магданоз

С маска от магданоз, приготвена у дома, може да се постигне чудесен ефект и да се заличат тъмни кръгове и торбички под очите. Магданозът с богатото си съдържание от витамини, микроелементи и антиоксидантни компоненти буквално съживява кожата и насърчава възстановяването на балансите на телесни течности; прибира отоците. Използва се по няколко начина, като най-успешни са маската с пасиран пресен магданоз или масажът с кубче замразен магданоз. При втория начин се съчетава и леденото въздействие – ледът и охладените мазила винаги имат добър ефект при отоци (az-jenata.bg).

Мезотерапия

Мезотерапията е специфичен подход за премахване на торбички под очите, както и за заличаване на стрии и белези, подобряване вида на лицето, изглаждане на бръчки, корекция на лицевия контур и пр. По същество това е поредица от микроинжекции, чрез които се вкарва специален терапевтичен коктейл в онези слоеве на кожата, които са се развили от ембрионалната мезодерма. Коктейлът съдържа витамини, аминокиселини, хиалуронова киселина, минерали, хомеопатични продукти – според предназначението.
Мезотерапия може да се практикува единствено от лекар дерматолог.

Отоци под очите при деца

Появата на отоци, сенки или торбички под очите при дете – това със сигурност е причина за консултация с лекар. В такива случаи първото, което се проверява, са вариантите с алергични реакции, заболявания на бъбреците или черния дроб (ако има промяна и на тена). Оток във вътрешния очен ъгъл и под очите може да се появи и при синузит (framar.bg).

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

След колко дни идва цикъл след Примолут нор? Странични ефекти след прием. Схема за пиене на Примолут нор и мнения. Дуфастон, Оргаметрил

Примолут нор. Мнения, странични ефекти

След колко дни идва цикъл след Примолут нор? Странични ефекти след прием. Схема за пиене …

4 Мнения

  1. Елена Георгиева

    Здравейте,
    Интересува ме има ли ентеросгел по нашите аптеки. И откъде мога да си го закупя. Предварително Благодаря!

  2. maria iordanovabojilova

    Много полезни сьвети!Благодарим Ви!

  3. Интересна е първата рецепта, не съм я срещала досега. Истината е, че има много статии на тази тема, описани са простички и лесни рецепти, но май само ги четем и забравяме да ги правим. А и всяко нещо иска постоянство. Наскоро четох, че балсам от Перу също е ефикасен срещу тъмни кръгове и торбички под очите.
    http://www.foryoubg.com/products.php?id=847

  4. Nadqvam se da pomogne, zashtoto sum samo na 13, a imam torbichki! Mislq si, che e ot umora, no qvno ne samo. Blagodariq za statiqta I sujalqvam, che ne pisha na kirilica

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *