бабини рецепти за хемороиди
Кои бабини рецепти за хемороиди са най-ефикасни?

Естествени лекове за кървящи хемороиди. Бабини рецепти

Кои лекове за кървящи хемороиди са добри? Има ли естествен лек за хемороиди? Бабини рецепти. Билки с мед. Домашно лечение на възпалени хемороиди чрез народна медицина. Как се лекуват?

Досадните и мъчителни хемороиди не са тема, която човек обсъжда с охота дори с най-близките си. Жертвите им обаче винаги са любознателно наострени, когато стане дума за бабини рецепти за хемороиди.

Това е обяснимо: чрез бабини рецепти за хемороиди се надяваш да се справиш сам с проблема. Без да се налага да ходиш на доктор? Без да преживяваш неприятното показване, и т.н. Грешка! Лечението с бабини рецепти за хемороиди според практиката и практикували дава положителен резултат само ако проблемът е в ранен стадий.

И без лекар все пак не е добре да се опитвате да преборите хемороидите. Нека той да ви каже какво точно се случва с вас – и едва тогава търсете бабини рецепти за хемороиди.

Преди да изпълните някоя от следващите бабини рецепти за хемороиди, не забравяйте едно важно условие. Всички те се изпълняват след дефекация, внимателно измиване и подсушаване.

Ето ги и най-практикуваните бабини рецепти за хемороиди от народната медицина!

1. Лечение на хемороиди със суров картоф.

Една от най-успешните суровини за хемороиден цяр е суровият картоф. Той успокоява отока и овладява кървенето. В тези бабини рецепти за хемороиди суровият картоф се използва, като от неголям клубен се изрязва парче във форма на анална свещичка и се поставя в проблемното място за през нощта. Може да се направи и тампон от стерилна марля, в която се поставя настърган суров картоф.

2. Лечение на хемороиди със здравец.

Следват бабини рецепти за хемороиди със здравец. Добре измит и подсушен лист от здравец се навива на тръбичка, намазва се с мазнина и се поставя в аналното отверстие за през нощта. Тази рецепта се изпълнява в седем последователни вечери.

3. Зловещи ледени “свещички” против кървене на хемороидите.

Сред множеството бабини рецепти за хемороиди има и леко осъвременени. При хемороиди помага ледът: изрежете пръстите от гумена ръкавица, напълнете ги с вода и завържете здраво. Замразете във фризера. Тези ледени “свещички” действат обезболяващо и ограничават кървенето, но с тях не бива да се прекалява.

4. Тампон или свещичка от пчелен мед против хемороиди. Също и с прополис.

Направете си свещичка от захаросан мед или пригответе марлен тампон с течен. Медът има противовъзпалителни и противомикробни свойства. Изобщо пчелните продукти присъстват активно в нашите бабини рецепти за хемороиди.

Да кажем – прополис, с който се прави отлична лечебна мазилка. Вземете 100 грама краве масло и го загрейте в емайлиран съд. Отдръпнете от огъня преди да започне да се пържи и добавете 10 грама настърган на ситно ренде прополис.

“Демир

Разбърквайте 30 минути, докато сместа стане хомогенна и се охлади. Съхранявайте мазилката в стъклено бурканче в хладилника. Мажете хемороидалните възли 2-3 пъти на ден и след дефекация.

5. Настойка от лайка, сок от лук.

Кипнете лайка и я оставете да кисне 20 минути. Прецедете настойката, излейте я в леген и седнете в него, докато напълно изстине. Такива ванички могат да се правят до облекчаване на състоянието. Някои бабини рецепти за хемороиди са и за вътрешно приложение. Ето пример:

Настържете глава лук и изцедете сока. Пийте от него по една чаена лъжичка 4-5 пъти на ден 15 минути преди ядене. Курсът продължава един месец.

Но докато горните изброени рецепти звучат стряскащо или налудничаво в очите на материалистически настроената част от публиката, има нещо изпитано като комбинация от билки, което действително върши прекрасна работа. Това е:

Демир бозан, оригиналното съчетание

на фирмата “Фарма Витал”. То има много фалшификати под път и над път, затова бързаме още в началото да обърнем внимание върху това. Ако искате да си махнете хемороидите с народен лек действително, трябва да се насочите към чая от 43 лева “Демир бозан”. Той помага не само при хемороиди, но по принцип е идеален цяр при над 500 заболявания, така че ефектът от него ще бъде комплексен. За подробности директно прочетете отзивите от него ТУК: Демир бозан за лечение на хемороиди!

Други начини за лечение на хемороиди

Народните рецепти и приложението на билките не са единствената вярна посока за лечение на хемороиди. Най-общо лечението с билкови отвари и мехлеми, седящите вани с билки и спазването на диета с много фибри и течности спадат към консервативния тип лечение на хемороиди.

Прилагат се също някои медикаменти, които действат болкоуспокояващо и противовъзпалително (нестероидни противовъзпалителни – виж hemolek.com). Има обаче случаи, при които консервативната терапия не е резултатна и се налагат по-драстични мерки. Към тях спада т.н. лигатура с гумена лента, при която се спира притокът на кръв към хемороида и се предизвиква неговото пресъхване.

Прилагат се също криотерапия, изгаряне с инфрачервени лъчи, лазер или електроимпулси. Какъв точно активен терапевтичен метод да бъде избран зависи от степента на развитие, разположението на хемороида и здравословното състояние на пациента.

Практикува се и класически хирургичен метод на лечение, който се препоръчва при външни тромбозирали хемороиди. Хирургичното лечение по признание на специалистите нерядко е съпроводено със следоперативни усложнения поради високия риск от инфекция. Възстановяването е по-продължително, но в перспектива този тип терапия обещава по-малка опасност от рецидиви.

Кои са утвърдените лекарства за хемороиди?

хемороиди, лечение, бабини рецепти и лекове
Ужасните хемороиди често са резултат от нередовно хранене и запек

Преди всичко трябва да се знае, че препоръчваните медикаменти за хемороиди на практика не атакуват причината за появата на хемороиди, а облекчават болезнените им симптоми (puls.bg).

Най-често се препоръчват мехлеми и кремове – при външни хемороиди, или супозитории – при вътрешни. Почти във всички случаи се препоръчва ограничаване на употребата им до 5-7 дни.

Прилагат се също препарати за вътрешно приложение със съдоукрепващ, противовъзпалителен или обезболяващ ефект. Най-популярните медикаменти за симптоматично лечение на хемороиди са:

Доксипрокт -унгвент, Масту – супозитории и унгвент, Проктогливенол – крем и супозитории, Герофит – билков крем, Рувенор – крем и мокри кърпички, Хемогел, Хемоклин гел, Хеморопсилис крем, Абока фитороид крем, Долопрокт крем и супозитории ( от framar.bg).

Различен подход при вътрешни и външни хемороиди

Симптоматичното лечение на вътрешни и външни хемороиди има принципни разлики. На първо място е важно да се отбележи, че често в началната си фаза вътрешните хемороиди не създават проблеми, не причиняват болка и затова не се лекуват. Грижата за тях започва едва след като причинят кървене или се получи пролапс – излизане, изпадане извън ануса. Най-често при вътрешните хемороиди се прилагат супозитории или билкови тампони, както и описаната по-горе лигатура с гумена лента (hemoroidi.start.bg).

При външни хемороиди, които често създават дискомфорт чрез сърбеж, болки или кървене, се прилагат различни кремове и мехлеми, седящи вани с хладка вода и/или билкови отвари. Нерядко се налагат активни въздействия от рода на изгаряне или оперативно отстраняване (hemolek.com).

Кой крем (мехлем) за хемороиди препоръчваме?

Вашият крем или мехлем може да не е най-добрият за друг страдалец с хемороиди – реакцията все пак е индивидуална. Вижте все пак рецептата за едно изпитано от поколения, ефикасно мазило, което помага винаги и не е трудно за приготвяне – по zajenata.bg:

Дайте мнение и Вие тук!

Вземете жълтъка на едно твърдо сварено яйце, 400 мл студено пресован зехтин и 600 г чист пчелен восък. Загрейте на водна баня зехтина и постепенно добавяйте пчелния восък, като бъркате постоянно – докато се разтопи. Тогава се сипва и натрошеният жълтък. Сместа отново се разбърква и се оставя, докато образува пяна.

Отдръпва се от огъня и се оставя настрани, докато бълбукането спре. Върнете обратно съда на огъня и бъркайте непрекъснато, докато сместа потъмнее. Прецедете през двойна марля и налейте в стъклен буркан с капачка. Мехлемът е годен за употреба 10 месеца, ако го съхранявате в хладилник. Можете да го използвате продължително при проблемни външни хемороиди. Гарантирано облекчава.

Кои свещички действат добре?

Най-препоръчваните супозитории при хемороиди са Прокто-Гливенол или Цикатридина.

Имам кървящи хемороиди, какво да правя?!

При кървящи хемороиди медицинската консултация е задължителна – особено ако кървенето се случва за първи път. Кървене от ануса с хипотеза за вътрешни хемороиди може да включва и съмнения за злокачествен процес, затова понякога се налага по-обстойно изследване и изключване на подобен вариант.

Кървенето от хемороиди много често е съпроводено от сърбеж и болка; естествените реакции от рода на желанието да се чеше проблемното място само усложняват нещата. Стандартните мерки при кървящи хемороиди са замяната на тоалетната хартия със специални мокри кърпички, седящи вани с търпимо топла вода, студени компреси и използване на мазила със стягащ и успокояващ ефект.

Важен е цветът на кръвта от ануса.

кървящи хемороиди, лечение
Кървящите хемороиди всяват ужас и може би има защо. А може би – не!?

Постоянно получаваме запитвания като това от скрийншота на младото момиче Мария. Снимахме самия коментар. Ясно е, че отговорът на този въпрос винаги е един и същ: Вървете при лекаря и се прегледайте, направете си изследвания, защото може да е нещо сериозно. Но не искаме постоянно да повтаряме едно и също.

Така че ето нещо различно: По цвета на кръвта можете да съдите къде точно се е състоял кръвоизливът. Ако тя е светла, значи не е имала време да се съсири и почернее и вероятно говорим за кървящ хемороид.

Но ако е тъмна или направо черна, най-вероятно кръвоизливът е станал някъде по-горе из органите на храносмилателната система. Може да бъде спукана язва, може да е всичко, но лекарят със сигурност ще ви попита за цвета.

Не бързайте да се притеснявате, но също така не пропускайте да минете преглед. Колкото по-скоро отхвърлите лошите и страшни варианти, толкова по-скоро ще започнете да спите спокойно, а също така ще спрете и самото кървене.

Работеща диета при хемороиди

бабини рецепти за хемороиди
Кои бабини рецепти за хемороиди са най-ефикасни?

Доста специалисти твърдят, че профилактиката, а и лечението на хемороиди в ранна фаза е възможно дори само чрез подходяща диета. Тя включва храните с много фибри, обилно количество течности, отказ от пикантни, дразнещи подправки. Започва се от изграждането на навик за редовно хранене – по 4-5 пъти на ден, по възможност в едни и същи часове (gotvach.bg).

Задължителните компоненти в дневното меню са плодове и зеленчуци, черен хляб, кисело мляко, мед. Животинските протеини водят до запек, а именно той е един от основните фактори за появата на хемороиди. Паралелно с това е препоръчително да се увеличи физическата активност; ако един човек не е в състояние да спортува интензивно, може да си организира всеки ден продължително ходене пеша.

Хемороиди при бременност и след раждане

Бременността понякога е свързана с неприятната поява на хемороиди – особено ако нейното протичане се характеризира с хроничен запек (puls.bg). Има най-малко две причини за появата на хемороиди по време на бременността: хормоналните промени, както и нарастващата и натежаваща утроба, която пренатоварва венозната мрежа.

Възможно е също хемороиди да се появят в резултат на самия родилен процес, който е характерен с натоварвания и напъни и при по-слаби венозни стени неприятният резултат става факт.

Медицината залага в тези случаи на профилактиката: описаната диета против хемороиди, както и прием на много течности и движение в рамките на разумното.

НА ВНИМАНИЕТО НА ЧИТАТЕЛИТЕ: Как ви се струват тези рецепти? Бихте ли ги пробвали? А вие кои рецепти и начини прилагате при хемороиди? Ще ви бъдем благодарни, ако споделите опита и знанията си с нас във формата за коментари най-долу на страницата! Давайте! Споделете с нас!

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Как се взема детралекс?

Как се пие детралекс – срещу хемороиди и разширени вени

Обичайното лечение с детралекс. При хемороиди. При разширени вени. При менструация. При бременност. При бодибилдинг. …

5 Мнения

  1. Здравейте
    на 15 години съм днес докато се изхождах имаше доста кръв ярко червена нямам сърбеж нито болки много съм изплашена моля ви помпгнете ми 🙁

    • Лекар.БГ

      Дописахме публикацията по-горе в раздела за цвета на кръвта от ануса. Надяваме се да сме ви били полезни.

  2. Здравейте, на 17 съм и днес имах ярко червено кървене докато се изхождах, дори имаше няколко капки кръв. Какво може да е това ? Никога не съм правила секс!

  3. След като са възпалени , измий те и намажете обилно със слюнка ! Невероятно, но факт!

  4. Смятам за необходимо да споделя че нещото което реши моите проблеми с хемороидите се казва ХЕМОРРЕЛ !

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *