червено варено цвекло, салата с моркови
Червено цвекло - лек за всяка болест?

Червено цвекло: 20+ ползи. Салата от варено цвекло и моркови, сок

Как се приготвя варено цвекло? Салата от цвекло и моркови. Ползи и вреди. Колко време се пие сок от червено цвекло? Избрани рецепти.

Червено цвекло: ето един продукт, в чиято полза едва ли има някакви съмнения. Отглеждането му е започнало според историците близо две хилядолетия преди новата ера. Първоначално го използвали за лечение – суровина за церовете били листата. Как да се използват корените? Отначало също като лекарства, едва по-късно – като хранителен продукт.

Първоначално коренът бил жилав и безвкусен; трябвало да се извърви доста дълъг път на селекция, за да се получат днешните по-меки и вкусни глави. Впоследствие човекът се научил да ги консумира варени.

Как се приготвя варено цвекло?

Много хора консумират червеното цвекло сурово, но в много случаи това не е възможно по различни причини, например проблеми със стомаха. Варенето има някои тънкости, които е добре да се знаят – как например да съхраним полезните компоненти на продукта при топлинната му обработка. Вижте една универсална рецепта за варене:

Червено цвекло: 20+ ползи
Вареното цвекло се усвоява по-лесно, по-пълноценно
  • Главите, които сме избрали, се измиват хубаво със студена вода; обрязват се леко крайните части. Главите се нареждат в тенджера, без да се белят. Заливаме със студена вода – така, че всичко да е покрито и да има пласт от 2 – 2.5 см над  продуктите. Загряваме котлона на силен огън и когато водата заври, превключваме на слаб – този трик спестява 30 минути от времето за приготвяне. В този момент добавяме щипка сол и супена лъжица олио; това също ускорява варенето.
  • След като покъкри 40-45 минути, цвеклото се отдръпва. Водата се излива и цвеклото се оставя под течаща студена вода за 5-6 минути. Така охлаждането се ускорява и кожицата се бели много лесно.
Салата с червено цвекло

След като сме сварили главите червено цвекло, имаме основната суровина за различни вкусни и полезни салати. Класика е да го комбинираме с настърган суров морков. Най-лесната е просто да нарежем цвеклото на сламки или да го настържем на едрото ренде, да го овкусим със зехтин и лимонов сок и – готово.

Вареното цвекло „носи“ различни добавки, въпросът е да ги подберем според вкуса си и да не прекаляваме с броя им: 2-3 са достатъчни, за да се съхрани в крайния продукт богатият вкус на цвеклото. Освен със задушен лук, както е в горния клип, цвеклото може да се комбинира със зелен лук, морков, ябълка, с варено яйце, настърган кашкавал или пармезан, със сметана или цедено мляко.

Продуктът е изключително благодатен за композирането на ефектни салати на пластове.

Салатите с варено червено цвекло са щадящият вариант за консумация, допустими са в диетите на хора с диабет и панкреатит. Включват ги и в менюто на отслабващите. В комбинация с мед вареното цвекло спасява от запек.

Как се прави сок от червено цвекло?

Не е трудно да се приготви сок от червено цвекло. След като сме избрали здрави глави от продукта и сме ги измили и обелили, настъргваме или наситняваме в блендер. Сетне изцеждаме през марля, сгъната на няколко пласта. Обикновено сокът се пие с лечебна цел. Дозите и продължителността на приема се определят в зависимост от здравословния проблем и възрастта на потребителя.

  • Има няколко правила, които са задължителни за правилната консумация на такъв сок. Той не се приема веднага след приготвянето, а трябва да се остави да престои два часа в хладилник: това го освобождава от съставки, които биха могли да навредят на организма.
  • Друга особеност на полезния сок е, че приемът му трябва да започне с малки дози, нещо от рода на 1-2 супени лъжици, при това – смесен с прясно изцеден сок от моркови или в комбинация с моркови и ябълка, лимонов сок. В тези полезни коктейли цвекловият сок трябва да е само около 10%. Постепенно дозата се увеличава плавно; при пълно разгръщане тя може да достигне до 100 мл три пъти дневно, или 120-150 два пъти на ден.
Фигурин бързо отслабване при Хашимото

Някои специалисти препоръчват да се пие преди хранене, но след като сме поели преди това поне половин чаша чиста вода.

Колко време се пие?

Колко дълго да се пие сокът и в какви дози, най-добре ще каже специалист. Затова е хубаво да намерим такъв и да се консултираме с него. Но както има стандартни препоръки за количество, начин на приготвяне и подходящи комбинации с други продукти, така може да се позовем и на стандартната препоръка за прием в продължение на 4-6 седмици. Счита се, че този срок е достатъчен, за да се проявят положителните ефекти върху високото кръвно налягане, очистването на черния дроб,подобряването на кръвните показатели при анемия и пр.

Ползи и вреди от червеното цвекло

При всичките си ползи, червеното цвекло може да създаде някои проблеми – ако не се съобразим с противопоказанията за приема му под една или друга форма. Ето защо е добре да научим кога и с какво то е полезно, и с какво може да навреди.

Полезни свойстваПротивопоказания и странични ефекти
–          Оптимизира мастната обмяна; намалява стойностите на лошия холестерол;

–          Подобрява кръвообращението; регулира високото кръвно налягане;

–          Отличен за женското здраве: подпомага доброто протичане на бременност; предпазва от остеопороза;

–          Балансира стойностите на кръвната захар и червените кръвни клетки – препоръчвано при анемия;

–          Активира либидото; подкрепа срещу умората;

–          Има противораково действие;

–          Подпомага чревната перисталтика при констипация.

 

–          При бъбречни смущения – риск от образуване на оксалатни камъни;

–          Срив на кръвното налягане, особено ако се съчетае с подобни медикаменти;

–          Раздразнения на стомашно-чревния тракт;

–          Съдържа захари – внимание с приеманото количество, особено от диабетици;

–          Противопоказано при хора с хемохроматоза;

–          Гадене, стомашно разстройство, диария – заради компонента бетаин;

–          Избягва се от хипотоници, хора с повишена киселинност на стомашните сокове;

–          Не се препоръчва при проявена остеопороза и хипертиреоза.

 

Как се използва червеното цвекло (рецепти)

Кога и как да използваме червеното цвекло – като храна и като лек. Този въпрос изисква точен отговор, за да имаме максимална полза от продукта. В едни случаи, както вече знаем, е добре да използваме цвеклото сурово, в други – варено или печено. Тук ще се опитаме да видим верните решения според здравословния проблем, който ни е накарал да търсим облекчение чрез коментираното червено цвекло.

При високо кръвно

Високото кръвно – хипертонията, е един от сериозните проблеми на съвременното човечество. Заболяването се определя като социално, тъй като вреди не само на персоналното здраве, но има отражение и върху качеството на живота в големи общности.

Червено цвекло: Салата от варено цвекло и моркови, сок
Салата с червено цвекло, морков и ряпа: неустоима

Има безброй медикаменти, с чиято помощ артериалното налягане може да се контролира. Терапията е комплексна – тук се включват също диетата, начинът на живот, физическата активност. Червеното цвекло е една алтернатива или един допълващ лечението компонент – проблемът с медикаментите е, че обикновено имат странични ефекти, а продължителният им прием вреди на други здравни характеристики.

  • Някои специалисти препоръчват в случаи с високо кръвно да се пие сок от сурово цвекло. Различните източници сочат различни дневни дози, от 50-100 до 150 мл, два или три пъти дневно. Продължителността на приема варира между 4 и 6 седмици. Тук не бива да се забравя, че терапията с червено цвекло трябва да се консултира с лекар. И че приемът започва с малки дози, от порядъка на 1-2 супени лъжици. Ако приемем, че ще изпиваме две чаши сок на ден, то в чашата освен леко престоял сок от цвекло трябва да има и прясно изцеден от морков, ябълка, лимон, ряпа. С количеството не бива да се прекалява – възможно е полезната напитка да причини слабост, гадене, световъртеж, главоболие.

Не е задължително да регулираме кръвното единствено чрез сока от червено цвекло. Вижте още два варианта за целевото му използване в тази посока:

Дайте мнение и Вие тук!

Хапвайте всеки ден в продължение на половин година салата от цвекло с чесън и копър. Тази салата може да се и сутрин на закуска. Ако имате здрав стомах – настъргвайте си продукта суров; ако не – варен или печен. За кръвното и за системата кръвотворене-кръвообращение е важно съдържанието в тази салата на витамините С, Е и F. Витамин F подпомага освобождаването на организма от лошия холестерин. Чесънът балансира мастния обмен, копърът разширява кръвоносните съдове. Тази салата, като истинска витаминозна бомба, насища тялото с витамин С, а добавената фолиева киселина стимулира кръвотворенето и оптимизира съдържанието на левкоцити.

  • За втория лек: Смесваме по 4 чаши сок от цвекло и мед, с половин литър водка и 100 г сушена билка бял смил. Смесваме съставките в сух стъклен съд; оставяме го за 10 дни на тъмно и хладно място. След това прецеждаме; изстискваме и плътната маса. Съхраняваме в хладилника, в бутилка от тъмно стъкло. Приемът е по две супени лъжици, три пъти дневно, половин час преди хранене.
При гастрит
червено цвекло
Афродизиак ли е любимото червено цвекло?

Заболяванията на стомашно-чревния тракт също се лекуват с червено цвекло. Това се отнася както за разпространени диагнози като гастрит, така и за специфични патологии на панкреаса. Вижте примерни рецепти:

Ако имате проблеми с панкреасавземайте всеки ден сутрин на гладно по една чаена лъжичка сок от цвекло. На всеки 2-3 дни дозата се увеличава плавно, докато достигнем до половин чаша сок. Препоръката на хора, вещи в народната медицина, е да не го пием чист, а с добавен сок от моркови или ябълка.

За лечение на гастрит, язва на стомаха и дванадесетопръстника, панкреатит или язвен колит пробвайте ситно настъргано сурово червено цвекло. Започнете с 20 г половин час преди обяд и вечеря. Ако ви понася, увеличавайте през 3-4 дни по малко еднократния прием – докато достигнете до 100-150 г цвекло.

Цвеклото обаче не бива да е в менюто на хората, които имат гастрит с повишена киселинност.

При Хашимото

Храненето има изключителна роля за поддържане на здравето в случаите с тиреоидит на Хашимото. Това е автоимунно, възпалително заболяване на щитовидната жлеза. Остра е потребността от прием на антиоксиданти при потребителите с тази диагноза. Специалистите неслучайно препоръчват като отлично средство за подкрепа на антиоксидантната защита – сок от сурово червено цвекло. Пие се смесен със сок от моркови в пропорция 3:1 в полза на морковите. Може да се добави ленено масло или зехтин. Дозата и  режимът на прием трябва да се консултират с ендокринолог.

При анемия и нисък хемоглобин
червено цвекло
Кога е полезно да хапваме червено цвекло?

При анемия е полезно маринованото цвекло. За приготвянето му е необходимо главите да се измият и обелят, да се нарежат на филийки и да се наредят в буркани. Заливат се със студена саламура, приготвена от две супени лъжици сол на литър вода. Бурканите се затварят и се оставят на хладно за две седмици. Веднъж дневно трябва да се наглеждат и ако на повърхността се образува пяна – да се почистват. Така приготвено, цвеклото е вкусна гарнитура към основните блюда. Редовната му консумация подобрява кръвните показатели.

  • Анемията, особено свързаната с железен дефицит, изисква балансирано хранене и продължителен прием на хранителни добавки. В този смисъл червеното цвекло е отличен вариант за неутрализиране на дефицита. Продуктът стимулира продукцията на червени кръвни клетки, еритроцити – нормализира съдържанието на хемоглобин; подобрява кръвообращението и подобрява състоянието на кръвоносните съдове. Препоръчва се и като компонент в профилактично хранене срещу анемия.
За жлъчка

Червеното цвекло е един от най-полезните продукти, препоръчвани при жлъчни заболявания. Касае се за сока от червено цвекло, който освобождава жлъчката и черния дроб от шлаки и токсини. Приемът му следва общите препоръки: започва се с 20 г сок от цвекло, смесен со 250 мл със сок от моркови. Постепенно делът на червеното цвекло нараства, докато двете съставки се изравнят. Напитката помага при възпален жлъчен мехур, а също и при жлъчни камъни.

При подагра

Лекарства при подагра: Хапчета, инжекции, компреси и лекове

 

Освен строгия хранителен режим и медикаментите, подаграта предполага и прием на витаминозни сокове и салати от определени продукти. Червеното цвекло е един от разрешените: обикновено се коментира сокът от сурово цвекло. Поддържащото хранене започва с маса от 100 г цвекло, което при изцеждане дава 40-50 мл сок. Това е достатъчно като начало; за по-богат вкус може да се добави портокалов сок.

При диабет
червено варено цвекло, салата с моркови
Червено цвекло – лек за всяка болест?

Червеното цвекло не е сред храните, които диабетиците следва да консумират редовно. По-скоро обратното – заради високата му захарност. Същевременно немалко специалисти уверяват, че то е добър вариант за хората с диабет2 да се зареждат с антиоксиданти, витамини и минерали. Не е тайна, че цвеклото съдържа алфа липоева киселина. Този компонент  ускорява трансформацията на захари в енергия и регулира стойностите на кръвната захар. Според някои изследвания приемът на неголеми дози сок от червено цвекло или малки порции варен кореноплод в продължение на два месеца, нормализира показателите за инсулинова резистентност.

При запек

Богатото на фибри червено цвекло ускорява чревната перисталтика и подобрява състоянието на чревната микрофлора. Спасението от запек: всяка сутрин на гладно – 150 г варено цвекло с малко зехтин.

При болно гърло

При болно гърло и простуда помага коктейл от народната медицина. За приготвянето му са необходими равни части сок от цвекло, мед, сок от боровинки и водка. Сместа се държи на хладно три дни, като всеки ден хубаво се разбърква. Използва се 3-4 пъти дневно: по една супена лъжица, един час преди хранене.

Ако пациент е с диагноза фарингит, той може да се възползва и от друга рецепта: гаргара със смес от цвеклов сок – една чаша, и супена лъжица ябълков сок. С такава смес се прави гаргара по 5-6 пъти дневно в продължение на седмица.

При колит

Как се излекувах от колит (видео). Лечение с банани и мед. Какво да сготвим при язвен колит? Лекарства, билки, диета

Червеното цвекло е един от редовните компоненти в лечебната диета при колит. Известният нутриционист, д-р Гайдурков, го препоръчва сурово и термично обработено; като съставка на фрешове, настъргано за салата, като гарнитура в основни блюда.  Продуктът е сред тези, които болните сегменти от чревния тракт могат да понесат – и същевременно да се възползват от високото им съдържание на фибри.

При гнойна ангина

Гаргарата със сок от червено цвекло, която описахме по-рано, може да се прилага и в този случай. По-ефикасно средство обаче е специално приготвен сок от същия кореноплод, който се приема вътрешно. Ето как се приготвя:

  • Настъргваме една глава червено цвекло и поливаме с една супена лъжица ябълков оцет. След един час прецеждаме и изстискваме през марля. Оставяме готовия сок да престои още 20 минути. На всеки три часа трябва да се гълтат по пет супени лъжици от готовия сок. Вещите в тази рецепта уверяват, че ефектът се усеща още след първите дни.

За отслабване

Ползата на цервеното цвекло за човешкия организъм се състои в богатото съдържание на витамини, минерали и други полезни компоненти. Консумацията на цвекло помага в отслабването – факт; това се отнася и за суровото, и за вареното червено цвекло. Оптимален вариант все пак е вареното, тъй като се усвоява по-пълноценно от организма. Съдържащите се в него фибри и пектин позволяват успешно да се контролира апетитът, което е важно при всяка диета. Думата на специалистите: с този продукт се отслабва успешно и без вреда за организма.

  • 100 г цвекло имат само 42 калории, което в нашия случай е много важно. Освен това цвеклото ускорява обмяната, подобрява функциите на стомашно-чревния тракт, освобождава организма от токсини, премахва отоците и предотвратява задържането на течности, потиска тягата към сладко.

На база на червеното цвекло може да се конструира специална диета, чието следване топи килограмите неусетно. В нея например редовно могат да се включват салати от суровия продукт в комбинация с други зеленчуци.

И варено цвеклото е добро за салати. При това лесни: ако сварите няколко глави наведнъж, може да ги съхраняване в хладилника и всеки ден да си правите различни диетични блюда. Ето едно: вареното цвекло се настъргва на едро ренде; добавят му се счукани орехови ядки, пресован чесън на вкус, зехтин и лимонов сок.

За бъбреци

Ако имате камъни в бъбреците, помогнете си с това:

  • 6 малки глави цервено цвекло се измиват, обелват и нарязват на кубчета. Заливат се с вода – толкова, че да ги покрие. Вари се до пълно омекване на кубчетата; целта е да се получи по-гъст сироп. От него се пие по половин чаша – три пъти дневно, половин час преди хранене. Режимът се спазва всеки ден в продължение на половин година. Казват, че това стопява бъбречните камъни.
  • Този сироп е полезен и при възпаление на жлъчния мехур.
Други рецепти

Народната медицина прилага множество още рецепти с червено цвекло за различни заболявания. То е препоръчвано при изтощение – за тонизиране на силите; при злокачествени заболявания; при мастопатия, шум в ушите, белодробни заболявания, менструални нарушения, дисбактериоза, главоболие и мигрена, хрема, наранявания, хепатит, глисти, нерви, ставни болки и отоци.

  • Ето помощ за последното: При болки и отоци на краката нарязваме на филийки една голяма глава цвекло; заливаме ги с преварена и охладена вода и оставяме сместа да престои 5 дни. След това посипваме в съда по три лъжици сол и горчица на прах и загряваме. В топлата течност накисваме памучен плат, изстискваме и полагаме върху болния крайник.

Противопоказания на червеното цвекло

Въпреки многото ползи от червеното цвекло, то не може да се използва от всички хора; има си противопоказания. От него трябва да се откажат хората, които имат гастрит с повишена киселинност; захарен диабет 1; диария; хипертиреоза.

Суровото цвекло не е добър избор при повечето бъбречни заболявания. Отделителната система трудно го понася заради високото съдържание на в него на оксалова киселина.

Източници:

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

сода за отслабване

Отслабване със сода: вижте как се прави!

Отслабване със сода – възможно ли е; как действа продуктът. Правила за прием на сода …

3 Мнения

  1. Иванка Милева

    Не разбрах: при диабет червеното цвекло ту е полезно, ту вреди. Как така?

  2. Петър Илиев

    Няма нищо за неразбиране: аз например имам диабет2 и ми е препоръчана витаминозна салата с червено цвекло. Хората с диабет2 могат да хапват ;ервено цвекло, но без да прекаляват. Много ясно е написано дори, че с цвекло се ускорява метаболизмът и се регулира кръвната захар.Бих добавил и регулация на мазнините, също е вярно.

  3. Мария Начева

    Живях три години в Русия и там се научих да ям червено цвекло. Има чудесни салати с цвекло, кисели краставички и моркови; може и със сметана. А за винегрета да не говорим!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *