Варикоцеле, симптоми и лечение

Варикоцеле: само мъжка болест ли е това?

Какво е варикоцеле. Причини за варикоцеле. Как се разпознава. Диагностика при варикоцеле. Стадии на болестта, класификации. Възможно ли е лечение – как? Операции – усложнения. Хидроцеле. Спермограма

За варикоцеле се говори изключително като за мъжка болест. Дори е малко пресилено да се каже – “говори се”, защото поради зле разбран свян страдащите от нея предпочитат да си мълчат. От нея, в интерес на истината, не се умира.

От варикоцеле не се умира – но болестта може да обрече един млад мъж на безплодие. Ето защо може спокойно да се приеме, че тази наистина мъжка болест на практика засяга и двата пола.

Какво е варикоцеле? Това е варикоза – разширени вени, включени в системата от кръвоносни съдове на тестисите. Тази система има очертанията на лозов лист; малките вени се събират в общ изход – кръвоносен съд, който отвежда венозната кръв от всеки тестис до бъбречната вена. Вената от левия тестис се влива в бъбречната под прав ъгъл, а от десния – под остър. Първата е подложена на по-голямо налягане и много често венозната кръв се връща обратно, а съответната венозна клапа я пропуска отново към тестиса. Това нарушава правилното кръвообращение в интимната зона; ролята на споменатата венозна система впрочем е да охлажда артериалната кръв на същия терен. Ако температурата в тестисите се повиши – както се случва при варикоцеле – то се отразява на спермогенезата и може да се окаже причина за мъжко безплодие.

С проблема варикоцеле се сблъскват около 15-18% от всички мъже. Той може да се появи във всяка възраст, но най-интензивно и с последици е при юношите в диапазона 12-14 години. По правило в почти 90% от случаите е засегнат левият тестис – поради споменатите вече анатомични условия.

Причини за варикоцеле

Обща причина за описвания здравословен проблем е слабостта на венозните клапи в системата на половите органи. Така се създават условия за застой на венозната кръв, стените на вените поддават и кръвоносният съд се разширява. При описаната ситуация с напредването на заболяването венозната мрежа постепенно започва да проличава, да изпъква, както това се случва с вените по крайниците.

Слабостта на клапите може да бъде вродена, дори при аномалии е възможно клапи да липсват. Отклонението проличава в годините на полово съзряване, когато кръвообращението в интимната зона става много по-интензивно. Ако в едно семейство с деца от мъжки пол бащата страда от варикоцеле, препоръчително е потомството да бъде проверявано за подобен проблем. За съжаление момчетата по правило развиват тези генетично предадени отклонения.

Слабост на клапите освен това може да се придобие, да е резултат от други заболявания – на бъбреци и бъбречна вена, фистули и хемороиди, класическа варикоза или разширени вени на краката.

Други фактори, които способстват за заболяването, са упражняването на тежък физически труд, нередовен полов живот или отсъствието му, продължително стоене прав, хроничен запек.

Как се разпознава

В напреднал стадий на варикоцеле разпознаването не е трудно, тъй като тестисите стават несиметрични: засегнатият от венозен рефлукс изглежда уголемен и провиснал, а самите вени изпъкват, стават видими. Разбира се – това в самото начало няма как да се види, началните промени са скрити и пациентите, особено подрастващите, нямат усещането за проблем.

Първи видим признак е лекото едностранно отпускане на скротума. При опипване от тази страна могат да се усетят вече уголемените вени, а при продължаващо развитие вените изпъкват и стават видими. Появява се и дискомфорт в интимната област; това вече не оставя съмнения за наличието на здравословен проблем и трябва да се направи консултация с уролог.

варикоцеле
Една шеста от всички мъже страдат от варикоцеле
Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

Визуалната оценка за наличие на варикоцеле се потвърждава от симптоми, които основателно притесняват и са още една причина за консултация със специалист. Ето кои са те:

  • Болка в слабините – при статично състояние или при ходене;
  • Дискомфорт при интимен контакт;
  • Усещане за тежест в скротума.

Пациентът може да заподозре какво му е, но само чрез точна диагностика предположението му може да бъде потвърдено или отхвърлено.

Диагностика при варикоцеле

варикоцеле
Слабост на венозни клапи: това е обичайната причина за варикоцеле

В много случаи поставянето на точната диагноза от опитен уролог е възможно само чрез палпация, опипване. Извършва се в изправено или легнало положение, като по установените отклонения и информацията от пациента може да се достигне до точна диагноза. Пациентът има шанс за оздравяване, ако се обърне към специалист още в ранните и “невидими” стадии на заболяването. Проблемът е, че доста хора нямат представа за какъв проблем става дума. А и да усещат, че нещо не им е наред, се стесняват да го споделят или не знаят какъв лекар да търсят. Точният лекар за проблема е уролог; в големите медицински центрове е възможно да намерите за съвет и помощ и лекар андролог.

Точните диагностични методи за откриване на варикоцеле разчитат на специализирана техника. Ето кои са приложимите изследвания:

  • Ехография, скротална доплерова ехография: така се прави оглед на венозната система, установява се състоянието на семенния канал, откриват се възможни уплътнения и новообразувана тъкан. Доплерографията категорично доказва състоянието на венозна недостатъчност и произтичащите от това промени.
  • Анализ на семенна течност, спермограма: установява отклонения в спермогенезата, количество и жизнеспособност на сперматозоидите и пр. Патологиите в тази посока са характерни за варикоцеле.

Стадии на болестта, класификации

варикоцеле
Варикоцеле не убива, но може да те лиши от деца

Една от най-разпространените класификации за варикоцеле определя три етапа в прогресията на заболяването, с един предхождащ или нулев стадий.

  • Нулев, субклиничен стадий – няма видими признаци за патология, но при ехографски преглед отклоненията могат да се установят със сигурност. Този стадий е опасен за мъжете, които планират да станат бащи.
  • Варикоцеле първа степен – размерите на тестисите са нормални, липсват видими промени. Прилагането на доплер ехография обаче показва промяна в движението на венозната кръв.
  • Варикоцеле втора степен – чрез палпация в право или легнало положение се установяват разширени вени. Пациентите вече имат оплаквания – болки в скротума и слабините при физически натоварвания. Тестисите не са променили размера си.
  • Варикоцеле трета степен – патологията е видима, налице е асиметрично разположение на двата тестиса с изпъкнала венозна мрежа отляво или – по-рядко – вдясно.

Популярна е още една класификация според локализирането на проблема:

  • Левостранно варикоцеле – пораженията идват от засегнатата вена на левия тестис;
  • Десностранно варикоцеле – съответно проблемът е вдясно; среща се значително по-рядко.
  • Двустранно варикоцеле – поразени са венозните клапи в кръвоносната система на двата тестиса.

Възможно ли е лечение – как?

Изпитвайки свян, немалко мъже предпочитат да си блъскат главите в догадки какво им се случва, вместо директно да потърсят добър уролог. Трябва да е ясно, че ако наистина става дума за варикоцеле, тревожните симптоми няма да отминат като хремата, а ще се задълбочават.

Дайте мнение и Вие тук!

Как се лекува варикоцеле?

Логично е да се предположи, че има възможност да се започне консервативна терапия. Само че таблетките и мехлемите могат само да замъглят симптоматиката, да спасят човека за известно време от дискомфорт и болки, ако се касае за ранни стадии. На практика изменението на кръвоносните съдове е необратимо – след като венозните клапани са излезли от строя и вените са изгубили еластичността и нормалните си обеми, всяка консервативна терапия е само отлагане на неизбежната операция. Всъщност това може да се счита успешно единствено на нулев стадий или на първи, ако лечението е системно. Бедата е, че на такава фаза от болестта обикновено мъжът дори не подозира какво му се случва.
Всъщност ако заболяването е открито в зряла възраст и на пациента не му предстои тепърва да става баща, палиативните мерки не са за пренебрегване. Такъв пациент може да откаже операцията, защото потенциалната опасност от безплодие няма да го вълнува. Той обаче трябва да обсъди със специалист как да обгрижва здравословния си проблем, защото неизбежно ще го тормозят болки и дискомфорт в интимната зона.

Медицината в днешно време познава около 120 оперативни технологии, чрез които се лекува варикоцеле: така се съхраняват репродуктивните способности на мъжа и се овладяват състоянията с болка. Цитират се операции по Паломо, Мармар, склеротерапия, лапароскопско премахване на венозни фрагменти.

Методът на оперативно лечение се подбира индивидуално, според здравословното състояние на пациента и според възприетите практики на съответната клиника. Определящи фактори са възрастта и общото здравословно състояние на пациента, специфични кръвни характеристики – например способността за нормално съсирване, наличието на тежки хронични заболявания и пр. Каквито и техники да се прилагат, общ компонент в операциите е изолирането на проблемната вена и връщането на венозна кръв в гроздовидното образувание от кръвоносни съдове при тестиса.

Предпочитан от пациентите метод за лечение е лапароскопският. Той е щадящ – протича бързо, спестява кръвозагуба и травмиране на тъкани, намалява риска от инфекции и усложнения.

Операции – усложнения

Въпреки напредъка на медицината, следоперативните усложнения не са изключени. След бързо протеклата операция следва период, в който трябва да се спазват строги правила: да се поддържа контакт с лекуващия и да се правят консултации за всени симптом, който изглежда необичаен за пациента. Да се избягват физически натоварвания, а възстановяването на интимния живот да се отложи до момента, в който лекарят прецени за подходящ. Фертилността на един мъж, опериран от варикоцеле, се възстановява по-бавно от зарастването на тъканите: качествена спермограма може да се постигне обикновено след 8-12 месеца.

Независимо от това – колко съвършена е една операция, усложненията теоретично винаги могат да се очакват, дори когато процентът им е незначителен. Сред ранните следоперативни усложнения например е лимфостазата – операцията е засегнала лимфен възел, поради което оперираното място започва да се уголемява. Оперативните неточности могат също да причинят хипотрофия и дори атрофия на тестиса.

В около 90% от случаите на оперативно лечение изчезват болките, които дотогава са тормозили пациента. В някои случаи обаче има преходен период, при който болките дори се усилват и се усещат по протежение на семенния канал. Това произтича от променените обеми на тъкани и е преходно – но оперираният обикновено си мисли, че допълнително са го повредили.

Независимо от усъвършенстването на технологиите и прилагането на щадящи методи, интервенцията изисква от пациента готовност за понасяне на неудобство, болка и спазване на режим в следоперативния период. В около девет процента от случаите на оперативно лечение при варикоцеле се развива усложнение, познато като хидроцеле.

Хидроцеле

Хидроцеле е събирне на серозна течност в скротума – между обвивките на тестиса. Може да бъде вродено – наблюдава се дори у бебета, или придобито състояние вследствие на различни въздействия. Придобито хидроцеле може да е резултат на възпалителен процес, тумор, травма, като постоперативно усложнение при лечение на варикоцеле.

Хидроцеле след операция от варикоцеле може според статистиката да се случи в 9% от случаите. Счита се, че причина за патологията е засягането на лимфен съд по време на интервенцията. Друго обяснение може да бъде алергичната реакция – тъканите могат да отразят по този начин използването на контрастно вещество при някои от прилаганите интервенции.

Независимо от причината за появата на хидроцеле, лечението не трябва да се отлага. Нарастването на образуванието може да достигне размерите на детска глава; освен с дискомфорт, това е свързано с повишаване на температурата в скротума и влошаване на спермогенезата. Продължителното поддържане на подобно състояние може да доведе до стерилитет. Съществуват адекватни терапии – прилагане на антибиотици, склеротерапия, оперативно реконструиране. Важно е също без отлагане да се овладяват всякакви инфекции, които могат да доведат до такива последици.

Спермограма

Диагностицирането на варикоцеле е един от случаите, когато се препоръчва изготвяне на спермограма (отнася се за мъжете във фертилна възраст). Това е важно по две причини: първо – прогресията на варикоцеле може да засегне репродуктивните способности на мъжа, и второ – над една трета от двойките у нас имат проблеми със зачеването поради проблеми от описвания тип (framar.bg).

Спермограмата изследва стандартни показатели на еякулата – обем, време за втечняване (нормално е около 20 минути), брой на сперматозоидите в един милилитър, процент на сперматозоидите с нормална форма и подвижност, уточняват се показатели за киселинност и алкалност, количество на белите кръвни телца в спермата, количество на фруктозата. При установени отклонения се прави връзка с проблема варикоцеле, ако има и други симптоми за него.

Първоначално публикувано на:27.01.2016 @ 16:52

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Нов лек срещу варикоцеле, разпространена причина за мъжкото безплодие

Германски изследователи откриха, че една елементарна и в минимална степен инвазивна терапия срещу варикоцеле (разпространена …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *