Tini3

Капки за шум в ушите, хомеопатия и бабини рецепти

Кои капки за шум в ушите са добри? Каква хомеопатия се изписва за тинитус? Има ли добри бабини рецепти и кои са? Отзиви “Излекувах се от шум в ушите”. Гинко билоба, Демир бозан и др.

Шум в ушите (от латинското тинитус), може да е временна проява или постоянно усещане. Писък, звънтене, бучене в ушите или в черепа – какви могат да са възможните причини?

Счита се, че тинитусът, т.е. шум в ушите не е самостоятелно заболяване, а симптом (puls.bg). Звънтене и неприятно напрежение по пътя на звука може да се усеща поради задръстване на ушния канал с ушна кал: банално и лесно за решаване. Може освен това да е налице възпалителен процес – инфекция и събиране на течност, на гной в зоната на средното ухо или тъпанчевата мембрана. Ако в ушния канал е попаднало и се е задържало чуждо тяло, това също може да провокира тинитус.

Най-често постоянното, изнервящо звънтене се причинява от дегенеративни промени в окончанията на слуховия нерв – точно по тази причина от тинитус страдат немалко от хората в напреднала възраст. Тинитус може да причини и пребиваването в среда със силна музика или силен шум. Възможна причина може да бъде освен това известният Мениеров синдром, както и други заболявания в зоната на средното ухо. Доказано е, че продължителният прием на някои медикаменти – около 200 на брой! – също е причина за шум в ушите.

В немалко случаи причините за тинитус са безобидни и при отстраняването им проблемът се решава. Но има и сложни състояния, при които нещата опират до сложни хирургични интервенции. Така например тинитус могат да причинят тумори или аневризма.

Начини за лечение

шум в ушите
Шум в ушите – какви са причините?!

Как се лекува шум в ушите? Няма стандартна методика, тъй като причините могат да са различни. Специалистите признават при това, че и най-точното лечение може да се окаже в някаква степен без успех (puls.bg). При мускулна или съдова генеза се предприема оперативна терапия, без стопроцентова гаранция за пълно отстраняване на проблема.

Частични решения дават някои медикаменти – антидепресанти, билковите препарати от рода на гинко билоба, електростимулации или магнитни стимулации. Практикува се също лечение с ниацин, но при него има риск от кожни реакции, зачервяване и обриви.

Друг вариант е носенето на слухов апарат или поставянето на кохлеарен имплант. Практикуващи оториноларинголози прилагат и т.н. маскиращ шумов фон – съществуват специални апаратчета, които произвеждат набор от разсейващи звуци. Наличието им замъглява концентрирането върху “собствения” шум в ухото или в главата.

Мнение: Билки спират шума в ушите

Георги Марков, капки за шум в ушите
Георги Марков, Габрово

Много Кавинтон изпих уж за оросяване на мозъка против шум в ушите, който ми се появява от няколко години. Има полза, не мога да отрека, но и шумът си стои и периодично действително създава сериозни проблеми. Слагал съм и капки Унифлокс за махане на бактерии. Това, което трайно ми помогна, е чаят Демир бозан. Хубавото му е, че действа и на мозъка, и на бактериите, а също и чисти кръвта, откъдето идват дълбоките проблеми. Самите билки са за над 150 болести, но са идеални и при шум в ушите, писъци, бръмчене и др. Успокояват всичко и в същото време дават чудесна енергия и сила да се справиш с живота!

Георги Марков, Габрово

Можете да видите мнения за “Демир бозан” и да го поръчате за 43 лева ТУК =====> Поръчай Демир бозан ТУК!

Акупунктура

Фигурин бързо отслабване при Хашимото

Популярната терапия с игли дава положителен ефект при някои пациенти (puls.bg). Обяснява се с това, че акупунктурата подобрява кръвоснабдяването на третираната зона, активира нервните процеси и не на последно място – отключва психогенен фактор, успокоява и дава надежда, че проблемът може да се реши. Трябва да се знае, че терапията чрез акупунктура следва да бъде само част от лечението – добре е да се намалят или игнорират външни дразнители от рода на силен шум или силна музика, да се спазват нормите на здравословен живот и хранене с повишена физическа активност, достатъчно сън, прием на витамини и хранителни добавки – консултирани със специалист.

Лекарства

Спомняте ли си популярната реклама за продукта, който спасява от шум в ушите. Лечението с медикаменти или медикаменти+билки в много случаи облекчава (medinfo.bg). Обикновено лекарите включват в терапията на тинитус антидепресанти, мускулни релаксанти, антихистамини. Сполучливо в някои случаи е третирането с лидокаин, диуретици, препарати за разширяване на кръвоносните съдове. Какви точно медикаменти да се вземат, решава лекуващият; не прибягвайте до самолечение, тъй като при вас причината за шум в ушите може да е различна от онази на приятелката ви, която се е спасила с еди-какво-си хапче!

Вижте и ТОВА: Топ капки за шум в ушите: Готови от аптеката или домашни? Лечение с олио, прополис, дафинов лист и други. Рецепти на Ванга.

Ниацин и лецитин са познати добавки, които ликвидират определени дефицити и нормализират слуховите възприятия в определени случаи. Сред препоръчваните витамини и микроелементи също са цинк, магнезий и селен, а първо мястосред билките е за гинко билоба.

Антибиотик

По принцип честата употреба на антибиотици за различни здравословни проблеми може сама по себе си да стане причина за шум в ушите. Има обаче състояния, при които причината за тинитус е инфекция в средното ухо и за овладяването й е необходим антибиотик. Това се отнася за случаите, когато доказано става дума за бактериална инфекция. Най-често в такива случаи се препоръчват аугментин и амоксициклин (bg.winesino.com).

Флунаризин

шум в ушите
Добавките с минерали и витамини вършат работа

Флунаризин е лекарство от т.н. калциеви антагонисти. Предотвратява спазми на кръвоносните съдове, които могат да бъдат причина за тинитус заедно с мигрена и световъртеж. Медикаментът се използва за овладяване на гадене и повръщане без промени в кръвното налягане. Дозата се определя от лекуващия, като за пациенти над 65 години не бива да е повече от една капсула дневно. Флунаризин се пие веднъж на ден, вечер, тъй като има и сънотворен ефект (framar.bg).

Ноотропил

Ноотропил е медикамент за подобряване на мозъчното кръвоснабдяване. Хипоксията или недостигът на кислород може да са причина за различни дефицити в мозъчните функции, а също и да провокира шум в ушите. Световъртеж и шум в ушите е един от комплексите субективни усещания, които се повлияват от това лекарство (framar.bg). Обикновено се препоръчва дневна доза от 2.4 до 4.8 мг, разделени на два-три приема.

Още ТУК: Прием на Ноотропил. Странични ефекти, мнения. Цена и откъде?

Вестибо

Вестибо въздейства върху мозъчни зони и рецептори в средното ухо, като при това се подобрява микроциркулацията на кръв в капилярите и се балансира органът на равновесието. По този начин се ликвидира възможната причина за шум в ушите (framar.bg). Медикаментът се препоръчва при Мениерова болест. Не се прилага при деца и подрастващи под 18 години.

Погледнете за подробности ТУК: Мнения за Вестибо 16 и 24 милиграма. Какво лекуваме с него? Аналози и заместители.

Бетасерк

Това е още един медикамент за лечение на вертиго, Мениерова болест, на световъртеж и шум в ушите (framar.bg). Според специалистите терапевтичният ефект се дължи на подобреното кръвоснабдяване в зоната на средното ухо.

Бетасерк 16 или 24? Мнения, странични ефекти, заместители

Капки унифлокс

Унифлокс е суспензия – капки за очи и уши, които въздействат върху патогенни бактерии и блокират техния растеж. С помощта на капките унифлокс може да се прекрати мъчителният шум в ушите, ако се касае за бактериална инфекция и възпаление на средното ухо (framar.bg).

Кавинтон

Кавинтон е лекарствен продукт за овладяване на болестна симптоматика при проблеми с мозъка и мозъчното кръвообращение. Препоръчва се при отклонения в зрението и слуха, произтичащи от съдови смущения. Действа балансиращо при психо- и неврологични трудности, свързани с оросяването на мозъка (framar.bg). Вече стана дума, че понякога оплакванията от шум в ушите директно се свързват с описаните болестни прояви.

Мнения за Кавинтон: Колко дълго може да се пие Кавинтон Форте?

Витамини

Счита се, че шум в ушите може да се получи при дефицит на В-витамини. Приемът на хранителни добавки от тиамин, ниацин и витамин В12 може да неутрализира този дефицит и да подобри проводимостта на нервните пътища, свързани със слуховите възприятия (biopogled.com).

Дайте мнение и Вие тук!

Атаракс

Шум в ушите нерядко се появява в състояния на тревожност и по време на панически атаки. Мускулното и нервно напрежение създават условия за отклонения, изразна някои от които е звънтенето, бучене или други прояви на шум в ушите. Терапията с атаракс може да успокои тези състояния и да ги овладее, като едно от следствията ще е отслабване или изчезване на дразнещия шум в ушите (lekar.bg).

Атаракс, 25 мг. за успокоение. Мнения, форум. С алкохол може ли?

Мидокалм

Шум в ушите се лекува с мидокалм в случаите, когато проблемът произтича от дискова херния на шийни прешлени (lekar.bg). Терапията, насочена към основния проблем, индиректно допринася за неутрализирането и на вторичния здравен проблем. Мидокалм най-често се прилага в комплекс с нестероидни противовъзпалителни; целта е да се постигне обезболяване и възстановяване на подвижността и добрата кондиция на гръбначния стълб.

Мидокалм 150, Мовалис или Диклоневровит? Предназначения, мнения

Милгама

Възможно е усещането за дискомфорт и шум в ушите да е причинено от неврологичен проблем (puls.bg). Тогава терапията с милгама може да упражни положителен ефект: да се подобри състоянието на нервните пътища, с овладяване на възможно възпаление на слухов нерв.

Какво лекува Милгама Н? Милгама или Невробекс? Или Уримил?

Магнезий

Същият ефект може да има приемът на магнезий: дефицитът на този важен елемент може да причини отклонения във функционирането на нервната и сърдечно-съдовата система (revita.bg). Лошото оросяване или влошеното състояние на нервните пътища водят до различни отклонения; в комплекса от болестни усещания виене на свят, напрежение в тилните мускули и шум в ушите много често са комплексно усещане. Състоянието се подобрява при контролиран прием на хранителни добавки с магнезий, включително до спиране на мъчителния шум в ушите.

Здравни проблеми при дефицити на магнезий

Билки и народна медицина

Народната медицина не отминава коментирания шум в ушите като маловажен проблем (blitz.bg). Така например често е препоръчвано след баня външният проход към ушния канал да се намазва лекичко с чиста растителна мазнина. По този начин зоната се предпазва от нараняване и самонацепване, което пък създава опасност от инфекции. Инфекциите и възпалението на средното ухо е една от причините за болки и шум в ушите.

Има и редица рецепти за овладяване на въпросния шум в ушите. Например тази: по една супена лъжица сухи листа от мента и салвия се заливат с половин литър вряла вода и се оставят да се запарват половин час. Запарката се прецежда и се изпива в рамките на деня, разделена на 3-4 части. Рецептата се изпълнява всеки ден, докато дразнещият шум в ушите затихне и престане.

Гинко билоба

Както е известно, продуктите с гинко билоба чувствително подобряват периферното кръвообращение. Оптимизира се и кръвоснабдяването на средното ухо – знаем, че една от причините за шум в ушите е нарушената микроциркулация в тази зона (complete-pharma.bg). Особено добре се отразява в тази посока приемът на гинко билоба с екстракт от зелен чай и добавен витамин С. Паралелно със съдоразширяващия ефект има положително въздействие и за подобряване на антиоксидантната защита.

Хрян

Хрянът помага срещу шум в ушите при вътрешен прием (lekuva.net). Достатъчно е да се настърже на ситно ренде прясно изваден корен и да се смеси със студено пресован зехтин – до консистенция на кашичка. От нея се взема по една чаена лъжичка, смесва се с кофичка кисело мляко и се изяжда.

Народните практики при шум в ушите съветват как да използваме пшенични трици за цяр. Вземат се 300 г трици, 300 г старо вино, 50 г домашен пелин и 100 г цвят от медицинска ружа. Всичко това се кипва и след като изстине – прецежда се и със запарката се навлажняват памучни тампончета. Поставят се в ухото добре изстискани всяка вечер, докато шумът престане.

Шуслер соли

За лечението на шум в ушите с Шуслерови соли е необходимо да се направи точна диагностика, за да се изберат необходимите продукти при специфична характеристика на шума. При общо усещане за щум в ушите се използват комбинирано по схема соли №№ 1, 3, 4, 9, 10 и 11. Ако се касае за остро, краткотрайно пищене, е достатъчна сол №3 (holistichno.com).

Шведска горчивка

Чудото шведска горчивка, популярна за лечението на много болести, има с какво да помогне и при шум в ушите (mipa-bg.com). Според рецептите на легендарната Мария Требен този проблем се решава с тампони за ушите, напоени в шведска горчивка и добре изцедени. Лечението е продължително – бъдете последователни и ще имате успех!

Маточина

Ако шум в ушите ви се появи вследствие на стрес, преумора или безсъние, с чай от маточина неприятните усещания ще изчезнат. Чаят се прави по познатата технология: чаена лъжичка суха билкова маса се залива с чаша вряла вода, оставя се 10-15 минути да се запари и след прецеждане се изпива. Препоръчва се това да се прави вечер; може чаят да се приема с резенче лимон и лъжичка чист пчелен мед (zdrave.ws).

Мащерка

Мащерката присъства в билкови композиции с широк спектър на приложение, като се разчита на успокояващото и съдоразширяващото й действие. Може да се използва и чиста мащеркова запарка, но по-добре действат комбинациите с подбел, медицинска ружа, иглика, бъзов цвят, корени от папрат и сладник. Този тип комбинации могат да се използват за запарки и отвари и да се пият редовно и продължително, след като се избере най-подходящият вариант при консултация с фитотерапевт (bgbilka.com).

Хомеопатия

Известният хомеопат и фитотерапевт д-р Атанас Михайлов препоръчва при шум в ушите Phosphorus 15 CH, по 5 зрънца всяка вечер. Д-р Михайлов обаче отбелязва, че в подобни случаи разчита и на паралелния прием на настойка от гинко билоба (ladyzone.bg).

Вливания

Възможно е шум в ушите да е елемент от комплексна проява на болестно състояние, при което по лекарска преценка се налагат вливания с витамини и съдоразширяващи медикаменти. Пациенти споделят във форумите, че тази терапия облекчава състоянието, но проблемът е трен и не винаги се решава окончателно (trud.bg).

Препоръчван доктор отоневролог

Професор д-р Атанас Кехайов е сочен като създател на родната отоневрология, световно известен и с богата практика.

Би било самонадеяно да се препоръчват специалисти за решаване на конкретен проблем само по лични наблюдения; за радост специализираните клиники в столицата и големите градове разполагат с достатъчно добри кадри в тази област. Направете вашия избор!

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

туморни маркери

Туморни маркери: какво са, кога се изследват

Туморни маркери и диагнози: каква информация дава този тип изследване. Диагностични норми и отклонения при …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *