аневризма аорта aneurysm aorta
Какво е аневризма аорта и как се лекува, лечение на aneurysm aorta

Аневризмата на аортата е коварно заболяване

Аневризмата представлява ограничено разширение на част от аортата, което предшества спукването на този голям кръвоносен съд.

Инцидентът настъпва при повишено налягане на кръвта в аортата, чиято стена е разслоена. По-често се засягат мъжете.

Симптомите, които говорят за аневризма, зависят от разположението й. Ако разширението е на гръдната аорта, то започва да притиска съседните органи.

Тогава може да настъпи задух, дълбока болка в гръдния кош, отделяне на кървави храчки. Почти безсимптомно е разширението на коремната аорта. При тази локализация от време на време пострадалият има усещане за пулсации. Често изпитва болка в корема или гърба.

От лабораторните изследвания към аневризма насочват големият брой на левкоцити, повишеният билирубин и ниските стойности на хемоглобин в кръвта. Чрез ехокардиография може да се установи разслояването на аортата.

Дайте мнение и Вие тук!

С диагностично значение са и други изследвания – компютърна томография и ядрено-магнитен резонанс. Лечението е оперативно. Развитието на аневризма се провокира от повишен лош холестерол, захарен диабет, високо кръвно налягане, силен стрес.

Като профилактика лекарите препоръчват ограничаване на мазната храна и алкохола, отказ от тютюнопушене, умерена физическа активност и повече приятни емоции.

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

аневризма или аневризъм

Аневризма на мозъка – последици. Симптоми. Възстановяване след спукана аневризма

Аневризма в мозъка, на сърцето и на аортата. Симптоми на мозъчна аневризма. Още в текста: …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *