Какви са причините за поява на бели петна по кожата?
Срив на имунитета ли е една от тях? Стандартно и домашно лечение на витилиго.

Витилиго и др. причини за бели петна по кожата + срив на имунитета

Какви са причините за поява на бели петна по кожата? Срив на имунитета ли е една от тях? Стандартно и домашно лечение на витилиго. Кое мазило за бели петна е добро? При лишеи, микоза, дерматит, хипомеланоза, туберкулозна склероза и милиуми

Депигментация – това е загуба на свойството за оцветяване на кожата. Загубата на пигмент може да е частична или пълна като при витилиго. Може да е вродена – при албиносите напълно отсъства пигмент.

Депигментацията представлява нарушение в обмена на меланин, при което се появяват участъци с неравномерно оцветена кожа. Меланин е пигментно в-во в кожните клетки (меланоцити), които защитават тялото от ултравиолетовото излъчване.

Основен проблем на хората с депигментация е психологическият дискомфорт, свързан с вида и локализацията на белите петна. При изразен недостиг на меланин слънчевите лъчи водят го изгаряне, дори при най-слабо въздействие.

Заболявания със симптом депигментация
Основни видовеОписание
албинизъмнаследствена патология, обусловена от генетична мутация. Характеризира се пълно отсъствие на пигмент в кожата и нейните производни, включително в зеницата
витилигопроизволно разположение на бели петна по кожата, приоритетно в зоната на лицето, шията и ръцете
хипомеланозапатология, по-често откривана при млади пациенти. На кожата се появяват светли петна с разнообразна форма
фотоконтактен дерматитизменение на тена при прекалено въздействие на слънцето (ултравиолета). Формира се кръгли или овални петна. Характерна за жени между 25 и 50 г.

За уточняване на вида на депигментация лекарите оценяват не само външния симптом, но и получени лабораторни резултати.

Причини за бели петна по кожата

Дерматолозите различават вродени и придобити видове депигментация.

В една част от случаите загубата на пигмент е наследствена. Молекулите ДНК в меланоцитите контролират синтезни процеси. Изменение на гена влияе върху образуването на пигмента.

Мутиралият ген може да се появи във всеки момент.

beli petna-02
Различни типове бели петна по кожата. Само на последната снимка имаме витилиго

Друг дял от причини е загуба на пигмент заради заболяване на вътрештните органи и кожата.

Възможни причини за липсата на пигмент
Причина/ заболяванеКак се проявява
ендокринни заболяванияжлезите с вътрешна секреция контролират синтеза на меланин в кожните клетки и космените фоликули. Например проблеми с щитовидната жлеза могат да обусловят депигментиране
нарушен имунитетв някои случаи защитните системи на тялото започват да атакуват здрави тъкани. Автоимунните разстройства понякога се съпровождат с увреждане на меланоцитите
Възпалителни патологии на кожатаотделяне на медиатори на възпалението в тъканите може да повлия върху синтезиращите функции на клетките
Нарушения в метаболизманапример дефицит на витамин А и недостатъчно постъпление на желязо от храната. Получава се и при вродени обменни разстройства, които затрудняват образуването на пигмент в клетките
Раняване на кожата и образуване на белегразпространена причина за бели петна – съединителната тъкан, която „закърпва“ мястото на разкъсване на кожата, не съдържа пигмент

Фактори на риска

“Фигурин

Освен непосредствените механизми за образуване на бели петна, дерматолозите отчитат и влиянето на ред рискови фактори, индивидуални особености в стила на живот и наследственост на пациента.

Ключови фактори са:

  • Много слънчеви бани, продължително излагане на слънце;
  • Светла пигментация на кожата и косата (изначално меланинът е недостатъчно в тъканите;
  • Безконтролно използване на определени лекарства;
  • Недостатъчно количество животинска храна в ежедневното хранене;
  • Близки родственици с бели петна свидетелстват за наследствен риск;
  • Наличие на псориазис и други автоимунни патологии;
  • Често травмиране на кожата.

Отстраняването на неблагоприятните фактори е основен метод за предпазване от появата на бели петна.

Витилиго

Хронична патология с млечнобели петна, които имат ясно изразени граници. Представлява рязко намаляване на пигментни клетки в огнището на поражение. Болестта се отключва във всякаква възраст – от раждането до 80 г.

  • Пациентите с витилиго нерядко страдат от болести на щитовидната жлеза, диабет, алопеция, Адисон.
  • Причини за възникване: автоимунен процес с участието на клетки от имунната система. Те атакуват пигментните клетки и ги разрушават, като оставят участъци от кожата без пигмент. Клиничната проява е бяло петно.
  • Симптоми на витилиго: млечнобели петна с резки граници, неравни и назъбени краища. Формите са всякакви, по размер варират от милиметър до няколко см в диаметър. Нерядко се предшестват от еритема и сърбеж. Витилиго се съпровожда с обезцветяване на космите в депигментирания участък от кожата.
beli petna-01
Витилиго върху гладка и окосмена кожа, и върху коса

Класификация на витилиго

Несегментирано витилиго:

  • разпространено – на всякакви места;
  • акрофациално — на крайниците и върху лицето;
  • универсално — почти пълна депигментация;
  • смесено — съчетание на несегментирано и сегментирано витилиго;
  • витилиго на лигавиците — при минимум две огнища на обезцветяване;
  • редки варианти — пунктирно и фоликулярно витилиго.

Сегментирано витилиго: едностранно, двустранно и полисегментирано.

Некласифицирано витилиго:

  • Огнищно – само в една зона на тялото;
  • На лигавиците – само едно място на поражение.

Стадии на витилиго: прогресиращ, стабилизация и регресивен стадий.

  • Стабилизация се бележи от липсата на нови петна за последните 2 години и от спонтанно възстановяване на пигментацията в резултат от лечението.
  • Регресия се бележи от спонтанна пигментация, което се случва в 15 – 25% от случаите.
Разноцветен лишей

Pityriasis versicolor е продължителна, хронична гъбична инфекция върху роговия слой на епидермиса. При диагностициране следва да се различи от витилиго, розов лишей и сифилитична розеола.

  • Развитие: първоначално се появяват малки петна без възпаляване. Те не са ясно очертани. На цвят са розови, после минават към жълто, кафяво или червено-кафяво. На повърхността се наблюдава излющване, подобно на трици.
  • Петната често са множество, могат да се сливат и да обхващат обширни зони. Размер от няколко мм до няколко см. В центъра на големите петна може да се види лека атрофия. Субективни усещания няма, рядко сърбят.
  • Преминаване в бели петна: при излагане на слънце излющването на петната се усилва и остават депигментирани участъци от кожата.

Има особена форма на заболяването – tinea versicolor alba или бял лишей, при който се наблюдава пълна депигментация, без каквото и да било излющване. Загубата на пигмент в този случай няма общо със слънчевото изгаряне – възниква и върху кожа, която не е излагана на слънце.

Имаме отделна статия ТУК: За видовете лишеи и тяхното лечение.

Микоза на кожата

Инфекциите от гъбички са най-разпространените сред инфекциозните дерматози. Има огромно количество разновидности – кератомикози, дерматофитии, кандидози, микози на дълбоките слоеве.

beli petna-03
Бели петна поради tinea versicolor alba

Гъбичните инфекции се провокират от условно-патогенни или патогенни колонии гъбички. По-разпространена е кандида, която нараства поради отслабен имунитет. Гъбичките се размножават в участъци от кожата и изменят вида й, като я изтъняват и променят цвета. Типично за гъбичните инфекции обаче е пигментиране на участъци, а не обратното.

Побелели петна понякога възникват при дерматофития – зараза с микроспория или трихофития. Образуват се розово-червени кръгли петна с релефни, излющващи се краища. Когато тези петна нарастват, центърът им започва да побелява.

Повече ТУК: За лечението на микоза и всякакви гъбички.

Дерматоза (атопичен дерматит)

Атопична екзема е другото название. Това е възпалително хронично изменение, което причинява сърбеж и лющене на кожата. Принципно бели петна възникват при склонни към алергични процеси пациенти – бронхиална астма, хранителна алергия, алергичен ринит.

  • Пораженията могат да се локализират по цялото тяло – на лицето, шията, торса, под мишниците, в сгъвките на седалището, ръцете, краката и върху скалпа.

Счита се, че дерматозите възникват поради комбинация от фактори.

Най-вероятни причини за бели петна при атопичен дерматит са:

  • Нарушение на защитните механизми на имунната система (дефекти на хуморалния и клетъчния имунитет при малки деца;
  • Болестни промени в цикличната нуклеотидна система;
  • Бета адренергични блокади;
  • Недостатъчна концентрация на биотин в кръвта.

Течението на болестта се влошава от инфекции, стрес, въздействие на алергени като прах, косми и битова химия, изпотяване.

Още ТУК: За лечението на дерматити и дерматоза.

Срив на имунитета

Бели петна на раменете и гърба могат да свидетелстват за дефицит на витамин В12, незаменими мастни к-ни, витамини А и Д. 

Авитаминозата се отразява на имунитета, като една от проявите е нарушаване на оцветяването. Не може точно да се каже само по петната какво липсва в тялото. Понякога недостигът на В12 води до потъмняване, а не до побеляване. Витамин А винаги обезцветява, а витамин Е защитава от ултравиолета – без него кожата остава безпомощна да се защити.

Витилиго или болестта на белите петна завзема все по-големи територии по кожата. Според някои учени те се дължат на срив в имунитета. Хората, които имат такива петна, най-напред се мъчат да ги лекуват сами.

Опитват всички рецепти – кой каквото им каже, но полза няма. От това заболяване обикновено страдат тези, които работят в химическите заводи и цехове. Връзката между витилигото и химичните изпарения вече е официално доказана.

beli petna-04
Бели петна след плаж

Появата на бели петна по кожата определено е от срив в имунната система, при който се нарушава преходът на аминокиселината – L-тирозин в пигмента меланин, който придава тен. Защо в зоната на белите петна тирозинът не се превръща в меланин, никой не знае, и да се възстанови този процес е много трудно.

Появява се и при 20-годишни момчета и момичета. Ако при човек, навършил 40 години, се появят бели петна, той в никакъв случай не трябва да прави опити да се лекува сам! Не бива да се предприема нищо без консултация с дерматолог. Защото е напълно възможно белите петна да не са витилиго, а приличащата на него дерматоза.

От излагане на слънце (хипомеланоза)

Хипомеланоза от слънчеви бани представлява локална депигментация. Тя се провокира от разрушаване на меланина и нарушен процес на неговото възстановяване.

Да обясним: нормално слънцето причинява здравословен загар – красив тъмен тен, но понякога въздействието се обръща и става патологично. Вместо да се образува повече пигмент, наличният пигмент се разрушава и после не успява да се възстанови.

  • Симптоми: поява за огнища с намалено съдържание на меланоцити в дермата. Визуално изглеждат като по-бели петна с равни и ясни контури.
  • Особености на пациента: това са основно жени във възрастта 30-40 г., които обичат плажа, но сред пациентите има и неплажуващи.
  • Възникване на патологията: съществена роля играе наследственият фактор.
  • Усложнения: при продължителен контакт със слънчеви лъчи (слънчеви бани, солариум) заболяването се обостря.
Милиуми

Те не са бели петна, а бели точки, но няма да ги прескочим, защото също са форма на побеляване по кожата, която носи козметичен дискомфорт. Тези миниатюрни бели петънца са кръгли, с правилни граници. Кожа, изпъстрена с тях, напомня гъша кожа.

Белите точки не са истински бели петна – при тях няма депигментиране. Те се състоят от кератин и подкожна мазнина, които застават под повърхността на топчета и изпъкват видимо. По-често излизат бели точки около очите, на клепачите и в Т-зоната. Има си причина за локализацията – там кожата е най-тънка.

Дайте мнение и Вие тук!
  • Симптоми на милиуми: няма, освен видимото образувание под кожата.
beli petna-05
Милиуми – неголеми повърхностни кисти, пълни с мазнина и кератин

Причини за появата на бели точки:

  • Прекалено отделяне на себум;
  • Прекалено отделяне на мъжки хормони;
  • Хормонална дисфункция в преходни периоди като пубертет и климакс;
  • Ендокринни болести;
  • Влошена работа на вегетативната нервна с-ма;
  • Механични травми на кожата;
  • Специфични заболявания като порфирия и лупус;
  • Неправилна грижа.
Туберозна склероза

Представлява образуването на тумори и лезии в различни зони на тялото, които са доброкачествени.

  • По-често те се разполагат върху вътрешни органи, включително сърцето и белите дробове. Поразяват нервната с-ма, което поражда пристъпи, забавено развитие, аутизъм.
  • Кожната проява на това заболяване са бели петна с диаметър 3 – 5 мм. Те се лекуват не отделно, а по общата схема за заболяването. Тези петна трудно се поддават на лечение, но с помощта на медикаменти и хирургия се облекчава състоянието.
  • Други признаци са образуването на фиброзни плаки на главата, множествени хамартоми и др.

Тази болест е сериозна и застрашава живота. Предава се по доминантен наследствен тип.

Как започва витилиго?

Болестта започва директно с появата на светлорозови или млечнобели петна. Отначало те са съвсем слабо изразени. Участъците на депигментация са незначителни. Петната са с неголям размер, лесно се маскират с дрехи и козметика.

Постепенно петната се увеличават, придобиват по-ясни граници. При разрастването те са склонни да се сливат и обединяват с други, образувайки обширни огнища без пигмент.

В зоните с витилиго се нарушава отделянето на пот. Кожата е неспособна нормално да реагира на студ и горещина.

Отделните петна са способни да изчезнат произволно, дори без лечение. Но при прогресиране на болестта нови петна се появяват на места, подложени на травма, триене или натиск.

Витилиго не е заразна болест, но се лекува трудно.

Домашно лечение според диагнозата

Белите петна по кожата не винаги са повод за безпокойство. Повечето се проявяват и изчезват с времето. Правилната грижа допринася много за бързото премахване на това несъвършенство.

Болестни бели петна – те са съпроводени със сърбеж, излющване на клетки, парене, зачервяване. Може бързо да се разпространяват и да не се поддават на лечение в домашни условия. Вероятно са израз на някое от по-сериозните заболявания. Необходимо е лекар да направи диагностика и да изпише адекватно лечение.

При витилиго козметиката е безсилна. Има един препарат (кубинско производство), който  спира развитието на витилиго. Той е много скъп. Обикновените хора не могат да си позволят такива разходи.

beli petna-06
Мелагенин плюс – кубинското лекарство против витилиго, и резултатите от него

Става въпрос за особен вид лосион, който се нанася върху белите петна и предизвиква фотосенсибилизация – прави тези участъци от кожата много по-чувствителни към облъчването с ултравиолетови лъчи. Под контрол на лекаря пациентът лежи под специални лампи, за да добие тен, и заедно с това изчезват белите петна на витилигото.

Грамотните хора разбират, че при лечението на витилиго козметичните методи няма да помогнат. Ако все пак успеят по такъв начин да изчистят едното петно, другото ще остане. Затова лечението трябва да се провежда комплексно.

Мазило за бели петна

  • С масло от жълт кантарион – пълним буркан със смляна билка и допълваме с  растително масло. След няколко седмици лекарството е готово. С това средство мажем белите петна. Подходящо е за началните фази. В напреднала форма трябва по-концентрирано средство като мехлема с жълт кантарион;
  • Мехлем с жълт кантарион – смесваме 5 г суха билка с 50 мл зехтин. Нагряваме на слаб котлон за 30 мин., за предпочитане в съд с вода, а не директно. Прецеждаме през марля и оставяме за се втвърди. Пазим мехлема в хладилник. Слага се чрез превръзка – добре се намазва парче марля и се прилага върху белите петна като компрес – да работи 30-40 мин. Курс на терапия 40 дни;
  • Екстракт от лют пипер – 7 сухи чушки заливаме с 500 мл водка и държим 1 месец. Получената тинктура се втрива за 5-10 мин. Обезцветената кожа трябва да порозовее. Съчетава се с препарати с мед и витамин С;
  • Мехлем с витамин С – стриваме 10 таблетки витамин и ги смесваме с 25 г вазелин. Отлично разбъркваме до еднородност. Нанасяме на петната веднъж на ден и се излагаме на слънце. Курс 2 месеца.
Народни рецепти

Дерматолозите са много против лечението на витилиго от народни целители. Те твърдят, че няма нито една реално помагаща домашна рецепта за витилиго. Предупреждават, че опитите с домашни методи може да забави лечението и да допринесе за по-нататъшно разпространяване на белите петна.

Все пак има няколко неща, които можем да направим сами вкъщи:

  • Защита на кожата от слънцето със средства, чийто SPF е не по-малко от 30. Слоят се подновява на всеки 2 часа;
  • Компреси с отвара от лист гинко билоба;
  • Компрес с отвара от семена на ряпа;
  • Пиене на отварки от невен, риган, жълт кантарион, коприва, салвия и лайка;
  • Нанасяне на кремове, обогатени с алфа-липоева и фолиева к-ни, витамини С и В12;
  • Лечебни вани с хвойнов екстракт.

Комплексното въздействие върху кожата забавя проявата на нови петна.

Стандартно лечение

За лечението на витилиго се използват антиоксиданти – препарати срещу свободните радикали, имуномодулатори за защитната система + строго дозирано ултравиолетово облъчване.

Най-разпространеното средство са глюкокортикостероидите. Те потискат автоимунните нарушения и алергичните прояви. При локализирани форми те се прилагат като маз или мехлем, а при генерализирани – под формата на таблетки.

За усилване на ултравиолетовите процедури се изпилзват фотосенсибилизиращи препарати.

Главна задача в лечението на витилиго е премахване на хормоналната нестабилност в организма и извеждане на пациента от тежкото психологическо състояние, причинено от депигментирането и неприемливия за обществото външен вид.

Лекарства

Варианти за лечение на бели петна при витилиго

beli petna-07
Прогресивни препарати против витилиго

За подобряване на образуването на пигментни клетки се използват:

  • Хелатна мед на таблетки (Chelated copper). Например Солгар имат по 2.5 мг, като 100 бройки струват 24 лв. Медта подпомага образуването на клетки и усвояването на желязо, важен кофактор за пигментирането на кожата и косата;
  • Препарати с желязо (Gentle iron), леко усвояемо. Например Holland & Barrett имат по 20 мг, като 90 бройки струват 29 лв. Желязото участва в образуване на кръвни клетки и хемоглобин, подобрява състоянието на кожата и синтеза на колаген. Повлиява имунитета;
  • Калципотриол (мехлем Daivonex) – синтетичен аналог на витамин D за локално прилагане. Затормозява размножаването на кератиноцитите и ускорява узряването им. В състава има потичен стероид, който оказва местно противовъзпалително и имуносупресивно въздействие;
  • Топични имуномодулатори – такролимус (маз Protopic) и пимекролимус (крем Elidel) стимулират Т-лимфоцитите и премахват възпалителния процес. Важно! Терапията с мехлемите Протопик и Елидел трябва да е само краткосрочна. Използването им е забранено под 2 г. и при ослабена имунна с-ма;
  • Каталаза за локално приложение – ензим за нормализиране на функциите на меланоцитите. Неоксид капсули, крем Sodermix;
  • Фототерапия – активиране на реакции между кератиноцити и фотосенсибилизиращи средства, което потиска полиферативните механизми на клетките от базалния слой на кожата.

Варианти за лечение на бели петна при разноцветен лишей

  • 2% крем или шампоан с противогъбичен компонент кетоконазол – Низорал;
  • 2% крем Залаин;
  • 1% крем Екзодерил.

Кремът се нанася върху поразените участъци 1-2 пъти дневно в течение на 2-3 седмици. С шампоана се мие главата по веднъж на 5 дни.

При усложнено, хронично и рецидивиращо протичане местната терапия се допълва с вътрешен прием на итраконазол 2 Х 0.1 г за 7 дни (Фунгизол).

Варианти за лечение на бели петна при атопичен дерматит

Тук се прилагат следните лекарства:

  • Антихистамини (Лоратадин);
  • Антибактериални (Ванкомицин), ако кожата е колонизирана от златист стафилокок;
  • Системни имуномодулатори (Циклоспорин, Азатиоприн) + глюкокортикоиди  – включват се при тежко протичане на атопичния дерматит. За кратък срок се назначават Преднизолон (перорално) или Триамцинолон (мускулно);
  • Имунна терапия при съпътстващи алергични заболявания като алергични астма и ринит.

Варианти за лечение на бели точки

Милиумите не се обработват лекарствено. Премахването им е хирургично – точката се пробожда и с въздействие на лазер съдържанието се изпарява под влияние на висока температура. Може да се премахне още с ток или радиовълни.

Варианти за лечение на бели петна при хипомеланоза

Главен подход е криомасаж, който стимулира образуването на меланин, хототерапия за регенерация на кожата и медикаментозно лечение.

Използвани лекарства:

  • Кортикостероиди, подбрани индивидуално. Инжектират се право в белите петна;
  • Мехлеми на основата на пимекролимус (Елидел – 34 лв);„
  • Локални ретиноиди (Адапален, Диферин)
  • Еритромицинов мехлем и др. антибактериални мазила при макуларна хипомеланоза.
Популярен крем

Сред множеството кремове и мехлеми за депигментация почти не намираме кремове за обратния процес – стимулиране на пигментацията. Буквално един крем е популярен в тази насока – Pigmento на Charak. Той се афишира като средство срещу бели петна и нарушаване на пигмента. Въздейства върху кожата, профилактира появата на нови участъци. Поддържа тена. Цената му е 8.60 лв.

Може да се комбинира с таблетки Пигменто на същия производител, които са билкови и комбинират над 10 растителни компонента. 75 бройки струват 8.80 лв.

Вижте и ТОВА по темата за витилигото, както и проследете линковете по-горе, за да намерите още статии, свързани с темата за белите петна по кожата и връзката им с имунитета:

Бабини рецепти за витилиго. Витискин и Витикс гел. Мнения

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Atop

Атопичен дерматит (невродермит): как да се лекуваме

Невродермит и екзема като прояви на атопичен дерматит. Обичайното лечение. Какъв крем (мехлем) да използваме. …

8 Мнения

  1. Статията е отвратителна и по-добре да не я бяхте публикували.

  2. Напълно безмислена статия,не казваш нищо ново

    • Лекар.БГ

      Здравейте, Солар и Макси! Благодарим ви за забележката, която е напълно основателна. Ще си поправим статията и ще я публикуваме отново. Но в нея и сега има вградки и линкове, сочещи към по-задълбочени материали за витилигото. И все пак ще се опитаме да оправдаем доверието ви и най-вече това, че ни съдействате да подобрим съдържанието на сайта. Желаем ви всичко добро и ни пишете пак, ако забележите нещо нередно.

      • Здравейте.Страдам от Витилиго повече от 40 г и за мен всяка статия с информация за тази болест е полезна , така че Макси и Солар , не я четете , като не Ви харесва.Моля публикувайте, ако има лечение за тази болест.На този етап забелязах , че когато консумирам червени домати в продължителен период от време , петната намаляват и се скриват, но за кратко.Надявам се и други Ваши читатели да споделят полезна информация за тази болест, която дерматолозите определят като “козметичен дефект”, което е невярво тълкование.Бъдете драви.

  3. Радосвета Петрова

    Мислех, че имам лишей или гъбички, а се оказа начало на витилиго. Не съм си го представял така, петънцата бяха миниатюрни, но вече не са, въпреки лекарствата и дадения ми крем за витилиго.

  4. Витилиго не е проблем!

    Имам витилиго от детството, едно време беше проблем, но вече не е, хората приемат различните и не ни сочат с пръст. Искам да кажа да си пазите имунитета, защото белите петна се появяват най-вече при срив на имунитета. При мен беше така и беше доказано.

  5. Използвам крем за витилиго АСМ, покрива петната и не се забелязват. Vitix има един гел за регулиране на пигментацията, но е над 60 лв, но възстановява меланина в самите клетки. Смятам да изпробвам два спрея Пиритион и Витискин. Някой ако ги е слагал????

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *