Hranitelni Dobavki Za Imunitet 01

Хранителни добавки за подобряване работата на имунната система

Вероятно никога не е бил по-налице въпросът с подсилването на имунитета от изминалите година и половина.

Независимо дали гледаме на Covid-19 с уплаха, скептицизъм или напълно ни е писнало да го чуваме в такива статии, несъмнено вече знаем, че е от жизнено значение да се грижим за имунитета си.

В тази статия ще ви запознаем с начина по който организма ни се пази от опасности, както и с нашата роля в улесняването на работата му. Ще разясним ползата от имуностимуланти и хранителни добавки и защо те са ефикасен начин да подсилим имунитета си без да трябва да спазваме твърде стриктни диети или да ходим на фитнес по 6 пъти в седмицата.

Как да подсилим имунитета си?

Важното за силния имунитет е правилната концентрация на микрофлора в организма ни. Подходящата храна и в подходящото количество, както и добрия тонус на тялото са ключови за добър имунитет. Необходимо е да приемаме широко разнообразие от витамини и минерали за правилната функция на имунната система. Тези микроелементи, които не успяваме да си набавим чрез храненето, се препоръчва да бъдат допълнени от хранителни добавки.

Естествен и придобит имунитет

Основната функция на имунната система е да се бори срещу вируси, бактерии и паразити, които могат да причинят инфекции и други заболявания. Тази защита е комплексна и работи непрекъснато, търсейки и унищожавайки клетки, които не принадлежат в организма ни. Тя може да се раздели основно на две форми: естествен имунитет и придобит имунитет.

Естественият имунитет се нарича още и вроден имунитет, защото го имаме от раждането. Той е отговорен за това, че вдигаме температура, когато сме болни. Функционира като “първа линия” в борбата срещу инфекции като се опитва да ги изгаря и гони.
Придобитият имунитет се развива по време на живота ни и е изграден от ваксини или други антитела, които сме придобили след боледуване. Той отговаря за изграждане на антитела, които по-ефикасно да неутрализират вируси, инфекции и други вредни бактерии.

Ефективно стимулиране на имунитета

Най-добрият начин да поддържаме силна имунна система е чрез здравословен начин на живот. Отговорът е лесен, но спазването на подобен режим, паралелно с другите ни ангажименти или желания не винаги е толкова просто. Перфектният имунитет изисква да ядем плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, да тренираме, да не пушим или пием, да спим достатъчно и да не сме стресирани.
За жалост, никое магическо хапче все още не може да замести тези добри навици. Но все пак, има такива, които да превентират щетите от нездравословните ни решения. Например ако не прекарваме достатъчно време на слънце, бихме могли да получим липсващия ни Витамин Д по друг начин – чрез хранителни добавки.

Хранителни добавки за по-добър имунитет

Причината да се употребяват хранителни добавки е поддържането на балансирана диета. Ние трябва да получаваме достатъчно от всяко вещество и витамин необходим на тялото ни, дори и да не харесваме някои храни и да предпочитаме нездравословни опции. Това е нормално и всички имаме различни предпочитания за храненето. Благодарение на хранителните добавки обаче, можем да предотвратим конкретни дефицити на минерали и витамини чрез натурални средства за по-силен имунитет.

Витамини

Витамини A, B6, B9, C, D и Е всички подсилват имунитета по различен начин и се съдържат в разновидни храни. Важно е да си набавяме от всеки един от тях по един или друг начин ако искаме да имаме силен имунитет през цялата година.

Дайте мнение и Вие тук!
Пробиотици

Употребата на пробиотици съвсем не се простира единствено до случаите, в които трябва да пием антибиотици. Пробиотикът популира храносмилателната система и червата с милиони полезни бактерии, които да подсигурят правилното усвояване на хранителни вещества. Пиенето на пробиотик е добра превантивна мерка, чрез която организмът ни ще има правилните средства да се пребори с нежеланите нападатели.

Мултивитамини
“Фигурин

Ако не сте сигурни точно кои витамини ви липсват в диетата и искате да се оверите, че имате правилната доза микроелементи в организма си ежедневно, мултивитамините са страхотна опция. Както следва от името, те съчетават много витамини – A, B, C, D и Е. Също така много от тях съдържат и цинк, желязо и магнезий, които са полезни минерали, от които организмът ни се нуждае.hranitelni-dobavki-za-imunitet-02

Билки

Всички знаем, че билките са ароматни и полезни. Те са богати на витамини и минерали и могат да помогнат за балансирането на микрофлората в организма ни и да подсилят имунитета. Препоръчваме Женшен, Мащерка, Бъз, Ехинацея, Джинджифил, както и билковите чайове.

Как да подберете най-добрите хранителни добавки за вас?

Подбирането на правилни хранителни добавки е индивидуален избор, който зависи от хранителните ви навици. Мултивитамините са най-универсалното решение за балансиране на диетата, но препоръчваме да се консултирате с лекар ако не сте сигурни, кои витамини трябва да си набавите.
Бихте могли да разгледате повече хранителни добавки и имуностимуланти тук: https://befit.bg/zdrave/hranitelni-dobavki/imunostimulanti

Вижте и ТОВА:

Мнения: Имуномикс или Биозин? Топ 10+ имуностимулиращи лекарства за възрастни (имуномодулатори)

За Радост Ангелова

Радост Ангелова е редактор и репортер в множество национални и регионални вестници и електронни медии с над 30 години стаж в областта на здравеопазването, социалните политики и бизнеса.

Прочети още

Мнения за Вигантол. По колко капки за възрастни? Как се приема Витамин Д, преди или след хранене? Ойлесен по-добър ли е?

Вигантол (Витамин Д). По колко капки за възрастни се вземат?

Мнения за Вигантол. По колко капки за възрастни? Как се приема Витамин Д, преди или …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *