Кои са добрите бабини рецепти за витилиго?
Кои са добрите бабини рецепти за витилиго? Какво е Витискин и какви мнения има за него? А за Витикс гел?

Бабини рецепти за витилиго. Витискин и Витикс гел. Мнения

Кои са добрите бабини рецепти за витилиго? Какво е Витискин и какви мнения има за него? А за Витикс гел? Лек срещу витилиго с мед. Лечение с билки. Симптоми. Витилиго при деца

Виждали сте хора, по чиито ръце има бели или розови петна: като че ли обезцветени от нещо. Това е витилиго: кожно заболяване с хроничен характер, чието лечение е едно от предизвикателствата пред съвременната медицина.

Приема се, че витилиго е автоимунно заболяване; много често първите симптоми се появяват след преживян стрес. Механизмът на кожното обезцветяване е свързан с недостига или липсата на пигмента меланин; в участъците с бели/бледи петна по кожата на практика липсват клетките меланоцити, произвеждащи този пигмент.

Лечение на витилиго

витилиго
Петната от витилиго имат различно разположение

Медицината не е открила начин за пълно излекуване на витилиго. Надява се само да ограничава  разпространението на петната и да изличава някои от тях. Въпреки това медиците твърдят, че при липса на лечение витилиго бързо прогресира.

Класическият подход към витилиго е с помощта на глюкокортикостероиди. При генерализираната форма те са на таблетки, при локалната – под формата на мехлем. Стероидните хормони потискат алергичните реакции и автоимунните процеси. Паралелно се изписват лекарства за отстраняване на хормоналните нарушения и за подкрепа на психиката на пациента.

Народните целители имат свои подходи, напълно различни. И те не твърдят, че ще излекуват напълно, но целта им е да се заличат част от обезцветените петна. Ето някои добри и доказали се рецепти.

Кои са добрите бабини рецепти за витилиго?

Масло от жълт кантарион

За тази рецепта са нужни цветовете на кантариона. Те се смилат и поставят в буркан – приблизително до средата му. Отгоре се долива растително масло – може обикновено слънчогледово или лечебно от бадем, морски зърнастец или лен.

Внимание! Не прибираме на тъмно, а точно обратното – поставяме буркана на пряка слънчева светлина и осигуряваме да го грее две седмици. Периодично го разклащаме, за да може маслото да проникне до всяко цветче.

След изтичане на срока билката се изцежда и в маслото поставяме нова порция цветове от жълт кантарион. Процедурата се повтаря – на слънце, две седмици, изцеждане. За да получим силен, много концентриран извлек, добавяме пресен цвят 5 пъти в едно и също масло.

Концентрираният извлек се ползва за намазване на петната.

Масло от черен кимион

Това масло е различно от предходното. С него се обработва кожата, а също така се пие. Не е необходимо да правим домашен извлек, защото маслото от ч. кимион се продава. Ще го откриете в биомагазините, като ориентировъчната му цена е 14 лв/ 100 мл.

  • Как се обработват петната: засегнатите места по кожата се обтриват с марля или кърпа, напоени с оцет. На почистеното място се нанася маслото. Незабавно след намазването излезте навън, за да ви напече слънцето. Стойте под преки сл. лъчи.
  • Как се пие: 1 ч.л. чисто масло на 1 ч.ч. вода.
Черен пипер и сода
“Демир

Народните целители са забелязали, че в пипера има особено вещество. То му предава автентичния вкус и мирис. Същото това в-во лекува витилиго.

За приготвяне на лекарството срещу витилиго ни трябва млян пипер, който в равни пропорции се смесва със сода. Прахообразната смес се втрива в млечнобелите петна. След известно време тези места ще започнат да придобиват естествен цвят.

Брезов/ боров катран

Това е специфичен продукт, който ще си набавим от аптеките. Там се предлага като дезинфектант и препарат срещу инсекти и  кожни патологии.

  • Рецептата при витилиго е проста: намазваме болните места, като процедурата трябва да е редовна и продължителна – 1 месец. След изтичането му правим двуседмична пауза и продължаваме със следващия курс.

100 мл катран от бор струва 5-6 лв.

Лек срещу витилиго с мед

Популярно е схващането, че чистият пчелен мед може да лекува витилиго. Тази теория почива на убеждението, че приемът на мед по лечебна схема може да укрепи имунитета до състояние, при което саморегулацията на организма ще реши “отвътре” този проблем.

витилиго
Опитите за лечение на витилиго дават частични резултати

Ето няколко съвета за лечение на витилиго с мед:

  • Върху почистена и подсушена кожа се нанася слой чист пчелен мед и се изчаква да попие. За укрепване на имунитета се взема смес от мед и сусамов тахан 1:1. Сместа се приема сутрин на гладно, по 1-2 супени лъжици;
  • Две супени лъжици мед се смесват с по една чаена лъжичка куркума на прах и стрити семена от репички. Препоръката е след хубаво смесване от този домашен мехлем да се маже в проблемните кожни зони в продължение на 60 дни (zdrave.bg).
Витилиго – лечение с билки

Макар медицината да се стреми да открие лечение при витилиго с най-модерни средства, много хора опитват да се справят, практикувайки съвети и рецепти от народната медицина. Смята се например, че хората с витилиго трябва да съобразят храненето си с подготовката на организма за една трудна задача – препоръчва се да избягват портокали, морски дарове, солени храни, кисели и ферментирали (zajenata.bg). Диетата помага да се спре разрастването на белите петна по кожата.

Още рецепти накратко:

  • Ябълков оцет – с него се обтриват петната, а в същото време се пие по малко разреден оцет (3 Х 100 мл вода с 2 ч.л. оцет и 2 ч.л. мед);
  • Сусам – смиламе го в кафемелачка и приемаме по 1ч.л. сутрин и вечер. Яде се сусам до изчезване на проблема;
  • Водна леща – растението съдържа много бром и йод, с което помага при витилиго. Използва се на тинктура, каквато се намира готова (15лв за 100 мл). Може и домашна – са 1ч.л. мляна водна леща се отмерват 50 мл водка. На тъмно 10 дни. Пие се 3 Х 15 капки, разредени в 50 мл вода;
  • Орехи – тинктура от листата и обвивката на ореха се ползва за потъмняване на петната. Смесват се равни количества от двете съставки и се замиват с водка 1:10 (като тегло). Държи се на прохладно и тъмно 2 седмици. Петната се обработват по 2 пъти дневно, като предварително околната здрава кожа се намазва с крем за защита. Промяната в цвета започва след няколко месеца;
  • Куркума – пет супени лъжици куркума се смесват с 250 ml синапено масло. С този мехлем два пъти дневно се намазват внимателно белите петна. Лечението продължава една година;
  • Шепа листа от босилек се счукват и се смесват със сока на един лайм. С кашичката се мажат проблемните зони по 4-5 пъти на ден, намазаното се измива след 5-6 минути. Твърди се, че тази смес стимулира производството на меланин;
  • Вода, която е пренощувала в меден съд, семена от репички, препоръчва се също външно приложение на сок от ревен и рициново масло.
  • Три лечебни треви: вземат се по една чаена лъжичка риган, невен и лайка и хубаво се смесват. Една чаена лъжичка от сместа се залива сутрин с чаша вряла вода и се оставя да се запарва 20 минути. След като с прецеди, се разделя на две равни части и се пие на обяд и вечерта по време на хранене. Това се прави в продължение на един месец.

Нови методи за лечение

Макар да липсват при витилиго болезнени симптоми, появата на характерните петна е истински тормоз за “късметлията” с витилиго. Промените във външния вид са особено драматични за деца и тийнейджъри, при които добрият външен вид е от изключително значение за присъствието в една или друга общност. Освен това в редица случаи витилиго се развива паралелно с отклонения във функциите на щитовидната жлеза – болестен проблем, който сам по себе си подлежи на лечение.

Колкото до лечението на витилиго – налице е признанието, че дерматолозите полагат без успех усилия за разработване на успешна, стандартизирана лечебна методика (puls.bg). Усилията са центрирани върху опитите да се забави или спре развитието на болестта, която е склонна да обхваща все по-обширни участъци от кожата. Реакцията на тези опити обаче е индивидуална. Посочват се усилия за лечение на витилиго чрез локално приложение на различни кремове и мехлеми от типа на кортикостероидите. Твърди се дори че има излекувани пациенти, но продължителното лечение по този начин дава странични ефекти.

Съществува и т.н. PUVA-терапия, при която кожата се маже със специални вещества – псоралени, след което се прилага UV- облъчване на обработените зони. Тук пък съществува риск от хиперпигментация и изгаряния на съседни кожни участъци. Британски екип е лекувал експериментално витилиго с екстракт от чер пипер, който стимулира развитието на меланоцитни клетки в белите зони на кожата. Има също и опити за трансплантация на собствени меланоцитни клетки от други зони.

Дайте мнение и Вие тук!

Друг вариант за промяна на визията е използването на козметика, но това – разбира се – изобщо не е лечение и обикновено не дава желания видим резултат.

  • Лазер – облъчвания с определена дължина на вълната въздействат на увредените участъци от кожата. Методът помага при локална форма на заболяването, в първите му дни;
  • Избелване на кожата – тези процедури правят петната по-слабо забележими, изравнява се тенът. Представлява инжектиране на активно в-во. Процедурите са скъпи и имат много странични ефекти;
  • Хирургия – тя е възможна при съвсем ограничено разпространение на витилиго. На поразените места се присажда здрава кожа, взета от друга зона на тялото. Методът носи своите рискове, например присадката може да бъде отхвърлена;
  • Фотохимиотерапия – лекарства, повишаващи чувствителността на кожните клетки към ултравиолетовото лъчение. Произвеждат се под формата на мехлеми, разтвори и таблетки. Приемането на тези препарати се съчетава с ултравиолетово облъчване.

Сред пациентите са популярни мазила за възстановяване на пигментацията.

витилиго
Кожните зони с витилиго нямат пигмент

Какво е Витискин и какви мнения има за него?

Френско лекарство, чиято цена е 62 лв за флакон от 50 мл. Представлява гел с особени компоненти (вит. В12, мед, цинк и др.), които активизират пигментирането на кожата. Създаден е за витилиго и др. патологии, нарушаващи пигментацията. Към състава са добавени съединения, които потискат свободните радикали.

Този крем се нанася върху петната на 12 ч. Субстанцията попива бързо. Производителят твърди, че ефикасността на Витискин е клинично потвърден във Франция.

Мнения за Витискин: преобладаващо негативни. След като не намерихме достатъчно на брой отзиви в българските форуми, прегледахме и руските (пазарът на лекарството в Русия е огромен). Много пациенти се оплакват, че не са получили никакъв резултат. Някои са снимали зони от тялото си, за да докажат своето твърдение.

От разискванията става ясно, че голяма част от недоволните пациенти са използвали 1 опаковка и са се отказали. 3-4 г. след пускането на Витискин на пазара се появяват положителни отзиви. Ето за пример:

  • Сайлык Кенден: Детето ми е на 5 г. Ползваме Витискин от 4 месеца. Има подобрение, за което сме много щастливи. Терапията е комплексна – витамини Д3 и Е, метионин, омега-3, цинкит.
  • Михаил Паников: Живея с Витискин вече 4 г. и не ползвам нищо друго – нямам нужда. Методиката ми е проста: използвам крема, докато петното наработи достатъчно пигмент (в началото отнемаше 2-3 м.). После спирам да мажа (3-4 месеца), докато петното започне да се появява. Щом се види контраст, пак Витискин (1 – 1.5 месеца).

А за Витикс гел?

Витикс е аналогичен продукт, отново френски. Цената на 50 мл е 69 лв. Производителят е друг, името  – също, но действието е аналогично. Кремът възстановява меланина в засегнатите клетки и ограничава разпространението на витилиго. Според описанието в него има специална и уникална съставка, която избавя от свободни радикали.

Мнения за Витикс: лекарството се произвежда на таблетки и гел. Отзивите са аналогични като при Витискин – преимуществено негативни. Често определят този гел като маскировъчен (камуфлажен). Той цели прикриване на петната, а не премахване на причината за тях.

Как да разберем, че имаме витилиго? Симптоми

Витилиго не може да се сбърка с нищо друго: появата на характерните бели петна се случва без болка, температура, сърбеж или някакви други субективни оплаквания (dar-center.com).

Отначало петната са малки и единични – засягат открити зони, местата около гениталиите, по гърдите, лицето, ръцете, в гънки и около бенки. Престоят на слънце прави кожата в тези участъци червеникава.

Ако витилиго се появи успоредно с отклонения във функционирането на щитовидната жлеза, са възможни симптоми, свързани с това състояние – за увеличено или намалено производство на хормони.

Известно е и това, че разпространението на петната може да затихне за известен период от време, след което да продължи – например при бременност и раждане.

Витилиго – що за болест, как се лекува

Витилиго при деца

И децата боледуват от витилиго: диагнозата може да се прояви от бебе до 90-годишен дядо (dar-center.com). Т.н. агресивни терапии не се прилагат при деца на възраст под 12 години (dermatology-bg.com). Това се отнася например за метода PUVA – при него кожата се обработва със специален медикамент и се прави специално UV-облъчване. Най-често децата с витилиго ползват кортикостероиди или други локални медикаменти под лекарско наблюдение.

Колкото и специфичен да е този проблем, много публикации сочат, че упоритото търсене и прилагане на разумна терапия дава резултат и разрастването на белите петна се ограничава. Възможно е да се прилага и хомеопатия.

Препоръчват се също продукти като витикс гел и витискин хидрогел, които стимулират образуването на пигмент. Дерматолозите препоръчват при първите петна да се търси лекарска помощ, за да не се допусне усложняване и разрастване на засегнатите зони.

Още ТУК:

Витилигото лъсва след срив на имунитета

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

български вариант на низорал крем мнения

Низорал крем или Нистатин? Мнения. Топ цена за Низорал шампоан

Низорал, спасителят от гъбички: антибиотик ли е този медикамент. В какви случаи да търсим низорал. …

5 Мнения

  1. Даниела

    Здравейте, казвам с Даниела Александрова на 32 години. Страдам от витилиго от дете, като разрастването на петната беше стопирано за цели 20 години. След като забременях с първото си дете част от петната бяха изчезнали и след година се появиха други на нови места. Опитвам всякакви неща , най-вече за мазане. Смятам че билките са най- ефикасното нещо. В момента се мажа с мехлем при витилиго на билкова основа, съдържа прополис, медицински нефт и други билки. Много ми допадна статията и ще опитам и тези неща. Хубав ден и Весели празници!

  2. Светлана Петкова

    Здравейте Даниела.Аз съм на 41 и преди седмица ми поставиха тази диагноза.Не съм на себе си.Бихте ли споделила какъв е крема

  3. Андриана

    Първото ми петно излезе на 20 г. Въобще не разбрах какво е и не реагирах. След 4 г. все пак отидох на дерматолог. Почнах да го посещавам на 3-4 месеца и всеки път ми даваше списък с лекарства. Не мога да ви опиша колко пари отидоха, едно малко състояние. Нищо! Все така съм. Питам се защо продължавам да наливам такива пари…

  4. Маринела Господарска

    Някой с ултравиолетова лампа, дава ли ефект? Става ли за дете на 3 г. А коса? Петната на сина ми са в косата, наполовина е сива. Всичко му е в норма, не разбираме откъде..

  5. Стоян Павлов

    Искате ли да създадем група и да споделяме работещи рецепти? Впрочем, мерси за статията, намерих полезни и непознати за мен неща.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *