плоскостъпие, дюстабан, лечение, операция
Какво да предприемем при плоскостъпие, дюстабан, лечение, операция

Плоскостъпие, дюстабан: Лечение, операция

Дюстабан нарича народът изменението плоскостъпие, което е широко разпространено и сред мъжете, и сред жените.

Деформацията на големия пръст на крака, изпъкналите овални костички, появяването на мазоли, както и плоскостъпието са онези нарушения в опорно-двигателната система, които могат да отровят живота на много от нас.

Човек може да си помогне и да се противопостави на тези неприятни състояния. Нека видим по какъв начин.

Клиничната картина на болестта

Много често ние, хората, не обръщаме внимание как точно носим своите обувки, в смисъл дали токовете са изправени или изкривени, макар и леко на една страна. По принцип по-често са изкривени настрани. Това означава, че за поддържане на равновесие при ходене, ние стъпваме не на цялата повърхност на стъпалото, а на една негова част, увеличавайки точно там силата на теглото си.

Едновременно с изместване центъра на тежестта при ходене се изменя взаиморазположението на костите, възникват деформации в ставите и в крайна сметка – и остеоартроза. Всичко това води до «съсипване» на стъпалото, неговите амортисьорни свойства се нарушават, стига се до плоскостъпие.

Обърнете внимание на следите, които оставяте по пясъка например, или си намажете ходилото с мазен мехлем и стъпете върху бял лист хартия. Ако отпечатъкът между петата и предната мека част на ходилото заема повече от една трета от ширината на стъпалото (а много често цялата тази площ), значи става дума за плоскостъпие.

При това нарушение (може дори да се нарече и заболяване) се нарушава една от основните функции на ходилото – амортисьорната. Тогава мускулите, връзките и сухожилията, поддържащи сводестата форма на ходилото, както и костите, се отпускат и докосват пода с цялата площ на стъпалото.

Вследствие на продължителното механично въздействие на едно и също място се образува твърдо уплътнение. А в отговор на постоянното дразнене на клетките от роговия слой те започват да се размножават по-бързо, кожата загрубява и се появява така познатият на всички ни мазол.

Разтягането на връзките и налягането на разместените кости предизвикват тъпи болки в крака, които стигат дори до кръста. Появяват се отоци и дори изпотяване.

Страдащите от плоскостъпие ходят, широко разтваряйки крака, разгъвайки стъпала и размахвайки ръце. При тях най-често се износва вътрешната страна на ходилото и токовете на обувките.

Тесните обувки – един от основните фактори на риска.

Установено е, че появяването на израстък (подутина) може да има наследствен характер и по-често засяга жените.

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

Обаче за развитието на болестта голяма роля играят и други фактори – тесни обувки, високи токове, продължително статично натоварване на краката, носене на тежести и не на последно място – наднорменото тегло.

Изкривяването на големия пръст и образуването на израстък най-често се среща при жени, които носят тесни обувки на високи токове. Продължителното носене на такива обувки впоследствие може да доведе до подвиване на големия пръст и възпаление на лигавичната торбичка на костта, намираща се между петата и пръстите. Постепенно започват да се деформират и останалите пръсти. Всичко това причинява мъчителна болка, намалява работоспособността, дори понякога може да доведе до инвалидност. И в крайна сметка се стига до операция.

Плоскостъпието при децата не е физиологична норма, а нарушение.

Една от най-разпространените заблуди е тази, че плоскостъпието при децата си е нормално физиологично състояние. Това е вярно само по отношение на най-малките деца. Деформацията на детските крачета често започва с купуването на първите обувчици, ботинки и други детски обувки.

Те трябва да бъдат леки, гъвкави и меки, за да могат лесно да се приспособят към формата на крачето. Характерно е, че малките деца нямат плоскостъпие, изкривявания и деформирани пръсти, нямат изпъкнали хрущяли, отслабнали връзки и мускули.

Те нямат мазоли или враснали нокти. Всичко това се появява по-късно, като следствие от носене на неподходящи обувки.Неправилната походка предразполага към деформация на стъпалата още от най-ранна детска възраст.

Затова за профилактика на плоскостъпието е много важно да следите как се движи детето, да се постараете то да си формира правилна осанка, като държи главата и торса си изправени и да не разтваря широко крачетата си при ходене. Когато момичето порасне и стъпи на токове, тези недостатъци веднага се проявяват.

КАКВО ТРЯБВА ДА ПРАВИМ ПРИ ОСТЕОАРТРОЗА

За да се избегне остеоартроза на ставите на краката, специалистите по лечебна физкултура обикновено предписват комплекс от упражнения. За всекидневна гимнастика серията упражнения са съвсем прости и лесни за изпълнение.

Побягайте известно време със ситни крачки на пръстите на краката си, после на пети с повдигнати палци и накрая – на външната част на стъпалата.

С пръстите на краката повдигнете от пода молив например, подръжте го няколко секунди и след това го пуснете. Това можете да правите и седнал на стол, и то ту с единия, ту с другия крак.

Опитайте да направите подскок с единия крак, обут в домашен чехъл, като в това време с пръстите на другия се опитвате да задържите например парче плат.

Седнете на стола и започнете да сгъвате и разгъвате стъпалата си, както и да извършвате кръгови движения с тях.

Сложете една пръчка на пода и се опитайте да минете по нея, държейки ръце зад тила си.

Този метод «прогонва» умората, подобрява кръвообращението и премахва отоците – това е така наречената гимнастика във въздуха. Легнете по гръб, вдигнете свитите си крака и направете упражнението «каране на велосипед».

Също лежейки, размахвайте вдигнатите крака поотделно или заедно, но така, че коленете да остават неподвижни.

Легнете, първо изпънете и после съвсем леко повдигнете крака от пода.

Накрая потъркаляйте бутилка или топка, седейки на стола. След това леко вдигнете крак и го разтърсвайте няколко секунди, като направите същото и с другия крак.

Навремето като изпитано средство против плоскостъпие са смятали обикновените дървени макари. Поставяли са ги между първия и втория пръст на крака. Съвременните еластични коректори, направени от гел, естествено, са много по-меки, отколкото старинните груби и твърди макари, но принципът на действие е един и същ.

В редки случаи ортопедите съветват да се слагат специални стелки, които привдигат и поддържат свода на стъпалото в необходимото положение.

Дайте мнение и Вие тук!

Ефикасността от лечението, естествено, зависи от стадия на развитие на плоскостъпие-то. Затова, колкото по-рано се обърнете за консултация към специалист, толкова по-добре.

Баните за краката са много полезни

Едно от най-добрите средства за предпазване от плоскостъпие и други неприятности с краката са баните за крака. Те премахват умората след работния ден. Сложете в съд с вода готварска или морска сол – една супена лъжица сол на един литър вода. След 10 минути в такава баня изплакнете краката с прохладна вода, подкислена с борна киселина – една чаена лъжичка на една чаша вода.

Можете да си правите и баня на краката със сода. Тя продължава 15 минути, като на 3 л вода се слага един грам сода. След банята изтрийте мазола с пемза и нанесете на повърхността на стъпалата балсам. Той се приготвя по следния начин: 100 мл зехтин, 40 г сусамено масло, 10 г витамин А в сух вид.

При възпаление на кожата са подходящи прохладните бани с отвара от борови иглички или лайка. Могат да се използват настойки от дъбови кори, невен, мащерка, брезови листа, като се добави и сода в същите пропорции. След подобна процедура мазолите се намазват с 5-процентен йоден разтвор. И така в продължение на една седмица. Помагат и маслените компреси с растителни масла.

КАКВИ ОБУВКИ ТРЯБВА ДА НОСИМ?

При високи токове три четвърти от натоварването се пада на предната част на стъпалото, а това неизбежно предизвиква деформация на пръстите. Центърът на тежестта се пренася напред. И за да се запази равновесието при това положение, се налага да се напрягат мускулите на краката, кръста и шията. Това е една от причините за главоболие, сърдечни нарушения, задушаване и колебания на кръвното налягане.

И веднага ще споменем и по-сериозните последствия като варикоза, застойни явления в областта на вече изкривения таз – там са разположени червата, пикочният мехур, матката, яйчниците. За да може кракът да изпълнява нормално своите функции, обувката не трябва да вреди. Ненапразно носенето на вече употребявани обувки е по-удобно, отколкото носенето на съвсем нови, защото с времето обувката получава индивидуална форма във връзка със структурата на крака.

В случая не можем да подминем и влиянието на модата. “Експлоатацията” на крака с тясна шпиц-обувка повече от 2 часа на ден неизбежно води до образуване на мазоли и изтръпване на прасците, както и до болки в кръста и плоскостъпие.

Обувката трябва да бъде мека, токът да е не по-висок от 3-4 см и да бъде плътен отзад.

За децата:

1. Детето се нуждае от обувки, когато проходи. Малкото 8-10-месечно бебе няма нужда от обувки. За прохождане най-подходящи са меките обувки. Тип “буйки”. подметката трябва да е мека. Така се дразнят рецепторите на ходилото от нервните повърхности. Истинските обувки се купуват, когато детето стабилно е проходило.

2. Не купувайте обувки без детето. Те задължително да се премерят в право положение. Ако детето е седнало, стъпалото се огъва и се купува по грешка по-малък номер. Свободното разстояние пред палеца трябва да е около един сантиметър. Най-малкият номер детски обувки е 18-и и отговаря на ходило с дължина 12 сантиметра. Един номер при обувките е равен на 6,5 милиметра.

3. Проверявайте на всеки 2-3 месеца дали обувките не са умалели. Някои деца сменят обувките си на всеки два месеца. Предпочитайте естествените материали, за да не се изпотяват краката.

4. Подметката трябва да е еластична, за да се огъва при ходене. При купуване на обувки сгънете предната част, за да изпробвате тяхната еластичност.

5. Обувките трябва да са толкова високи, че да обхващат глезена на детето.Така те го държат изправен.

6. Не използвайте обувки, носени от друго дете. Детските обувки са скъпи и се носят кратко време. Затова майките разменят обувките на децата, което може да се окаже пагубно. Носените обувки са приели формата на чуждото краче и са се деформирали. Новият собственик е принуден да пригоди крака си спрямо формата на старите обувки.

7. Обувките трябва плътно да обхващат крачето. Най-подходящи са тези с връзки, тъй като добре се регулира ширината на обувката спрямо пълнотата на крака. Могат да се използват и обувки с лепенки, но те не са така ефективни. Циповете и катарамите се отпускат с времето и не са подходящи. Хубаво е стелката да е ортопедична.

8. Фортовете трябва да са твърди, за да държат петата изправена.Твърдата обувка служи като калъп за оформяне на стъпалото.

9. Ако забележите, че детето изтърква обувките неравномерно, че криви крака или стъпва неправилно, поискайте съвет от детски ортопед.

Има ли профилактика при плоскостъпие?

Ортопедите и специалистите по лечебна физкултура гледат на ходенето с боси крака не само като на средство за профилактика, но и като на такова за лечение на деформирани стъпала. Редовната тренировка със събути крака по ронлива и неравна почва рефлекторно предизвиква многократно свиване на мускулите, поддържащи свода на стъпалата, както и на мускулите на самото ходило, свиващи пръстите на краката.

Появява се защитен рефлекс, който предпазва свода на стъпалата и възпрепятства развитието на плоскостъпие. Ходенето с боси крака се оказва и много ефикасно средство за отстраняване дефектите на опорно-двигателния апарат, особено при децата.

Благодарение укрепването на мускулите, които свиват и разгъват големия пръст, не се появява израстък на големия пръст на крака.

Вижте още за плоскостъпието при децата:

Лечение на плоскостъпие при деца (дюстабан). Стелки, масаж и упражнения

Първоначално публикувано на:09.01.2008 @ 20:49

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Колко време боли набита пета?

Колко време боли набита пета? Причини. Болки в петата при стъпване

Точно колко време боли набита пета? Какви причини може да има за болки в петата …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *