гъбички по ноктите на краката и др. екзодерил, нистатин, низорал
Лечение на гъбички кандида и микоза с помощта на ламизил и екзодерил, полинейл за гъбички по ноктите и прочие. Канеспор

Гъбички по слабините и другаде: Лечение с крем Канеспор, Ламизил и др. лекарства

Лечение на различните видове гъбички с купешки кремчета и народни мехлеми. Низорал, полинейл, микомакс, ламизил. Средства против кандида и микоза

Съдържание:

Още в текста: ♠ Хигиена ♠ Гъбички = отслабен имунитет ♠ = любов към въглехидратите ♠ Перорални препарати ♠ Лечебни лакове ♠ Лосиони ♠ Гъбички по половите органи ♠ По кожата ♠ Разноцветен лишей ♠ Себореен дерматит ♠ Кандидоза ♠ Гъбички в ушите ♠ По езика и устата ♠ Кандида ♠ Още лекарствени с-ва ♠ Прах боракс ♠ Цитросепт ♠ Вагинални глобули ♠ Канеспор ♠ Екзодерил ♠ Дактакорт ♠ Магнезиев гел ♠ 9 знаменити народни с-ва ♠ Лазерно третиране

Гъбите, гъбоподобните организми и водораслите са сътворили целия органичен живот на планетата, по мнение на ред биолози. Спори живеят вътре в нас, в храната ни, в мозъците ни, в кръвта и червата. Гъби в компанията на бактерии ще ни изядат след смъртта. Гъби отговарят за маса процеси, протичащи в природата, при това без излишно да се набиват на очи.

Казват, че те са нещо средно между растенията и животните. Японци открили, че имат подобие на колективен разум, ориентират се в пространството и намират най-прекия път към хранителна среда, сякаш са тренирани.

Те са навсякъде по планетата. Няма материя, недостъпна за гъбите, стига да има топлина и влага. И са много видове! Една микроскопична част от тях – само около 200!, са патогенни за човека. Едни причиняват болести директно, а други чрез токсините си, които отделят при метаболизма. Едни засягат органи, други потискат процеси, трети се размножават в тъканите. Широко известни са гъбичките по ноктите, но в човешкото тяло няма забранени за тях места.

Но въпреки че са навсякъде около нас и в нас, гъбите не причиняват главоболие на всеки. И все пак – кога „растат гъби“ по човека?

Гъбички = отслабен имунитет

Гъбичните инфекции са голяма група силно различаващи се болести. Като правило напълно здравият организъм с лекота се справя с тях, но ако е снижен имунитетът, то заразяването е практически неизбежно. Заради тази особеност по-често се срещат гъбични заболявания при жените, отколкото при мъжете, което е свързано с отслабване на защитата при менструация например.

След като гъбите започнат да се размножават в човека, имунитетът продължава да отслабва, осигурявайки на гостите чудесна среда за бързо разпространение. Именно затова гъбите искат и драстични средства, и продължително лечение, и упорство, но и привеждане на защитните сили в идеално състояние.

Връзката между гъбичките и ниският имунитет се демонстрира при пациенти, чиято имунна система е потисната естествено или изкуствено – например при СПИН или след трансплантация, за да не отхвърли тялото новия орган. Такива болни развиват микози като аспергилоза, криптококов менингит или орофарингеална кандидоза.

Гъбички = любов към въглехидратите

гъбички по ноктите по ръцете се махат с екзодерил и полинейл
Гъбички по ноктите се махат с лак

Гъбите имат потребност от органични източници на въглерод, азот, витамини и други. Едни изискват готови компоненти, други ги синтезират , като за целта търсят само въглероден източник и минерални соли. Една хубава максима гласи, че микроорганизмите в червата и човекът споделят една и съща храна, само че те са първи. След „добрите“ остават полезни вещества, а след патогените – токсини. Затова не е без значение какво „подаваме“ към флората, която ни обитава. Голяма част от нея обича въглехидратите – захар и сладкиши, хляб и тестени. И обратно – прекомерното количество въглехидрати добре подхранва гъбичките. Затова лечението на редица патологии като кандидоза се съпровожда със задължителен хранителен режим.

Други фактори за възникване на гъбични заболявания:
  • приемане на препарати, намаляващи киселинността на стомаха;
  • антибактериални терапии;
  • нарушаване на баланса на нормалния състав на флората.
Това, което причиняват гъбичките, се нарича микоза. Микозите са два вида:
  1. повърхностни – засягат кожа, коса, нокти и видимите лигавици;
  2. дълбоки – засягат подкожните тъкани и вътр.органи.

Повърхностните микози се предизвикват от паразитиращи в тъкани, съдържащи кератин, дерматофити. Сред тях е известната кандида. Дълбоките се причиняват от филаментни и диморфни гъбички, от дрожди.

Демир бозан за безсъние

Поради това разнообразие симптомите са разни и не винаги очевидно сочат към гъбично заболяване. Сред тях са издуване на корема, газове, болки с неясен произход, диария до воднисти изпражнения, бълбукане в червата. Всъщност гъбичките предизвикват безброй болести, но тези, за които всеки знае, са колониите по ноктите, които имат водят до неестетичен вид.

Гъбичките се атакуват с препарати, наречени антимикотици. Те се делят на три големи дяла според начина си на действие:

  1. препарати, които разрушават пропускливостта на клет.мембрана на спорите. Делят се на:
  • Имидазоли: бифоназол, клотримазол, еконазол, кетоконазол, миконазол;
  • Триазоли: флуконазол, итраконазол, вориконазол;
  • Алиламини: тербинафин, нафтифин;
  • Морфолини: аморолфин;
  • Тиокарбамати: толциклат, толнафтат;
  • Субституирани пиридони: циклопирокс;
  • Полиенови антибиотици: амфотерицин б, нистатин;
  1. препарати, потискащи синтеза на нуклеинови киселини: флуцитозин;
  2. препарати, потискащи хитиновия синтез: гризеофулвин.

Свойствата и действието на тези лекарства ще разгледаме по-долу.

Упорити гъби по крайниците

Гъбичките поразяват ноктите и на двата вида крайници, дори и едновременно. Заболяването се нарича онихомикоза – много упорито и прилепчиво. Лекува се трудно, бавно, продължително, с променлив резултат, понякога неуспешно. Струва купища нерви и още толкова пари, а през цялото време пречи на носенето на летни сандали. Но това дори не е най-неприятното. Гъбичките изискват поемането на огромен ангажимент за постоянно обеззаразяване, изваряване, дезинфекциране, често преобличане, преобуване, пране… Но да започнем отначало.

Хигиена при наличие на гъбички

Всъщност, гъбичките винаги са налични у нас и около нас. Занемарената хигиена отваря една широка врата към гъбични инфекции. Но тук става въпрос за обратното – как без хигиена излекуването на гъбички е невъзможно. Гъбичките са високо заразни и се умножават „като гъби“, както гласи жаргона, тоест в прогресия. Понякога лечението на такъв род инфекции не се получава, защото гъбичките постоянно се препредават: от едно място на друго, от дреха на дреха, от завивките към бельото, от един член на семейството към друг… Така инфекцията все повече се разраства и в един момент изглежда, че няма как да бъде овладяна. Единственото средство срещу подобна „въртележка“ е безкомпромисната хигиена, каквото и да струва тя. А тя струва много! Време, грижа, труд и пак време.

Хигиенните мерки при гъбична инфекция имат две цели:
  1. да предпазят прехвърлянето на заразата от човек на човек;
  2. да предотвратят самозаразяването на лекувания пациент.

Тези мерки трябва да се провеждат последователно и да минават по всички пътища на гъбичките. Ето някои от задължителните компоненти:

1. Обувки и домашни пантофи

Те са на първия фронт срещу гъбичките и ако не бъдат периодично обеззаразяване, локалното лечение ще остане без последствие. При всяко обуване на заразената обувка гъбичките отново ще се заселват по пръстите. Най-добре е обувките, носени със „заразен“ крак, да се изхвърлят. Но това понякога значи да се изчисти целия гардероб. Затова разумен вариант е да се изхвърлят по-евтините – от изкуствени материали, а тези от естествена кожа да се обеззаразят. След първоначалното обработване, обувките се минават с дезинфектант периодично, в идеалния случай през ден – два.

2. Чорапите

Препоръчва се заразеният постоянно да носи чорапи, за да предотврати предаване на инфекцията към тъканите в дома и оттам – към други хора. От босия крак гъбичката минава и по спалното бельо, така че чорапите са необходими и през нощта. Отношението към чорапите е като към заразно болни – те не се събират с другото пране на болния, нито с прането на другите от семейството. Перат се отделно и не се държат в общия кош за пране. Докато трае терапията се напичат на слънце или се въртят в сушилната на висока температура и задължително се гладят.

3. Кърпите за къпане

Друга материя, която се допира до огнищата на инфекцията и е потенциален неин разпространител. Хубаво е краката да се избърсват с хартия, а не с текстил, но ако все пак се ползва кърпа, нека тя да се пере след всяко ползване и то на минимум 60 градуса. За сигурност кърпите се изваряват или се дезинфекцират.

4. Дрехи, одеяла, покривки

Всички тъкани в дома са потенциални приносители на инфекцията. Ако заразеният ходи постоянно с чорапи, донякъде ограничава вероятността от зараза. Същото внимание изискват и личните дрехи – често пране, да не се заемат на други, да не се мятат на произволни места.

5. Ръцете

Миенето на ръцете е на принципа „колкото по-често, толкова по-добре“ и е задължително след контакт със заразените нокти.

6. Хигиенните мерки (както и самото лечение) продължават дълго след изчезване на симптомите и когато се появи здрав, без следа от гъби нокът.

Подробно за този вид гъбички ТУК:

Гъбички по ноктите на краката: какво още не знаем?

Лечението

Гъбичките по ръце и крака се третират от три страни:
  1. вътрешен прием на медикаменти по схема, най-малко година – година и половина. Препаратите се приемат до пълно и устойчиво изчезване на всякакви изменения по ноктите;
  2. локален препарат за директно третиране на местата с гъбички;
  3. постоянни хигиенни мероприятия поне няколко месеца след излекуване.

Нито един от тези три способа не гарантира излекуване. Лекарствата за пиене водят до 50-75% положителен резултат. Локалните средства пък имат от 8-15% положителен резултат. Във 20-50% от случаите има опасност гъбите да рецидивират. Така че спасението е „три в едно“ – атака от всички страни и продължителна обсада, докато от гъбичките не остане и помен.

Перорални препарати

През устата се приема някой от следните медикаменти:

  • Griseofulvin – противогъбично средство, което действа при зарази, локализирани върху кожата, косата и ноктите. Не се употребява при микози по вътрешните органи. Търговско наименование на такъв препарати: Фулцин.Активното вещество се отлага в ноктите, космите и епидермика, като избира кератогенни слоеве. Лекува онихомикоза и микроспория, показан още при епидермофития, трихофития, фавус.
    Гризеофулвинът е медикамент, който повлиява метаболизма и действието на множество други лекарствени препарати, затова при изписване се внимава за други заболявания, лекувани перорално.
  • Terbinafine – действен при дерматофити, включително онихомикози и микроспория, но за разлика от Griseofulvin, този препарат работи и срещу кандиди. Приема се орално не по-малко от 4 месеца при гъбички по ръце и крака, като се съчетава и с крем за локално приложение – двукратно, поне 4 седмици. Представител на групата е Ламизил с две форми – таблетки и крем. Минималното му приложение е 6 седмици при гъбички на ръцете и 12 седмици – при засягане на краката. Сравнително безопасно, противопоказания има спрямо чернодробни патологии.
  • Itraconazole – антимикотик, който се концентрира в кератиновия слой на кожата и се задържа в лечебна концентрация за 2 до 4 седм след края на терапията. Други зони, на които се натрупва – следователно въздейства, са вътрешни органи, кости и скелетна мускулатура, влагалище. Затова обхватът му на действие е значителен. Подходящ за продължителни курсове. В същото време действен и при онихомикоза, към която се подхожда „пулсово“. Пулсовата терапия представлява курсово въвеждане на 12 часа за 7 дни, последвани от 21-дневна пауза. Обичайно при гъбички на ръцете се изписват 2 курса (пулса), на краката – 3 бр. При продължително лечение се отбелязват стомашно-чревен дискомфорт и оплаквания, които са със значителна честота – около 16% от лекуваните с такъв препарат. Представител: Орунгал, 100 мг капсули, цена 23.23 лв.
  • Fluconazole – от същата група на горния препарат – триазолов антимикотик. Представител: Фунголон, капсули 100, 50 мг, цена 39.86 лв за 100 мг, Дифлукан, капсули 150 мг, цена 7.00 лв за 1 капсула. Препаратът е разработен за седмично приемане, което е удобно и неангажиращо. Затова и Дифлукан е на единично опаковани капсули. Медикаментите действат срещу инфекции по кожата, включително по ноктите, но също така върху лигавици, гърло, гениталии, устна кухина (при протези), дихателна с-ма, мозъчни обвивки. Предизвиква нежелани реакции в стомаха, черн.дроб, бъбреците и нарушения в кръвта. Ползва се с внимание при чернодробни патологии.
Средства за локално приложение

Медикаментите с местно приложение не се считат от най-ефективните. Причината е, че те трудно проникват през твърдата и одебелена нокътна плочка. Лечебните лакове например като Полинейл и Пенлак са 100% ефективни едва в 7% от случаите – тоест при 7 от 100 пациенти, които ги ползват.

Лечебни лакове

Гъбички, гъбични инфекцииЛаковете за нокти на практика са антимикотични препарати, направени така, че да проникват бързо в нокътната плочка при онихомикози. Основата им е циклопирокс 8%. В ноктите на ръцете терапевт. концентрация се постига за 7 дни, а на краката – за 14 дни, защото циклопирокс се концентрира 4 пъти повече в ръцете, отколкото в краката. Медикаментът се нанася като лак за нокти, като първият път с пиличка се отстранява частта от нокътя, върху който има изменения от гъбичките. Обичайно в опаковките има пиличка, защото категоричното указание е тя да се ползва еднократно и веднага да се изхвърли, при това на безопасно място (виж частта за хигиенните мерки по-горе). След изпиляване нокътят се покрива с лак – по един път на всеки две денонощия през първия месец, а после през 3 дни. От третия до шестия месец лакът се нанася по веднъж седмично. Почиства се с обикновен разтворител за лак.

Лечебният лак за нокти се полага много внимателно по нокътната плочка, защото върху околните тъкани активната съставка причинява еритем и излющване на най-горния слой.

Търговски наименования лечебни лакове с циклопирокс:
  1. Батрафен, 3 г, цена 29.53 лв. Активното вещество има потребност от 48 часа, за да проникне през нокътя и да достигне до гъбичките – причинители на инфекцията.Съхранява се на тъмно, на стайна температура.
  2. Полинейл, 3.3 мл, 35.95 лв. Концентрацията му също е 8%. Нанася се и върху 5 мм от обграждащата кожа, както и под ръба. Изсъхва за около половин минута, след което е разрешено да се манипулира с ръцете или да се обуят чорапи на краката. Разтворът е ефективен и на двата крайника.
    Подробно ТУК: Употреба на полинейл, нишадър, батрафен, йодасепт, боракс и още много средства против гъбички!
  3. Шол против гъбички, 3.8 мл, 21.70 лв. Производителят подробно описва как действа системата, но не посочва активната съставка. Единствено афишира, че средството премахва на 99% гъбичките по ноктите. Въпреки че фирмата е сред утвърдените по света, медиците твърдят, че подобна максимална резултативност не се постига с никое средство. Шол прилага в опаковката си пет пили, за да се отстранява засегнатата тъкан периодично, а уредът да се изхвърля незабавно. На практика пилата, ползвана преди лаковете за нокти става изключително заразни и могат да отнесат инфекцията до много хора, най-напред тези, които споделят един дом и вещи с инфектирания.
Лосиони

Лосионите са друга форма на антимикотичните препарати, при които специфичното удобно е, че освен ноктите, с тях се обработват и тъканите, които се допират до заразените участъци – най-вече обувките. У нас основно се продават лосионите на Вартнер и на Евтерпа, като разликата между двата препарата е, че единият се маже с четчица, а българският е под формата на спрей и много удобно се пръска върху всяка повърхност.

Продуктите на Вартнер

Марката Wartner събира добри отзиви с линията продукти срещу гъби по ноктите. Производителят твърди, че продуктът възстановява нокътната пластина, поразена от гъбичките, и в същото време защитава здравите нокти от заразяване. Освен лосиона, с добро име се ползва системата Nailexpert, създадена на чести посетители на боулинг клубове (оборотни обувки), басейни, сауни и обществени бани. Патентованата формула на Вартнер действа по два пътя: отначало спира ръста и разпространението на гъбичките към близките участъци от нокътната пластина, а по-нататък ускорява регенерацията и подпомага пълното възстановяване на поразения нокът.Гъбички, гъбични инфекции

Wartner е лечебно средство и се прилага по определен начин:
  • измиват се ръцете/краката, засегнати от гъбички;
  • отстранява се по-рано положен лак върху ноктите;
  • нанася се лосионът с апликатор. Това става на два слоя, след като се изчака първият напълно да изсъхне.

За ефективно лечение на гъбички производителят дава показание за използване на средството двукратно вс.ден, като забележим ефект ще има 4 седмици от старта на използването.
Лосионът е опакован в количество, разчетено за 400 апликации. Цената му е 17 лв.

Отзиви на ползватели
  • Ирина Делчийска: Всички средства срещу гъбички се ползват до половин година, само че едни са по-ефективни, а други не са толкова. Например аз си купих Вартнер. Цената му е по-нормална спрямо други марки и се оказа, че ефективността му е добра. Вярно, опаковката е съвсем миниатюрна, но ако се маже на тънко, стига за няколко седмици. На мен ми се наложи да си купя три пъти, но си струваше.
  • МамаНаБебе: Използвала съм лосион за лечение на краката. Няколко месеца го слагах по два пъти, а после продължих само вечер. Горе-долу лечението протече така: след една седмица ноктите престанаха да се разслояват, след около месец видът се подобри, а за 6 месеца получих пълно обновяване.
  • Тонка1999: Добре ми подейства лосиона, ноктите ми се изгладиха, но след време пак се заразиха. Иначе докато слагах, ноктите се изравниха и станаха с по-хубав цвят.
  • Велимира Антонова: Редувам лосион с хапчета, да видим дали ще заздравее по-бързо. От сто години се спасявам от гъбички, вече се разбра, че решението е само хигиена, добър лак и това е!
  • Смайли78: Леко се нанася и няма неприятен мирис.

Производителят казва, че формулата му е уникална, съчетаваща и овлажняване, и подхранване, заедно филмообразуващи силиконови масла. Те създават защита от външно постъпване нан ова зараза и потискат гъбичките под себе си, защото им спират кислорода.

Лосион Евтерпа

Лосионът на Евтерпа е разработен за гъбички по ноктите на ръце/крака. Удобното и специфичното при него е, че е създаден под формата на спрей. Пръскането е от разстояние и изключва излишен допир, следователно и предаване на инфекция. Флаконът също се пази чист, което е от огромно значение. Лосионът се пръска от 10-15 см, докато целта хубавично се напои. Ефект след 2-3 седмици, обещава производителят.

Гъбички по половите органи

Едни от най-разпространените инфекциозни патологии на полов. органи при мъже и при жени са гъбичните – урогенитална кандидоза. Това не е венерическо заболяване и не бива да тревожи. Подобни гъбички има в телата на 80% от хората, но в даден момент започват да се размножават по-активно и носят неприятни усещания. Според пола на засегнатите те се делят на:

1. Вагинална кандидоза

– влагалищни (вагинални) гъбички при жените. Съпроводено е с появата на белезникави секрети по половия път, сърбеж и раздразване на външн. полови органи. Прочутото бяло течение – по-прозрачно или като извара, в голям процент от случаите се дължи именно на гъбична инфекция. Но внимание! Има и други патологии, които имат идентичен симптом. Единствено наличие на течение не е достатъчно условие да се предположи гъбичен причинител.

Вагинални възпаления се обобщават като вагинит. Те имат разни причинители – освен гъбичките, още бактерии (бактериална вагиноза, хламидия), едноклетъчни паразити (трихомониаза) и вируси (херпес симплекс, човешки папилома). Има и така наречения „незаразен“ вариант, който е алергична реакция на тялото към използвани химически средства за хигиена и подпомагане на половия акт.

Всеки един от изброените видове има различно лечение, съответно на причинителя.

2. Гъбички по пениса и слабините

При мъжете симптомите са зачервеняване в края на половия член, сърбеж и, болка при интимна близост. Подобни белези водят до гинеколог, защото е съществено да се установи видът на инфекцията. Още няколко други патологии имат сходни симптоми.

Основният способ да се определи дали са гъбички е чрез изследване на проба от флората. Някои видове гъбички са устойчиви към определени противогъбични препарати. Затова определянето на точния вид е основата за успешното лечение.

Факторите, които провокират патологичен ръст на гъбичките, е снижение на имунитета, стрес, прием на антибиотици. Когато се наруши микрофлората, кандидата става агресивна и развива активна дейност. Битува мнение, че дори чрезмерната употреба на глюкоза води до нарушаване на баланса на микроорганизмите и става благоприятна среда за тяхното развитие.

Понякога гъбички минават от ануса към влагалището заради снижаване на хигиената. Рискът идва при неправилно или непълно избърсване след изхождане и/или носенето на прашки. Друг слаб момент е хигиената при менструация.

По време на бременност гъбичната инфекция активно се проявява в първия триместър. Медикаментозното лечение в този период е нежелателно, то започва в края на втория и началото на третия триместър.

За намаляване на неприятните усещания се препоръчва по-честа промивка на половите органи с вода с добавени сода бикарбонат или малко фурацилин. Ползването на сапун е категорично забранено. Той изсушава лигавиците и увеличава дискомфорта. Ползването на калиев перманганат също не носи полза. След водните процедури се препоръчва посипване с талк или детска пудра, които намаляват неприятните усещания.

Лечението на гъбички по половите органи най-често отнема две седмици. През това време са забранени половите отношения. Друго задължително условие е лечението и на двамата партньори. Ако не се спазят тези изисквания или не се завърши курсът, има риск от подновяване на инфекцията. Някои щамове с времето са станали устойчиви към противогъбични медикаменти, затова към лечението е потребно да се подходи сериозно и отговорно.

Ако гъбичното заболяване минава в лека форма, е достатъчно местно лечение. Това са кремове и свещички, които съдържа противогъбични компоненти (клотримазол, изоконазол, миконазол, натамицин и други). При рецидиви към местното лечение се добавят и перорални средства. Това е прием на флуконазол през устата (таблетки или капсули). При тежко протичане курсът продължава до 3-4 седм.

Бързо изцеление на вагинални гъбички с проверени народни лекове и лекарства

Полижинакс

Вагин. глобули, опаковани по 6 бр с цена от 7.92 лв, са създадени за местна терапия на вагинални инфекции. Препаратът е само за възрастни и не се съчетава със спермицидни с-ва, диафрагми и презервативи от латексов материал, защото създава риск от елиминиране на тяхната защита (разкъсване). Противопоказание е алергичен отговор към соя/ фъстъци (заради включването на соево масло) и съставките на лекарството, наличие на бременност и лактационен период.

Нистатин

Таблетки, опаковани по 20 бр с цена от 5.39 лв, са създадени за стопиране на развитието на гъбичките и в редица случаи – до тяхното пълно ликвидиране. Избраната форма – таблетка, го прави удобен за атакуване на дрождеподобни гъби в редица вътрешни лигавици като уста, гърло, хранопровод, стомах, черва, влагалище. Показаната доза е от 1-2 бр таблетки 3/4 пъти до 4 бр таблетки при тежки случаи. Терапията се прилага минимум 2 денонощия след пълното изчезване на всички симптоми.

Полижинакс или Нистатин?

И двата препарата имат идентично активно вещество – нистатин. Разликата е, че при Полижинакс количеството е 100 000 IU, а при Нистатин – 500 000 IU (международни единици).

Действие на активното вещество

Молекулата на нистатин прониква през мембраната на клетката и създава множество канали, способстващи неконтролируемия транспорт на вода, електролити и неелектролити. Така клетката губи устойчивост към въздействието на външните сили и се разрушава. По този механизъм препаратът оказва фунгицидно действие по отношение на дрожди и дрождоподобни гъбички, особено Candidaspp и Aspergillus spp. При локално поставяне действа преимуществено на Candida spp. Неактивен по отношение на бактерии като Trichomonas vaginalis, Gardnerella vaginalis и вируси. Гъбичките развиват устойчивост към нистатин много бавно.

Прилага се срещу кандидоза и за профилактика срещу кандидоза при продължително лечение с антибактериални медикаменти, особено при изтощени и с отслабени сили пациенти, за кандидоза на лигавиците, в това число влагалище, дебелото черво и долните зони на червата, както и кожата.

Страничните действия на нистатин са алергични реакции (в това число сърбежи и обриви, повишение на температурата, втрисане). При вътрешно приемане – възгорчив вкус в устата, диспептични явления като диария, гадене, болки в корема, при интравагинално приложение – раздразване на влагалището, при външно приложение – раздразване на кожата.
Възможно е възникване на резистентни форми на гъбичките, което изисква отмяна на препарата.

Гъбички, гъбични инфекции
Гъбичката Epidermophyton floccosum

Гъбички по кожата, микоза

Микозите по кожата са известни на човека от древни времена, а днес заемат водещо място сред инфекциозните заболявания във вс. страни по света. Свързано е на първо място със значителното снижение на имунитета на човека. Освен това болшинството от хората са слабо информирани за това, което се явява източник на инфекцията, как се разпространява заболяването и мерките за профилактика. Заради това пациентите често стигат до лекар, когато формата е напреднала и има големи зони на поражение.

Гъбичките, които поразяват кожата, са множество видове. Основните:
  • Гъби от рода Microsporum, Trichophyton и Epidermophyton. Съставляват групата на дерматомикозите – най-разпространената, засяга кожата, косата и ноктите.
  • Гъби от рода Candida. Поразява кожното покритие, ноктите, лигавиците както на външните, така и на вътрешните органи, предизвиквайки локални и системни кандидози.
  • Гъби от рода Malassezia furfur. Поразяват най-горният слой на кожата и космените фоликули. Заболяванията съставляват групата на кератомикозите.
  • Плесенни гъби от рода Mucor, Thamnidium, Rhizopus, Sclerotina, Penicillium, Aspergillus, Cladosporium, Alternaria. Поразяват кожата и ноктите.
  • Дерматомикози (дерматофитии).
  • Гъбичките Microsporum, Trichophyton и Epidermophyton причиняват най-разпространените по честота гъбични заболявания. Те притежават способността да устояват на кератина. Постоянно обитават кожата и космените покрития на животните и човека. Някои живеят в почвата.
Кератомикози

Дрождоподобни гъбички Malassezia furfur поразяват най-горните слоеве на кожата и космените фоликули. Предизвикват такива патологии като разноцветен лишей и себореен дерматит. Възбудителят постоянно обитава кожния покров на човека.

Кандидомикози

Предизвикват се от гъбички от рода Candida. Стоят след дерматофитите по честота на поражения. Засягат кожното покритие и ноктите, лигавиците на вътрешните и външните органи. Способни са да предизвикват системни микози.

Плесенни гъбички

По-често причиняват гъбични поражения върху хората от страните с тропически климат. Някои видове плесенни гъбки са способни да обхващат ноктите и кожата.

Рубромикоза (-фития)

В 90% от случаите се причинява от червен трихофитон (Trichophyton rubrum). Гъбката е наречена така заради способността си да образува червен пиглент при ръста си в питателна среда Сабуро. Широкото разпространение на този вид в околната среда е причина за честите заболявания при човека.

При руброфитията се поразява кожата на стъпала, междупръстие, нокти. По-рядко се проявява по тялото и големите кожни гънки. Още по-рядко ще се формира по лицето и главата. Болният човек и неговите лични вещи са източник на инфекцията в обществени места – басейни и бани. Болестта се предава на всички членове от семейството. Слабият имунитет и несъблюдаването на лична хигиена способстват за развитието на патологията.

Кожните проявления на руброфитиите са:
  1. еритемо-сквамозна форма – характеризира се с появата на големи петна, на повърхността на които се определят папули и везикули (миниатюрни релефни мехурчета с течност). Разширените капиляри придават на обсега на поражението червеникав вид, на повърхността на който се получава белене. С времето мястото на поражението се покрива с корички. То е заобиколено с кръгче от папули и везикули.
  2. фоликуларно-нодуларна форма – тя се явява продължение на развитието на предходната форма в резултат от отсъствие на навременна терапия.
Микроспория

Възбудител на заболяването са гъби от рода Microsporum. Източник на инфекцията са болни от трихофития котки, по-рядко – кучета. Много рядко заболяването се предава от болен човек. Гъбите са устойчиви на външна

среда. Те живеят на върху люспите на кожата и косата до 10 години. По-често заболяват децата, защото те по-често контактуват с болни бездомни животни. В 90% гъбичките поразяват окосмени участъци, а много рядко – открити участъци на кожата.
Заболяването се проявява с кръгли зони на поражение. По периферията им се фиксира възпалена овална линия с релефни мехурчета и корички и белене на повърхността. Най-често петното е едно с диаметър до 2 см. По-рядко се явяват две или повече петна и такива с по-големи размери. Когато са многобройни, клонят към сливане.

Трихофития

Виновник за заболяването са гъби от рода Trichophyton, които паразитират по кожата на хората, едрият рогат добитък и гризачите. Заболяването по-често се регистрира през есента, по време на полската работа. Тогава източник са сеното и сламата. При този вид се поразяват откритите участъци на тялото. Гъбичките, паразитиращи

Дайте мнение и Вие тук!

върху човека, могат дас танат източник на трихофития. Заболяването е високо заразно. Източник на инфекцията е човекът и личните му вещи. При лека форма се поразяват откритите части, но при усложняване поражението минава към кожата на бедрата и колената.

Поразените участъци са кръгли с ярък червен цвят, подобни на тези при микроспорията, но значително по-големи, с елементи на белене и неголеми възли. По края присъства възпален пръстен. Патологията протича в три форми, които с развиване на процеса се заменят една друга: повърхностна, инфилтративна и гнойна.

Разноцветен лишей

Много разпространена патология. Предимно се среща при хора в младежка и средна възраст. Гъбите паразитират в най-горните слоеве на кожата и в зоната на космените фоликули и причиняват заболяване само при определени условия – примерно изменение на химическия състав на потта при повишено изпотяване, заболявания на стомаха и червата, на ендокринната с-ма, имунодефицит и други подобни пускови механизми.

Гъбичките поразяват кожата по тялото. Зони на поражение се отбелязват по гърдите и корема. Значително по-рядко се наблюдава лишей по главата, крайниците и ингвиналните области.

Разноцветният лишей представляват петна с розов цвят, чиято повърхност се бели незначително. Петната са склонни към сливане, а цветът им се променя с времето към по-светло или тъмно кафяв.

Себореен дерматит

Предизвиква се от липофилни гъбички Malassezia furfur (Pityrosporum). Те паразитират върху кожата на много хора. Окосмената зона на главата се поразява от Pityrosporum ovale (P. ovale). Те са виновници и за поражения върху тялото. Възбудителите се съсредоточват към места с най-голямо натрупване на секрети, продуцирани от мастните жлези. Гъбичките използват мастните вещества в своите жизнени процеси. Бурният ръст на гъбите се провокира от хормонални, неврогенни и имунни фактори.

При себорейния дерматит пораженията имат обширна локализация, но най-често върху окосмената зона на главата.

Петна се появяват на границите на окосмяване и по брадата, миглите, веждите. Често гъбичките се разрастват в ноздрите, зад ушната мида, в ушния канал. По-рядко ще се видят върху гърдите и гънките. Понякога поразяват кожата около ануса и половите органи. Тогава се казва, че гъбичките са получили разпространен характер.

Себорейният дерматит е възпаление с елементи на белене. Ако процесът е локализиран върху открити части на кожата, то възпалителния компонент е по-слабо забележим, а излющването на кожата се усилва. Понякога повърхността се покрива от корички. Патологията понякога се съпровожда от сърбежи, които са доста интензивни. При присъединяването на вторична инфекция се получава нагнояване.

Кандидоза

Виновник са дрождоподобните гъбички от рода Candida, широко разпростр. в околната среда. Те постоянно, от момента на раждането, паразитират върху кожното покритие и лигавиците. Патологичните прояви се провокират от рязък спад в имунната защита и при дълги курсове антибиотична терапия с широк спектър. Възможно е голямо количество гъби да попаднат върху кожата на човека едномоментно, но има професии, при които те постъпват на малки порции, но пък постоянно.

При кандидозата измененията се проявяват върху големите и по-малки гънки по тялото. С развиване на процеса те обхващат и други зони по тялото. По-рядко ще бъде намерена върху дланите и стъпалата. Често жертви на тези гъбички са кърмачетата. В групата на риска се намират и болните от захарен диабет. Патологията протича дълго, често рецидивира.

В началото участъците на поражение придобиват червеникав цвят, на фона на който се виждат множество малки мехурчета. Процесът се разпростира много бързо. Червеникавият цвят се заменя с наситено червен, на места се появяват участъци с ерозия. Границите на петното са ясно очертани. В периферията му се вижда излющване на роговия слой.

Гъбички в ушите (отомикоза)

Отомикозата се отнася към най-коварните категории гъбични заболявания, поразяващи вътрешните органи: вътрешното ухо, ларинкса, устата. Еднакво се среща при възрастни и деца, най-често заради лош имунитет. Безобидно посещение на басейн, ползване на чужди слушалки при наличие на микродраскотина в ухото – ето някои от пътищата за попадане на гъбичките в средното ухо. Също хормонални терапии, антибиотично лечение. В рисковата група влизат и прекалено чистоплътните хора, които интензивно си почистват ушите от секретите. Именно ушната кал препятства разпространението на вредителите.

Микозата в ухото започва с неголямо, сърбящо раздразнение. Човек го разчесва и така то се разпространява по повърхността на кожата. Отначало сърбежът е пристъпообразен, но постепенно придобива постоянен характер, към който се добавя парене и болка. Още един признак са неестествените секрети от ухото с бял, жълт, зелен и дори черен цвят. Пациентът страда от запушване, шумове, намалена чувствителност на кожното покритие и на слуха. Натрупаните секрети се втвърдяват и върху тях се формира коричка.

Лечението се предхожда от неутрализиране на условията, причинили развитието на гъбичките. Ако е в имунитета, се назначават витамини и стимулатори, ако е заради лекарства – те се заменят. Определя се типа на възбудителя, от което зависят конкретните препарати. Дрождевите гъбички се поддават на третиране с 0,2% спиртен разтвор на сангвинарин, спиртни и водни разтвори на хинозол, воден раствор на леворин, канестен, кастелани. Тези препарати се накапват в ухото или се нанасят с памучен тампон, вмъкнат в ушния канал за известно време. Отличен резултат показват кремовете нистатин/ леворин.

Плесенните гъбички изискват друг подход. По-често се ползват нафтифин, тербинафин, итраконазол. Важна съставка на лечението е почистването и премахването на микотичната „тапа“ – отделяният гъст секрет, смесен с люспи и замърсявания, които се наслагват в ушния канал, запушват го и задържат инфекцията. Ако тази мазна субстанция остане дори в незначително количество, лечението няма да е ефективно. Лекарите настоятелно препоръчват това почистване да се става с водни разтвори или „на сухо“ изстъргване на отлаганията, защото влажната среда стимулира растежа на гъбичките, а търкането ги разпространява механично. За очистване се ползва водороден прекис, вазелин или някакъв маслен разтвор.

При ушните инфекции има и още един причинител – особен патоген, срещу който местните препарати не работят. Тогава се вземат противогъбични таблетки. Те обаче оказват негативно влияние върху върху микрофлората в червата, затова се комбинират с препарати за нейното възстановяване. Полезно е рязко увеличение на витамините и натуралните храни. Най-важното е пълното и категорично изключване от менюто на всичко, що е сладко и тесто.

Гъбички по езика и устата

Гъбичните инфекции в устата обикновено засягат бебетата, децата, възрастните хора със зъбни протези и пушачи. Такива микози се проявяват при придобит имунодефицит при имуносупресивно лечение, трансплантации, лечение на рак, у болни от СПИН.

Видове:
  • остра псевдомембранозна кандидоза. Заболяват основно новородените, но и възрастни с лош имунитет. Такива гъбички по езика са известни като млечница – болезнено изменение на лигавицата в устата, по бузите, венците и гърлото, кремаво-бял налеп с консистенция на пресечено мляко, което лесно се отделя, а под него се показва ярко червена основа.
  • хронична псевдомембранозна кандидоза. Възниква при хора със СПИН, при имуносупресивно лечение и страдащи от вътрешни гъбични инфекции с повишена резистентност към антибиотици. Симптомите са аналогични на тези при острата форма. Болезнените изменения включват езика и небцето. Понякога се засяга преглъщането.
  • остра атрофична кандидоза. Заболяват основно хора с нерегулиран захарен диабет и такива на антибиотична терапия. Симптомите на този тип млечница е възпаление на лигавицата на устата и гърлото с видими места на локализация на гъбичната инфекция. Възниква отоци и парене по езика, възпаление на ъгълчетата на устата с инфилтрации по бузите и устните.
  • хронична атрофична кандидоза. Възниква при хора, които носят зъбни протези. Гъбичките се локализират на небцето под протезата. Нерядко преминава към езика, който може напълно да почервенее.
  • хронична еритематозна кандидоза – хронично възпаление на лигавиците, езика и гърлото. На повърхността отчетливо се виждат бели склеротични образувания.
  • хронична хиперпластична кандидоза – сърбежи по езика и лигавицата в устата, заедно с бели, плътни налепи, които с трудност се отделят от основата. Имат неправилна форма, но ясно очертани със зачервяване.
  • папулозна хронична кандидоза – микоза на устната кухина, характеризираща се с образуване на налепи по лигавиците, парене на езика и хиперчувствителност към кисели и остри блюда.

Микозите в устата са сериозен проблем за стоматолозите. Кандидата се влияе от устойчивостта на организма, възрастта, храненето и социалните условия. Рискови фактори са хормоналните разстройства, епителните изменения, изменения в състава на микрофлората с бактериална етиология, захарен диабет, хипофункция на щитовидната жлеза, високовъглехидратни диети, дефицит на желязо и фолиева киселина, имуносупресия.

Симптоми на млечницата:
  • белезникави петна по лигавицата;
  • ерозии и язви;
  • възпаление на езика;
  • еритема на венците;
  • болезнени пуквания в ъгълчетата на устата.
Лечение

Развитието на гъбичките в устата се забавя с безвъглехидратна диета или такава с минимално количество въглехидрати. Унищожаване на микозните образувания по езика става с лекарствени билкови напитки. Ефективна в борбата с гъбките е целулозата. Паралелно се укрепва тялото с пробиотици и комплексни витамини. Когато натуралните методи не помагат, лекар назначава лекарствено лечение. През цялото време хигиената в устата се поддържа с удвоено внимание. Повече прочетете ТУК: 

Как да се преборим с неприятните гъбички в устата? Симптоми и лечение

Кандида, кандидоза

Многократно в статията ни дотук споменахме гъбичките кандида. И не е случайно – те са причинител на повечето най-често срещани инфекции. Те са виновници за безобидни кожни еритеми до патологии на дълбоките тъкани, които застрашават живота.

Най-познатата форма е кандидозата по кожата и лигавиците, която разгледахме по-горе. Тя се разполага в устата, по половите органи, по откритата гладка кожа. Тези гъбични образувания са неприятни, дразнещи, упорити, понякога изглеждат едва ли не нелечими. Но все пак са безобидни, за разлика от системната кандидоза.

Кандидемия е проникване на гъбичките в потока на кръвта. Инфекция на такова място е опасна, защото бързо стига до всички органи и тъкани. Към нея са податливи следоперативни пациенти, неонатални и имуносупресирани случаи. Смъртността при системна кандидоза е около 30-40% – изключително неприемлива за съвременните условия цифра, която и не се снижава с годините, въпреки всички усилия. Тази кандидоза взима най-много жертви сред всички видове системни микози.

Рискови фактори за инвазивна кандидоза са трансплантациите на органи и костен мозък, хематологичните патологии, поставянето на фоли катетри, химио и лъчетерапиите, продължителната хопитацизация, разни хирургични интервенции, тежки травми и раждания, хемодиализа и много други.

Неонатална кандидоза е друга разновидност, която поразява новородени, когато е осъществен контакт с инфектирана лигавица на майката. По-висок е рискът при родени преди термина и с недостатъчно тегло. Смъртността при новородените по причина кандидоза достига 50%.

Още за кандидата ще прочетете ТУК:

Кандида – кандидоза, кошмарът и лечението му

Още лекарствени с-ва при гъбички

Хапче МИКОмакс

Представител на групата триазоли, активно вещество флуконазол, антимикотик. 150 мг капсули на цена 5.66 лв. Концентрацията прави препарата ефективен при гъбични поражения на мозъка, белите дробове, всякакви лигавици, кожни поражения, слабини, нокти, за ограничаване на рецидивирали инфекции. Препаратите на основата на флуконазол с за седмично приемане и капсулите се продават по един брой. При тежки инфекции има схеми за ежедневно приложение. Подробно за МИКОмакс разказваме ТУК:

Микомакс – какво не знаем за него и къде грешим при лечението на гъбични инфекции?

Прах боракс

Бораксът е минерал, евтин природен антисептик и противогъбично средство. Продава се на прах срещу левче за пакетче от 20 г. Разтворен във вода се ползва за промивки на уста, нос, гърло, кожа и други инфектирани места. Пациенти по света споделят в международни форуми опита си с приложението на евтиното прахче срещу кандида, гъбички между пръстите и други. Само че в интернет се разпространява рецепта за вътрешно приемане на разтвор на боракс , което не се приема от традиционната медицина. Обаче има хомеопатичен продукт натриев борат, който е показан за редица кожни инф. и се предписва от хомеопатите в комбинация с други подобни продукти. Специално Боракс действа директно при афти и генитален херпес.

За боракса на прах подробно вижте ТУК:

Опасен ли е Боракс? Приложение на борна киселина при гъбички и др. Цена, таблетки. Мнения

Цитросепт

Течен екстракт от грейпфрут, без опасност от предозиране. При първи прием или големи дози за нормална реакция се смята безпокойство, леки симптоми на простудно заболяване, което е знам, че препаратът работи. Дискомфортът идва от токсините, които мъртвите микроорганизми отделят. Колкото повече са патогените, полкова по-силна е реакцията. Затова дозата се повишава постепенно, според указанията на опаковката. И още: Панацеята цитросепт, как да я използваме

Вагинални глобули: гино-певарил или канестен?

Гино-певарил е еконазолов нитрат, насочен към гъбички и дрожди. При канестен активното вещество клотримазол. И двете вещества са от една и съща група имидазоли и имат сходно действие. Разликата, която идва от производителите, е, че първото е по 150 мг, а второто – 200 мг на глобула. Това предполага и разликата в цената – 7.00 срещу 11.00 лв. И двата вида вагинални таблетки са опаковани по 3 бр, защото препоръчителната схема на лечение е три поредни дни по една глобула, вмъкната във

влагалището. Още кремове против гъбички:

Канеспор

Крем, 11.51 лв за тубичка, представител на Bifonazole. Отпуска се без рецепта за външно мазане на редица микози по тяло, ръце, кожа, кожни гънки. Очаквано време за излекуване – от 2 до 4 седмици.

Екзодерил

Крем, 10 лв за тубичка от 15 г, представител на нафтифинов хидрохлорид. Насочено действие при инфекции със симптоми зачервяване, мехури, сърбене, подуване, излющване на кожата. Специално за крака, нокти, разноцветен лишей. Подробно за крема прочетете ТУК: Екзодерил като лекарство за лечение на гъбички по ноктите на краката или ръцете. На капки. Отзиви и мнения. За уши.

Дактакорт

Крем, 6.11 лв за тубичка от 15 г, миконазолов нитрат и хидрокортизон. Насочен към дрожди и други гъбички, основно такива, придружени със сърбежи и зачервяване. Спецификата на лекарството сме описали ТУК: Мнения за дактакорт: маз и крем за подсичане. Инструкция при гъбички по ноктите. Други показания!

Низорал: крем, таблетки, шампоан
  • Крем, 4.14 лв за тубичка от 15 г, още един представител на кетоконазол. Насочен към инфекции по тялото, слабините, крака и ръце, които се характеризират с кафеникав цвят и коричка върху тях, конкретно себореен дерматит. Ефективен за 2 до 4 седмици курс на терапия.
  • Таблетки, 38.00 лв за 30 бр, 200 мг кетоконазол. Удобни при обсег на инфекция, недостижим с локални средства като влагалище, устна кухина, коса, лигавици, гърло, стомах, черва и други вътрешни органи.
  • Шампоан, 16.45 лв за 60 мл, течна форма на кетоконазол, създадена срещу гъбички и дрожди, засягащи окосмени части, лице и гръден кош. Инфекциите, при които е показан, се характеризират с лющене, кафеникави петна в косата или дребни белезникави върху тялото.

Подробно за този препарат ще прочетете ТУК: Низорал на крем, таблетки, глобули и шампоан + цена. Как се ползва при гъбички?

Ламизил, крем и спрей

Крем, 14.84 лв за тубичка от 15 г, активна съставка terbinafine hydrochloride. Показан при гъбички по краката, стъпалата, междупръстието, около гениталиите, кожните гънки, по тялото, разноцветен лишей и други.
Спрей, 16 лв за 15 мл, terbinafine hydrochloride под друга, също удобна за ползване форма. Избягва се контактът с ръце и опасността от механично разнасяне на инфекцията. Показан при същите зони на инфекция, както и при крема.
Подробно ТУК: Ламизил като гел, спрей, крем и таблетки. За гъбички и за нокти. Цена и мнения.

Магнезиев гел (олио)

Опаковки от 100/ 200/ 500 мл на цена 7/ 12/ 28 лв. За локално приложение върху стъпалата, областта на корема и сгъвките. При гъбички по стъпалата още по-добро средство е кристали, показани при повишено изпотяване, неприятна миризма, сърбеж, ранички. Кристалите (ок.2 лъжици) се разтварят в топла вода, в които ходилата се потапят за двайсетина минути. Подсушават се и се поръсват с прах боракс.

9 знаменити народни с-ва:

1. Масло от лечебно чаено дърво

На него нар.медицина възлага излекуване на гъбички по ноктите, във влагалището, върху гладки участъци по кожата. Нокътните зони на инфекция се напояват хубаво с помощта на тампонче, което се оставя и да постои върху нокътя. При двукратни процедури вс.ден раздразненията се повлияват добре. Терапията се съчетава с редовно изпиляване и изчистване на засегнатите участъци. Внимание: пилата се ползва един път и се изхвърля!

Чаеното масло се накапва във вагинални душове за ликвидиране на инфекции в трудно достижимото интимно място на жената. Към течността за промивка е приятно да се добави и малко масло от лавандула, а за обеззаразяване – ябълков оцет.
Чаеното дърво има още ред приложения, ще научите за тях от ТУК: Приложение на етерично масло от чаено дърво. Цена. Мехлем. Против въшки.

2. Чесън

Природно противогъбично средство, на основата на което се правят редица народни мазила и мехлеми. Непременно се съчетава с мазна субстанция, защото в чист вид изгаря кожата. Чесънът изглежда безобидно, но причинява дълбоки и трудно зарастващи изгаряния, когато бива наложен направо върху засегнатото място. Затова наситнените скилидки се омесват с разтопено масло и се оставят хубаво да проникнат в мазнината. Готовото мазило се нанася върху почистените нокти.

Чесънът остава враг на гъбичките и когато се приема като храна или подправка, така той атакува вредителите в червата. Подобни качества имат още мащерката и риганът, така че ако ги съчетаете, ще се получи мощна антигъбична бомба. Рецепта за това няма, просто следете всеки ден да сте хапнали поне 1-2 скилидки – но сурови. Пресните билки пък са чудесна подправка за салати. Тяхното масло се ползва за намазване на кожни микози.

3. Нишадър

Това е амониев хлорид, с който се правят промивания на рани, болни гърла и други по-повърхностни възпаления. Но веществото действа и срещу гъбички. За целта се прави разтвор: 10 г нишадър на 50 мл вода. Сварява се и престоява половин час. В течността се киснат ръце и крака, засегнати от гъбички. Процедурата е най-ефективна, ако се прилага трикратно. През нощта – компрес.

4. Калиев перманганат

Според дерматолози, калиевият перманганат не е ефективен при гъбички, но хората са свикнали да го ползват за дезинфекция. Вярно е, че има ред нар.рецепти. Но внимание! Не е безрисково да се маже на друго място, освен върху ноктите на краката. Категорично е противопоказано за гениталиите и меки части. Ако прилагате средството, направете максимално разреден разтвор.

5. Йод

Йод се използва за местно обработване на зони с гъбични инфекции основно при микоза по ноктите и на двата вида крайници. Веществото има свойството да подобрява състоянието и дори е способно напълно да излекува, ако се касае за лека микоза, но при по-дълбоко проникналите инфекции играе ролята на помощно средство. С него се провеждат бани, но ако за определен разумен срок не се постигне подобрение, следва да се премине на медикаментозна терапия по схема.

6. Лечение с оцет

Високата киселинност на оцета е неприятна за гъбичките, затова тампонче, напоено с оцет върху засегнатото място е в състояние да въздейства добре. Ползва се за компреси. При гъби по ноктите се слагат натопени в оцет чорапи, за да въздейства максимално дълго. Оцетът е подходящ и за промивки и бани. Продължителност на процедурата: половин час.

7. Сода бикарбонат

С хранителна сода се приготвя вана за крака, като количеството на продукта се определя „на око“, той няма как да навреди. Помага при проблеми, възникнали от тесни обувки, изпотяване, намалена хигиена. Обикновено се съчетава със сол, калиев перманганат или оцет. С оцети и сода се правят още компреси. Има нар.рецепти за обезмирисяване на обувки. Размита във вода сода работи срещу гъби по ноктите чрез директно намазване. За целта се ползват и разтвори с лимон.
Конкретните рецепти ще прочетете ТУК: Сода бикарбонат по Неумивакин и др. автори. При кашлица, за отслабване и лечение. Жабурене с натриев бикарбонат. Противопоказания.

8. Лечение от Ванга

Разпространяват се няколко рецепти за лечение на гъбички, които се приписват на баба Ванга. Всички са прости и лесни.

  • обикновена баня с морска сол, в която да се киснат краката поне по веднъж – вечер;
  • поръсване на сол и пресен джоджен по ноктите и запечатване с чорапи;
  • бани с отвара от босилек при неприятна миризма;
  • бани със сварено кафе за поражения по ръцете;
  • спане с чорапи, напоени в оцет;
  • вана със сода бикарбонат и сол.
9. Сребърна вода

Смята се, че колоидното сребро чисти повече от 600 микроорганизми, сред които и гъбички. С нея се прави дезинфекция чрез промивки, гаргари, компреси. Сребърните йони взаимодействат с гъбички и бактерии и разрушават нормалното им функциониране. Тя се приема и перорално, като така действа срещу вредители в червата, след което почти изцяло се извежда от организма, без да остави следа. Служи за почистване на рани, обработване на акне и за третиране на петна от гъбични инфекции.

Лазерно третиране на гъбички

Услугата се предлага в дерматологичните центрове. Показана при оникомикоза (гъбички от разни видове върху нокътните плочки). Терапията предвижда светлинно облъчване на засегнатия участък. Използваните лъчи термично деактивират патогените, без да засягат кожата. Гъбичките се унищожават напълно.

Лазерното унищожаване се предпочита заради бързите резултати с минимални неприятни усещания, липса на нежелани реакции и значителна защита от рецидиви. Относителен недостатък е цената. Средната цена на лечение на 1 бр е 30 лв, на ноктите на 10-те пръста общо – 100 лв, като стойността е за една процедура.

За Радост Ангелова

Радост Ангелова е редактор и репортер в множество национални и регионални вестници и електронни медии с над 30 години стаж в областта на здравеопазването, социалните политики и бизнеса.

Прочети още

Clo

Клотримазол – при гъбички, лишеи и херпес

Клотримазол: действие на лекарството, за какво се прилага. Какви правила да спазваме, за да постигнем …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *