Болест на Дегос bolest-na-degos
Болест на Дегос 2

Болест на Дегос или Кохелмайер-Дегос

Болест на Дегос, известна още като болест на Kelmeier-Degos или злокачествена атрофична папулоза, е изключително рядко състояние, причинено от запушвания в артериите и вените.

Хората в това състояние развиват папули. Тези, които са диагностицирани с това заболяване, също така могат да развият усложнения, поради увреждане на вътрешните органи. Точният основен механизъм все още е неизвестен и все още се разработват ефективни лечения. Понастоящем по света са известни по-малко от 50 живи пациенти и по-малко от 200 от тях са описани в медицинската литература. Много хора обаче могат да останат незабелязани поради рядкостта на заболяването. Повечето от болните развиват симптоми на възраст между 20 и 50 години; обаче са докладвани и случаи извън този възрастов диапазон.

Характерен симптом на болестта на Дегос е развитието на папули. Първоначално хората могат да имат кожни лезии или обриви, но след това те развиват отделни подутини или папули. Кръгли папули с порцеланов бял център и червена граница. С напредването на възрастта на папулите белите центрове се покриват с кожа и само границите остават повдигнати. Обикновено папулите са с ширина от 0,5 до 1 см. Те се появяват на туловището и горните крайници и не се появяват на дланите, ходилата, черепа или лицето на човека.

Симптомите се различават в зависимост от това дали човекът има доброкачествен или злокачествен вариант на заболяването. Както доброкачествените, така и злокачествените форми развиват характерни папули. При хората с доброкачествена форма типичните папули се запазват от няколко години до цял живот. В доброкачествена форма вътрешните органи не са засегнати.

Ако човек развие злокачествена форма, това означава, че присъстват не само папули, но и се поразяват вътрешните органи.

Петна по тялото. Червени петна по лицето, грапави и кафяви – по кожата. Какво е това?

Кохелмайер-Дегос е рядко заболяване, засягащо целия организъм. Характеризира се с особени кожни увреждания с типична хистология.

Авторите докладват случай на 22-годишна жена с доброкачествено развитие на болестта и дискутират терапевтичните възможности.

Пациентката е с белезникави папули по врата, торса и крайниците, които се развиват бавно за седем месеца.

Дайте мнение и Вие тук!

При изследване на кожата се откриват около 20 папули с размер 2-5 мм. Назначена е терапия с ацетил салицилова киселина.

В следващите 24 месеца се появяват нови папули, но с намалена честота.

“Демир

Освен злокачествената форма на Кохелмайер-Дегос съществува и доброкачествена, която може успешно да се контролира с анти-тромбоцитна терапия.

Рядко се среща вариантът на злокачествена атрофична папулоза, както е известна Болестта на Дегос и Кохелмайер, но достатъчно често, за да бъде сред проблемите на съвремието ни. Описаните случаи са по-малко от двеста, но напоследък стават все повече.

Болестта, както казахме, се среща в ограничен кожен случай и в смъртоносна форма, която засяга много органи и цели системи.

Тромбоцити. Норма, високи, ниски и среден обем. Какво да правим?

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Милиуми и папиломи.

Премахване на милиуми и бели точки по лицето. Лекарства и лечение

Милиуми и папиломи. Лепенки за премахване, лекарства за бели точки по лицето и мастни пъпки. …

Едно мнение

  1. Мария Ст.Тенева

    На мен сега ми откриха това заболяване , след 30 год. ходене по мъките. Не намират лечение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *