Как се махат лишеи по лицето?
Лечение на различните видове кожни лишеи.

Лишеи по лицето. Лечение с лекарство за лишеи по кожата. Как се махат?

Как се махат лишеи по лицето? Кое лекарство за лишеи по кожата върши работа? Лечение на различните видове кожни лишеи. Сърбящи, сухи и др. Кой крем е добър?

Лишеи – това неприятно заболяване тормози не един човек; определят ги като упорита инфекция, която може да порази един участък или обширна площ от кожата.

За неприятните лишеи обикновено се говори като за силно заразно заболяване, което се предава по контактно-битов път. Най-често поразява хора с отслабена имунна система, преживели стрес или с тежки хронични заболявания. Лишеи често са откривани и при деца, защото тяхната имунна система все още не е укрепнала в достатъчна степен. Възможна е и наследствена предразположеност.

Какво е лишей и причини за появата му на кожата

Лишей – това е заболяване, което се характеризира с появата по кожата на обрив под формата на възелчета, люспи, възпалени петна или пъпки. Патологията се развива под въздействието на вируси или гъбички. С малки изключения въпросните лишеи са заразни и създават редица рискове за здравето, ако липсва адекватно лечение. Патологията може да засегне всяка част на тялото.
Общи симптоми

Появата на лишеи се усеща от пациента достатъчно ясно. Независимо от това какъв вид лишеи ви тормозят, вие изпитвате на първо място общата симптоматика. За окончателно поставяне на диагнозата са необходими допълнителни изследвания, а общите симптоми са такива:

  • Образуване по кожата на петна с розов или млечен цвят; промяна на пигментацията;
  • Лющене в периферията на петната;
  • Зачервяване на самите петна;
  • Силен, нестихващ сърбеж.
Разлика между лишеи и екзема

Изхождайки от причините, които причиняват лишеи, както и от специфичните им симптоми, могат да се пишат внушителен брой заболявания от този тип. Понякога заради сходството на някои симптоми се бъркат различни заболявания на кожата, каквито са екземите и коментираните лишеи. Независимо от приликите, става дума и за видими разлики, както и за различия по отношение причините и начините на лечение.

Често наричат екземата “мокър лишей”: отличителна черта на екземата е появата на множество миниатюрни мехурчета в периметъра на зачервяването. Мехурчетата са изпълнени с течност, могат да се пукат и разраняват. Лишеите са с бактериален или гъбичен причинител и по правило – силно заразни. Екземата е незаразно възпалително заболяване на кожата, което възниква при отслабен имунитет; често е автоимунна реакция. Протича в остра или хронична форма, усложнява се от вторични бактериални инфекции.

Лишей и псориазис

Псориазисът е наричан също люспест лишей заради видимата прилика с повечето от лишеите. Всъщност това е системно заболяване, чиято причина не може да се формулира еднозначно – но се приема за автоимунна реакция и обикновено появата на въпросните обриви иде след преживян стрес и силни емоционални преживявания. Псориазисът “заявява за себе си” първоначално чрез сърбеж и лющене на кожата в отделни зони, впоследствие се образуват неприятни плаки с люспи, корички и разраняване. Прогресията на болестта може да засегне големи участъци от кожата, ноктите, ставите и да увреди опорно-двигателния апарат необратимо. При лишеите се касае за повърхностна инфекция, проблем на кожата, който при адекватна терапия може да се овладее без допускане на усложнения.

Лечението и на лишеите, и на псориазиса включва на първо място средства за локално външно приложение, които да овладеят неприятните усещания от рода на сърбеж, парене, разраняване на кожата и развитието на вторични инфекции.lishei-po-kojata-po-liceto-03

Общо лечение на лишеи

При откриването на обрив, петна по кожата, зачервени и сърбящи места и пр. трябва веднага да се потърси лекар дерматолог. Кожните заболявания по правило са упорити и е неразумно да се опитва всякакво самолечение. Коректното лечение ще бъде препоръчано от специалиста, след като се направят съответните анализи и бъде поставена точна диагноза.

“Демир

Нормалната практика е да се препоръчват средства за локално външно приложение. Перорален прием на медикаменти при лечението на лишеи е рядка практика – това се прави само при много занемарени случаи. В задължителната лечебна програма се включват мехлеми, прахчета, спрей за неутрализиране на сърбежа. Една от препоръките в рамките на терапевтичния курс е участъкът с лишеи да не се мокри. Ако вкъщи има домашни любимци, които не са имунизирани срещу такава група заболявания – преди всичко гъбични, това да се направи незабавно.

Още в текста: Лишеи и екзема: има ли разлика. Защо се появяват и какви разновидности има. Лечение с мазила и таблетки; специални лекарства. Успешни домашни терапии. Може ли да се предотврати появата на лишеи. Поддържане на проблемна кожа.

В зависимост от вида на лишеите може да се използват противовирусни препарати, антихистаминови, антисептични – например петпроцентов разтвор на йод, в някои случаи обезболяващи и лекарства за укрепване на имунната система.

Народната медицина е приложима при всички видове лишеи, без червения плосък лишей. Само че тези методи се използват след одобрение от лекуващия и според точните указания на фитотерапевт.

  1. Кремове за лишеи по лицето и по кожата. В зависимост от вида на диагностицираните лишеи се изписват различни кремове. Някои имат успокоителен ефект и неутрализират сърбежа, други са противовъзпалителни, антиалергични противогъбични и пр. След най-често споменаваните мазила са кловейт, фунгофин, ламизил, дермокорт, зовиракс и пр. Става дума за лекарствени средства под формата на кремчета, които се прилагат при специален режим и за определен срок от време.
  2. По-разпространени лекарства за лечение на лишеи. В някои случаи средствата за локално външно приложение не дават очаквания ефект, затова се изписват различни таблетки. В списъка сред най-използваните са батрафен, кларитин, противогъбични и противовъзпалителни таблетки. Изборът е индивидуален – според вида на диагностицираните лишеи и според състоянието и възрастта на пациента.

Видове лишеи, по-конкретни симптоми, диагностика и лечение

Общата клинична картина при всички лишеи, която описахме по-горе, има и някои допълнителни характеристики в зависимост от конкретния вид лишей. Така например розовият лишей, независимо от стряскащия си вид, може да премине сам и без лечение, ако имате сили да го изтърпите за 5-6 седмици. Разбира се – подобен подход “обещава” заболяването да рецидивира, от което следва, че не бива да се разминаваме с лечението. Проявите на въпросните лишеи зависят от причинителя на заболяването и от отговора на организма.

Още: плоският червен лишей пък избира “жертвите” си измежду жени на 40-60 години, които имат проблеми с жлъчката или стомашно-чревния тракт, или са диабетички.

Различаваме следните видове лишеи, за които при точна диагноза се избира и провежда специфично лечение:

  • Розов лишей;
  • Подстригващ лишей;
  • Червен плосък лишей;
  • Разноцветен лишей;
  • Херпес зостер.

Коментират се също котешки лишей, слънчев лишей, люспест/псориазис и пр.

Розов лишей

Розовият лишей е известен още и като питириазис на Жибер. Няма доказан конкретен причинител, но се смята, че става дума за вирус. Появява се след измръзване, по-често през пролетно-есенните месеци и почти винаги при жени. Специфичният обрив се появява локализиран по корема, гърба, гърдите, раменете, бедрата и в кожните гънки.

Ето как може да се опише видът на кожа, поразена от розов лишей:

  • По повърхността на кожата се появяват светлокафяви или розови, кръгли или овални петна; в центъра им кожата е суха и леко се лющи;
  • Петната нарастват и в нови зони се появяват подобни с по-малък размер;
  • Засегнатият човек изпитва мъчителен сърбеж.
Особености и лечение на розов лишей

Особеност на розовия лишей е това, че той “напада” буквално от нищото. Овалните розови петна, мъчително сърбящи, се появяват изведнъж и необяснимо. Има начини за лечение на неприятните лишеи, макар да е известно, че тази форма не е заразна и че може да мине също така изненадващо след 5-6 седмици.

Специалистите отбелязват, че за лечението на розовия лишей има полза от бани с морска вода и слънце. Само че не трябва да се прекалява с престоя на открито и в горещите часове на деня.

По преценка на дерматолога лечението на розовия лишей може да се проведе с антиалергични лекарства като тавежил, ериус, ксизал, лоратидин, кларитин, витамин В5, противогъбичното низорал, стероидния продукт преднизолон Ако има риск от усложнения и засягане на други тъкани, включително поради вторична гъбична инфекция, се дава антибиотик, обикновено еритромицин.

Друга терапевтична мярка са апликациите със салицилов спирт или салицилов мехлем. Правят се два пъти дневно – внимателно, с навлажнено тампонче, и това лечение може да бъде продължително.

Вършат работа също глюкокортикостероидът флуцинар, противовъзпалителният мехлем лоринден, синалар – събетание от антибиотична маз и кортикостероид, хидрокортизонов крем, цинкова маз и цинков разтвор, известен като микстура алба, хомеопатични средства и пр.

Лечение на питириазис на Жибер

Питириазис на Жибер е коментираният розов лишей, който се поддава и на лечението по рецепти от народната медицина. Полезните треви, които очистват кожата по-бързо, са кализия, алое, змийско мляко, стевия, чесън, росопас, коприва и пр.

Вижте две рецепти за лечение на кожа, поразена от розов лишей:

  • От Мария Требен: Две супени лъжици суха коприва се сипват в 800 мл вряща вода. След две минути съдът се отдръпва и се оставя за пет минути. Прецежда се; запарката се разделя на 3 или 4 равни части и се изпива в рамките на един ден, с паузи от по 3-4 часа между приемите. Прави се пет последователни дни.
  • Настойка с алое и змийско мляко: Вземат се по една супена лъжица сок от алое, билката змийско мляко, тръстиков корен, бял винен оцет, ленено олио. Съставките се поставят в термос, зариват се с гореща вода – чаша и половина; термосът се затваря и се оставя да престои два часа. С прецедената отвара – охладена! – се мокрят компреси и се поставят върху зоните с обрив; облекчава!
Лечение на розов лишей със зехтин

В тази терапия няма нищо сложно – само трябва да си набавите качествен, студено пресован зехтин, а не “салатно масло”. С тампонче, потопено в зехтин, обривите на розовия лишей се обработват по 3-4 пъти дневно. Някои лечители препоръчват в зехтина да се добавят по няколко капки лавандулово масло; то е с антисептично действие.

Микроспория – подстригващ (стрижещ) лишей. Трихофития

Стрижещите лишеи много често засягат детския организъм; заболяването е локализирано в окосмената част на главата, но засяга също кожата на лицето, шията и раменете. Заразно е и се предава лесно при контакти с болен човек или животно. Този лишей може да ви засегне дори ако използвате чужд гребен или шапка.

Подстригващият или стрижещ лишей се развива като розово петно – ако е микроспория. Контурът му е ясно очертан и по краищата на петното се образуват люспици. Космите се пречупват и опадват в очертанията на петното, като пречупването става на височина 4-5 мм от кожата. Обикновено заразяването е от котки и кучета, много рядко от хора.

Другата форма на стрижещите лишеи – трихофития, прави розов или червен кръг, в чиито рамки  кожата става на сухи люспи, косъмът почернява и се отчупва до нивото на кожата – поразен е коренът. Заразата се предава от човек на човек.

Заболяването е гъбично, негов причинител са антропофилните гъбички microsporum и trichophyton. Може да засегне също неокосмени участъци от кожата или ноктите. Още при първите симптоми лесно се установява естеството на проблема и без забавяне трябва да започне лечение. То се изразява в прилагането на противогъбични мазила и прием на антимикотици под формата на таблетки. Профилактиката включва спазване на добра лична хигиена, изолиране на заразените деца и възрастни, лактични прегледи в детските заведения.

Клотримазол

Клотримазолът е производно на имидазола и помага при различни гъбични инфекции. В българската аптечна мрежа се разпространява под формата на крем или вагинални таблетки/глобули. Има данни за други страни, в които се използва и под формата на готов разтвор или прахова субстанция за приготвяне на суспензия. За лечението на стрижещия лишей има значение кремът клотримазол. Засегнатият участък се намазва с него 2-3 пъти дневно в продължение на две седмици до месец. Обикновено дава резултат, при това продуктът не е много скъп, тубичка от 230 г струва към два лева.

Макар да е успешно решение, третирането с клотримазол не винаги дава резултат – възможни са алергични реакции от рода на обриви, отоци и затруднено преглъщане. Тогава лечението се прекратява и се търси друг медикамент срещу стрижещия лишей.

Тербинафин

Това е медикамент за перорален прием – таблетки от 125 или 250 мг. Активната съставка е тербинафин хидрохлорид. Обикновено възрастните пациенти вземат веднъж дневно една таблетка от 250 мг. Терапията е продължителна, колко точно – зависи от индивидуалната характеристика и се определя конкретно. Възможно е при упорити заради да продължи няколко месеца, а при засягане на ноктите и до година.

Този медикамент не се прилага при деца и подрастващи под 17 години, както и при пациенти с чернодробни заболявания.

Йод

Йодната тинктура е едно от средствата за успешно лечение на този вид лишеи. Използва се петпроцентов разтвор. Това всъщност е едно от популярните мазила, което помага при всички лишеи – с изключение на розовия. Естествено, най-ефективно е в ранна фаза на заразата и е най-ефективно именно при стрижещия лишей. Апликациите в засегнатите зони се изпълняват сутрин и вечер. Добре е да се направи консултация с дерматолог, защото само с йод лишеят няма да се излекува – йодът е само част от една добра комплексна терапия. Освен това разтворът не бива да се използва много дълго, защото ще причини химическо изгаряне на кожата. По лекарска препоръка мазането с йод може да се извършва за известен кратък период от време и до четири пъти на ден, но да се редува с други кремове и мехлеми. Успешни са мазилата със сяра, катран или салицилова киселина.

Мляко Видал

Млякото или млечицето на Видал (молочко Видаля) е просто средство за локално външно приложение, което може да се приготви и от любители – но е разумно и по-добре да се купи готово. Има доста широка употреба, използва се при различни гъбични инфекции, против паразити, антисептично е, подпомага изчистването на кожата от люспи и струпеи, нормализира работата на мастните жлези и затова е добро и при акне. Съдържа спирт – камфоров и чист медицински, борна и салицилова киселина, сяра, глицерин. Има и вариант с антибиотик при риск от вторична бактериална инфекция, обикновено се използва левомицетин.

Сместа вони неприятно, но помага. Ако обработките с това  мляко не се редуват с мазило, което овлажнява кожата, могжат да се получат неприятни странични ефекти, пресушаване и лющене и т.н.

Търкане с чесън

Популярната панацея – чесънът, помага и при стрижещия лишей. Може проблемното място да се намаже директно с разрязана скилидка, или да се направи компрес с настърган чесън в марля за 12-15 минути. По-щадящ вариант е да се приготвя паста от чесън и пчелен мед 1:1; намазаното се държи до два часа, след което се отстранява с мека кърпа, но мястото не се мие още няколко часа. такава апликация може да се направи и със смес от стърган чесън и лимонов сок.

Медикаменти с циклопирокс. Батрафен, тригопакс

Циклопироксът (циклопирокс оламин) е активна антимикотична съставна в няколко успешни медикамента за лечение на гъбички, респективно – на лишеи, причинени от гъбички. Съдържа се в батрафена – популярен най-много като лечебен лак за нокти. Има го също под формата на еднопроцентов разтвор и крем. С тези продукти зоните,  засегнати от лишей, се третират два пъти дневно, като обработеното място се оставя да изсъхне.

Тригопакс е друг продукт за локално външно приложение със съдържание на циклопирокс оламин 1%. Лечебният крем съдържа и 12% цинков оксид. Ако лекарят ви го е препоръчал, трябва да си приготвите към 25 лв за тубичка от 30 мл. Прилага се два пъти дневно – втрива се тънък  слой в заразената зона; не се превързва и не се мие!

Червен плосък лишей

Червеният плосък лишей се определя като мултифакторна дерматоза. Поразява лигавиците, гладка и окосмена кожа, нокти. Счита се, че причина за появата на тези лишеи може да е алергия, стрес, вирусна инфекция. За разлика от други кожни заболявания, в този случай коментираните лишеи се развиват на фона на общо заболяване – например диабет или страдание на стомашно-чревния тракт. Проявява се като неприятни възелчета, оцветени в червено или виолетово- по кожата, бледо розово – по лигавиците. По-рядката форма по ноктите се придружава от разрушаване и ронене на ноктевата пластинка.

Червеният лишей причинява силен сърбеж; възможно е да се развие и на места, които са били одраскани или разчесани след ухапване от насекомо. В зависимост от разположението си обривите могат да останат разположени като кръгче; да се развият оточни възелчета или образувания, подобни на брадавици, и да се получат малки ранични-язви, с риск от вторична бактериална инфекция. Появата на лишея по скалпа обикновено е последвана от прояви на алопеция. Най-често от червения плосък лишей страдат жени на възраст 40-60 години.

За тези лишеи е характерно упорито и продължително протичане. Счита се, че пълното излекуване е практически невъзможно, но стриктната терапия може да постигне продължителни периоди на ремисия.

Терапевтични методи

В остър период, който продължава около месец, или при прогресиране на заболяването могат да се приложат антибиотици – макролиди, тетрациклини, аминогликозиди. Ако при това пациентът е с изразени невротични реакции, се препоръчват леки успокоителни – валериан, бром, а в тежките случаи и транквиланти.

Подходяща е витаминотерапията с никотинова киселина, витамини С, В6, В12, А, Е. в отделни случаи са оправдани малки дози глюкокортикостероиди и имуностимулатори.

Дайте мнение и Вие тук!

Ако сърбежът е силен и мъчителен, могат да се правят обтривания с ментолов или анестезолов спирт. След такава операция се препоръчва полагане на маз от типа на оксикорт, лоринден, дермозолон. Препоръчват се също и пасти с катран и сяра, ихтиол. При локализация на червения плосък лишей върху лигавиците помага промивката със сода, обработка с разтвор на меден сулфат и маслени апликации с витамини А или Е.

Върши работа и балнеолечението при правилно подбрани минерални води – радонови и сероводородни.

Кларитин, тавежил или телфаст

Медикаментът кларитин е антихистамин, прилаган под формата на таблетки или сироп. Подходящо средство в случаите, когато червеният лишей се развива на фона на алергично заболяване. Лекарството е ефективно при познатите прояви на свръхчувствителност, включително обриви от различен вид, зачервяване на кожни зони и сърбеж. Приема се веднъж дневно – една таблетка от 10 мг, с чаша вода. Дозата е за деца над 6 години и възрастни. Ако пациентът е със заболяване на черния дроб, таблетката се приема през ден.

Тевежил е още един антихистаминов продукт, чийто прием облекчава кожни симптоми като зачервяване, сърбеж, обрив и оток. Помага и при кожни раздразнения след ухапване от насекомо. Обичайната схема на прием е по една таблетка сутрин и вечер; възможно е при силно изразена симптоматика дозата да се увеличи, но не повече от две таблетки по 1 мг за прием, или общо за 24 часа до 6 таблетки. Дозата е подходяща за възрастни и деца над 12 години.

Телфаст – противоалергично с активна съставка фексофенадин хидрохлорид. Взема се веднъж дневно – една таблетка от 120 или 180 мг с чаша вода.

Крем, унгвент “Кловейт”

“Кловейт” е средство за локално външно приложение с противовъзпалително действие; кортикостероид с активна съставка клобетазол, под формата на крем или маз. Помага при сърбеж и зачервяване – включително при червен плосък лишей. Има смисъл да се прилага при условие, че проблемът не е усложнен от бактериална инфекция.

Мазилото се полага 1-2 пъти дневно за не повече от две седмици. Върху третираното място не се поставя превръзка. Не се използва при бременност и кърмене.

Разноцветен лишей (пъстроцветен) и лечение

Разноцветният лишей е кожно заболяване, което възниква при размножаването в роговия слой на епидермиса на дрождоподобната гъбичка Pityrosporum orbiculare (Malassezia furfur). Причинителят на заболяването е от т.н. условно патогенни гъбички, които обитават скалпа, кожните гънки и горните части на торса при около 90% от хората. Лишеите от този вид се развиват предимно по шията, главата, гърдите и корема. Названието “разноцветен” е свързано с основния белег на кожното заболяване, а именно промяната в цвета на кожата. Появата му се разпознава по петънцата с различен размер, които могат да са кафяви, белезникави или жълтеникави. Кожата в очертанията им е суха и люспеста. Самите петна могат да са с различни размери и форма – кръгли, овални. Те се разрастват и сливат в различни форми, напомнящи географска карта. Силният сърбеж е другата отличителна черта на разноцветния лишей.lishei-po-kojata-po-liceto-02

Споменахме, че гъбичката, виновна за това заболяване, обитава кожата при 90% от хората без описаните проблеми. При топло и влажно време обаче гъбичките се активират и могат да образуват истински колонии по описаните телесни  зони. Има и допълнителни фактори, които отключват подобно активиране: увеличено потене, промяна в химическия състав на потта, себорея, отслабен имунитет, патология на вътрешни органи, диабет, туберкулоза, ревматизъм, СПИН, прием на орални противозачатъчни или бременност.

При съмнение за разноцветен лишей практиката е пациентът да се изследва внимателно, за да се открие въпросният отключващ фактор. Когато първопричината се отстрани, лишеят минава сам, като е резонно да се прилага симптоматично лечение.

Антимикотични лекарства

При диагностицирането на разноцветен лишей е особено важно да се спазват правилата на личната хигиена. Задължително е при високи температури да се взема душ два пъти на ден.Дрехите да се перат при максимално висока температура и да се гладят.

Ето и кои групи медикаменти помагат при лечението на подобни лишеи:

  • Препарати с тербинафин. Те разрушават клетъчните мембрани на гъбичките, ограничават развитието на инфекцията и спират разпространението на пораженията- Препаратите с тербинафин се прилагат под формата на антимикотичен крем или спрей два пъти дневно. Някои от продуктите имат и форма за перорален прием.
  • Производни на имидазола: това са блокатори на гъбичните ферменти. Те блокират клетъчните мембрани и така причиняват разрушаване на патогенните клетки. Такива продукти са кетоконазол, миконазол, клотримазол. Използват се под формата на крем или маз и с тях зоните с лишеи се обработват два пъти дневно. Ако лишеят е засегнал скалпа, се прилагат шампоани с кетоконазол.
  • Лекарствени средства – производни на пироксоламин. Тези препарати нарушават проникването на веществата, необходими за нормалното функциониране и развитие на гъбичките. В резултат на това развитието им спира и те загиват. Мазилата се нанасят върху поразената кожа 1-2 пъти на ден.
  • Низорал – прилага се два пъти дневно в продължение на три седмици.
  • Сярно-силициев мехлем – върши работа само ако поразените участъци са малки и заболяването е в началото си. само за краткосрочно приложение.

При обширни зони с разноцветен лишей се налага системно лечение; прилагат се противогъбични препарати под формата на таблетки.

Ламизил, дермокорт, фунгофин

Ламизил е актуален продукт с активен компонент – споменатият тербинафин. Помага при лечението на широк кръг дерматофитни видове, а не само при причинителя на разноцветния лишей. Терапията е индивидуална при различните видове гъбички, затова е разумно да прилагаме ламизил под контрола на дерматолог. Медикаментът може да се намери под формата на гел, крем, спрей и таблетки. Коя форма да бъде приложена, ще каже лекарят.

Дермокорт е крем с бетаметазон.  Кортикостероид, чието приложение облекчава сърбежа и предпазва кожата с разноцветен лишей от възпаления и инфекции. Използва се при широк кръг от кожни заболявания, като разноцветните лишеи са само едно от тях. Трябва да се използва по лекарска препоръка за не повече от две седмици. Апликациите са два-три пъти дневно.

Фунгофин е още един лекарствен продукт на тербинафинова основа; предлагат се формите крем, спрей и таблетки за перорален прием. Кожните участъци, третирани с крем или спрей, трябва да останат открити до усвояването на медикамента. При разноцветен лишей третирането е 1-2 пъти дневно в продължение на две седмици. Продуктът не бива да попада в очите, устата или носа.

Противогъбични таблетки

Най-често използваните противогъбични таблетки, прилагани перорално при разноцветен лишей, са кетоконазол и низорал. Преди по-малко от година обаче  използването им бе стопирано с европейска директива заради негативните ефекти върху черния дроб дори при краткотрайно лечение. По принцип противогъбични таблетки за това заболяване се използват само в краен случай, когато мащабът на кожните поражения е твърде голям и продължителното прилагане на локални продукти не дава очаквания ефект.

Домашно лечение

Терапията, препоръчана от дерматолог може да бъде подкрепена и със средства от народната медицина. Важно е да се помни, че такова лечение дава добър резултат само ако е комплексно, като включва също и лечебна диета. Рецептите от народната медицина преди приложение се консултират с лекар. Ето най-практикуваните:

  • Мехлем от киселец: Пресни листа от киселец се смилат в блендер и се смесват с гъста сметана 1:1. С това мазило се правят всеки ден компреси върху засегнатите от лишеи места.
  • Билков вазелин: Сух жълт кантарион се стрива на прах и се смесва с бял вазелин 1:1. лишеите се намазват два пъти дневно.
  • Ябълков оцет: Това е доказано най-ефективният цяр, а и прилагането му е най-лесно. В продължение на седмица петната по кожата се мажат всеки ден по 5-6 пъти с памуче, потопено в оцет. Същата работа и при същия режим върши  сок от прясно изцеден лук или невен.
Херпес зостер или околопоясен лишей

Херпес зостер е вирусна инфекция, която е придружавана от силни болки и сериозни кожни обриви. Причинителят на това заболяване е същият, който е виновен и за варицелата. Заболяването се проявява по правило през есента и зимата, много често при възрастни. Сезонността се обяснява с понижения имунитет, а възрастовото обхващане – с отслабването на имунната система с годините.

Разболяването от херпес зостер е вътрешна работа: т.е. преболедувалият от варицела става носител на вируса, който се съхранява с години в нервната му система. Активира се в моментите, когато имунната система не работи както трябва. Стресът и нервните пренапрежения вършат същата работа.

От първите прояви на херпес зостер до окончателното му отшумяване минават 20-30 дни, но понякога може да е за десетина само. Началният етап прилича на простуда; в продължение на 2-4 дни човек се чувства отпаднал, има главоболие и температура до 39 градуса. Усеща парене и пробождаща болка в зоните, където по-късно ще се появи обривът. Може да се наблюдава подуване на лимфни възли и други смущения, например задържане на урина.

През следващите 3-4 дни по кожата се появяват розови петна, а впоследствие – и пъпчици с вид на малки мехурчета. За 6-8 дни тези мехурчета изсъхват и се покриват с корички, които постепенно опадват и оставят петна с леко променена пигментация. Най-късно си отиват болките: от обрива може вече да няма и следа, а болезнените усещания да продължават, макар и отслабени. Това състояние се нарича постхерпетична невралгия.

  • Постхерпетичната невралгия е най-често наблюдаваното усложнение, което може да продължи и с години. Възможни са също последствия като паралич – включително на лицев нерв, възпаление на белите дробове, пикочния мехур или червата. Рядко, но много опасно усложнение е менингоенцефалитът.
Лечение с валтрекс, ацикловир, фамвир

Основен подход при лечението на херпес зостер е прилагането на противовирусни средства. Ако терапията започне в първите 72 часа от появата на първите обриви, силно се ограничават болките, продължителността на боледуването и вероятността от постхерпетична невралтия. Фамцикловирът (фамвир) и валацикловирът (валтрекс) имат по-удобен режим на прием, но са по-слабо проучени и са доста по-скъпи.

При херпес зостер ацикловир таблетки се приема 5 пъти дневно по две таблетки – на всеки 4 часа през деня. Таблетките се поглъщат цели, с вода. При края на острата фаза може да се премине към два пъти дневно прием по две таблетки – през 12 часа; намалена доза вземат също болните с бъбречни или чернодробни проблеми.

Имуностимулатори. Изопринозин

Назначаването на медикаментозна терапия е необходимо на първо място за хората с видимо отслабена имунна система – именно при тях са възможни усложнения и по-тежко протичане на болестта. Така се действа и при хората на възраст над 50 години. Важно е при описаните симптоми да се посети лекар, особено ако пациентът си дава сметка, че има засегнат лицев нерв.

Подходящ имуностимулатор под формата на таблетки или сироп е изопринозин. Продуктът съдържа активния компонент инозин ацедобен димепранол, който засилва клетъчния имунитет и прави организма устойчив към вирусните зарази и последствията от въздействието им. Изопринозин се взема 3-4 пъти дневно по 1-2 таблетки, според индивидуална преценка на лекаря за конкретен пациент.

Крем “Зовиракс”

“Зовиракс” е продукт за локално външно приложение – крем, с активна съставка ацикловир. Подходящ е за симптоматично лечение на обривите при херпес зостер – облекчава болката и сърбежа. Прилага се локално пет пъти дневно – през 4 часа. продължителността на терапията е пет дни.

Котешки лишей и неговото лечение

Котешкият лишей е гъбично заболяване на кожата, което се проявява под формата на червеникави петна с люспици. Котешкият лишей се нарича също и стрижещ, тъй като при засягане на окосмени зони причинява опадване на космите. Синоним – микроспория. Популярното му название иде от факта, че най-често преносители на заразата са котките и по-точно малките улични котета, които са с нисък имунитет. Човекът се заразява или при контакта с животното, или при употреба на заразени предмети.

лишеи
Ето как става заразяването!

Първоначално лишеят образува петънца, в чийто периметър се появяват пъпчици и мехурчета, кожата започва да се лющи, а космите да се чупят на 2-3 мм от повърхността. Обривите могат да се разпространят по цялото тяло и в по-напреднала фаза да засегнат ноктите, които започват да пожълтяват и да се удебеляват. Силният сърбеж е един от най-мъчителните симптоми. Това заболяване изисква търпеливо и продължително лечение.

При диагностициране на котешки лишей дерматологът назначава противогъбични кремове и мехлеми и/или прием на противогъбични продукти под формата на таблетки. Най-често прилаганите са клотримазол, микосептин, тербинафрин, кетоконазол, миконазол. Ако е засегнат скалпът, се прилагат лечебни шампоани с някой от посочените активни компоненти.

Основната терапия с медикаменти може да бъде допълнена със средства от народната медицина, но само ако са одобрени от дерматолог. Счита се за полезна практиката засегнатите зони да се промиват 1-2 пъти дневно със смес от йодна тинктура и водка 1:1. ето и рецепта за чеснова настойка, която също дава добър ефект:

  • 50 грама чеснови скилидки се смачкват с преса и се заливат със 100 мл медицински спирт в стъклено бурканче. След едно денонощие настойката е готова; използва се по 5-7 пъти дневно за натриване на лишеите. Терапията продължава от 5 до 10 дни в зависимост от повлияването.
Слънчев лишей

Слънчевият лишей е хронична инфекциозна патология на кожата, при която отделни участъци се покриват с огнища на хиперпигментация и лющене. От заболяването страдат предимно млади хора – до 30-годишни. Заболяването се нарича също слънчеви гъбички или плажна болест. По правило това страдание се проявява в горещо време, под въздействието на ултравиолетовите лъчи. При две условия вероятността да се сдобиете със слънчев лишей се реализира сигурно: ако сте с отслабен имунитет, прекарвате много време на слънце или в солариум, често се лекувате с антибиотици. Благоприятно условие е и увеличеното потене.

Причинителят на слънчевия лишей е гъбичка от рода malassezia. Тя е част от естествената микрофлора по кожата, интензивното й развитие започва при споменатите условия. Кожните поражения са петна с променена пигментация, които не се възпаляват и не предизвикват сърбеж. Ако подобни симптоми се появят междувременно, това означава, че към първата инфекция се е прибавила още една, най-вероятно бактериална.

Предпазването от слънчеви лишеи изисква спазване на някои правила; например да се избягват солариуми и да се ограничи престоят на слънце в горещите часове на деня; да не се правят слънчеви бани с мокра кожа или без слънцезащитни средства и пр. Лечението е с вече споменаваните противогъбични кремове/мехлеми или таблетки, според лекарските препоръки. Терапията продължава 10-15 дни; добре е през това време да се приемат мултивитамини и да се пие шипков чай.

Причинителят на слънчевия лишей е гъбичка от рода malassezia. Тя е част от естествената микрофлора по кожата, интензивното й развитие започва при споменатите условия. Кожните поражения са петна с променена пигментация, които не се възпаляват и не предизвикват сърбеж. Ако подобни симптоми се появят междувременно, това означава, че към първата инфекция се е прибавила още една, най-вероятно бактериална.

Предпазването от слънчеви лишеи изисква спазване на някои правила; например да се избягват солариуми и да се ограничи престоят на слънце в горещите часове на деня; да не се правят слънчеви бани с мокра кожа или без слънцезащитни средства и пр. Лечението е с вече споменаваните противогъбични кремове/мехлеми или таблетки, според лекарските препоръки. Терапията продължава 10-15 дни; добре е през това време да се приемат мултивитамини и да се пие шипков чай.

Люспест лишей при псориазис

За псориазиса се счита, че е автоимунно заболяване. Проявите на това упорито кожно страдание, наричано също  люспест лишей, външно напомнят най-разпространените образци от лишеи. Тук липсва гъбичният причинител, както е при повечето от тях. По кожата се появяват петна, чиято структура е разнообразна – има люспести образувания, ранички, зачервени фрагменти и пр. – всичко това  прави невралгичните места да изглеждат като обрасли с плаки. Прогресията на заболяването засяга ставите, което е най-сериозният негатив на псориазиса. Люспестият лишей е условното название на увредените кожни участъци, макар по същество да не става дума за класическото разбиране за лишей.lishei-po-kojata-po-liceto-01

Частни случаи за лечение на лишеи, снимки, изображения

Лечението на лишеи трябва да се провежда строго индивидуално, като се вземе предвид видът на патологията, общото здравословно състояние и възрастта на пациента, телесната зона, в която се развива проблемът.

Лишеи по лицето, главата

Появата на лишеи по лицето често е неглижирана – хората си мислят, че се касае за някаква алергия или дерматоза. Не всички видове лишеи се проявяват активно в тази част на тялото. Така например лицето и скалпът рядко са засягани от червения плосък лишей, затова пък разноцветният е доста активен там. В редки случаи и фрагменти на херпес зостер – по нервните пътища, се проявяват по лицето. Лечението е с кортикостероиди – перорални и за локално външно приложение, антихистамини, имуномодулатори. При използване на мазила трябва много да се пазят очите и лигавиците на носа и устата.

Лишеи при деца и бебета

Родителите, които за първи път се сблъскват с проблема лишеи при детето, не бива да изпадат в паника. Ако заболяването е в ранен стадий, за успешното лечение ще са достатъчни една-две седмици. При всички случаи това трябва да стане под лекарски контрол; някои от обичайните медикаменти за лечение на лишеи не се използват при малки деца, или режимът им на прилагане е специфичен. Опитният дерматолог ще започне терапията с изследване, което да определи вида на заболяването – и едва тогава ще бъде избран точният медикамент. При децата рядко се диагностицират форми като херпес зостер и червен плосък лишей. Често се срещат розов, разноцветен и микроспория.

Още информация за лишеите по тялото и източници на английски: Симптоми и лечение на лишеи по тялото; * Лекарства и медикаменти за кожни лишеи; * Как се махат лишеи по кожата с домашни средства.

Лишеи по кожата, тялото, врата

Всеки от видовете лишеи има специфично разположение, т.е. предпозичати зони, по които се проявява. Така например розовият лишей предпочита раменете, врата и гърба, ръцете; микроспорията може да засегне крайниците, но най-лесно се забелязват проявите й по главата – заради олиселите петна. Херпес зостер е локализиран по гърба и в областта на пояса, включително на корема. Червеният плосък лишей може да се види по ръцете, гърдите, корема. Разноцветният лишей е с обичайни прояви по гърдите, ръцете, шията, гърба, раменете.

Първоначално публикувано на:13.06.2017 @ 15:52

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

червени петна по лицето и тялото

Петна по тялото. Червени петна по лицето, грапави и кафяви – по кожата. Какво е това?

Как лекарите правят диагностика по кожата от пръв поглед? Какво означават червени петна по лицето? …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *