Как да се отървем от розов лишей?
Кислородна вода, хомеопатия и други лекарства за розов лишей.

Розов лишей. Ефикасно лечение с крем, кислородна вода и хомеопатия

Как да се отървем от розов лишей? Ефикасно лечение с цинков крем, кислородна вода, хомеопатия и други лекарства. Какво не трябва да се яде?

Народна медицина: Листа от коприва

Розов лишей е кожно заболяване, при което по гърба, гърдите и корема (рядко по лицето) се образуват специфични плътни, релефни петна с червеникаво-розов цвят.

Първоначално се появява само едно малко петно, което постепенно нараства във всички посоки за около една-две седмици. Много често има форма на пръстен, тъй като в средата започва оздравителен процес и кожата бавно се възстановява.

Впоследствие се образуват още петна, които в процеса на оздравяване се покриват с белезникави люспи. Преболедуването от това неприятно заболяване продължава до три месеца; създава се имунитет.

Причинителят е вирус или бактерия; в някои случаи се коментира алергичен или автоимунен механизъм на възникването. Има доказателства, че розов лишей се предава при контакт от болен на здрав човек, при обличане на чужди дрехи, дори при пробване на нова дреха.

Какво е лечението? Различни терапии има, като народната медицина се намесва доста успешно в лечението на розов лишей.

Препоръчва се терапия с листа от коприва и включване на копривата в менюто – под формата на каши и супи.

Ето примерен вариант за лечение на розов лишей – популярен метод с листа от коприва по Мария Требен: две супени лъжици листа от коприва се заливат с 800 мл вряла вода, оставят се на огъня за две минути и се отдръпват. След 5 минути запарката се прецежда. Пие се три пъти на ден по 200 мл като вода, лечението продължава пет последователни дни. Потърпевши уверяват, че отварата от листа на коприва върши по-добра работа от много препоръчвани за целта медикаменти.

Сребърна вода

Антисептик и дезинфектант: тези свойства на сребърната вода я правят полезна при симптоматичното лечение на розов лишей. По принцип това неприятно кожно заболяване не търпи често къпане с топла вода и сапун и сред терапевтичните процедури има препоръки за редукция в това отношение.

При заболяване от розов лишей по принцип трябва да се избягва топлината, използването на миещи препарати, кремове, гелове, да се спрат слънчеви бани и солариуми.

Фигурин бързо отслабване при Хашимото

Не трябва да се носи синтетика и вълна.

Преживяването розов лишей се запомня с кожния дискомфорт и сърбеж; облекчаващо действат промивките със сребърна вода. Както е известно, сребърната вода унищожава микробите в рамките на 5-6 минути след третиране. Това при теорията за вирусен или бактериален причинител на кожното заболяване е повече от препоръчително.

Клеева тинктура

розов лишей
При розов лишей обривът може да обхване голяма площ

Това е още един вариант на природосъобразно лечение за облекчаване на симптомите. Според практикували – достатъчно е 2-3 пъти на ден проблемните места с розов лишей да се обработят с тампон с клеева тинктура. Важното е да няма грубо търкане и прекалено често мазане.

Известният фитотерапевт д-р Атанас Михайлов препоръчва също прием на клеева тинтура вътрешно, за стабилизиране на имунната система. Пият се дневно 3х30 капки тинктура, разтворени в супена лъжица вода. Същевременно се спазва и диета, която изключва всички житни и млечни храни.

Още в текста: Народна медицина в лечението на розов лишей: Листа от коприва. Сребърна вода. Клеева тинктура. Росопас. Змийско мляко. Със зехтин. Крем “Здраве”. Пудра. Цинк и цинково масло. Мехлеми. Причини. Ериус. ⊗ Ацикловир. ⊗ Низорал. ⊗ Оксикорт. ⊗ Зенаро. ⊗ Дактакорт. ⊗ Микстура алба. ⊗ На море и солариум: тен. ⊗ Хомеопатия. ⊗ Връзка с херпес. ⊗ Изследване за сифилис. ⊗ Заразен ли е? ⊗ По лицето. ⊗ За алергия. ⊗ Къпане. ⊗ Имунитет. ⊗ При бременност. ⊗

Росопас

Сокът от тази билка може да помогне при лечението на розов лишей. Трябва само боледуването да съвпадне с топлите месеци, защото тогава е възможно билката да се намери в прясно състояние. Сокът се изстисква на капки и с тях се намазват проблемните места поне веднъж на ден.

Същевременно с росопас се приготвя билкова напитка за укрепване на имунната система. Ето как: една супена лъжица суха билка се вари пет минути в половин литър вода; прецежда се. Пие се по една винена чаша преди хранене четири пъти дневно. Най-добре е ако двата метода могат да се съчетаят.

Змийско мляко

росопас
Росопас за розов лишей

За терапията с росопас се твърди, че е по-ефективна от тази с билката змийско мляко. Въпреки това “змийската билка” си има привърженици и лечението на розов лишей с това растение се практикува, твърди се – успешно.

Проблемът с билката е нейната токсичност – това налага преди използване да се консултирате с фитотерапевт на всяка цена.

Обикновено се препоръчва намазване със сока, който изтича от прясно откъснато стебло. Ако обаче петната от розов лишей са много на брой и по-големи, това е трудно и опасно.

Тогава се използва тампон, напоен с композиция от змийско мляко, която се приготвя така: в 50 мл домашна ракия накапваме 15 капки тинктура от билката (купува се от аптеката). Обработваме внимателно местата с розов лишей 1-2 пъти на ден.

Със зехтин

Обработването на петната от розов лишей с натурални масла – чист зехтин или бадемово масло, е терапевтична практика със спорни резултати . Зехтинът облекчава, но не лекува – докато препоръчана от д-р Атанас Михайлов маслена смес съдейства за по-бързото отзвучаване на заболяването. Тя е следната: 10 капки лавандулово масло се смесват с 5 мл бадемово масло. Мажат се проблемните места до избледняване.

Крем “Здраве”

Заболяването розов лишей е от т.н. самоограничаващи се: ако протича в лека форма, то няма нужда от специална терапия. Достатъчно е да се спазва описаният по-горе режим – къпане само с хладка вода, без сапун, да не се носят вълнени и синтетични дрехи, да се спазва диета. Допустими са билкови отвари и настойки за облекчаване на симптомите.

Помага и крем “Здраве”, който действа антисептично и противовъзпалително, омекчава кожата и намалява неприятните усещания от сърбеж и болка.

Пудра

Използването на пудра подсушава кожата – важно условие за по-бързо отзвучаване на неприятния розов лишей. Една от препоръките на оздравителния режим при розов лишей е поддържането на суха кожа, особено на местата с лишеи. Най-добре се възприемат при това положение бебешките пудри – например тази на Пенатен, чиито съставки действат успокояващо и противовъзпалително.

Цинк и цинково масло

розов лишей
Цинков балсам – съдържа цинков оксид, сусамово масло, масла от чаено дърво и мента. Успокоява и охлажда кожата при розов лишей

Определено продуктите с цинк за външно приложение помагат по-лесно да се понасят симптомите при розов лишей, както и да се постигне по-бързо и успешно излекуване. Популярният крем Здраве с цинков оксид е пример за това – той е едно от добрите средства за облекчаване на неприятните усещания при розов лишей.

Успешно действа и цинковият унгвент, в който цинков оксид и бял вазелин образуват ефективен продукт за терапия на протривания и екземи.

Цинковото масло е вероятно най-добрият продукт за лечение на розов лишей, но малко лекари го препоръчват.

То представлява смес от цинков оксид и течна мазнина – слънчогледово, маслинено или рициново масло. Приготвя се ръчно в галенови работилници и точно това е проблемът – трудно се намират аптеки с подобни работилници, а концентрацията в този случай се определя индивидуално от дерматолог, в зависимост от тежестта на болестта и възрастта на пациента.

Цинковото масло (олио) има силно подсушаващ ефект, затова не трябва да се полага върху здрава кожа. Петната розов лишей поемат най-добре цинковото олио с рициново масло.

Мехлеми

Освен мазилата с цинков оксид дерматологът може да препоръча други продукти за външно приложение – в зависимост от диагностицирана причина за заболяването. Допустими са локални кортикостероиди или антихистаминови мазила, ако е характерен силен сърбеж и е необходима противоалергична програма.

Причини

Защо се разболяваме от розов лишей? Първопричина според научните изследвания е вирусна инфекция. Проявява се при отслабена имунна система – заболяванията зачестяват в преходните сезони, пролетни и есенни активности.

За отключващ фактор са сочени рецидивиращи херпесни инфекции, обличане на мръсно бельо или нова дреха, която е претърпяла химически обработки и може да се яви в ролята на алергичен дразнител. Счита се също, че в някои случаи инфекцията може да се предаде при контакт с болен от розов лишей човек.

Дайте мнение и Вие тук!

Ериус

Ериус е лекарствен продукт, с чиято помощ могат да се контролират възможни алергични реакции. Приемът на медикамента позволява да бъдат контролирани симптоми от рода на сърбеж и кихане, сълзене от очите, алергична хрема, обриви и сърбеж, уртикарии. Ако при проява на розов лишей има проявена алергична симптоматика, прилагането на ериус ще донесе облекчение в случаите със сърбеж и кожен дискомфорт.

Ацикловир

Ацикловир е продукт с противовирусно действие. Това е важна характеристика с оглед на теорията, че причина за появата на розов лишей е вирусна зараза. Медикаментът е продуктивен при херпес симплекс и херпес зостер; действието му се изразява в потискане размножаването и растежа на патогенните микроорганизми.

Медикаментът се препоръчва от лекар. Необходимо е внимание към страничните ефекти от приема, тъй като ацикловир може да причини гадене и повръщане, сънливост, объркване, главоболие, стомашен дискомфорт, отклонения в бъбречните функции. Очакването е чрез ацикловир да се ускори оздравителният процес при пациенти с розов лишей.

Низорал

Низорал е противогъбичен продукт; прилага се в различни форми, при розов лишей ефективен е двупроцентният крем. По условие повлиява кожни проблеми, засягащи торса, слабините, стъпалата и ръцете (framar.bg). Комбинира се с кортикостероиди за локално приложение, като се препоръчва проблемните зони на кожата да се обработват с кортикостероиди сутрин, а с низорал – вечер.

Оксикорт

Едно от възможните приложения на продукта оксикорт са екземите и дерматозите със силен сърбеж. Препоръчва се в някои случаи при розов лишей. Представлява комбинация от кортикостероид и антибиотик.

Антибиотикът потиска растежа на болестотворните бактерии – причинители на кожното заболяване. Кортикостероидът облекчава болката, сърбежа и ограничава възпалителния процес. Най-често се прилага шпрей-форма на медикамента. Ако в рамките на една седмица от приложението му не се наблюдава подобрение, трябва да се търси друго лечение.

Зенаро

Зенаро е още един противоалергичен продукт. Използва се при алергични ринити и алергични обриви по кожата, при копривна треска. Облекчава сърбеж и зачервяване, действа симптоматично при розов лишей. Приема се вътрешно – под формата на таблетки, сироп или капки.

Дактакорт

Необходима е консултация с дерматолог за целесъобразността от прилагането на дактакорт при розов лишей. От една страна – в показанията за продукта фигурира прилагане в случаите със зачервяване и сърбеж.

От друга е налично предупреждението – дактакорт да не се прилага, ако пациентът страда от вирусна инфекция – пр. херпес зостер, или кожна бактериална зараза. По същество – дактакорт е противогъбичен продукт.

Микстура алба

Активен компонент в микстура алба е цинковият оксид – онази вълшебна съставка в мазила и кремове, с чиято помощ най-сигурно се овладяват проявите на розов лишей. Микстура алба е композиция с глицерол, етанол и талк, чието прилагане облекчава неприятните симптоми при дерматози и екземи и насърчава оздравителните процеси в кожата.

Проблемните места с розов лишей се намазват с памучен тампон, потопен в микстурата, 1-2 пъти на ден.

На море и солариум: тен

Смята се, че слънцето лекува розов лишей успешно, може би дори по-сигурно от мазилата и таблетките. Много специалисти препоръчват удължен престой на слънце, като по този начин вероятните причинители на заболяването – вид гъбички, загиват и кожните изменения се преодоляват. Според други препоръки обаче излагането на поразените от розов лишей места се влошават на слънце?!

Не бива да се прекалява, естествено, но слънчевите бани действат положително при розов лишей и скоро от некрасивите и сърбящи петна остава само светла следа, която при редовно излагане на слънце изравнява цвета си с този на здравата кожа.

Успех може да се очаква и от т.н. медицински солариум – изкуствено слънце с целево използване на UV-лъчи от спектър А. Контролираният тен, придобит на плажа край морето или в солариума, всъщност спасява успешно от досадата розов лишей.

Хомеопатия

Хомеопатичните средства за локално външно приложение са в състояние да облекчат симптоматиката при розов лишей. Д-р Атанас Михайлов препоръчва прилагане на унгвента хомеоплазмин – съдържа компоненти от невен, бриония, фитолака тинктура, бензоева тинктура и борна киселина.

С този продукт проблемните места се мажат внимателно до три пъти на ден в продължение на седем дни. Следва седмица почивка и нова седемдневна терапевтична програма – това редуване продължава до трайни видими резултати.

Връзка с херпес

Преобладаващо е мнението за вирусната природа на заразяването с розов лишей (bolezni.in.ua). Като причинител на розов лишей е сочен херпесен вирус №7. Любопитно е това, че въпреки множеството обяснения за механизма на вирусната зараза – при едни и същи видими условия заразата не се проявява при всеки човек.

Очевидно има значение състоянието на имунната система, хигиенните навици, наследственото предразположение. При хората, които са развили херпесна зараза, вероятността да са податливи и на инфекция с розов лишей е голяма.

Изследване за сифилис

Обривът при розов лишей външно напомня обривите при сифилис – втори стадий. По тази причина хипотезата за розов лишей трябва да бъде потвърдена, като се елиминира вероятността обривът да е от сифилис. За това се препоръчват серологични изследвания. На микробиологична диагностика се подлагат кръвни проби.

Подобен обрив може да се получи и от алергична реакция при лечение с някои антибиотици.

Заразен ли е?

Преобладава мнението, че болестта розов лишей не е заразна. В същото време ако приемем, че тя има вирусна природа – трябва да допуснем възможността за предаване на инфекцията от човек на човек. Загадка! Има твърдения, че болестта може да се предава при физически контект и дори при носене на замърсена чужда дреха.

По лицето

Появяват ли се обриви от розов лишей по лицето? Типичното място на болезнените и сърбящи розови петна е торсът – гърба, корема, с развитието на болестта – крайниците и шията. Лишеите могат да се появят също по лицето и по дланите, но много рядко. Това се случва при по-млади пациенти и деца с отслабена имунна система.

Възможно е лишеи да излязат и по окосмени части на тялото. За предпазване на разпространението се препоръчва въздържане от горещи бани, директно излагане на слънце и изпотяване, миене със сапун.

За алергия

Една от теориите за появяването на розов лишей коментира алергични причини. Касае се за контактни алергии, именно с това се обясняват характерните обриви след обличането на нова, неизпрана дреха.

В много случаи проблемните места по кожата с розов лишей се повлияват от антихистаминово лечение. Препоръчва се терапия за укрепване на имунната система и продукти за облекчаване на кожните образувания – леки кортикостероиди, пудра, цинкови мехлеми и охлаждащи кремове и лосиони.

Къпане

Тази тема е доста коментирана във връзка с лечението на розов лишей. В повечето случаи се препоръчва режим без къпане; твърди се, че обривите се увеличават лавинообразно при контакт с вода и миещи препарати.
Според някои специалисти къпането не се отхвърля, а се препоръчват хладни душове без сапун. Утежняващо е затоплянето, т.е. бедата идва от температурата на водата. Не се препоръчва избърсване с хавлиена кърпа, а само внимателно попиване.

Имунитет

Освен самоограничаването на болестта розов лишей – т.е. от нея се оздравява в някои случаи без никакво специално лечение – тя се характеризира и със създаването на имунитет. След окончателното оздравяване организмът изгражда способност да противодейства на ново отключване на заболяването. Много рядко проявите на розов лишей могат да се повторят в по-слаба степен след дълъг отрязък от време, от порядъка на 7-10 години (puls.bg).

 При бременност

Според специалистите появата на розов лишей по време на бременност не застрашава здравето на плода. Възможни са терапии, които не са противопоказни при бременност – например диета без пшенични и млечни продукти, профилактика с клеева тинктура – 3х30 капки дневно, локална терапия с хомеоплазмин и смес от лавандулово и бадемово масло – вижте по-горе.

Първоначално публикувано на:01.06.2015 @ 16:51

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Atop

Атопичен дерматит (невродермит): как да се лекуваме

Невродермит и екзема като прояви на атопичен дерматит. Обичайното лечение. Какъв крем (мехлем) да използваме. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *