Какви са причините за системно и силно изпотяване.
Медикаменти и народни средства; помага ли продуктът Фигурин

Топли вълни и нощно изпотяване. При менопауза и при мъжете, безпричинно потене

Какво да правим при нощно изпотяване при мъжете и при менопауза. Топли и студени вълни и безпричинно изпотяване. Лечение на хиперхидроза

По-долу ще разгледаме следните теми: Какви са причините за системно и силно изпотяване. Може ли да се контролира при менопауза? Горещи и топли вълни: как да се справяме, съвети. Медикаменти и народни средства; помага ли продуктът Фигурин

Изпотяване – това е нормално явление за всеки човек; по същество е отделяне на течност, пот от специални жлези по кожата. Процесът е важен за регулиране на водно-солевия обмен, на телесната температура. Когато температурата ни се повиши – следва изпотяване и организмът се охлажда. Здравият човек, било то мъж или жена, се поти с различна интензивност денонощно. Друга история обаче е комбинацията изпотяване+менопауза.

Причини за често изпотяване

Женското здраве изисква специални грижи в етапа на менопауза: настройките на организма се променят, забавя се скоростта на живот, вехне красотата. С една дума – тялото старее. Да видим защо всъщност за тази женска възраст е обичайно силното изпотяване. Ето какви са някои от  причините:

Причини за изпотяване
НесимптоматичниСимптоматични
Влагане на повече сили при движение или при изпълнението на някаква работа;Психосоматика
Твърде силни емоции, дълбоко преживяване на положителни и на отрицателни новини;Туберкулоза, ендокардит
Високи температури на въздуха;Менопауза
Гореща вана;Хормонално активни тумори
Твърде тесни или несъответстващи на времето дрехи, синтетично облекло;Прием на медикаменти за редукция на теглото, на антидепресанти;
Гореща и твърде пикантна храна;Затлъстяване, нарушен липиден обмен
Преместване в регион с друг климат;Диабет, щитовидна жлеза

Ето и съдържанието на нашия материал за по-бърза навигация в текста:

Какво е хиперхидроза

Интензивното изпотяване, повишеното потоотделяне – ето, това е хиперхидроза. Може да се случи и в млада възраст, но инцидентно: при силен уплах или вълнение. Познато е и при възпалителните заболявания.
Силното изпотяване при климакс е нещо различно. „Виновни“ за него са промените на хормоналния баланс в женския организъм. Хормоните са отговорни не само за половите функции, но и за много процеси в системите на женския организъм. Всяка жена с напредването на възрастта – като се започне от пременопаузата, е изпитвала дискомфорта на т.н. горещи или топли вълни.

Мнения на хора, които са ползвали Фигурин
Мнение №1: Най-после открих лек срещу мъчителното изпотяване!
Изпотяване Румяна Калчева
Румяна Калчева от Пловдив

Нека следващите редове не ви прозвучат като реклама: нямам нищо общо с разпространителите на билковия чай Фигурин. Аз съм редови потребител, който месеци наред търсеше начин да се справи с неприятните топли вълни и изпотяване. Разбирате какво може да чувства една жена на 50, предполагам? Опитах наистина различни варианти, включително хормонозаместваща терапия, но моят личен лекар сам препоръча да спра синтетичните хапчета заради някои странични ефекти. Моя близка ми спомена за Фигурин; бях скептична, какви ли не билкови продукти рекламират непрекъснато! Но жената беше проверила на свой гръб билковата смес и се чувстваше чудесно – връстнички сме. Когато нямаш много варианти, решаваш да пробваш. Е – пробвах и не съжалявам. Топлите вълни не са спрели съвсем, а изпотяването все по-рядко ме тормози. След двумесечна употреба на Фигурин твърдя – има ефект!

Румяна Калчева от Пловдив

Честота на приливите

Интензивността на т.н. приливи или топли вълни е един от симптомите, според които се класифицират формите на менопаузата:

  • Лека форма – когато пристъпите на изпотяване и топли приливи са не повече от 10 за денонощие;
  • Средно тежка форма – пристъпите са между 10 и 20;
  • Тежка форма – при повече от 20 прилива за 24 часа.

Приблизително половината жени преживяват климакс в тежка форма; една трета изпитват средно тежка и само при 1/6 от всички преминават през този житейски етап с лекота.

Демир бозан за безсъние

Обикновено приливите започват сутрин около 6-7 часа, и вечер между 19-22. Същите симптоми се развиват и след оперативното отстраняване на органи от женската репродуктивна система или при химиотерапия.

Изпотяване и менопауза

Горещи вълни и изпотяване – какво да направим за себе си?

Обикновено към 45-50 години жените навлизат в етапа на климакса. При немалко от тях това е мъчително време, с постоянни пристъпи на интензивно изпотяване и усещане на горещи вълни. Прекомерното изпотяване създава дискомфорт и усложнява живота. Всъщност тази симптоматика е резултат от възрастовите промени в нивата на естрогените. Когато споменатите хормони намаляват, това се отразява негативно на част от мозъка – онази, която е отговорна за терморегулацията на тялото. Следва засилване на функциите при кръвоносните съдове, ангажирани с охлаждането на организма. Същевременно обаче започва активиране на потните жлези.

Така се обяснява засиленото изпотяване при менопауза. Обяснимо е защо при настъпващия в менопаузата хормонален дисбаланс настъпват кратки „аварии“ в терморегулацията. Горещите вълни са една от проявите на такова състояние. Мозъкът не е в състояние да разпознае сигналите, които предават нервните окончания. Всички тези объркващи прояви отвеждат към отслабването на яйчниковите функции: именно тогава количеството на естрогените спада и започват проблемите с терморегулацията.

Още супер ценна информация ТУК: Кои са най-добрите лекарства и билки за изпотяване при менопауза?

Етапи на менопаузата и общи признаци

Периодът на менопаузата се дели на три етапа и за всеки от тях са характерни определени симптоми:

  • Пременопауза. Проявяват се ранни признаци, присъщи на климакса. Две трети от жените ги усещат за първи път, когато станат на около 40 години. При някои пък няма нищо различно докъм 50. В тази възраст яйчниците все още функционират, но цикълът става нередовен, интервалите между проявите му се удължават. Тогава е възможно жената да почувства за първи път горещи или топли вълни, да усети необичайно изпотяване. Либидото започва да отслабва, често се появяват безсъния и главоболие. Други специфични промени са появата на раздразнителност и нервност, депресивни състояния, безпричинна тревожност. Типично е отслабването на концентрацията и вниманието. Влошава се и физическото състояние.
  • Менопауза. Този период обикновено продължава около две години. В рамките му месечният цикъл окончателно спира, яйчниците прекратяват функциите си. В този етап жените буквално страдат от горещи вълни, пристъпи на депресия, нарушения на сърдечно-съдовиге функции. Ако жена в менопауза реши да се подложи на диета, тя рискува да увреди ендокринната си система, дори да развие диабет. Немалко жени се оплакват от влошено качество на съня и постоянно повишаване на кръвното. Друг проблем е честото изпотяване със студена пот. Съпътстващи са и уро-гениталните проблеми. Заради сухотата на влагалището половият акт става болезнен, нежелан. В някои случаи към всичко това се прибавя и влошеният контрол върху отделянето на урина, незадържане.
  • Постменопауза. Година след последния цикъл окончателно настъпва климаксът. Неприятните симптоми се разреждат, но с възрастта в организма настъпват сериозни структурни промени. Най-сериозните патологии в този етап са исхемичната болест на сърцето, диабет2, остеопороза, затлъстяване, болести на щитовидната жлеза.

Логично е една жена на възраст да се интересува – какво може да направи за себе си при преживявания като нервно пренапрежение, интензивно изпотяване, скокове на кръвното.

Ето как изглеждат обобщено най-неприятните симптоми на климакса, за които се търси неутрализация:

  • Изпотяване. Климакс и изпотяване вървят, тъй да се каже, ръка за ръка. Понякога цялото тяло на жената се облива със студена пот и тя е принудена да се преоблича по никое време.
  • Горещи/топли вълни, приливи. Има случаи, когато това се случва по няколко десетки пъти за денонощие. Вълните се изразяват в рязко повишаване температурата на тялото и усещане на горещина. На жената й се струва, че лицето й гори; диша трудно; по кожата й се появяват червени петна. Всичко това е придружено с обилно изпотяване.
  • Безсъние. Всяка трета жена има проблеми със съня. Заспива трудно и сутрин й е трудно да стане и да иде на работа.
  • Крехкост на костите. В периода на менопаузата женският организъм започва да губи калций, това е средно по около 2-3% от костната маса за година.
  • Пристъпи на слабост. Почти всички стареещи жени се оплакват от отслабване на силите, вялост и рязко намаляване на работоспособността.
  • Проблеми в интимния живот. Сексът става болезнен, тъй като лигавиците на половите органи са изтънени и твърде чувствителни. Намалява и отделянето на секрети, което се отразява на качеството на половия акт. Либидото на жена в менопауза рязко спада.
  • Емоционална неустойчивост. За всички пациентки в този период е характерна повишена чувствителност, раздразнителност. Такава жена често плаче, изпада в меланхолия и потиснати състояния.
  • Промени във външността. Изтънява подкожният слой мазнини, намалява колагенът в съединителните тъкани. В резултат кожата вехне, изтънява и увисва, появяват се бръчки. Метаболизмът се забавя и наднормените килограми се увеличават.

Нощно изпотяване и менопауза

Една жена в менопауза може и да не усети пристъпа на горещи вълни нощем в съня си – но да се събуди след това, треперейки от студ след обилното изпотяване. Когато това нощно изпотяване се случва често, качеството на съня се влошава.

Безсънието утежнява още повече състоянието на тази жена

Засегнатата жена не може да се наспи нормално, поради което понася неприятни последици като отслабване на паметта, влошаване на концентрацията и вниманието. Тя лесно се ядосва и постоянно се чувства уморена. Появяват се и нарастват различни здравословни проблеми:

  • Отслабена имунна система;
  • Болести на сърдечно-съдовата система;
  • Трупане на наднормени килограми;
  • Симптоми на диабет;
  • Хронична депресия.

Диагностика и изследвания

Подобно състояние определено налага медицинска намеса. Наистина – описваният житейски етап се характеризира с някои от описаните отклонения, но не е изключено да става дума и за сериозно заболяване. Ето какви патологии могат да бъдат провокирани от менопаузата:

  • Ранна атрофия на яйчниците;
  • Болести на щитовидната жлеза;
  • Хормонозависим тумор;
  • Психично заболяване с паник атаки;
  • Пролактинова свръхпродукция;
  • Туберкулоза;
  • Инфекция.

Подобни хипотези могат да бъдат отхвърлени или потвърдени, ако се назначат и изпълнят някои изследвания:

  1. Класически анализ на кръвните показатели;
  2. Кръвен анализ за естрадиол – показателите за този хормон при климакс са понижени;
  3. Изследване за фоликулостимулиращ хормон в урината.
  4. Тест за нивото на лутеинизиращия хормон в кръвта.

Освен тези предварителни анализи вероятно ще се наложат и посещения при специалисти – кардиолог, невролог, ендокринолог. Те биха могли също да назначат допълнителни изследвания с цел уточняване на възможна диягноза. Касае се за:

  • Ултразвуково изследване на женската репродуктивна система;
  • Мамография;
  • Хистология на маточната лигавица;
  • Влагалищна цитонамазка;
  • Изследвания на температурните колебания.

За много жени менопаузата с всичките й неприятни симптоми е време, което ще отмине – просто трябва да се изтърпи. Но промените в здравното състояние през менопаузата са така непредсказуеми, че е по-добре все пак да получавате лекарска консултация и помощ. Климаксът наистина може да протече леко и без сериозни последици, но дори тогава една жена трябва да знае какво да прави при интензивното потене. Обикновено първото, което се препоръчва, е да се промени начинът на живот.

Мнение №2: Защо не ми казаха по-рано за билките?!
Изпотяване Росица Вълкова
Росица Вълкова от Сандански

Съжалявам само за едно: защо по-рано не ми казаха за билковия чай Фигурин! Трябваше да дойде в България моя приятелка, която живее в Испания – от нея научих за продукта. Жената търсеше да си купи няколко опаковки, защото в менопаузата страдала от горещи вълни; изпотявала се често, а работи в офис и това й създавало проблеми. Поръчахме за нея, взех си и аз за опит една опаковка, защото имам подобни проблеми. Работя вкъщи, но и когато не си между хора честото изпотяване е нещо гадно. Още преди да свърши опаковката поръчах пак, защото почувствах ефекта.

Росица Вълкова от Сандански

Фактори, негативно влияещи на женския организъм

Т.н. горещи вълни не се считат за болест; тези пристъпи са нормална реакция на организма срещу хормоналния дисбаланс и пренастройка през климакса. Остаряването на организма е свързано с нов режим на функциониране, при който всички жизнени системи променят обичайния си ритъм. Един от най-осезаемите признаци на тези процеси е интензивното и често изпотяване. Да повторим външните причини, които могат да провокират допълнително въпросния симптом:

Дайте мнение и Вие тук!
  • Употреба на алкохол;
  • Пребиваване в затворено, зле проветрено помещение;
  • Горещо време;
  • Прием на продукти с кофеин;
  • Консумация на горещи, мазни и пикантни храни;
  • Стрес и психическо пренапрежение;
  • Тютюнопушене;
  • Въздействие на нагревателни уреди и устройства в близост;
  • Носене на дрехи от синтетични материали.

Всички тези фактори провокират по-често горещи и топли вълни и общото състояние на дадена жена се влошава. Така хиперхидрозата влошава допълнително и самочувствието й. След като се изяснят подробностите от начина на живот на дадена пациентка, лекуващите могат да й препоръчат промените, които и без медикаменти ще подобрят здравето й.

Все пак ако при споменатото изпотяване женското тяло излъчва неприятна миризма, няма как да не се направи консултация с лекар. Може да се наложат и прегледи при гинеколог и ендокринолог. В някои случаи прилагането на лекарства е неизбежно.

Практически съвети, какво да правим?

Ето какви съвети дават специалистите, когато жена в климакс търси от тях помощ срещу описваните проблеми:

Хранене. Няма да е излишна консултация с диетолог, който може да препоръча специфичните характеристики на храненето в климакс. Налага се отказ от пърженото, от мазните, люти и твърде пикантни храни. Препоръчва се печено, варено, готвено на пара. Минимум сладко и тестено, в менюто трябва да има повече зеленчуци и плодове, зелени храни, фасул, ядки, соя, зърна. При такова хранене пристъпите на топли вълни чувствително намаляват.

Поведение. Появата на първите признаци на менопаузата не трябва да стресират. Много е важно да се съхрани спокойствието, да се действа разумно според ситуацията. Ако не ви свърта или ви е твърде задушно в стаята например – отворете прозореца или по-добре излезте на кратка разходка. Пийте редовно зелен чай, така балансът на течностите в тялото ще бъде поддържан по-лесно.

Още по темата ТУК: Отслабване при менопауза и премахване на причините за изпотяването с билки.

Нека да видим обобщено всички съвети за начина на живот в етапа на климакса – с надежда тяхното спазване да помогне за по-лесното му „изтърпяване“:

  • Разделете се с вредните навици; особено важно е да оставите цигарите;
  • Контролирайте кръвното и теглото си – кардиолозите препоръчват да се води дневник на показателите;
  • Не отказвайте профилактичните прегледи, дори да нямате оплаквания  – при гинеколог, ендокринолог, мамолог, невропатолог;
  • Поддържайте физическа активност: практикувайте лечебна физкултура, плувайте. Полезни са всекидневните разходки. Движението помага да се поддържа форма и по-лесно да се понасят неприятните симптоми на остаряването. Така по-лесно се контролират и килограмите;
  • Вземайте витамини и хранителни добавки, но само след консултация със специалист;
  • Изпълнявайте препоръките за разумно хранене;
  • Следвайте съветите на специалистите, които персонално ще определят от какво се нуждаете, за да намалите негативното въздействие на честото изпотяване.

Лечение с фитохормони и синтетични хормони

Продуктите с растителни хормони са научно доказани средства за въздействие при симптоматиката на климакса. Фитохормоните са подобни на човешките биоактивни вещества; препаратите с тяхно участие са ефективни при възстановяването на хормоналното равновесие в женския организъм.

  • Те имат меко действие;
  • Нямат негативни странични ефекти;
  • Не провокират затлъстяване;
  • Съвместими са с други лекарства;
  • Подкрепят имунната система.

Такива продукти са например Феминхелп и Климадинон. Препоръчват се също хомеопатични средства и препарати с пчелни продукти.

Ако обаче фитохормоните не помагат, може да се наложи прием на синтетични продукти. Те могат да са естрогенови като Овестин, Климара, Естрофем. Могат да са и комбинирани – Фемостон, Климонорм, Анжелик.

Успокоителни средства

Психичните кризи, потиснатото състояние в етапа на менопауза често се развиват на фона на топлите вълни – или обратното. При лека форма на хиперхидроза може да се взема валериан или тинктура от дяволска уста. По-тежките състояния изискват медикаменти от рода на Венфлаксин, Сертралин, Циталопрам. Може да се прилага и руския продукт Афобазол, с който не се развива привикване и зависимост

Народни средства

Старите, добри билки не винаги помагат, но народната медицина се е погрижила и за описваните проблеми. Има някои съвети срещу прекомерното изпотяване и топлите вълни, които могат да се пробват без лоши последици:

  1. Билкови чайчета от маточина, мента, липа;
  2. Запарка от градински чай: две супени лъжици билка се заливат с чаша вряла вода. След час прецеждаме; пие се три пъти дневно – успокоява и намалява изпотяването;
  3. Смесваме градински чай и сушена боровинка – по две части, детелина и блатна трева – по една част. Една супена лъжица от сместа се залива с чаша вряла вода; след два часа се прецежда. Изпива се на глътки в рамките на 12 часа.
  4. Казват, че помагат отпускащите вани с лайка или дъбова кора.
Симптомите отслабват и при спазването на специалната диета

Как действа Фигурин против изпотяване при менопауза

Своеобразно съвременно продължение на практиките от народната медицина е билковата композиция Фигурин. Този уникален чай е съставен от 28 билкови екстракта, като в списъка са най-често използвани билки като глухарче, маточина, мента, жълт кантарион, хвощ, валериана и т.н. Чаят може да се набави лесно, предлага се под формата на филтърни пакетчета, с които можем да си правим запарка по 2-3 пъти на ден.

Още информация и източници на английски: Как да се справим с горещите вълни и нощното изпотяване при менопауза; * Симптоми и признаци на менопаузата, сред които и студените и топли вълни и потенето; * Лечение на симптомите при менопауза според световноизвестния сайт “ХелтЛайн”.

Действа ли Фигурин срещу изпотяване в климакса? Категорично – да; композицията съдържа основните билки срещу изпотяване и топли вълни: градински чай, валериана и полски хвощ. Немалко жени, които са се доверили на билковата терапия, потвърждават полезните ефекти на продукта.

Мнение №3: Посъветвайте се с фитотерапевт
Изпотяване, Лилия Овчарова
Лилия Овчарова от София

Посъветвайте се с фитотерапевт за качествата на Фигурин – ще научите колко полезна е тази билкова комбинация за много неща. Аз имах проблеми с изпотяване и наднормено тегло. Наистина обичам да си похапвам, но с годините теглото ми започна да се увеличава – без да си променя храненето. Отначало мислех, че се изпотявам заради килограмите, после разбрах на какво се дължи и започнах да търся начин за облекчаване. Фигурин се оказа едно добро решение.

Лилия Овчарова от София

Още мнения и допълнение по темата ТУК: Изпотяване, горещи, топли и студени вълни и други симптоми на менопаузата.

Вижте и това, което имаме на сайта по нашата тема:

Леко кървене при менопауза и след 70 години. Как да действаме?

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

мака

Мака: перуанска суперхрана, цяр или афродизиак?

Какво е мака: растението и съставките му. Как да се използва за цяр – дози …

2 Мнения

  1. Васа Великова

    За топли вълни и нощно изпотяване пих дълго време Феминхелп, защото намерих хубави мнения за него. Наистина ефект имаше, вълните намаляха, изпотяването – също. Но проблемът се овладя наистина, когато комбинирах таблетките с чая Фигурин. Той се пие три пъти в деня, но не непосредствено преди лягане, за да не ставате до тоалетната през нощта. Пих го един месец и симптомите се прекратиха.

    • Мадам Ненормал

      Като цяло против изпотяване при менопауза има адски много средства, но реално нещата се решават с билки, ако искате да е трайно и да не си увредите разни органи, нито да имате един куп странични ефекти поради по-дългата употреба. Хапчетата и билките се пият успоредно за по-добър и бърз ефект. Те не си пречат едно на друго, помагат си. Познавам едно от момичетата, което дава мнение със снимка по-горе. Тя ми препоръча чай за топли вълни, който при мен също свърши идеална работа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *