Болки в сърцето при вдишване и при покой
02 Болки в сърцето при вдишване и при покой

Болки в сърцето при покой, при вдишване и др. Какво се пие и прави?

Ако човек получи болка в лявата половина на гръдния си кош, тя може да е свързана с физическо натоварване.

Ако обаче тя се разпространи към лявата ръка, шията и долната челюст, не трябва да отлагате посещението при кардиолог. За сериозен проблем алармира и паренето, и усещането за стягане.

Този вид болка говори най-вече за стенокардия – една от формите на исхемичната болест на сърцето.

Ето как да различите различните сърдечни болки и какво да правите, ако стане напечено.

Простудна и нервна болка

Дори когато болката в гръдния кош е от простуда, също не трябва да бъде оставена без внимание. Тя може да е реакция на микробните токсини, а може да е сигнал за ревматизъм или миокардит – възпаление на сърдечния мускул. За да се уточни причината за болката, трябва да се прегледате при кардиолог или ревматолог. Само специалист може да прослуша сърдечните тонове, да назначи общ и биохимичен анализ на кръвта и, разбира се, ЕКГ и ултразвуково изследване.

Продължителната тъпа болка с пробождания,

която се разлива по лявата половина на гърдите и се получава в положение на покой, говори за силно вълнение, за проблеми на нервна основа. И най-вероятната причина е вегетативна дисфункция и депресия. За да сте сигурни, се консултирайте с психоневролог. Не се притеснявайте да потърсите неврологична и психологична помощ, това не е срамно и смешно. Напротив – наложително е, защото в противен случай последствията могат да бъдат сериозни.

Понякога причината за болката в гърдите е

В опорно-двигателния апарат

Ако при дълбоко дишане или размахване на ръце усетите болки в областта на сърцето, не бързайте да се причислявате към сърдечноболните. Причината трябва да се търси сред заболяванията на опорно-двигателния апарат. Най-напред трябва да се прегледате за остеохондроза на гръдната част на гръбначния стълб. След това да се уточни дали не става дума за сколиоза, за възпаление на междуребрените нерви и мускули.

Има случаи, когато сърцето започва да боли при преяждане или след прием на мазна и лютива храна. Същото понякога може да стане и на гладен стомах. В този случай, естествено, ще ви помогне терапевт.

Болката в лявата половина на гръдния кош невинаги е свързана със сърцето.

Опасващият херпес

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

също предполага гръдна болка

Когато болката е съчетана с обрив на кожата в зоната между ребрата, става дума за опасващ херпес.

Понякога човек няма болки в сърдечната област, а има

Усещането, че “там нещо не е наред”.

Всичко това е заради неправилния сърдечен ритъм. Тези неправилни “удари” на сърдечния мускул се наричат екстрасистоли. Те могат да възникнат и при съвършено здрави хора. Но ако екстрасистолите се появяват много често и ви причиняват дискомфорт, не се бавете, а отивайте при кардиолог.

Дайте мнение и Вие тук!

Бързото сърцебиене (тахикардията) може да бъде нормална реакция вследствие физически или емоционални натоварвания, както и при повишена телесна температура. Ако учестеното сърцебиене възниква при покой и в същото време ви се вие свят или дори получавате припадък – това означава наличие на пароксизмална тахикардия.

С подобни симптоми се проявява и мъждукащата аритмия. При нея лекарят назначава индивидуално лечение и профилактика.

След 30-годишна възраст е желателно от време на време да измервате кръвното си налягане и поне веднъж в годината да ви правят ЕКГ.

Неотложна помощ при стенокардия

  1. Сложете болния да легне и му осигурете чист въздух.
  2. Дайте му таблетка нитроглицерин.
  3. Ако няма ефект, продължавайте да му давате нитроглицерин по-често.
  4. Ако болката не изчезне след 4-5 таблетки нитроглицерин, дайте му каквото и да е обезболяващо и извикайте “Бърза помощ” – това може да е начало на инфаркт на миокарда.

Момченце е първото дете у нас, което живее втори живот с ново сърчице!

Преди четири години животът на семейството на мъничкия Мартин се променя. Детето започва да линее – не се храни, не иска да си играе с другите деца, не се чувства добре! След редица изследвания на мъника е поставена страшната диагноза кардиомиопатия.

Болестта не се лекува, обясняват лекарите на близките му, като разказват, че единственият изход е трансплантация. Докато се намери донор обаче, момченцето трябва да живее на облекчен режим, за да не натоварва сърцето си. Преди две години чудото се случва – намира се донор за Мартин и той е трансплантиран. На момченцето се дава втори шанс за живот.

Според майка му Весела, той не се е променил след операцията. Все същия си – пакостник като всяко друго момченце на неговата възраст. Трябва обаче да е в пъти по-внимателен и тук идва ролята на родителите му – да бъдат строги, когато се налага, но да не му позволяват да се напряга прекалено.

Мартин трябва да се грижи за здравето си, споделя майка му, защото знае, че всяка грипна или вирусна инфекция носи реален риск за живота му. В същото време, близките му насърчават да спортува – за да е здрав, а и за да кали своето ново сърчице!

Прескачане на сърцето

Имаме отделна публикация за прескачането на сърцето. Не е зле да я погледнете, защото тя ще допълни познанията ви по темата ТУК:

Как да спра прескачането на сърцето? Има ли Ритмонорм вреда при екстрасистоли? Аритмия на нервна почва

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

атеросклероза лечение симптоми

Атеросклероза: Какво е? Причини, симптоми и методи на лечение

Какво е атеросклероза ♠ Симптоми ♠ Сърце ♠ Горни и долни крайници ♠ Главен мозък ♠ Причини ♠ Фактори на риска ♠ Видове ♠ На …

4 Мнения

  1. Декстамисон и някой видове морфин при белодробно заболяване как действат при затруднено дишане?
    При венозен тромб как действа декстаметасона на тромба?
    Има ли възможност тромба да се откъсне и стигне до белият дроб при повишената кръвна захар от прием на декстаметазона 4мл. на всеки 6 часа? При положение че се приема Hobor 10.000 вид антикоагулант.

    • Лекар.БГ

      Ще се радваме, ако някой специалист отговори. Според нас този въпрос не е подходящ за консултация онлайн, защото най-напред трябва да се погледне за какво става дума. Проблемите на сърцето и сърдечната недостатъчност са твърде деликатни и не бива да се отговаря наизуст или след справка в Гугъл. Съветваме ви да се обърнете към лекар.

  2. Здравейте, казвам се Людмил на 20 години съм от село Въбел,искам да разбера какви са тези болки във областа на сърцето, от лятото съм с тези болки, каде ли не ходих какво ли не правих не минават само при кардиолог и невролог несъм ходил дано това да е изход, адски дискомфорт и постоянни бодежи непрекъснато,
    вече какво ли неочаквам да ми си случи адски голям дискомфорт, мола ака обичате помогнете напълно съм се отчаял от живота, благодаря предварително все пак……….

  3. Извинете, кога ще получа коректен отговор по темата ми………

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *