Физиотерапия 03 fizioterapia-physiotherapy-01

Ползи от физиотерапията. Различните методи и процедури

Физиотерапията е метод за лечение на различни заболявания с помощта на различни физически фактори.

Някои от средствата, които се използват във физиотерапията са: топлина, студ, електрически ток, магнитно, ултравиолетово и инфрачервено лъчение, както и използване на терапевтична кал, масаж, хирудотерапия и др.

Medos.bg Ви информира, че благодарение само на физикалната терапия е трудно да се постигне пълно излекуване, тя има видим ефект само в ранните етапи от развитието на болестта, но ние от “Медос” съветваме да се използва физиотерапия като помощно средство в борбата с различни заболявания. Освен това практиката показва, че процедури по физиотерапия могат да се използват като профилактика на заболявания, тъй като те спомагат за укрепване на имунната система и активиране на важни биохимични процеси в организма.

Видове физиотерапевтични процедури

Масаж

Представлява механично въздействие върху човешкото тяло с помощта на ръце, инструменти или специални устройства. Този метод се използва за лечение, отпускане и укрепване на тялото в продължение на хиляди години. Разбира се, както всяка медицинска процедура, масажът има противопоказания, затова ние от Medos.bg ви съветваме да се консултирате с Вашия лекар, преди да уговорите среща с масажист.
Най-популярният вид масаж е класическия. Помага за подобряване на микроциркулацията на кръвта, което от своя страна допринася за по-доброто хранене на тъканите и вътрешните органи.

Антицелулитният масаж често се използва като помощно средство в борбата за стройна фигура – масажистът помага да се засили циркулацията на лимфата, което спомага за повишаване на тургора на кожата и изгаряне на подкожните мазнини.

Акупресурният масаж може да изглежда малко болезнен, но е чудесен за главоболие, заболявания на нервната система, ендокринологични заболявания.
Рефлекторният масаж е метод за въздействие върху вътрешните органи на човек чрез специални рефлекторни зони. Така че, като направите масаж на гърба, можете да намалите болката в лакътната става, китката или рамото.

Има много повече техники за масаж, които могат да се справят с най-различни заболявания, да облекчат неприятните симптоми и да укрепят тялото. “Медос” препоръчва да не пренебрегвате тези лечения, те наистина ще ви помогнат да се почувствате по-добре.

Лечение с електричество

С помощта на процедури, базирани на действието на електрически ток, като електрофореза например, можем да вкараме лекарство точно на мястото, където неговото действие е важно, освен това в най-малките дози, които няма да навредят на организма.

Дарсонвализацията е ефективен начин за подобряване на кръвообращението в тъканите, който се използва в козметологията, при лечение на кожни заболявания, като спомагателен метод в борбата с хипертонията, гинекологичните заболявания и нарушенията на съня. По време на дарсонвализацията лекарят насочва импулси с променлив ток с високо напрежение през специални електроди. Процедурата е почти незабележима за пациента, но положителният ефект обикновено се забелязва след първата процедура.

Топлина и студ

Загряването с ултравиолетово лъчение или микровълни е познат почти на всички начин за борба с респираторните заболявания. Ние от Medos.bg подкрепяме използването на индуктотермия или нагряване с високочестотни токове за борба с неврозите и UHF-терапия – за лечение на синузит.
Криотерапията е лечение със студ.

Дайте мнение и Вие тук!
“Демир

Излагането на ниска температура помага да се активират вътрешните сили на организма за борба с неразположенията: укрепва имунната система, облекчава отока, спазмите, намалява симптомите на болка, подмладява и насърчава освобождаването на ендорфини в кръвта.

Лазерна терапия

Има антивирусни и антимикробни ефекти, помага за разширяване на капилярите, подобрява микроциркулацията на кръвта и лимфата, повишава имунитета и помага за по-бързото зарастване на раните. “Медос” Ви информира, че този метод може да помогне да се предотврати прогресирането на заболяването от остро в хронично и да се намали препоръчителната доза лекарства.

Лечение с магнитно поле

Магнитотерапията има укрепващ ефект върху тялото, подобрява метаболитните процеси в клетките и тъканите, нормализира кръвното налягане и спомага за подобряване на кръвоснабдяването на мозъка и насищането му с кислород. Работата на всички телесни системи: ендокринна, лимфна, нервна, сърдечно-съдова и други – се подобрява под въздействието на магнитно поле.

Лечение с ултразвук

Както при електрическия ток, различни лекарства могат да се прилагат с помощта на ултразвук . Така че можем значително да отложим периода на привикване към лекарството, да намалим възможността от негативни ефекти на лекарството върху тялото. Ултразвукът е способен да разгражда молекулите на мазнините, поради което често се използва в борбата срещу целулита. Освен това помага да се отървете от инфилтратите и уплътненията и предотвратява образуването на сраствания след операция.Физиотерапия fizioterapia-physiotherapy-02

Физиотерапията не е панацея, но впечатляващия списък от положителни ефекти от процедурите кара много лекари да я препоръчват на пациенти с голямо разнообразие от диагнози. Medos.bg подчертава, че една отделно взета процедура няма да донесе значителни ползи, но ако редовно посещавате поддържащи курсове физиотерапия, ще забележите, че болестите отстъпват, а настроението се повишава, както и устойчивостта на организма към различни заболявания.
Следователно, ние от “Медос” ви съветваме да не пренебрегвате указанията на лекаря: пиенето на хапче за настинка или гипсирането при фрактура е, разбира се, абсолютно необходимо, но пълното възстановяване може да бъде осигурено само от набор от мерки, който включва физиотерапия.
Разбира се, посещението на кабинета по физиотерапия отнема от времето ви, но сме сигурни, че ще се съгласите с екипа на Medos.bg, че здравето е много по-важно от всяко забавление.

Вижте и ТОВА:

Помощ! Умирам от плексит!

За Лекар.БГ

Прочети още

плексит

Кое болкоуспокояващо при плексит е ок? Излекувани. Бабини рецепти и лекарства

Какво болкоуспокояващо при плексит ще ни свърши работа? Има ли излекувани? Кои бабини рецепти за …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.