Маслини, люти чушки и компреси при подагра
Как се ядат и ползват Маслини, люти чушки и компреси при подагра

Маслини при подагра. Какъв компрес се слага? Как се излекувах натурално

Лечение с компреси при подагра. Сваляне на оток. Лечение с Колхицин. Мнения. Как се излекувах от подагра натурално? Диклофенак и други обезболяващи

Компресите са желателни в ранните стадии на подагра. Те предпазват от развитието на остри пристъпи и стабилизират състоянието. В домашни условия се прилагат различни рецепти срещу болка, за сваляне на оток, срещу възпаляване, за затопляне с парафин и др. всички те облекчават и създават комфорт за болния.

Нерядко при пристъп на подагра се ограничава подвижността в засегната става. Компресите помагат и в тази посока, както и в най-ключовия пункт – намаляват отлагането на пикочна киселина и разтварят вече отложените кристали.

В таблицата систематизираме всички лечебни подходи при подагра.

ТЕРАПИИ ПРИ ПОДАГРА
ВИДВЪЗДЕЙСТВИЕ
ДИЕТАОсновен подход при подагра, чрез нея се редуцира постъпването на пурини отвън
НАВИЦИОграничаване на алкохола и редукция на теглото
ОБОСТРЯНЕКолхицин и нестероидни противовъзпалителни препарати, в тежки състояния – кортикостероиди, вкл. вътреставно
ХРОНИЧНО ТЕЧЕНИЕфебуксостат, алопуринол, колхицин, бензбромарон
МЕСТНО ЛЕЧЕНИЕмехлеми, гелове, компреси и превръзки за овладяване на симптоматиката
УСЛОЖНЕНИЯПаралелна профилактика и пролекуване на последствия и усложнения, както и съпътстващи заболявания х

Алопуринол и фебуксостат са ефективни лекарства при подагра, но те не стоят на първа линия. Ключовият момент е диетата. От нея в най-голяма степен зависи състоянието на болния.

Маслини при подагра – може ли и как?

В маслината е съсредоточена висока концентрация на полезни мазнини, витаминни и минерални вещества. Тя не се бере от млади дървета и не се яде сурова, защото е прекалено горчива. Маринована, тя дава ползи, включително при подагра.

Кои маслини са полезни: зелени или черни? В черните има аскорбинова к-на, а в незрелите няма. Черните са нискокалорични, съдържат повече калций и ретинол. Плодовете се предписват при артрит, подагра и артроза. В състава си те съдържат калций с фосфор, които укрепват костната система и ставите. Но на маслините не трябва да разчитаме като на лечебна храна.

Подагра и люти чушки

Пикантните и люти подправки са изключени при подагра. Те фигурират във всеки диетичен списък на забранените храни. Соленото също. Дори нелютият пипер е сред неприемливите храни – допуска се, но ограничено. Освен ако не е минал през топлинна обработка.

диета при подагра
Придържането към подходяща диета при подагра заема съществена част в комплексното лечение на това заболяване
Печени чушки при подагра

Зеленчуците са основата на храненето при подагра. С тях се прекарват разтоварващите дни. Но това не значи, че трябва да са сурови. Пиперът (чушката), зелето, магданоз, цвекло, картоф, морков и пресните домати са прекрасни на супи, топли гарнитури и зеленчукови ястия. Подправени с краве масло и яйца, те стават много вкусни. Чушките специално можем да печем и поднасяме на салата.

Чушките имат богата палитра от микро- и макроелементи, с които стават полезни за болния от подагра. Добре се отразяват върху имунитета, подобряват роговите тъкани. При по-големи количества чистят тялото от шлаки. Имат изразени противовъзпалителни и антибактериални свойства. Благоприятно влияят на сърце и дишане.

“Фигурин

Не ги изключваме напълно заради бета-каротин, фибри, фолиева к-на, витамини С, А и В6. От тази гледна точка те са полезни и дори препоръчителни, но за предпочитане е да ги печем или варим. Хубави са като гарнитура, в сандвичи, ястия и супи.

Най-популярното блюдо при подагра е вегетарианската супа. В нея чудесно се комбинират чушка, картоф, зелен лук, морков, домати и различни зърнени храни. Месо не добавяйте, то е вредно при подагра.

Кисело зеле ок ли е и как?

Ако дотук посочихме просто полезни храни при подагра, но киселото зеле е направо лекарство при тази патология. То се включва в менюто на пациентите в задължителен порядък. Сега ще обясним защо.

При подагра същностният момент е да се установи баланс между киселини и алкали под 5.0 – 5.5. В такава физиологична среда пикочната к-на се удържа по-лесно в норма. За постигане на посочените нива е необходимо да се употребява повече алкална храна.

В състава на киселото зеле се намират много разнообразни органични киселини. Те инхибират синтеза на пикочна к-на в бъбречните структури и предотвратяват кристализацията.

При отсъствие на ендокринни патологии, консумацията на ферментирало зеле ежедневно помага за разграждане и абсорбиране на оксалова к-на, за да не се отлага в тъканите. При подаграта имаме нарушен метаболизъм, вследствие на което се появява висока концентрация на оксалати. Те причиняват още разстройства в обмяната.

Трета полза от редовната консумация на кисело зеле и туршии със зеле е за запазване на здравословно тегло и за редукция на пристъпите на артрит.

Информация за хора, които са се излекували от подагра, ще намерите ТУК: Как се излекувах от подагра. Реални истории.

Домати и подагра

Минаваме към следващата храна, която предизвиква спорове, когато се касае за подагрозно болни. Това са доматите, за които едни твърдят, че са ужасно вредни, а други – полезни.  Ще започнем оттам, че и двете страни имат свои поддръжници и то от научните среди. Единомишлие не е постигнато, така че пациентът трябва да изследва влиянието на доматите и да реши за себе си – да или не!podagra-01

А сега – аргументите!

Защо може домати? 

Някои диетолози твърдят, че доматите намаляват киселинността на урината. Защо е необходимо това?

Пикочната к-на от кръвта се извежда през бъбреците. За тази цел е нужна нормална киселинност на кръвта рН 7,34-7,45. Но ако имаме повишена киселинност, то започва задържане на пикочна к-на. Тя няма къде да отиде и се отлага в ставите. Това е подагра. Балансът се връща чрез алкализиращи храни, които съдържат органични к-ни. Доматите са богати на такива и имат алкализиращ ефект. В добавка други съставки на доматите действат като антиоксиданти и противовъзпалителни.

Защо не може домати?

Лечебната диета №6 при подагра не включва домати. Тя изключва този продукт, заедно със спанак, киселец и бобови. Ограничава патладжаните, зеления пипер, магданоза, цветното зеле.

Причината: смята се, че те увеличават възпалението и болките в ставите. Но сериозни изследвания в тази посока няма.

А сега и третото мнение: нека доматите са част от балансирана диета. Да се използват качествата им и да не се стига до техните негативи. Това става чрез внимателно и дозирано използване. Мнозина препоръчват доматите – пресни!, да се мелят в блендер на доматена супа гаспачо, която е богата на витамини и микроелементи. Тази супа ще съдържа на 94% вода, ще окаже отлично пикочогонно действие и ще подкрепи бъбреците.

Ако подозирате, че доматите, чушките или друго ви затормозяват, след консумацията се случва обостряне, постъпете рационално и се откажете от съмнителния продукт.

Още за диетата при подагра можете да прочетете по-долу в текста. Вижте и мнения и оставете своето мнение ТУК или директно във формата за коментари!

Лечение с компреси при подагра

От какво възниква пристъп?

Причина може да стане силно преохлаждане на организма или рязко нарушаване на хранителния режим. Или няколко чаши алкохол, придружени с мазна, месна храна. Тези неща реално биха могли да приключат с жесток пристъп.

Ако пък е намесен алкохол, още по-зле – той забавя изчистването през бъбреците. Пикочната к-на циркулира и кръвта и започва да кристализира.

Ето защо подаграта се държи в ръце с диета и недопускане на отклонения. А ако все пак се случи пристъп, ще разчитаме на лекарствата и компресите, за да си доставим малко комфорт.

Първо, ледени компреси

На болния се осигурява пълен покой и прохладни обтривания на болната става. При силна болка в първите 5 – 10 минути върху засегнатата става се поставя леден компрес, който се замества с охлаждаща превръзка.

Дайте мнение и Вие тук!

Компрес с хума

Той се готви на следващ етап, след като мине острото начало. Целта е да нормализира метаболизма и местния имунитет, да подпомогне извеждането на токсини и соли, да подобри кръвообращението и състоянието на съдовете. Такъв компрес бързо отнема температурата и подпухването.

Хумата се смесва с топла вода до консистенция на сметана. Намазва се на ставата и се изолира с фолио. Отгоре тъкан и ставата се оставя да почива.

Сваляне на оток

За купиране на болката и потискане на възпалителния процес (който се проявява чрез подпухване и отичане), използваме медицински спирт.

Спиртен компрес

Разреждаме 1 част спирт от 96% с 2.5 части вода. Топим памучни превръзки и налагаме на ставата. Отгоре фолио и топъл шал. Завиваме болната става, за да пречим на изпаряването. Такъв компрес може да остане до сутринта.

Лечение с Колхицин

Колхицин помага в първите 12 часа от началото на приема. Това се отбелязва при 75% от пациентите. Колкото по-рано се вземе растителното лекарство, толкова по-вероятно е то да даде положителен ефект

Внимавайте: Колхицин силно дразни стомаха. 80% от пациентите получават някаква нежелателна реакция. Болните се нуждаят от спешно туширане на симптомите – болка, оток, зачервяване, температура. В болнични условия може да се въведе Колхицин венозно. Тогава страничните ефекти са практически изключени (заобикаля се стомахът).

По-често обаче се разчита на противовъзпалителните препарати. Най-ефективните са фенилбутазон, напроксен, индометацин перорално и венозно.

Как се излекувах от подагра натурално

Ганчо Наков как се излекувах от подагра натурално
Ганчо Наков от Габрово

Здравейте, приятели. Пише ви Ганчо Наков от Габрово. Искам да ви споделя как се разделих завинаги с пристъпите. Щеше ми се да кажа, че съм се разделил и с подаграта, но знаете, че това е невъзможно. Можем само да държим болестта за юздите. Аз успях да го направя с натурални средства – билки, чай и домашни компреси. И съм супер доволен!

Значи, първо мотивът ми бяха парите. Заради пандемията останах без работа и тогава ми се обостри и подаграта. Викам, няма да ходя по лекари и да купувам лекарства, ще се оправям сам. Започнах с билки, които ми дадоха приятели и една билкарка. Бях много стриктен с компресите, всеки ден с мед, със сода, със спирт. Болката бързо мина, но след месец – пак. А уж не ям вредни неща, не пия.

Тогава други приятел ми вика – ти оправях само симптомите, но болестта си стои. Трябва да изчистиш организма отвътре. И ми каза за билките Демир бозан. Поръчах ги и оттогава съм неотклонно с тях. Препоръката му имаше успех. Повече не съм повторил пристъп, не куцам и въобще съм в отлична форма. Даже с Демир бозан чат пат правя леки нарушения – спокоен съм, че билките ще ме спасят. Ама само леки, да не се изпуснете! Успех на всички и дано съм бил полезен.

Ганчо Наков от Габрово

Диклофенак и други обезболяващи

При първото усещане за болка започва приемането на обезболяващи. Предпочитайте нестероидните препарати, защото те работят и против възпаляването.

При подагра обезболяващо №1 е диклофенак натрий. Има силно аналгетично действие и бързо ограничава огнището на възпаляване. Добри са ретард – таблетките с продължително действие, защото диклофенак се извежда от тялото много бързо.

Други добри решения при болка са индометацин, мелоксикам и нимезулид.

При много тежки състояние се минава към глюкокортикостероиди, при нужда те се инжектират директно в ставата.

Още подробности ТУК: За лечението на подагра натурално!

Още за диета при подагра

Придържането към подходяща диета при подагра заема съществена част в комплексното лечение на това заболяване.

Главната цел е да се постигне баланс в обмяната на пикочната киселина в организма чрез ограничаване на приема на пуриновани вещества, съдържащи се в храната

Подаграта представлява метаболитно заболяване, възникващо в резултат на отлагане на кристали пикочна киселина в ставите, сухожилията и околните тъкани, което на свой ред е причина за остри възпалителни процеси.

Необходимо е храненията да бъдат поне 5 за деня, но разделени на малки порции, между които се приемат много течности (по-слаб чай от различни билки, неподсладени сокове, мляко и вода). Гладуването обаче е абсолютно противопоказно, както и редуциране на телесното тегло при проблем с килограмите.

Мъжете в зряла възраст са много по-често засегнати от болестта, която като цяло се счита за наследствена, но може също така да е и резултат от бъбречни, кръвни или някакви други заболявания, както и заради прием на определени медикаменти.

Подагра. Диета, таблица и диетични рецепти. Хранене и правила.

Подходящата диета при подагра започва с пълно ограничаване на консумацията на:

  • сол и животински мазнини,
  • тлъсто месо,
  • карантии,
  • риба,
  • консерви,
  • гъби и гъбен бульон,
  • боб,
  • грах,
  • спанак,
  • цветно зеле,
  • аспержи,
  • патладжани,
  • леща,
  • маслини,
  • сини сливи,
  • какао,
  • шоколад,
  • кафе,
  • по-силни чайове,
  • алкохол.

Хранителните продукти, които трябва силно да бъдат ограничени в ежедневната диета при подагра, са: тестени храни, домати и доматени продукти, люти чушки, туршия, консервирана риба, яйца.

Сред позволените храни, които трябва да присъстват в здравословната диета при подагра, са:

  1. месо (телешко, заешко, пилешко и риба с ниско съдържание на мазнини, приготвени чрез варене, печене и задушаване – до 2 пъти седмично),
  2. супи и зеленчукови ястия с телешки, пилешки или рибен бульон,
  3. зеленчуци (без забранените – варени, печени или задушени),
  4. салати (овкусени с оцет, лимонов сок или малко зехтин),
  5. всички плодове (без забранените),
  6. млечни продукти (прясно и кисело мляко, обезсолено сирене, извара, сметана).

Вижте и ТОВА:

Болкоуспокояващо за подагра. Как да изберем ефикасни лекарства?

За Радост Ангелова

Радост Ангелова е редактор и репортер в множество национални и регионални вестници и електронни медии с над 30 години стаж в областта на здравеопазването, социалните политики и бизнеса.

Прочети още

Мнения за лекарството Диклопрам. Цена, след колко време започва да действа

За какво служи лекарството Диклопрам? Мнения, цена

Мнения за Диклопрам 75. За какво служи лекарството и след колко време започва да действа? …

6 Мнения

  1. Анета Луканова

    Материалите, които публикувате, са интересни.

  2. Станислав

    Някой лекар-ревматолог ще публикува ли тук своето мнение и съвети по темата “подагра”? Защо тук не пишат лекари?

  3. Динка Чолакова

    Правя на мъжа ми компрес с водка и камфор, ако много го боли и тръгне да се зачервява. Водка 1 чаша и към 10 мл камфор. Купувам го на пакетче по 10 г, за два пъти, към 5 лева е. Смесвам, да се разтвори и на дебела превръзка. За седмица възпалението изчезва.

  4. Велислав Рангелов

    Взел съм диклофенак дуо за пиене и на гел за мазане, с тези двете се оправям горе-долу при болка. Мазането не върши много работа, почти не се усеща.

  5. Данаил Николов

    Аз киселото зеле за мойта подагра не го заменям за колхицин, диклофенак и инжекции. Цяла зима ям всеки ден и всичко е 6 точки. Не пия лекарства, само билки и кисело зеле.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *