Безсъние и лечение. Хомеопатия и хранителни добавки.
Билки за сън. Домашни и народни средства против инсомния. Лечение с терапия, хипноза и др.

Хомеопатия при безсъние и хранителни добавки. Мнения, форум

Причини за безсъние и топ 20+ начини за лечение. Хомеопатия и хранителни добавки. Мнения, форум. Хапчета за сън (лекарства). Билки за сън. Домашни и народни средства против инсомния. Лечение с терапия, хипноза и др.

Безсъние безпокои по-често жените. При бременните се наблюдава до 75% от случаите. Висок е процентът през менопаузата и климакса. Водещата причина – стресът, е наш постоянен спътник и провокатор. И без да сме специално болни от нещо, може да ни потрябва „хапче“ за сън. В таблица представяме типовете лекарства при безсъние.

Средства против безсъние
РазновидностКакво включва и как действа
Лекарствасънотворни, седативи, транквиланти и антидепресанти
ДобавкиВ този раздел са аптечни препарати на основата на мелатонин, магнезий, витаминни комплекси и растителни извлеци, които влияят върху фазите на съня
БилкиПри леки форми на инсомния се вземат валериана, мента, дяволска уста и др. При нервно разстройство по-добре сборове с комплексно действие като Демир бозан, билкова смес на Кармен и др.
ХомеопатияХомеопатични сънотворни няма, изписват се препарати за причината, пораждаща безсъние
ПсихотерапияВключва се при психологически проблеми

Коя хомеопатия при безсъние е добре

Не съществуват хомеопатични средства, които да предизвикат пряк сънотворен ефект. Хомеопатията се назначава по показания и тогава тя е бързо и категорично действаща. За да се получат нещата, трябва да се знае точната причина за безсънието.

Има лекарства, които са показани при страх от бъдещо събитие. В такава ситуация помага Arsenicum album. Взима се преди операция, преди изпит или важна делова среща.

При комбинация от безсъние и депресивност се предпочита Ignatia. Тя се дава на тревожни пациенти, които се чувстват нещастни и потиснати, стават плачливи и малко истерични.

безсъние
Много хора, страдащи от безсъние, се опитват да се справят сами с проблема

При други пациенти безсънието е следствие от активен поток на мисълта, повишена психическа активност. Ако заедно с това има чувствителност към шум и мравучкане из тялото, за тях е подходяща Coffea. Ако обаче чувствителността нараства вечерно време, като пациентът започва да се дразни и сърди, по-подходящо е да вземе Nux vomica. И двата препарата помагат при безсъние п оради злоупотреба с кафе.

Chamomilla се предпочита при безсъние, съчетано с хиперчувствителност към болка. Този тип пациенти се различават по типа раздразнителност – те са по-капризни, нетърпеливи и свадлив. Докато пациентите за Nux vomica се сърдят и гневят.

Chamomilla нормализира съня на хора, които злоупотребяват със седативи. Лекарството се назначава през тежкия период, когато на болния се спират сънотворните. Друго лекарство за този случай е Opium.

Преживяването на продължителен стрес поражда дълги безсънни нощи. Дава се Cocculus indicus.

При децата безсъние се среща рядко. Но за нервно, превъзбудено и объркано дете се дава Aconitum. Ако детето е с гореща глава, разширени зреници и зачервено, по-добре е Belladonna.

Фигурин бързо отслабване при Хашимото

Честа причина за безсъние е болката. Изборът на лекарство зависи от органа, който боли. Например при стомах, ч. дроб и жлъчка най-полезен е Phosphorus. При гинекологична болка – Sepia или Apis. При невралгични, пронизващи болки, независимо от мястото, най-полезен е Magnesia phosphorica.

Хомеопатичните препарати при безсъние действат най-успешно в ниски потенции, взети по 2-3 пъти за деня или 2-3 пъти в течение на вечерта преди лягане. Веднага след получаването на резултат, препаратите се спират.

Завършваме с предупреждението, че лечението на безсъние с хомеопатични средства изисква то да бъде назначено от лекар хомеопат. Той ще се съобрази с индивидуалните особености на конкретния пациент и ще препоръча адекватната комбинация от лекарства и дозировката им. Не предприемайте самолечение, тъй като всеки препарат действа специфично – самостоятелно или в комбинация.

Мнения

Специалистите по хомеопатия считат, че този тип препарати имат сериозни преимущества пред традиционната терапия на безсъние с успокояващи и сънотворни таблетки. Те се подбират индивидуално. Хомеопатичният продукт не само решава конкретния проблем – води до сън, но и нормализира процесите на заспиване, психическата сфера и по-общо състоянието на човека.  Безспорен плюс на хомеопатията са липсата на привикване, странични явления и това, че е разрешена след зачеване, когато безсънието се появява без видима причина.

Пациентите отчитат безопасността на този тип средства. Хомеопатията се търси най-напред за бременни и малки деца. Поради липсата на специални познания, те се насочват към готови хомеопатични комбинации като Дормикинд.

Вижте мнения и оставете и вие вашето в нашия форум по темата ТУК! или директно в коментарите по-долу.

Други лекарства против безсъние

Традиционната медицина разполага с 4 групи лекарства. Едните са сънотворни, по-често на растителна основа или с мелатонин. Отделна група са седативите, които повдигат серотонина и са по-подходящи при тревожни състояния. При силна тревога се минава на транквиланти, най-известните от които са бензодиазепините. Тежка категория са антидепресантите, които са само за специфични случаи.

Вижте и ТОВА: Какво точно да пия при хронично упорито безсъние?

Хранителни добавки при безсъние

Те разчитат на природни елементи, за да нормализират нощната почивка. Представяме по-известните.

безсъние
При безсъние се влошава и отслабва работоспособността
Билкови хапчета

№1 в тази група за вариациите на хапчета с валериана и други билки. Те са доказали се, но само при леки форми. Възможно е да ви подействат добре продукти от типа на Беносен, Дормиплант,  Персен, Персен форте. Всички те са продукти на билкова основа, чийто ефект се основава на въздействието на лековити растения като валериана, мента, маточина, хвойна. С помощта на фитотерапевт изберете този продукт, който най-успешно съдейства да преодолеете проблемите си с безсънието.

Възможно е да ви подействат добре и продукти от типа на беносен, дормиплант или персен. персен форте. Всички те са продукти на билкова основа, чийто ефект се основава на въдействията на лековити растения като валериана, мента, маточина, хвойна. С помощта на фитотерапевт изберете този продукт, който най-успешно съдейства да преодолеете проблемите си с безсънието.

Друга голяма група са таблетките с мелатонин. Като лекарствено средство се прилага синтетичен мелатонин. Ефективен е при хронично безсъние – регулира циклите на съня и може да се прилага в рамките на месец.

Мелатонин се съдържа например в препарата Циркадин – подходящ е за хора на възраст над 50-60 години и е с ограничен прием до три седмици. Има странични ефекти – запек, болки в стомашно-чревния тракт, напълняване, раздразнителност, мигрена и световъртеж.

Има проверени и с доказан ефект хранителни добавки с мелатонин от рода на Мелатонин амброз, Релакс форте, Мелатонин пура. Всеки от продуктите има специфичен начин на действие. Мелатонин амброз съдържа бързо действаща+бавно действаща съставка. Бързата се усвоява веднага, а бавно действащата – в рамките на 6 часа след приема. По този начин продуктът осигурява бързо заспиване и подобрено качество на съня впоследствие.

Някои от продуктите с мелатонин имат за задача да възстановят нарушеното мелатониново равновесие, да попълнят реалния дефицит от хормона на съня. Това често се налага при възрастни хора, които страдат от различни разстройства на съня, включително безсъние.

Продуктът Мелатонин релакс форте пък съчетава ефекта от приема на хормона с композиция от билки – валериана, пасифлора, лютива мента и лайка. Така успешно се постига отпускане и успокояване на напрегнатата нервна система и психика, което благоприятства възстановяването на съня. Повече за ефектите от приема на синтетичен мелатонин или комбинация от мелатонин и билкови екстракти четете ТУК.

Билкови капки за сън

Ефективната валериана се намира още и в течна форма. Тинктурата се дозира на капки и бързо релаксира нервната с-ма. Рескю Найт са насочени към безсъние поради тревожност. Капките са част от линията на Бах. Някои билкови екстракти са в течна форма, например Седивитакс на основата на пасифлора и маточина. Капките са за предпочитане за малки пациенти, които не харесват хапчетата.

Демир бозан

Комбинация от натурални билки заема място сред най-ефикасните средства при безсъние. Демир бозан се предпочита при хронично безсъние и когато причината за недоспиване се корени в нервна с-ма и психическата сфера. Помага и при епизодично влошаване, но по-добре работи с натрупване. Може да се „самоизписва“, при него няма рискове, странични явления и пристрастяване. Състои единствено от лечебни растения.

Как работи: възстановява нервна с-ма и лекува патологиите, свързани с нея като депресия, нервозност и по-сериозни състояния. Отстранява физиологични причини за недоспиване като болка, повишено кръвно и др. Премахва текущи нервни състояния, превъзбуда, раздразнителност. Допълнително пречиства и детоксикира органи и тъкани, с което повдига имунитета.

Резултатите настъпват след няколко дни употреба на чая.

Още ТУК: Топ 5 лесни начини за лечение на упорито безсъние и тотално безсъние.

Какво е безсъние

Безсъние, инсомния: признайте си, че ви се е случвало! Това разстройство на съня е изключително широко разпространено. Знаете ли например, че всеки втори болен човек – независимо какво е страданието му, се оплаква и от безсъние? Всъщност споменатото безсъние е нещо много сериозно, но само малко над 30% от тоталната маса пациенти – в световен мащаб! – считат това за проблем и търсят начини да се справят с него.

безсъние
При хронично безсъние търсете сериозен здравословен проблем

Постоянното безсъние е в състояние драматично да подкопае здравето на един човек. Ако то наистина е хронично, нараства опасността от множество неврологични заболявания, болести на вътрешните органи и психически разстройства.

Науката работи с термина инсомния, но популярно това състояние си е безсъние. Инсомния или безсъние е сборно название – това са група качествени и количествени нарушения на съня, които имат негативно отражение върху нагласите и способността за всички дневни дейности на човека. Безсъние може да означава липса на сън, но може да става дума и за нарушения на качеството или структурата на съня.

Групи разстройства на съня

Под безсъние може да се разбира едно или повече отклонения от нормалния, здрав сън. Науката групира тези отклонения по следния начин:

  • Накъсан сън, заспиване за кратко, заспиване с чести събуждания;
  • Трудно заспиване – фазата на заспиването продължава повече от 30 минути;
  • След продължителен нощен сън липсва усещането за бодрост и отпочиналост.

Ако се опитаме да обобщим разбирането за безсъние, това ще е нещо от този род: Нарушение на продължителността или структурата на съня, в резултат на което той е неефективен – след събуждането сутрин човекът с безсъние не се чувства отпочинал и с възстановени сили.

Безсъние, сън, сънища

Всички хора сънуват. Сънищата могат да са черно-бели или цветни, да показват реални или фантастични събития, да са беззвучни като нямо кино или в тях да звучат гласове, шумове и музика. В сънищата могат да присъстват реални хора, но и непознати, тайнствени същества.

Един сън може да продължи от минута до половин час. Не всички запомнят сънищата си; именно по време на сън – в етапа на бързата му фаза, спящият човек си почива, а организмът му си възстановява силите.

Докато спим, мозъкът работи: той е зает с обработката на получената по-рано информация, на емоционални преживявания, както и с тяхното “складиране” за съхранение. През този именно период съзнанието и подсъзнанието, дългосрочната и кратковременната памет активно си обменят информация и се формира поведенческата програма на човека.

Един нормален, здрав човек може да издържи без сън доста време – но не повече от 200 часа. При липса на сън отслабва общата работоспособност на организма, пропуква се имунната система, изчезва способността за творчество, изпарява се чувството за хумор. Страдат паметта, емоциите, бързината на реакциите.

Сън и невромедиатори

Какво всъщност е сънят? Нормалната работа на мозъка зависи от това – дали неговите неврони са в активно състояние. Активността на самите неврони зависи от специални химически вещества, които се отделят от т.н. невромедиатори. Тези специфични клетки, разположени из целия главен мозък, са включени в системата на бодърстване. Задачата им е да синтезират въпросните химически вещества, особено гама-аминомаслена киселина (GABA). Когато киселината се появи, възбудните процеси в мозъка отслабват, настъпва понижаване на активността, сън. Обобщено – ролята на въпросните невромедиатори е да синтезират необходимия компонент и по този начин да забавят и отслабят мозъчните процеси. Сънят настъпва, когато активните неврони са отслабени, а невромедиаторите съдействат активно в процеса на въпросното отслабване.

Дайте мнение и Вие тук!

Сложната химия на съня разчита още на ацетилхолина, аспаргиновата и глутаминовата киселина. Тези компоненти, произведени от клетките на мозъчния ствол, “включват” фазата на бързия сън.

Какво е парадоксален сън? Стадии на съня

Представата за сън или за спящ човек е пълно отпускане, неподвижно тяло, затворени очи, дълбоко дишане. Съществува т.н. парадоксален сън: при него тялото действително е неподвижно, но невроните бодърстват и очните ябълки интензивно се движат. В регулирането на съня участва епифизата – т.н. трето око. През тъмната част на денонощието епифизата изработва мелатонин –специална роля има простагландинът D3, например при менингит, черепно-мозъчни травми, африканската сънна болест.

Всичко казано дотук може да се обобщи само по един начин: сънят е сложен биохимичен и биоелектрически процес.

Първият стадий на съня е т.н. бавен сън; това е задрямването, отпускането, преминаването от бодърстване към заспиване. Бавният сън продължава от 5 до 10 минути. Следва втори стадий – лек или повърхностен сън за около 20 минути. Процесът продължава с трети и четвърти стадий, в които се достига до дълбок сън за 30 до 50 минути. След това цикълът се повтаря, като първо преминава втората фаза – повърхностен сън, следвана от първи епизод на бързия сън, сетне преход към дълбокия бавен сън. Циклите се повтарят няколко пъти, като фазите на бързия сън се удължават, а на бавния – обратно, се скъсяват.

Според друга класификация сънят преминава в две основни фази: REM – с бързи движения на очите, и NREM, при която въпросните движения липсват (revita.bg). За NREM- фазата са характерни три етапа: преход към по-дълбок сън, истински сън (за 45% от цялото време, през което спим), и дълбок сън. През всеки от тези стадии и фази мозъкът излъчва различен тип вълни.

Потребностите на хората от сън са различни и “конструкцията” на съня има индивидуални характеристики. Във всеки един момент от протичането на споменатите стадии, фази, цикли – наречете ги както желаете, е възможно да се получат отклонения. Науката познава около 70 вида нарушения на съня.

Безсъние в различните възрасти
  • При климакс – смята се едва ли не задължително тази сложна възраст да е белязана от безсъние. При системното недоспиване тогава особено силно страда нервната система, вдига се артериалното налягане, появяват се заболявания на сърцето. През деня на жените климакс им се спи, а нощем не могат да мигнат. Ако една жена не може да спи нормално в продължение на 5 до 7 дни, трябва непременно да потърси лекар. Най-често в такива случаи всичко се решава с таблетки от типа сънотворни и седативи.
  • При хора в напреднала възраст – остаряването е свързано с усещане на умора и сънливост. Много често това се приема от потърпевшите като резултат от безсъние. През деня постоянно ти се спи, а нощем не можеш да затвориш очи. Това всъщност не е безсъние, просто напредналата възраст има нужда от специфична регулация на съня. Хубаво е преди лягане вечер да се изпива чаша топло мляко; да не се гледа телевизия до късно, по възможност да се взема топла билкова вана. При здрава нервна система сънливостта на третата възраст се проявява много слабо. Чрез въпросната сънливост през деня организмът всъщност предотвратява нервен срив. Да не забравяме, че истинското безсъние е когато спиш много малко или изобщо не спиш. Нервни преживявания, тежка вечеря, много течности, чай или кафе вечер – всичко това влошава съня. Хората или не могат да заспят, или се събуждат по никое време. При недоспиване работоспособността естествено страда, влошават се памет и внимание, появява се главоболие.
  • При деца. Тук има някои особености, които са свързани с още незрялата нервна система на най-малките. Редуването на сън и бодърстване е по-различно – сънят е сумално много, но може да бъде прекъсван често по различни причини – колики, глад, преотопляне, мокри пелени, страх. Възможни са сериозни причини за детското безсъние, свързани с нервната система. Мъниците реагират болезнено на семейните скандали, на преместването в нов град или в нов колектив. Причина за безсънието могат да бъдат дразнители от рода на поникващи зъбки, цигарен дим, освежители за въздух. На младите майки се препоръчва да не ползват силен парфюм и да не си лакират ноктите в стаята, където спи малкото им дете. Сред всевъзможните причини за детско безсъние могат да се споменат и неща от рода на възпалено ухо или глисти.
Безсъние – това е опасно

Ето защо:

Животът на човека, страдащ от безсъние, никак не е розов. Качеството на този живот ще се понижава непрекъснато, ако въпросното безсъние е за дълго време. Безсънието се определя като един от най-важните фактори за психични разстройства и причина за заболявания на вътрешните органи.

Язощо всъщност коментираното безсъние е опасно? На първо място – безсънието забележимо влошава качеството на нощния сън. По тази причина човекът, който страда от безсъние, сутрин се събужда буквално разбит и още по-изморен, отколкото е бил преди да си легне. Подобно нарушение на съня естествено се отразява на способността на човека да се труди, да взема решения, да концентрира вниманието си върху важни проблеми и като цяло – да живее пълноценно.

На първо място страдат интелектуалните способности на човека и това е сигнал за изтощението на нервната му система. Човекът, който страда от хронично безсъние, става уязвим за различни нещастни случаи и травми. Той губи способността си да се ориентира правилно, да отчита промените в околната среда, да реагира бързо и да взема верни решения. Например най-елементарното – липсата на способността за концентрация и точна ориентация в средата може да направи от всеки недоспал човек потенциална жертва на пътно-транспортно произшествие. Да вземем най-баналния пример: пресичането на улицата. Знаете какво може да се случи при липса на внимание и неточна оценка на ситуацията.

Безсънието увеличава риска от заболявания на вътрешните органи. Тук е необходимо уточнение: наистина, безсънието не е непосредствена причина за това, но при отслабен организъм е по-лесно те да се проявят.

Кои са причините за безсъние?

Основната характеристика на безсънието е невъзможност да заспиш, недостиг на сън, чести събуждания. Обенката на това разстройство е субективна – пациентът е неудовлетворен от качеството и количеството на съня, не се усеща отпочинал след събуждането.

Безсъние може да се развие при психични и при соматични заболявания: болестта на Паркинсон, депресия, артрити, енцефалит, хипертиреоза, астма, дегенеративни заболявания на нервната система, хипертрофия на простатата, сърдечна недостатъчност, бъбречни заболявания, неврози, преумора, злоупотреба с наркотици и алкохол.

В същото време сънят може да бъде нарушен и да ви мъчи безсъние след обилна вечеря, шумни игри, силно емоционално преживяване, пушене, силно кафе или чай – особено ако се приети непосредствено преди сън. Някои медикаменти също могат да причинят хронично безсъние, например нестероидните противовъзпалителни, лекарствата против гърчове, антипсихотици, бета блокери, антидепресанти.

Върху продължителността на съня въздействат социалните проблеми – неприятности в професионален план, липса на сигурност в бъдещето. Върху необходимостта от отпускане и спокойно заспиване въздействат и създанията на научно-техническия прогрес: телефони, интернет, телевизия – и огромният информационен поток, който всичко това изсипва върху мозъците на днешните хора.

Едва ли е необходимо да се повтаря колко силно въздействат върху процесите на преход от бодърстване към сън факторите на външната среда. Става дума за всички компоненти, които се поемат с водата, въздуха, храната, както и стресът и емоционално-стресовите въздействия. Понякога една позната и обикновена дума, без да причини физическо увреждане, отключва истинско цунами от хормонални и нервни реакции, от които човек просто не може да заспи.

Изследвания при безсъние

Диагностицирането на безсъние използва различни методики. Популярност има например скалата на сънливостта на Епуърт. На човека с проблеми се предлага да отговори на въпроси от рода: доспива ли ви се на обществени места; а при гледане на телевизия? При четене? Когато сте в колата си пред червен светофар? Когато сте си полегнали след обяда? Отговорите се оценяват по четиристепенна скала, където нулата означава липса на сънливост.

За да се изключат изброените по-горе тежки заболявания, един от чиито симптоми може да е хроничното безсъние, специалистите разпореждат обстоен преглед и изследвания. Коментират се такива проблеми като честите събуждания, трудности при заспиването, ранно събуждане, кратковременен сън.

Според тежестта на нарушенията се говори за леко и за тежко безсъние. Много често болният формулира като проблем единствено разстроения си сън, без да обръща внимание на симптомите на неврози и соматична патология. Комплексните изследвания насочват към лечение, което е насочено към отстраняването на причините, отключили заболяването.

Какво е лечението?

Да се лекува безсъние не е лесна работа. Необходимо е внимателно отношение към проблема и от страна на лекаря, и от пациента. За жалост в днешно време хората с безсъние рядко търсят лекари за тази работа – лекуват се сами, разчитайки на фармацевтичните реклами и интернет. При тези опити хората допускат множество грешки. Добре е да знаем как всъщност се лекува безсъние, но също и какви грешки най-често допускат онези, които са решили да заобиколят медицината в това отношение.

Първото, към което лаиците посягат, са сънотворните препарати. Рано или късно самолечението достига до този вариант и причините за това са две: първо – липсата на достатъчно познания по коментирания въпрос, и второ – твърде обилната реклама за всевъзможни успокояващи препарати и сънотворни средства. При този подход обаче не само че не се решават въпросите на безсънието, но и напълно възможно е да настъпят усложнения – нарушено дишане, отравяне, отрицателни ефекти върху вътрешните органи. Реална е и опасността да се развие привикване.

Нетрадиционно лечение на безсъние

Ако един човек е осъзнал характера на проблема си – безсънието, той логично се съгласява да го преодолее, като спазва т.н. хигиена на съня. Има система от прости правила, които помагат, както и различни начини на лечение – включително хапчета, психотерапия, билки. Кой метод е най-подходящ за всеки конкретен случай, трябва да реши специалистът.

Ето какви методи на лечение биха могли да помогнат, освен онова, за което най-напред можем да си помисли, а именно хапчетата:

  • Психотерапия – това са техники за отпускане и развитие на позитивно отношение към съня. Терапията може да е индивидуална или групова. Този начин на въздействие дава резултати, когато е налице безсъние поради стрес, нервни разстройства, хронично напрежение. Помага и в случаите на оплакване от мнима липса на сън, т.н. агнозия на съня.
  • Енцефалофония – същността на метода е преработка на електрическите сигнали на мозъчна активност в музикални звуци с помощта на специална компютърна програма. При този метод пациентът може да чуе „музиката”, която мозъкът му сътворява по време на сън. Оборудването за енцефалофония обаче е доста специфично и прилагането на метода е ограничено.
  • Фитотерапия – това пък е широко приложим метод, при който се разчита на въздействието на продукти от лековити растения.  Така например и официалната медицина залага в подобни случаи на билки като маточина, мента, валериана; лечебният ефект на тези и други растения е доказан както в практиката, така и от науката.
Лекарства за сън

В днешно време разполагаме с множество средства за подобряване на съня и лечение на безсъние – както синтетични, така и билкови. Разбираемо е защо това всъщност затруднява решението: трябва да се ориентираш в истинско море и да откриеш не само ефективен, но и безопасен продукт за собствения си проблем.

Да си представим, че търсим идеалното средство срещу безсъние. На какви условия трябва да отговаря то?

  • Сънотворното трябва не само да осигурява бързо заспиване, но и да поддържа съня през цялата нощ.
  • Остатъчната сънливост на сутринта следва да е минимална и да не пречи на трудовата дейност и социалните контакти на човека.
  • Сънотворното не бива да има сериозни странични ефекти и да не създава привикване.

Какви сънотворни са за предпочитане?

На първо място – тези на растителна основа от рода на дормиплант или персен, както и на базата на мелатонин. Един терапевтичен курс не трябва да се удължава самоволно повече от 15-20 дни. Не забравяйте, че дори да имате лесен достъп до сънотворни – не бива да приемате нищо без консултация с лекар. Най-малкото – консултирайте се с личния си лекар, който е наясно със здравословните ви проблеми и ще препоръча препарат, който няма да ви навреди! Самолечението със сънотворни, както подсказва животът, може да бъде опасно до смърт!

И така, да видим кои групи медикаменти се прилагат при безсъние:

Лекарства със сънотворен и седативен ефект. Тези медикаменти облекчават състоянието, но не неутрализират причината и симптомите не изчезват. Такива хапчета могат да се вземат една-две седмици; ако приемът продължи, ще се изгради привикване.

Бензодиазепини; обикновено ги препоръчват за общо отпускане и успокояване, за подобряване на съня, неутрализиране на състояния като тревожност, натрапчиви състояния и в по-сериозни случаи – разстройства на психиката. Тези медикаменти постигат положителен ефект, но заедно с това имат и сериозни минуси –проявяват доста и тежки странични действия, включително суицидни нагласи и раздвоение на личността. Бензодиазепините се приемат само по лекарска препоръка; сред използваните като приемливи са темазепам, лорметазепам, рудотел.

Трициклични антидепресанти; друг тип транквилизатори, които се прилагат при невъзможност стандартните таблетки да подействат.

Лечение с хипноза

Това е един от възможните начини за справяне с проблема безсъние. Доказано – чрез хипноза може да се неутрализира безсъние и у деца (трябва да са най-малко на 5 години!), и у възрастни. Естествено, става дума за грижата да намерите опитен терапевт, владеещ принципите на хипнозата, на безопасното въвеждане и извеждане от хипнотичния сън.

Как се лекува алкохолно безсъние

Редовно пиещият човек отначало заспива лесно и бързо, но с времето организмът му привиква и заспиването се превръща в проблем. Алкохолното безсъние не може да се лекува в домашни условия – необходима е клиника и сериозна терапия. Най-лесно е да препоръчаш чаша топло мляко преди сън – но иди поръчай това на алкохолика!

Лечение в санаториум

Лечебен курс на безсъние в санаториум – това е работеща идея. Така може да се възстановят силите и да се нормализира сънят. Но такъв тип санаториално лечение се провежда като следващ етап от пунктуални изследвания и изясняване на причината за безсънието. Едно от условията е отказът от вредни навици и структуриране на здравословен режим. В санаториума могат да приложат програма с билкови чайове, джакузи, физиотерапия, масаж, лечебна физкултура, разходки на чист въздух.

Народни средства

Ето какви рецепти споделят клетници, опитали какво ли не в желанието да възстановят нормалния си сън. Преди да решите да пробвате която и да било от тях, споделете намерението си с личния лекар. И така – рецептите:

  • Няма да отречете, че валериановите капки помагат за отпускане и успокояване, за нормализиране на светоусещанията и снемане на напрежението. За връщане на нормалния ритъм на съня супена лъжица валерианова настойка се залива с една чаша преварена и охладена вода. Оставя се за седем часа, след което се приема три пъти дневно по една супена лъжица. Не бива тази терапия да продължава повече от два месеца, тъй като могат да се появят главоболие и стомашно-чревни проблеми.
  • За здрав, дълбок сън пъхнете във възглавницата си няколко дафинови листа – ароматът успокоява.
  • Сварете 50 г семена от копър в половин литър полусухо червено вино за двайсетина минути. Оставете горещия съд да престои един час, прецедете. От получената отвара приемайте по 50-60 г вечер преди лягане.
  • Ще заспите по-лесно, ако включите във вечерят си лук.
  • Разтворете в чаша преварена вода сока на половин лимон и чаена лъжичка мед. Изпийте на три приема по равно. Помага при безсъние и нервна превъзбуда.
  • Ефикасно природно сънотворно е медът: изяжте след вечеря една супена лъжица мед, или изпийте чаша топла вода, в която сте разтворили същото количество мед.
  • Вземете си топъл душ или измийте крака с гореща вода. Процедурата снема напрежението, отпуска.

Билкова възглавничка и други трикове с лековити треви

Какво ли не прави човек, за да възвърне здравия си сън! В практиките на немалко народи са популярни т.н. билкови възглавнички: прави се неголяма възглавничка с изсушено сено, към което се прибавят различни билки. Изборът отговаря на възможностите на съответния народен лечител или пациент. Вършат работа лековити растения като лавандула, мащерка, мента, изсушени листа от маслодайна роза, връхчета от млади хвойнови клонки.

Някои източници сочат като спасителен и сигурен варианта с бадемов коктейл срещу безсъние. Той се прави от 20 бадема и една лъжица обелени тиквени семки. Тези продукти се смилат в блендер и се заливат с чаша вряла вода. Тази операция се изпълнява достатъчно рано; трябва да се изчисли така, че запарката да престои осем часа и да се изпие преди лягане.

Вижте ТУК повече подробности за приспиване с хвойнова вана, как се използват мед и ябълков оцет като сънотворни и т.н.

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Цена на регресивна хипноза и хипнотерапия

Хипноза. Цена на регресивна терапия. Добри хипнотерапевти

Препоръчайте добър хипнотерапевт в София и в страната. Регресивна терапия, цена за хипноза. Кабинети на …

5 Мнения

  1. Ангелина Рангелова

    Благодаря Ви за чудесната статия. В съвременните условия на живот безсънието е често срещан проблем.Статията ще помогне на мен, моите близки и приятели с информация, която не сме знаели- например природните методи за лечение, както и възможността за санаториално лечение.

  2. Проблема с безсънието причинява голям дискомфорт и направо ми пречеше на качеството на живот.
    Много се радвам, че успях да намеря една хранителна добавка, която е изцяло на растителна основа.
    Пия 2 капсулки вечер преди лягане Норма слийп и спя спокойно, а на сутринта съм бодра и без чувство на сънливост.
    Сега вече го взимам само при нужда, но си нося кутийката винаги при всички мои пътувания

  3. Величка

    Не бих взела хомеопатия за безсъние, когато имаме толкова хубави наши си билки. Ако е натурално, да е истинско!

  4. Търсих хранителни добавки за безсъние, да не е лекарство. Дадоха ми веднъж Симпатил, веднъж Ремотив, не ми допаднаха. После пробвах Лаван и горе/долу стана.

  5. Ремостал ми дадоха за нерви и за успокояване. Преди това пих Риъл саме. И двете помогнаха, но второто е 4 пъти по-евтино и го предпочетох.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *