Какво означава еднократно повръщане при дете?
повръщане при деца включително и на кръв, болки в корема, иберогаст

Еднократно повръщане при дете. Повръщане при деца вечер. Защо жълта течност?

Какво означава еднократно повръщане при дете? На какво се дължи повръщане при деца вечер? Ако повръщат жълта течност? Ако имат болки в корема? Дава ли се спрайт или кока кола? Зелено повръщане.

Повръщане при деца – не е самостоятелно заболяване и често не представлява опасност за здравето на детето. Това е симптом, който по същество е защитна реакция на организма към въздействието на външни или вътрешни дразнители. За да сме полезни на детето си при такива ситуации, е важно да се научим да определяме възможните причини за повръщането и грамотно да оказваме първа помощ. Колкото по-малко е едно дете – толкова по-често му се случва да повръща. При бебетата дори като повръщане се определя всяко оригване, при което част от поетата храна се изхвърля през устата.

Всъщност повръщане при деца – това е непроизволно изхвърляне на стомашно съдържимо през устата. Горната зона на стомаха се отпуска, като същевременно в долната става спазъм. Мускулите на диафрагмата и корема рязко се съкращават и всичко това на практика изстрелва нагоре по хранопровода полусмляното стомашно съдържимо. Възникват ред неприятни усещания: болки в гърлото заради травмираната от храната трахея, усещане за люто, кисело и горчиво от стомашните сокове, противна миризма.

Съдържание:

Видове повръщане при деца и причини за него

Причините за повръщане при деца с описаните току що усещания – тези причини са най-разнообразни. Едно бебе например може да е съвсем здраво, но да повръща често – просто при него се “сглобяват” компонентите на храносмилането. При по-големите деца този неприятен рефлекс може да е причинен от различни заболявания и нътшни фактори. Най-общо казано, за повръщане при деца можем да говорим като за опит да се освободят от токсини или различен тип дразнители.

Храненето е един от основните фактори, които могат да бъдат причина за повръщане при деца. Повръща се от некачествена или развалена храна, от преяждане – насилствено “тъпчене” до последната лъжичка, от твърде мазна храна; от натравяне с лекарства, давани с храната; от отвращение към храната и храненето.

Още в текста: Защо се случва, какви други симптоми могат да се проявят заедно с него. Първи неотложни мерки против повръщане при деца. Режим, медикаменти, диета. Супозитории, хомеопатия. Дожмашни методи и билки. Лечение в болница – кога се налага?

Друга голяма група са болестите: проблеми със стомашно-чревния тракт (дизентерия, салмонелоза, синдрома остър корем, смущения и аномалии у новородено, гастрит, дисбактериоза, чревна инфекция); черепно-мозъчни патологии (мигрена, световъртежи, мозъчно сътресение, менингит, травми на главата и др.); други здравословни проблеми – инфекции, остър апендисит, алергия, силна кашлица, висока температура, нарушена обмяна, хепатит, захарен диабет, остра сърдечна недостатъчност, кръвоизлив от носа, епилепсия, гноен отит.

Повръщането може да е под въздействието на външни фактори, каквито са люшкането и движението в превозно средство, страх и силно вълнение – тогава повърнатата маса е с характерен зелен цвят, – слънчев удар; причина за повръщането нощем може да е страшен сън, кошмар или твърде топла стая, с ниска влажност на въздуха. Ако едно малко дете вдигне температура след повръщане, това може да е или ротавирус, или прегряване.

повръщане при деца
Храненето насила също предизвиква повръщане при деца

Има няколко класификации за детското повръщане. В зависимост от съпътстващото заболяване и характера на повърнатите маси при детето могат да се диагностицират следните видове повръщане:

  • Циклично кетонемично;
  • Хепатогенно;
  • Бъбречно;
  • Диабетно;
  • Кардиално;
  • Абдоминално;
  • Психогенно;
  • Кръвно;
  • Церебрално.
Повръщане при дете с и без температура

Силното повръщане при дете без температура не е самостоятелно заболяване, което изисква някаква специална терапия. Това е симптом на една от възможните патологии, поразили младия организъм. Какви могат да са въпросните патологии – вижте:

  • Заболяване на стомашно-чревния тракт, обикновено в такива случаи има и болки в корема;
  • Патология на обменните процеси;
  • Обща интоксикация; реакция на лекарства или хрнително отравяне – в такива случаи детето повръща след хранене или след прием на медикамента;
  • Сериозни проблеми на нервната система, които се проявяват в поведенчески разстройства – детето става капризно, неуправляемо, лошо се храни и спи;
  • Ако повръщането без температура е често и в сутрешните часове, в повечето случаи се касае за проблеми с централната нервна система. Ако това се случва вечер и нощем – свързано е със стомаха.
повръщане при деца
Не всяко бебешко повръщане е опасно

Значително по-опасна е ситуацията, когато повръщането е придружено и с повишена температура. Това е знак за инфекция или за протичащ възпалителен процес. В такива случаи болестният процес трябва да се овладее колкото можуе по-бързо, за да се избегнат негативни последици. Такива случаи са за лекар – не се бавете да го потърсите и да изпълнявате стриктно указанията му. Без специална терапия – понякога дори в болница – няма как да решите проблема с повръщането. Добре е при проява та повръщане заедно с висока температура да се проследи връзката между тях. Ако първо детето вдига температура и след това повръща, повръщането може да е следствие от температурата и се търси причината за нея. Ако двата симптома се проявяват паралелно, имаме чревна инфекция. Ако първо е п овръщането, а след това детето вдига температура – може да имаме както банална настинка, така и опасния менингит.

Вирус с гадене и повръщане
“Фигурин

Вирусните инфекции – остри респираторни заболявания, пневмония и пр., могат да предизвикат гадене и повръщане у болното дете. В този случай няма да са засегнати лигавиците на стомашно-чревния тракт, както може да се случи при друг тип вируси с интензивно повръщане и разстройство. Гаденето и повръщането при острите инфекции са свидетелство за общо нарушение на функциите на детския организъм, на наличието на интоксикационен процес. Гадене и повръщане в такива случаи се проявяват при тежко протичане на заболяването.

Всички инфекции са придружени с повишаване на температурата, главоболие, нарушения на съня, обща слабост и липса на апетит. При вирусни инфекции на дихателната система липсва разстройството, присъщо на чревните вируси. Рядко са налице и болките в корема – но при децата под тригодишна възраст може да се прояви пълната симптоматика.

Скоро след първите остри симптоми при вирусна инфекция на дихателната система се появяват още признаци на заболяването: хрема, кихане, болки в гърлото. Трябва ви лекар, за да разберете какво точно е необходимо да се прави в такъв случай.

Повръщане при деца и болки в корема

Ако наблюдаваното повръщане при дете е придружено с болки в корема, тогава се касае или за инфекция, или за хранително отравяне.

Хранителните отравяния са резултат от консумацията на некачествени или повредени храни; в такъв случай се развиваболестен процес от присъствието на токсични микроби и бактерии. Гадене и повръщане са първите симптоми на токсикоинфекцията. Те започват внезапно и преминават бързо. Реакцията може да се появи както половин час след поглъщането на храната, така и след повече, до 12 часа. това зависи от вида на токсина, обема на поетата храна, скоростта на метаболитните процеси, възрастта на детето. Обикновено в такива случаи има и болки в корема, понякога с диария. Организмът се стреми да се освободи от токсините по всевъзможни начини – чрез повръщане, диария, обилно потене и повишаване на температурата.

Повръщане с болки в корема може да има и поради заболяване на органи от стомашно-чревния тракт. Такива специфични страдания са гастритът, язвата на стомаха или дванадесетопръстника, панкреатит, колит, гастродуоденит, холецестит, хепатит. В споменатите случаи болките в коремната област имат своя специфика, по която лекарят може да се ориентира за проблема още при снемането на първата анамнеза. При повръщане с болки в корема, свързани със заболявания на органи от храносмелането, липсват типичните прояви на инфекциите – диария и температура.

Повръщане и разстройство

Дизентерийната пръчица, салмонелата, ротавирусът и други патогени могат да причинят ред тежки чревни инфекции. Особено чести са те при децата, които не могат винаги да следят самостоятелно за личната си хигиена, не винаги си мият редовно ръцете и активно контактуват с околната среда, включително с улични животни. Причинителите – бактерии и вируси, много лесно могат да проникнат в организма и чрез плодове и зеленчуци, играчки, мръсни ръце.

Заболяването се проявява много бързо. Отначало детето става или сънливо и вяло, или е превъзбудено. Започват първите признаци на гадене и повръщане. В повърнатата маса могат да се открият слуз и остатъци от непреработена храна. Тези признаци сигнализират за възпаление на лигавиците в храносмилателния тракт. Детето може същевременно да се оплаква от болки в стомаха и да започнат пристъпи на диария. В повечето случаи са налице повишена температура и главоболие.

Повръщане при дете на 1 година, на 2, 3, …, 6, 7 години

При новородени повръщането може да е симптом на вроден дефект на храносмилателната система или поражения на централната нервна система. Всяка ситуация, при която бебето повръща, може да наложи хоспитализация. Детенцето е твърде малко, организмът му се обезводнява светкавично, има риск от гърчове и животозастрашаващи състояния. Повръщане при децата до едногодишна възраст може да се прояви и заради неправилна техника на нощно хранене.

Често повръщането след нахранване се случва, ако не е приложена старата техника за оригване. Възможно е обаче честото оригване да е знак, че има аномалия в развитието и функционирането на храносмилателната система.

При децата от предучилищна възраст повръщането се свързва с ранната симптоматика на остри инфекциозни заболявания. Повръщането е и признак на хранително отравяне или паразитно заболяване. Заразените с глисти деца например могат да страдат от нощни епизоди на гадене и повръщане. Повръщане в ранните часове на нощта може да има и при гастрит, ако вечерята е раздразнила стомашната лигавица.

При децата над 7-годишна възраст симптомите на повръщане с или без температура, с или без болки в корема, главоболие и пр. са идентични с тези при възрастните.

Когато детето повръща антибиотика, напр. зинат
повръщане при деца
Ако детето има и температура, болки в корема и диария, работата е за лекар

Ако причина за повръщането е медикамент, най-често антибиотик, възниква въпросът – дали след като го повърне трябва да се даде предписаната доза втори път. Съветът на много педиатри е това да не се прави, защото не е известно каква точно част от лекарството е била повърната. По-специално за зинат често се споделят родителски признания за неприятния вкус и честите случаи на повръщане на лекарството. Ако детето не може да приеме антибиотика или приемът му е следван от повръщане, от повръщане с разстройство, следва да се търси друга антибиотична форма като например венозното вливане. Това, разбира се, не винаги е уместно, затова друг вариант е да се успокои стомахчето с медикамент против повръщане и след това в подходящо време лекарството да се даде с храна.

Повръщане в кола

Кинетоза или прилошаване в превозно средство често се проявява при децата по време на пътуване в автомобил или когато се возят например в атракционно влакче. Това се обяснява с възрастови и индивидуални особености на вестибуларния апарат. Колкото по-малко е едно дете, толкова по-голяма е вероятността да му прилошее, макар това да не е валидно във всеки случай. При някои хора кинетозата от детска възраст се запазва през целия живот. Синдромът се проявява с прилошаване на пристъпи и внезапно повръщане.

Повръщане вечер или докато спи

Някои от случаите на нощно повръщане при деца вече коментирахме. Възможно е едно малко дете да се събуди с повръщане в първите няколко часа на нощта, ако вечерята е била твърде обилна или мазна и ако то си е легнало скоро след нея. Ако повръщането е еднократно и няма съпътстваща симптоматика – болки в корема, диария, температура (което е свързано с инфекция или отравяне), епизодът може да се окаже причинен от уплах, въздух в стомаха и пр.

Ако картината е по-сложна и подобни ситуации се развиват често, може да се мисли за патологии на вътрешни органи, проблеми на централната нервна система и пр. При всички случаи повръщането нощем не трябва да се омаловажава заради риска от задушаване. Затова при подобен инцидент детето трябва да се успокои, да се преоблече и да му се даде вода за изплакване на устата. Непременно при него трябва да остане възрастен, а ако са налице изброените по-долу признаци, да се вика лекар:

  • Ако повръщането се повтаря и интервалите се скъсяват;
  • Ако в повърнатото има кръв;
  • Ако детето вдига температура;
  • Ако бълнува и е в полунесвяст;
  • Ако в предишния ден е претърпяло травма, особено травма на главата.

Друга причина могат да са паразити в чревния тракт (глисти). Това предполага изследване и терапия, съобразена с проблема.

Детето повръща зелено

Ако детето повръща зелено, това може просто да е свързано с поетата храна – например спанак. Ако обаче в храната не е имало такъв тип продукти, има вероятност зеленото да се дължи на хранително отравяне, стрес, силен уплах, както и на сериозен болестен проблем. Тук се прави връзка например с остър апендицит или с чревна непроходимост. Зелено оцветяване на повърнатата маса може да се отнесе също с тежки инфекции от типа на холера и тиф.

Кашлица и повръщане

При суха непродуктивна кашлица детето напряга гърлото, мускулите на шията и лицето в опит да се освободи от дразненията – при това състояние се задейства рефлексът на повръщането. Повръщането ще е кратко и известно време след това детето няма да кашля. Така ще е до следващия пристъп на сухата кашлица, отново с риск от повръщане поради силното напрежение. В такива случаи децата са неспокойни, плачат и се опитват да сдържат пристъпите на кашлица, за да не повърнат.

При мокра кашлица детето поглъща част от секретите, които отделят лигавиците на носа и бронхите. В стомахчето се събира слуз, която организмът се опитва да изхвърли чрез рефлекса на повръщането. Докато при суха кашлица детето може да повърне по време на пристъпа, при продуктивната повръщанията са между пристъпите на кашлица.

Главоболие и повръщане

Един от сериозните случаи с повръщане при деца е когато се развива патологичен процес на централната нервна система. Повръщането е първи симптом на заболявания като енцефалит и менингит, при които настъпва възпалителен процес в главния мозък. Освен нетърпимо главоболие в такива случаи се развиват обща слабост, отпуснатост, липса на апетит. Температурата се повишава стремително до 40 градуса.

Повръщане – единични епизоди нощем – с главоболие могат да се наблюдават и при развитието на тумор в главния мозък. Тази симптоматика се развива в рамките на месец и при диагностициране се откриват новообразувания в мозъка.

Главоболието при повръщане не винаги е знак, че с детето се случва нещо страшно. Симптомите могат да се проявят заедно и при повишена температура или вследствие на обезводняване и падане на артериалното налягане.

Повръщане от преяждане

Това се случва по две причини: или възрастните държат на всяка цена детето да изяде определено количество и буквално го тъпчат, или мъникът се докопва до любими храни и поема от тях неограничено количество, най-често сладко. Следват гадене и повръщане, вялост, болки в стомаха и корема, раздразнителност, диария. Лесно можем да разберем дали това повръщане е от преяждане, като сравним обичайното количество храна, поемана от детето – с храненето му в деня на повръщането.

Така може да се случи и ако вечерята е била прекалено обилна и с повече мазнини, а скоро след нея детето си е легнало.

От стрес и на нервна почва

Психоемоционалните фактори също могат да бъдат причина за повръщане при децата. Повръщането в такъв случай е своеобразен отговор на изпитан страх, обида, вълнение. Във всички тези случаи няма сериозна опасност за физическото здраве на детето, но пристъпи на повръщане то може да получава и по-късно при подобни обстоятелства.

В психосоматиката рефлексът за повръщане е свързан с несъгласие, неприемане, отхвърляне. Невротичното повръщане е характерно за малките деца и подрастващите и може да възникне в няколко ситуации:

  • Принуждаването да яде храна, която го отвращава;
  • Реактивно повръщане – свързано с неприятни асоциации;
  • Тревожност, превъзбуда, бурни емоции;
  • Психогенно повръщане – при психични нарушения, психози, повишена възбудимост. Често това е начин да се привлече вниманието на възрастните.

Точната причина за подобен тип повръщане могат да определят психотерапевт и психолог. По правило подобен проблем засяга цялото семейство. Ако например родителите си дадат сметка и признаят, че повръщането на детето има връзка с взаимоотношенията им, тогава терапията ще има смисъл и положителен резултат.

Повръщане сутрин

Повръщането сутрин е няколко типа в зависимост от причината. Може то да се дължи на нежеланието на детето да закусва и принудата от страна на възрастните на всяка цена да хапне, преди да иде в детската градина/училището. Друга причина може да са конфликти с връстници или учители, от които детето иска да избяга, или мислите за които активират рефлекса за повръщане. Повръща се и от закусване набързо и поглъщане на несдъвкана добре храна, особено ако е по-тежка, например някакъв колбас или нещо мазно.

Сутрешното повръщане е също и симптом на мозъчен тумор, при чието формиране се увеличава вътречерепното налягане.

Отпадналост и повръщане

Отпадналост е едно от усещанията след повръщане, особено ако епизодите се повтарят многократно. Свързано е с изхвърлянето на голямо количество течности и понесеното напрежение. Интензивното повръщане може да причини обезводняване, нарушения на водно-солевия баланс и това се отразява на функцинирането на всички органи и системи в режим на затормозена енергийна обмяна.

Ако тази отпадналост е последвана от симптоми като загуба на съзнание, студена пот и силно пребледняване, трябва да се търси медицинска помощ без отлагане.

Повръщане на слуз, стомашен сок

Това може да се случи при хранителни отравяния, но най-често е свързано със заболявания на органите от храносмилателната система. Характерен признак при такива заболявания е честота и редовност на повръщанията, неголям обем на повърнатата маса и наличие в нея на слуз и стомашни сокове. При болести  на храносмилателни органи обикновено липсват типичните симптоми на чревните инфекции – температура и диария. Болестите на стомашно-чревния тракт могат да са свързани с наследственост, нарушена обмяна, неправилно хранене и начин на живот, стрес и емоционални напрежения. Става дума за заболявания като гастрит, язва на стомаха или дванадесетопръстника, колит, панкреатит, гастродуоденит, холецистит, хепатит.

Повръщане на фонтан

Повръщането на фонтан най-често се наблюдава при бебета – новородени или през първите месеци от живота им. Честата проява на този тип повръщане обикновено се отнася към патологии в органите на храносмилането; подобна хипотеза се потвърждава, ако детето повръща интензивно след всяко хранене. Възможно е това да означава проява на няколко типа аномалии:

  • Пилороспазъм – постоянен мускулен спазъм на клапана между стомаха и дванадесетопръстника, затруднено преминаване на храната по-нататък;
  • Пилоростеноза – патологично стеснение на прохода между стомаха и дванадесетопръстника; изисква хирургическо решение на проблема;
  • Кардиоспазъм – стеснение на сфинктера в долната част на хранопровода  – затруднен преход на храната към стомаха;
  • Чревна инвагинация – непроходимост на чревния тракт, наложителна е хирургична намеса.
Дете повръща кръв

Ако в повърнатата маса има кръв, детето трябва да се изследва за травми на хранопровода или стомаха, както и за язва.

Повръщане на храчки

Това се случва при продуктивните кашлици, когато детето е погълнало известно количество храчки – отделени при пристъпите, но неизхвърлени. Събирането на критична маса причинява конвулсии на стомашната мускулатура – органът търси начин да се освободи от несвойствените компоненти. Повръщанията в такива случаи са между пристъпите на кашлицата.

Често повръщане при бебета. Защо повръщат бебетата

Повръщането при бебета може да е безобидно и да е единичен епизод – например заради преяждане. Може обаче да е сериозен симптом, който не трябва да се подценява и да остава без внимание. На първо място това е много опасно за мъника заради бързото обезводняване на организма му. То настъпва, ако бебето изгуби дори само 10% от течностите си – състоянието е живото застрашаващо.

Защо повръщат бебетата? Някои от причините са същите както при по-големи деца или дори при възрастни, други са съвсем специфични. Ето ги:

  • Прехранване;
  • Хигиената на майката;
  • Храненето на майката;
  • Смяна на млечната смес – при изкуствено хранене;
  • Въвеждане на нова храна;
  • Отравяне;
  • Чревна инфекция;
  • Апендицит;
  • Мозъчно сътресение.

Лечение и помощ при повръщане

Лечението на повръщане при деца изисква да се открие първопричината и да се действа адекватно на тази именно причина. Диагностиката тук е изключително важна! Така например децата често страдат от хранителни отравяния и чревни инфекции. Освен повръщане те могат да развият диария, да вдигнат температура. Тези симптоми трябва да говорят на родителя, че организмът е включил защитните си механизми и се освобождава от токсини. Затова в подобни случаи е грешка да се бърза самодейно с медикаменти, които стопират повръщането или диарията. При хранително отравяне първо стомахът трябва да се промие с голямо количество топла вода. Какви точно медикаменти са най-добри за конкретния случай, трябва да реши лекар. Ако сте решили да минете без него и да се справите сами, рискувате състоянието на детето да се влоши и все пак да потърсите медицинска помощ – но със закъснение и при рзмита картина на симптомите.

Да се отървем от кошмарното повръщане бързо с лекарства и лекове

Деган за деца

Деган е популярен медикамент против повръщане.  Има го на таблетки – редовно прилаганата форма при възрастни, но може също да се  влива венозно; течната форма може да се дава под формата на капки перорално.

За деца медикаментът се прилага по лекарско указание – изчислява се индивидуална доза в зависимост от килограмите. В зависимост от възрастта и килограмите тази доза е различна, като трябва да е в диапазона от 0.1 до 0.15 мг на килограм телесно тегло. За да се даде деган детето трябва да е навършило поне една година. При бебетата има риск да се проявят странични ефекти от рода на неконтролирани движения.

Разбира се, практиката дава възможност да се практикува и лечение с деган чрез стандартни дози. Така например при възраст 1-3 години и тегло до 14 кг се дава по 1 мг до три пъти дневно. При тегло 3-5 години и тегло до 19 кг дозата е два мг до три пъти дневно; за 5-9 годишни до 29 кг се дават три пъти дневно по 2.5 мг; при възраст 9-18 и тегло до 60 кг дозата е 3х5 мг дневно. Най-добре е децата на възраст 1-3 години да получават деган под формата на капки.

Натриев цитрат на сироп и на ампули

Този продукт представлява натриева сол на лимонената киселина; популярен е като хранителна добавка Е 331. Използва се като стабилизатор и емулгатор на хранителни продукти.

Дайте мнение и Вие тук!

Прилага се и в медицината като антикоагулант, за лечение на инфекции на отделителната система, при стомашни киселини и махмурлук. Макар че се купува свободно, натриевият цитрат трябва да се използва внимателно заради някои странични ефекти. Може да се прилага за деца – в случаи с гадене и повръщане, като се спазват препоръките на лекуващия. Най-често върши работа готовото сиропче натриев цитрат от “Никсен”. Бебета от 7 до 12 месеца могат да вземат от него до четири пъти дневно по 2.5 мл; от 1 до 5 – 4х4 мл; от 5 до 12 – до 4 пъти по 7.5 мл; от 12 до 18 – до 4 пъти дневно по 20 мл.

Разтвор на натриев цитрат с концентрации 3.9 или 5% може да се намери под формата на ампули. Против повръщане се използва петпроцентният, дава се дори и на новородени. До тримесечна възраст дозата е 1 мл дневно: 4 до 6 месеца – 2х1 мл; 7 месеца до три години една ампула от 5 мл; 8 до 14 години две ампули от 10 мл дневно. Дневната доза и брой на приемите трябва да бъдат определени от лекар. Предозирането може да провокира странични ефекти от рода на гърч.

Други видове сироп за повръщане при деца

Прилагат се още сиропите натриев цитрат алфа или натриев цитрат плюс, капки кармолис (за деца над 12 години). Вариант е  сиропът гастротус – разтвор с механично действие, с чиято помощ се контролира стомашен рефлукс при бебета и деца – това състояние на повишена киселинност в стомахчето предизвиква чести пристъпи на повръщане.

Върши работа и сиропът рефлуксейд, при който имаме съчетание от магнезиев алгинат и билкови екстракти. Като балансира състава на стомашните сокове, продуктът предотвратява интензивната проява на симптоматиката при гастроезофагеален рефлукс и редуцира пристъпите на гадене и повръщане.

Капки против повръщане

Иберогаст е композиция от натурални съставки – билкови екстракти от множество лечебни растения. Приемът им подпомага успокояването на стомашно-чревния тракт при спазми, свързани с възпалителни заболявания, инфекции или нервни смущения. Един от ефектите е предотвратяване на позивите за повръщане.

Капките се вземат с малко течност преди или по време на хранене. Дозите за деца са в зависимост от възрастта: от 3 до 6 години – 3 пъти дневно по 10 капки; от 6 до 12 – 3х15; над 12 е като при възрастните, 3х20 капки дневно.

Церукал – мускулно или другояче

Церукал според фармакологичната си характеристика е антагонист на допаминовите рецептори. Чрез този предлаган за инжектиране медикамент се действа при повръщане, причинено от различни фактори. Инжектира се мускулно или венозно; ако пациентът е дете, това се прави само при доказана необходимост и под лекарски контрол. Дозите за деца на възраст 3-14 години са до 0.1 мг на килограм. Под тригодишна възраст  терапията се провежда с други медикаменти.

Вомакур

Вомакур е антихистаминов продукт; популярни са свещичките или супозитории вомакур, които помагат при гадене и повръщане, при дискомфорт по време на пътуване.

Ако супозиториите се използват за лечение на деца, дозите трябва да се съобразят с възрастта и килограмите им. При тегло от 8 до 15 кг може да се постави само една свещичка дневно; при 15-25 кг два пъти по една дневно; при тегло над 25 кг се допускат до три апликации с по една свещичка на ден.

Ентерол с много вода при повръщане и разстройство?

Прахчетата ентерол се прилагат по-скоро при диария, но те могат да са полезни и при състояния с повръщане и разстройство. Разтварят се непосредствено преди прием, като водата не бива да е много студена или гореща. Продуктът съдържа лиофилизирани дрожди; идеята е да се нормализира кондицията на храносмилателния тракт, като по този начин се предотвратят болезнени спазми и се блокират позивите за повръщане. Много често се препоръчва съвместен прием на ентерол и сметка с определени интервали. Ентерол дават и при хранене със сонда, за предотвратяване на смущения спазми в тракта.

Други лекарства

Друг медикамент при състояния с гадене и повръщане е мотилиум. Препоръчват го при тежест в стомаха, подуване, киселини и оригване. Продуктът активира системата при задръжки и балансира чревната перисталтика. Подходящ е за лечение на деца над 12 години – теглото им не трябва да е под 35 кг. Мотилиум дава някои странични ефекти, затова не бива да се използва продължително.

Хомеопатия

Хомеопатичните средства могат при правилен подбор да бъдат основен или допълнителен фактор за овладяване на болестни състояния с повръщане. Най-често прилаганите хомеопатични продукти в такива случаи са: Ipeca 9 CH – ако гаденето продължава и след епизодите с повръщане и освобождаването на стомашното съдържимо не носи облекчение; Nux vomica 9 CH е по-подходящ вариант в обратния случай, т.е. когато след повръщането идва облекчение за известно време.

Свещички вомитусхил, хомеопатични

Тези супозитории са комбинация от 6 хомеопатични съставки; приемат се добре и са подходящи за малки деца, включително бебета. При деца под 6-месечна възраст допустимата дневна доза е две свещички; при остри състояния супозиториите могат да се поставят на всеки час, но не повече от 7-8 дневно. Когато острата фаза се овладее, но симптоматиката все още се проявява, супозиториите се намаляват на 2-3 дневно.

Друга хомеопатия

Шуслеровите соли са още една възможност за прилагане на хомеопатичното лечение на състояния с повръщане при деца. Разбира се – изборът трябва да се направи от лекар хомеопат, който да е наясно с особеностите на конкретния детски организъм. Изборът се прави измежду Шуслерови соли №3 железен фосфат – когато повръщането е на фона на възпалителен процес; №5 калиев фосфат – с антисептичен ефект, №8 натриев хлорид – за регулиране на хидратацията.

Повръщането е един от симптомите, които се повлияват от екзотичния хомеопатичен продукт окубака. Дражетата се приготвят от кора на африканско дърво и вършат работа в случаите, когато повръщането е свързано с токсични натрупвания в организма.

Прахчета при повръщане

Натриевият цитрат и мотилиумът могат да се намерят и под формата на прахчета, които се разтварят за деца в дози и с концентрация каквито педиатърът препоръча.

Помагат и прахчетата хидратин алфа, с чиято помощ се възстановява водно-солевия баланс и се овладяват рефлексите за повръщане. Малките деца могат да приемат на малки дози до 5 разтворени във вода сашета дневно, а подрастващите – до 8.

Електролитните прахчета стоперол хидра вършат същата работа, включително и когато детето е с висока температура. Съставът им е подобен на този в предишния продукт; стават и за бебета – до две на 24 часа, но само по лекарска препоръка. При малки деца са допустими до 5 сашета дневно, а при тези над 8 години и юноши до 8.

Какво правят в болницата?

Преди да стигнем до болницата трябва да сме наясно, че дори при липса на температура и разстройство едно повръщане при деца може сериозно да навреди на здравето им. Затова консултацията с лекар е разумният вариант за действие; а в очакване на медицинското лице ние можем да успокоим детето, да го сложим да си легне и да го преоблечем, ако е изпотено или изцапано. Другата ни грижа е да контролираме загубата на течности – в противовес на това можем да даваме между повръщанията т.н. рингер, солеви разтвор, като убеждаваме детето да преглъща по 1-2 глътки и през интервали от време, 15-20 минутни. Ако лекарят прецени състоянието на детето като усложнено, той може да препоръча лечението му да става в болница.

В болницата на мъника ще бъдат направени комплексни изследвания и ще се работи за възстановяване на водно-солевия му баланс, най-сигурно чрез венозни вливания. Втора стъпка в терапията е овладяването на основното заболяване, за чието развитие свидетелства и самото повръщане. На детето не бива да се дават храни в рамките на 6 часа след последното повръщане. Не е добре да се прилагат и лекарства за смъкване на температурата, за овладяване на гаденето и пр. Тази забрана е важна за диагностицирането на заболяването – неговите симптоми може да са размити, ако междувременно някой медикамент е въздействал.

Системи с глюкоза

При интензивно повръщане има опасност не само детето да се обезводни, но и да настъпят патологии в обмяната. При нарушен водно-солеви баланс и отсъствие на нови хранителни постъпления метаболизмът се отклонява в погрешна посока. Недостигът на кръвна захар е причина да се черпи енергия от мазнините, но при тяхното бързо разграждане могат да се получат опасни метаболити като ацетон. Тогава възниква въпросът за възможно най-бързо възстановяване на нормалната обмяна и спиране на повръщането. Ако процесът се хване навреме, това може да стане с венозно вливане на глюкоза, на глюкоза и физиологичен разтвор.

Лечение в болницата

В зависимост от диагнозата и състоянието след повръщане при деца малките пациенти могат да се насочат към лечение в болница. Там се провеждат мерки за възстановяване на водно-солевия баланс чрез венозни вливания – венозна рехидратация. Възможно е при тежки състояния да се прибегне и до интравенозно хранене. Ако е установено инфекциозно заболяване, може да се наложи терапия с антибиотици. При необходимост се дават специфичните медикаменти при повръщане, сорбенти и спазмолитици. В отделни случаи става дума за необходимост от оперативна намеса, както е от повръщане при остър апендицит или перитонит (puls.bg).

Изследвания

Освен снемането на анамнеза, лекарят може да прибегне до препоръчване на лабораторни анализи – на кръв и урина. По измененията на стандартните показатели може да се  съди за наличие на възпалителен процес, могат да се проследят стойности на кръвна захар, електролити и пр.

Ако предполагаемият проблем изисква потвърждаване чрез инструментални изследвания, може да се направи ехография или утразвуков анализ на вътрешни органи – черен дроб, далак и пр., да се провери състоянието на различните звена от храносмилателната система. Може също да се провери състоянието на главния мозък чрез скенер.

По-сложно е и не винаги възможно при малки деца изследване като диагностика чрез ендоскопска апаратура – за патологии в хранопровода и стомаха. Още един начин е рентгеновото заснемане на органите от коремната кухина.

В зависимост от предполагаемия проблем педиатърът може да поиска консултация с други специалисти – кардиолог, невролог, гастроентеролог, уролог, които от своя страна да назначат още изследвания. Разбира се, всичко това не се случва при всеки случай с повръщане.

Домашни средства, билки за повръщане, народни рецепти

Разбира се, не при всяко повръщане детето се нуждае от болнично лечение. Проблемът може да се овладее и в домашни условия, стига възрастните да са точни в действията си. има три прости правила, които задължително се спазват при повръщане при деца:

  • Да не се дава храна;
  • Да се дават сорбенти;
  • Детето да се рехидратира постоянно.

Ако болното детенце е още бебе, има риск много бързо да се обезводни и да се задави с повърната храна. Важно е да се дават течности и да се следи за водния баланс по отделената урина. Ако в продължение на 4 часа бебето остане сухо и отделената след това урина е малко и с тъмен цвят, трябва да се вика лекар. При интензивно повръщане мъникът трябва да се държи на ръце във вертикална позиция; ако детето е по-голямо, трябва да е в седнало положение, леко приведено напред.

При домашното лечение се залага също на билки, както и на лечебна диета след захранване; при всички случаи тази част от терапията трябва да се консултира с педиатъра.

Отвара против повръщане – най-сигурното лекарство!

Спрайт (газирано), тоник с хинин или кока кола?

Газирани напитки от рода на спрайт и кока кола и според медици вършат работа при повръщане, тъй като съдържат натриев цитрат – едно от средствата за лечение при повръщане. По същия ночин действат и домашните лимонади с лимонов сок и сода бикарбонат. Механизмът на полезно действие се обяснява с протичаща в стомаха химична реакция, при която се овладява метаболитната алкалоза и се успокоява рефлексът за повръщане. Използването на тоник е спорно заради съдържащия се в напитката хинин.

Рехидратация. Лечение след обезводняване

Рехидратация или “оводняване” е важна фаза в лечението на едно дете след тежко повръщане с обезводняване. Физиологичен разтвор или разреден сок от компот трябва да се дава по лъжичка на 5-10 минути дори още преди да затихне повръщането. Така се предотвратява сериозно нарушаване на водно-солевия баланс и загубата на електролити. Възстановяването е по-тежко при загуба на компоненти като натрий и калий, както и при дефицити на глюкоза в кръвта.

Освен даването на течности или венозни вливания на глюкоза и рингер, според случая, детето трябва да получава сорбенти, ако е необходимо – спазмолитици, антибиотици, витаминен комплекс. Всички тези елементи на лечението след обезводняване се препоръчват и наблюдават от лекар.

Захранване след повръщането

Първата храна, която може да се даде на дете след повръщане, са няколко обикновени солети без подправки или една обикновена бисквитка. Това става най-малко 6 часа след последното повръщане. На втория ден продължава диетата с препечен хляб, варени картофи или ориз, варени моркови – първо бульончето от варенето, после пасиран на рядко пюре картоф и пр. ако детето се чувства добре и е гладно, след два дни може да се даде малко обезсолено немазно сирене, кисело мляко. Следва бульон от пилешки гърди, оризова каша или каша от елда. Възможно най-дълго се задържа въвеждането на мазнини и особено на сладки храни.

Какво препоръчва д-р Михайлов

Известният хомеопат и фитотерапевт д-р Атанас Михайлов препоръчва при повръщане частична вана за краката с постепенно затопляне от 37 до 40 градуса в рамките на 15 минути. По-лесно при деца е да се работи с вомитусхил, капки и свещички (вижте подробности по-горе. Върши работа и хомеопатичното лекарство нукс вомика.

Докторът одобрява и следната рецепта от народната медицина:

  • По една чаена лъжичка копър и джоджен се запарват 5 минути в чаша вряла вода. Прецежда се и като поизстине се дава по лъжичка на десетина минути.
Други народни и домашни средства, билки

Народната медицина е наясно как да се справяме с описваните проблеми. Много родители обаче считат средствата й за слаби и злоупотребяват с количествата. Затова е добре всяка рецепта, която сме решили да изпълним, все пак да консултираме с педиатъра. В някои случаи билките помагат, а друг път с тях вредим, защото те не могат да решат проблема и само губим време. Универсални са следните варианти:

  • Семена от копър: една чаена лъжичка заливаме с 200 мл вряла вода и варим на тих огън 5 минути След като изстине даваме по 20 до 50 мл на всеки два часа.
  • Настойка от маточина: 20 г суха билка заливаме с литър вряла вода и оставме да кисне пет часа. Прецеждаме и пием често, по глътка.
  • Отвара от джинджифил: настъргваме парче джинджифил, така че да получим две супени лъжици маса. Заливаме с чаша вряла вода и оставяме да къкри 15 минути. Прецеждаме и пием по 50 мл през два часа.
  • Настойка от мента: 20 г суха люта мента заливаме с чаша вряла вода. Похлупваме и отсавяме за 30 минути. Прецеждаме; приемаме по 20 мл през три часа

Предотвратяване

Най-доброто лечение е профилактиката, това се отнася и за повръщането. Макар да не може съвсем да се избегне, то ще се случва по-рядко, ако се спазват следните правила:

Профилактика и лечение на всички болести, предотвратяване на усложненията и рецидивите с повръщане;

  • Качествено хранене; обработка на продуктите при спазване на санитарно-хигиенните норми;
  • Предотвратяване на медикаментозни отравяния и такива в бита и промишлените звена;
  • Своевременно изолиране на болните от заразни болести;
  • Имунопрофилактика;
  • Грамотни грижи за детето; добра лична хигиена, особено миенето на ръцете;
  • Отказ от самолечение и не-даване на медикаменти на малки деца без лекарска препоръка.

Няма родител, който да не се е сблъсквал с проблема детско повръщане. Ако липсват коментираните съпътстващи симптоми, ако повръщането е единично и може да се свърже с неподходяща храна, ситуацията не е опасна. Във всички останали случаи по-разумно е да се доверим на медиците.

При повръщане какво се яде, диета, хранене

Вече стана дума за захранването след повръщане. Как продължаваме нататък – така, че неподходящото хранене да не предизвика рецидив на преживяното?

Храненето трябва да отговаря на няколко изисквания. Препоръчвана храна са леки супи и пюрета, без твърди частици, на малки порции. Не карайте детето да яде насила, това може да провокира нови пристъпи на повръщане. В първите три дни след приключилото повръщане не бива да се дават мазнини. Въглехидратите следва да са в минимални количества, тъй като предизвикват ферментация в зоните на тракта. Бебетата, които са на кърма, имат чудесен вариант – майчиното мляко. На мъниците до три години може да се дава и млечна смес, специално предназначена за подобни случаи.

До пълното възстановяване на детето се спазва диета, която изключва за няколко дни или седмици – според конкретните характеристики – продукти като сурови плодове, пържено, кисели храни, листни зеленчуци, сладости, гъби, риба, тлъсти меса и пр., чипсове и ядки, пресен хляб, консервирано.

Други начини за профилактика

Спазването на някои прости правила предпазва от повръщане в редица случаи. Така например бързото хранене и поглъщането на недосдъвкана храна може да стане причина за стомашен дискомфорт, гадене и повръщане. Друга причина за неприятното състояние е смесването на няколко храни или неправилна последователност на приема им. Любимата на много хора комбинация от тесто и доматен сос всъщност е изпитание за стомаха, а тя присъства във всяка вкисна пица!

Кога е нужна лекарска помощ?

Добре е да разпознаваме бързо състоянията, с които не бихме могли да се справим без лекарска помощ. Най-опасни са епизодите с бебета, както и с деца до тригодишна възраст заради бързото обезводняване. Особено ако повръщането е придружено с разстройство повишена температура. Ако в рамките на едно денонощие развитието на болестното състояние не показва подобряване, температурата не може да се овладее трайно, затруднено е даването на медикаменти и рехидратацията, това е причина да търсим медицинска помощ. Същото е ако още при първите повръщания забележим в изхвърлената маса кръв или зелено оцветяване; ако детето се обрива, има конвулсии, не е контактно, бълнува и губи съзнание.

Повръщане на кръв – причини; какво да се прави

Източници:

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Диария лечение лекарства народни средства билки хомеопатия

Диария: видове, причини, диагностика и лечение. Лекарства и народни средства

♠ Какво значи диария ♠ Пълен списък на причините ♠ Какво значи цветът ♠ Диария …

Едно мнение

  1. Елена Ат. Йорданова

    Повръщането е защитна реакция на организма към въздействието на вътрешни и външни дразнители. При повръщане става изхвърляне на стомашно съдържание през устата – жълто с лигавици, храна, кръв със стомашни сокове… съпроводено с температура или без температура.
    Зависи от настинка, преяждане, кинсумиране на престояла развалена храна и други мазни и сладко – кисели храни, които организма не може да приеме.
    Бебетата обикновено повръщат при прехранване или неправилна стойка на тялото в скута на майката. Много е важно да се внимава при и след повръщане да не се върне част от повърнатото обратно в гърлото към трахеите, за да не се получи задушаване и смърт.
    Лечението се извършва с таблетки против повръщане и стомашни сиропи, по предписание от лекар ако продължи 1-2 дни повръщането.
    За да не се подсуши организма се пие обилно количество вода / това се предпочитата както се полеват цветята в саксията за да не изгуби водното съдържание на организма и костите. / Но ако е само веднъж повръяането от някаква храна или неразположение предменструален цикъл на момиче 13 -14 годишно, трябва да се лежи в хоризонтално положение с студен компрес на челото и да се пие преварена вода, за да се уравновеси състоянието. Обикновено се предпочита чай от лайка. При много висока температура се препоръчва завиване в мокър чаршаф със студена вода, когато не може да свали температурата парацетамола спешно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *