Imunitet Imunna Sistema 1

Кои са сигурните симптоми на слаба имунна система?

В разгара на скорошния вариант на омикрон на COVID-19 мнозина предприемат допълнителни предпазни мерки, за да останат здрави.

Миенето на ръцете за 20 секунди и спазването на социално дистанциране са от ключово значение за предотвратяването на разпространението на вируса. Въпреки това е важно също така да имате силна имунна система, която може да се бори срещу микробите, които може да срещнете.

Ако сте забелязали, че често сте болни, се чувствате уморени или имате други заяждащи симптоми, които не можете да разберете, това може да означава, че имунната ви система е отслабена. Вижте предупредителните знаци и какво можете да направите, за да подсилите имунната си система:

Усилватели на имунната система (имуномодулатори)

Ако горните предупредителни знаци са познати, трябва да обърнете допълнително внимание на имунната си система. Няколко промени в начина на живот и нови навици могат естествено да поддържат имунната ви система силна и здрава:

  • Поддържайте балансирана диета
  • Спете
  • Спортувайте редовно
  • Мийте си ръцете
  • Бъдете в крак с вашите ваксини
  • Поддържайте здравословно тегло
  • Не пушете
  • Опитайте се да сведете до минимум стреса

Както виждате тук горе, да подсилите и поддържате вашата имунна система здрава е съвсем лесно. Изисква се само да правите елементарни дейности от ежедневието подобаващо. Примерно, за ваше улеснение за да поддържате здравословно тегло и балансирана диета просто трябва да си организирате пазаренията. Може да правите това като разглеждате често метро брошура, където винаги ще намерите здравословни и полезни храни на страхотни цени.
За да спите подобаващо, единственото което трябва да правите е да следвате режим който вие да си зададете предварително – когато тялото ви свикне ще бъде много по-лесно да се наспивате правилно. А относно до спортуването и пушенето, единственото което трябва да притежавате е силна воля.

Вашата имунна система е ключът към доброто здраве, така че колкото повече можете да направите, за да я защитите, толкова по-добре.imunitet-imunna-sistema-2

1. Вашето ниво на стрес е небесно високо

Не е случайно, сте склонни да се разболеете след безсънни нощи, дълга работа или след емоционална ситуация у дома.

Според доклад на Американската психологическа асоциация, дългосрочният стрес отслабва отговорите на вашата имунна система.

Това е, защото стресът намалява лимфоцитите в тялото, белите кръвни клетки, които помагат да се пребори с инфекцията. Колкото по-ниски са нивата на лимфоцитите, толкова повече сте изложени на риск от вируси като обикновена настинка.

2. Винаги сте простудени

Напълно нормално е възрастните да кихат и да подушат две или три настинки всяка година. Повечето хора се възстановяват след седем до 10 дни. През това време на имунната система са необходими три до четири дни, за да развие антитела и да се пребори с досадните микроби.

Но ако постоянно настивате – или имате настинка, от която не може да се излекувате – това е ясен знак, че имунната ви система се бори да се справи.

3. Имате много проблеми с корема

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

imunitet-imunna-sistema-3Ако имате честа диария, газове или запек, това може да е знак, че имунната ви система е компрометирана.

Дайте мнение и Вие тук!

Изследванията показват, че близо 70 процента от имунната ви система се намира в храносмилателния тракт. Полезните бактерии и микроорганизми, които живеят там, защитават червата ви от инфекции и поддържат имунната система.

Ниските количества от тези полезни чревни бактерии могат да ви изложат на риск от вируси, хронични възпаления и дори автоимунни заболявания.

4. Раните ви зарастват бавно

Кожата ви преминава в режим за контрол на щетите, след като получите изгаряне, порязване или одраскване. Вашето тяло работи за защита на раната, като изпраща богата на хранителни вещества кръв към нараняването, за да помогне за регенерирането на нова кожа.

Този лечебен процес зависи от здравите имунни клетки. Но ако имунната ви система е бавна, кожата ви не може да се регенерира. Вместо това раните ви остават и заздравяват трудно.

5. Имате чести инфекции

imunitet-imunna-sistema-4Ако изглежда, че се борите с чести инфекции, имунната ви система може да иска да ви намекне нещо. Признаците на възможен имунен дефицит при възрастни включват:

  • Имате чести ушни инфекции годишно
  • Развиване на пневмония два пъти за период от една година
  • Страдащи от хроничен синузит или повече от три епизода на бактериален синузит за една година
  • Нуждаете се от повече от два курса на антибиотици годишно

6. Чувствате се уморени през цялото време

Знаете, че изгарянето на свещта в двата края непременно ще ви накара да се почувствате мудни. Но ако спите достатъчно и все още страдате от изтощение, струва си да помислите дали имунната ви система се опитва да ви каже нещо.

Когато имунната ви система се бори, енергийното ви ниво също. Това е, защото тялото ви се опитва да пести енергия, за да подхранва имунната ви система, за да може да се бори с микробите.

Вижте и това интересно видео с анимация на руски, посветено на имунната система:

За Радост Ангелова

Радост Ангелова е редактор и репортер в множество национални и регионални вестници и електронни медии с над 30 години стаж в областта на здравеопазването, социалните политики и бизнеса.

Прочети още

хрема

Моментално спиране на хрема. Пресичане на хрема при дете

Как се прави моментално спиране на хрема? Как да спрем хремата за 5 минути? Лесни …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *