лекарство за синузит

Хапчета за синузит. Нови лекарства и капки ‘2019. Таблетки, спрей

Лечение на синузит: как да се справим най-бързо. Видове медикаменти, прилагани при синузит. Какво предпочитат пациентите – популярни лекарства. Нелекарствени терапии на синузит. Синузит при деца – диагностика и лечение

Заболяване като синузит винаги трябва да се лекува комплексно.

Съществуват широк кръг от медикаменти, които могат да бъдат полезни в подобен случай – самостоятелно или в различни комбинации. Изборът на точния медикамент се прави от специалист  – оториноларинголог. Възможно е да се прилагат препарати със системно действие, но също така и с локално. При избора на един или друг продукт лекуващият се съобразява с фактори като проявени симптоми и локализация на заболяването, дали то е усложнено и в каква фаза се диагностицира, каква е възрастта на пациента, общото му здравословно състояние и пр.

Как се лекува синузит? Задачи пред неговото лечение

Има няколко основни задачи, които лечението на синузит трябва да изпълни. Ето ги:

  1. Да овладее отока и възпалението на лигавицата в носовата кухина и синусите;
  2. Да осигури оттичане на секретите, задържани в синусите и представляващи опасност за прогресия на заболяването и усложнения;
  3. Ликвидиране на причинителите на възпалителния процес, например вируси или патогенни бактерии;
  4. Неутрализиране на неприятните симптоми, на първо място болката;
  5. Предпазване от усложнения и хронифициране на проявения синузит;
  6. Подкрепа на имунната система, активизиране на защитните сили на организма.

Групи лекарства и препарати

Съвременната фармацевтика предлага множество лекарствени средства, приложими срещу хрема и синузит. Лекуващият избира сред тях онези, които биха постигнали най-бърз и траен ефект съобразно протичането на синузита. Може да се използва само един препарат или цяла група. Приложимите лекарства са съдосвиващи, антибиотици, сулфаниламиди, муколитици, фитопрепарати, глюкокортикостероиди, секретолитици, антисептици, антихистамини, противовъзпалителни, противогъбични, хомеопатични, имуностимулатори.

Съдосвиващи средства

Те са първите, които търсим при симптоми на синузит като запушен нос и главоболие. Касае се за капки за нос или спрей форми, чиято задача е да облекчат дишането, като намалят отока на лигавиците за сметка на локалното кръвообращение. Ефектът от действието на всички съдосвиващи е сходен, различават се основно по продължителността на действието си. Предпочитани са продуктите с удължено действие, сред които най-популярни са тези на основата на оксиметазолин. Възможен избор тук може да е препаратът виброцил.

лекарство за синузит капки
Съдосвиващите капки улесняват дишането

Колкото и траен да е ефектът на съдосвиващите, те носят само временно облекчение и не отстраняват причината за проблема. Освен това не бива да се използват твърде дълго, най-добре е използването на всякакви капки и мехлеми да се ограничи до 3-5 дни, по 2-3 пъти в денонощие. След почивка терапията може да се повтори.

Антибиотици. Ровамицин, биопарокс, цефазолин

Не е нужно да се използват антибиотици, ако синузитът не е гноен. Наистина, този тип лекарства биха се справили бързо с възпалението на синусите, но същевременно биха натоварили неоправдано черния дроб и бъбреците и при неправилен прием биха навредили на други органи и системи. Тъкмо по тази причина използването на групата трябва да е доста предпазливо и само като крайна мярка.

Ровамицин е антибиотик от макролидната група. Съвременен препарат с добри характеристики, който при необходимост може да се приема при бременност. Противопоказан е при свръхчувствителност към някоя от съставките или при тежки увреждания на черния дроб и бъбреците. При синузит се препоръчва прием по три милиона единици сутрин и вечер под формата на таблетки. Ако възпалението протича тежко, могат да се наложат и венозни вливания. Дозата се подбира строго индивидуално, а продължителността на лечението е максимум две седмици.

Биопарокс. Този антибактериален продукт се произвежда под формата на спрей; въвежда се в организма през носовия проход. При възрастни пациенти са препоръчителни по две впръсквания в ноздра до четири пъти за денонощие. Чувствително облекчение може да настъпи около четвъртия ден от приложението на биопарокс. Продължителността на лечението е средно 10 дни; при необходимост терапията може да продължи още четири дни.

Цефазолин – медикаментът се предлага под формата на прахчета, от които се приготвя разтвор за мускулно инжектиране. Пациентите могат да получат дневна доза до един грам на активното вещество; дневната доза се въвежда на три пъти през равни интервали от време. Продължителността на използването е една седмица.

Сулфаниламиди
“Фигурин

Сравнително рядко използвана група, тъй като имаме нови, по-ефективни лекарства. Въпреки това продуктите могат да се използват, ако пациентът не понася антибиотичната терапия например.

Муколитици

Мнозина считат, че муколитиците са важни само при лечението на кашлица – но не е така. Прилагането им при синузит предпазва от задържане на сгъстени и жилави секрети в синусите – тъкмо от това се получават състояния с лицеви болки, главоболие, световъртеж. Препоръчват се продукти от типа на АСС или ацетилцистеин. Идеята е секретът в синусите да се втечни и да се изхвърли по-лесно, освобождавайки проблемните зони от натиск и възпаление.

Зинат

Много се изписва и Зинат, макар и само в точно определени случаи. Този антибиотик върши чудесна работа, когато причинител на синузита е гноен процес, породен от бактерии. Имаме подробен материал за това лекарство ТУК:

Зинат, как да се лекуваме безопасно

Фитопрепарати (от билки)

Това са готови продукти на билкова основа, чието прилагане спестява на пациентите някои от страничните ефекти на синтетичните препарати. Най-популрен медикамент от този тип е синупрет; той съдържа екстракти от тинтява, иглика, киселец, върбинка и черен бъз. Приемът подкрепя имунната система, неутрализира възпалението и обезболява; противодейства на вирусите и насърчава очистването на синусите чрез активизиране на секрецията от лигавиците. Прилага се под формата на таблетки или сироп по лекарска препоръка.

От подобен тип са и лекарствени препарати като синуфорте и назодрен.

Глюкокортикостероиди

Препарати от този тип се използват само при тежки форми на възпалителния процес. Действат бързо и осезаемо освобождават синусите от оточност и болка. Облекчават носовото дишане и неутрализират възможните симптоми на алергия. Трябва обаче да се помни, че това са хормонални препарати и че не бива да се използват продължително заради изразените сериозни странични ефекти. Предпочитани при синузит са лекарствата от рода на назонекс и авамис.

Секретолитици: флуимуцил, флудитек

Лечението с продукти от тази група продължава 5-10 дни; продължителността зависи от състоянието на пациента и остротата на болестния процес.

Флуимуцил под формата на ефервесцентни таблетки се дава само веднъж дневно. Таблетката се разтваря в 50-100 мл преварена вода и разтворът се изпива веднага. Не бива да се превишава дневният лимит, това може да влоши състоянието на пациента.

лекарство за синузит народна медицина
Към лечението с медикаменти добавяме средства от народната медицина

Флудитек е добър секретолитик; като сироп може да се използва през втория триместър на бременността. Включва се в комбинирана терапия, дозата е три пъти дневно по една супена лъжица. Такава терапия е допустима с продължителност 10 дни, но тя може да бъде продължена под лекарски контрол. Продуктът се приема един час преди хранене.

Антисептици

Антисептичните разтвори от типа на малавит могат да се прилагат като допълнително средство за антибактериална защита; използват се за промивки. Приложими са също и капки и разтвори за инхалации с антисептично действие. Цитираният малавит съдържа минерални съставки, смоли и билкови екстракти и е с доказан бактерициден ефект.

Антихистамини: телфаст

Възможно е синузитът да е с алергичен причинител – тогава лечението не може да се проведе успешно без противоалергични средства. Използването на антихистамини овладява отока и подобрява дренирането и вентилацията. Пример за полезен продукт е лекарството телфаст. Той е антихистамин от трето поколение; използва се веднъж дневно. Взема се един час преди хранене или два часа след това. Дневната доза се определя от лекуващия; продължителността на приема е до две седмици.

Противовъзпалителни: африн, ринолекс

Противовъзпалителните – капки, спрей, по същество действат съдосвиващо и едновременно с това овлажняват лигавиците и ги предпазват от изсъхване и разраняване. Африн спрей например е добре да се прилага на 10 часа, като се правят по две впръсквания в ноздра. Лекарството се прилага не по-дълго от една седмица. При синузит дори се препоръчва приложението на продукта да е вечер, преди сън.

Ринолекс е добър овлажняващ спрей, който едновременно с това овладява възпалението на лигавиците в носовата кухина. На всеки 6 часа се правят по две впръсквания с него в ноздра. Терапията не трябва да продължава повече от 6 дни.

Противогъбични

Синузитът рядко е причиняван от гъбички, но при подобни случаи вършат работа само специалните медикаменти от типа на нистатин и флуконазол. Лекарствата могат да се прилагат системно или локално.

Хомеопатия

Хомеопатичните препарати също имат място при лечението на синузит. Най-търсени сред тези продукти са таблетките цинабсин. Приемът им намалява възпалението и отока на лигавиците, облекчава носовото дишане и главоболието, неутрализира усещането за напрежение в зоната на инфектираните синуси. Цинабсинът е полезен и с това, че действа стимулиращо на имунната система и подпомага организма в усилията му да предотврати рецидиви на заболяването.

Други ефективни при синузит хомеопатични препарати са енгистол, еуфорбиум композитум, ехинацея композитум, лимфомиазот.

Имуностимулатори

При страдащите от синузит е много важно укрепването на имунната система; така няма да се допускат чести рецидиви на заболяването. Необходимата подкрепа може да бъде получена по различни пътища, но също и чрез прием на лекарствени продукти като ехинацея, имунал и рибомунил.

Рибомунил под формата на прахчета или таблетки може да се дава на възрастни и на деца над две години. Продуктът не е подходящ при автоимунни заболявания или алергия към някои от съставките. Не се използва и при остри чревни инфекции. Пие се веднъж дневно – по схема, която се изпълнява профилактично в продължение на пет поредни месеца.

Най-популярните хапчета, спрей, капки за нос

Лекарствените продукти, които помагат при синузит, могат да въздействат по различен начин в зависимост от специфичните симптоми, възприемането от страна на пациента, общото му състояние. Затова е добре специалистът да посочи кой от наличните препарати би бил най-ефективен във всеки конкретен случай.

Дайте мнение и Вие тук!
Спрей муконазал плюс

Продуктът е с активна съставка трамазолинов хидрохлорид. Благодарение на нея кръвоносните съдове в лигавицата се свиват, отокът в носовата кухина и синусите спада, дишането се облекчава, улеснява се отделянето на секрети. Ефектът от една апликация може да продължи  8-10 часа. Прилага се чрез еднократни впръсквания във всяка ноздра до 4 пъти в денонощие, не по-продължително от 5-7 дни. Не бива да се използва от бременни през първите три месеца от бременността. Противопоказан при глаукома, черепни операции през назалните кухини, деца под 6 години. Цената на опаковка от 10 мл е 8 лв.

Колир цилоксан

Антибиотични капки за очи и уши; възможно е лекуващият да ги изпише и при синузит и задна хрема като средство за овладяване на бактериална инфекция и стопиране на възпалителния процес. Флакончето от 5 мл струва 6 лв.

Ибупром синус

Популярен продукт с активни съставки ибупрофен и псевдоефедринов хидрохлорид. Таблетките действат противовъзпалително, обезболяващо и температуропонижаващо; намаляват отока и улесняват дишането. Приемът е 1-2 таблетки на 4 до 6 часа, но не повече от 6 таблетки за 24 часа. Продуктът не се дава на деца под 12 години. Цената на опаковка от 12 таблетки е 6 лв.

Спрей назостад

Назостад е спрей форма с активен компонент – мометазонов фуроат. Кортикостероид, с чиято помощ се овладява възпалението на лигавиците в носа и синусите. Помага при  запушен и течащ нос, кихане и сърбеж. При деца на 3-11 години се допуска впръскване веднъж дневно във всяка ноздра; при деца над 12 и възрастни режимът е две впръсквания във всяка ноздра, веднъж дневно – по лекарско предписание апликациите могат да са до 4 пъти дневно. Продължителността на приложение се определя от лекуващия. Като хормонален продукт назостад се проследява от медицинско лице, особено при деца и при по-дълга употреба. Цената на спрей ампула от 60 дози е около 8 лв.

Спрей назодрен

Лекарствен продукт на основата на екстракт и лиофилизиран прах от грудки на лечебното растение Cyclamen eurapeum L. Прилага се при синузит, риносинузит, ринит. Действа противовъзпалително, облекчава неприятните симптоми при споменатите болестни състояния. Прилага се при възрастни и при деца над 5 години. Не се дава на бременни и кърмачки. Впръскванията са само веднъж в ноздра, един път на ден. Цената за опаковка от 5 мл е 34 лв.

лекарство за синузит инхалации
Инхалациите помагат, но не винаги са безопасни
Антибиотик далацин С

Антибиотикът далацин С може да се приема под формата на капсули или гранули за приготвяне на разтвор/сироп. В определени случаи се прилага и инжекционен разтвор. Формата на медикамента и дозите се определят от лекар в зависимост от заболяването и възрастта на пациента. Този антибиотик се прилага включително и при новородени. Избягва се при бременни и кърмачки, приложението е само при доказана остра необходимост.

Спрей ксилорин (Xylorhin) за запушен нос

Симпатомиметик с активна съставка ксилометазолин; препоръчва се при възпалени синуси и носова лигавица. Редуцира отока и възпалението, улеснява дишането. Ефектът от приложението се проявява до десетина минути по-късно и продължава около 5-6 часа. Продуктът не се препоръчва при сърдечно-съдови заболявания, диабет, дисфункции на щитовидната жлеза. Възрастни и деца над 6 години правят по 1-2 впръсквания в ноздра на всеки 8 часа, в продължение на 3-5 дни. Струва 5 лв за флакон от 18 мл.

Ердомед

Продукт под формата на капсули, гранули и сашета. Активна съставка – ердостеин; муколитик, чиято задача е да втечни секретите при синузит и ринит. Подходящ при остри и хронични състояния. Подходящ за деца над 3 години и за възрастни. Дозите и режимът на прием се определят индивидуално, в зависимост от възрастта и състоянието на пациента.

Лечение на синузит: Как се лекува с капки, антибиотик, др. лекарства и билки

Други средства

Синузит се лекува не само с хапчета, капки и мехлеми за локално приложение. Помагат още инхалации и физиотерапевтични процедури. При всички случаи комплексното лечение дава възможност за по-бързо преодоляване на острите състояния; ако мерките се предприемат навреме – намалява рискът от хронифициране на заболяването.

Инхалации и противопоказания за тях

Инхалациите могат да са част от комплексното лечение на синузит – методът сам по себе си не е в състояние да овладее болестта. Процедурите помагат да се овладеят симптомите на синузита, но не и да ликвидират възпалението. Ако заложим само на инхалации – рискуваме да създадем условия за хронифициране на проблема.

  • За инхалации най-често се използват билкови отвари и настойки. Най-добре действат продуктите от евкалипт, лайка, градински чай,мащерка, жълт кантарион. Те имат муколитично, противовъзпалително и бактерицидно действие. Могат да се алергии – може да се заложи на иналации само с една билка или с “букет”. Вдишването на  билкови пари очиства лигавиците от патогенни микроорганизми и съдейства за възстановяването им. Ако пациентът не страда от алергии, може да се заложи на етерични масла и прополис.

Ако обаче пациентът е със запушен нос, полезните пари трудно ще достигнат до болните му синуси. Ето защо е добре преди инхалацията той да си сложи капки със съдосвиващ ефект, за да намали отока на лигавиците и да подобри носовото дишане.

  • Колкото и полезни да са инхалациите, те не са за всички.  Не бива да се прилагат при общо тежко състояние; при висока температура, бронхиална астма, нарушено кръвообращение. Не са подходяща терапия за деца под петгодишна възраст.

В домашни условия процедурите могат да се изпълняват със специален инхалатор – небулайзер, или с обикновен широк съд  с топла вода. Независимо как и къде е проведена процедурата, един час след нея пациентът не бива да излиза на открито и да вдишва външен въздух.

Комплексно лечение

След като постави диагноза и определи вида и степента на развитие на синузита, лекуващият назначава и подходящото за конкретен пациент лечение. Обикновено се използва повече от един лекарствен продукт. Преценяват се потребностите на пациента и се избира сред съдосвиващи препарати, противовъзпалителни, антихистамини, кортикостероиди, антибиотици, секретомоторни и муколитици.

Лечение с билки

Лечението на синузит с билки е препоръчително при хроничен синузит, за профилактика на болестта или като спомагателна терапия при медикаментозно лечение на остри състояния.

Противовъзпалително действие имат настойките от брезови листа, лайка, невен, градински чай и жълт кантарион. Чрез инхалациите могат да се неутрализират токсичните въздействия, да се облекчи дишането, да се подкрепи локалният имунитет.

Лечение на синузит с мед. Хомеопатия. Кой лек от народната медицина действа най-добре?

Лечение при деца

Проявите на синузит при децата са свързани с факта, че самите синуси се формират във възрастовия период около 4 до 7 години. Детският организъм принципно е по-уязвим към инфекциите, а възпалителните процеси се развиват по-бързо в сравнение с тези при възрастни. При синузит автоматичната реакция на едно дете е да започне да диша през устата, а това създава условия за респираторни усложнения. Не са изключени негативни въздействия върху бъбреците и сърдечната дейност, хронифициране на възпалението и пр. Ето защо акцентът винаги е върху профилактиката и своевременното диагностициране на проблема. Изключва се всяка самодейност и залагане изцяло само на народна медицина с билки и инхалации в домашни условия.

Геломиртол

Това е лекарство на основата на билки, което напоследък стана особено прилагано и при лечението на синузит. Вижте статията ни за Геломиртола тук:

Геломиртол + Форте, Ердомед или Синупрет? За деца. На спрей.

Как да разберем от какъв вид е нашият синузит?

Симптомите на различните видове синузит са доста сходни, затова при определянето на една точна диагноза има думата специалистът оториноларинголог. Освен на обичайния физикален преглед той разчита на лабораторни изследвания и апаратна диагностика, за да определи локализацията на инфекциозните огнища. Дали се касае за остра или хронична форма, може да се съди по симптоми като наличие или липса на повишена температура, силно главоболие, лицеви болки и пр.

Симптоми на синузит: Главоболие, световъртеж, болки. Възпалени синуси

 

Източници:

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

синупрет

Синупрет – опитайте го при хрема и синузит!

Синупрет – всички растителни съставки на медикамента; как действа. Лечение със синупрет, дози и ефекти. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *