Спрей за уши за отпушване и почистване

Спрей за уши. Как да изберем добър на хубава цена?

Защо да използваме спрей за уши? За отпушване и почистване. Могат ли да се използват за бебета и деца. Кои са най-добрите марки спрей за уши на пазара

Спрей за уши или познатите хигиенни клечки? Дълго време отговорът бе в полза на втория вариант. Сега лекарите признават, че нерядко клечките вместо да помагат – вредят. Оперирайки с клечката, човек може да увреди нежната повърхност на ушния канал. Но дори когато това не се случва – естествен резултат е уплътняването на задържаните секрети; така постепенно в ухото се образува тапа от гъста ушна кал.

За радост вече има ново средство за ушна хигиена – спрей за уши. С него по-лесно се поддържа хигиената, особено за хора, които прекарват дълго време в райони със замърсен въздух, посетители на басейни или любители на дългите телефонни разговори и слушането на музика с наушници.

Какви видове спрей за уши има, как се ползват и кои са добри?

Изтъквайки предимствата на който и да е спрей за уши, специалистите все пак не пропускат да предупредят за възможни рискове и в този случай. Първото предупреждение е с припомняне на факта, че е нормално вътрешността на ушния канал да секретира и че този секрет има защитни функции и е естествена бариера срещу бактерии и замърсявания. При болестни състояния или при прекалено честото човъркане с клечки в името на хигиената може да се образува въпросната тапа от ушна кал, за чието омекотяване и изхвърляне действително е необходим спрей или подходящи капки. С две думи – изборът на спрей за уши и режимът за употребата му трябва да са подчинени на точни правила.

Спрей за заглъхнали уши

Заглъхнали уши: мъчително състояние, за чието преодоляване не винаги е необходим някакъв спрей. Възможно е да става дума за краткотраен проблем, свързан резки промени на атмосферното налягане, с попадане на вода в ушния канал и пр. Може да е свързано с простуда и да е един от симптомите на възпалителен процес. Усещането за запушване често се появява и при пристъпите на алергичен ринит.

спрей за уши, за почистване
Спрей за уши или клечки?

Съществуват елементарни техники за справянето с такъв проблем, ако той не е свързан с болестно състояние. Ушният канал може да се отпуши, ако надуваме балони; ако дъвчем дъвка, смучем бонбон, ако пробваме отпушване с напъване при стиснат нос и затворена уста.

Подобни опити със сигурност няма да навредят на никого, но и успехът не е гарантиран. Специалистите считат, че при трайно заглъхнали уши е редно да се търси подходящ спрей за почистване на ушна кал.

За почистване на ушна кал

Специалистите ще потвърдят, че ухото има способността да се самопочиства: при дъвчене и преглъщане събраното по-голямо количество ушна кал се избутва навън и не е трудно да се отстрани при къпане и подсушаване с кърпа. В някои случаи ред анатомични особености като стеснен ушен канал, по-интензивна секреция или окосмяване във входящия сегмент на канала създава условия за задържане и втвърдяване на секрета, за образуването на тапа. Коментираното заглъхване понякога е резултат от навлизането на вода в ушния канал, при което всеки опит за “отпушване” вкарва въпросната тапа още по-навътре.

  • Голяма част от достъпните спрейове за уши всъщност имат подобна функция – да предотвратят образуването на такива тапи, затова се препоръчват като средство за поддържане на ушната хигиена (солени разтвори). Профилактичните впръсквания в зависимост от вида на продукта могат да са 1-2 пъти седмично или на 10 дни, а при проявен проблем до 3-4 пъти в рамките на деня, като идеята е втвърдената маса да се размекне и отстрани по-лесно (маслени композиции).

Спрей за уши при болка

Спрей за уши може да се използва и при болки, предизвикани от запушване. Освобождаването на ушния канал с помощта на продукти от типа на хюмекс носи облекчение, но при по-сериозни състояния болката се свързва с възпалителен процес и тук прочистването на ушния канал е само подготовка за същинското лечение. Най-често се препоръчват спрейове с маслен компонент, какъвто е оливокап със зехтин и ментово масло (освен освобождаването от ушна кал постига противогъбично и антибактериално действие).

Добър ефект в подобни случаи се очаква и от продукти като отосан – съдържа натурални компоненти с противовъзпалително действие като екстракти и масла от чаено дърво, лайка, алое, невен, лимон и слез.

За дезинфекция на уши

Ауди спрей: хипертоничен разтвор на морска вода – продуктите от този вид са подходящи за всекидневна грижа и дезинфекция на уши. Почти всички спрейове, чиято основна функция е търсена при проблеми като тапи от ушна кал, всъщност могат да се използват профилактично за поддържане на хигиената при употреба 1-2 пъти седмично или веднъж на десетина дни.

“Фигурин

Спрей формата не единствен вариант за дезинфекция на ушите. Оториноларинголози препоръчват обтриване на външното ухо и входа към ушния канал с памуче, потопено в медицински или салицилов спирт, или в смес от равни части оцет и кислородна вода.

Спрей за уши за деца и за бебета

Обичайна практика е в поддържането на детската ушна хигиена да се използват бебешките клечки за уши с памучен ограничител. Коментарите в последно време все повече клонят към рисковете при употреба на клечки – както заради възможно травмиране, така и за твърде вероятна неволна инфекция. Счита се, че при всекидневното къпане след баня е достатъчно детското ушенце да се почиства от самоволно отделените замърсявания с хигиенна кърпичка или марля, без да се правят опити за бъркане навътре.

спрей за уши, за почистване
Спрей за уши при най-малките се използва по лекарска препоръка

Успешният вариант е 1-2 пъти седмично да се прави почистване със спрей за уши от типа церуменолитици. Впръскванията, по 1-2 пъти във всяко ухо, размекват възможните втвърдявания, дезинфекцират и освобождават ушния канал. Спрей формите на тези продукти обикновено се използват след двегодишна възраст или след 6, в зависимост от съдържанието. При бебета над 6 месеца могат да се правят впръсквания за промивка със специални флакончета с накрайник за апликация. Подходящ продукт за тази възрастова група е аудиспрей джуниър.

Други видове и цели

Съветвайте се с оториноларинголог за най-добрия продукт, който ще ви помага да поддържате хигиената и здравето на ушите! Принципно всеки спрей, правилно използван, може да служи като добра профилактика или да се включи в комплексно лечение на някакво заболяване на ушите. При избора на продукт трябва да се държи сметка за индивидуалната поносимост, както и за подробности от рода на това – дали пациентът носи слухов апарат, работи ли с наушници заради агресивна професионална среда, налага ли се да прекарва дълго време със слушалки в ушите и пр.

Какви марки спрей за уши са хубави и за какво служат?

По-голяма част от спрейовете за уши са с почистващи функции. Доста авторитетна група са тези с обработена морска вода. Съдържащите маслена композиция пък са по-предпочитани при отстраняване на “тапи” и инфекции.

Оливокап

Оливокап е спрей за профилактика и отстраняване на “запушалки” от ушна кал; съдържа медицински зехтин и ментово масло. Продуктът подпомага размекването на задържани секрети и нечистотии и улеснява самоочистването на ушния канал. Овлажнява и успокоява, предотвратява събирането на нови наслоения. Действа противогъбично и антибактериално.

Дайте мнение и Вие тук!
  • Профилактично се прилагат по 1-2 впръсквания в ухо, не по-често от два пъти седмично. След апликацията не е необходимо измиване. Продуктът е препоръчван и за превенция преди плуване в басейн – създава преграда за навлизане на вода в ушния канал.
  • При запушено ухо почистването започва с по 1-2 впръсквания до пет пъти дневно – така тапата се размеква и се улеснява отстраняването й. Флакон от 15 мл може да се купи за около 10 лв.

Оливокап е подходящ и за деца над тримесечна възраст.

Отосан

Спрей за премахване на ушна кал с натурални съставки: съдържа масла и екстракти от невен, лайка, алое, чаено дърво, лимон и слез. Комбинираното действие на съставките постига противомикробен и противогъбичен ефект; действа успокояващо, хидратира, овладява възпалителни процеси и обезболява. Флакон от 50 мл струва 13.50 лв.

Най-често се препоръчват по 1-2 впръсквания в засегнатото ухо до 3-4 пъти дневно. Успешно размеква втвърдените образувания в ушния канал и подпомага очистването.

Ваксол (Vaxol)

спрей за уши ВаксолТози спрей е подходящ за деца над една година и за възрастни; при профилактично приложение не допуска образуването на тапи и запушването на ухото. При необходимост от отпушване улеснява процеса, в редица случаи след употребата на ваксол не се налагат промивки. Флаконче от 10 мл може да се купи за 12.50 лв.

По-специално внимание при употреба се налага при наличието на болки или ако има перфорация на тъпанчевата мембрана. Основната съставка – медицинско масло от маслина, го прави продукт с широко приложение, включително при деца. Когато пациентът е дете под едногодишна възраст, терапията се изпълнява по лекарско назначение.

Получавайте първи ЛЕКАР.БГ безплатно на мейла!

Публикуваме доста рядко! Въведете своя Email адрес ТУК:

Обикновено ваксол се прилага 1-2 пъти седмично профилактично. При запушено ухо впръскванията са два пъти дневно в продължение на 4-5 дни, след което се прави промивка.

Ауди спрей

Препоръчван като безопасно и ефективно средство за всекидневно поддържане на ушната хигиена. Представлява пречистен хипертоничен разтвор на морска вода с противомикробна обработка. Има два варианта – базов и “джуниър” за деца. Базовият вариант може да се прилага и за деца над 6 години. За профилактика продуктът се използва 2-3 пъти седмично, но ако е необходимо и всеки ден с по едно впръскване. Подходящ е и за хора със слухов апарат, като апликацията се изпълнява вечер.

Humex (Хюмекс) от Урго

спрей за уши Хюмекс от УргоХюмекс е още един продукт за поддържане на ушната хигиена, чието действие разчита на ефектите на солените разтвори. Обикновено се използва 2-3 пъти седмично с по 1-2 впръсквания в ухо. За добра профилактика хората, които работят в запрашена среда или носят слухов апарат, могат да прилагат спрея всеки ден.

Не е подходящ при случаи със спукано тъпанче, както и при деца под две години и половина. Правилната употребя предотвратява образуването на тапи, както и инфекции и болезнени състояния. Цената на флакон от 75 мл е 8.50 лв.

мнения, отзиви, коментари, форум

Хюмер (Humer)

Марката предлага серия от продукти, развити на основата на стерилна морска вода – хипертонични разтвори, с чиято помощ се поддържа хигиената на носа и на ушите за различни възрастови групи – включително бебета.

Спреят за уши в частност е универсален продукт с хигиенно предназначение. Използва се в режим, аналогичен на този за хюмекс. Не се прилага при спукано тъпанче, чуждо тяло в ухото, при бебета под две години и половина, както и при провеждането на терапия с капки за уши. Ушният спрей може да се купи по около 9 лв за флакон от 75 мл.

Други спрейове за уши в България

Предлаганите на нашия аптечен пазар продукти – спрей за уши, в основни линии са две групи: на маслена основа (церустоп) или на основата на морска/океанска вода, хипертонични или изотонични разтвори – т.е. разтвори с различна концентрация като изомар, нюмед, рибофлу ото. В повечето случаи се препоръчва употреба 2-3 пъти седмично или всеки ден, ако потребителят пребивава дълго време в агресивна за ушите среда или ако носи слухов апарат, ако често посещава басейн и пр. При формирана тапа от ушна кал същите продукти подпомагат размекването й при всекидневна употреба, до 4-5 пъти в рамките на 24 часа. Съществуват възрастови ограничения за някои продукти; в повечето случаи се избягва прилагането при деца под 2.5 години, освен ако не са препоръчани от лекар. При други бариерата е за 6-месечни, например при отилис. Има и специални продукти за деца като цитирания ауди спрей джуниър.

https://www.lekar.bg/2015/09/21/%D1%82%D0%BE%D0%B1%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%B5%D0%BA%D1%81/

Източници:

За Марта Савова

Марта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: [email protected]За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

АБОНИРАЙ СЕ БЕЗПЛАТНО!

Получавай на мейла си новите публикации на Лекар.БГ

Публикуваме рядко, не пропускайте!АБОНИРАЙ СЕ!
АБОНИРАЙ СЕ БЕЗПЛАТНО!

Получавай на мейла си новите публикации на Лекар.БГ

Публикуваме рядко, не пропускайте!АБОНИРАЙ СЕ!