Спрей за уши за отпушване и почистване

Спрей за уши. Как да изберем добър на хубава цена?

Защо да използваме спрей за уши? За отпушване и почистване. Могат ли да се използват за бебета и деца. Кои са най-добрите марки спрей за уши на пазара

Спрей за уши или познатите хигиенни клечки? Дълго време отговорът бе в полза на втория вариант. Сега лекарите признават, че нерядко клечките вместо да помагат – вредят. Оперирайки с клечката, човек може да увреди нежната повърхност на ушния канал. Но дори когато това не се случва – естествен резултат е уплътняването на задържаните секрети; така постепенно в ухото се образува тапа от гъста ушна кал.

За радост вече има ново средство за ушна хигиена – спрей за уши. С него по-лесно се поддържа хигиената, особено за хора, които прекарват дълго време в райони със замърсен въздух, посетители на басейни или любители на дългите телефонни разговори и слушането на музика с наушници.

Какви видове спрей за уши има, как се ползват и кои са добри?

Изтъквайки предимствата на който и да е спрей за уши, специалистите все пак не пропускат да предупредят за възможни рискове и в този случай. Първото предупреждение е с припомняне на факта, че е нормално вътрешността на ушния канал да секретира и че този секрет има защитни функции и е естествена бариера срещу бактерии и замърсявания. При болестни състояния или при прекалено честото човъркане с клечки в името на хигиената може да се образува въпросната тапа от ушна кал, за чието омекотяване и изхвърляне действително е необходим спрей или подходящи капки. С две думи – изборът на спрей за уши и режимът за употребата му трябва да са подчинени на точни правила.

Спрей за заглъхнали уши

Заглъхнали уши: мъчително състояние, за чието преодоляване не винаги е необходим някакъв спрей. Възможно е да става дума за краткотраен проблем, свързан резки промени на атмосферното налягане, с попадане на вода в ушния канал и пр. Може да е свързано с простуда и да е един от симптомите на възпалителен процес. Усещането за запушване често се появява и при пристъпите на алергичен ринит.

спрей за уши, за почистване
Спрей за уши или клечки?

Съществуват елементарни техники за справянето с такъв проблем, ако той не е свързан с болестно състояние. Ушният канал може да се отпуши, ако надуваме балони; ако дъвчем дъвка, смучем бонбон, ако пробваме отпушване с напъване при стиснат нос и затворена уста.

Подобни опити със сигурност няма да навредят на никого, но и успехът не е гарантиран. Специалистите считат, че при трайно заглъхнали уши е редно да се търси подходящ спрей за почистване на ушна кал.

За почистване на ушна кал

Специалистите ще потвърдят, че ухото има способността да се самопочиства: при дъвчене и преглъщане събраното по-голямо количество ушна кал се избутва навън и не е трудно да се отстрани при къпане и подсушаване с кърпа. В някои случаи ред анатомични особености като стеснен ушен канал, по-интензивна секреция или окосмяване във входящия сегмент на канала създава условия за задържане и втвърдяване на секрета, за образуването на тапа. Коментираното заглъхване понякога е резултат от навлизането на вода в ушния канал, при което всеки опит за “отпушване” вкарва въпросната тапа още по-навътре.

  • Голяма част от достъпните спрейове за уши всъщност имат подобна функция – да предотвратят образуването на такива тапи, затова се препоръчват като средство за поддържане на ушната хигиена (солени разтвори). Профилактичните впръсквания в зависимост от вида на продукта могат да са 1-2 пъти седмично или на 10 дни, а при проявен проблем до 3-4 пъти в рамките на деня, като идеята е втвърдената маса да се размекне и отстрани по-лесно (маслени композиции).

Спрей за уши при болка

Спрей за уши може да се използва и при болки, предизвикани от запушване. Освобождаването на ушния канал с помощта на продукти от типа на хюмекс носи облекчение, но при по-сериозни състояния болката се свързва с възпалителен процес и тук прочистването на ушния канал е само подготовка за същинското лечение. Най-често се препоръчват спрейове с маслен компонент, какъвто е оливокап със зехтин и ментово масло (освен освобождаването от ушна кал постига противогъбично и антибактериално действие).

Добър ефект в подобни случаи се очаква и от продукти като отосан – съдържа натурални компоненти с противовъзпалително действие като екстракти и масла от чаено дърво, лайка, алое, невен, лимон и слез.

За дезинфекция на уши

Ауди спрей: хипертоничен разтвор на морска вода – продуктите от този вид са подходящи за всекидневна грижа и дезинфекция на уши. Почти всички спрейове, чиято основна функция е търсена при проблеми като тапи от ушна кал, всъщност могат да се използват профилактично за поддържане на хигиената при употреба 1-2 пъти седмично или веднъж на десетина дни.

Демир бозан за безсъние

Спрей формата не единствен вариант за дезинфекция на ушите. Оториноларинголози препоръчват обтриване на външното ухо и входа към ушния канал с памуче, потопено в медицински или салицилов спирт, или в смес от равни части оцет и кислородна вода.

Спрей за уши за деца и за бебета

Обичайна практика е в поддържането на детската ушна хигиена да се използват бебешките клечки за уши с памучен ограничител. Коментарите в последно време все повече клонят към рисковете при употреба на клечки – както заради възможно травмиране, така и за твърде вероятна неволна инфекция. Счита се, че при всекидневното къпане след баня е достатъчно детското ушенце да се почиства от самоволно отделените замърсявания с хигиенна кърпичка или марля, без да се правят опити за бъркане навътре.

спрей за уши, за почистване
Спрей за уши при най-малките се използва по лекарска препоръка

Успешният вариант е 1-2 пъти седмично да се прави почистване със спрей за уши от типа церуменолитици. Впръскванията, по 1-2 пъти във всяко ухо, размекват възможните втвърдявания, дезинфекцират и освобождават ушния канал. Спрей формите на тези продукти обикновено се използват след двегодишна възраст или след 6, в зависимост от съдържанието. При бебета над 6 месеца могат да се правят впръсквания за промивка със специални флакончета с накрайник за апликация. Подходящ продукт за тази възрастова група е аудиспрей джуниър.

Други видове и цели

Съветвайте се с оториноларинголог за най-добрия продукт, който ще ви помага да поддържате хигиената и здравето на ушите! Принципно всеки спрей, правилно използван, може да служи като добра профилактика или да се включи в комплексно лечение на някакво заболяване на ушите. При избора на продукт трябва да се държи сметка за индивидуалната поносимост, както и за подробности от рода на това – дали пациентът носи слухов апарат, работи ли с наушници заради агресивна професионална среда, налага ли се да прекарва дълго време със слушалки в ушите и пр.

Какви марки спрей за уши са хубави и за какво служат?

По-голяма част от спрейовете за уши са с почистващи функции. Доста авторитетна група са тези с обработена морска вода. Съдържащите маслена композиция пък са по-предпочитани при отстраняване на “тапи” и инфекции.

Оливокап

Оливокап е спрей за профилактика и отстраняване на “запушалки” от ушна кал; съдържа медицински зехтин и ментово масло. Продуктът подпомага размекването на задържани секрети и нечистотии и улеснява самоочистването на ушния канал. Овлажнява и успокоява, предотвратява събирането на нови наслоения. Действа противогъбично и антибактериално.

  • Профилактично се прилагат по 1-2 впръсквания в ухо, не по-често от два пъти седмично. След апликацията не е необходимо измиване. Продуктът е препоръчван и за превенция преди плуване в басейн – създава преграда за навлизане на вода в ушния канал.
  • При запушено ухо почистването започва с по 1-2 впръсквания до пет пъти дневно – така тапата се размеква и се улеснява отстраняването й. Флакон от 15 мл може да се купи за около 10 лв.

Оливокап е подходящ и за деца над тримесечна възраст.

Дайте мнение и Вие тук!

Отосан

Спрей за премахване на ушна кал с натурални съставки: съдържа масла и екстракти от невен, лайка, алое, чаено дърво, лимон и слез. Комбинираното действие на съставките постига противомикробен и противогъбичен ефект; действа успокояващо, хидратира, овладява възпалителни процеси и обезболява. Флакон от 50 мл струва 13.50 лв.

Най-често се препоръчват по 1-2 впръсквания в засегнатото ухо до 3-4 пъти дневно. Успешно размеква втвърдените образувания в ушния канал и подпомага очистването.

Ваксол (Vaxol)

спрей за уши ВаксолТози спрей е подходящ за деца над една година и за възрастни; при профилактично приложение не допуска образуването на тапи и запушването на ухото. При необходимост от отпушване улеснява процеса, в редица случаи след употребата на ваксол не се налагат промивки. Флаконче от 10 мл може да се купи за 12.50 лв.

По-специално внимание при употреба се налага при наличието на болки или ако има перфорация на тъпанчевата мембрана. Основната съставка – медицинско масло от маслина, го прави продукт с широко приложение, включително при деца. Когато пациентът е дете под едногодишна възраст, терапията се изпълнява по лекарско назначение.

Обикновено ваксол се прилага 1-2 пъти седмично профилактично. При запушено ухо впръскванията са два пъти дневно в продължение на 4-5 дни, след което се прави промивка.

Ауди спрей

Препоръчван като безопасно и ефективно средство за всекидневно поддържане на ушната хигиена. Представлява пречистен хипертоничен разтвор на морска вода с противомикробна обработка. Има два варианта – базов и “джуниър” за деца. Базовият вариант може да се прилага и за деца над 6 години. За профилактика продуктът се използва 2-3 пъти седмично, но ако е необходимо и всеки ден с по едно впръскване. Подходящ е и за хора със слухов апарат, като апликацията се изпълнява вечер.

Humex (Хюмекс) от Урго

спрей за уши Хюмекс от УргоХюмекс е още един продукт за поддържане на ушната хигиена, чието действие разчита на ефектите на солените разтвори. Обикновено се използва 2-3 пъти седмично с по 1-2 впръсквания в ухо. За добра профилактика хората, които работят в запрашена среда или носят слухов апарат, могат да прилагат спрея всеки ден.

Не е подходящ при случаи със спукано тъпанче, както и при деца под две години и половина. Правилната употребя предотвратява образуването на тапи, както и инфекции и болезнени състояния. Цената на флакон от 75 мл е 8.50 лв.

Хюмер (Humer)

Марката предлага серия от продукти, развити на основата на стерилна морска вода – хипертонични разтвори, с чиято помощ се поддържа хигиената на носа и на ушите за различни възрастови групи – включително бебета.

Спреят за уши в частност е универсален продукт с хигиенно предназначение. Използва се в режим, аналогичен на този за хюмекс. Не се прилага при спукано тъпанче, чуждо тяло в ухото, при бебета под две години и половина, както и при провеждането на терапия с капки за уши. Ушният спрей може да се купи по около 9 лв за флакон от 75 мл.

Други спрейове за уши в България

Предлаганите на нашия аптечен пазар продукти – спрей за уши, в основни линии са две групи: на маслена основа (церустоп) или на основата на морска/океанска вода, хипертонични или изотонични разтвори – т.е. разтвори с различна концентрация като изомар, нюмед, рибофлу ото. В повечето случаи се препоръчва употреба 2-3 пъти седмично или всеки ден, ако потребителят пребивава дълго време в агресивна за ушите среда или ако носи слухов апарат, ако често посещава басейн и пр. При формирана тапа от ушна кал същите продукти подпомагат размекването й при всекидневна употреба, до 4-5 пъти в рамките на 24 часа. Съществуват възрастови ограничения за някои продукти; в повечето случаи се избягва прилагането при деца под 2.5 години, освен ако не са препоръчани от лекар. При други бариерата е за 6-месечни, например при отилис. Има и специални продукти за деца като цитирания ауди спрей джуниър.

Тобрадекс. Капки за нос, за уши и очи. По колко се слагат и как? Тобрекс

Източници:

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Как се действа при болки в ухото?

Бабини илачи при заглъхнало ухо и болка. Техники и домашно лечение

Как се действа при болки в ухото? Причини за заглъхване на ушите. Вода в ухото. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *