Ползи от аспержи.
аспержи На тиган, на пара, с бекон и др. ⟱ Ползи и лечение с триптофан и серотонин. ⟱

Аспержи, бели, зелени и др. – топ рецепти за готвене+ползи за лечение

Ползи от аспержи. Топ рецепти с бели и зелени аспержи за готвене: ⟱ На тиган, на пара, с бекон и др. ⟱ Ползи и лечение с триптофан и серотонин. ⟱ За отслабване и за бъбреци. ⟱ Отглеждане. ⟱ Аспарагус като цвете.

Рецепти за лечение, за какво са полезни?

Аспержите са не само вкусни, но и изключително полезни. Специфичен за тях е силният диуретичен ефект. Те имат способността да понижават кръвното налягане.

Консумацията им води до подобряване състоянието на черния дроб и подобряване дейността на сърдечния мускул.

Аристократичният зеленчук притежава слабителни, аналгетични и седативни свойства. Препоръчва се за пречистване на кръвта, а също и като добро противовъзпалително средство.

Аспарагинът, съдържащ се в аспержи, подобрява функцията на бъбреците. Зеленчукът е и средство за облекчаване на умора.

Съдържание на триптофан и действието му
асп3-e1555900493981
Аспержи се поднасят и с дресинг.

Аспержите са сред малкото растителни представители, съдържащи триптофан. Тази съставка влияе пряко на доброто настроение.

При тъжните хора триптофан се произвежда в ниски количества. За тях аристократичният зеленчук е задължителна храна.

За доброто усвояване на триптофан в аспержи спомага и още една съставка – фолиева киселин. Тя също се съдържа в изобилие в коментирания зеленчук.

Производство на серотонин и лечение

Триптофанът в аспержи повлиява положително и върху производството на серотонин. Всеизвестен факт е, че този хормон има ключова роля за щастието на човек.

Това е още една причина, ако се чувствате нещастни, да включите в менюто си аспержи. Във връзка с това зеленчукът се използва и за лечение на депресия, панически атаки и други психически разстройства. Разбира се, той е добро допълнение към вече назначеното лечение.

За отслабване, диета с аспержи

За ударно отслабване няма да сгрешите, ако се доверите на аспержи. Зеленчукът изобилства от фибри и това го прави изключително полезен за стомашния тракт.

Съдейства не само за усилване на метаболитните процеси, но и за изгаряне на мазнините.

Предлагаме диета с аспержи за 3 дни, която гарантира загуба на поне два килограма. За деня е задължителна и консумацията на поне два литра вода. Разрешеното количество мазнина е до две супени лъжици.

За закуска през дните от режима се препоръчва консумация на чаша кафе с нискомаслено мляко. Хапнете още и две пълнозърнести бишкоти, както и парченце сирене (задължително обезмаслено) и парченце шунка.

отслабва2-2-e1555900544902
Диета с аспержи за ударно отслабване
Фигурин лесно отслабване диета 10 килограма

Втората закуска за деня се състои от 200-300 грама кисело мляко (отново обезмаслено)+1 портокал.

Обядвайте с порция риба на скара и гарнитура аспержи. Задължително изпийте и чаша чай.

За закуска следобед консумирайте порция плодова салата и кисело мляко около 300-400 грама.

За вечеря може да си позволите пилешко или пуешко месо, приготвено на скара+аспержи. Консумирайте и чаша чай задължително.

При бременност

Аспержи присъстват в списъка с топ храните по време на бременност. Това се дължи на 2 ключови съставки – фолат и витамин В6.

Фолатът, съдържащ се във фолиевата киселина, намалява риска от увреждане на плода. А витамин В6 редуцира гаденето, с което са свързани първите месеци на бременността.

Препоръчително е бременните да консумират ежедневно по чаша варени аспержи.

При диабет

Една от най-полезните храни за пациенти с диабет е аспержи. Ниското калорийно съдържание е много важно за пациентите с това заболяване.

Установено е, че аристократичният зеленчук подпомага за възвръщане на нормалните нива на кръвната захар, както и на работата на задстомашната жлеза.

Редовната му консумация обещава нормализиране производство на инсулин от организма в дългосрочен план. Достатъчно е на ден да се хапват по 150 грама аспержи.

При депресия

Заради съдържанието на триптофан аспержите са ефективен начин за прогонване на депресията. Като храна е добре да ги приемате поне 3-4 пъти в седмицата.

Но може да ги използвате и като лекарство при депресия. То се приготвя от лъжичка, стрит на прах корен, разтворен директно в чаша вода. Този лек трябва да се приема ежедневно поне месец или до настъпването на трайно подобрение.

За потентност (афродизиак)

Аристократичният зеленчук от векове е бил използван като афродизиак. За него е установено, че води до усилване на половата мощ.

Особено подходящ е за мъжете в напреднала възраст, които водят полов живот. Препоръчително е да го консумират ежедневно или да го приемат под формата на лека, който предложихме по-горе за лечение на депресия.

При рак

Полезните аспержи са мощна алкализираща храна, която е изключително ценна в превенцията и битката с всеки вид рак.

За пациентите с онкологичен процес е препоръчително да приемат ежедневно по 16 супени лъжици предварително сварени и пасирани аспержи. Количеството трябва да се разпредели в два приема.

Повечето специалисти са на мнение, че аспержи не може да окаже влияние на онкологичното заболяване по никакъв начин.

Но пациенти, консумиращи ежедневно споменатото количество от пюрето, констатират значително подобрение.

При заекване

При заекване аспержи се нарежда в челните позиции на препоръчваните за консумация храни. Изследвания сочат, че пациенти със заекване, консумиращи ежедневно по 100-150 грама аспержи, подобряват значително състоянието си след месец.

При запек
асп4-e1555900579245
Аспержи е многогодишно растение.

Полезните аспержи помагат и при запек. Изобилието на фибри в тях съдейства за разрешаване на проблема. Достатъчно е да сварите чашка аспержи и малко след като ги консумирате резултатът няма да закъснее.

При простатит

При простатит освен с консумация на аспержи може да си помогнете и със следния лек. Приготвя се от супена лъжица ситно нарязан корен от зеленчука и чаша преварена вода.

Сместа се оставя да кипне и се държи на котлона в продължение на 2 минути след това.

Към горещия бульон се добавят 2 супени свежо аспержи. Течността се държи два часа в затворен съд, увит в хавлия.

От това лекарство се вземат 2 супени лъжици три пъти на ден. Правете това половин час преди хранене. Курсът на лечение продължава 1 месец.

Как се дават на бебе?

Аспержи е най-добре да се дава на бебе под формата на пюре. Въвеждането на аристократичния зеленчук в бебешкото меню е най-добре да стане на възраст 8-10 месеца.

Тогава детската храносмилателна система може да се справи с обработката на фибрите в аспержи. Появата на газове е нормална и това не бива да Ви притеснява.

Пюре от аспержи и броколи

За приготвянето на пюре за бебе е по-добре да се използват бели аспержи, тъй като те съдържат по-големи количества калций. Сварете на пара няколко пръчици аспержи и няколко розички броколи. Може да добавите и малък морков.

Пасирайте зеленчуците и добавете малко зехтин или лъжичка краве масло. Ако пюрето е прекалено гъсто, използвайте зеленчуков бульон за разреждането му.

Как се вземат за бъбреци?

За бъбреци аспержи се вземат не само като храна, но и като запарка, приготвена от 100 грама връхчета, киснати половин час в литър вряла вода. Тази течност се приема на глътки през деня.

Кока кола и аспержи при камъни в бъбреците

Предлагаме един изпитан лек при камъни в бъбреците, който на пръв поглед ще Ви се стори странен. Необходимо е на празен стомах сутринта да погълнете 2 л кока кола. Това се прави в рамките на два часа.

След това пюрирайте 160 грама аспержи и хапнете бавно пюрето. След това е необходимо да се изпият два литра дестилирана вода (задължително купена от аптеката).

Два-три часа след процедурата не трябва да се консумира никаква храна.

При шипове

При шипове може да опитате отвара от сушени аспержи, стрити на фин прах. Супена лъжица от него добавете към чаша топла вода и варете на водна баня в продължение на 20 минути.

След това настоявайте за около 40 минути. Приемайте от готовия бульон по 50 мл всеки ден. Той повлиява благоприятно при шипове и ревматични болки.

Основни съвети при ядене на аспержи

В средиземноморската кухня аспержи е един от най-ценените деликатеси. Въпреки популярността си по тези ширини, у нас този зеленчук често е пренебрегван.
Но след като прочетете този материал едва ли ще устоите на вкусните рецепти, които предлагаме. Ще останете изненадани и от множеството ползи на аспержи за здравето.
Но преди всичко трябва да сме запознати как се консумира този зеленчук. За съжаление в свежо състояние е наличен за кратко – от началото на месец април до първите дни на месец юни.

За да не сгафите със сервирането на аспержи, знайте че те се предлагат като гарнитура. Ето и основните съвети за почистване и консумация на аспержи.

Как се почистват аспержи?

При почистването на аспержи също има някои особености заради влакнестата структура на зеленчука. Необходимо е първо да започнете с подрязване на долната част с цел подравняване на стъблата.

Ако зеленчукът е по-възрастен, стъблото в долната си част е уплътнено. Тогава ще се наложи да използвате белачка за зеленчуци, за да го почистите. Връхчетата може да отделите. Те са най-крехки и са подходящи за приготвянето на салата. Не се опитвайте да нарежете зеленчука преди варене. Той се вари в легнало положение.

Как се ядат? Вкус. Защо ги обичат?

Яденето им е най-удобно с пръсти, ако разполагате с купичка вода до вас. Не се опитвайте да нареже зеленчука напречно. Възможно е нарязването му само на дължина заради здравите влакна в сърцевината му. Нарязаните ивички се увиват около вилицата и така се консумират аспержи.

аспе-e1555900310371
Аспержи – аристократичният зеленчук, който влиза в състава на куп вкусни ястия.

Аспержите са обичани заради превъзходния им вкус. Той прилича много на вкуса на зелен грах, но с тази разлика, че те са по-сладки. Не случайно са известни като кралския зеленчук.

Действие на аспержите върху урината, миризма

Аспержите имат и един недостатък – придават лоша миризма на урината. Причината е, че след консумацията на зеленчука тялото го разгражда до серни съединения. Но това по никакъв начин не вреди на тялото ни. Отразява се единствено върху миризмата на урината.

Още в текста: ⟱ Как се ядат? ⟱ Почистване и приготвяне. ⟱ Рецепти за лечение на простатит, запек, диабет, депресия. ⟱ Аспержи със сьомга, с яйца. ⟱ Крем супа с броколи. ⟱ С артишок. ⟱ Как се дават на бебе? ⟱

Рецепти за приготвяне и готвене на ястия

Приготвянето на аспержи също има своите тънкости. Подбрахме най-добрите рецепти с деликатесния зеленчук. Надяваме се, че сред тях ще откриете рецепта, която Ви допада и тя ще стане една от любимите ви рецепти.

Аспержи на тиган (+ видео по-долу)

Един от вариантите да поднесете аспержи е просто леко да го задушите на тиган. Почистените зеленчуци се поставят в тиган, чието дъно е предварително намазано със зехтин.

Може да използвате и масло. Но внимавайте да не го прегорите. За целта не го разтапяйте в тиган с прекалено гореща повърхност.

След като маслото се разтопи прибавете аспержите. За да запазите максимално свежестта им, топлинната обработка не трябва да продължава дълго. Достатъчни са няколко минутки.

През това време периодично обръщайте пръчковидния зеленчук, за да се изпече от всички страни.

rsz_асш-e1555900279269
С аспержи може да приготвите салата или да ги сервирате като гарнитура към основното ястие.

В края на материала има видео с тази процедура.

И на грил с бекон

Следващото ястие аспержи на грил с бекон е подходящо както за вечерната трапеза, така и за обедната. В забързаното си ежедневие търсим не само вкусни, но и лесни за приготвяне ястия. Аспержи с бекон на грил отговаря на тези изисквания.

ЗА НЕГО СА НИ НЕОБХОДИМИ:

  • аспержи – 400 грама (предварително измити и почистени)
  • бекон – 200 грама
  • малко червен и лют червен пипер

Увийте бекона около пръчиците аспержи. Ако те са прекалено тънки, може да направите снопчета от 2-3 пръчици, които след това да увиете с бекона.

Не се старайте да увиете пръчиците по цялата им дължина. Оставете двата им края да се виждат. След това изпечете рулцата върху намазан с масло грил.

Продължителността на печенето зависи от Вашите вкусови предпочитания. В случай, че желаете по-препечен бекон, са необходими около 15 минути печене.

Но ако прекалено запечения бекон не е по Вашия вкус, тогава съкратете времето наполовина.

На грил-тиган

Аспержи на грил-тиган е още един специалитет, който задължително трябва да опитате. Вкусът му ще Ви завладее буквално от първата хапка. Точните съставки за тази рецепта са:

  • аспержи – една връзка (измити и почистени)
  • сусам – една лъжица
  • масло (разтопено) – две лъжици
  • малко хималайска сол за овкусяване на готовото ястие

Първо бланширайте за две-три минутки пръчковидния зеленчук. Докато трае бланширането запечете сусама в сух тиган.

След като извадите зеленчуците от водата залейте ги с разтопеното масло. Веднага след това поръсете с изпечения сусам.

В масло
бебе-храна-e1555900326744
Аспержи за бебе е най-добре да се дава във вид на пюре.

Аспержи може да задушите и в масло. За приготвянето им по този начин е необходимо:

  • аспержи – половин кг
  • сметана – 100 гр
  • магданоз – 50 гр
  • масло – 2-3 лъжици
  • сол за овкусяване

Първо запарете зеленчука за няколко минути във вряща подсолена вода. След това извадете пръчиците от нея и ги оставете да се отцедят.

В маслото задушете предварително нарязания на ситно магданоз. Прибавете аспержите. Добавете малко от бульона, в който са били варени. Задушавайте до изчезване на водата. Преди поднасяне залейте пръчиците със сметана.

Със сьомга

Аспержи са чудесно допълнение към любимата сьомга. За това вкусно ястие е необходимо следното:

  • аспержи – 450 грама
  • чаша вода
  • сол и черен пипер на вкус
  • 4 филета сьомга
  • половин чаша сухо бяло вино
  • масло – 3 супени лъжици
  • нарязан на ситно лук – две лъжици

Почистените аспержи поставете в дълбок тиган. Добавете водата и малко сол. Филетата сьомга, предварително овкусени със солта и черния пипер, сложете върху пръчковидните зеленчуци. Усилете котлона.

Сложете капак на ястието и го оставете да къкри 8 минути. След това го махнете от огъня и разпределете в чинии за сервиране.

Сложете виното да заври. Оставете го котлона за пет минутки, като преди това добавите към него лука, маслото и малко черен пипер. С получената течност залейте рибата.

Със скариди

Аспержи със скариди – още една превъзходна комбинация, за която е необходимо следното:

  • Аспержи – 3 чаши
  • Скариди (с черупки) – 650 грама
  • Зехтин- 4 ч.л.
  • Сол и черен пипер
  • Пресен магданоз – четвърт чаша (нарязан на ситно)
  • Лимонена кора (настъргана) – 2 ч.л.
  • Чесън (стрит) – 3 скилидки

В малка купа смесете магданоза, лимонената кора и чесъна. Добавете малко сол и черен пипер, след което разбъркайте добре.

rsz_асперж_суоа-e1555900339795
Супа с аспержи – заслужава си да опитате!

Загрейте олиото и запържете в него аспержите за около 3 минути. След това ги извадете и ги сложете в чиния, която е добре да покриете с фолио, за да се запази топлината.

В същия тиган добавете още малко мазнина и в нея изпържете скаридите за около 3 минути.

Добавете към тях пържените аспержи, солта и черния пипер. Гответе ястието още няколко минути. След като го отстраните от огъня поръсете с магданозено-чесновата смес.

Паста с аспержи и доматен сос

Любимата ни паста перфектно си подхожда с аспержи. Точната комбинация включва следните съставки:

  • половин килограм от пръчковидния зеленчук
  • паста – половин кг (изберете къси макарони)
  • стар лук – 50 грама (реже се на ситни парченца)
  • чесън – две скилидки
  • зехтин – 50 мл
  • мащерка (сушена, може и свежа) – една лъжичка
  • домати (почистени и настъргани на ренде) – 250 грама

Първо запържете лука и чесъна в мазнината. След това към тях прибавете и доматите. Изчакайте сместа да кипне. Овкусете соса с предложените подправки, но не се ограничавайте единствено с тях.

Отделно сварете пастата и аспержите. След като ги отцедите от водата разпределете в чинии. Отгоре залейте с приготвения доматен сос.

Аспержи на скара, на барбекю

На скара и барбекю са още два варианта за приготвяне на аспержи. И в двата случая зеленчукът  може да бъде директно изпечен на скара или барбекю, или да се бланшира предварително. Бланширането продължава две минути във вряла подсолена вода.

След това идва ред на печенето, като периодично обръщате аспержите, за да се изпекат от всички страни. След приключване на печенето ги сложете в чиния.

Отделно разтопете малко масло и ги залейте. След заливката може да поръсите с препечен сусам или препечени филирани бадеми.

Аспержи на барбекю или скара може да приготвите и с домати. Разликата в тази рецепта е приготвяне на марината. Тя се състои от:

  • бял оцет+зехтин (по 60 мл)
  • мащерка – две лъжички
  • чесън – две скилидки (счукан)
  • червен лук – 600 гр (реже се на четвъртинки)

Всички тези съставки се смесват. Единствено лукът престоява няколко минути в марината. След това на скарата се изпичат почистените аспержи (около 700 грама), коктейлните домати (250 грама, нарязани на половинки) и лука.

Изпечените зеленчуци се разпределят в чинии и след това се заливат с маринатата.

Аспержи на фурна

Изпечени на фурна аспержи е друг вариант да се насладите на вкуса им. За тази рецепта са ни необходими:

  • свежи аспержи – 700 грама (измиват се и се почистват)
  • зехтин – супена лъжица
  • резенчета лимон – няколко броя
  • пармезан – 100 грама
  • сол, черен пипер – в количества според личните вкусови предпочитания
rsz_супа_асп-e1555900352447
С аспержи се приготвя и крем-супа.

Почистените аспержи подредете в огнеупорна тавичка, чието дъно предварително е застлано с хартия за печене. След това ги намажете със зехтина и подправките. Изпечете за около 12 минутки на фурна, настроена на 220 градуса.

Все още топлите аспержи прехвърлете в предварително затоплена чиния. Поръсете ги с няколко капки свеж лимонов сок.

Отгоре сложете настъргания пармезан. Декорирайте с няколко лимонови резенчета и поднесете на любимите си хора.

С домати на фурна

Аспержи с домати – още една вкусна комбинация, която се приготвя на фурна. За нейното приготвяне е необходимо следното:

  • аспержи (зелени) – четвърт килограм
  • домати (коктейлни) – 200 грама; режат се на шайбички
  • зехтин – две лъжици е достатъчно количество
  • чесън – две скилидки
  • пресен босилек – 8-10 листчета
  • балсамов оцет – супена лъжица
  • сол и смлян черен пипер се слага в количества според вкуса

Докато подготвяте продуктите за печенето, включете фурната на 190 градуса, за да загрее. Доматите, нарязани по указания начин, поставете в купа. Прибавете към тях накълцания босилек и счукания чесън. Накрая добавете оцета и разбъркайте добре.

аспержи-пр-e1555900367128
Аспержи с бекон – още една вкусна рецепта.

Почистените аспержи сложете в тавичка. Залейте ги в мазнината и овкусете с подправките. Оставете ги за 10 минути във фурната. След това извадете ястието от там и към него прибавете доматената смес.

Върнете го да се доизпече за още 15 минутки, след което може да го сервирате.

С кашкавал
  • Аспержи на фурна се приготвят и с кашкавал. За тази вкусна комбинация е необходимо следното:
  • килограм аспержи – режат се на ивици с дължина 4-5 см и се варят предварително за четвърт в подсолена вода, към която сме добавили бучка масло;
  • яйца – 5-6 броя – варят се, след което се режат на кръгчета;
  • пакетче краве масло – разтопява се предварително;
  • прясно мляко – чаена чаша
  • супена лъжица брашно
  • чаена лъжичка черен пипер и малко сол
  • кашкавал – 100 грама настърган

Сварените аспержи се вадят от водата и се оставят да се отцедят. След това започнете да ги редите в намаслена тавичка като редувате пласт аспержи и пласт от нарязаните сварени яйца.

Задължително се завършва с пласт аспержи. Между пластовете се поръсва по малко сол и черен пипер.

Към млякото прибавяме брашното+2 лъжици от разтопеното масло. Тази смес се вари до сгъстяване. С нея се залива ястието, след което се поръсва с настъргания кашкавал. Следва запичане до зачервяване.

С пармезан, с хамон

С пармезан също се приготвят печени аспержи. За целта е необходимо следното:

  • аспержи – 600 грама предварително се варят за 2-3 минутки в леко подсолена вода, след което се оставят да се отцедят от бульона;
  • пармезан – 100 грама (настърган)
  • масло – бучка около 60 грама
  • мъничко сол

Отцедените от водата аспержи поставете в тавичка. Отгоре сложете нарязаното на няколко парченца масло. Посолете. Прибавете пармезана и печете до получаването на приятна коричка.

За аспержи с хамон е нужно следното:

  • 15 пръчици аспержи
  • 15 резенчета хамон (може да заместите с прошуто)

Преди същинското приготвяне на ястието е необходимо първо да сварите почистените зеленчуци за 2-3 минутки във вряла подсолена вода.

Дайте мнение и Вие тук!

Отцедените от водата пръчици се увиват с резенчетата хамон (по едно резенче за всяка пръчица). Следва изпичането на аспержите в тиган с малко мазнина.

По време на термичната обработка обръщайте периодично пръчиците, за да придобият загар от всички страни.

В микровълнова

Аспержи е възможно да приготвите и в микровълнова, набавяйки си следното:

  • 600 грама от екзотичния зеленчук
  • масло – половин бучка
  • сол
  • лимон – 1 брой
  • черен пипер в количество според личните предпочитания

След измиване  и почистване на зеленчуците, наредете пръчиците в тавичка микровълнова. Овкусете, използвайки сол и черен пипер.

Поставете найлоново фолио върху тавичката. Печете в продължение на пет минути като настроите микровълновата фурна на най-висока степен.

Аспержите са готови, тогава когато са омекнали достатъчно, но едновременно с това са запазили и свежестта си.

rsz_бели_аспержи-e1555900381643
Белите аспержи са най-скъпи.

След изваждане от микровълновата, отстранете найлоновото фолио. Но внимавайте, тъй като парата е гореща. След това поръсете готовия зеленчук с лимон и прибавете маслото, което ще се разтопи от топлината.

Аспержи на пара

На пара аспержи се приготвя като използвате специален уред или предназнача за тази цел приставка за тенджера. В първия случай е необходимо да спазвате инструкциите за употреба на конкретния уред. Обикновено програмата за аспержи на пара трае около 5 минути.

Ако използвате специална приставка за приготвяне на зеленчуци на пара, сложете я в тенджерата след завиране на водата. Тогава добавете и аспержите.

Поставете капака и изчакайте между 3 и 5 минутки преди да преустановите варенето.

Задушени, варени

Друг вкусен вариант за приготвянето на екзотичния зеленчук е ястието задушени аспержи. За неговото приготвяне се нуждаете от:

  • половин килограм от зеленчука
  • масло – 50 грама
  • сметана – 100 грама
  • малко магданоз

Първо сварете почистения зеленчук в малко подсолена вода. Три минути след завирането, махнете тенджерата от котлона. Сложете зеленчуците в гевгир, за да се отцеди водата.

В разтопеното масло задушете накълцания на ситно магданоз. Към него добавете сварения екзотичен зеленчук. Добавете още и 100 грама от водата, в която преди това е сварен. Оставете ястието за 2-3 минутки на котлона.

Малко преди да го поднесете прибавете и сметаната.

С приготвянето на варени аспержи може да се справи дори начинаещ кулинар. Необходимо е само да си набави:

  • екзотичния зеленчук в количество от 600 грама
  • половин лимон (трябва ни неговия сок)
  • масло – бучка около 60 грама
  • мъничко сол и черен пипер

Тук различното от останалите рецепти е, че почистените аспержите се варят, вързани във връзка. След няколко минутна топлинна обработка, екзотичният зеленчук се вади от водата. Пръчиците се подсушават.

След това се приготвя соса от разтопеното масло, лимоновия сок, черния пипер и солта.

Варените зеленчуци се заливат с него и ястието е готово за сервиране.

Супа от аспержи

Невероятно вкусна супа от аспержи се приготвя със следните продукти:

  • килограм от екзотичния зеленчук
  • три лъжици ориз
  • масло – малка лъжичка
  • зехтин – голяма лъжица
  • праз – използва се само бялата част
  • три скилидки чесън
  • пилешки бульон (ако е готов 2,5 л или 2,5 кубчета, разтворени в 2,5 л вода)
  • кисело мляко – три лъжици
  • кора от 1 лимон – използва се настъргана
  • чесън – три скилидки (накълцани или счукани)
  • естрагон – 1 лъжичка
  • малко сол и черен пипер

Първата стъпка от приготвянето на вкусната супа от аспержи е бланширане на екзотичния зеленчук за минутка във вряща вода. След това отцедете от водата и нарежете зеленчука на парченца.

В друг съд разтопете маслото. Прибавете зехтина и в получената мазнина задушете праза, лука и чесъна, докато омекнат.

асперц1-e1555900396809
Аспержи може да се приготвят и на пара.

След това добавете нарязаните аспержи. Варете 10 минутки под похлупак, като преди това прибавите бульона.

Следва прибавяне на ориза, настърганата лимонова кора+черния пипер. Варете супата още 30 минути.

Следва прибавяне на естрагона. Киселото мляко се слага след отстраняване на супата от котлона. Ако желаете може да я пасирате.

В случай, че се спрете на варианта крем супа, може да запазите свежите връхчета на пръчиците от свежия зеленчук и да ги прибавите към пюрираната маса.

С броколи

Супата с броколи и аспержи е не само полезна, но и притежава още едно полезно свойство. Наричат я още любовна супа заради двата зеленчука в нея, които се считат за мощни афродизиаци.

За да я приготвите си набавете следните продукти:

  • броколи -300 грама
  • няколко пръчици аспержи
  • картофи – 3 броя
  • моркови – 2 броя
  • целина и лук – по една глава
  • няколко лъжици зехтин
  • малко сол+любими подправки
  • две филийки хляб

Първо задушете в зехтина нарязания на ситни парченца лук. Към тях се прибавят и останалите зеленчуци без броколите (нарязани на кубчета, а аспержите цели).

Към задушените зеленчуци добавете литър вода. Прибавете сол и подправки. Варете 15 минути. Седем минути преди приключване на варенето добавете накъсаните розички броколи. След готовност на супата, тя се пасира.

След това се заемете с подготовката на крутоните. От средата на филийките хляб оформете малки сърчица, използвайки метални формички за сладки. Поръсете хляба със зехтин и любимите си подправки.

След това изпечете крутоните за 7-8 минути като ги оставите във фурна, настроена на 200 градуса.

Поднесете “любовната” супа с хрупкавите крутони във форма на сърчица.

Аспержи с прошуто

Аспержи с прошуто може да приготвите от изброените по-долу продукти в следните количества:

  • аспержи – четвърт килограм
  • прошуто – 8 резенчета
  • пресен босилек  и пресен копър – по две лъжици от двете подправки, накълцани на ситно
  • горчица (дижонска) – 1/2 лъжичка
  • зехтин – 6 лъжици
  • захар – една щипка и същото количество сол

За три минутки бланширайте екзотичния зеленчук. След това извадете аспержите от врялата вода и ги потопете в ледена вода, където престояват точно 5 минутки.

След това се пръчиците се подсушават старателно. Следва увиването им в резенчетата прошуто. Останалите съставки се смесват в голям буркан.

Слага се капачката и се разтърсва енергично до хомогенизирането им. С този дресинг се заливат увитите в прошуто аспержи.

С макарони

За зелени аспержи с макарони си набавете следните съставки:

  • стар лук – 50 грама
  • по 500 грама макарони и аспержи
  • чесън – две скилидки
  • мащерка – 1 лъжичка
  • зехтин – две лъжици
  • домати – два броя обелени и настъргани или готово доматено пюре в количество от една чаша

Първото, което трябва да направите е да задушите в олиото лука и чесъна. След това добавете и доматите.

Сложете капак на съда и го оставете на котлона до извиране на водата. Полученият сос овкусете с мащерка, малко сол и червен пипер.

Отделно се вари екзотичния зеленчук и макароните. След приключване на варенето се маха водата. Макароните се изсипват в голяма купа. Аспержите се режат на парченца и се добавят към тях. Всичко това се разбърква.

Разпределя се в чинии. Поднася се със заливка от приготвения доматен сос.

Аспержи с ориз, ризото
асп1-e1555900410649
Аспержи – има куп начини да опитате аристократичния зеленчук!

Аспержи с ориз е още една от възможните комбинации на вкусния зеленчук. За това ястие трябват:

  • ориз – 200 грама
  • аспержи – половин кг
  • зехтин – 1 супена лъжица
  • готов пилешки или зеленчуков бульон – 1 литър+500 мл вода
  • накълцан магданоз и масло – по една супена лъжица от двете съставки

Измитият и старателно почистен ориз първо се задушава в зехтина. След това се добавя бульона и се оставя да къкри на котлона до поемане на водата.

Екзотичният зеленчук е необходимо да сварите отделно във водата. След приключване на варенето аспержите се решат на парченца. Прибавят се към ориза. Към топлото ястие се добавя маслото и накълцания магданоз.

Още една рецепта за ризото включва следните продукти:
  • връзка зелени аспержи с тегло 500 гр
  • ориз – 200 грама (за предпочитане “Амброзио”)
  • пилешки бульон – 600 мл
  • глава лук
  • две скилидки чесън
  • връзка мента
  • кора от 1 лимон+кора от 1 лайм
  • бяло вино – 100 мл
  • пармезан – 100 гр+същото количество масло

Първо задушете в зехтина нарязаните на ситно лук и чесън. След това добавете ориза. Излейте и виното.

След като се изпари напълно, при постоянно бъркане се добавя част от бульона. Оризът се вари до достигане на полуготовност. Веднага след отстраняването му от огъня се премества в друг съд и се покрива във фолио.

От посоченото количество масло разтопете 50 грама. Към него добавете нарязаните на малки парченца аспержи. След омекването им върнете ориза при тях. Добавете и останалото количество бульон.

Оставете ризото на котлона, докато достигне готовност. След свалянето му от огъня поръсете с настърганите кори от жълтия и зелен лимон+настъргания пармезан и нарязаната на ситно мента.

Накрая прибавете останалото масло и ястието е готов за сервиране.

Салата с аспержи

Салата с аспержи може да се приготви по куп начини. За нея могат да се използват картофи, домати, скариди, пушена сьомга и всичко, което се съчетава добре с аспержи.

Предлагаме един лесен вариант за салата с аспержи, който включва следните съставки:

  • по 200 грама варени картофи и бланширани аспержи (режат се на парченца)
  • земна ябълка – 200 грама (настъргана)
  • майонеза – 100 грама
  • на вкус: сол, чер пипер и други любими подправки

Първите 3 компонента се смесват в голяма купа. Прибавя се майонезата и се разбърква. Следва овкусяване с останалите подправки и отново разбъркване.

Салата с поширани яйца

За приготвянето на салата с аспержи и поширани яйца трябва да си набавите следното:

  • аспержи – 8 стръка, предварително почистени
  • яйца – 2 броя (за предпочитане по-големи по размер)
  • листна салата – 2 шепи (може да използвате маруля, бейби спанак и други подобни)
  • краставица – една четвъртинка, нарязана на лентички
  • червено цвекло – предварително нарязано на малки парченца и задушено – 200 грама
  • по супена лъжица качествен зехтин и балсамов оцет

Първо смесете течните съставки. Разпределете в две чинии листната салата+краставицата.

В отделен съд сложете аспержите да се сварят. Във вряща вода чукнете яйца и изчакайте белтъкът да стегне. Извадете ги от водата, когато жълтъкът е  все още течен.

Към листната салата и краставиците прибавете цвеклото. След това добавете аспержите, а накрая сложете яйцата. Следва заливане с дресинга и поднасяне на вкусната салата.

С авокадо

Друг вариант е салатата с аспержи и авокадо, приготвена от следните съставки:

  • авокадо – достатъчно количество е 1/4 (Подробно за полезното авокадо)
  • по четвърт чаша зрънца нар и натрошено кашу
  • микс от салата зеленолистни – 3 чаши
  • аспержи – два броя
  • горчица – чаена лъжица+същото количество тъмно балсамико
  • зехтин –  супена лъжица

От течните съставки+горчицата и малко сол се приготвя дресинга. На малки парченца накъсайте измитите зеленолистни зеленчуци. Към тях добавете и авокадото, предварително нарязано на малки парченца.

Прибавете предварително задушените на пара аспержи. Разбъркайте всичко това и залейте с дресинга.

С чесън

Друг вариант е салата с чеснов дресинг. За нейната направа е необходимо да бланширате връзка аспержи за около 10 минути във вряща вода. Към нея предварително добавете по чаена лъжичка захар и сол+20 грама масло.

Бланшираните аспержи е необходимо да залеете веднага след приключването на процедурата със студена вода. След това ги подсушете старателно.

Подредете ги в чинията, в която ще поднесете салатата. Прибавете към тях за декорация няколко резенчета лимон. Салата залейте с чеснов дресинг, приготвен от изброените съставки в следните количества:

  • по чаена лъжичка мед и сол
  • зехтин – 6 лъжици
  • светло балсамико – 3 лъжици
  • сок от половин лимон
  • половин лъжица горчица
  • чесън – няколко скилидки (според вкусовите предпочитания), задължително пасирани предварително.
Други

Пилешко с аспержи е друга вкусна комбинация, в която ще влюбите от първата хапка. За приготвянето й са необходими следните съставки:

  • пилешки бутчета с кожата- 4 бр
  • червен лук (нарязани на четвъртинки) – 3 глави
  • чесън – 8 скилидки
  • розмарин – 4 стръкчета
  • зехтин – 2 супени лъжици
  • стрити сушени люти чушки – 1/2 чаена лъжичка
  • морска сол, червен и черен пипер на вкус
  • аспержи – 2 броя
  • чери доматчета – 250 гр

Настройте фурната на 200 градуса. В тавичка сложете пилешките бутчета. Добавете към тях лук, чесън и стръкче розмарин.

Поръсете със зехтин и морска сол. Прибавете червен и черен пипер. Сложете ястието във фурната и изчакайте да се запече за около 20 минути.
След това прибавете доматчета и аспержите (може и цели). Върнете тавичката във фурната и я оставете там още 8-10 минути.

Готовото ястие сервирайте веднага.

Бели и зелени аспержи – особености и рецепти

Белите аспержи са същински деликатес. Те превъзхождат останалите видове от този екзотичен зеленчук по отношение на полезни вещества, но и във вкусово отношение. Зелените аспержи остават по-предпочитани Все пак и тяхната цена е по-ниска.

Но въпреки това бели аспержи от хилядолетия са известни като храната на аристократите.

Типичния си бял цвят дължат на факта, че по време на зреенето им през март-юни слънчевите часове са значително по-малко. Друг фактор, определящ белия им цвят, е това че те растат под земята.

Ето и още една вкусна рецепта, за чието изпълнение са необходими ценните бели аспержи. За приготвянето на салата с бели аспержи и кашу Ви трябва следното:

  • бели аспержи – около 600 гр
  • портокали – 2 броя и отделно чаена чаша портокалов сок
  • кашу – 4 лъжици
  • по лъжица ябълков оцет и краве масло
  • листа естрагон пресен – 1 лъжица
  • черен пипер и сол – на вкус

Обелете двата портокала. Кората на единия от тях настържете на ситно ренде. Вътрешността на плодовете нарежете на парченца.

Аспержите се слагат в дълбок тиган. Покриват се със сантиметър вода. След завирането й на съда се слага капак и се изчаква 4 минути.

След това се отстранява само водата. Прибавя се половината от портокаловия сок и белите аспержи се оставят да покъкрят с него в продължение на две минутки.

След това се отстраняват от огъня. Овкусяват се. В отделен съд кипнете оцета с останалия портокалов сок и кората естрагон. След като течността намалее наполовина се маха от котлона.

Към нея при непрекъснато разбъркване се прибавя маслото. Следва овкусяването и със сол и черен пипер. Тя се прибавя към аспержите, парченцата портокал и кашуто. Всичко това се разбърква добре.

Лилави аспержи
лилави-аспержи-e1555900453566
Лилави аспержи се срещат по-рядко.

Лилавите аспержи са много рядък вид. Растежът им е в период на кратко слънцегреене. В резултат от това те произвеждат специфични вещества – антоцианини. Това са растителни гликозиди, които придават на специфичния червен, пурпурен или син цвят.

Лилавите аспержи се отглеждат като белите, но с тази разлика, че няколко дни преди събирането им се излагат на директна слънчева светлина и придобиват пурпурния си цвят.

По отношение на вкусовите качества лилавите аспержи се отличават значително. Най-вече с наличието на горчива нотка.

При топлинната обработка те променят цвета си и по нищо не се отличават от зелените аспержи.

Консервиране в буркан
аспе-e1555900467912
Аспержи може да консервирате в буркан.

За консервиране в буркан се използват бели и зелени аспержи. Добре е предварително да ги накиснете за час в студена вода.

След това ги почистете и нарежете на парчета, чийто дължина трябва да бъде с 3 см по-малка от височината на буркана.

Следва бланширане на аристократичния зеленчук. Първо във вряла вода трябва да се потопи долната му част, а след това целия стрък.

Бланшират се вързани на снопчета. Първият етап от процеса (потапяне на долната част) е с продължителност 1-2 минутки, а вторият трае минутка. Водата за бланширане трябва леко солена и подкиселена.

На литър вода се слагат по 20 грама сол и грам лимонена киселина.

Бланшираните аспержи охладете с чиста студена вода. След това ги подредете в буркани. Залейте ги със солена вода. Затворете бурканите и стерилизирайте за час.

Мариновани

За мариновани аспержи са необходими изброените продукти в следните количества:

  • около 60 стръка от екзотичния зеленчук
  • по 1/3 чаша соев сос и оцет (оризов за предпочитане)
  • зехтин (задължително студено пресован) – 3 супени лъжици
  • чесън – три скилидки (пресовани)
  • пресен джинджифил (настърган) – две лъжици
  • сироп от агаве – 1 лъжица
  • сусамово семе (печено) – 1 лъжица
  • тайландска люта чушка – 1 брой
  • лют червен пипер – в количество според предпочитанията

Екзотичният зеленчук е необходимо предварително да бъде сварен във вряща вода за период от 5 минутки. След приключване на топлинната обработка го охладете незабавно.

Разбъркайте течните съставки заедно с меда, червения пипер и джинджифила.

Аспержите се заливат с този сос и се прибавя лютата чушка. Целта е той да ги покрие целите. За тази цел е добре да ги поставите в найлонов плик и да го запечатате.

Оставете зеленчуците да се мариноват за поне 4 часа (или цяла нощ) при престой в хладилника.

След този период са готови за консумация.

Още един вариант за мариновани аспержи включва следното:

  •  лимонена киселина – 10 гр
  • захар – 30 гр (една супена лъжица)
  • сол – 30 г (една супена лъжица)
  • аспержи – килограм

Течните съставки са в количество, необходимо за литър вода. Почистените аспержи се заливат с приготвената марина. Разпределените в буркани зеленчуци заедно с марината могат да бъдат стерилизирани за десет минути.

Аспержи с гъби

Аспержи с гъби е друга вкусна рецепта, която задължително трябва да опитате. За приготвянето на това ястие е необходимо следното:

  • връзка аспержи
  • печурки (по-едри) около 12 броя
  • четвърт чаша вода
  • масло – 3 лъжици
  • сол и черен пипер (прясно смлян) – в количества на вкус

Отглеждане на аспержи има своите тънкости.

Първо запържете гъбите в маслото, докато придобият златист цвят (около минута). Извадете само гъбите, без мазнината (ако е останала такава). Ако не, сложете още масло да се разтопи в тигана.

След това добавете и аспержите. Сотирайте ги за две минутки. Добавете сол и черен пипер. Смесете екзотичния зеленчук с гъбите и поднесете ястието топло.

Аспержи и артишок

Аспержи и артишок е още една възможна комбинация за приготвяне на вкусна салата. За нея си набавете изброените продукти в следните количества:

  • 100 грама аспержи
  • 600 грама артишок (Още за ценния артишок)
  • 200 грама лимец
  • един лимон
  • сто грама сирене фета
  • 50 грама спанак
  • връзка копър
  • три стръкчета мащерка
  • две скилидки чесън
  • лъжица зехтин

Почистете артишока като оставите само крехката част от него. Обелете го и след това старателно подрежете стъблата. Следва поставяне на зеленчука в купа със студена вода. Към нея предварително добавете сока от лимона+настърганата кора от цитрусовия плод.

В съд загрейте зехтина. След това прибавете чесъна и свежата мащерка. Само след минутка добавете и отцедения от водата артишок. Прибавете още вода, а след това осолете и оставете на котлона за 20 минути.

Междувременно се заемете с подготовката на вкусния лимец. Залейте го с половин литър студена вода. След завирането й, сложете капак на съда и го оставете на умерен огън за период от 25 минути.

След това отцедете лимеца от водата. Прибавете към него и накълцания копър. След това сложете артишока и малко настъргана лимонена кора.

Аспержите и спанака се прибавят накрая. Следва добавяне на сиренето, а след това заливане със зехтин и лимонов сок.

И накрая не забравяйте да изгледате обещаното в началото на материала видео как да задушим аспержи на тиган:

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

кръвни групи

Кръвни групи: унаследяване и съвместимост. Таблици. Резус-фактор

Разбирането за кръвни групи; класификация, специфика на всяка група. Що е резус-фактор; значение. Кръвни групи, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *