спирулина

Спирулина. 10+ подценявани ползи и рецепти

Спирулина – що за чудо е това? Какви са ползите от приложението й: за отслабване, за лечение, в козметиката. Достъпни форми и цени

Спирулина е водорасло с уникален състав. Съдържа витамини, мминерали, киселини, около 2 000 фермента. Използва се в медицината като биоактивна добавка; има приложение в козметиката, в диетологията. С това водорасло се лекуват блести на стомашно-чревния тракт, на щитовидната жлеза, алергии, анемия. Помага за отслабване, подкрепя именната система, очиства организма от токсини.

Какво е спирулина и защо е така модерна?

Водораслото спирулина живее на нашата планета повече от сто милиона години. Тайната на неговото дълголетие е специалният биохимичен състав. Това синьо-зелено водорасло е с висока хранителна стойност и напълно се усвоява от човека. За биологичният му състав може да се говори безкрайно. Всеки компонент в състава на ценната спирулина е отговорен за жизнено важни функции на човешкия организъм. Например аргининът извежда токсините от организма и повишава либидото, а гама-линолевата киселина лекува артрит.

  • Спирулината съдържа няколко особено ценни компонента, които я правят истинска панацея. Основната биосъставка с жизнено важно за човека значение е фикоцианинолинът. Той е един процент от цялата маса на водораслите. Имитира билирубин – компонент, инхибиращ окислителните ферменти в организма. Така фикоцианинолинът действа като мощен антиоксидант и оказва стабилно противовъзпалително действие.
спирулина
Спирулина на прах: качественият продукт става за вътрешен прием и за външно приложение

Съдържанието на вълшебното водорасло го прави добър помощник в опазването на човешкото здраве – подобрява мускулната сила, оптимизира изгарянето на мазнините, предпазва черния дроб и сърцето, има противоалергенно и противомикробно действие.

  • Има 15 вида спирулини, но с най-значими качества се оказват три от тях – Spirulina platensis, Spirulina maxima и Spirulina fusiformis. Интересът към тях е заради уникалните ползи за здравето и високата хранителна стойност.

Спирулина за отслабване

Спирулината помага в трудните битки за стопяване на излишните килограми. В състава на водораслите има много аминокиселини и витамини, но главният фактор в този случай са полиненаситените мастни ферменти. Те предпазват от затлъстяване и неутрализират въздействието на токсините върху черния дроб.

Синьо-зелените водорасли намаляват холестерина, извеждат шлаките от организма и стабилизират метаболизма: това има важна роля в процеса на отслабване. Същевременно спирулината дава на организма комплекс от витамини и микроелементи, от които той се нуждае особено при процеса на отслабване.

  • Как да пием спирулина, че да отслабнем?! Лесно е да научим варианти с таблетки или “пудра”, с дозировки и време на прием при покупка в аптеката или онлайн. Дневната доза се приема сутрин, половин час преди закуска, с чаша вода. Каква доза да се приеме при опитите за отслабване, зависи от формата на продукта – различните производители предлагат разнообразни разфасовки.
  • Необходимо е постоянство; обикновено се препоръчват курсове в рамките на един до три месеца. Най-често прилаганата сутрешна доза е половин до един грам спирулина с половин до една чаша вода. В някои случаи се пропуска едно хранене, а вместо него се приемат 3-4 г спирулина с чаша и половина вода.

Някои специалисти препоръчват едновременно с вътрешния прием да се правят и класически обвивания с фолио, при което кожата на отслабващия се “прибира” постепенно, освобождава се от стрии и целулит и не увисва след стопяването на желаните килограми. Специалистите препоръчват всекидневно обвиване в продължение на две-три седмици; използва се спирулина на прах, която се смесва с хума, кисело мляко или мед.

Още една особеност при използването на спирулина за отслабване: попадайки в стомаха, активните компоненти на водораслите покриват лигавицата и създават ефект на ситост с по-лек прием на храна. Самите водорасли имат високо съдържание на растителни белтъчини, така че организмът губи килограми без това да му вреди.

Спирулина за деца

Безопасност, наситеност с полезни елементи и витамини – тези качества на водораслите ги правят приложими и при поддържането на детското здраве. Спирулината се усвоява лесно и тя е наистина незаменима при ниска телесна маса и изтощение на детския организъм. Много често именно този продукт помага ефективно срещу лошия апетит и недохранването. Тя помага за тъканния растеж, подобрява зрението и укрепва имунната система. Повишава общата устойчивост на организма срещу инфекции.

  • Като адаптоген спирулината може да се дава и на напълно здрави деца. При възраст под 7 години дневната доза е 0.25 г за денонощие; за 7 до 14 години е достатъчен половин грам сутрин, на гладно. Специалистите могат да препоръчат прием на спирулина като част от комплексно лечение на болно дете. Дозата за съответната възраст и заболяване се увеличава плавно, докато достигне до два грама дневно.

За косата

Чудесната спирулина се използва за укрепването на косата и за профилактика срещу посивяване. При системно използване на водораслите косъмът се заздравява, не е чуплив – става гъвкав и има блясък; скалпът се изчиства от пърхота. Оптималната честота на употреба е два пъти седмично.

спирулина
Чудодейната спирулина е широко използвана в козметологията

Ето и най-разпространената рецепта за маска за коса със спирулина: разбиват се две сурови яйца, към които се добавят по една супена лъжица пресен лимонов сок и сок от настъргани моркови; една чаена лъжичка спирулина. Сместа се втрива в скалпа, след което се разнася с гребен по цялата дължина на косата. Поставя се полиетиленова шапка за баня и голяма кърпа. Държи се половин час, след което косата се измива с обилно количество вода.

За щитовидната жлеза, при Хашимото и недостиг на йод

Фигурин бързо отслабване при Хашимото

Специално внимание изисква прилагането на спирулина при болести на щитовидната жлеза, на ендокринната система. Спирулина – това е сладководно водорасло, а не морско – затова и съдържанието на йод там е по-ниско, отколкото примерно в ламинарията.

Дневната норма от йод на възрастен човек е около 150 микрограма. В 100 г суха спирулина съдържанието на този компонент е не повече от 9 микрограма. Т.е. да се разчита на успешно лечение на болести по щитовидната жлеза, например Хашимото, с помощта на спирулина, не е реално. В някои случаи дори употребата на водораслото може да усложни ситуацията.

  • Съществуват изследвания за ролята на терапия със спирулина при хиперплазия на щитовидната жлеза, както и при премахната щитовидна жлеза. Препоръката е това да се приема като част от комплексно лечение със специфични медикаменти, като ролята на водораслото е по-скоро свързана с укрепване на имунната система. Препоръчваните дневни дози са от порядъка на 1-2 г, за дълъг срок и под лекарски контрол (spirulina.com.ua).
  • Важна подробност по отношение здравето на щитовидната жлеза е наличието на В-витамини в състава на въпросната спирулина. Това при всички случаи е полезно, особено при хипотиреоидит.

При менопауза

Приемът на спирулина в профилактични дози е препоръчително за жени в менопауза. Синьо-зеленото водорасло съдържа линоленова киселина, а тя е в състояние да въздейства върху образуването на простагландини и да неутрализира неприятната симптоматика в условията на нарушен хормонален баланс. Приемът на спирулина подобрява качеството на съня и облекчава при депресивни състояния, топли вълни, раздразнителност и главоболие (puls.bg). 

При кисти на яйчника

Има теория, според която алкализацията на организма спомага за “стопяването” на функционалните кисти на яйчника. Коментираната спирулина е една от храните, които имат подобен ефект. Счита се, че ефектът се подсилва и от очистващото действие на синьо-зелените водорасли, както и от балансирането на хормоналния фон и укрепването на имунната система.

При акне, за кожа

Няколко процедури със спирулина са достатъчни, за да стане видим ефектът на водораслите върху кожата. Лицето изглежда по-младо, малките бръчици се опъват, подобрява се тенът. Добра новина за младите дами, които страдат от акне и черни точки: грижете се за лицето си с маски със спирулина! Ето как:

  • При акне: смесваме супена лъжица спирулина на прах със запарка от лайка – колкото да се получи кашица; добавяме и щипка хлебна сода. Нанасяме внимателно върху лицето; измиваме с хладка вода след 15 минути и полагаме подходящ хидратиращ крем.
  • При черни точки: две чаени лъжички желатин заливаме с 50 мл вода и оставяме за половин час. След това подгряваме на водна баня, добавяме спирулината и след 2-3 минути отдръпваме. Като поизстине полагаме върху лицето за 15 минути.
спирулина
При избор на спирулина залагаме на утвърден производител и надежден доставчик

Следващите рецепти помагат за поддържането на сияйна кожа и забавяне процесите на стареене.

  • За тонус. Две десертни лъжици мед се затоплят на водна баня, на тих огън; добавя се спирулина – две чаени лъжички, оставя се за 2-3 минути и се отдръпва от огъня. Нанася се на лицето за 20 минути.
  • За подхранване. На две чаени лъжички спирулина отмерваме по две супени сметана, вода и зеленчуково пюре. Маската се полага за 20 минути.
  • Против бръчки. Смесват се по една чаена лъжичка спирулина, мед, извара, сехтин и една супена лъжица вода. 20 минути след полагането маската се отстранява, следва измиване.

За имунитет

Експерименти със спирулина са доказали, че синьо-зелените водорасли имат свойството да регулират имунитета. Дори когато се приема в малки количества, продуктът стабилизира имунната система и съдейства за освобождаването на полезна енергия. Тя се разпределя в организма за осъществяване на важни жизнени процеси, включително противодействие на болести и подкрепа на оздравяването. Приемът на спирулина усилва клетъчните комуникационни процеси и помага на имунните клетки да разпознаят ДНК на чуждите организми. Тези свойства са обусловени от наличието във водораслите на бета-каротин и полизахариди.

  • Доказано – чрез спирулина се увеличава числото на защитните клетки на имунната система – макрофаги, Т-лимфоцити, Т-хелпери. Така намалява рискът от бактериални и вирусни инфекции; за укрепването на имунитета е достатъчно всеки ден да се вземат по 2-3 спирулина на хапчета.

20% от структурата на коментираната спирулина са компонентите въглехидрати и захари. Те участват в изграждането на клетъчните стени на водораслите и гарантират тяхната устойчивост. Но истински ценното по отношение на имунната система е наличието на гама-линоленова киселина, която човешкият организъм сам не може да синтезира. Този елемент ние получаваме в началото на живота си с майчиното мляко – то съдържа тази киселина в достатъчно количество, така че да се формира стабилен имунитет у бебето.

При запек

Приемът на спирулина в продължение на месец може да окаже положително въздействие за преодоляването на проблем, какъвто е запекът. Така се подобрява активността на чревната микрофлора и се оптимизира съставът на полезните бактерии. Дневната доза от 1-2 грама дневно обикновено е достатъчна за осезаема промяна. Продуктът се гълта на гладно с голямо количество вода.

При диабет

При редовен прием на спирулина се отбелязва значително подобряване на кръвните показатели у диабетици. Има информация, че след продължителен прием някои пациенти намаляват дозите на специалните лекарства, които вземат, като при това се оптимизират и стойностите на кръвната захар.

Дайте мнение и Вие тук!

Терапевтичната програма на всеки пациент със захарна болест е различна; освен задължителната диета в зависимост от вида и прогресията на диабета в нея могат да се включат инсулин и други специални продукти, хомеопатични лекарства, билкови настойки. Подходящи са листа от боровинка, коприва, корени от глухарче. С тях чудесно се съчетава и коментираната спирулина. Допуска се прием на една таблетка или капсула до 5-6 пъти дневно, според лекарското назначение.

При язвен колит

Полезната спирулина е една от суперхраните, препоръчвани като лечебно средство при заболявания на стомашно-чревния тракт. Условието за безопасно приложение е тези заболявания да не са в обострена фаза. Препоръчва се при улцерозен или язвен колит, чернодробна цироза, холецистит, хроничен хепатит, язва на стомаха и 120топръстника. Водораслото е добро решение и при резекции и храносмилателни разстройства.

Спирулина при Алцхаймер

Спирулина се използва с голям успех и при болестта на Алцхаймер. Вижте нашата подробна статия по темата ТУК:

Алцхаймер: Стадии, тест, последен стадий и деменция. Причини и лечение

За забременяване и при бременност

Има потребителски данни за приема на спирулина като средство, подпомагащо забременяването. В това има логика, тъй като синьо-зелените водорасли насищат организма с много витамини, аминокиселини и микроелементи. Балансират хормоналния фон и метаболизма, укрепват имунната система.

спирулина
Заради неизброимите си ползи водораслото е наричано “майчиното мляко на планетата”

Бременните по принцип трябва да приемат храни с голямо количество витамини и микроелементи. Спирулината е добро решение в това отношение, с помощта на въпросните водорасли се поддържа необходимото количество полезни вещества в организма на майката и бъдещото дете. Дали обаче този компонент е подходящ за конкретна жена, трябва да прецени лекарят. В повечето случаи отговорът е положителен. Ето как въздейства приемът на спирулина върху здравето на бременната жена:

  • Приемът предпазва женския организъм от въздействието на неблагоприятни външни фактори, предпазва от ред зарази и инфекции;
  • Високото съдържание на желязо профилактира анемията на бременността и оптимизира функциите на стомашно-чревния тракт;
  • Протеините и калцият подпомагат формирането на плацентата и развитието на детския скелет;
  • Витамините и микроелементите се усвояват напълно.

Важно е обаче продуктът да е органичен, от надежден производител и в срок на годност.

За рибки

Специализираните щандове и магазини за домашни любимци предлагат храна за рибки, като в някои от продуктите има компонент спирулина; има го като съставка от гранулирани смески или разтворими таблетки. Предназначението на такива храни е да укрепят имунитета на рибките и да насърчат успешното им размножаване. Най-често спирулината е 20% от общото съдържание.

Против гъбички

Едно от приложенията на коментираната спирулина е за лечение на гъбички и премахване на паразити. Препоръчва се продължителен всекидневен прием – веднъж дневно, сутрин преди хранене. Дозата трябва да бъде лечебна и се определя от лекар в зависимост от състоянието на пациента.

Видове спирулина на пазара, цена

Спирулина е разпространен и достъпен продукт; може да се набави онлайн или от специализираните щандове и магазини за здравословни храни. В зависимост от потребностите се избира една от популярните форми – на прах, на капсули или на таблетки.

На прах

спирулинаСпирулина на прах е продуктът, предпочитан за външно приложение. Може да се взема и вътрешно след установяване на подходящата еднократна доза; успешно се приема разтворена в сок или мляко. За приготвянето на маски за коса или за лице се добавят компоненти като мед, зехтин, сметана, сурови яйца и др.

  • При избора на продукт специалистите препоръчват да изберете утвърден производител. Не е добра идея да се купува насипна спирулина, тъй като не е гарантирана чистотата й. Най-добър е продуктът, пакетиран н страната производител. Надеждни доставчици са “Зоя” и “Балев био маркет”.
  • Китайска био спирулина на прах например може да се купи на цена 12 лв за пакетче от 250 г. Тази доза се счита за оптимална при интензивна домашна употреба.
На таблетки

Таблетките са удобна форма за перорален прием, но също и за приготвянето на маски за коса и за лице. Някои потребители ги избягват, тъй като при производството им се използват слепващи агенти. За други точната предварителна дозировка е аргумент за предпочитания избор.

спирулинаВариантите за покупка на таблетки спирулина са не един или два. И тук е валидно правилото за утвърден производител и надежден доставчик. Трябва да се внимава и за грамажа на таблетките, който е различен при продуктите от различни фирми. В зависимост от него се определя и броят на таблетките, които се вземат всеки ден.

Ето варианти:

  • Таблетки от Rainforest Foods – 300 броя по 500 мг, струват 31 лв. приемат се два пъти по три таблетки или три пъти по две.
  • Таблетки от Raab – 100 броя по 400 мг, могат да се купят за около 17 лв. Препоръчаният дневен прием в този случай е три пъти дневно по три таблетки. Вземат се по време или преди хранене.
На капсули

Тази форма обикновено се препоръчва за компонент от профилактика при риск от анемия, или при програми за редукция на теглото. Предимството на формата е в точното дозиране и съхраняване на дозите в защитена среда. Най-често се препоръчва дневен прием от две капсули. Цената на опаковка капсули спирулина е 26 лв за 100 капсули по 380 мг от Nature`s Way.

Източници:

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

нишадър

Нишадър. Лечение на 20+ болежки и приложение. Рецепти с нишадърен спирт

Нишадър, нишадърен спирт; как действа и възможни приложения. При какви болести помага – проверени рецепти. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *