Как се консумира киноа с кисело мляко
Киноа - храната на инките, днес е обявена за суперхрана на бъдещето

Киноа с кисело мляко. Какво лекува и как се консумира? Диета, отслабване

Как се консумира киноа с кисело мляко (десерт)? Какво лекува? Рецепти за отслабване. Диета с киноа. Как се яде, накисване, калории, кълнове.

Още в текста: Какво е киноа, как се приготвя. Салати. Ползи. ♣ Киноа и амарант. ♣ Отглеждане. ♣ Каша. ♣ Рецепти за бебета, деца. ♣ Цьолиакия. ♣ Алергия. ♣ Бодибилдинг. ♣ Кюфтета. ♣ С тиквички. ♣ С гъби. ♣ Брашно: рецепта за хляб. ♣ Нахут. ♣ Алкална храна. ♣ Без варене.

Магическата дума киноа допреди няколко години не будеше никакви асоциации у любителите на екзотични храни. Сега мнозина са изкушени от възможността да вкусят храната на инките и да изпитат здравословните й въздействия.

Дребничките зърна киноа вече са достъпни в много биомагазини и диетични щандове. Достъпни, ако можете да извадите 20-25 лева за килограм! Казват, че цената на храната киноа се е утроила от 2006 година насам поради повишеното търсене в страните от Западна Европа (regal.bg). От храна на бедните в страните-производителки – Перу, Боливия, Еквадор, тя се превръща в луксозен продукт. Хората, които я отглеждат, вече трудно могат да се доберат до нея: по-скъпа им е от пилешкото месо.

Какви калории има в киноа?

Киноа е търсен диетичен продукт заради несъмнените си хранителни качества. Народите от района на Андите са познавали тази храна още преди пет хиляди години: по популярност тя отстъпвала само на картофите (bb-team.org). Немалко хора я сравняват с ориза и смятат, че е зърнена култура. Всъщност дребничките зрънца киноа са семената на растение, “братовчед” на спанака и цвеклото.

Зърната киноа имат високо съдържание на протеини (до 20%) и ниско – на глутен и мазнини. Киноа е единствената храна от природата, съдържаща всички осем незаменими за човека аминокиселини. Това прави продукта изключително полезен в здравословното хранене. Добавете високия процент калций, фосфор и магнезий, манган и цинк, фибрите и витамини В и Е. Всичко това – при скромен дял калории – прави киноа великолепен диетичен продукт.

Киноа с кисело мляко

киноа с кисело мляко (десерт)
Така изглежда десертът киноа с кисело мляко.

Киноа с кисело мляко е една невероятно добра закуска и се приготвя лесно. Ето как: 200 грама киноа се смесва с две водни чаши кипнала вода в тенджерата и се сварява за около 15 минути. Когато киноата е “изпила” всичката вода, готово е за следващата стъпка. Добавяме 50 грама масълце, разтопено в около 20 грама вода и добавяме после и киселото мляко, отново 200 грама. Разбъркваме добре и оставяме в хладилника да престои една нощ.

Ако не е за диета или за отслабване, на другия ден можете да добавите сварени и захаросани плодове, овкусени с канела. Това става като сто грама ябълка, нарязана на кубчета, сваряваме в 100 мл. вода заедно с 50 грама захар и супена лъжица канела. Ябълките може да се сменят с боровинки, ананас, стафиди, орехи и друго, което ви е вкусно или ви се намира.

Тук има една подобна рецепта, само че с прясно мляко:

Диети за отслабване с киноа

Увлечението по киноа през последните години е провокирано именно от качествата на продукта като съставна част от програми за редукция на теглото. Една порция киноа, комбинирана със зеленчуци и достатъчна да засити глада ви, не съдържа повече от 170 калории.

Фигурин лесно отслабване диета 10 килограма

Ниската калоричност се комбинира със способността на киноа да поддържа усещането за ситост дълго – заради високото си протеиново съдържание (zdravoslovno.ovo.bg). Освен това фибрите на киноа “обират” мазнините и холестерола и пречат на организма да ги усвоява. Диетата с киноа предотвратява отлагането на мастни плаки по стените на кръвоносните съдове и намалява риска от атеросклероза, инсулт и инфаркт.

Така отслабването с киноа има не само естетически, но и укрепващ здравето ефект. Ниският гликемичен индекс е още един плюс в характеристиката на киноа: това прави храната подобна по въздействие на зеленчуците и ограничава тягата към храни от бяло брашно и захар.

Киноа може успешно да се включи във всяка диета, като е в състояние да замени продукти от рода на ориз или месо (ladyzone.bg). Имайте предвид, че при варене продуктът увеличава обема си четири пъти. Добрата обработка изисква семената да се накиснат за няколко часа и много добре да се изплакват преди готвене, за да се отстранят от повърхността им горчивите сапонини.

Киноа и амарант – как да ги съчетаем

киноа
За специалистите отглеждането на киноа не е трудно

Амарантът е друг вид храна на древните индиански народи. Подобно на киноа – това не е зърнена култура. Дребните му зърна всъщност са семената на едногодишно растение, родствено на познатия у нас щир. И тази храна е богата на протеини, фосфор, калций и желязо, на фолиева киселина. Не съдържа глутен. Консумира се варена след предварително изкисване. Специалистите признават, че не е от най-вкусните, но се комбинира добре с киноа или кафяв ориз (gotvach.bg). Препоръчва се също за обогатяване на зеленчукови супи, заедно с киноа или самостоателно. Една шепа зърна, накиснати за няколко часа и хубаво измити, се прибавят към супата малко преди готовност: така постното блюдо се зарежда с ценни протеини.

Отглеждане на киноа

2013-а бе обявена от ООН за Годината на киноа. Специалистите по прехрана считат, че това е една от най-перспективните култури в борбата на човечеството с глада, като алтернатива на протеиновите продукти от животински произход. Опити за отглеждане на киноа с променлив успех се правят в Европа – Великобритания, Франция, Италия. Не липсват ентусиасти и у нас (nationalsolis.com).

Като аграрна култура киноа демонстрира добра адаптивност: вирее на височина от 0 до 4000 метра над морското равнище, усвоява бедни почви, оцелява при температури от минус 4 до 35 градуса.

Според специалисти отглеждането на един хектар киноа изисква около 900 долара инвестиции, а при добра реколта чистата печалба от същата площ, след приспадане на разходите, е приблизително 1100 долара.

Как да готвим с киноа: салата, каша, кълнове (рецепти)

киноа
Полезно и вкусно с киноа

Първото правило при готвене с киноа е семената да бъдат много добре измити. Обикновено се практикува предварително накисване за 3-4 часа (gotvach.bg).

За добавяне към зелени салати изкиснатите зърна киноа се варят с вода в съотношение 1:2. Продуктът се вари на бавен огън около 20-25 минути, докато си поеме водата. Тогава съдът се отдръпва от огъня и се прибавя малка бучка масло. Оставя се похлупен., като от време на време се разтърсва.

За салата или гарнитура семената от киноа могат да се ядат и сурови, но трябва да са добре изкиснати и измити.
Доста специалисти по детско хранене намират семената от киноа за суровина, подходяща за захранване на бебета на възраст над 7 месеца. Препоръчват се млечни каши с киноа, които изискват сварените зърна да се пасират или да се смелят на брашно преди термичната обработка. Кашата се вари на водна основа – гъста, и впоследствие се разрежда до желаната консистенция с прясно или кисело мляко; може и с кърма (doctoronline.bg).

киноа
Киноа – храната на инките, днес е обявена за суперхрана на бъдещето

Друг вариант за консумация на киноа е чрез приготвяне на кълнове (bb-team.bg). Зърната се изкисват 12 часа, изплакват се хубаво и се разстилат върху парче стерилна марля на тънък пласт.

Кълновете могат да се добавят към зелени салати, салата с чушка и морков или да се хапват самостоятелно, подправени с лимонов сок и счукан чесън.

Кълновете са считани от доста вегетарианци и вегани, любители на суровоядството, за най-чистата храна – зареждаща с енергия и готова за пълноценно усвояване. Ценна е и салатата с рукола:

Салата с рукола, проверени рецепти с гарантиран успех!

Може ли да се яде киноа, ако имаме диабет?

Не просто може, а трябва! Вече знаем, че семената киноа имат високо протеиново съдържание, добър показател за фибри и не натоварват организма с глутен. Всичко това ги прави продукт, който не причинява дисбаланс в стойностите на кръвната захар. Нещо повече – счита се, че киноа е добър вариант за профилактика срещу диабет от втори тип (zdravivsekiden.com) . Като начало опитайте да замените белия ориз с киноа във всяка гарнитура, която приготвяте!

Видове

Както при повечето “опитомени” култури, полезната киноа може да се намери в няколко разновидности. Най-разпространената е т.н. бяла киноа – тя е в момента актуална и на родния пазар за здравословни храни. Всъщност бялата киноа е бежова или бледожълта на цвят. Родината на бялата киноа е Перу.

Следва т.н. кралска киноа, която е по-едра и червеникава на цвят. Отглежда се в Боливия и вкусът й е по-специфичен (hera.bg).

Има и черна киноа, която при варене запазва семенната си обвивка цяла и не се разпуква. Най-добра е за салати, защото при правилно приготвяне остава леко хрупкава. Може да се прави и микс от различни видове киноа, получават се чудесни комбинации със зелени салати.

Лечебно действие на киноа, ползи

киноа подагра
Пишете ни и вие в коментарите долу под статията за киноа! Читателите също се включват и стават хубави дискусии!

Чудесната киноа съдържа лесно усвоими растителни протеини, всички есенциални аминокиселини, витамини и микроелементи. Всичко това – при изключително ниско съдържание на мазнини, т.е. тази храна не ни товари с калории (zdrave.bg). Вълшебната киноа е отличен антиоксидант и има доказано противовъзпалително действие. Важна роля сред компонентите й играят фитонутриентите, с чиято помощ се балансират стойностите на лошия холестерол и кръвоносните съдове се предпазват от отлагането на мастни плаки. Има научни доказателства също за противоалергичния и антираков ефект на полезната киноа. С киноа спокойно могат да се хранят и малки деца, тъй като тази храна се усвоява лесно, внася в организма множество полезни съставки и в същото време е нискокалорична; подходяща е също за потребители с непоносимост към глутен.

Лизин

Тя е богата на лизин, а лизинът е определян като важна градивна съставка на колагена и еластина. С две думи – похапването на киноа ще съдейства на организма успешно да регенерира съединителните тъкани, ще предпазва опорно-двигателния апарат от износването на хрущяли и ще поддържа кожата еластична, забавяйки процесите на стареене, стрии и целулит [e.w.rj (biopogled.com).

При язва

При язва, гастрит и колит храни като коментираната киноа са чудесен вариант. Те са добре приемани, не дразнят лигавиците на органите в храносмилателния тракт и дори съдействат за тяхното успокояване и овладяване на възпаленията. Храната е препоръчвана от диетолозите при тази група заболявания и заради богатия витаминен състав, чието присъствие подпомага оздравителните процеси на лигавиците.

Мигрена

Механизмът, чрез който чудесната киноа действа при мигрена, е свързан със съдържащия се в зърната магнезий. Той действа отпускащо на кръвоносните съдове, а това намалява упоритото главоболие и спасява от мигрена (gotvach.bg).

Рак на гърдата

С киноа може да се прави и противоракова профилактика. Доказано опасността от рак на гърдата може да се намали благодарение на фибрите, които тази храна съдържа. Предпазно действие проявява храненето с киноа и при други форми на рак (gotvach.bg).

Жлъчни камъни

Жлъчнокаменната болест е тежко страдание, което с помощта на киноа може да се предотврати. Менюто с киноа съдейства за предпазването на жлъчката и черния држоб; намалява рискът от образуване на жлъчни камъни и създаване на ситуации с неописуеми болки и кризи (zdravenspravochnik.com). Диетата с киноа е особено важна за жени в пременопауза и менопауза, чийто организъм в по-висока степен е склонен да образува камъни в жлъчния мехур. Главната заслуга в предпазването на жлъчката е на неразтворимите фибри в зърната киноа. С киноа може успешно да се прави очистване на жлъчката и черния дроб.

Дайте мнение и Вие тук!
Висок холестерол

Високият холестерол се повлиява от меню с киноа – затова на хората в третата възраст, както и на склонните към отклонения в мастната обмяна, се препоръчва консумация на неголеми количества киноа 6 пъти в седмицата (gotvach.bg). Факт е, че нискокалоричната киноа въздейства балансиращо върху мастната обмяна, като в резултат на усвояването й се понижават стойностите на лошия холестерол и намалява опасността от отлагане на мастни плаки по стените на кръвоносните съдове.

Кръвно налягане

Вече говорихме за балансиращото въздействие на киноа върху стойностите на артериалното налягане и “управлението” на хипертонията. Признаваме киноа за един от естествените продукти, които понижават кръвното и го балансират при редовна употреба (rozali.com). Киноа съдържа калий, калций и магнезий, а това са задължителни елементи за нормални стойности на артериалното налягане.

Сърдечни болести

Съставът на минерали и витамини, на протеини в киноа прави продукта защитник на сърдечното здраве. Предпазва от сърдечна недостатъчност – опасността да развием болестта се редуцира с 30%, ако редовно похапваме киноа на салата или пилаф (gotvach.bg).

Подагра

Диетите с киноа са особено подходящи за хора в риск от подагра или за болни от “кралската болест”. Дребничките зърна киноа съдържат висок процент протеини, които пълноценно заместват този компонент от червените меса и субпродуктите. Последните са строго забранени при подагра, като по този начин се ограничава драстично опасността от високи стойности на пурини в кръвта и отлагане на солни кристали на пикочната киселина в проблемните точки на ставите. Да похапваш киноа не е същото като да се наслаждаваш на добре изпечена пържола, но пък си спестяваш неистовите болки! (btv.bg).

За панкреас

Застрашеният или болен панкреас се нуждае от храни с антиоксиданти, за да се ограничи вероятността от възпалителни процеси и панкреатит. Диетолозите препоръчват в менюто на проблемните групи да се включват повече пълнозърнести храни, като наред с тях се споменават и продуктите с киноа. Екзотичната киноа наистина е уникална по отношение на антиоксидантно действие; тя е и истинска съкровищница на витамини, включително важните за панкреаса В-витамини и осемте незаменими аминокиселини (gotvach.bg). Тук е мястото отново да припомним за великолепното съдържание на растителни протеини в продуктите с киноа, а протеиновото хранене е основополагащо при диетите за болен панкреас.

Артрит

Коментираната киноа има доказано противовъзпалително действие – качество от изключителна важност при болни от артрит. С киноа по-лесно се овладяват възпалителните огнища в стави и тъкани, намаляват болките и страданията от упорити заболявания като артрит (zdrave.bg). Това си качество чудесната киноа дължи отчасти на сапонините, които се съдържат в люспите на семената и при недобро промиване придават горчив вкус. Но също така и в по-голяма степен на фенолните киселини и полизахаридите.

Косопад

Храненето с киноа подобрява клетъчното хранене и има благотворно въздействие върху кожата, косата и ноктите. Това въздействие се дължи на съчетанието от висок процент лесни за усвояване протеини, както и от наличието на пълния набор незаменими аминокиселини, необходими за структурирането на нови клетки (edna.bg). С киноа се ограничават упорити проблеми като косопад, но също и чупливост и изтъняване на косата.

Анти ейдж

Нашата киноа сред 15-те храни, признати от диетолозите за най-ефикасни срещу процесите на стареене. Всяка анти ейдж диета трябва да включва киноа, тъй като тя съдейства за поддържане на здрави и еластични клетъчни обвивки и оптимизира клетъчното хранене. С комплексното си въздействие благодарение на съдържимите фитонутриенти постига забавяне на стареенето на клетъчно равнище. Пълноценно хранене и мощно антиоксидантно действие с усилване на имунната защита – това са ефикасните приноси на храненето с киноа за забавяне на клетъчното стареене (elle.bg).

Анемия

Заради заболявания или начин на хранене (вегетарианци, вегани) при някои хора хемоглобинът е нисък, т.е. те развиват анемия. Преди да се говори за медикаменти срещу анемия е добре да се прецени как промените в храненето могат да овладеят този проблем (modenita.bg). Киноа е едно от възможните решения по няколко причини: съдържа желязо, което е добър вариант за попълване на дефицитите, съдържа и витамини, които създават условия за пълноценното му усвояване – става дума за витамините С и за няколко от групата на В-витамините. Не на последно място е наличието на неразтворими фибри, които препятстват загубата на желязо през храносмилателния тракт.

Остеопороза

Калцият, който се съдържа в семената киноа, заедно с протеините прави този продукт изключителен при профилактиката на остеопорозата. Протеини икалций, при това в растителен вариант, лесни и подходящи за пълноценно усвояване. При х ранене с киноа намалява опасността от т.н. загуба на костна маса, която е истински бич за женското здраве през периода на менопаузата (po-krasivi.net).

Детска астма

Киноа е културата, сочена като отлично естествено средство за предпазване от детска астма. Изключителна роля в този смисъл играе съставът й – наличието на почти пълен набор от В-витамини, витамин С, лесни за усвояване протеини, както и желязо, магнезий, калий и калций. При деца, които вече имат прояви на астма, внасянето на киноа в храненето съдейства за разреждане на пристъпите и за по-бързото им преодоляване (viapontika.com).

Рецепти за бебета, деца

Със съдържанието си на протеини, витамини – особено В и Е, аминокиселини и микроелементи киноа е продукт, подходящ за пълноценно хранене на малки деца. Успешно се включва и в захранването на бебета след 7-месечна възраст (bio.bg). Някои специалисти са на мнение, че бебета, които до този момент са били изключително на кърма, могат да бъдат захранени именно с киноа. Нещо важно – тя не съдържа глутен!

Киноа за бебета и малки деца се готви като за възрастните, но без подправки и сол. Много е важно преди готвене да се измие много хубаво, за да се махнат горчивите сапонини от обвивките на семената. Семената киноа се варят във вода, мляко или бульон 15 минути. При малките бебета е по-добре сварената киноа да се пасира. Комбинира се също с плодове и зеленчуци и може да се включва в кремчета и пюрета.

  • Ето една рецепта с киноа, подходяща за бебета над 8 месеца: необходими са 150 г киноа, един морков, четири лъжици млечен грах, същото количество варена сладка царевица, една червена чушка, малка глава лук, скилидка чесън, 3-4 добре узрели домата, босилек. Киноата се сварява за 15 минути; добавя се и грахът малко да поври. Лукът, чесънът и чушката, нарязани на ситно, се задушават в малко масло. Добавят се настърганите домати и се оставя да къкри на тих огън 10 минути. Добавяме и сварената киноа с граха и царевицата. Ако готвим за бебе е добре да обработим малко здравословното “ризото” с блендер (hotnews.bg).

Цьолиакия

Цьолиакия е глутенова непоносимост; логично е при такъв проблем да си помислим за храните, които не съдържат глутен. Коментираната киноа е една от тях! Безглутеновите диети лишават организма от немалко полезни компоненти, тъй като заедно с глутена се налага да се откажем от важни съставки на храненето като калций, желязо, фибри, витамини В 1, 2, 3 и 9. Тези съставки трябва да се набавят компенсаторно от други храни, които не съдържат глутен. Комбинацията е трудна, но не и невъзможна. Тя е налице в семената киноа – наред с вече споменатите съставки киноа съдържа необходимите компоненти за преодоляване на дефицити, които могат да се развият при отказ от храните с глутен. Същевременно самата киноа е безглутенов продукт (dieti.net).

Алергия

Киноа има отношение към алергиите, доколкото е добър заместител на храните с глутен. Т.е. милиони хора с глутенова алергия имат киноа като пълноценен заместител на забранените глутенови продукти (zdravenspravochnik.com).

Но дали самият продукт киноа не предизвиква у някого алергични реакции? При суперхрана от рода на киноа опасността от грешки по-скоро е свързана с количеството. Всяко зрънце киноа, обработено, увеличава обема си четири пъти, като съхранява хрупкавостта на обвивката си. Ако прекалим с такава храна е възможно да поставим на изпитание чревния си тракт.

При наличие на някакво хронично заболяване, включително алергии от всякакъв вид, е добре преди залитането към киноа да получим лекарски съвет, защото не са изключени и други недобри въздействия. Така например препоръчва се хора с бъбречни проблеми да избягват киноа заради вероятността от внасяне на наднормени оксалати в организма. Има и специалисти по детско хранене, за които най-ниската подходяща за тази храна възраст е три години. Според тях наличието на сапонини може да действа токсично на твърде крехките организми в по-ранна възраст.

Бодибилдинг

Киноа е една от храните, които присъстват в менюто на бодибилдърите. Полезна е заради положителното си въздействие върху енергийния баланс, богатото съдържание на протеини, фибри и витамините от В-групата плюс Е. Растителният протеин в семената киноа се възприема лесно, усвоява се пълноценно, организмът разполага с достатъчно материал за изграждането на нови мускулни клетки. Витаминният комплекс гарантира успешна концентрация и пълноценни функции на нервната система (bb-team.org).

Салата спанак с киноа

За нея ни трябва половин килограм млад спанак, една чаена чаша киноа, половин чша орехови ядки, две супени лъжици зехтин и една – прясно изстискан лимонов сок, по желание настърган пармезан, чери доматчета или зърна от нар (sharemykitchen.com). Дозата киноа се приготвя, като хубаво се изплаква със студена вода или се оставя да кисне 10 минути, след което се облива със студена вода. Цялото количество се сипва в две чаши вряща вода и се оставя на тих огън за 10 минути. Спанакът се измива хубаво и се нарязва на едри ленти. Солта, зехтинът и лимоновият сок се разбъркват хубаво и с тях се овкусява спанакът. Посипват се зърната киноа и ореховите ядки, нарязани на едро. По желание се добавя пармезан или нарови зърна.

Кълнове

Кълнове от киноа се приготвят много лесно – този процес при коментираното растение е доста бърз. Семената киноа се промиват грижливо и се насипват в буркан, до не повече от една трета. Заливат се с вода и се оставят за 4-5 часа или за една нощ. След това може да се разстелят на тънък пласт върху чист памучен плат и да се оставят за още няколко часа, или да се изплакнат добре и да се оставят на съхранение с буркана в хладилник. Семената киноа наистина покълват много бързо, като доста хора намират тази технология за най-съхраняваща всички полезни качества на културата. Покълналите семена могат да се съхраняват в хладилник няколко дни. Необходимо е само всеки ден семената с кълнове да се промиват всеки ден по веднъж (zdravjivot.org).

Кюфтета

Има няколко варианта за кюфтенца от киноа, но следната е най-сполучлива:

Необходими са 100 г киноа, 100 г сирене, глава лук, 50 г маслини, две яйца, 4 супени лъжици галета, мазнина за пържене, сол и чер пипер. Дозата киноа се измива добре и се сварява в посолена вода за 10 минути. Отцежда се внимателно и се насипва в дълбок съд. Прибавяме настърганото сирене, маслините нарязани на шайби, разбитите яйца, наситнен лук и копър, галета (bonapeti.bg). Разбъркваме хубаво и оформяме кюфтенца, които пържим до златисто.

С тиквички

Комбинациите с тиквички са доста разнообразни: може да се направи киноа с тиквички и сушени домати, пълнени тиквички с киноа и зеленчуци, пилаф с тиквички и киноа, запеканка с тиквички и киноа, мусака с киноа и тиквички. Приготвянето на тези ястия е доста подобно на това с ориз вместо киноа, но много по-здравословно.

С гъби

Освен категорично полезно, това ястие – киноа с гъби, нахранва за дълго време, а и се приготвя сравнително лесно. За него ни трябва една чаена чаша киноа, двойно повече вода, чаена лъжичка масло, 300 г гъби – може култивирани печурки, три супени лъжици зехтин, една глава лук, сол и чер пипер на вкус, две супени лъжици лимонов сок и магданоз. По желание се добавя вегета.

Кипваме водата и прибавяме маслото и дозата киноа, като веднага намаляваме огъня и оставяме да къкри 15-20 минути; отстраняваме (cookingslbg.blogspot.bg). Гъбите се почистват и нарязват и заедно с наситнения лук се задушават в зехтина, докато останат само на мазнина. Добавяме сварената киноа и овкусяваме, като накрая поливаме с лимонов сок и поръсваме с накълцан магданоз.

Брашно: рецепта за хляб

Брашното от киноа е изключително полезен продукт; то е истинска радост за хората, които трябва да избягнат храни с глутен. Брашното от киноа е с високо съдържание на протеини; може да се влага в хляб и всякакви тестени закуски, но винаги в комбинация с други брашна (zoya.bg). Най-често това е пълнозърнесто пшенично брашно, или ръжено. Могат да се правят и тройни комбинации – киноа, ръж и пшеница, или с брашно от овес. Трябва да имаме предвид, че хлябът с киноа и ръж няма да е бухнал именно поради малкия процент на глутена. Но със сигурност ще е вкусен и, разбира се, много полезен. За някои ентусиасти вярното решение е да замесват здравословен хляб с киноа с квас.

  • Ето един вариант за безглутенов и безсолен хляб с киноа (рецепта на д-р Гайдурков) : 250 г царевично брашно, същото количество брашно от киноа, 450 мл вода, 2-3 чаени лъжички вегета, кимион на зърна. Брашната се смесват в сух съд, а водата се кипва и в нея се пускат подправките. След това брашната се насипват в нея и се бъркат 1-2 минути, преди да се свалят от котлона. Бъркането продължава, докато тестото стане хомогенно. Изчаква се да се поохлади и от него се оформят топки, които се разточват на не много тънки питки. Изпичаме ги във фурна на 180 градуса за 10-15 минути. Готовите питки можем да овкусим с масло и чесън.

Нахут

Съчетанието от киноа и нахут може да ни се струва странно, но резултатът от смесването е едно наистина вкусно блюдо. За него ни трябват две чаени чаши киноа, 300 г нахут, глава лук, два моркова, мазнина (ezine.bg).

Нахутът се накисва за цяла нощ; след това се изплаква и очиства от люспите и се сварява. Киноата се запича на сух тиган и се кипва във вода, която е три пъти повече от семената. Междувременно задушаваме лука и морковите в мазнината и добавяме попарената киноа. Оставяме да покъкри и сипваме сварените зърна нахут. Цялата смес се премества в намаслена тава и се пече във фурна на 180 градуса, докато попарената киноа поеме цялата вода. Поръсваме с наситнен магданоз, добавяме сол на вкус.

Алкална храна

Към характеристиката на полезната киноа непременно трябва да се добави и това, че тя е една от алкалните храни. Консумацията й помага да се поддържа в кръвта оптималната стойност на pH (duma.bg).

Без варене

Сурови семена от киноа, без варене, също могат да се консумират – за любителите на кълнове. Киноа е едно от растенията, които покълват буквално за няколко часа. За да си ги приготвите е необходимо първо да ги измиете добре и да ги оставите накиснати за една нощ. На следващия ден ги разстилате върху чиста памучна кърпа и след 4-5 часа можете да съберете покълналата сурова киноа и да я добавите към свежа салата (chudesa.net).

Вижте и ТОВА:

Отслабване с чия (чиа). Мнения. Как се консумира? Рецепти. Семена от чиа, противопоказания

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Стафидена вода, рецепти, за отслабване

Стафидена вода: за отслабване, диария и кисти. Диети и рецепти

♠ Полза ♠ Рецепти ♠ Стафидена вода ♠ Със сена и шипка ♠ Със зърнастец …

8 Мнения

  1. Здравейте, имам въпрос- киноа разрешена ли е при хора с подагра ?

  2. Здравейте, Stamena Valeva. Благодарим ви за въпроса. Да, киноата е една от храните, които са не само разрешени, но и се препоръчват при подагра, заедно с юфката, елдата, ориза, картофите и други.

  3. Благодаря Ви за отговора . Бих се радвала ако публикувате материали относно хранителния режим при подагра, изчетох доста и за съжаление повечето от статиите си противоречат , така, че ще съм Ви благодарна ако можете да помогнете

  4. Задължително ще направим един такъв подробен материал.

    За нас са много ценни насочванията от страна на читателите, защото вие по-добре от нас знаете какво може и какво не може да се намери в нета. Когато човек има проблем, обръща всичко и изчита цялата информация. Докато за нас това е просто работа 🙂

    Така че приемаме с благодарност всяка идея за материал, който липсва в интернет.

    Ние ще проучим, ще зададем въпроси на когото трябва, ще звъннем няколко телефона и ще изпратим имейли. Накрая ще бъдем готови с нужния материал за хранителния режим при подагра. Хубав ден!

  5. Чудесни сте , благодаря Ви от сърце 🙂 xxx

  6. Готови сме: http://goo.gl/vz6tpt

    Ще ви бъдем благодарни, ако споделите статията в социалните мрежи и се похвалите, че сме я написали специално за вас 🙂

  7. Stamena Valeva

    Благодаря Ви, разбира се , че споделих статията , нека повече хора знаят , че има към кого да обърнат за съвет и помощ . Бъдете много здрави !

  8. Георги

    Има ли опастност от образуване на оксалатни камъни ако ям киноа?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *