Простамол Уно, prostamol-uno-01
Простенал Перфект, Простамол Уно при болна простата или простатит,

Колко време се пие Простамол Уно и как? Мнения, странични ефекти и действие

Точно колко време може да се пие Простамол Уно и Простамол Макс? Какви мнения съществуват? Листовка и най-важното. Сравнение с Проксел, Простамакс, Омник Токас, Простенал Перфект

Простатата притиска една зона на пикочния канал, поради което всяко нейно изменение се отразява на уринирането. Мъжете често развиват доброкачествено уголемяване на жлезата – т. нар. хиперплазия.

За успокояване на симптоматиката и в системната терапия ключово място заемат лекарствата от растителни екстракти и по-специално тези от Serenoa repens – определен вид палма. Растителните екстракти са се утвърдили като щадящи и безопасни за пациентите, които са принудени да получават консервативна терапия за дълъг период от време.

prostata-02
Препаратът в две опаковки

Утвърден представител на препаратите от Сереноа репенс е Простамол® Уно – лекарство с призната ефективност и безопасност.

Какво лекува Простамол Уно?

Простамол® Уно е лекарствен препарат, а не БАД (биологично-активна добавка). Той дължи популярността си на факта, че е способен едновременно да лекува симптомите на две заболявания:

  1. Аденома на простатата
  2. Хроничен простатит.

Простамол® Уно едновременно затормозява по-нататъшният растеж на аденома (доброкачественото разрастване) и въздейства върху възпалителния процес в жлезата при простатит.

Съществени особености на Простамол® Уно са:

  1. Той не намалява артериалното налягане;
  2. Не влияе на сексуалната функция.

Поради високия си профил на безопасност лекарството получава широко разпространение из целия свят. Препаратът може да се приема съвместно с всякакви други лекарства.

При аденом (хиперплазия, разрастване)

Жлезата е склонна да се разраства и този процес е доброкачествен. Има връзка с естествени възрастови изменения при мъжете от 40 г. Само че създава проблеми с уринирането и с интимния живот, а това е неприемливо за все още младите и активни пациенти.

Най-проблемните прояви са в долните пикочни пътища от рода на учестено (нощем), затруднено или с прекъсваща струя уриниране.

С напредване на възрастта проявите стават все по-ярки, а рискът да се развие заболяване – все по-голям. Например при мъжете над 50 г. хиперплазия се среща при 50%, а във възрастовата група над 80 г. – при 90% от случаите.

Демир бозан за безсъние

Причините за тази честота не са докрай изучени, но водещата теза е тази за хормоналното пренастройване на организма, което причинява разрастване на аденоматозните тъкани в простатата. Разрастването в зоната до уретрата винаги води до притискане на канала.

За съжаление аденомът (хиперплазията) е прогресиращо заболяване. Разрастването е необратимо, но може да се овладее и стопира чрез лечение.

Простамол Уно е препарат, който противодейства на силните позиви, учестеното уриниране, на болезнеността и отслабването на струята, както и на останалите тревожни симптоми. Ключовото е, че лекарството предотвратява тежки усложнения като острото задържане на урина.

Честотата на възникване на тези симптоми е пряко свързана с размерите на аденома, затова лечението е задължително, а в противен случай настъпват сериозни проблеми.

При простатит

При 96.7% от болните с хиперплазия се установява едновременно развитие на хронично възпаление на простатната жлеза с различна степен на активност. Съчетанието на хиперплазия с хроничен простатит разкрива възможност за остро задържане на урина, обостряния и вероятност от усложнения. Тук е крайно важно да се проведе своевременна и адекватна терапия, при това с ефективно и безопасно средство като Простамол Уно. Въобще в това направление препаратите от растителен произход и главно на основата на Сереноа репенс са поставени на първо място.

Простамол Уно се противопоставя на възпалението, отичането и полиферацията. Той потиска простагландините, което веднага намалява проницаемостта на съдовите стени и отичането на тъканите на жлезата.

Противовъзпалителното действие на лекарството е особено важно по време на пристъпи, съпровождани с прилив на кръв към органите в малкия таз.

prostata-01
Ето какво се случва пикочния мехур при нарастване на простатата

Простамол Уно се понася добре, не взаимодейства в други лекарства, не изисква титрирани дози – неща, които са особено важни при съчетание на хиперплазия с простатит в старческа възраст.

Ефективността на Простамол Уно при простатит се дължи на фитостероли, които намаляват синтезирането на дехидротестостерон и др. съединения, което регулират тонуса и перисталниката на долната част от пикочните пътища.

Простамол Уно притежава антиандрогенно действие, което намалява симптомите на хиперплазия, и противовъзпалително действие, което намалява симптомите на простатит.

Конкретно: намалява проницаемостта на капилярите и съдовата мрежа, намалява отичането и възпалителния процес в простатата, отстранява компресията върху шийката на пикочния мехур и пикочния канал.

Още по темата ТУК: Топ 10+ официални и народни методи за лечение на простатит!

Простамол Уно и диабет

Съчетанието на аденом и диабет нанася двоен удар върху имунната с-ма. Диабет оказва влияние върху кръвоносната с-ма и утежнява протичането на простатита. Лечението трябва да е бързо и целенасочено, за да се предотвратят ракови патологии.

Ето как диабетът повлиява върху аденомата: провокира дисфункция на микроциркулаторните процеси. Под влияние на „сладката“ кръв съдовете се свиват, което води до недостиг на кръвоснабдяване. Повишената захар уплътнява кръвта, а сгъстяването води до застой в долната част на таза. Провокира инфекции, защото при кръвен недостиг в тъканите проникват патогени.

От друга страна при диабет простатит трябва да се лекува с препарати без съдържание на захар в състава. Такъв е и Простамол Уно – той е безопасен за диабетици.

При цистит

Възпаление в пикочния мехур – цистит, се лекува добре с растителни уросептици с дезинфекциращ ефект, например Цистон. Препарати като Простамол Уно имат съвсем различно действие – те са насочени към възпаления, но главно в простатата. Намалява компресията върху пикочния мехур и го облекчава, но реално излекуването на цистит идва от други средства.

При импотентност

При аденом сексуалното желание не изчезва напълно. Но то значително се редуцира заради дискомфорта. Под влияние на безпокоящите симптоми мъжете не мислят за интимност, но има и обективни причини:

  • При 50% от случаите се нарушава гладката мускулна тъкан, което прави пениса недостатъчно твърд;
  • При 10% възниква болка при ерекция;
  • При 45% намалява количеството на спермата;
  • При 60% възникват психологически комплекси.

По такъв начин аденомът може да стане причина за настъпване на импотентност. Лечението, вкл. с Простамол Уно, се противопоставя на този процес.

Прием и колко време се пие?

Стандартната дозировка е една капсула ежедневно. Желателно е да се взема в едно и също време, след приема на храна, с много вода. Забранено е капсулата да се дъвче и въобще да се поврежда обложката й.

Продължителност на терапията

  • За лечение – средно 3 месеца, като Простамол Уно е част от комплексна терапия;
  • За профилактика – средно 1 месец и след 2-седм. прекъсване приемът може да бъде възобновен.

Общото терапевтично въздействие на лекарството зависи от тежестта на състоянието, типа на поражения и симптоматичните проявления. Лечението може да продължи дълго, но това се решава в индивидуален порядък. Принципно аденомът е хронична болест, която изисква продължително въздействие. За получаване на траен резултат е необходимо приемане на лекарството без прекъсване.

Нормализиране на състоянието при прием на Простамол уно настъпва след 4 – 6 седмици, в зависимост от изходното състояние на мъжа. Резултатът се преценява след навършване на 3 месеца лечение.

Внимание: при ненавременно прекъсване на терапията може да се върне отрицателната симптоматика.

При отсъствие на положителна динамика от приема на Простамол Уно направете извънредна консултация за изследвания и евентуално замяна на лекарството. А сега ще видим аналозите и заместителите на този препарат, тоест с какво би могъл да бъде заменен.

Мнения и сравнения

За сравненията по-долу сме използвали анкети, които сме пускали във Фейсбук за отзиви на читатели, които са ползвали различни лекарства за простата. Също така постоянно идват и нови мнения за представяните медикаменти. Включете се и вие, като оставите своите мнения или отзиви при другите в нашия тематичен форум ТУК или като използвате формата за коментари по-долу. Също така можете да прочетете и какво мислят другите хора.

Всички лекарства с извлек от Сереноа репенс се явяват аналози на Простамол Уно. Тези препарати се регистрират под код G04CX02 и са значителен брой.

Сред наименованията са Каливита, Мейл Актив, Простенал Перфект, Фитопростал, както и множество добавки под името Сао Палмето.

Дайте мнение и Вие тук!

Един съществен факт: само малка част от препаратите със сереноа репенс са точни аналози на Простамол Уно. Такива са например Пермиксон и Простабор Форте, които съдържат само и единствено висококонцентриран екстракт от палмата-джудже.

Другите препарати включват и допълнителни съставки – примерно екстракт от коприва, витамини или селен. От разликите в състава произтичат и разлики във въздействието.

Вижте и ТОВА:

Ефикасни билки за простата? Ето някои наистина хубави!

Проксел или Простамол?

Първата разлика е, че Проксел е добавка, а Простамол Уно – лекарство. Проксел може да се приема просто за поддържане на жлезата, докато Простамол Уно има строго лечебни функции.

Втората разлика е съставът. В Проксел няма екстракт от сереноа репенс, той разчита на извлеци от тиквени семки, чаено дърво, босвелия и др. Третата разлика е, че Проксел се произвежда и на супозитории, които се приемат 10 дни, а не 90 дни като капсулите.

Приликите между тях са първо в целта – и двете лекуват доброкачествено разрастване на простатата. Като цена също са еднакви – Проксел е 26.50 лв, Простамол Уно – 22.90.

Простамол или Простамакс?

Простамол Уно съдържа 320 мг екстракт от сереноа репенс. Простамакс съдържа също 320 мг такъв екстракт + по 240 мг екстракт от коприва и върбовка + селен. Това прави Простамакс с по-богат състав и логично – с разширено въздействие.

И двете лекарства противодействат на възпаляването, спазмите и хипертрофията на тъкани. И двете облекчават уринирането, особено през нощта, и предпазват от задържане на урина. Но върбовката допълнително оздравява пикочната с-ма, а селен подкрепя мъжката потентност.

Селен е сред минералите, които добре се отразяват на простатата. Те облекчават усвояването на витамините и усилват противовъзпалителното действие на другите съставки. Селен имат антиоксидантно действие. Активността му при хронични и онко патологии е потвърдена клинично. Още един плюс – минералът влияе на състава на спермата и препятства развитието на тумори.

Пермиксон или Омник Токас?

Пермиксон е точен аналог на Простамол Уно. И той съдържа единствено висококонцентриран екстрак от палмата сереноа репенс. Разликата е в количеството – капсулата Простамол Уно е двойно по-силна, защото има 320 мг екстракт, а в една капсула Пермиксон има 160 мг екстракт. От Пермиксон трябва да се приема двойна доза. Но това няма значение, защото опаковката Пермиксон е с двойно количество на същата цена, така че чисто финансово е почти без значение кой препарат ще бъде избран.

В този смисъл Пермиксон и Простамол Уно са еднакви лекарства, с идентични характеристики и цена.

Омник Токас е съвсем различен продукт. Той въобще не е растителен, а синтетичен. Активната му съставка се нарича тамсулозинов хидрохлорид. Представлява блокатор на определени рецептори, които влияят върху гладката мускулатура. Когато се пие Омник Токас, уретрата се отпуска и през нея урината минава по-леко. По този начин се въздейства върху основния симптоми при хиперплазия – проблемното уриниране.

В този смисъл Омник Токас е подходящ за комплексна терапия на хиперплазия. Действието му е различно, но резултатът – идентичен с разглежданите медикаменти. Той помага при прекъсваща струя, при чести позиви, при задържане на урина.

Според някои медицински източници, Омник Токас оказва по-изразен ефект в сравнение с Простамол Уно. Обаче това важи само при хиперплазия. Омник Токас не помага при простатит, а истината е, че само увеличена простата се среща крайно рядко. По-често мъжете се оплакват от комбинирано заболяване – хиперплазия + простатит. При такова съчетание приемането на Омник Токас е недостатъчно, защото той няма противовъзпалителен ефект. Необходимо е да се приема Простамол Уно.

Следователно: при липсата на възпаляване за предпочитане е Омник Токас, при наличие на възпаляване за предпочитане е Простамол Уно.

prostata-04
Заместители в терапията на простатата
Простамол Уно или Простенал Перфект?

Тук имаме още един препарат, в който екстрактът от сереноа репенс се допълва от други съставки, пак естествени и натурални.

При Простенал Перфект палмата се подкрепя от коприва и цинк. Копривата подпомага нормализиране на уринирането и засилва ефекта от палмата. Цинк се отразява върху синтеза на тестостерон и подобрява половата функция.

В продажба е и т.нар. Нова формула, в която съставът е допълнен с екстракт от бабини зъби и два витамина. Тези добавки са изцяло в защита на сексуалната функция и жизнеността на пациента. Подпомагат и неговия имунитет, нормализират хормоналните му нива.

В едно ревю се отбелязва, че Простенал Перфект е силен като действие колкото синтетичните лекарства, но е доста по-безопасен от тях, защото не проявява съответните им странични ефекти.

В сравнение с Простамол Уно той е по-ефективен, защото съдържа 320 мг екстракт от сереноа репенс, но и още много допълнения, които се отразяват благотворно на пациентите.

prostata-03
Заместители в терапията на простатата

Действие на лекарството

Какво прави Простамол Уно:

Той се характеризира с двойно действие – затормозява ръста на тъканите в простатата и отстранява възпалението. Капсулите намаляват или спират симптомите, които се наблюдават при развитие на аденома. Също така предотвратяват интензивното му разрастване.

Какво не прави Простамол Уно:

Той по никакъв начин не влияе върху самото новообразувание. Затова действието му е ограничено относно цялостното лечение на простатата и винаги участва в комплекс от лекарства.

Плюсове на Простамол Уно са, че има минимум странични ефекти, не сваля кръвното налягане и не влошава половата функция. Освен това се купува без рецепта, но това не отменя необходимостта от медицинска консултация.

Странични ефекти

В повечето случаи лекарството се понася без проблем. Нежелателните реакции са редки, те засягат статически 1 промил от пациентите. Заключават се в гадене, диарични изхождания и болезненост в корема. Възможно е главоболие, още по-често – алергични реакции.

Точното приемане на Простамол Уно – през прекъсване и без предозиране, предотвратява страничните ефекти в основната част от случаите.

Още информация и източници на английски: Листовка и колко време се пие Простамол; * Простамол при простатит и диабет; * Какви уринарни проблеми лекува? Помага ли при цистит и импотентност?
Противопоказания

Капсулите са безвредни, защото се състоят от натурални компоненти. Противопоказание е само евентуална непоносимост към съставките. В такива случаи се казва, че препаратът няма противопоказания и може да се приема от всякакви групи пациенти. Все пак е добре назначаването му да бъде от уролог. А при проява на странични ефекти непременно потърсете друго мнение.

Погледнете непременно и ТУК:

Проблеми с простатата. Вредни храни и напитки

Вижте още едно мнение, на руски лекар. Можете да си включите автоматично генерираните субтитри на руски:

За Радост Ангелова

Радост Ангелова е редактор и репортер в множество национални и регионални вестници и електронни медии с над 30 години стаж в областта на здравеопазването, социалните политики и бизнеса.

Прочети още

Точно какво се пие при кръв урината?

Какво се пие при кръв в урината? Антибиотик при жени и при мъже. Билки, сода и др. при цистит

Точно какво се пие при кръв урината? Билки и антибиотик за кръв в урината. Сода …

5 Мнения

  1. Иван Асенов

    Вземал са Простамол, Проксел и май че Простенал, всичките тези не лекуват. Олекна ми, направо ми светна, но не лекуват.

  2. Тената

    Ми не е евтин, както нищо за простата не е евтино – ни Простамол, ни Омник Токас. Простамакс пък е най-скъпото – над 40 кинта. Някой ако знае нещо по-евтинджос, да пише.

  3. Димитър Гормалис

    Мъчи ме простатит, от нищо не се оправям, само временно и после пак се възобновява. Нещо за болки ще препоръчате ли? Простамол Уно обезболява ли?

    • Григор Григоров

      За лечение на простатата пих доксициклин. 2 седмици по 1 таблетка сутрин и вечер. Още 2 седмици по половин таблетка сутрин и вечер. Болките в кръста и краката изчезват след 3 дни, но ако спретне да пиете по указаната схема болките се възстановяват.

      • След пълния курс имаше ли проблеми?Питам защото имам вече 2 седмици болки във кръста и стигат до ануса и бутовете пис за кеъста но явно няма ефект!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *