целина

Глава целина. Ползи и рецепти. Чай от целина, листа и корен

Какво да правим с една глава целина? Рецепти за готвене и за лечение. Чай от целина, листа. Разлика между кервиз и целина има ли? Противопоказания. На какво се слага? Как се прави сок? Как се реже?

Съдържание:

Целина – това е доказано полезно растение, деен участник в здравословното хранене и в различни терапевтични програми; лечебните й свойства са наистина удивителни.

Трудно е да изброим набързо всички ползи от великолепната целина, но ето какво трябва да се спомене на първо място: с целина се забавят процесите на стареене; тя помага на храносмилането, оптимизира храносмилането, балансира и успокоява нервната система, въздейства положително на сърдечно-съдовата система. Официалната медицина с право я препоръчва при комплексното лечение на ревматизъм, бъбречни заболявания и подагра.

Топ рецепти, лечебни свойства и употреба

В кореноплода и листата на растението се съдържат ценни аминокиселини, например никотинова; каротин, аспарагин, тирозин, микроелементи и етерични масла. Всички части на целината са полезни и питателни. Растението е богато на витамините от група В, К, Е, С, на провитамин А. В 100 г очистена глава от целина се съдържат 320 мг калий, 80 мг фосфор, 68 мг калций, 9 мг магнезий, както и манган, цинк и желязо.

Великолепното растение има противоалергично, слабително, антисептично и тонизиращо действие. Подобрява апетита и храносмилането, съдейства за нормално функциониране на всички органи и системи. Благодарение на съдържащия се в целината витамин С целината подпомага нормалното кръвообращение и кръвното налягане. Подпомага също и вазодилатацията, т.е. релаксацията на гладката мускулатура в стените на кръвоносните съдове. Особено важно е това за състоянието на аортата; заради тези си качества целината е препоръчвана при хипертония. Композицията от витамини и микроелементи повишава хемоглобина, подкрепя имунната система и изчиства отоците.

Лек против шипове от целина

Най-лесната рецепта за отвара против шипове се прави от целина. Необходими са 4 супени лъжици пресни нарязани листа, които се варят в 600 мл вода 10 минути. Веднага след това прецеждаме и изпиваме като чай на 3-4 порции в рамките на един ден. Както и при други терапии от народната медицина, тук се изисква редовен прием, постоянство и търпение. Не разчитайте на вълшебство, но със сигурност болките и възпалението ще отслабнат благодарение на целината.

Сок от корен целина (селъри), как се прави фреш?
целина
Пресният сок от целина е с доказани лечебни ефекти

Сокът от целина е с доказано пикочогонно действие. Овобождаването на организма от излишните течности е първа стъпка към редукцията на килограми, затова този сок често е препоръчван и като средство за отслабване. Заедно с увеличеното количество урина от организма се изчиства и множество токсини. Приемът на сок от целина подобрява тонуса и нормализира функциите на ендокринните жлези. Той е и добро средство за лечение на ревматизъм и артрит.

Ако пиете сок от целина, това ще ви помогне да стопите излишните килограми; ще намали тягата ви към сладки и мазни храни. Ще забравите отоците и целулита. Може да се приема и при нервни напрежения, защото подкрепя нервната система и поддържа баланса на телесните течности – включително при високи външни температури и продължителни горещини.

Вижте непременно и тази статия: Лечебни и готварски рецепти с целина и сок от целина!

Същият сок предпазва от запек и намалява риска от нежелани калцификации, т.е. образуване на шипове. Изчиства тракта от задържани в червата шлаки. Помага дори за изхвърлянето на бъбречни песъчинки без болка. Ако обаче вече сте се сдобили с бъбречни камъни, забравете за целината!

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

Сокът от целина обезболява и може да има антисептичен и противомикробен ефект. Това го прави добро лечебно средство при порязване, рани от травми и изгаряния. Полезен е и при очни възпаления и почервеняване на окото. Промивките на очите със сок от целина избистрят погледа и подкрепят здравето на зрителните органи.

  • Как да си приготвим сок от целина? Не е трудно. Най-добре е да използваме пресни, сочни стебла от растението. Може да ги прекараме директно през сокоизстисквачка или да ги накълцаме в кухненския робот, а сетне да ги изцедим ръчно през марля. Сокът се пие 3-4 пъти дневно един час преди хранене; достатъчни са две-три чаени лъжички.

Не може да се каже, че вкусът на този сок ще се хареса на всички, затова нерядко е препоръчвано към него да се добавят други сокове в зависимост от здравословния проблем. Така например при бъбречни проблеми се добавя сок от магданоз, а при нервни напрежения и преумора – пресен сок от моркови.

Сокът от целина е и основа на популярен коктейл, известен като “любовна напитка”; тук се залага на свойствата на целината като афродизиак. Състои се от 100 г сок от целина, 50 г сок от круша и 25 г ябълков.

  • Каква сокоизстисквачка да ползваме? Изборът на подходящата сокоизстисквачка зависи от много фактори, сред които честота на употребата, намерения за редовно ползване за продължителен срок, финансови възможности, качества на техниката. Правилото е да се избира техника от добра марка, която да ни служи и за приготвянето на други сокове – например от моркови и/или цвекло. Може да се работи и с уреди от типа на нутрибулет, които раздробяват на фини частици цялото растение, включително листа и клубен/глава. Така не губим полезните фибри на целината, които също могат да имат положително въздействие върху храносмилателната система.
  • Корен от целина (глава), цена, откъде? В този момент целина може да се купи както от големите търговски вериги за храни, така и от пазарите. На пазара целината обикновено се предлага като цяло растение, “от корен до връх”. Това е възможност да се използват всички полезни части на целината. На зеленчуковите щандове често има само целина на глави както родно производство, така и вносни – например от Холандия или Полша. Ако купувате само стрък с листа, може да намерите неголеми връзки по 50-60 стотинки. Цялото стебло с главата в зависимост от размера е 1-2 лв. Тези данни са относителни, тъй като цените варират през различните есенни дни, предлагането на продукта по борсите и пр. Важно е дали стоката е родна или вносна, къде пазарувате – в голям град или в провинцията и пр.
Чай от целина, отвара

Чаят от целина може лесно да се приготви, като използваме стеблата на растението. Следващата рецепта е за освежаваща напитка, която може да се пие и топла, и охладена. За нея ни трябват три стебла целина, един литър вода, един лимон и по желание – половин чаена лъжичка джинджифил на прах.

  • Целината се измива хубаво, нарязва се на пръстенчета и се пуска във врящата вода. Варим десетина минути на слаб огън; ако добавяме джинджифил, правим това две минути преди да снемем съда от огъня. Десет минути след това добавяме сока от изцедения лимон. Как се пие този чай? Една чаша – сутрин преди закуска; останалата течност се приема на неголеми дози преди всяко хранене. Това е режим за две седмици, след което се прави двуседмична пауза и повтаряме отначало.

Ето още една рецепта, която е полезна за хора с бъбречни проблеми. Тя е за чай от семена на целина. За запарването на този лечебен чай е необходима една супена лъжица семена и половин литър вряла вода.

  • Семената се заливат и съдът се похлупва, докато поизстине. Прецеждаме, но не изхвърляме семената – те трябва да се сдъвчат и погълнат. Пие се по една чаша студен чай от семена на целина три пъти седмично. Напитката активира отделянето на урина и е добро средство за профилактика против бъбречни камъни. Не бива обаче да се пие от бременни жени, тъй като може да предизвика преждевременно раждане. В замяна на това кърмачките могат да си го приготвят и приемат, тъй като стимулира лактацията.
Приложение на листа от целина, дръжки
целина
Яде се цялата част на растението – глава, стебла и листна маса

Целината се използва в храненето под всякаква форма – прясна, сушена, може да се замразява и пр. Яде се сурова в салати и сварена в различни блюда. Върви с меса и постни храни. Най-добре е да се консумира сурова, защото само тогава всичките й полезни свойства могат да се разгърнат. Много вкусни и полезни са супите с целина.

Като подправка коментираната целина е познати в множество кухни по света. Младата целина определено е по-крехка и нежна от новите сортове магданоз например. Италианците вярват, че целината зарежда организма с енергия, а в Англия ароматът на целина е сочен като крал на ароматите. Навсякъде растението е ценено, добре прието и щедро използвано във всичките му части. То балансира вкуса на по-тежките блюда с месо, включителнодивеч, и неутрализира неприятните моменти от приема на мазни и тежки храни. Прави неповторими традиционните манджи с боб и картофи.

Още ползи и рецепти с целина, корен, листа и др.

Целината отдавна е доказала целебните си свойства и помага при различни страдания. Правилното й прилагане може да облекчи хората с болни бъбреци, язва и ревматизъм, при терапиите на рани. Върши работа при безсъние и други проблеми, свързани с нервната система. Тя е истински склад за витамини – това важи и за главата, стеблото и листата, и за семената на растението. Счита се още, че е добро профилактично средство срещу злокачествени заболявания. полезна е за мъжете, които имат проблеми в сексуален план. Балансира работата на дихателните органи, сърцето и черния дроб.

При подагра

Подаграта, както е известно, се причинява от отлагане в ставите на кристали на пикочната киселина. Като правило – процесът засяга крайниците, но най-рано и най-често палците на краката. Важно средство при лечението на подагра е диетата, и заедно с това – използването на целина. Редовното използване на растението помага за бързото свързване и извеждане на пикочната киселина от организма.

В този случай целината действа най-бързо под формата на сок. Сокът трябва да е пресен и с висока концентрация, за да бъде осезаем резултатът от въздействието му. Говорим за натурален сок, който приготвяме за директна консумация непосредствено преди употреба. Прави се от стебла и листа, като се изцеждат със сокоизстисквачка. Полезна е и настойката от целина, която приготвяме така:

  • Две супени лъжици накълцани стебла от целина се заливат с чаша и половина топла преварена вода и се оставят да престоят на стайна температура 3-4 часа. от време навреме сместа се разбърква с дървена лъжица. След това прецеждаме, като изстискваме през марля и нарязаните стебла. Пие се по половин чаша преди ядене. Настойката може да се приема и при бъбречни възпаления и цистит.
За отслабване

Целината има безценна роля за нормализиране на обменните процеси и стопяването на излишните килограми. Растението е богато на фибри, които ефективно очистват стомаха и червата от шлаки, неутрализират процесите на гниене и самоотравяне и това веднага се отразява на вида и самоусещанията. Приемът на сок от целина е едно от ключовите условия за отслабване при множество диети.

Достатъчно е при потребност от отслабване диетата да бъде съчетана с половин чаша натурален сок от целина, който се изпива на глътки в рамките на деня. За да е по-приятен за прием, може да се смеси с морковен и/или ябълков натурален сок. Ако към него се добави малко мед, гладът отзвучава и апетитът може лесно да се контролира. Условието това да е успешен ход е храната да се яде безсолна.

  • С кисело мляко. С целина и кисело мляко се приготвя салата, която напомня популярната “Снежанка”. За нея ни трябват една свежа глава целина, 200 г кисело мляко, лъжичка пресен лимонов сок, две скилидки чесън, 100 г орехови ядки, по желание – магданоз или копър. Целината се измива хубаво, обелва се и се настъргва на ситно ренде. Обърква се с киселото мляко (става по-хубаво, ако е цедено). Чесънът и орехите се счукват и добавят, следва лимоновият сок и зелената подправка, по вкус магданоз или копър. Поднася се охладена.
  • Диета. Целината съдържа много вода и фибри и малко калории, само 18 ккал на 100 г продукт. Точно затова растението е подходящо като компонент в програми за отслабване, но и за лечение на някои заболявания. Диетата с целина, при която растението е в менюто всеки ден под различни форми, е полезна при затлъстяване, алергии, възпаления, простуди, заболявания на отделителната система и щитовидната жлеза.
    Тази диета продължава две седмици и основното й блюдо е супата. За приготвянето на супата трябват три литра вода, един корен целина със стебла и листа, същото количество бяло зеле, 6 глави лук, два домата и червен пипер. Всичко се накълцва и сипва във вряща вода за 15 минути. Това блюдо едва ли може да се нарече вкусно, но ако сте си избрали диетата, може да го ядете в неограничено количество всеки ден в продължение на две седмици. Заедно с него подреждайте меню с плодове, зеленчуци, пилешки гърди и варено телешко.
    Преди да предприемете тази програма все пак се посъветвайте с личния си лекар, дали няма да ви навреди. Тя е противопоказана при язва, гастрит или някакво друго хронично заболяване в напреднал стадий.
целина
Супите с целина са истинска вкусотия
При високо кръвно

Коментираната целина съдържа висок процент органичен натрий; бихме могли да си помислим, че това означава роля на растението при задържане на течности в организма. Напротив – целината насърчава изхвърлянето на течности, т.е. има доказан диуретичен ефект. А както знаем, това означава намаляване на артериалното налягане. Следователно растението е чудесно средство за контрол върху хипертонията. Хипертониците спокойно биха могли да заложат на сока от целина, на чай или отвара. Глва от целина, стебла или листа – всичко и под всякаква форма върши работа. Разбира се, би било добре да се заложи на целина в прясно състояние – основно под формата на прясно изцеден сок или сурови салати.

Като афродизиак

Според някои учени съвременните изследвания не са открили специфичните съставки на афродизиак в целината, но въпреки това тя е сочена като средство, стимулиращо либидото. По всичко личи, че това се дължи на благотворното въздействие на растението върху пикочно-половата система; целината има противовъзпалителен, тонизиращ ефект.

Има и друга теза обаче: целината съдържа андростерон – мъжки хормон, който подчертава проявите на вторичните полови признаци и повишава потентността. Мъж, който е похапнал целина, при изпотяването си отделя компоненти, подобни на феромони – и това действа привличащо и възбуждащо на женския пол. За да се усети ефектът от тази природна виагра, познавачите съветват всеки ден да се изпиват 1-2 супени лъжици прясно изцеден сок от настъргана глава целина.

При артрит и болки в ставите с мед

При артрит, остеохондроза и артроза помага специална настойка от целина и лимон. Употребата й действа противовъзпалително и обезболяващо, подобрява се подвижността на скованите стави. Приготвя се така:

  • Един килограм целина – цялото стебло, от главата до листата, се смила в мелничка за месо и се насипва в голям буркан. Прибавят се и масата на три лимона, смлени с корите. Сместа се оставя на тъмно и хладно да престои една седмица, като периодично се разбърква. След това се прецежда, плътнта маса се изстисква и добавя към прецедената настойка. Добавяме 300 г чист пчелен мед и разбъркваме, докато се получи хомогенна смес. Прибираме в стъклено шише в хладилника. Пие се три пъти на ден по една супена лъжица преди хранене.

При ревматизъм изберете една от следните рецепти:

  • №1: Една супена лъжица накълцана глава целина се залива с две чаши вряла вода и се оставя четири часа да престои в съд с капак. След това се прецежда; пие се три пъти на ден, по две супени лъжици, половин час преди хранене. Рецептата е подходяща също при подагра и всякакви болки в ставите.
  • №2: Една супена лъжица настъргана глава целина се залива с две чаши студена вода. Сместа кисне пет часа и се прецежда; от студената настойка се пие по половин чаша 3-4 пъти дневно преди хранене.
При акне

Прясно изцеденият сок от целина е превъзходно средство за изчистване и поддържане на проблемна кожа на лицето. Направете си марлена компрес-маска със сок, за да се спасите от акне, разширени пори и всякакви пъпки и обриви.

  • Парче марля с големината на лицето се подготвя с отвори за очите и устата и се накисва в сока от целина. Поставя се върху измитото и подсушено лице и след 10 минути се маха; следва хубаво изплакване само с вода.

Здрава и сияйна кожа се поддържа с тоник от целина. Накълцайте 100 г листа и стебла и залейте зелената маса с чаша вряла вода в термос. Затворете за 3-4 часа, след което може да прецедите и да прехвърлите в сухо шишенце. С тампон, потопен в тоника, обтривайте лицето сутрин и вечер. Тоникът може да се ароматизира с 1-2 капки етерично масло.

При бременност

За разлика от повечето зеленчуци, които са препоръчвани в менюто на бъдещите майки, целината трябва да се избягва. Вредата от нея може да се окаже по-голяма от несъмнените ползи! В състава на целината има вещества, които стимулират притока на кръв в малкия таз и могат да провокират спонтанен аборт или преждевременно раждане. Освен това целината стимулира усиленото газообразуване, а това определено създава дискомфорт за една бременна жена. Въздържанието спрямо целината засяга както концентрирани продукти като натуралния пресен сок, така и неголемите дози листа от целина в различни туршии, салати и топли блюда. Поради същите съображения целината трябва да се избягва и по време на кърмене.

При болни бъбреци и камъни

Ето и една интересна рецепта при пясък в бъбреците. За нея ни трябва чаена лъжичка семена от целина; заливаме ги с чаша студена вода и ги варим 10 минути на слаб огън. В готовата отвара добавяме малко мед и вземаме от нея по 30-40 г преди хранене три пъти дневно. Тази рецепта обаче е опасна, ако в бъбреците вече има оформени камъни. Тогава приемът на отварата може да предизвика раздвижването им и болезнена бъбречна криза.

Същата отвара е полезна при пиелонефрит и цистит.

При задържане на газове

При задържане на газове и подуване на корема е най-добре да се потърси енерично масло от целина. То се получава чрез парова дестилация от семената и надземната част на растението; има бледозелен цвят и специфичния аромат на познатата подправка. Сред полезните ефекти на маслото е газогонният; затова се препоръчва преди хранене да се вземат по 1-2 капки от маслото върху залък хляб.

Засиленият метеоризъм по различни причини – заболяване, зле комбинирани храни, предменструален синдром – може да се неутрализира с чай от целина или лека запарка от пресни листа целина и полски хвощ.

При диабет с лимон

При лечението на диабет се използват както листата, така и главата на целината за приготвянето на полезни настойки.

Ако разполагаме с листа и млади стебла, трябва да варим 20 г зелена маса с чаша вода в продължение на 15 минути. Тази отвара се охлажда и прецежда и от нея се приема три пъти дневно по три супени лъжици непосредствено преди хранене.

Същата схема на прием спазваме и при отвара от корена на целината, само че тя се вари половин час; дозите вода и настърган корен са същите.

Много лекари препоръчват да се пият отвари и чай от целина като профилактика срещу отключването на захарния диабет, особено при хора, които са склонни да развият заболяването.

  • На много голяма популярност се радва една рецепта за цяр от целина и лимон, чийто прием нормализира кръвната захар. За него ни трябват 6 лимона с кожата – но без семките, и половин кило целина глава. Смиламе всичко и оставяме сместа в покрит съд да се вари на водна баня два часа, на тих огън. След това сместа се оставя да изстине, без да вдигаме капака; прехвърляме я в стъклен буркан и я прибираме в хладилника. От нея приемаме една супена лъжица всяка сутрин на гладно. Спазваме този режим, докато в буркана не остане нищо. Едно изследване на кръвната захар след това ще ни покаже, че стойностите й са в норма!
При болна жлъчка и камъни

Една от препоръките при болна жлъчка и жлъчни камъни е да се консумират пресни сурови зеленчуци като моркови и целина. Полезно е те да са ситно настъргани или нарязани и храненето да започва с тази витаминозна салата.

При заболявания на тези органи помага и прясно изцеден сок от глава целина; може да се пие по 50 мл 2-3 пъти дневно преди хранене. Това обаче трябва да се прави внимателно и само ако липсват проблеми като язва на стомаха и 12-топръстника. Проблемът е, че целината стимулира отделянето на стомашни киселини, а при тези заболявания това води до влошаване на състоянието.

За черен дроб

Едно от успешните средства за лечение на чернодробни болести е коктейлът от зеленчукови сокове – целина, моркови, салатна цикория и магданоз.смесваме 210 мл морковен сок, 150 мл – от целина и по 60 мл от магданоз и цикория. Получаваме доза за един ден, която пием на глътки през равни интервали от време.

Рецепти с целина като зеленчук (подправка)

Растението е ароматно и придава на всяко блюдо неповторим аромат и вкус. Разбира се – всичко трябва да е с мярка; не бива целината да се натрапва, да доминира над останалите съставки на една салата или супа. Голямото количество фибри и ниската калорийност правят зелената свежест продукт с отрицателен “принос” за килограмите. Това означава, че енергията, която продуктът внася в организма, е по-малко от тази, която организмът ще изразходи за нейното усвояване. Същевременно растението е в състояние да тонизира и зарежда за цял ден, без да ни измъчва глад. Всички достойнства на този зеленчук – или подправка? – го правят широко приложим в кулинарията.

Къде се слага?

Приложението на целината зависи от това с какъв сорт си имаме работа. Сортовете, които растат на листа, се използват в прясно състояние като магданоза – нарязани на ситно в салати и като добавка в месни блюда. Листните сортове са добри и за сушене, един чудесен начин да се съхрани ароматът на растението и да се използва за супи през зимата.

Разновидностите, които правят хубави стебла, са най-добри за супи, но могат също да се хрупат като зеленчукови пръчици с различни сосове. Вървят и като съставка от топла зеленчукова гарнитура към месо.

Прясната глава целина става за чудесна млечна салата, ако се настърже на ситно ренде. Може също да се пече и задушава, да се добавя към смеси за зеленчукови кюфтета, да се пресова на пюре към печена риба или пилешко.

Салата

Салатите са “своя територия” за удивителната целина; след прясно изцедения сок това е втора сериозна възможност за директна консумация на растението. Но докато сок си правим само ако сме решили да отслабваме или се лекуваме, за салатата е достатъчно да пожелаем похапване на нещо наистина вкусно. При това за салата стават както младите, свежи листа, така и прясно извадените, сочни глави/клубени на целината.

Дайте мнение и Вие тук!
  • Целина, ябълки и орехи. За нея ни трябват три свежи стебла целина (търсете тази с етикетче “селъри” в търговските вериги); освен това – една зелена ябълка и шепа орехови ядки. Ако стеблата са грубички, може да ги обелим с ножче за почистване на зеленчуци. Нарязваме измитите “пръчки” на пръстенчета; добавяме към тях ябълката, измита и обелена и нарязана на сламки. Смесваме зеленчуковите съставки и заливаме с дресинг от 1-2 супени лъжици студено пресован зехтин, същото количество лимонов сок и половин лъжица дижонска горчица. Посипваме едро счуканите орехи, украсяваме с 1-2 листа от целина. Към тази салата върви малко синьо сирене.
  • С моркови, с червено цвекло. Комбинацията на целина и моркови е истинска витаминозна бомба; бива я както за сок, така и за салата. Подготовката на зеленчука за салата е ясна; почистеното стебло целина се реже на пръстенчета, а морковът се рендосва едро. За дресинга подготвяме равни части зехтин/олио и ябълков оцет; по желание се добавя лъжица мед или сол на вкус. Съставките на тази салата могат да се обогатят, като се настърже и една зелена ябълка.

С глава целина и толкова червено цвекло може да се направи изключително полезна витаминозна салата. Двете съставки се подготвят в равни части и се настъргват на ренде; подправят се с олио или зехтин. Някои кулинари наричат тази салата “стъргалка”, “четка”. Заради грубите фибри в двата кореноплода тя наистина остъргва всякакви шлаки от чревния тракт и съдейства за стопяването на излишните килограми. Същата салата може да стане по-вкусна, ако след заливането с олио я посипем с малко сусам, запечен на сух тиган. Суровата салата може да се приготви и във варианти с добавени моркови, зелена ябълка, орехи или слънчогледови семки вместо сусам.

Пюре от целина

Пюрето от целина е диетичен продукт, затова може спокойно да се включи във всяко меню за редукция на теглото. Освен това то е с нисък гликемичен индекс и се препоръчва също в бебешкото меню. За приготвянето на основно пюре от целина се избират здрави, свежи глави целина; необходимо е грижливо да се измият, обелят и нарежат на неголеми кубчета. Целината се комбинира на практика с всякакви кореноплоди и вариациите на тема “пюре от целина” са безброй. Става вкусно с добавен зехтин, сметана или цедено мляко; “носи” подправки като чесън, магданоз.

Важно е при варенето да не се “забравя” на огъня: вари се не повече от половин час. Суровата целина се залива със студена вода, която не бива да покрива кубчетата докрай. Сварената глава намачкваме още топла и овкусяваме.

  • С копър и чесън. За приготвянето на такова пюре са необходими една средно голяма глава целина и един картоф. Те са основата на пюрето; варим ги заедно половин час под капак на тих огън. Разбиваме сварените клубени, добавяме стоплено прясно мляко и кубче краве масло; подправяме с чесън на прах и ситно нарязан пресен копър.
  • С ябълки и моркови. Технологията е в общи линии същата: целината и морковите се варят заедно, а почистената от кожата и семките зелена ябълка се прибавя малко по-късно. Може да се пробва и един по-оригинален вариант, при който съставките – целина, морков, ябълка, пащърнак, се нарязват на кубчета, смесват се, овкусяват се с малко сол и олио и се пекат до омекване в умерено топла фурна. Запечените зеленчуци се пресипват в тенджерка, заливат се с чаща вряла вода и се варят още десетина минути, след което се пюрират. Подправят се с бял пипер, индийско орехче, краве масло и малко хималайска сол.
  • Как се дава на бебе и от кога? По този въпрос има различни мнения; някои познавачи препоръчват малки дози целина да се прибавят в продуктите за изцеждане на пресен сок слез 8-9 месеца. Според други късчета глава от целина могат да се включват в смлените зеленчукови смеси след година и половина. Има и такива, които смятат за полезно включването на варена целина в пюре от кореноплоди след 10-месечна възраст. Може да се направи пюре от картоф и морков, равни части, които се варят на пара 25-30 минути и се пасират с малко адаптирано мляко. Без съмнение целината ще внесе в детския организъм цялото си богатство от витамини, микроелементи и фибри. Преди захранване с целина трябва да се направи консултация с педиатър; добре е да сме предпазливи, защото в някои случаи продуктът дава алергични реакции.
Целина в супа, в боб

За диетичната супа от целина вече стана дума; припомняме, че тя се приготвя от глава целина, но може да се използва и цялото стебло; другите съставки са бяло зеле, домат, морков, глава лук, чушка, магданоз или босилек и сол. Целината трябва да доминира, т.е. да е половината от всички базови продукти. Всичко се слага да ври наведнъж на тих огън и под капак. Ако не смъкваме килограми, можем да подправим порциите с по лъжица заквасена сметана или малко зехтин.

  • Друг вариант е крем-супата от целина; използваме глава целина, един картоф, морков, глава лук или половин неголям праз. Пюрираме продуктите директно в тенджерата, където се варят, веднага щом омекнат. Тази супа е чудесна с препечени филийки и/или настъргано сирене. Любителите на чесъна могат да я подправят с чесън на прах и индийско орехче.

Най-любима в българската кухня е целината в бобена чорба. Към края на варенето й се добавя една шепа глава целина на кубчета, нарязани на пръстенчета стебла, а след като отдръпнем от огъня – ситно накълцани зелени листа. В бобена чорба могат да се добавят глава, стебла и листа във всякаква форма – замразени или изсушени.

Целина на фурна

Печената на фурна целина – глава, прилича на печен картоф, но е с по-ярко изразен специфичен вкус. Това блюдо може да се похапва като самостоятелна гарнитура или като част от смесена зеленчукова. Не е без значение фактът, че продуктът е достъпен и приготвянето на печената целина е лесно. Ето как:

  • Трябват ни глава целина – изчистена и нарязана на едри кубчета (2×2 см); три супени лъжици олио, 100 г вода, сол, подправки по вкус. Овкусяваме целината в съда за печене; добавяме олиото и водата и печем на 180 градуса около половин час. Вместо олиото може да се използва краве масло, около 100 г. Кубчетата се разбъркват 15 минути след началото на печенето, за да се овкусят и запекат равномерно. Поднасяме със ситно нарязана зеленина и/или едрозърнеста горчица.
В туршия

Целината е редовна участничка в приготвянето на всякакви туршии. Използва се основно надземната й част – стебла и листа. Може да се поставя като подложка на дъното на буркана или да го затваря като венец под капачката, да се подрежда на клончета или ситно нарязана между пластовете на чушки, карфиол, зелени доматчета. Ролята на целината е както да ароматизира консервираните зеленчуци, така и да стабилизира ферментационните процеси в съдовете и да съдейства за по-дългото съхраняване на туршиите в добро състояние. Тя е например задължителна компонента в популярната царска туршия. Вижте една рецепта за маринована целина:

  • Маринована целина: Необходимите продукти са половин килограм млади стебла и листа от целина, 5-6 зърна цер пипер, 3-4 скилидки чесън, дафинови листа. Прави се с варена маринада, за която приготвяме 4 литра вода, една чаша оцет, половин чаша захар и четвърт чаша сол. Слагаме на дъното на всеки буркан дафинов лист и по 1-2 зърна цер пипер; подреждаме нарязаната зелена целина, като притискаме плътно. Заливаме с горещата маринада, затваряме и варим 15-20 минути. Тази ароматна подправка допълва зимни блюда като печени картофи, постни гювечи, запечени глави целина.
Като гарнитура

Заради острия си и силен вкус и аромат целината обикновено се използва в смесени гарнитури към различни меса; върви както с бели, така и с червени меса, риба, дивеч. В студени гарнитури тип сурова салата може да се добавя ситно нарязан лист целина; обелените стебла на някои сортове са приятни пръчици за хрупане, които вървят с различни сосове. Настъргана глава целина с чесън и цедено мляко, с ядки е превъзходна към варени студени меса.

Консервиране в буркани, замразяване във фризер

Измитите и нарязани листа и стебла от целина се оставят да се изцедят от водата и лека да завехнат, след което се редят в сухи неголеми буркани на пластове със сол. Съхраняват се в хладилник; преди употреба е добре дозата, която ще използваме, да се изкисне десетина минути в купа със студена вода.

Друг начин за съхраняване е сушенето; суши се цялата целина, включително главата – но там процесът е специфичен и е по-добре такъв продукт да се купи готов. Главите целина траят дълго и ако от тях не е рязано и не са наранени, могат да издържат доста време без специална обработка. Факт е, че при стандартно съхранение губят част от течността си и засъхват. Точно затова е най-добре прясната глава да се нареже на дребни кубчета и да се замрази. Замразява се и нарязаната зелена маса. Замразената целина трябва да се използва директно в супи или основни ястия, които са в процес на готвене, т.е. препоръчително е шоковото преместване от фризера в горещата тенджера или тава.

Какво представлява самата билка кервиз (керевиз)

Лековитото и питателно растение кервиз (керевиз, целина, селъри) е известно на немалко народи от древни времена. Преди векове хората са смятали, че то има магически свойства и са украсявали с целината домовете си, за да се предпазват от зли сили. Първоначално са го използвали за приготвянето на различни целебни отвари и настойки и едва по-късно са установили хранителните му достойнства.

Кервиз/целина използваме при приготвянето на множество ястия. Това е чудесна добавка в закуски, салати, месни блюда, става за приготвяне на сок и гарнитури. Всички части на растението – от корена до върха, стават за ядене. Все пак не бива да си затваряме очите за факта, че консумацията на кервиз в големи количества или при някои здравословни проблеми може да навреди. В крайна сметка кое преобладава: ползата или вредата?

Корен от целина

Коренът или главата на коментирания кервиз/целина може да се нарече съкровищница на здравето. Ако всеки ден в храната има по малко от него, могат да се предотвратят немалко заболявания, да се очисти и подмлади организмът, да се укрепи имунната система. Свойствата на тази неугледна грудка са добре проучени, знае се каква полза и вреда може да се очаква от консумацията му. Да видим:

  • Главата кервиз или целина помага при преумора. Биологично активните й съставки и етерични масла подсилват работоспособността, повишават жизнения тонус, снемат напрежението, оптимизират устойчивостта на стрес, подобряват качеството на съня.
  • Много полезна е настойката ог главата на целината. Препоръчват я при гастрит с понижена киселинност, язва на стомаха, ревматизъм и невралгии, както и за облекчаване при инфекции на дихателните пътища.
  • Благодарение на богатия състав от витамини и микроелементи главата или коренът на растението  подобрява състоянието на кожата, косата и ноктите, на зрението.
  • Кореноплодът е с мощно пикочогонно действие, затова е ефективно средство за профилактика срещу заболявания на бъбреците и пикочния мехур.
  • Ползата от този корен нараства, ако се съчетае в салати с ябълки, моркови, репи и цвекло, със зелени подправки. Хубаво е да имат такива блюда в менюто си не само вегетарианците. Така ще се балансира работата на отделителната и сърдечно-съдовата система. За ползата от подобни блюда да поясним също, че не е необходимо да ги посоляваме, защото специфичните съединения на натрия в кервиза придават необходимото овкусяване самостоятелно.
  •  Колкото и спорно да се смята – коренът май наистина усилва потентността и може да се третира като природен афродизиак. Съдържащият се в корена хормон андростерон прави любителите на целината по-привлекателни в женските очи; казано разговорно, женското обоняние подушва съответните феромони благодарение на целината. Коренът съдържа и полезни съставки, които намаляват риска от простатит и други заболявания на отделителната система.
  • И още: коренът прави по-лесно усвояването на протеини, затова приготвянето на пюре или гарнитура от целина към меса подпомага храносмилателния процес.
  • Коренът от кервиз е много полезен за децата, защото ги предпазва от авитаминози. Малки количества сок от настърган корен или ситно смлян в други зеленчукови пюрета може да се дава след 10 – 12 месеца, според преценката на педиатъра.
Листа от целина

Хората, които употребяват редовно листа и стебла от кервиз, рядко имат проблеми като запек, метеоризъм, задух, киселини и жлъчни кризи. Настойката от зелените части на кервиза помага да се преработва пълноценно храната и да не се задържат шлаки в организма. Ето още с какво е полезен зеленият кервиз:

  • Зелената маса е богата на каротин и витамин С; дневната потребност от тях се попълва само с две супени лъжици нарязани листа или млади стебла. Вижте как се прави отвара от целина и я пийте в безопасни дози всеки ден; може да се дава и на малки деца, разбира се – само по няколко капки.
  • Същата отвара помага за лечението на различни рани, изгаряния, хематоми и възпаления на кожата. Достатъчно е да се правят компреси на проблемните зони. Отвара се приготвя както от свежа маса, така и от изсушено растение. Във втория случай запарваме за два часа две супени лъжици супа билка с чаша вряла вода за два часа.
  • Етеричното масло от кервиз, получено чрез парова дестилация на зелените части и семената, е средство за стимулиране на либидото.
  • Зеленият кервиз е много полезен за хората в напреднала възраст; забавя стареенето и предотвратява крайни състояния на старческо слабоумие.
Плодове на целината

Става дума за семената от целина; те не са много популярни, но имат немалко приложения в някои страни.

На първо място – могат да се използват директно за овкусяване и аромат на супи и топли ястия, леко счукани. Ароматът им е типичният за целина, но много по-ясно изразен.

Могат също да се добавят в маринади за меса, както се прави например с чер пипер, кимион. От семената се прави полезна запарка (чаена лъжичка на чаша вряла вода). 20 минути след заливането прецеждаме и пием на глътки; така по лесен начин имаме полезните ефекти на растението като адаптоген и успокояващо средство.

Етеричното масло от семена на целина съдържа лимонен, селинен, седанолид, апиол. Подпомага концентрацията при приложение под формата на ароматерапия; тонизира, стимулира функциите на всички органи и системи, неутрализира умората, балансира физическото и душевното равновесие, лекува от депресии, активира метаболизма. Пречиства кръвта!

Състав, калории, витамини

Какво всъщност съдържа полезното растение – без значение дали е назовано целина или кервиз, керевиз, селъри? Ето приблизителните стойности на важните компоненти в 100 г от продукта:

КомпонентКоличество в 100 грама
 

Калории

12 – 18 ккал
Мазнини0,1 г
Протеини0,9 г
Въглехидрати2,1 г
Вода94 г
Фибри1,8 г
Органични киселини0,1 г
Моно- и дизахариди2 г
Нишесте0,1 г
 

Витамини

 

A, В1, B2, B6, B9, C, Е, PP, бета каротин
Минерали 

калий (430 м.), калций (72 мг), магнезий (50 мг), натрий (200 мг),
фосфор (77 мг), желязо (1,3 мг)

 

____________________

 

При този състав на биокомпозицията целина е разбираемо как действа приемът й върху човешкия организъм. Целината укрепва стените на кръвоносните съдове, прави ги по-здрави и еластични и това постепенно нормализира артериалното налягане. Така целината може да бъде допълнително целебно средство при исхемична болест на сърцето, аритмия, стенокардия и други отклонения на сърдечно-съдовата система. При редовна консумация на сурова целина намалява рискът от злокачествени трансформации на клетки и образуването в злокачествените тъкани на нови кръвоносни съдове. Така засегнатите тъкани получават подкрепа спрямо раковия процес и се намалява рискът от образуване на кисти.

Целина като лекарство (продукти)

Справките показват, че целината е била позната като лекарство от древността, а като храна – едва през XVII век в Азия и Европа. Днес е възможно да се набавят различни хранителни добавки с екстракти от целина, които са ефективна част от профилактични и лечебни програми. За някои от тях ще споменем сега.

Екстракт от семена на целина, капсули “Селъри сийд”

Този продукт съдържа екстракт от семена на целина като активна съставка; препоръчва се при ревматизъм, хипертония и подагра. Капсулите “Селъри сийд” подобряват общото състояние на организма, като определено въздействат най-осезаемо върху ставите – спасяват от болки и скованост. Освен това подпомагат нормализирането на артериалното налягане и намаляват опасността от подагрични пристъпи.

Продуктът е представен като хранителна добавка и е достъпен на цена около 33 лв за 60 капсули по 75 мг. Приема се по една капсула два пъти дневно.

Органичен сок от целина “Биота”

Продуктът е приготвен от прясна целина и подложен на лактоферментация. Препоръчва се при бъбречни заболявания и като съставка в профилактични програми за поддържане здравето на отделителната система. Внася в организма полезни органични масла и калий. Половинлитрова бутилка може да се набави за около 8 лв. обикновено се препоръчват 1-2 супени лъжици преди хранене, три пъти дневно. Приемът е индивидуален; консултирайте се с лекар, преди да започнете!

Капсули “Апегра” с екстракт от плод

Плодовете или семената на целината съдържат важни за човешкото здраве съставки; в капсулите “Апегра” те са представени от витамините В, С и Е, етерично масло, флавоноиди, феноли и аминокиселини. Екстрактът е стандартизиран, приемът не причинява странични ефекти. Препоръчва се при хипертрофия на простатата, проблеми с либидото, болни стави, подагра, остеохондроза, бронхити. Приема се по схема: първа седмица – сутрин и вечер по три капсули; втора седмица – сутрин и вечер по две; трета – сутрин и вечер по една. Поддържащата доза е тази от третата седмица; за продължителността на приема направете консултация със специалист. Цената за една опаковка с 50 капсули по 175 мг е приблизително 18 лв.

Отглеждане на целина. Засаждане, видове и др.

Отглеждането на целина не е трудно; може да си направите “храст” дори в голяма саксия на балкона. Като агрокултура целината се отглежда по програмите на двугодишните култури. Има известни разлики в зависимост от това какъв е сортът, дали отглеждаме целина за листна маса или за глава. Растението предпочита рохкави, неутрални или слабо кисели почви и повече светлина. Развива се и на сянка и дори тогава става по-ароматно.

Първата стъпка е засяването на семена, което става в началото на март. Семената се полагат директно в почвата след обработка с органични разтвори; могат да се отгледат в парници и растения за засаждане чрез разсад. Разсадът се сади през април, като се оставят разстояния между отделните екземпляри 25х25 см.

В началото на юри вече може да се бере зелена листна маса. Ако искаме целината да налее глава и тя да е заредена с полезни вещества, не бива да отнемаме листна маса до 2-3 седмици преди изваждането на главите. Има си тънкости, които специалистите знаят и спазват, за да се получи качествен продукт. Има и специална технология за  съхраняване на т.н. маточници – растенията, които на втората година ще дадат семена. От едно растение се получават 20-30 г семена, които могат да съхранят жизнеността си до три години.

Като алерген и др. противопоказания

Целината е растение с висок процент алергенност; алергичните реакции в този случай могат сериозно да навредят на имунната система. Опасни могат да бъдат както зелените части, така и клубените. Алергичните реакции се проявяват от два до 48 часа след консумация на целина.

Реакциите от този тип могат да са свързани с индивидуална непоносимост и да са причинени от дефицит на храносмилателни агенти или на фактори от психогенно естество. Възможно е отклоненията да са свързани с неспособност на организма да усвои растителните протеини от целината, както и поради проблеми с отделянето на необходимите стомашни сокове. Има и такива случаи, при които алергични реакции предизвиква цъфтежът на целината. Реагира се и тогава, когато вече е проявена алергия към други подобни растения.

Вредна ли е?

Опасност представлява целината за хора, в чиито бъбреци вече има оформени камъни, както и за болните от епилепсия. В първия случай прекомерната употреба на продукти с целина може да раздвижи камъните и да доведе до бъбречни кризи, а във втория да усложни симптомите на болестта. Вече коментирахме, че следва да я избягват бременните жени: целината активира кръвообращението в малкия таз, което може да причини преждевременно раждане или спонтанен аборт. Не бива да я включват в менюто си и майки кърмачки, тъй като компоненти от растението преминават в кърмата и биха причинили колики и газове на бебето.

Целина и щитовидна жлеза, специфика

Целината е полезна при тиреоидити от автоимунен тип, пр. Хашимото. Залага се на сока от зелената листна маса, който се смесва със сока на прясно изцеден лимон и морски зърнастец. Точната рецепта е 300 г лист от целина, един лимон, 200 г морски зърнастец (облепиха, ракитник). Рецептата се изпълнява два пъти на ден в продължение на две години, като на всеки 40 дни се прави петдневно прекъсване.

При гастрит и язва, особености

За целината трябва да забравят и онези хора, които страдат от стомашно-чревни заболявания като язва, гастрит и колит в остро състояние. Тогава фибрите от целината само биха раздразнили допълнително проблемните лигавици.

Като профилактика срещу тези заболявания обаче, както и при леки хронични състояния, помага настойката от целина на глави. Счуква се една глава и се залива с литър студена вода; оставя се да престои 8 часа и се прецежда. От настойката се пие три пъти на ден по една супена лъжица преди хранене.

За още информация: На латински: Apium graveolens. На английски: Celery. На гръцки: Σέλινο. На турски: Kereviz. На руски: Сельдерей пахучий. На немски: Echter Sellerie. На испански: El apio.

Източници:

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

2 Мнения

  1. Статията е супер!Изчерпателна и полезна.

  2. Целината има много лечебни свойства, полезни съветиЧ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *